جنگ سایبری
Cyber War
مفهوم جنگ سایبری
انواع نفوذ گران در جنگ سایبر
انواع حملات نفوذگران
محدودیت های جنگ سایبری
اهداف جنگ سایبری
رایاجنگ، نبرد مجازی، یا جنگ سایبری یاcyber War ، به نوعی از نبرد اطلاق می گردد که طرفین جنگ در آن از رایانه و شبکه های رایانه ای (به خصوص شبکه اینترنت) به عنوان ابزار استفاده کرده و نبرد را در فضای مجازی جاری می سازند. جنگ اطلاعاتی با انقلاب اطلاعات ظهور پیدا کرده است.
مفهوم جنگ سایبری
انقلاب به دلیل دامنه وسیع و تاثیرات گسترده آن می تواند سبک نوینی از جنگ را ارائه بدهد مگان برنز در سال ۱۹۹۹ این تعریف را ارائه می دهد : « جنگ اطلاعاتی طبقه یا مجموع های از تکنیک ها شامل جمع آوری، انتقال، حفاظت، ممانعت از دسترسی، ایجاد اغتشاش و افت کیفیت در اطلاعات است که از طریق آن یکی از طرفین درگیر بر دشمنان خود به مزیتی چشمگیر دست یافته و آن را حفظ می کند .» .
مفهوم جنگ سایبری
انواع نفوذ گران در جنگ سایبر
نفوذگران در جنگ سایبری
گروه نفوذ گران کلاه سفید
گروه نفوذ گران کلاه سیاه
گروه نفوذ گران کلاه خاکستری
گروه نفوذ گران کلاه صورتی
گروه نفوذگران کلاه سفید یا White hat hackers هر کسی که بتواند ازسد موانع امنیتی یک شبکه بگذرد اما اقدام خرابکارانه ای انجام ندهد را یک هکر کلاه سفید می خوانند. هکرهای کلاه سفید متخصصین شبکه ای هستند که چاله های امنیتی شبکه را پیدا میکنند و به مسوولان گزارش می دهند.
نفوذ گران کلاه سفید
گروه نفوذگران کلاه سیاه یا Black hat hackersاشخاصی هستند که وارد کامپیوتر قربانی خود شده و به دستبرد اطلاعات و یا جاسوسی کردن و یا پخش کردن ویروس و غیره می پردازند.
نفوذ گران کلاه سیاه
گروه نفوذگران کلاه خاکستری یا Gray hat hackers اشخاصی هستند که حد وسط دو تعریف بالا می شوند. یعنی بین نفوذگران سفید و سیاه یا همان White hat hackers و Black hat hackers قراردارند .
نفوذ گران کلاه خاکستری
گروه نفوذگران کلاه صورتی یا Pink hat hackersاین افراد آدم های کم سوادی هستند که با چند نرم افزار خرابکارانه به آزار و اذیت بقیه اقدام می کنند. همچنین گروه دیگری نیز هستند به نام گروه نفوذ گران کلاه قرمز یا Red hat hackers عده ای از متخصص که اطلاعاتی نادرست را به شبکه های اینترنت وارد می کنند.
نفوذ گران کلاه صورتی
1) شنود یا interception
در این روش نفوذ گر می تواند به شکل مخفیانه از اطلاعات نسخه برداری کند.
2) تغییر اطلاعات یا modification
در این روش نفوذگر به دستکاری و تغییر اطلاعات می پردازد.
انواع حملات نفوذگران
3) افزودن اطلاعات یا fabrication
در این روش نفوذگر اطلاعات اضافی بر اصل اطلاعات اضافه می کند.
4) وقفه interruption
در این روش نوع نفوذگر باعث اختلال در شبکه و تبادل اطلاعات می شود.
انواع حملات نفوذگران
محدودیت های جنگ سایبری
جنگ سایبری نقشی کلیدی در جنگ های آتی خواهد داشت. جنگ سایبری در تئوری، اگر نزاع های آینده را کوتاه تر و کم هزینه تر کند و میزان تلفات را کاهش دهد و احیای اقتصادی و دیپلماسی پس از جنگ را آسان تر کند، برای دولت های جنگ افروز جهان بسیار مفید خواهد بود. با این حال جنگ سایبری با محدودیت هایی مواجه است که همین امر امکان تهیه و تنظیم دکترین نظامی را برای تمامی ابعاد آن مشکل خواهد کرد:
محدودیت های جنگ سایبری
۱) اینترنت محیطی مجازی و غیرواقعی است که وسعت آن بر اساس نیازهای امنیت ملی شکل داده می شود. ۲) نزدیکی دشمنان به ما بر اساس دسترسی و پهنای باند آنها تخمین زده می شود نه بر اساس جغرافیای زمینی.
۳) تغییرات در شبکه و بروز رسانی نرم افزاری فضای میدان جنگ سایبری را بدون هشدار و به طور پیش بینی نشده ای تغییر می دهد. ۴) برخلاف جنگ های کلاسیک، جنگ سایبری به نفع حمله کننده است. ۵) جنگ سایبری از انعطاف پذیری بالایی برخوردار بوده و برای تبلیغات، جاسوسی و تخریب زیرساخت های حیاتی نیز کاربرد دارد.
اهداف جنگ سایبری
1) تامین امنیت و حصول اطمینان از عدم دسترسی های غیر مجاز به اسرار و اطلاعات کشور (ملی و بخشی)
2) ایمن سازی و حصول اطمینان از پایداری و خلل ناپذیری در فعالیت شبکه های الکترونیکی مدیریت و کنترل کشور(ملی و بخشی)
3) حفظ و تامین آرامش اجتماعی و عمومی از طریق توسعه اطمینان و اعتماد آحاد جامعه .
4) توسعه ظرفیت دفاع الکترونیکی در برابر تهاجم فرهنگی و نرم از طریق شبکه های بین المللی و ملی اینترنت
5) تقویت ضریب امنیت و پایداری در حوزه زیر ساختهای ملی و حیاتی
و….