طبیعت ایران و جهان
فهرست مطالب
2
مقدمه
زیبایی طبیعت
طبیعت ایران
محیط زیست جنگل ها
فواید جنگل ها
غارها
طبیعت کوه ها
کوه های جهان
چشمه های طبیعی
دشت های جهان
ده منظره زیبا و طبیعی در جهان
نتیجه گیری
3
مقدمه
ای مردم، بیایید با هم این طبیعت رازنده کنیم . این مقاله درمورد طبیعت است که درمورد خوبی ها وبدی های مردم درمورد طبیعت صحبت می کند. اینکه ما باید بدانیم که خداوند طبیعت راآفریدتا استفاده های خوبی از آن بکنیم نه اینکه ازآن به عنوان یک چیزناچیز استفاده بکنیم. مردم درطبیعت مردم درطبیعت دنیا ویا کهکشان هاوصحابی هاوآسمان ها هیچ است. بعضی مردم فکرمی کنندکه طبیعت فقط درخت وگل سبزه وبهار است امّا اشتباه می کنند چراکه طبیعت رانجوم هم تشکیل داده. حال برویم سراصل مطلب ، مردم دربرابر کره ی زمین ومخلوقات آن هیچ است .زمین هم درمقابل خورشید همینطوروخورشید هم دربرابر دیگرستاره ها نقش کوچکی دارد ،وانسان فقط نقش کوچکی دارد. درختان درختان درطبیعت زمین کار اصلی رامی کنند . اگر آن ها نباشندالآن نسل انسان منقرض می شد.آیا میدانید آن هاچه کار مهمی انجام می دهند؟ آن ها دی اکسید کربن را به خود جذب کرده واکسیژن سالم را به بدن ما می رسانند. حال بدانیم که با دی اکسید کربن چه کارمیکند؟ درخت با دی اکسید پلوروفین یاسبزینه ،میوه درست میکند. وما باید از آن به خوبی استفاده کنیم واو راقطع نکنیم. کلام آخر: {خدا ونداما که ازطبیعت توبه خوبی بهره می بریمنعمت طبیعت را ازما منع مکن که توبخشنده ومهربانی.}
4
5
زیبایی طبیعت
قرآن کریم همواره از طبیعت و شناخت آن سخن می گوید : از آسمان ، زمین ، خورشید ، ماه ، ستارگان ، از ابرهای باران زا و ابرهای غیر باران زا ، ریزش فراوان آب از آسمان ، رویش گیاهان ، زیبایی های نور، جلوه های گوناگون رنگ و وزش باد .
راستی چه وقتی دیدن طبیعت مفهوم دیگری پیدا می کند و زیبایی و جذابیتی دیگر را فراهم می سازد؟ در صورتی که بدانیم در سراپرده طبیعت، دستی تدبیر می کند و برای این نعمت ها در جهت آسایش و رفاه انسان در کار است. قرآن کریم در آیات بسیاری از تسخیر طبیعت برای انسان توسط خدا خبر می دهد مانند سوره ابراهیم /32 و 33 ، نحل /12 و 14 ، حج /65 و لقمان /29 ، همچنین از رام کردن تمام آسمانها و زمین برای انسان خبر می دهد : سوره لقمان /20 و جاثیه /12 .
6
اما مهم این است که بدانیم طبیعت چه اهمیتی دارد و چه زیبایی هایی می آفریند و چگونه می توان از آن به گونه ای نیکو استفاده کرد و مهم تر اینکه بدانیم همه این نعمت ها نشانه خدا و با تدبیر خدا هستند و هدفی برای آفرینش آنها وجود دارد و ما انسانها نا سپاسی نعمت نکنیم و به ستم از آن استفاده ننماییم . به همین دلیل، در برخی آیات قرآن آمده است که سفر کنید و در زمین بگردید و بنگرید چگونه خداوند آفرینش را آغاز کرده؛ سپس باز او جهان دیگری را پدید می آورد . خداست که بر هر چیز تواناست(عنکبوت/20).
7
و در روایات رسیده است که « سافروا تصحوا » سفر کنید تا سالم باشید، زیرا گشت و گذار در طبیعت، دیدن منظره های زیبا و آشنایی با آداب و رسوم ملت ها ، گذشته از آنکه خداشناسی ما را تقویت می کند و با شگفتیهای آفرینش خدا آشنا می سازد و فایده های بی شمار مادی و معنوی برای ما ارمغان می آورد، آدمی را از افسردگی می رهاند و به سلامتی جسم و روان ما کمک می کند .
8
اکنون برای اینکه ابعاد گوناگون طبیعت قرآن را نشان داده باشیم به آیات چند که در وصف طبیعت آمده ، اشاره می کنیم :
– اهمیت طبیعت در قرآن :
در قرآن کریم بیش از 750 آیه اشاره به ظواهر طبیعت می کند ابعاد گوناگون جلوه ها و زیبایی های آن را یادآور می شود. در اغلب این آیات ، ما را توصیه به مطالعه کتاب طبیعت و پند آموزی آن می کند . بی گمان، هدف این آیات، طرح علوم طبیعی و بیان قوانین آن نیست ، هر چند به نکاتی اشاره دارد که پس از قرنها اهمیت و حساسیت آن شناخته شده و خبر از این حقیقت می دهد که گوینده آن در اتصال به مبدا الهی و آفریننده جهان است . آفریننده ای که از همه چیز خبر دارد و با آگاهی آنها را پدید آورده و برای ما رام کرده است. قرآن کتاب هدایت است و منظور از ذکر این
9
شگفتی ها تدبر در موجودات و توجه به نشانه های آن در اصل خلقت است.
– پیدایش حیات در زمین و اهمیت آب :
یکی از مسایلی که همواره فکر بشر را به خود مشغول کرده، مساله حیات و چگونگی پیدایش آن در زمین است. در سیر طبیعت، ما به زندگی موجودات گوناگون برخورد می کنیم و چگونگی حیات آنها برای ما شگفت انگیز است. قرآن کریم در چگونگی حیات آنها برای ما اشاره می کند . مثلاً می گوید : هر چیز زنده ای را از آب پدید آوردیم (انبیاء/30 ) و یا به نسبت آفرینش جهان می گوید :
10
اوست که آسمانها و زمین را در شش دوره آفریده و قدرت استیلای او بر آب بود (هود/7 ) .
شگفتی طبیعت به تنوع و چگونگی موجودات است : موجوداتی که از آب آفریده شده اند، عده ای بر روی شکم راه می روند و پاره ای از آنها بر روی دو پا و برخی از آنها بر روی چهارپا. خدا هر چه بخواهد می آفریند (نور /45 ) .
اهمیت آب در طبیعت در قرآن جایگاه مهمی قرار دارد . در تعبیرات گوناگون به شکل توصیف دریاها، رودخانه ها، نهرها و ریزباران ها مطرح می شود، اما آنچه در مرحله نخست جای دارد و آن را مقدس می کند این است که از آب پدیده آمده و عرش خدا برآب مستقر شده و در مرحله بعدی حیات انسان و سعادت و لذت هر جانداری در مجموع آفرینش، به آب وابسته است .
11
قرآن در جایی ، این شگفتی و زیبایی و اهمیت را چنین بیان می کند : و اوست که از آسمان، آبی فرود آورد پس به وسیله آن از هرگونه گیاه برآوریم .
و از آن گیاه جوانه سبزی خارج ساختیم که از آن دانه های متراکمی برمیآوریم و از شکوفه درخت خرما خوشه هایی است نزدیک به هم. و نیز از آب باران باغ هایی از انگور و زیتون و انار همانند و غیر همانند بیرون آوردیم. به میوه آن چون ثمر دهد و به طرز رسیدنش بنگرید ، بی گمان در اینها برای مردمی که ایمان می آورند نشانه هاست. ( انعام/99 ) .
12
13
طبیعت ایران
تنوع جغرافیایی، تاریخ کهن و فرهنگ غنی ایرانیان با همه فراز و نشیب های تاریخی خود، به قدری در طبیعت، شهرهای قدیمی، آثار باستانی و بناهای تاریخی نمود دارد که ایران را از نظر جاذبه های تاریخی، طبیعی و توریستی در ردیف ممتازترین کشورهای جهان در آورده است.
ایران آمیزه ای از میراث های فرهنگی باشکوه و طبیعت زیباست که پیشینه ای به قدمت آغاز تاریخ تمدن و فرهنگ انسان دارد. آثار تاریخی بازمانده از دوره های مختلف زندگی انسان در فلات ایران در کنار چشم اندازهای طبیعی متنوع کرانه ای، کوهستانی، بیابانی و کویری همراه و هماهنگ با بناهای تاریخی و میراث های مذهبی و فرهنگی، مجموعه ای از انگیزه های گوناگون برای دیدار از ایران فراهم می سازد.
