به نام خدا
طراحی فضای سبز در شهرسازی
توسعه و گسترش فضای سبز با توجه به گسترش روزافزون جمعیت و ساخت و سازهای شهری و نیاز ضروری انسان ها به فضای سبز برای ایجاد تعادل اجتماعی، جسمانی و روحی، امری مهم وحیاتی به شمار میآید.در کشوری مثل ایران که بیشتر مناطق آن در کمربند خشک جهان واقع شده، شهرها برای مقابله با آلودگی های صوتی و هوا، همچنین کاهش استرس های محیطی بیشتر ازهر نقطه دیگری به فضای سبز نیاز دارند. فضای سبز به عنوان جزئی از بافت شهرها و بخشی از خدمات شهری ضرورت یافته و نمی توان آن را جدا از نیازهای جامعه شهری دانست، از این رو فضای سبز باید از نظر کمی و کیفی متناسب با حجم فیزیکی شهر، نیازهای جامعه و با توجه به شرایط اکولوژیکی شهر و روند گسترش آتی آن توسعه یابد تا بتواند به عنوان فضای سبز فعال بازدهی زیست محیطی مستمری داشته باشد.
مفهوم فضای سبز شهری آن بخش از فضای سبز که در محدوده شهر طراحی و بنا شده، فضای سبز شهری نامیده میشود. این فضا در حقیقت بخشی از استخوان بندی یا مورفولوژی شهری را تشکیل میدهد و به بیان دیگر فضای سبز در کنار اسکلت فیزیکی شهر تعیین کننده اندام و به طور کلی سیمای شهر است. در تعریفی دیگر فضاهای سبز شهری را میتوان نوعی از سطوح کاربری زمین شهری با پوششهای گیاهی انسان ساخت دانست که هم واجد «بازدهی اجتماعی» و هم واجد «بازدهی اکولوژیکی» هستند.در این میان باغهای میوه در شهر میتوانند هم واجد «بازدهی اکولوژیکی» باشند و هم واجد «بازدهی اقتصادی» اما به علت عدم امکان بهره برداری عمومی، خصوصی تلقی شده و نمیتوانند واجد «بازدهی اجتماعی» باشند. در این بحث، منظور از «بازدهی اکولوژِیکی» عبارت است از: زیباسازی بخشهای شهری، دمای محیط، تولید اکسیژن، افزایش نفوذپذیری خاک در مقابل انواع بارش و مانند اینها و از دیدگاه حفاظت محیط زیست، فضای سبز شهری، بخش جاندار ساخت شهر را تشکیل میدهد. فضای سبز شهری از دیدگاه شهرسازی در برگیرنده بخشی از سیمای شهر است که ازانواع پوششهای گیاهی تشکیل شده است و به عنوان یک عامل زنده و حیاتی در کالبد بیجان شهر، تعیین کننده ساخت مرفولوژیک شهر است.
فضاهای سبز درون شهری: این نوع فضاها که اغلب به صورت پارک احداث میشوند، از دیدگاه شهرسازی به زیبایی محیط زیست شهری میافزایند. هم چنین از نظر حفاظت محیط زیست، پیرامون خود را از بازدهیهای اکولوژیک بهره مند میسازند و در صورت طراحی مناسب قادرند خدمات تفرجگاهی- اجتماعی ارائه کنند. بر این اساس، این نوع پارک ها- چه در رابطه با جذب میهمان و چه از حیث بازدهی اکولوژیکی وزیست محیطی- به صورت موضعی عمل مینمایند.افزون بر پارکهای شهری، میدانها، مجموعههای ورزشی، پارکهای تفریحی کودکان و باغهای گیاهی را نیز- با وجود پان که هدف اصلی آن ها آموزش است- باید در زمره این گروه به شمار آورد.
