تولیدات گلخانه ای
·
·
درجه حرارت در استان مازندران
·
·
درجه حرارت درکشور
·
·
·
·
·
·
·
تولید قبل از فروش یا فروش قبل از تولید
تولید منهای فروش مساوی است با هیچ
تجارت
تخصص
جسارت
اعتبار
روابط
تجربه
مزیت نسبی چیست؟
در مزیت های نسبی اقتصادی در بخش کشاورزی ، بحث جالب در زمینه صادرات وجود دارد. اگر محصولی یافت شود که قیمت آن از قیمت جهانی کمتر باشد آن محصول مزیت نسبی دارد. در کشور ایران با توجه به افزایش سالانه قیمت نهادهای کشاورزی سبب خارج شدن سالانه مزیت نسبی بعضی از محصولات و کاهش صادرات می گردد.
کشت خیار
نام علمی Cucumis sativus L و از خانواده کدوئیان Cucurbitaceae
دگرگشن- گل نر و ماده – تک پایه- در گلخانه پارتنوکارپیک Parthenocarpic( تشکیل میوه بدون تلقیح تخمک) ……
زمان مناسب برای جوانه زدن بذر 4- 3 روز
طول دوره رشد تا میوه دهی 60-50 روز
تراکم مناسب کشت 2- 7/1 بوته
میزان عملکرد این واریته 5-6 برابر واریته های هوای آزاد می باشد.که در حدود 20 کیلوگرم در یک دوره 4- 5 ماه می باشد.
بهترین خاک برای کشت خیار نوع سبک شنی-رسی و عمیق می باشد,که به طور دائم با کود دامی تقویت شده باشد.
به طور متوسط در شدت نوری معدل 10000 لوکس رشد خوبی دارد
میزان مصرف آب در تابستان در حدود 3 لیتر در بوته می باشد
نسبت به کودهای کلر دار حساس می باشد
خیار به EC بالا حساس می باشد به همین در مصرف کودهای شیمیایی با غلظت و مقدار بالا خودداری کرد.
زمان کشت بستگی به هدف برداشت می باشد. در برداشت زمستانه کشت در مهر ماه و در برداشت بهاره کشت در آبان صورت می گیرد. و در صورت دو دوره کشت : کشت اول در اوایل شهریور و کشت دوم به صورت نشائی در دی ماه صورت می گیرد. نوع واریته از نظر مقاومت به سرما-زود رسی- مقاومت در برابر بیماری و ……مهم است
ازت بالا سبب رشد رویشی طولانی و حساس شدن به بیماری و آفت……
درجه حرارت بالا در روزهای ابری سبب افزایش رشد طولی و شاخه و برگ می گردد.
کشت خیار
در خیار گاهی مواد آلکالوئیدی تلخ بوجود می آید به نام کوکوربیتاسین Cucurbitacin و یا کوکومرین Cucumerin و آن یک عامل ارثی می باشد – تغییرات سریع درجه حرارت و رطوبت –
دو نوع خیار از نظر نسبت طول به عرض وجود دارد.1- تیپ اروپائی 2- تیپ ژاپنی
یکی از روشهای ازیاد خیار قلمه ریشه دار می باشد که در این روش از طریق قلمه گره دار و قرار دادن آن در یک لیوان حاوی پرلیت و کشیدن پلاستیک بر روی آن به منظور افزایش رطوبت تا 95-98 درصد ، می توان به راحتی قلمه را ریشه دار نمود. از بوته 2-5/1 ماه می توان در حدود 30-40 قلمه بدست آورد. در این روش میزان زودرسی در حدود 3 هفته می باشد. و از سوی دیگر مقاومت بوته حاصله از این روش در مقایسه با کشت بذر در برابر بیماریها بیشتر می باشد.