14
آمارها نشان می دهند که طی سال های گذشته مجموع اندک گردشگران وارد شده به ایران کمی بیش از ٢ درصد اکوتوریست بوده اند. این در حالیست که امروزه طبیعت گردی به یکی از ارکان اصلی گردشگری تبدیل شده و روز به روز بر طرفداران اکوتوریسم در جهان افزوده می شود.
آمارها نشان می دهند که طی سال های گذشته مجموع اندک گردشگران وارد شده به ایران تنها ٢/ ٢درصد اکوتوریست بوده اند. این در حالیست که امروزه طبیعت گردی به یکی از ارکان اصلی گردشگری تبدیل شده و روز به روز بر طرفداران اکوتوریسم در جهان افزوده می شود.
15
در سال های اخیر روند رشد سالانه توریسم در کلیه رشته ها ٤ درصد بوده است، در صورتیکه در شاخه ی توریسم بر پایه ی طبیعت یا طبیعت گردی این رقم به ١٠ تا ٣٠ درصد رسیده است. اما کارشناسان عنوان می کنند که ملاحظات اجتماعی – فرهنگی در ایران اجازه ی رشد گردشگری تفریحی یکی از شاخه های درآمدزایی این صنعت را نداده و اکوتوریسم ایران در مدار بسته گیر کرده است. مداری بسته ای که اگر تمهیدات لازم برای رفع آن به وجود نیاید، ایران همین معدود اکوتوریست های موجود را نیز به کشورهای همسایه تقدیم خواهد کرد!
16
اهمیت توسعه اکوتوریسم زمانی نمایان می شود که بدانیم متوسط سفر ٥٠ درصد اکوتوریست هاى جهان بین ٨ تا ١٤ روز است و براساس آمارها هر اکوتوریست به طور متوسط بین ١٠٠٠ تا ١٥٠٠ دلار درآمد ارزى به ارمغان مى آورد. اگر این آمار با آمار و حجم بالای توانمندی های اکوتوریستی ایران سنجیده شود، آنگاه پی می بریم که ایران قادر است تا چه مقدار ارز از طریق توسعه اکوتوریسم عاید کشور کند.
17
18
محیط زیست جنگل
لزوم جمع منافع مختلف در محیط زیست جنگل
حقوق جنگلها ؛ مجموعه قواعد و مقررات راجع به جنگل و فعالیت های مربوط به آن ، حدود دخالت سازمانهای وابسته به جنگل ، و وظایف و تکالیف هر یک را در خصوص جنگلها ذکر می کند ، از آنجایی که جنگلها از منافع رفع نیاز بشر هستند و از منابع تامین درآامد دولت ( مورد بحث در حقوق مالی ) هستند ، دولت جهت تامین در آمد و رفع نیازهای عمومی و ارائه خدمات عمومی در آن دخالت می کند . از طرف دیگر بشر و افراد انسانی برای تامین نیازهای اساسی خود در محیط جنگلی به تکاپو می پردازد . در وهله سوم جنگلها که از گسترده ترین محیط زیست کره زمین هستند ، محل زیست درختان کهنسال ، چمنزارها ، بوته زارها که خود مسکن و مآوای مرغان خوش الحان و هزاران گونه گیاهی و جانوری است . اینجاست که باید در مقام آشتی در میان سه مقوله ناهمسان برآمد :
19
1- منابع عمومی و منبع تامین در آمد دولت ( دولت و حاکمیت به جهت تامین منابع عمومی دخالت می کند . پس می تواند مداخله فرد انسانی و بخش خصوصی را محدود کند .
در اینجا وارد بحث حقوق مالی می شویم ، حقوق مالی عبارت است از مجموعه قواعد مقررات حاکم بر دخل و خرج دولت . یکی از مباحث حقوق مالی ، بحث تامین در آمد می باشد ، و یکی از منابع تامین در آامد منابع طبیعی و جنگلها می باشد . جنگلها از املاک خالصه خالص می باشند (1) چرا که بهره برداری خصوصی از منابع مزبور به صلاح حفظ و دوام اموال یاد شده نیست . در کنار منبع تامین درآمد دولت ، حداقل مواردی از قبیل تفریحگاه و جولانگاه افراد بشری است و دولت با استفاده از اعمال حاکمیت و نظارت خود از طریق سیاست گذاری و وضع قوانین و مقررات در آن مداخله دارد .
20
2- منافع شخصی
در هر حال بشر امروزه 10 هزار سال است که با کشاورزی و محیط جنگلی آشنا شده است و از زمین بهره برداری می کند ، غذای انسان از بین 7 هزار گونه انتخاب شده است که 200 گونه اهلی شده وجود دارد از آن استفاده
می شود .»
21
22
بیش از چند صد پستاندار و پرنده اهلی شده وجود دارند که منبه تامین غذای افراد بشری می باشند ، گونه های بومی وجود دارد که محلی و انحصاری است ، روستاییان در مناطق جنگلی احشامی را پرورش می دهند که محل تغذیه است ، معیشت جامعه روستایی و مناطق جنگلی وابسته به محیط جنگل است ، یک ساختار اجتماعی منحصربه فرد در محیط جنگلی وجود دارد ، که معیشت مبتنی بر دامداری و دامپروری و تا حدی شرایط حاصل از این ساختار اجتماعی خاص که طبیعت جنگلی بر انسان تحمیل می کند می باشد مثلاٌ کوچ نشینی که نوعی زندگی و معیشت انسانی است که در آن دامپروری اساس فعالیت های اقتصادی را تشکیل می دهد و ویژگی بارز این زندگی تحرک مکانی و جابجایی گروههای انسانی است . زندگی روستایی و جنگل نشینی دارای اقتضائاتی است که آن را از سایر انواع جوامع انسانی و زندگی اجتماعی متمایز می دارد که مهم ترین این ویژگی ها عبارتند از :
الف : وابستگی انسان به حیوان
ب: استفاده از چراگاههای طبیعی
ج : کوچ یا جابجایی انسان و دام به منظور بهره گیری از چراگاههای طبیعی و احتراز از سرما و گرمای شدید « که این خود ( کوچ نشینی ) یک تنوع فرهنگی و قومیتی است و جزء میراث فرهنگی و حفظ آن ضروری است .