اهمیت فضای سبز در شهرسازی : پیشرفت صنعت و وجود کارخانه ها صنعتی در نزدیکی شهرها و دیگر عوامل از جمله رفاهی و … موجب افزایش جمعیت در شهرها همراه با ازدیاد آپارتمان گردیده است . بنابراین ایجاد فضای سبز در شهرها ضروری به نظر می رسد اینگونه تحولات بیشتر در کشورهای در حال توسعه بروز می نماید . لذا تخصیص فضای سبز توصیه می کنند که در شهرهای بزرگ سطح فضای سبز به حدات ندارد 12 تا 30 متر مربع به ازاء هر نفر باشند از اثرات فضای سبز در آب و هوای منطقه می توان به تعدیل درجه حرارت ، جلوگیری از فرسایش آبی و بادی بهداشت محیط ، روحیه افراد جامعه گیاهان ، اعمال تعدیل و تعرق خود مقداری آب بصورت بخار و یا قطعات در فضا آزاد می کنند که معمولاً مقدار تبخیر در گیاهان پهن برگ بیشتر از سوزنی برگان است در نتیجه موجب افزایش رطوبت هوای شود علاوه به رطوبت نقش زهکشی را در زمین های مرطوب را دارند بعنوان مثال گیاهان پهن برگ ماریتیسم که نوعی سوزنی برگ است در در پایین بدون سطح آبهای زیر زمینی نقش دارد
ضرورت فضای سبز مهم ترین اثر فضای سبز در شهرها، کارکردهای زیست محیطی آن هاست که شهرها را به عنوان محیط زیست جامعه انسانی معنی دار کرده است و با آثار سوء گسترش صنعت و کاربرد نادرست تکنولوژی مقابله نموده و سبب افزایش کیفیت زیستی شهرها میشوند. مولفههای آثار توسعه شهری میتوانند نظام زیستی شهرها را به شیوههای گوناگون مختل کنند. فضای سبز مناسب در شهرها یکی از عوامل موثر در کاهش این اثرها هستند و به ویژه در ارتباط با گرد وغبار و آلودگیهای هوا، فضای سبز شبه جنگلی، ریههای تنفس شهرها به شمار میروند. مهم ترین تاثیر فضای سبز در شهرها تعدیل دما، افزایش رطوبت نسبی، لطافت هوا و جذب گرد و غبار است. به طورکلی وجود فضاهای سبز و تاثیر آن ها در شهرها اجتناب ناپذیر است؛ به طوری که بدون آن ممکن نیست شهرها پایدار باقی بمانند. بنابراین، اگر فضای سبز به عنوان جزیی از بافت شهرها و نیز بخشی از خدمات شهری ضرورت یافته باشد، نمی تواند جدا از نیازهای جامعه شهری باشد ؛ از این رو، فضای سبز باید از نظر کمی و کیفی متناسب با حجم فیزیکی شهر (ساختمانها، خیابان ها و جاده ها) و نیازهای جامعه (از لحاظ روانی، گذران اوقات فراغت و نیازهای بهداشتی) با توجه به شرایط اکولوژیکی شهر و روند گسترش آتی آن ساخته شود، تا بتواند به عنوان فضای سبزی فعال، بازدهی زیست محیطی مستمری داشته باشد.
فضای سبز مانع تابش سیستم نور آفتاب و تبخیر شدید می شود . همچنین فضای سبز باعث جلوگیری از فرسایش بادی آبی در خاک می شود. آشنایی با برخی از گیاهان در طراحی تمامی گیاهان به عنوان تزئیناتی کاربرد دارند، بسیاری از گیاهان اهلی و یا خودرو و وحشی می باشند و بر اساس طول عمر و دوامشان آنها را به گیاهان یک سال ، دو سال و دائمی تقسیم می کنند. گیاهان یک سال زینتی : هنگامی که گیاهی طول دوران رشدش از بذر تا گل و بذر مجدد بیش از یک سال نباشد آن گیاه را یکساله می گویند.
گیاهان دو ساله : به گیاهانی اطلاق می شود که از هنگام بذر کاری تا رشد کامل حدود دو سال لازم دارد تا تولید گل و بذر کود بنماید ( به عبارت دیگر در یک فصل زراعی رشد رویشی داشته ودر دوره بین فصلی مرحله کوتاهی را به استراحت می گذارد در فصل دیگر دوره رشد زایشی شروع و در همان فصل عمده گیاه پس از تولید بذر پایان می پذیرد. گیاهان دائمی : نباتات پیازی ، ریزوم دار ، مقاوم ، غیر مقاوم بطور کلی گیاهان که طول مدت عمر آنها بیش از دو سال باشد .
