عایق کاری ساختمان
عایق کاری نقش بسیار مهمی در گرم نگه داشتن ساختمان در فصل زمستان و خنک نگه داشتن آن در فصل تابستان دارد . به کمک عایق کاری می توان یک خانه را در زمستان 5 درجه گرمتر و در تابستان 10 درجه خنک تر نگه داشت .
– عایق هایی که در ساختار آنها حبابهای هوا وجود دارد و باعث کاهش هدایت حرارت می شوند.
-2عایق هایی که حرارت را باز می تابند .پشت این عایق ها باید حدود 20 میلی متر فاصله هوایی تعبیه شود .
انواع عایق کاری
عایق ها چگونه ارزیابی می شوند ؟
فاکتور عایق کاری نقش بسیار مهمی در گرم نگه داشتن ساختمان در فصل زمستان و خنک نگه داشتن آن در فصل تابستان دارد . به کمک عایق کاری می توان یک خانه را در زمستان 5 درجه گرمتر و در تابستان 10 درجه خنک تر نگه داشت .
مهم در انتخاب عایق ها ، میزان مقاومت حرارتی آن هاست .هر قدر n مقاومت بالاتر باشد ، عایق حرارت را کمتر از خود عبور می دهد و صرفه جویی که به همراه دارد افزایش می یابد ، پس به جای ضخامت عایق ها ،باید مقاومت حراتی آن ها با هم مقایسه شوند.
عایق های گوناگون با مقاومتهای حرارتی برابر ، از نظر میزان صرفه جویی در انرژی همانند هستند و تنها اختلاف آنها در قیمت و محل کاربرد است .
چه جاهایی باید عایق کاری شوند؟
– سقفها :با عایق کاری سقف مصرف انرژی برای گرمایش و سرمایش ساختمان 35% تا 45% کاهش می یابد .
– دیوار های خارجی : مصرف انرژی برای گرمایش و سرمایش ساختمان را حدود 15% کاهش می دهد.
– کف : مصرف انرژی در زمستان را 5% کاهش می دهد .
– لوله های آبگرم : برای عایق کاری لوله های آبگرم می توان از عایق های پتویی یا عایقهایی که به طور ویژه برای لوله ها ساخته شده و به راحتی قابل نصب هستند استفاده کرد .
سقف و کف ساختمان های موجود را می توان به راحتی عایق نمود .
بر اساس مقررات ملی ساختمان ، تمامی ساختانهایی که ساخته می شوند باید به اندهزه کافی عایق کاری شوند . میزان عایق مورد نیاز در همین مقررات تعیین شده است .
چند راهنمایی کلی برای نصب عایق ها
عایق ها در صورتی خوب کار خود را نجام می دهند که به طور صحیح نصب شده باشند.موارد زیر به شما کمک می کند تا بهترین کارایی از عایقهایی که نصب می کنید ببینید :
– هرگز عایق را فشرده نکنید .عایق باید پس از نصب همان ضخامت اولیه خود را داشته باشد در غیر این صورت مقدار مقاومت حرارتی آن کاهش می یابد و نمی توان آن طور که انتظار می رود جلوی انتقال حرارت را بگیرد .
– عایق کاری را به طور کامل روی تمام سطح انجام دهید . چرا که اگر تنها 5% از سطح خالی بماند ، ممکن است تا 50% از کارایی عایق کاری کاسته شود .
– مواد عایق را باید خشک نگه داشت ، زیرا به استثنای پلی استایرن که نسبت به آب مقاوم است ،بقیه عایق ها بر اثر رطوبت کارایی آنها پایین می آید . در برخی عایق های آزاد مقدار مقاومت حرارتی متناسب با تراکم عایق است نه ضخامت آن در این عایق ها ، مقدار مقاومت ممکن است بعد از مدتی تا 20% کاهش یابد . از این رو باید بعد از نصب کننده عایق تضمین گرفت .
– از عایق های آزاد در سقف هایی که شیب زیادی دارند استفاده نکنید.
– در صورت استفاده از عایق های بازتابنده باید حتما پشت آنها یک لایه هوای ساکن به ضخامت 20 میلی متر وجود داشته باشد.تمام سوراخها و پارگی ها و درزها باید با نوارچسب پوشیده شوند.
– اطراف کابل های برق و لوازم الکتریکی را هرگز عایق کاری نکنید ،ایمن بودن عایق کاری باید توسط یک فرد متخصص بررسی شود
– در فاصله کمتر از 90 میلی متر فنهای خروجی عایق نصب نکنید .
در فاصله کمتر از 25 میلی متر حبابهای لامپ و سرپیچ آنها عایق کاری نکنید .