اعمال حاکمیت و نظارت دولت و سیاستگذاریهای کلان کشوری که در جهت حراست از منابع عمومی است نباید به سمت امحای معیشت انسانی ، از بین رفتن گونه های زیستی اهلی و وابسته کردن مردم به دولت که در نتیجه آن ایجاد یک ساختار طبقاتی جدید به وجود می آید پیش رود ، که این ساختار طبقاتی جدید یقیناً تنش هایی را به وجود خواهد آورد ، از آانجایی که این ساختار طبقاتی به دلیل نقش کلیدی فزاینده ای که در امور اقتصادی کشور دارند ، در صورت یکجا نشین کردنشان ( مثلاٌ از طریق طرح خروج دام از جنگل ) یقیناً تنش هایی به وجود خواهد آمد . اعمال سیاست های اسکان جنگل نشینان مبتنی برزور سبب تضعیف دامداری سنتی ( از بین رفتن تنوع زیستی ) و در نتیجه ضربه مهلکی به اقتصاد کشور وارد می آورد ، فقر و بیکاری پنهان و کوچ به شهرها از جمله آن است
23
3-حمایت از محیط زیست جنگل
رعایت حقوق عناصر طبیعی و احترام به حق حیات همه موجودات به ویژه ابناء بشر نه تنها باید در برهه ای خاص زمانی مدنظر باشد بلکه باید انسان پیوسته خود را در طول تاریخ و آیندگان هم مسئول بداند و متوجه این مهم باشد که هر گونه افراط و تفریطی در استفاده از منابع و هر گونه بی مهری نسبت به طبیعت اثرات سویی در کل جهان دارد و زندگی فرزندان خود را سیاه می کند متاسفانه غلبه روح سوداگری بر انسان معاصر و سیره تمدن بر وی ، او را به جان طبیعت انداخته و جهت تامین منابع آتی خویش ، کمر به نابودی طبعیت و اجزایش بسته است . امروزه در بسیاری از نقاط دنیا چه بر اثر تخریب صنعتی طبیعت و چه بر اثر تخریب فیزیکی طبیعت تعادل حیات خدشه دار شده است
24
. دریغا که انسان معاصر با همه دریافت های علمی و پیرفت های علکمی و پیشرفت های علمی که در زمینه کشف مسائل حیات داشته ، هنوز از درک زبان طبیعت و احساس غافل است و نمی داند که این طبیعت بی زبان ، نه آن بازیچه بی جان است که موم وار به دست آدمی شکل گیرد و نه آن موجود ضعیفی است که در برابر سرکشی ها و گستاخی ها و سوداگری های او مرعوب می شود بلکه طبیعت با روح و احساس خود ، در برابر هر عمل انسانی عکس العملی در خور نشان می دهد ، هر خشونتی را با خشونت و هر رافتی ر ا با محبت پاسخ می دهد ، چرا کلیه عناصر طبیعت حرمتی در خور خویش دارند و احساس و روحی در حد . اگر آن احساس و روح درک نگردد و آدمی بدون رعایت حرمت و حیات عناصر محیط با آنها رفتار کند در حقیقت زندگی خود را تباه ساخته و تیشه به ریشه خویش زده است
25
حمایت از محیط زیست جنگل جنبه های مختلفی دارد :
اول : حمایت قانونی از جنگل و محل های ویژه در مقابل خسارات و بلایا
1- حفاظت در مقابل عوامل طبیعی تخریب ( باد ، گرما ، یخبندان ، حشرات و … )
2- حفاظت در مقابل عوامل انسانی تخریب ( زغالگیری ، چرای دام ، حریق و … )
دوم : حمایت قانونی از تنوع زیستی در جنگل
1- ممانعت ورود گونه های غریبه به اکو سیستمهای طبیعی و بومی
2- ممانعت از انهدام زیستگاه تنوع زیستی
26
دامنه تخریب محیط زیست به حدی وسیع است که می توان گفت همه به تخریب محیط می پردازند ، کشاورزان بدون مجوز مبادرت به حفر چاه کرده ، جنگل و مرتع را به اراضی کشاورزی تبدیل می کنند ، دامداران خارج از فصل و بیش از ظرفیت مراتع ، دامهایشان را می چرانند ، صیادان ماهی شب و روز بدون مجوز در سراسر دریاچه دام می گسترانند و علاوه بر صید غیر قانونی ماهی ، اردکهای غواص بسیار نادر و در خطر انقراض، را در تورهایشان خفه می کنند ، شکارچیان همچنان به شکار غیر قانونی ادامه
می دهند و بازدیدکنندگان گل و گیاه منطقه را درو می کنند
غرض انتقاد از هیچ موسسه ، نهاد یا فردی نیست ، تخریب های پیش گفته با چنین ابعاد گسترده ای در حکم آتش زدن قیصریه برای به چنگ آوردن دستمالی بیش نیست و خود گویای آنکه قدر طبیعت به اندازه کافی شناخته نشده است و تا هنگامی که اهمیت محیط زیست به قدر کافی روشن نشده و – به عنوان ضامنی در برابر هر گونه تخریب – جزء معارف همگانی در نیامده باشد ، در بر همین پاشنه خواهد گشت .
27
درست است که اصل پنجاهم قانون اساسی به صراحت از محیط زیست در مقابل هر گونه تخریبی حمایت می کند اما فقط زمانی می توان به آن دل خوش داشت که اقدامات واقعی همه جانبه در جهت تامین این متن قانونی به صراحت راهبردهای عملی ، کمی و دقیق آغاز شده باشد ، به گونه ای که به کمک آنها بتوان ، در عین عمران و رفاه نسل کنونی ، میراثهای وحشی طبیعی را نیز برای نسل های آینده حفظ نمود . اینها منبع الهام و درمان خستگی روحی ما ، تامین کننده غذا ، آب و هوای سالم ، حافظ خاک و ذخیره ژنهای باارزش برای استفاده های آتی هستند و مهمتر از همه همسایگان و خویشاوندان قدیمی و طبیعی ما برای میلیاردها سال بوده و به همین دلیل پیوندهایی عمیق و ناگسستنی با روح و جسم ما دارند ، پیوندهایی که چنانچه به خطر افتد برای بشر آینده روشنی متصور نخواهد بود
28
29
فواید جنگل ها
فواید جنگل که یک سوم کره خاکی را پوشانده است، برای حیات انسان ها بسیار است. بیشتر مردم برای زندگی خود به وجود این منبع طبیعی نیازمند هستند. هر سال با بزرگتر شدن درختان، جنگل ها پربار و انبوه تر می شوند. فواید جنگل در کتاب علوم پایه سوم ابتدایی، بیان شده است. یکی از فواید جنگل تامین اکسیژن مورد نیاز برای تنفس موجودات زنده است. به طوری که سالانه ۵,۲ میلیون تن اکسیژن از یک هکتار جنگل تولید می شود. در کل ۶۰ درصد از اکسیژن مورد نیاز برای جانداران، از فضای سبز تامین می شود. مقاله نشریه جهان شیمی فیزیک حاضر، اطلاعاتی درباره ی فواید جنگل و انواع آن به ما می دهد.
30
کمک به تنفس از فواید جنگل
دی اکسید کربنی که از طریق بازدم وارد هوای اطراف می شود، توسط جنگل دریافت شده و از طریق پدیده معروف فتوسنتز به اکسیژن تبدیل می شود. میزان اکسیژنی که از یک درخت بالغ تولید می شود برای دو تا ۱۰ نفر در روز کافی است. بخشی دیگر از اکسیژن مورد نیاز برای تنفس به کمک فیتوپلانکتون ها تولید می شود.
31
جلوگیری از سیل
بیشترین سیلی که در اثر باران های شدید در یک منطقه ایجاد می شود توسط ریشه های درختان به ویژه در منطقه هایی با ارتفاع کم، جذب می شود. اگر روان آب های سطحی نیز ایجاد شود توسط جنگل ها به مانند اسفنج های بزرگ جذب شده و مانع وارد آمدن تلفات از سمت این روان آب ها و سیل به مناطق می شوند. با عبور آب از ریشه های درختان، آب های زیرزمینی افزایش حجم یافته و در مصارف مختلف، کاربرد دارند.
32
جلوگیری از بهمن
در روزهای زمستانی با شروع توده بهمن ها، این جنگل ها هستند که می توانند به عنوان سدی در مقابل آن ها ظاهر شوند. با ایجاد جنگل های بیشتر و درختکاری می توانیم از بسیاری از صدمات ناشی از بهمن ها جلوگیری کنیم.
33
خنک نگه داشتن زمین از فواید جنگل
از فواید جنگل می توان به غالب بودن بر گرمای زمین و خنک نگه داشتن آن اشاره کرد. چون فرایند فتوسنتز که توسط گیاهان انجام می شود با دریافت دی اکسید کربن جو انجام می شود. دی اکسید کربن یکی از گازهای گلخانه ای ایجاد کننده گرما در جهان است. امروز بین میزان غلظت گازهای گلخانه ای موجود در جو و جذب آن توسط درختان، مبارزه ای در میان است.
34
تغییر آب و هوا
این که یک منطقه چه نوع آب و هوایی داشته باشد متاثر از وجود جنگل در آن هاست که از فواید جنگل محسوب می شود. یکی از نمونه های اقلیم آب و هوایی، بارندگی منظم در جنگل های بارانی آمازون است که به زمین های کشاورزی کناری هم سرایت می کند.
35
مسدود کردن باد
بادشکن بودن از دیگر فواید جنگل است که به عنوان محافظی در برابر محصولات حساس به باد قرار می گیرد. یکی دیگر از فواید آن ها راحت کردن گرده افشانی توسط حیوانات است.
جلوگیری از فرسایش خاک
مجموعه ریشه های تشکیل دهنده انبوه جنگل ها می تواند به تثبیت کردن مقدار زیادی از خاک کمک کند. با این عملکرد، محافظت از خاک ها در برابر فرسایش بادی و آبی انجام می شود. ایجاد سیل های بزرگ، رانش زمین و طوفان های گرد و غبار از جمله نتایج مخربی است که در اثر فرسایش خاک با جنگل زدایی اتفاق می افتد.
36
محل زندگی برای جانداران
بیشتر از ۸۰ درصد گونه های جانوری و گیاهی در جنگل ها زندگی می کنند. زندگی این جانداران با فعالیت های مختلف و به طرق متفاوت است. مواد مغذی توسط حشرات و کرم ها به خاک ها منتقل می شوند، پخش دانه ها و گرده ها به وسیله زنبورها و پرندگان و تنظیم تغذیه گیاهخواران با شکار آن ها توسط گرگ ها و گربه ها اتفاق می افتد. علاوه بر حیوانات و تنوع زیستی آن ها، در حدود ۳۰۰ میلیون انسان نیز، جنگل را برای سکونت خود انتخاب کردند. امرار معاش زندگی آن ها نیز با درختان و محصولات جنگلی است.
37
ایجاد شغل
اولین شغلی که به واسطه وجود جنگل ها وجود دارد، حفاظت از آن ها توسط افراد مختلف است که در حدود ۱۰ میلیون نفر را مشغول کرده است. تولید الوار از درختان جنگل نیز، بسیاری از افراد در حدود ۸۰ درصد جمعیت را به طور مستقیم و غیرمستقیم به خود اختصاص داده است.