کاربردی گیاهان دائمی در تزئینات : برای آشنایی : اهمیت گیاهان دائمی از نظر تزئینات به اختصار مواردی از آنها که در انواع طراحی ها و نقشه های گلکاری مورد استفاده دارند شرح داده می شود. 1- برخی از گیاهان دائمی دارای گل های بهاره بوده و منحصرا برای تزئینات حاشیه ای در بهار و فضاهای وسیع مورد استفاده قرار می گیرد . 2- پاره ای از این گیاهان به علت ظهور گل در فصل تابستان و خصوصیت گل در تزئینات سطوح وسیع توده ای ، کاربرد فراوانی دارد . 3- برخی از گیاهان دائمی از اواخر تابستان تا اواخر پاییز دوران گلدهی داشته و از نظر تزئینات بصورت توده ای در حاشیه ها و باندهای گلکاری کاربرد دارند . 4- گروهی از گیاهان بر حسب طبیعت خود محل های سایه نیز رشد و نمو مناسبی می یابند
طبقات و اندازه گیاهان : درختان بزرگ و متوسط معمولا درختانی که ارتفاع بیش از 12متر دارند را درختان بزرگ مینامند. ارتفاع درختان متوسط بین 12-6 متر باشد درختان بزرگ و متوسط پوشش گیاهی تاجدار را تشکیل می دهند که از خارج یک توده گیاهی و از درون فضای سایه دار را میسازند. تنه های درختان فضایی را ایجاد اما محصور نمیکنند.این فضا سقف و ستون داشته اما فاقد دیوار است.چنین فضایی معمولا در ارتفاع چشم ناظر باز است. تاج درختان در سایه بانس بالای سر،نور خورشید را از نور درخشنده و شدید تبدیل به نوری ملایم و لکه لکه مینماید و این خاصیت لکه لکه بودن نور یک جنبه حسی مهم حضور در جنگل است..
تنه درختان بر فضا دلالت کرده اما آن را محصور نمی کنند(درختان بزرگ و متوسط)
درختان کوچک گلدار(زیردرختی) درختان کوچک و گلدار تا ارتفاع 6-4.5 متر رشد میکنند. شکل و میزان گلدهی انها بسته به اینکه در زیر تاج پوششی درختان بزرگ و متوسط باشندیا در زیر نور خورشید متغیر است. درختان کوچک در زیر نور خورشید پرپشت تر و مدورتر بوده،بیشتر گل میدهند. چنانچه ارتفاع زیر تاج پوششی درختان کوچک تا بالای سر برسد انها بر فضایی صمیمی دلالت نمایند ولی اگر ارتفاع تابع انها به اندازه ارتفاع چشم ناظر باشد فضا را محصور میکنند. درختان کوچک و گل دار میتوانند در برابر افتاب مایل مانع ایجاد کنند.معمولا از این درختان در سمت جنوب غربی یا اگر همراه بوته های کوتاه باشند،در سمت شمال غربی و غرب ساختمان استفاده میکنند
فاصله کاشت وتاثیره زمانی
بوته های بلند: بوته های بلند تا ارتفاع 4.5 متر رشد میکنند. انها از درختان کوچک کوتاهتر بوده و تاج قابل توجهی ندارند. برگهای بوته های بلند تا نزدیکی سطح زمین میرسد. انها احساس شدید محصور و خصوصی بودن را القا میکنند و میتوانند موانع دید موثری باشند
بوته های متوسط و کوتاه: بوته های متوسط به ارتفاع 180-90 سانتیمتر و بوته های کوتاه 90-30 سانتیمتر رشد میکنند. این بوته ها بدون اینکه مانع دید شوند فضا را تعریف کرده واز لحاظ فیزیکی از یکدیگر جدا کرده و مانعی برای حرکت پیاده ها هستند
بوته های کوتاه فضا را جدا کرده اما مانع دید نمی شوند
فضای عمودی محصور(صمیمی)
فضای محصور
فضای محصور نامتقرن
فضای دلالت شده
فضای باز تقسیم شده
فضای سایبان دار باز_افقی
فضای تعریف نشده