تصویر اول تلفات حرارتی در تابستان
تصویر دوم تلفات حرارتی در زمستان
درزگیری :
درزگیرها در صنعت به آن دسته از مواد یا ابزار گفته می شود که برای عایق کردن و کیپ کردن نقاط تماس سطوح بکار می رود.
اگر در زمستان بازشوهای پنجره ها را درزگیری کنید، بسیار به شما در جهت کاهش اتلاف حرارت منزل کمک می کند. برای این کار هم می توانید از نوارهای درزگیری ابری یا فومی پنجره ها استفاده کنید که به آسانی امکانپذیر است و در دسترس هم هست. برای عایق کردن درها هم می توانید از همین نوارهای درزگیری استفاده کنید.
برای پاسخ به این پرسش که شما به چه میزان نیاز به عایقکاری و ایزولاسیون دارید، نیاز به دو نوع اطلاعات دارید. اول این که بدانید بام، کف و دیوارهای منزلتان اکنون در چه وضعیتی هستند. دوم این که اطلاعاتی راجع به مقدار عایق مورد نیاز ساختمان خود با توجه به منطقه ای که در آن زندگی می کنید، به دست آورید. تمام سقف ها و دیوارها و کف منزلتان را تا آنجا که می توانید عایق بندی کنید. منافذ بین دیوارها و سقف و همین طور دیوارها وکف را درزگیری کنید. همین طور منافذ موجود در محل قرارگیری سیستم های تهویه و فن های ساختمان را درزگیری کنید.
از نوار درزگیرقابل انعطاف می توان برای درزگیری سریع فواصل پنجره ها و درها استفاده کرد.
در ابتدا سطح مورد نظر را با آب و اسفنج تمیز کرده و بگذارید کاملاً خشک شود.
سپس نوار درزگیر را مناسب با محل مورد نظر با قیچی از وسط برش دهید. (معمولا شرکت سازنده این عمل را انجام داده است)
پوشش چسب درزگیر را به آرامی جدا کرده و نوار درزگیر را محکم به تمامی اضلاع در و یا پنجره بچسبانید.
دقت فرمائید که سطح مورد نظر از هرگونه چربی، گرد و خاک و زنگ زدگی تمیز شده باشد.
همچنین برای درزگیری فواصل بین کابینتها و سینک نیز باید از چسبهای پرکننده که معمولترین آنها چسب آکواریوم است استفاده نمود که در بازار به راحتی در دسترس می باشد.
نحوه کار بدین صورت می باشد که مطابق شکل چسب را در محل مورد نظر به آرامی فشرده تا کاملاً فواصل بین سینک و کابینت و یا سنک و دیوار پر شوند.
پس از گذشت اندک زمانی چسب سرد شده و حالت سختی به خود می گیرد و غیر قابل نفوذ خواهد شده است.
به این نکته هم توجه کنید که یک منزل عایقکاری شده در زمستان دما را 5 درجه گرم تر و در تابستان 10 درجه خنک تر می کند. بدین منظور دیوارها و سقف و کف منزلتان را عایق کنید. با توجه به مواردی که در مورد درزگیری و عایقکاری منازل ذکر شد، شما می توانید هزینه گرمایش منزل خود را بسیار کاهش دهید و از دمای مطلوب منزل خود در سرمای زمستان، نهایت استفاده را ببرید، ضمن این که در مصرف انرژی نیز صرفه جویی کرده اید.
بلوک شیشه ای
1)بلوک شیشه ای از دو جداره وکیوم شده که فضای میانی آن خلا است تشکیل شده و عایقی بسیار خوب برای سرما- گرما – رطوبت به شمار می آید.
2) بلوکهای شیشه ای علاوه بر توانایی تحمل فشار زیاد از قابلیت عبور نور نیز بر خور دار می باشد و به همین سبب کارایی زیادی در پارتیشن بندی ساخت دیوارهای داخلی ونما خارجی حتی وسایل دکوراسیون دارند.
3)بلوک شیشه ای به خاطر عایق بودن در برابر رطوبت و حرارت و بااستقامت بالا می تواند در سقف و همینطور بر کف زمین به کار رود بنابرین یکی از محدود(متریال های)شیشه ای است که می توان از آن در سطوح تحت فشار استفاده کرد.
4)فضای عمومی ساختمان نیاز به نور زیادی دارند و شیشه بخاطر عدم استقامت در برابر عوامل محیطی و منتقل کردن صوت و حرارت برای اینگونه فضا ها دیده نمی شود ولی بلوک شیشه ای نور را منتقل می کند و در عین حال بسیاری از خصوصیات یک دیوار آجری محکم را دارا می باشد و می توان از آن برای اینگونه فضا ها استفاده کرد.