تمیز کردن هوای کثیف
علاوه بر این که جنگل ها می توانند دی اکسید کربن جو را جذب کنند، بلکه در جذب آلودگی های هوا از جمله مونوکسید کربن، دی اکسید گوگرد و دی اکسید نیتروژن نیز موثر باشند. در آمریکا در هر سال تعداد ۸۵۰ نفر از افراد با این عملکرد جنگل، از بیماری نجات پیدا می کنند.
38
کاهش آلودگی های صوتی
درختان به عنوان عایقی در برابر صداهای مختلف عمل می کنند. یکی از دلایل کاهش صدا در جنگل ها، خش خش صدای برگ های آن هاست. طوری که کاهش صدا به اندازه ۵۰ درصد می تواند توسط چند درخت انجام شود. میزان کاهش صدا بین ۵ تا ۱۰ دسی بل است.
استفاده در ساخت و سازهای چوبی
همان طور که همه می دانیم از فواید مهم جنگل، تولید کاغذ و ساخت بسیاری از ابزارهای چوبی چون مبلمان است. ساختن خانه ها و حتی در تولید لباس ها نیز، چوب کاربرد دارد.
39
غارها
40
41
بزرگترین غار های ایران در زمان های مختلف میزبان گردشگران و علاقمندان به غارنوردی هستند. بر اساس آمار اعلام شده توسط انجمن غار و غارشناسی، بیش از ۲۵۰۰ غار شناسایی شده در ایران وجود دارد.
غارنوردی یکی از شاخه های مهم طبیعت گردی به حساب می آید که علاقمندان زیادی دارد؛ غارنوردان با تجهیزات کامل و معمولا به صورت گروهی به غارهای مختلف سفر می کنند و در دل غار دنیای شگفت انگیز و اسرارآمیز آن را پاا می گذارند و به جست و جو می پردازند.
یکی از مهم ترین جاذبه های طبیعی و دیدنی در ایران نیز غارها هستند که با دنیای ناشناخته و سرشار از رمز و راز خود افراد زیادی را جذب خود کرده اند. بر خلاف آنچه که در بعضی از فیلم ها و کارتون ها مشاهده کرده اید، غارها مکان های مخوف با صداهای ترسناک و عجیب و پر از خفاش ها سیاه نیستند.
42
غار نوردی در ایران
از تعداد غار کشف شده در ایران در حدود کمتر از یک درصد غار مربوط به غارهای باستانی و تاریخی می باشد. نکته مهم در مورد غارها این است که هر حفره ای که به هر دلیلی در دل کوه ایجاد شده باشد غار نیست. از نظر زمین شناسی غار حفره ای است که در اثر حل شدن سنگ ها در اثر جریان آب یا ذوب شدن یخ ها به وجود آمده باشند.
به همین دلیل غارهایی که به صورت افقی و کنده دست باشند به عنوان غار حساب نمی شوند. غار کنده دست به غار هایی گفته می شود که توسط انسان ساخته شده است و غارهای افقی غارهایی هستند که در مسیر عبور رود به وجود آمده باشد.
43
بر اساس این آمار و با توجه به تعداد غارهای شناسایی شده، ایران یکی از بهترین نقاط برای علاقمندان به غارنوردی در سراسر جهان است که می تواند پذیرای علاقمندان به غارنوردی از کشورهای مختلف دنیا باشد. به همین خاطر در ادامه به معرفی بزرگترین غارهای ایران که تا به امروز شناسایی و ثبت شده است می پردازیم.
44
بزرگترین غار های ایران | غار کتله خور
این غار در صدر فهرست بزرگترین و زیباترین غارهای ایران قرار گرفته است که در استان زنجان و شهرستان خدابنده واقع شده است.
این غار آهکی جدای از اینکه بزرگترین غار کشف شده در ایران است یکی از زیباترین غارهای ایران نیز هست. در سال های قبل از سال ۱۳۰۰ این غار کشف شده است پس از ۳۰ سال توسط سید اسدالله جمالی به ثبت رسیده است. با اینکه تاکنون در حدود ۳۰ کیلومتر از طول این غار زیبا کشف شده است اما همچنان مسیرهای بسیاری در این غار وجود دارد که کشف نشده و انتهای آن پیدا نشده است.
در حدود ۲۲ کیلومتر از طول غار کتله خور نقشه برداری شده است اما بر اساس تصمیم سازمان مربوطه تنها ۱۲۰۰ متر از طول این غار آن در طبقه اول امکان بازدید برای گردشگران را دارد.
45
نکته جالب در مورد این غار باستانی این است که بر اساس کاوش های انجام شده غار کتله خور و علی صدر در همدان به یکدیگر اتصال دارند که یکی از شواهد این امر قدمت یکسان این دو غار می باشد.
البته این موضوع نشان از شباهت کامل این دو غار به یکدیگر نیست زیرا از جهاتی با یکدیگر متفاوت هستند که این تفاوت را می توان در نوع آهک های این دو غار مشاهده کرد که در کتله خور از خلوص بالاتری برخوردار است که به همین دلیل کتله خور، غار زیباتری نسبت به علی صدر است.
46
هرچه میزان خلوص آهک ها در غار بیشتر باشد شفافیت آن ها نیز بیشتر بوده و به همین دلیل نور به راحتی از قندیل های آهکی عبور کرده و جلوه بسیار زیبایی به آن می بخشد. اگر قصد بازدید از این غار زیبا را دارید باید به استان زنجان و شهر گرماب سفر کنید.
47
طبیعت کوه ها
48
هر گوشه و کناری از سرزمین پهناور ایران را که بنگریم جاذبه ای دیدنی یا مکانی تاریخی به چشم می خورد. دیدنی هایی که هر ساله گردشگران و مسافران بسیاری را به سمت و سوی خود می کشانند. اما در میان آنها، کوهستان های ایران طرفداران خاص خودش را دارد. جاذبه هایی طبیعی که از شمال تا جنوب کشورمان را در برگرفته اند. همین امر سبب شده تا هرساله کوهنوردان بسیاری برای فتح معروف ترین کوه های ایران به کشورمان بخصوص تهران سفر کنند و با رزرو هتل در سراسر این کشور پهناور سفر بی نظیری را برای خود رقم بزنند.
شاید برایتان سوال شده باشد اسم کوه های ایران چیست؟ در این مقاله می خواهیم برای طرفداران کوهنوردی و طبیعت گردی، کوه های معروف ایران را معرفی کنیم. از سهند، عروس کوه های ایران گرفته تا دماوند که بلندترین قله ایران است.
49
معرفی کوههای معروف ایران
در سراسر کشور پهناور ایران، کوه های فراوانی وجود دارد که طبیعت زیبا و بی نظیر کشورمان را به رخ می کشند. کوه هایی که سالهاست برای مردم نماد قدرت و صلابت اند. بعضی از این مناطق کوهستانی قابل دسترسی هستند و امکان دیدن و صعود به آنها وجود دارد. در ادامه قصد داریم 10 نمونه از معروف ترین کوه های ایران که می توانید به آنجا بروید و از طبیعت بکر آن لذت ببرید را معرفی کنیم.
50
قله دماوند یا دنباوند یکی از مرتفع ترین قله های ایران است که به عنوان نماد ایران زمین شهرت دارد. رشته کوه دماوند دارای 5610 متر ارتفاع است که سن تخمینی آن 38500 سال می باشد. این کوه با عظمت در سال 1387 تحت عنوان نخستین اثر طبیعی کشور ایران، به ثبت آثار ملی رسیده است.
دماوند جزء رشته کوه البرز است که در جنوب دریای خزر، در شمال ایران واقع شده است. با این وجود اگر در شهر تهران، ورامین و قم باشید، در روزهای آفتابی این کوه زیبا به راحتی قابل مشاهده است. در نظر داشته باشید رزرو هتل های تهران می تواند اقامتی بی نظیر را برای شما رقم بزند و شرایط بهتری را برای رفتن شما به طبیعت دوست داشتنی و خوش آب و هوای کوه دماوند فراهم می کند.
دماوند دارای چشمه های آب گرم به نام های اسک، وانه و لاریجان می باشد. حتما می دانید هر ساله در فصول مختلف، شاهد جمعی از کوهنوردان هستیم که برای صعود به یکی از معروف ترین کوه های ایران حرکت می کنند. اما اگر شما هم دوست دارید این حس ناب را تجربه کنید، بهترین زمان برای صعود به قله دماوند، فصول گرم سال یعنی تیرماه و مردادماه می باشد.