کارکرد احساسی گیاهان (فضای سبز) اسایش جسمی یک مورد مهم حسی در طراحی گیاهان است تاج درختان محافظی در برابر افتاب شدید تابستان بوده،جهت باد را منحرف کند. درختان کوتاهتر و بوته ها مانع از تابش نور مایل خورشید میشوند.انها در جلوگیری از ورود افتاب اول صبح و مهمتر از ان افتاب بعدازظهر بسیار موثرند. این گیاهان جهت جریان هوا را نیز تغییر میدهند. اگر این گیاهان همیشه سبز باشند میتوانند مانعی در برابر بادهای زمستانی شمال غربی و افتاب بعداز ظهر تابستان که ازمغرب و شمال غربی میتابد ایجاد کنند. کاربرد زمانی گیاهان: گیاهان، مصالح طراحی منحصر به فردی بوده، موجودات زنده ای هستند، رشد میکنند، از نظر اندازه تغییر کرده، با گذشت زمان دگرگون میشوند و از نظر وضعیت برگها، بافت، رنگ و… تحول میگردند .
ویژگی فصلی: گیاهان بسته به فرم و وضعیت برگ هایشان در فصول مختلف به گروهای زیر تقسیم میشوند : برگ ریز، سوزنی برگ همیشه سبز، پهن برگ همیشه سبز. گیاهان برگ ریز: این گیاهان، بخش عمده گیاهان مناطق معتدله را تشکیل میدهند. آنها ویژگی های چهار فصل متفاوت را به معرض نمایش میگذارند. سوزنی برگهای همیشه سبز: ویژگی این درختان برگهای سوزنی شکلی است که در تمام سال برشاخه ها دیده میشود. این درختان با ابهت و سنگین به نظر رسیده و به محوطه ثبات و استحکام میبخشد. درختان سوزنی برگ در طول سال دید را محدود ساخته و غالبا حس شدید خصوصی بودن را القا میکنند. پهن برگ همیشه سبز: ظاهر این درختان شبیه برگ ریز است. اما این درختان برگهای خود را در طول سال حفظ میکنند. برگهایشان تیره رنگ و مات وتا حدودی شفاف است و معمولا بیان کننده رنگهای زنده تابستان هستند.
کاربرد گیاهان در حاشیه خیابان ها و جاده ها: در صورت استفاده از درختان در حاشیه جاده ها و خیابان ها، فاصله کاشت دارای اهمیت زیادی خواهد بود.چون در سرعت های مختلف دید یک ناظر نسبت به ردیف درختان متفاوت بوده و در سرعت های خیلی کم ردیف درختان همانند یک پرده مات،در سرعت کم مانند یک پرده نیمه شفاف و در سرعتهای بالا مانند یک پرده شفاف عمل میکند. به همین دلیل فاصله درختان حداقل بایستی 15 متر باشد تا بیشترین تاثیررا بر روی رانندگان داشته باشد. استفاده از گیاهان در حاشیه جادهها و خیابان ها با محدودیت فراوانی روبرو است مانند:عدم حاصلخیزی خاک حاشیه ، شوری خاک ، فشردگی و سختی خاک و … در هر صورت استفاده از گونه ای مقاوم با ریشه دوانی سریع برای رفع این محدودیت ضروری است. استفاده از گیاهان به عنوان حصار ، پرچین و دیواره جهت مشخص کردن یک مسیر چهره طبیعی منطقه را حفظ کرده و بر زیبایی ان میافزاید و از این نظر به موانع مصنوعی نظیر: زنجیر ،تور و سیم کشی ارجهیت دارد.عواملی جهت ارزیابی و انتخاب گیاهان حائذ اهمیت میباشد:
عواملی جهت انتخاب گیاهان حائذ اهمیت میباشد : خصوصیات واریته گیاهی 1 ارتفاع حداکثر گیاه 2 تراکم و انبوهی گونه ها 3 عرض کاشت 4 خصوصیات واریته گیاهی: 1 خصوصیات منحصر به فرد برخی از گیاهان انها را در جهت کنترل ترافیک نسبت سایرین مناسبتری نمایند.خصوصیات گیاهی از نظر ساقه، قابلیت انعطاف شاخه ها و انبوهی درجه بندی میشود. 2-ارتفاع حداکثر گیاهان: ارتفاع حداکثر درختان نیز به عنوان یکی از فاکتورهای موثر در ایجاد حصارهای کنترل کننده بوده . 3- انبوهی کاشت گونه ها: میزان انبوهی گونه ها در ایجاد حصارهای باز دارنده حائز اهمیت میباشد.
