1
حافظه دیداری
2
3
فهرست مطالب
بحث ونتیجه گیری
راهکار هایی برای ماندگاری حافظه دیداری
دیکته نویسی
تقویت حافظه دیداری و ارائه راهکارهایی برای بهبود وتقویت دیکته نویسی دانش آموزان
4
تمرین های عملی
تعریف حافظه دیداری
تمرین های مداد کاغذی
حافظه دیداری
توانایی یاد آوری مطالب و چیزهایی که قبلا شخص دیده است، علیرغم این که هیچ مشکلی از نظر بینایی ندارد، ولی در یاد آوری و بازشناسی حروف الفبای نوشته شده(دیکته نویسی)، اعداد، کپی کردن اشکال، محاسبه و مسایل ریاضی(اشکال- درک فضایی) و … دچار مشکل می شوند.
همانگونه که شنیدن فرایند طبیعی گوش است دیدن نیز فرایند طبیعی چشم است که به طور طبیعی و خودبخودی اتفاق می افتد. حال اگر دیدن با تمرکز و توجه همراه شود به مرحله «نگاه کردن» می رسد. که این رسیدن فرایندی اکتسابی است و نیاز به یادگیری دارد.
5
نکاتی در فرایند آموزش نگاه کردن به کودک
1-شناخت کلیت یک چیز
2-شناخت اجزاء تصویر
3-شناخت اسامی هر یک از اجزاء
4-توانایی تمرکز چشم به یک نقطه یا جزیی از یک چیز
5-توانایی تمرکز بر کلیت یک چیز
6-تمرکز نگاه بر یک شئی متحرک
6
7
تمرین های عملی
تمرین یکم:
8
چند شی یا اشکال هندسی را به فرد نشان می دهیم و فرصت می دهیم نگاه کند و بعد آنها را می پوشانیم و کودک بایستی آنچه را که دیده است به یاد بیاورد. درصورت موفقیت تعداد را بیشتر میکنیم .
به کودک می گوییم به اشکال با دقت نگاه کن و آنها را بخاطر بسپار.
کدام شکل را دیدی ؟
9
تمرین دوم : چند تصویرمرتبط به هم (در سنین بالاتر غیر مرتبط) به فرد نشان می دهیم و از او می خواهیم تا به دقت به تصاویر نگاه کند و آنها را به خاطر بسپارد. بعدتصاویر را از جلوی آن بر می داریم. سپس از او می خواهیم تا برای آن ها یک داستان تعریف کند.
10
تمرین سوم : با موزائیک های رنگی شکلی را درست میکنیم و بعد از چند ثانیه که فرد آنها را دید از او میخواهیم بدون دیدن طرح، آن را بازسازی کند .
11
آزمون تمرین
12
تمرین چهارم : با مهره ها یا دکمه ها الگویی را در اختیار فرد قرار میدهیم و بعد از اینکه به خوبی طرح الگو را دید و به خاطر سپرد از او میخواهیم بدون دیدن طرح ، مهره ها را طبق الگو نخ کند .
13
آزمون تمرین
14
تمرین پنجم : مجموعه ای ازتصاویر را به فرد نشان دهید و سپس روی آن را بپوشانید و یکی از آنها را بردارید .
15
دوباره مجموعه تصاویر را نشان دهید و از او بخواهید تصویرحذف شده را شناسایی کند .
16
تمرین هفتم :
ابتدا دو تصویر را انتخاب کرده و یک به یک در معرض دید دانش اموز قرار میدهیم و سپس تصویرها را پنهان میکنیم و از او میخواهیم که آن ها را شرح دهد .
17
تمرین هشتم :
مجموعه ی محدودی از اشیا را به ترتیب خاصی می چینیم و از دانش آموز میخواهیم نام و ترتیب قرار گرفتن آن را به خاطر بسپارد . سپس جای چند وسیله را با هم عوض میکنیم و بعد از او میخواهیم تا اشیا را با همان ترتیب قبلی بچیند .
18
تمرین دهم :
تصویری نسبتا مرکب را به فرد نشان میدهیم و از او می خواهیم تا کل و اجزای آن را به خاطر بسپارد . پس از اینکه فرد مدت زمانی را که خودش کافی می داند به تصویر دقت کرد ، تصویر را مخفی کرده و در مورد آن از او سوال می کنیم .
19
20
تمرین های مداد کاغذی
تمرین یازدهم:
اصولاً کودکانی که در حافظه دیداری دارای مشکل هستند، نمی توانند کلماتی را که دارای صدای یکسان و شکل متفاوت هستند، به طور صحیح بنویسند.
21
تمرین دوازدهم:
چند کارت مقوایی که بر روی هر یک از آن ها دو عدد نوشته شده است را به دانش آموز میدهیم تا آن ها را به خاطر بسپارد ، سپس کارت ها را از او میگیریم و بدون اینکه او متوجه شود یک یا دو کارت را برمیداریم و بقیه را به دانش آموز میدهیم و از او میخواهیم تا کارت هایی را که برداشته ایم نام ببرد .
22
راهکارهای افزایش حافظه دیداری در دیکته نویسی
واژه هایی که دیکته ی صحیح آن ها نیاز به حافظه دیداری دارد را بر روی یک کارت مینویسیم . ابتدا کارتهارا یک به یک به دانش آموز نشان میدهیم تا به اندازه کافی به آن ها نگاه کند بعد از آن کارت را از او میگیریم و از او میخواهیم تا همان واژه را با انگشت خویش روی هوا بنویسد . پس از اینکه این عمل را با موفقیت انجام داد تعداد کارتها را افزایش میدهیم و به همان شیوه ی قبلی عمل می نماییم .
23
راهکارهای افزایش حافظه دیداری در دیکته نویسی
بسیاری ضروری است که از گفتن تعداد غلط های دانش آموز به هنگام تصحیح دیکته خودداری کنیم و بیشتر به واژه هایی که درست نوشته است توجه نماییم که این امر موجب تقویت یاد گیری کودک خواهد شد . همچنین برای اظهار نظر شفائی و یا زیر نویسی دیکته میتوان به دو نوع زیر نویس آموزگاران توجه کرد که در جدول صفحه ی بعد به آن اشاره شده است :
24
25
نتیجه گیری
برای اینکه این تمرین ها تاثیر گذار باشند و در حل مشکل دیکته نویسی دانش آموزان کمک نمایند می بایست برای آن ها انگیزه ایجاد کنید تا با رغبت به تمرین های بیشتری بپردازد .
گاهی از اوقات علاوه بر تقویت حافظه ی دیداری دانش آموزان بازهم در دیکته نویسی دچار اشتباه میشوند اما نبایست همیشه این اشتباهات را به ضعف حافظه ی دیداری یا کم دقتی نسبت داد در حالی که ممکن است فرد در ادراک دیداری و یا توالی دیداری دچار مشکل باشد و در پایان می توان گفت:
با بررسی و مقایسه ی فراوانی اشتباهات میتوان مشکل آن را به سادگی تشخیص داد .
26
با تشکر از توجه شما