سبلان، یکی از معروف ترین کوه های ایران
یکی دیگر از محبوب ترین کوههای ایران که در شمال غرب کشور واقع شده است، کوه سبلان است. ارتفاع این کوه برابر با 4811 متر می باشد که فاصله بسیار نزدیکی با شهر اردبیل دارد. قله سبلان یکی دیگر از مهم ترین رشته کوه های ایران است که به ثبت آثار ملی رسیده است. سبلان به عنوان یکی از کوه های معروف ایران، جذابیت های تفریحی زیادی مانند پیست اسکی آلوارس و پل معلق مشگین شهر دارد اما بیشتر مردم، کوه سبلان، سفلون یا ساوالان را به خاطر آبگرم طبیعی آن می شناسند.
شاید برایتان جالب باشد بدانید این کوه در بالای قله خود دریاچه بسیار زیبایی دارد که نظر گردشگران زیادی را به خود جلب کرده است. منطقه اطراف کوه سبلان، به قدری زیبا و منحصر به فرد است که بسیاری از گردشگران را به کمپ زدن در این محدوده ترغیب می کند. اگر قصد صعود به قله سبلان را دارید، بهترین زمانی که طبق تجربه توصیه می شود، فصل بهار و تابستان می باشد.
51
سهند، عروس قله های ایران
52
رشته کوه سهند یکی دیگر از زیباترین قله های ایران می باشد که آتشفشان آن غیر فعال است. این رشته کوه دیدنی، دارای چشمه های آب معدنی و طبیعی زیادی است که 3 قله مرتفع دارد. ارتفاع بلندترین قله کوه سهند برابر با 3700 متر می باشد که در نزدیکی شهرستان تبریز واقع شده است.
دریاچه زیبای ارومیه بخش بزرگی از غرب این قله را پوشش می دهد. نام قله های رشته کوه سهند شامل جام، مورتال داغی، گیرو داغی، آتاشان، سهند، سلطان، کمال، دمیرلی، آغ آغ، شیر داغی، درویش و حرم داغی می باشد. اگر قصد صعود به رشته کوه سهند یکی از معروف ترین کوه های ایران را دارید، بهترین زمان، اردیبهشت و خرداد ماه می باشد.
53
دنا، سرسبز ترین رشته کوه ایرانی
از دیگر کوه های معروف ایران می توان به رشته کوه دنا که یکی از بلندترین قله های رشته کوه زاگرس می باشد اشاره کرد. این کوه بین دو استان کهگیلویه و بویر احمد و استان اصفهان واقع شده است. قله دنا دارای 4448 متر ارتفاع می باشد که نزدیک ترین شهرستان به آن دنا نام دارد. لازم است بدانید شکار در اطراف رشته کوه دنا ممنوع است چون یکی از مهم ترین مناطق حفاظت شده در کشور ما محسوب می شوند. اگر قصد دیدن رشته کوه دنا را داشتید از تماشای زیباترین جاذبه گردشگری نزدیک کوه دنا، دریاچه کوه گل غافل نشوید.
اشتران کوه از دیگر کوه های مرتفع ایران است که طول آن 50 کیلومتر می باشد. این رشته کوه فاصله بسیار نزدیکی با شهرستان ازنا در استان لرستان دارد. اشتران کوه در سال 1340 تا کنون به عنوان یک منطقه حفاظت شده با پوشش گیاهی و جانوری بسیار متنوع است.
بلندترین قله اشترانکوه با نام چال بود دارای ارتفاع 4100 متر می باشد. این رشته کوه زیبا به هنوان یکی از معروف ترین کوه های ایران، از یخچال های طبیعی و دائمی بسیار زیادی برخوردار است.
54
اشترانکوه، کوه آلپ ایران
شیر کوه، بلندترین قله در یزد
در نزدیکی شهر یزد یکی دیگر از زیباترین قله های ایران واقع شده است. نام این کوه شیر کوه می باشد که ارتفاعی برابر با 4075 متر دارد. از زیبایی های شیر کوه می توان به چشمه های آب و طبیعت بکر اطراف آن اشاره کرد. شیرکوه که در قلب ایران قرار دارد، دارای طبیعی زیبا و بکر است.
قالی کوه، زیباترین کوه لرستان قالی کوه یا غالیه کوه یکی دیگر از کوه های بلند ایران است که ارتفاعی برابر با 4055 متر دارد. غالیه کوه واقع در جنوب غرب ایران و در نزدیکی شهرستان الیگودرز می باشد که با پوشش گیاهی و جانوری متنوع و خاص خود تبدیل به یکی از بهترین مکان ها برای طبیعت گردی در ایران شده است.
55
56
بینالود، کوهی در میان دشت ها
از دیگر رشته کوه های زیبا در شمال ایران، رشته کوه بینالود است. ارتفاع این کوه برابر با 3250 متر می باشد. نام رشته کوه بینالود از محل قرار گیری آن گرفته شده است. بینالود به معنی کوهی است که در میان دو دشت قرار دارد. در واقعیت نیز رشته کوه بینالود دو دشت نیشابور و مشهد را از یکدیگر جدا می کند. در نظر داشته باشید با انتخاب بهترین هتل های مشهد می توانید نزدیک ترین مکان به کوه بینالود را برای اقامت رزرو کنید و در مناسب ترین زمان (فصل بهار) برای صعود به بینالود، یکی از معروف ترین کوه های ایران اقدام کنید.
57
کوه های جهان
58
کوه آرارات
معنی آرارات یعنی زمین مقدس که از یک واژه ترکی گرفته شده است. اکثر این کوه ها دهانه های آتشفشانی دارند که مجموعه ای فشرده از این کوه ها را در بر می گیرند. ارتفاع این کوه 5137 متر می باشد و در ترکیه قرار گرفته است.
59
کوه مکنزی
این کوه به قله دوم کلیمانجارو معروف می باشد و سومین کوه مرتفع در آفریقا است که بالا رفتن از آن خطرناک است. مسیر آن در اوایل سال 2000، به دلیل مرگ و میر های بالا بسته شد و اکنون رو به بازدیدکنندگان باز شده است اما قبل از وارد شدن به آن، حتما باید همه تجهیزات لازم را داشته باشید و شجاعت کافی به خرج دهید.
کوه ملکه
تقریباً سه قله ملکه در کل جهان وجود دارد . یکی از آن ها در کالیفرنیا، دیگری در اوتا و قله آتشفشانی دیگر در کانادا قرار گرفته است که قله کانادا مدنظر ما می باشد. البته هیچ مجوزی برای فتح کردن این کوه وجود ندارد اما به بعضی از افراد تا ارتفاع 16 کیلومتری از این کوه برای تمرین استفاده می کنند.
کوه کنیا
این کوه در کنیا قرار گرفته است و سه قله دارد که سختی فتح آن بین متوسط تا زیاد می باشد. مشهورترین قله آن قله لنانا است و در پارک ملی کنیا قرار گرفته که افراد زیادی از این قله بازدید می کنند؛ بدون اینکه آن را فتح کنند.
کوه شکارا
این کوه بسیار مرتفع بوده و در گرجستان و مرز روسیه قرار گرفته و یک چالش بزرگ برای کوهنوردان محسوب می شود. شاید بتوان گفت که مرتفع ترین کوه اروپا هم محسوب می شود.
60
کوه ایزتاچیهاتل
این کوه، یک کوه آتشفشانی است و از غرب تا شرق دهانه بزرگی از آتش فشان دارد و ظاهر آن این گونه است که انگار یک خانوم به کمر روی آن دراز کشیده است. آخرین فوران آتشفشان این کوه مربوط به سال 1868 می باشد. فتح این کوه حدوداً 5 الی 8 ساعت زمان می برد.
کوه لوکانیا
این کوه بسیار جذاب است. وقتی که به قله سنت الیاس برسید، با فاصله زیاد یک کوه بسیار بزرگتر را مشاهده می کنید که همین کوه لوکانیا می باشد. حتی یکبار هم یک هواپیما به این قله برخورد کرده است و مسافران آن در برف گیر کردند. تقریبا چند روز طول کشید تا این هواپیما از کوه بیرون آید.
61
62
کوه فراکر
این کوه 5304 متر ارتفاع دارد و دومین کوه مرتفع در آلاسکای مرکزی محسوب می شود. افراد کمی تا به حال موفق به فتح این قله شده اند و هر کس که بخواهد آن را فتح کند، حداقل باید 60 روز منتظر باشد تا درخواست ثبت نامش انجام شود و حدوداً 11500 دلار هم هزینه دارد.
کوه پوپوکاتپتل
این کوه 5426 متر ارتفاع دارد و یک آتشفشان فعال در آن قرار گرفته است. این کوه در مکزیک است. احتمالاً فوران این آتشفشان ها داستان های غم انگیزی را به جای خواهد گذاشت. آتشفشان آن در سال 1994، 1996، 1997 و سال 2002 فوران کرده است.