4-عرض کاشت گونه ها: عرض کاشت نیز عامل موثری در کنترل میباشد. درختچه هایی با ارتفاع متوسط و عرض کم در این مورد ثمر بخشی لازم را ندارند. درختان کم عرض در چند ردیف کاشته میشوند، ولی درختان عریض و بیش از 2.4 متر را میتوان در یک ردیف کاشت
فضای سبز و خطوط ارتباطی در شهرها 1-خیابانهای کم عرض و یک طرفه: با رعایت اصول فنی از نظر راه و ساختمان و اصول شهرسازی در اینگونه خیابان ها دو پیاده رو کم عرض (در هر پیاده رو حاشیه باریک گلکاری ممتد یا منقطع) وجود دارد. 2- خیابانهای نسبتا عریض و دو طرفه: ایجاد فضای سبز در خیابانهای نسبتا عریض و دو طرفه تقریبا شبیه به خیابانهای کم عرض و یک طرفه میباشد ولی محل حاشیه های گلکاری و درختکاری با توجه به عرض پیاده روها به طور میانی یا کناری به طرف خیابان قرار میگیرد. در خیابانهای مذکور در فواصل چراغهای خیابانی کاشت درختان پابلند توصیه میشود. معمولا چراغهایی که در اینگونه خیابانها نصب میشود یکطرفه(سرکج) انتخاب میگردد، به طوریکه محل عبور وسائل نقلیه و پیاده رو ها کاملا از روشنائی برخوردار شوند. 3 –خیابانهای دو طرفه با باندهای میانی: معمولا در اینگونه خیابانها در وسط ، باندی در چمن و یا گلکاری به عرض 1 تا 3 متر ایجاد می نماید.
انواع طرهای از خیابان یکطرفه های
طرحی از خیابان دو طرفه
مبلمان شهری / مقدمه و تعاریف کلی: شهر یک اثر هنری بزرگ است که آفرینندگانی به وسعت خود و به تعداد جمعیتش دارد «هدف غایی یک شهر ایجاد محیطی خلاق و پرورنده برای مردمی است که در آن زندگی می کنند» چنین محیطی با گوناگونی بسیار، آزادی انتخاب به افراد می دهد و زمینه خلاقیت را فراهم می آورد، فضای شهر حداکثر ارتباط را با مردم و زیستگاه پیرامونشان برقرار می سازد و تنها یک وسیله برای در اختیار گذاردن تمام این ها دردست دارد: امکانات مناسب شهری . در فضای میان ساختمانها و بناها، عناصر مکملی نیاز است تا زندگی شهری را سامان بخشد، تجهیزاتی که همچون اثاث یک خانه، امکان زندگی را در فضای محصور میان سنگ و بتن و شیشه فراهم آورد. این اجزاء، جریان حرکت، سکون، تفریح و اضطراب را در شهر تنظیم می کنند و به آن روح می بخشند.