( خانم مهندس مشهید هناره محقق از آذربایجات غربی)
کشت خیار
تعداد ردیف کشت
70 سانتیمتر
70 سانتیمتر
70 سانتیمتر
70 سانتیمتر
70 سانتیمتر
120 سانتیمتر
120 سانتیمتر
120 سانتیمتر
120 سانتیمتر
20/2 متر
فواصل کشت
120 سانتیمتر
40 سانتیمتر
40 سانتیمتر
70 سانتیمتر
60 سانتیمتر
30 سانتیمتر
30 سانتیمتر
20 سانتیمتر
25 سانتیمتر
فواصل در روی ردیف کشت در خیار
55-50 سانتیمتر
60 سانتیمتر
رابطه کیفیت نشاء و عملکرد
با ظهور و توسعه هر یک برگ حقیقی 6-5 برگ بالای آن برگ تمایز یافته اند.
با ظهور و توسعه هر یک برگ حقیقی 6-5 گل تمایز یافته اند.
از 6-5 گل تمایز یافته جنسیت 4-3 گل مشخص شده است.
اگر نشاء دارای 3 برگ حقیقی باشد 18-15 برگ حقیقی و گل تمایز یافته است.
یک واقعیت مهم در کشت صیفی جات نشائی آن است که 50% عملکرد به نشا خوب بستگی دارد
درجه حرارت برای جوانه زنی
جوانه زنی بذر
کشت نشاء جوان خیار
وضعیت مطلوب کوتیلدون
نحوه گسترش ریشه نشاء خیار از مرحله 2 برگی تا مرحله 4 برگی
وضعیت توسعه ریشه خیار
درجه حرارت رشد ریشه
نقش تهویه خاک در جذب عناصر غذایی
استفاده ار سبوس ( پتاس- سیلیس -رنگ قهوه ای- کود ازته برای تسریع تجزیه
مزرعه آماده برای احداث گلخانه
فرم تشکیل میوه در خیار
پیر شدن برگ خیار
از هرس مهم در خیار حذف برگهای پیرمی باشد. این برگها نقش زیادی در فتوسنتز نداشته و از سوی دیگر به دلیل حجم بالای برگ خیار، سبب افزایش رطوبت بین بوته شده و در نهایت شرایط را برای حمله بیماریهای مختلف آماده می کنند.به همین دلیل توصیه می شود حذف برگهای پیر به صورت مداوم صورت گیرد.
طول عمر برگ
سرعت فتوسنتز با توجه به رطوبت و سرعت باد
نمایش گل ماده و گل نر در خیار واریته هوای آزاد و در ارقام گلخانه ای فقط گل ماده وجود دارد
گل نر
گل ماده
تاثیر درجه حرارت بر روی گل ماده در زمان پرورش نشاء
مکانیسم تعیین جنسیت گل خیار
گل ماده
گل نر
درجه حرارت بالا
روز بلند
درجه حرارت پایین
روز کوتاه
جیبرلین
اتیلن
اکسین
سرعت سوخت و ساز در خیار در مرحله دو برگی و چهار برگی
افزایش ماده خشک در خیار در مدت 7 روز نسبت به درجه حرارت و شدت نور
سرعت سوخت و ساز در گوجه فرنگی
تاثیر آبیاری در زمان برداشت
میوه های بد شکل
ارتباط بین اسیدیته ، مقدار کلسیم در خاک و برگ و وقوع بیماری فوزاریوم
شدت نور و فتوسنتز در سبزیجات
شدت نور و سوخت و ساز
تغییرات محتوی قند در مراحل رشد میوه
تولید برگ حقیقی خیار
دامنه باریک درجه حرارتی در خیار
نحوه کشت بذر
2 برابر قطر بذر
استفاده از ظروف یکبار مصرف برای پرورش نشاء
پرورش نشاء خیار در سینی مخصوص کشت مکانیزه
کشت با استفاده از دستگاه نشاء
حجم کم تهیه خاک
خزانه کوچک
پرورش نشاء به روش هیدروپونیک
-کنترل بیماری و آفات
-نشاء یکنواخت
رشد طولی بیش از حد محور زیر لپه در مراحل اولیه جوانه زنی خیار
در مراحل رشد به دلیل کاهش اثرات سرما و مصرف سوخت می توان از کاغذ های مخصوص در کشت زمستانه – زود رس خیار استفاده کرد. این کاغذ ها از جنس عایق در برابر آب می باشد.