کوه سنت الیاس
سنت الیاس یکی از کوه های مرتفع در آمریکا و کانادا محسوب می شود . جهت گیری آن به سمت آلاسکا است و افراد زیادی برای فتح آن دچار چالش شده اند. شاید پروسه اعزام شدن به محل برای فتح این کوه، به سه هفته زمان نیاز داشته باشد و تنها برای افرادی مجاز است که تجربه کافی در کوهنوردی را داشته باشند.
کوه اوریزابا
این کوه در مرکز مکزیک قرار گرفته و بسیار مرتفع می باشد. هر سال افراد زیادی تصمیم به فتح این قله می گیرند که تقریباً به 15 ساعت زمان نیاز دارد. البته همه چیز بستگی به مهارت کوهنورد دارد.
63
کوه البروس
این کوه در جنوب روسیه قرار گرفته است؛ حتی قله آن بالاتر از ابرها دیده می شود و فقط افراد باتجربه می توانند این چالش بزرگ را بپذیرند که آن را فتح کنند و می توان گفت مرتفع ترین کوه در اروپا محسوب می شود.
کوه کلیمانجارو
کوه کلیمانجارو مرتفع ترین کوه در آفریقا است و یک توده سنگی آتشفشانی می باشد که به طول 80 کیلومتر از شرق به غرب کشیده شده است و هزاران نفر را هر ساله به سمت خودش جذب می کند.
64
کوه لوگان یا لوگن
نام این کوه از اسم جغرافیدانی به نام ادموند لوگان در کانادا برگرفته شده است و مرتفع ترین کوه کانادا محسوب می شود. کسانی که در کوهنوردی تجربه داشته باشند، می توانند از ارتفاعات این کوه لذت ببرند.
کوه دنالی
این کوه مرتفع ترین کوه در آمریکای شمالی است که نام آن در طول سال ها تغییرات زیادی داشته است و این نام از سال 2015 رسمی شناخته شده است و یک مکان محبوب برای ورزش های مختلف کوهنوردی، اسکی و زیپ لاین است
65
66
کوه ترس کروسس
این کوه در مرز بین آرژانتین و شیلی قرار گرفته است. فتح آن اصلا کار راحتی نیست. تغییرات آب و هوایی در این ناحیه شدید است و به همین دلیل افراد کمی انتخاب می کنند که از این کوه بالا بروند و آن را فتح کنند.
کوه کرو کازادرو
این کوه آتشفشانی خارق العاده در شمال غربی آرژانتین قرار گرفته است. فتح آن تقریباً 18 به روز زمان نیاز دارد و باید این کار را آرام و تدریجی به انجام رساند و در طول مسیر ممکن است اثرات سنگ های آتشفشانی مشاهده شود.
کوه کرو مرسوداریو
این کوه هم در شمال غرب آرژانتین قرار گرفته و فاصله آن با مرتفع ترین کوه در جنوب آمریکا، تقریباً 97 کیلومتر می باشد. معمولاً کوه محبوبی برای کوهنوردان محسوب نمی شود، زیرا آتشفشانی است.
کوه لوللیلاکو
این کوه یکی دیگر از قله های مرتفع آتشفشانی در مرز بین شیلی و آرژانتین می باشد. شاید بتوان گفت مرتفع ترین مکان باستان شناسی در دنیا محسوب می شود که تقریباً 3 جسد مومیایی شده در سال 1999 در آتشفشان این کوه یافت شدند. به نظر می رسد که 500 سال پیش در این ناحیه جان خود را از دست داده بودند.
67
کوه نوادو ترس کروسس توده ای
این کوه برای کوهنوردان مکان محبوبی محسوب نمی شود. می توان گفت که تقریبا 700 نوع پرنده از جمله فلامینگوها در فصل تابستان به این ناحیه مهاجرت می کنند و در ارتفاعات آن به چشم می خورند.
کوه کرو بونته
این کوه پنجمین کوه مرتفع در آمریکای جنوبی محسوب می شود که در شمال غرب آرژانتین قرار گرفته است. یک دهانه آتشفشانی بزرگ دارد که به سمت قله باریک می شود. شرایط آب و هوایی بسیار سخت و عجیبی دارد و یکی از خشک ترین مناطق جهان است و معمولاً کوهنوردان ترجیح می دهند که در فصل زمستان آن را فتح کنند تا راحت تر آب پیدا کند
68
کوه اوآسکاران
این کوه مرتفع ترین کوه در پرو محسوب می شود که همیشه روی قله آن پر از برف است و شجاع ترین کوهنوردان آن را برای فتح انتخاب می کنند، زیرا ویوی بسیار جذابی دارد.
کوه شین
این کوه دومین کوه مرتفع آتشفشانی در کل جهان است و توسط دو کوهنورد معروف هلندی در سال 1937 فتح شده است اما کسانی که بعد از این افراد این کوه را فتح کردند، اظهار داشتند که اثری از فتح این دو نفر در این سال ها پیدا نکردند.
69
کوه اوخوس دل سالادو
این کوه نمک جزء قله های آتشفشانی در مرز آرژانتین و شیلی است و بلندترین کوه آتشفشانی روی زمین محسوب می شود و فعالیت آتشفشانی در آن، هنوز در اوج خودش قرار دارد و از آن جایی که در مرز قرار گرفته، دو مسیر برای فتح آن وجود دارد.
کوه آکونکاگوا
این کوه در قطب جنوب قرار گرفته و حدود 6900 متر ارتفاع دارد و هر ساله کوهنوردان زیادی را به چالش می کشد. آب و هوای عجیبی در ارتفاع این کوه به چشم می خورد و فتح آن تقریباً به 15 الی 18 روز زمان نیاز دارد.
70
کوه شیشاپانگما
کوه شیشاپانگما با ارتفاع 8027، چهاردهمین قله بلند جهان می باشد که در کشور چین قرار گرفته و از کتماندو پایتخت کشور نپال دیده می شود. شیشاپانگما در زبان تبتی به معنی قله ای بر فراز دشتهای پوشیده از چمن می باشد.
این کوه پس از اورست، چوآیو، گاشربروم2 از پر مخاطب ترین 8000 متری های جهان محسوب می شود. سه عضو از تیم ملی کوهنوردی ایران در سال 1379 موفق به فتح این قله شدند.
کوه گاشربروم2
گاشربروم2 با ارتفاع 8034 سیزدهمین قله بلند جهان است. اولین صعود زمستانی به این قله در سال 2011 توسط سیمون مورو، دنیس اوروبکو و کوری ریچارد صورت گرفت.
71
کوه برودپیک
کوه برودپیک با ارتفاع 8051 ، دوازدهمین قله بلند جهان است که در قسمت شمالی کشور پاکستان قرار دارد. برخی این کوه را به نام کی3 نیز می شناسند که میان دو قله کی2 و گاشربروم2 قرار گرفته است. این قله جز قله های 8000 متری آسان برای صعود محسوب می شود. در سال 1387 عظیم قیچی ساز موفق به فتح قله برود پیک شد.
کوه گاشربروم1
کوه گاشربروم1 با ارتفاع 8080 یازدهمین قله بلند جهان است که در مرز کشور پاکستان و چین قرار گرفته و دورترین قله های قراقروم محسوب می شود. افراد محلی به این کوه "گاشا" یعنی کوهستان زیبا می گویند. کوهنوردان به این کوه "قله پنهان" می گویند زیرا تا قبل از ورود به دره گاشربروم ها امکان مشاهدت کوه وجود ندارد.
مقبل هنر پژوه و محمد اوراز در سال 1382 هنگام صعود به این قله به دلیل سقوط بهمن موفق به فتح قله نشدند و طی این حادثه محمد اوراز جان خود را از دست داد. حسن نجاریان و عظیم قیچی ساز از دیگر کوهنوردان ایرانی بودند که موفق به فتح این قله شدند.
72
کوه آناپورنا
کوه آناپورنا با ارتفاع 8019 متر، دهمین کوه بلند جهان، مرگبار ترین کوهستان دنیا می باشد و مرتفع ترین کوه نپال محسوب می شود و محبوبیت بسیار زیادی در بین توریست ها دارد و سالانه افراد زیادی تصمیم به فتح آن می گیرند.
بر اساس آمار به دست آمده حدود 41 درصد از 100 درصد صعود کنندگان به این قله پیش از رسیدن به قله جان خود را از دست می دهند. نخستین صعود به این قله در سال 1950 توسط موریس هرزوگ و لویی لاشنال از فرانسه صورت گرفت که هردو کوهنورد به سرمازدگی سخت دچار شده و حتی لویی لاشنال تمام انگشتان دست و پایش را از دست داد. عظیم قیچی ساز و پس از آن رضا شهلایی ایرانی های صعود کننده به قله این کوه بودند.