اثاثه، تجهیزات یا مبلمان شهری، خیابانی یا فضای باز اصطلاحات رایج این تسهیلات و امکانات هستند. این تسهیلات در انگلستان بیشتر به «مبلمان خیابانی» و در امریکا به «مبلمان همگانی» با «مبلمان فضای باز» معروف هستند. « اثاثه، جمع اثاث به معنای وسایل و لوازم زندگی است. تجهیزات، جمع تجهیز، در مفهوم آراستن و بسیج کردن و بیشتر به وسایل و ساز و برگ نظامی اطلاق می شود. مبلمان واژه فرانسوی به معنای مجموعه اثاثه و دکوراسیون یک محل است. ساختار برنامه ای که می تواند شهر را از هر دو بعد منظر شهری و حرکت در شهر ساماندهی نماید به دو بخش اصلی تقسیم بندی می شود: 1-طراحی محیطی و نمای شهری : فضا سازی، محوطه سازی، کف سازی، پیاده راه سازی، نقاشی دیواری، مرمت، نورپردازی، پاکسازی جداره های شهری و نما سازی، احیاء بافتهای با ارزش تاریخی، فرهنگی، معماری و کاربردهای شهری، آرام سازی و….. 2-مبلمان و تجهیزات شهری : شامل کلیه ملزومات و اثاثیه شهری که در محیط شهر قرار می گیرند و بیش از یکصد عنوان تقسیم بندی می شود؛ از نرده و میله های راه بند و روشنایی گرفته تا ایستگاههای اتوبوس، سرویسهای بهداشتی، تابلوها، بیلبوردهای تبلیغاتی، سطل زباله و پلهای عابر پیاده.
تقسیم بندی عناصر مبلمان شهری بصورتهای مختلفی عنوان شده ولی در کل میتوان انرا در چهارگروه اصلی معرفی نمود : الف- مبلمان خیابانی ب- مبلمان پارکی ج- مبلمان ترافیکی د- سازه های اطلاع رسانی و تبلیغاتی
نیمکتها: در مجهزسازی فضاهای سبز و باز شهری ابتدایی ترین روش برای احساس آرامش و راحتی در پارک ها استفاده از نیمکت است. طرز قرار گرفتن این نیمکت ها باید به شکلی باشد که دسترسی به آنها آسان و راحت بوده یعنی در سراسر پارک و به تعداد زیاد موجود باشد. صندلی ها باید در روبه روی مناظر زیبا اما در جایی که در مسیر رفت و آمد افراد قرار نگیرد، واقع شود نیمکت های مراکز عمومی شهر نیز می تواند برای آسایش و راحتی شهروندان در کنار مراکز ویژه مانند ایستگاه ها، کیوسک ها، باجه های تلفن، ظروف زباله و شیرهای آب قرار بگیرند. مهمترین محل قرار گرفتن نیمکت ها در سطح شهر، مراکزی است که رفت و آمد مردم در آن جا زیاد است. به ویژه مکان هایی که برای استراحت و تفریح مردم است. فضای باز زیبا و مناسب عمومی به شهروندان این امکان را می دهد تا در کنار یکدیگر از طبیعت اطراف لذت ببرند. با داشتن مکان مناسبی برای نشستن احساس رضایت آنها چندین برابر شود. افراد مختلف انواع متفاوتی از نیمکت های پارک یا فضاهای سبز را می پسندند که این سلایق متفاوت چگونگی طراحی نیمکت های پارک را تعیین می کند و به آن تغییراتی می دهد.
برای نمونه جوانان بیشتر روی بالای نیمکت یعنی تکیه گاه آن می نشینند تا روی خود نیمکت و این مورد باید در طراحی نیمکت های پارک یا فضاهای باز شهری مورد توجه قرار گیرد. همچنین نیمکت هایی را که به این مراکز اختصاص می دهند، باید از استحکام بیشتری در ناحیه پایه ها برخوردار باشد. یا به عنوان نمونه برای افراد مسن نیمکت هایی که دارای پشتی یا تکیه گاه است، راحت تر از نوع بدون پشت آن است. در حالی که برای سایر افراد صندلی های بدون پشت به آنها این امکان را می دهد تا در دو طرف نیمکت بنشینند.