دستک خیار
کنترل علف هرز در گلخانه با استفاده از علف کش برای کاهش هزینه تولید
استفاده از سیستم مالچ برای پرورش خیار
احداث قیم در گلخانه صیفی و سبزیجات
در گلخانه به منظور حداکثر استفاده از فضا، از روش هدایت به سمت سقف استفاده می کنند . در این روش می توان میزان تراکم در واحد سطح را افزایش داد.
برای داربست می توان از نخ- نی – سیم – …..استفاده کرد.
در نصب قیم باید دقت کرد تا نسبت به اسکلت گلخانه استقلال داشته باشد. در غیر این صورت امکان قطع شدن ریشه در زمان باد و طوفان می باشد.
علاوه بر این در کاهش بیماری و افزایش کیفیت محصول تاثیر به سزایی دارد.
نحوه احداث قیم برای پرورش خیار
هرس در خیار گلخانه ای
هرس دارای انواع مختلف می باشد و عبارتند از :
1- هرس برگ و میوه در مراحل اولیه تا ارتفاع 50 سانتیمتری
2-هرس جوانه جانبی بعد از یک گره و میوه
3-هرس انتهایی در ارتفاع 2 متری
هرس در گلخانه باید همه روزه صورت گیرد چون در غیر این صورت با هرس شدید سب کاهش عملکرد خواهد شد.
فرم انواع هرس خیار
هرس کامل
هرس بعد از دو گره
بدون هرس
ریزش گل
نوع واریته : بذور پارتنوکارپیک هورمون رشد به صورت طبیعی و بدون دخالت عوامل خارجی , ترشح و سبب تشکیل میوه میگردد. ولی در بذور معمولی بعد از تلقیح گل این هورمون ترشح می شود.
نامناسب بودن درجه حرارت روز و شب ( 25 روز- 18 شب )
کوتاه بودن مدت روشنایی در روز و یا ابری بودن هوا
رشد بوته و طول عمر گیاه ( حداکثر رشد و حداقل ریزش گل )
ازت و آبیاری بیش از حد
بوته بدون هرس و پخش شدن هورمون
رقم تیپ ژاپنی ( مقاومت در برابر بیماریها- عملکرد- نسبت طول به عرض)
برش واریته های مختلف خیار (نسبت طول به قطر )
انواع واریته های خیار
متاسفانه مشاهده می شود برخی از تولید کنندگان از کود دامی نیمه پوسیده برای افزایش مواد آلی خاک برای گلخانه استفاده می کنند. در این مورد علاوه بر مشکلات ورود آفات و بیماری ، سبب گاز گرفتگی بوته های جوان خیار نیز می شود. زیرا در مراحل اولیه کمپوست شدن ، گاز آمونیاک تشکیل می شود . این گاز برای بوته های صیفی و سبزیجات بسیار سمی بوده و سبب سوختگی برگهای جوان می شود.
بیماریهای فیزیولوژیک
تلخ شدن میوه : 1-افزایش ناگهانی درجه حرارت 2- زیادی رطوبت 3-هرس شدید 4-انجام تلقیح در ارقام پارتنوکارپیک 5-کود ازته 6-استرس محیطی….
ترک در میوه و یا زرد شدن انتهای میوه :
رشد تدریجی میوه در گرما و یا سرمای بالا و یا آبیاری در شدت گرمای روز
کج شدن میوه : در زمانیکه میوه در حال رشد می باشد. هر گونه استرس محیطی و یا تغذیه ای , در شکل میوه تاثیر گذاشته وسبب تغییر آن میگردد.