73
کوه نانگا پاربات
نانگا پاربات با ارتفاع 8126، نهمین کوه بلند جهان است که در امتداد رشته کوه هیمالیا در کشور پاکستان قرار دارد.نام این کوه به معنای کوه لخت است و علت آن هم نبود برف روی این کوه می باشد.
به این کوه، کوه مرگ هم می گویند، زیرا پس از کوه آناپورنا دارای بیشترین کشته از صعود کنددگان بوده است و 31 نفر حین بالا رفتن از آن در سال 1953 جان خود را از دست دادند.
این کوه دارای سه رخ گسترده نما راکیوت در بخش شمالی کوه، نما نقره فام در بخش جنوبی کوه و نما رویال در قسمت جنوبی کوه واقع شده است. لیلا اسفندیاری (اولین زن ایرانی)، کاظم فریدیان، سهند عقدایی، محمد نوروزی، حسین ابولحسنی و احسان پرتوی نیا از اولین گروه کوهنوردان ایرانی بودند موفق به فتح این قله شدند.
74
کوه ماناسلو
این کوه یک قله جذاب در نپال است که چشم اندازی بسیار زیبا و رویایی دارد و شاید فتح آن 42 روز به طول بیانجامد. این کوه با ارتفاع 8156، برفی با برآمدگی های فراوان و دره های سفید پوش یخی با شیب بسیار است و تا قله هشت هزار متر مسیر دارد که قطعاً خطرناک محسوب می شود و تا به حال 32 مورد مرگ در این کوه اعلام شده است.
قله ماناسلو ،اولین قله بین قله های 8000 متری بود که ایرانیان در سال 1355 موفق به فتح آن شدند. از فاتحان ایرانی این قله می توان به مهدی عمیدی و پروانه کاظمی اشاره کرد.
75
کوه دهالاگیری
این کوه رنگ سفید زیبایی دارد و در هیمالیا و در کرانه مرکزی بخش شمالی کشور نپال قرار گرفته و شاید زیباترین کوه مرتفع در دنیا محسوب شود. این کوه عنوان هفتمین کوه بلند جهان را دارد و دارای ارتفاع 8167 متر می باشد.
تا به امروز بیش از 320 صعود به این قله صورت گرفته است، البته بالا رفتن از آن خطرناک است و در سال 2015، تقریباً 70 نفر از کسانی که قصد بالا رفتن از این کوه را داشتند، جان خود را از دست دادند.
از ایران مهدی اعتماد فر و امیر حسین انصاری در سال 1385 برای صعود این قله تلاش کردند اما به دلیل شرایط جوی نامناسب فتح قله موفقیت آمیز نبود، برای بار دوم سال 1388 مهدی اعتماد برای صعود به این قله تلاش کرد اما متاسفانه در طوفان ناپدید شد.
76
کوه اورست
اورست مرتفع ترین کوه جهان است و همه با آن آشنایی داریم. کوه اورست، 29029 فوت یا 8848 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در منطقه Mahalangur در هیمالیا قرار دارد.
قله اورست در مرز چین و نپال واقع شده و این دو کشور را از یکدیگر جدا می کند ارتفاع آن 8800 متر است. "قله 15" ابتدایی ترین نامی بود که به این کوه نسبت داده بودند اما انجمن سلطنتی جغرافیا (کانون جغرافی دانان بریتانیا) نام اورست که نام یکی از نقشه برداران بریتانیایی بود را به آن نسبت دادند.
77
78
چشمه های طبیعی جهان
79
چشمه های آرنال در کاستاریکا
آتشفشان آرنال در کشور کاستاریکا قرار دارد که همچنان فعال است. آرنال در مکانی قرار گرفته است که مناسب کوه نوردی می باشد که پس از یک کوه نوردی سبک به دهانه ی آتشفشان نزدیک می شوید. در اطراف این آتشفشان می توانید چشمه های آب گرم، رود های زیبا و آبشار لافورتونا را ببینید که همگی به زیبایی این منطقه افزوده اند. دمای طبیعی چشمه های آب گرم در این منطقه از ۲۵ تا ۵۰ درجه متغیر است که سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود می کشاند.
چشمه های بلولاگون در ایسلند
بلولاگون ایسلند یکی از معروف ترین و پر بازدیدترین جاذبه های این کشور می باشد که با دیدن آن شگفت زده خواهید شد. دریاچه ی آبی رنگ که در گرینداویک در جنوب غربی ایسلند قرار گرفته است. این دریاچه مرکز آب درمانی بسیار محبوب است که دمای آب آن مناسب حمام و بین ۳۷ تا ۳۹ درجه ی سانتی گراد می باشد. آب های آن سرشار از سیلیس و گوگرد است که به انواع بیماری ها کمک می کند. برخلاف آنچه که به نظر می رسد، این چشمه طبیعی نیست و ساخت دست انسان است که توانسته از ویژگی های طبیعی کف زمین استفاده کند و به صورت کاملا طبیعی چشمه های آب گرم را طراحی کند. آب در این دریاچه هر ۴۸ ساعت یک بار تجدید می شود و شما می توانید در هر فصلی به این منطقه بروید و در این فضای زیبا و رویایی شنا کنید.
80
چشمه های تسرونویا در ژاپن
کشور ژاپن سرشار از چشمه های آب گرم است و با داشتن بیش از ۳۰۰۰ چشمه ی طبیعی آب گرم، یکی از مقاصد گردشگری برای درمان بیماری با آب گرم می باشد. بسیاری از این چشمه ها در مهمانخانه های کوچکی قرار دارند که در زبان ژاپنی به ریوکانز شهرت دارند. چشمه های آب گرم تسرونویا هم از این قائده مستثنی نیست. این چشمه های طبیعی حدود ۳۵۰ سال عمر دارند که شامل استخرهای سرپوشیده و روباز هستند.
81
چشمه های سانتورنیا در ایتالیا
این چشمه های آب گرم از زمان قدیم مورد استفاده قرار می گرفتند. بنا به افسانه ای این حوضچه های آب گرم توسط رعدهایی که ژوپتر هنگام خشمش به سمت زحل پرتاپ کرده است ایجاد شده است. دمای آب در این منطقه ۳۷ درجه سانتی گراد می رسد که برای هر فصلی مناسب هستند و غنی از مواد معدنی مفید می باشد.
82
83
دشت های جهان
صحرای نامیب، نامیبیا
با رفتن به ساحل اسکلت در نامیبیا می توانید یکی از بهترین تجربه های زندگی خود را رقم بزنید. صحرای نامیب، محل قرارگیری تعدادی از بلندترین و دیدنی ترین تپه های شنی جهان است، تپه هایی از رنگ های صورتی گرفته تا نارنجی روشن باعث حیرت هر بیننده ای می شود. جالب اینجاست که در بخش های از نامیب شاهد رنگ های عجیب و غریب بنفش تا زرد روشن صخره ها خواهید بود. صحرای نامیب حدود ۸۱ کیلومتر مربع از آفریقای جنوب غربی را تشکیل می دهد و به غیر از تعداد کمی جانور نظیر گورخر، چیتا و کرگدن، تقریبا خالی از سکنه است.
84
85
صحرای وادی رم، اردن
وادی رُم که با نام دره ماه نیز شناخته می شود، در ۶۰ کیلومتری شرق عقبه قرار دارد و بزرگ ترین وادی در اردن است. تصاویر صحرای وادی رم به عنوان بخشی از تبلیغات کشور اردن برای جذب گرشگر به حساب می آید. امروزه در وادی رم چند طایفه از اعراب بیابان نشین زندگی می کنند و سرچشمه اصلی درآمد آن ها گردشگری است. فرم های ماسه سنگی به شکل ماه با طیفی از رنگ های قرمز، پهنای وسیع وادی و ماسه های نارنجی رنگ، همه و همه از جذابیت های این بیابان بزرگ هستند. این صحرا، ۷۴ هزار هکتار وسعت و به مدت ۱۲ هزار سال قدمت مسکونی دارد و سنگ نگاره ها، کتیبه ها و بقایای باستان شناسی، مهر تاییدی بر این ادعا هستند.
امروزه گردشگران زیادی از بخش های در دسترس تر این صحرا بازدید می کنند، اما با همراهی یک راهنمای بادیه نشین ثبت شده می توان به نقاط کمتر دیده شده نیز سر زد. این راهنماها همه قوس های طبیعی و صخره های قارچی شکل صحرا را می شناسند و می توانند به سرعت برق و باد از آن ها بالا بروند.