نیمکتها:
ایستگاه اتوبوس :در زمینه ایستگاه های اتوبوس نیز، داشتن یک ایستگاه اتوبوس مناسب برای تمام سیستم های حمل و نقل درون شهری امری واجب و ضروری است. اما مناسب بودن این ایستگاه ها بسته به نظرات شهروندانی که از آن استفاده می کنند، دارد. از دید مدیران شهری که مسئولیت رسیدگی به این موارد را بر عهده دارند یک ایستگاه مناسب، ایستگاهی است که به مراقبت و نگهداری کمتری احتیاج دارد. از دید شهروندان یک ایستگاه خوب، دارای محیط دید بالا و امکان سوار شدن راحت به اتوبوس را دارد. هر دوی این نظرات خوب و به جا است، زیرا ساختن ایستگاه هایی که مورد استفاده کمتری دارند، تنها هدر دادن سرمایه و ایجاد مشکل برای مسئولان است. طراحی و ساخت مناسب آن می تواند مدت زمان انتظار برای اتوبوس را لذت بخش کند. بهترین مکان برای قرار دادن ایستگاه های اتوبوس در نزدیکی مغازه ها و در نزدیکی تقاطع ها است که در این صورت باید سه متر از مسیر عبور و مرور عقب تر قرار گیرد تا ایجاد ترافیک و برخورد با افراد پیاده را نکند. و چنانچه ایستگاه از تقاطع دور بود، سایه بان ایستگاه باید 1.2 متر از پیاده رو عقب تر قرار گیرد تا برای ایستادن اتوبوس مشکلی را ایجاد نکند. ایستگاه ها همچنین باید در مسیر موازی با پیاده رو ها قرار گیرد تا تداخلی با افرادی که در پیاده روها در حال عبور و مرور هستند، پیدا نکند.
ایستگاه اتوبوس:
سطل زباله : ظروف زباله ای که در سطح شهر قرار می گیرند به مصارف مختلفی می رسند. سطل های زباله ای که در سطح شهر قرار می گیرند باید قابل دسترسی آسان و به تعداد زیاد بوده و احتیاج به محافظت نداشته باشند. یکی از اشتباهات مهمی که در شهر ها اتفاق می افتد این است که سطل های زباله را در جایی قرار می دهند که بتوان به راحتی آنها را خالی کرد نه این که به راحتی برای شهروندان قابل دسترسی باشد. نتیجه آن خیابان های پر از زباله و سطل های خالی است. زیرا مردم وقت خود را برای یافتن سطل زباله صرف نمی کنند. برای تعیین این که در چه جاهایی باید سطل زباله قرار بگیرد، مواردی را باید در نظر داشت، به عنوان نمونه وجود مواردی از مبلمان شهری در خیابان، نوع و موقعیت طبقات اول مانند ساختمان ها، فروشگاه ها و رستوران ها که همچنین باید نوع و میزان زباله های این مراکز نیز با سطل های گذشته شده متناسب باشد.
سطل زباله :
بیلبورد: بیلبوردها جزو مبلمان شهری به حساب می آیند. همانطور که مبلمان یک خانه برای تزئین و نما دادن به آن خانه به کار می رود. بیلبورد های تبلیغی هم باید جای مناسبی نصب شوند. تعدادی از تابلوها و بیلبوردها در مکان های نامناسبی نصب شده اند و علاوه بر ایجاد آلودگی بصری، دید شهروندان را هم محدود کرده اند؛ به عنوان مثال بسیاری از بیلبوردها در بزرگراه ها در مکان هایی نصب شده اند که دید رانندگان را کور کرده و مانع دیدن خودروهای مقابل می شوند و یا در مسیرهای پر رفت و آمد حواس راننده را پرت می کنند. این تبلیغات نامناسب علاوه بر آلایندگی و مخدوش کردن زیبایی شهر، سلامت روحی و روانی شهروندان و امنیت اجتماعی را نیز به مخاطره می اندازد. به عنوان مثال تلویزیونهای صفحه گسترده جزء آخرین تکنولوژی هایی اند که برای تبلیغات استفاده می شود. این بیلبورد ها و تلویزیون ها معمولا در مکانهای شلوغ و پر رفت و آمد نصب شده و در مواردی ایجاد راه بندان و یا تصادف می کنند
بیلبورد
با تشکر از توجه شما