تغییر شکل میوه که علت مهم آبیاری نامنظم –نوع واریته- برداشت اواخر فصل- بیماری –کمبود مواد غدایی…
بسمه تعالی
وزرات جهاد کشاورزی
مرکز ترویج و توسعه تکنولوژی ( هراز)
تولیدات گلخانه ای
مهر 1387
گوجه فرنگی
گیاهی از مناطق حاره و چند ساله و در مناطق معتدل یکساله این گیاه از خانواده سولاناسه و نام علمی آن Lycopercicom esculentum – تک پایه- خودگشن و دو نوع پاکوتاه و پابلند داشته که ارقام پابلند مناسب برای کشت در گلخانه می باشند.
نیاز حرارتی در روز 22 درجه و در شب 18 درجه می باشد
متوسط زمان جوانه زدن بذر 6-4 روز
متوسط زمان کاشت نشا تا برداشت میوه 60-75 روز
تعداد بوته در واحد سطح 2- 5/1
گوجه فرنگی
ارقام مختلف : زود رس- دیررس- متوسط-صنعتی-دومنظوره-تازه خوری…
زمان برداشت : رسیدگی و رنگ ( سبز متمایل به قرمز – قرمز)
مشکلات تغذیه ای زود برداشت کردن
هرس در گوجه فرنگی ( هرس برگ- هرس میوه –هرس شاخه های جانبی- پایین آوردن بوته ……)
آبیاری ( نامنظم بودن و ترک خوردن میوه- ریزش گل – دفعات آبیاری و عمق رطوبت خاک…..)
کود آلی ( میزان کود- زمان مصرف- کمپوست- نسبت عناصر کود آلی…)
کود ازته : کود زیاد و دیررسی- حساسیت به بیماری-رنگ میوه و کیفیت آن……
کود فسفر : غیر قابل جذب شدن- تاثیر در رنگ و کیفیت میوه…
کود پتاس : کاهش عملکرد – کوچک شدن میوه
واریته های معروف گوجه فرنگی
-نحوه گل دهی در گوجه فرنگی
هرس میوه
هرس شاخه جانبی
هرس برگ
مرکز توسعه منابع انسانی کشاورزی هراز
گوجه فرنگی
با توجه به نقش تغذیه در عمکرد توصیه می گردد ، علاوه بر کود پایه از کود سرک در چندین نوبت و به خصوص محلول پاشی کود های میکرو المان در هر هفته بعد از شروع میوه دهی ، نباید غفلت کرد. ( نمودار جذب مواد غذایی)
رطوبت بالا و ریزش قطرات آب در زمان گلدهی سبب کاهش تلقیح می گردد.
نسبت کربن به ازت در تلقیح بسیار مهم است . بهترین نسبت 11 می باشد.
خاک دادن پای بوته سبب افزایش قدرت جذب و در نهایت ، افزایش عملکرد خواهد شد. به همین دلیل توصیه می گردد در چند نوبت پای بوته های گوجه فرنگی خاک داده شود. برای این منظور بهتر است از خاک استریل و غنی از مواد آلی استفاده کرد.
گوجه فرنگی
میزان عملکرد رابطه مستقیم با مدیریت تمام عوامل موثر در رشد مطلوب گیاه داشته و هر گونه اختلال در آن نتیجه را عملکرد خواهیم دید.
مرکز توسعه منابع انسانی کشاورزی هراز
برش عرضی میوه و نحوه رسیدن تدریجی
1
2
3
4
5
6
بیماری فیزیولوژیکی
ته ساه شدن میوه : کمبود کلسیم – تغییرات شدید و ناگهانی رطوبت خاک
ترک میوه : 1- رادیال با ترکهای عمود بر دم میوه: آبیاری مکرر – رطوبت بالای خاک 2- ترکهای دایره ای در اطراف دم گل : بارندگی یا آبیاری زیاد بعد از خشکی خاک ( توصیه به استفاده از سیستم مالچ…..)
پیچیدگی برگ : اختلاف شدید درجه حرارت شب و روز- هرس شدید-حمله شته
غیر عادی بودن میوه : هوای سرد و گرم شدید- کمبود پتاس….
ترک خوردگی پوست در میوه :آبیاری سنگین بعد از یک دوره خشکی طولانی-نوع واریته-نوع خاک و میزان هوموس خاک در حفظ رطوبت