86
صحرای بزرگ آفریقا
این صحرا بزرگ ترین بیابان داغ دنیا است که ۱۰ کشور سراسر شمال آفریقا را پوشش می دهد و حدود ۹,۴۰۰,۰۰۰ کیلومتر مربع (به ابعاد کشور چین) وسعت دارد. بیشتر بخش های صحرای بزرگ آفریقا از هامادا یا همان دشت سنگی و تپه های شنی بزرگ تشکیل شده است. بیشتر رودخانه ها در این بیابان یا به صورت فصلی یا هر از گاهی آب دارند (به استثنای رود نیل) و به همین دلیل قسمت مرکزی این بیابان بسیار خشک است و به علت کمبود بارش، هیچ گیاهی در آنجا رشد نمی کند. مردم این صحرا اصالت های مختلفی دارند و شامل بربرها در مراکش، نوبی ها و صحراوی ها در موریتانی می شوند.
87
بیابان آتاکاما، آمریکای جنوبی
بیابان به مناطقی گفته می شود که در طول سال کمتر از ۲۵ میلی لیتر بارش دارند، اما جالب است بدانید بیابان آتاکاما در شیلی، بولیوی، پرو و آرژانتین با کمتر از ۱ میلی متر بارش در طول سال مواجه است. به همین دلیل خشک ترین بیابان دنیا به شمار می رود که بیشتر پوشیده از شن زار و نمک زار است. دمای هوا در طول روز به شدت بالا می رود و در طول شب به زیر صفر می شود. تعداد کمی گیاه و گونه ی حیوانی نظیر روباه خاکستری آمریکای جنوبی و کاکتوس توانسته اند در این شرایط سخت زندگی کنند. تماشای طبقات نمک، چشمه های آب جوشان، آسمان پرستاره جادویی و… از جاذبه های این بیابان به حساب می آید.
88
شنزار بزرگ استرالیا، استرالیا
تماشای سرزمین استرالیا از روی یک زمین گرم و داغ، می تواند جذابیت های خودش را داشته باشد. در واقع این کشور از بیابان های متعددی تشکیل شده و شنزار بزرگ استرالیا در استرالیای غربی و قلمروی شمالی واقع شده است. صخره ی آیرز یا اولورو در این منطقه قرار دارد و به خاطر تلون رنگ سرخش شهرت جهانی یافته و در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. این منطقه دارای معدن های بزرگ طلا و مس است و از این رو بخشی از ساکنان این منطقه را معدنچیان تشکیل می دهند. بیابان گریت ویکتوریا واقع در استرالیای جنوبی و غربی با ۳۴۹,۶۴۸ کیلومتر مربع شن و نمک، از شنزار بزرگ استرالیا بزرگ تر است.
ده منظره زیبا و دیدنی در طبیعت جهان
89
طبیعت، زیبا و خارق العاده است. طبیعت خالق شگفتی است. زیبایی طبیعت گاه چنان نفس گیر است که نمی توان باور کرد حقیقی باشد. ما در زندگی روزمره چیزهایی میبینیم که ما را به فکر وا می دارد؛ مثل مناظر زیبای طبیعی که فراتر از واقعیت به نظر می رسند. اگر شما هم علاقه وافری به طبیعت و زیبایی های آن دارید در ادامه همراه لست سکند باشید تا ده تا از زیبایی خاص در طبیعت را با هم مشاهده کنیم.
90
آبشار خونین، جنوبگان
در آبشار خونین جنوبگان یکی از زیباترین مناظر طبیعی جهان دیده می شود. جایی که آب هایی سرخ رنگ در یخچال طبیعی تیلور منظره طبیعی شبیه به یک جریان خون به وجود آورده اند. این منظره زیبا به دلیل وجود ترکیب اکسید آهن با آب های شوری است که از دهانه کوهی نمکی جاری شده اند.
91
درختان اکالیپتوس رنگین کمانی، هاوایی
یکی دیگر از مناظر زیبای طبیعت در جنگل های هاوایی، در درختان بلندی به نام اکالیپتوس دگلوپتا که به درخت رنگین کمانی مشهور هستند دیده می شود. تنه رنگارنگ اکالیپتوس دگلوپتا از مشخصه های بسیار خاص این نوع درخت به شمار می روند. پوسته درختان دگلوپتا در زمان های مختلفی از سال می ریزند و تنه درخت که به رنگ سبز روشن است نمایان می شود. سپس به مرور زمان تیره تر می شود و از خود رنگ های آبی، بنفش، نارنجی و قرمز تولید می کنند.
92
موج، آریزونا
در طبیعت زیبا آریزونا مکانی خاص به نام موج The Wave) وجود دارد. سنگ های شنی موج آریزونا بر اثر فرسایش به مرور زمان شبیه به موج شده اند و به همین علت به نام موج نامیده می شوند. اشکال زیبای سنگ های شنی به خاطر رنگ و فرم خاص خود در میان عکاسان و جهانگردان بسیار معروف است و از بهترین زیباییهای طبیعت آمریکا محسوب می شوند.
93
ساحل درخشان وادهو، مالدیو
نقطه های نورانی کف ساحل درخشان وادهو مالدیو در شب همانند انعکاس تصویر ستارگان در آب است. موج های درخشان آبی، نورهای بیولوژیک طبیعی هستند که از موجوداتی دریایی به نام فیتوپلانکتون ساطع می شوند و منظره ای خارق العاده به وجود می آورند.
94
ستون های نور، روسیه
ستون های نور یک پدیده بصری است که از انعکاس نور در کریستال های یخی به وجود می آید. این نور می تواند از منبع خورشید، ماه یا از منابع نور زمینی مثل نور خیابان ها به وجود آید. البته توجه داشته باشید که ستون های نور با شفق های قطبی تفاوت دارند و پدیده های یکسانی نیستند.
95
زمین های مسطح نمکی، بولیوی
زمین های مسطح نمکی از زیبایی های طبیعت هستند. جایی که آسمان و زمین در هم ادغام می شوند و صحنه های رویایی پدید می آورند. Salar de Uyuni بزرگترین زمین نمکی دنیاست که بیشتر از 10 هزار کیلومتر مساحت دارد. در اینجا آبی وجود ندارد اما پوسته های نمکی منعکس کننده قوی نور هستند و مانند آینه عمل می کنند. اینجا در دوران پیش از تاریخ پوشیده از دریاچه هایی بوده که امروزه دیگر وجود ندارند. سطح زمین در اینجا بسیار مسطح است و در تمام محوطه اختلاف ارتفاع کمتر از یک متر است.
96
چشمه زیرزمینی سنوت، مکزیک
طبیعت خالق شگفتی است. یکی از این شگفتی های باورنکردنی چشمه های طبیعی زیرزمینی سنوت در مکزیک هستند. این چشمه از دل سنگ های آهکی بیرون می آید و در انتهای غار ها یافت می شوند. سنوت ها از دوران تمدن مایاها تاکنون مورد استفاده قرار می گیرند و از خاص ترین جاذبه های مکزیک به شمار می روند.
97
طوفان های تندری کثیف
طوفان های تندری کثیف یا آذرخش آتشفشانی یک پدیده آب و هوایی است و هنگامی رخ می دهد که رعد و برق از میان آتشفشان عبور کند. تحقیقات نشان می دهد نیروی برقی بر اثر برخورد سنگ ها و خاکستر و قطعات یخ در کوه آتشفشان تولید می شود و باعث به وجود آمدن جریان الکتریکی می شود. درست مانند زمانی که قطعات یخ در رعد و برق های طبیعی باعث همین پدیده می شوند. فوران های آتشفشانی آب زیادی به بیرون پرتاب می کنند که باعث تشدید این پدیده می شود.
98
درختان ارواح، پاکستان
این پدیده عجیب، حاصل عارضه غیر منتظره جاری شدن سیل در بعضی نقاط پاکستان است. میلیون ها عنکبوت برای فرار از سیل به بالای درخت می روند و درخت را با تارهای خود می پوشانند. به این ترتیب بیشتر درختان در این مناطق به درختان ارواح تبدیل می شوند. البته به غیر از پاکستان، عنکبوت ها در شرایط خاص مناظر استثنایی خلق می کنند که نمونه دیگری از آن را در ویدئو زیر می توانید تماشا کنید.
99
نتیجه گیری
100
محیط زیست جایی است که ما در آن زندگی می کنیم، طبیعتی که خدای بزرگ و مهربان بسیار زیبا و کامل و تمیز برای ما آفریده است و یکی از نعمت های قشنگ خداوند است.
ما همانطور که باید از همه نعمت های خدا خوب استفاده کنیم از محیط زیست و طبیعت هم باید به خوبی استفاده و نگهداری کنیم.
به نظر من وظیفه ما در مقابل محیط زیست خودمان این است که آن را کثیف و آلوده نکنیم، مثلا آشغال های خود را در سطل زباله بیندازیم و با این کار کوچه و خیابان ها را پاکیزه و منظم نگه داریم.
5 انشا با موضوع چرا باید از طبیعت مراقبت کنیم ؟
با سپاس از توجه شما