بیشترین اجزایی که در آپارتمان ها باعث از دست دادن گرما می شوند، پنجره ها هستند. پنجره ها باعث انتقال گرما به هوای سرد بیرون می شوند. این مشکل وقتی بیشتر ظهور می کند که پنجره های منزل شما دو جداره نباشند، زیرا پنجره های معمولی به نسبت پنجره های دو جداره و پنجره های درز بندی شده تا 10 برابر بیشتر تلفات حرارتی دارند اما جهت عایق کردن پنجره های معمولی می توانید از ورق های نازک و شفاف پلاستیکی که در بازار موجود است استفاده کنید. این ورق ها در عرض های مختلف از 40 تا60 سانتیمتر و طرحها و نقشهای گوناگون در بازار موجود می باشند.
مشجرکردن شیشه ها
طریقه نصب ورق مات کن روی شیشه
– برای این کار ابتدا سطح شیشه را کاملاًَ تمیز کنید.
– سطح شیشه را با آب و چند قطره مایع پاک کننده خیس کنید.
– ورقهای شیشه مات کن را به اندازه های مورد نیاز برش می دهیم، یعنی به اندازه شیشه پنجره ها. ناگفته نماند می توانیم ورق ها را هم بصورت سرتاسر و هم بصورت نیمه بروی شیشه ها چسباند که این بستگی به نظر شما و نورگیری منزلتان دارد.
– سپس کاغذ پشت ورق را که در اندازه های لازم برش داده ایم را آهسته کاملاً جدا و از سمت چسب دار ورق آن را بکشید و روی شیشه بچسبانید
– با کاردک روی ورق کشده تا آب و هوای بین ورق و شیشه خارج و نصب انجام شود.
– این عایق هم مناسب تابستان و هم مناسب زمستان است.
– در حال حاضر انواع مختلف این ورق ها از جمله ساده، طرح دار و رنگی در بازار موجود می باشد که می توان با توجه به نوع سلیقه، رنگ اتاق، تزئینات آشپزخانه و طرح و رنگ وسایل منزل به دلخواه از آنها استفاده کرد.
در ضمن از این شیشه مات کن ها می توان برای استحکام شیشه های ترک خورده نیز استفاده نمود. موقعی که بخواهید شیشه را تعویض کنید شیشه بصورت یک تکه جدا خواهد شده.
عایق کاری نقش بسیار مهمی در گرم نگه داشتن ساختمان در فصل زمستان و خنک نگه داشتن آن در فصل تابستان دارد . به کمک عایق کاری می توان یک خانه را در زمستان 5 درجه گرمتر و در تابستان 10 درجه خنک تر نگه داشت .
پشم سنگ
پشم سنگ که در زبان انگلیسی Rock wool نامیده می شود، جزو خانواده عایق های حرارتی متشکل از الیاف معدنی است.
پشم معدنی که عمدتا" از مذاب سنگهای طبیعی آذرین ساخته می شود.
( استاندارد ملی80 84 بند4-16-2)
. ( استاندارد ملی80 84 بند4-16-2)
پشم سنگ که در زبان انگلیسی Rock wool نامیده می شود، جزو خانواده عایق های حرارتی متشکل از الیاف معدنی است. ماده اولیه اصلی برای تولید این عایق، سنگ بازالت، از گروه سنگ های آذرین است که بازمانده فعالیت های آتش فشانی است و در کشور ما به وفور وجود دارد. بدلیل رگه ای بودن مواد اولیه آن محصول تولیدی آن ممکن است دارای خلوص یکنواخت نباشد. روش تولید پشم سنگ به این صورت است که ابتدا سنگ بازالت در دمای 1500 درجه سانتیگراد ذوب می شود وبه صورت سیلیکات مذاب در می آید و سپس مذاب به دست آمده تحت روشهای خاصی به الیافی به قطر حدود 6 میکرون تبدیل میشود .که مجموعه این الیاف پشم سنگ را تشکیل میدهد. نقطه ذوب این الیاف 1000درجه سانتیگراد بوده و میتواد تا دمای تا 700 درجه
سانتیراد کاربرد عایقی داشته باشد.ا
آنالیز شیمیایی و مواد تشکیل دهنده آن عبارتند از
اکسید سیلیس sio2 46%
اکسید آلومینوم Al2 o3 14%
اکسید تیتانیوم Tio2 1.5%
اکسیدهای آهنFe2 o3+Feo 7.5-8%
اکسید کلسیوم cao 18%
اکسید منیزیم Mgo 10%
این مجموعه فعلا خالی است
عایقهای سیلیکات
این نوع عایقها از مواد معد نی و الیاف سرامیکی همراه با ذرات سیلیکا و اکسید فلزات گروه قلیایی مانند کلسیم , منیزیوم ویا آلومینیوم که در دمای بالا به هم دوخته می شوند ساخته می شود. این نوع عایقها به شکل پتوئی و یا به شکل آجری یکپارچه ساخته می شود. در مقابل شوکهای حرارتی مقاوم بوده و تحمل دماهای بسیار بالا را داردو غیر قابل اشتعال است. در صورت مجاورت با رطوبت جاذب آن میباشند که می بایست در مقابل آن محافظت شوند.
عایقهای مرکب یا چند لایه
عایق چند لایه: ترکیبی از 2 یا چند لایه از یک ماده عایق مشخص که ضخامت لایه های منفرد آن ممکن است با هم متفاوت باشند. ( استاندارد ملی80 84 بند7-10) عایق مرکب:ترکیبی از لایه ها که حد اقل از دو ماده عایق مختلف است . خاصیت عایق مرکب از خواص عایق کاری مواد منفرد می شود. ( استاندارد ملی80 84 بند7-11)
هم اکنون با کاربردهای وسیع کامپوزیته گاهی استفاده از ساختار مرکب و چند لایه در عایق ها بسیار موثر تر از استفاده از یک لایه عایق با همان ضخامت میباشد. بکار گیری این روش امکان مناسبی نیز برای جبران انقباض و انبساط طولی لوله ها در نقاط با درجه حرارت و شوک حرارتی بالا را ایجاد مینماید. بکار گیری عایقهای مرکب و چند لایه روی اتصالات و پل های حرارتی باعث کاهش تلفات حرارت ودر نتیجه ایجاد وضعیت بهتر و کارا تر و افزایش راندمان عایقی می گردد. ونیز یکی از کاربردهای مناسب این روش در محل هایی است که نیاز به کاهش ضخامت عایق کاری باشد. در مرحله بازسازی و تعویض عایقها ی موجود نیز این نوع عایقها جایگزین مناسبی تاقی خواهند شد. ادر نما ی ساختمان علاوه بر جلوه زیبائی باعث ایجاد خواص عایقی بر روی جدار ساختمان و کاهش اتلاف انرزی در زمستان و جلوکیری از ورود انرزی تابشی خورشید به پوسته ساختمان در تابستان میگردد ; که در نتیجه نقش موثری در صرفه جوعی در مصرف انرزی خواهند داشت. در صورتی که درز بندی کامل اجام شود , با کاهش اثرات ضریب جابجائی هوای خارج در جدار خارجی ساختمان نقش آن موثر تر خواهد بود.
عایق های سپر تابشی
بخشی از یک سیستم عموما" به شکل ورق , با ضریب تابش کم که برای کاهش اث تابش حرارتی بکار میرود. ( استاندارد ملی 8084- بند 7-16)
عایق های منعکس کننده
سیستمی با یک یا چند رویه با ضریب تابش کم که تابش حرارتی را محدود می کند. ( استاندارد ملی 8084- بند 7-9 )
عایق های شیشه
پوششی چندلایه است که به کمک چسب مخصوص به سطح شیشه می چسبد , بستر اصلی آن پلی استر از جنس پلی اتلین ترفتالات (PET) می باشد این پوشش حاوی ماده جاذب اشعه فرابنفش بوده و تا حدود 99% از ورود این اشعه جلوگیری می کند . مهمترین لایه آن لایه فلز پوش است که به کمک روشهای پشرفته ذرات فلزات سنگین مانند (وانادیم –طلا- آلیاژ نیکل کروم) برروی لایه پلیمری اندود گردیده است خاصیت این لایه باز تابش اشعه مادون قرمز بوده و در حالی که اجازه . درواقع این عایق را می توان تلفیقی از دو نوععبور نور مرئی را به آن می دهد عایق نوین انعکاسی و پلیمری شفاف دانست . لایه های بعدی باعث تقویت استحکام کششی شده , در نهایت خواص ضد خش به محصول می دهد. مزیت دیگر این این پوشش جلوگیری از خطر پاشیدگی شیشه هنگام شکسته شدن و یا هنگام زلزله است . در انواع کم گسیل این نوع عایق در فصل زمستان با کم کردن ضریب انتقال حرارت رسانش شیشه باعث کاهش اتلاف حرارت نیز می گردد
نور طبیعی خورشید از سه بخش اشعه مادون قرمز 53% , نور مرئی 44% و اشعه فرابنفش3% تشکیل شده است .