تحلیل دیوار قرمز ـ ریکاردو بوفیل
وجه تسمیه بنا La Muralla Roja ، اسپانیایی به معنای "دیوار سرخ" ، یک پروژه مسکونی است که در توسعه La Manzanera در Calpe اسپانیا واقع شده است. این ساختمان به معماری رایج منطقه مدیترانه ای عرب اشاره می کند که نتیجه الهام معماران از سنت مدیترانه ای کاسبا است.
گروه طراحی- مساحت- موقعیت
• موقعیت :کالپ/کالپ ، اسپانیا
معماران: ریکاردو بوفیل
سال: 1968
معرفی پروژه
دیوار قرمز یا به اسپانیای " لا مورالا روجا "، یک پروژه خانه سازی واقع در توسعه ی لا مَنزِلِنا در شهر کالپه ی اسپانیا است . این ساختمان ارجاعات واضحی را به معماری مشهورِ منطقه عربِ مدیترانه ای به ذهن بینندگان می آورد که نتیجه ی الهام بخشی های این سنت های معماری مدیترانه ای در دژها یا محله های افریقای شمالی بر معماران است .
این رنگ های جذاب و قابل توجه که نماهای بیرونی و درونی را می پوشانند، هم برای ایجاد تضاد با طبیعت و هم کامل کردن خلوصش انتخاب شده اند.
در سال ۱۹۶۸ میلادی معمار اسپانیایی ریکاردو بوفیل بنایی با عنوان لامورالا روجا (دیوار قرمز) را ساخت. ساختمانی که به پله ها و دیوارها و کنگره های رنگی ش شناخته می شود.
رویکرد خاص بوفیل در طراحی دیوار قرمز از آن آیکونی خاص برای دوران گذار مدرنیسم به پسامدرن در معماری می سازد؛ آیکونی که در عین برخورداری تمام و کمال از تنها دست آورد عصر مدرن در معماری یعنی مفهوم «فضا» با روی کرد انتقادی خود فرم پردازی های غیرکارکردی و رنگ را به خوبی در معماری وارد کرده است.
رویکرد طراحی
عناصر اصلی ِرویکرد طراحی بوفیل همچون تمایلش به هندسه های خالص، متقارن و ایده آل های پالادینی را در خود نگاه داشته است و از فرم های جسورانه و بلندی تشکیل می شود که از این چشم انداز جدا می شود و تجربه های سورئالی را خلق می کند .
در تفکر عجیب و غریب و دقیق بوفیل، سنت به شکلی یکپارچه، با این ابهام و تغییر پذیری ادغام شده است که با دلایل منطقی قابل توضیح نیست .
-از مشخصه های دیگر این مجموعه سازماندهی و تنظیم روابط مابین فضاهای عمومی و خصوصی است که از طریق تفسیر مجدد ارتباطات فضایی قصبه های کهن به دست آمده است.
جداره ها، پله ها، سطوح مختلف ارتفاعی، پل ها؛ این نوع سازماندهی تصویر مدرنی است از سیرکولاسیون یک قصبه سنتی. که به فراهم کردن دسترسی به ۵۰ واحد آپارتمانی منجر شده است.
بررسی فرم
پروژه دیوار قرمز به شکل لابیرنتی توصیف می شود که بر پلان هندسه ی دقیقی بر اساس تیپولوژی صلیب یونانی مطابقت دارد و در این پروژه بازوانی دارد که 5 متر طول دارند .
این صلیب ها در برج های خدماتی با هم برخورد می کنند که شامل آشپزخانه ها و اتاق خواب ها است .
بررسی سیرکولاسیون
این پروژه همچون دژی مستحکم فرم یافته بود و در غالبی ظاهر شد که انگار از تخته سنگ های زیرینش آغاز شده و شکل گرفته است . سازمان دهی پروژه افزایش تقسیمات میان فضای خصوصی و عمومی را در میان بازتفسیری از همان دژهایی به چالش می کشد که قلعه های نظامی تیپیکالی در معماری سنتی کشورهای آفریقای شمالی را دیوار کشی می کرده است .
این پروژه با مجموعه ای از پله های در هم قفل شده، سکوها و پل ها مشخص می شود و باید اضافه کرد که این سازماندهی تصویری مدرن از سیرکولاسیون حرکتی افراد در این قلعه تیپیکال است که دسترسی برای 50 آپارتمان را برای شهر لا مورا لاروجا فراهم می کند .
ساختمان این پروژه با الهام از سنت قصبه ها، به شکل واضحی با فرهنگ محبوب اعراب مدیترانه ارتباط برقرار کرده است. پر اهمیت جلوه دادن نقش رنگ در نماهای خارجی و داخلی و تضاد با زمینه پیرامون یکی از ویژگی های عمده این پروژه است.
دسترسی بین طبقات از طریق پله صورت می گیرد
پیچیدگی این پروژه تا تقسیم بندی آپارتمان هایش ادامه می یابد که در سه سایز ارائه می شود : 60 متر مربع اتاق مطالعه، 80 متر مربع آپارتمانی دو خوابه و آپارتمان های سه خوابه ی 120 متر مربعی .
بوفیل می خواست این افزایش فضای زندگی را به شکلی در اختیار کاربران قرار دهد که از طریق تراس های سقفی، آفتاب گیر، استخر آب و حمام بخار قابل مشاهده باشد، در حقیقت همان فضاهایی که به استفاده ی ساکنان اختصاص دارد .
ونالیته های متفاوتی از رنگ قرمز نماهای بیرونی را پوشانده و بر کنتراست با مناظر پیرامونش تاکید می کند . از طرف دیگر،پله ها و پوسته های حرکتی، با تونالیته متفاوتِ رنگ آبی از آبی آسمانی گرفته تا نیلی و حتی بنفش ظاهر می شوند و بسته به هوا مفهوم این رنگ ها یا با آسمان کنتراست ایجاد می کند یا به شکلی بصری، با آن ارتباطی پیوسته برقرار می کند .
مصالح
مواد هر بخش از مجتمع آپارتمانی از طریق یک قاب مدولار با استفاده از سیمان به عنوان مصالح اولیه ساختمانی ساخته شده است.
بررسی چیدمان طبقات
شکل ساختمان شامل 4 سطح است که هر سطح از سطح دیگر متفاوت است. سطح اول از یک ماژول چهار پلان تشکیل شده است که به شکل L و 64 متر مربع طول دارد . علیرغم اینکه مدل داخلی L شکل حیاط ها را تشکیل می دهد که در نهایت شکل صلیبی به آن می بخشد.
سطح دوم شامل پنج واحد آپارتمان 80 متری است. طبقه سوم شبیه طبقه اول است با این تفاوت که 180 درجه چرخانده شده است. طبقه آخر 78.90 متر مربع تنها از یک آپارتمان واحد تشکیل شده است که مشابه طبقه دوم است.
خطوط صاف و مستقیم دیوارها چنان تفاوت زیبایی با صخره های زمخت ساحلی دارد که به سختی می توان از آن چشم برداشت. کنگره های بالای دیوارها هم طرح یک قلعه قدیمی مشرف به دریا را تکمیل کرده و انتظار بیننده از این منظره را برآورده می کند.
البته شدت رنگ ها به نور محیط نیز بستگی دارد، تغییراتی که موقعیت های نوری مختلف در حس و حال و رنگ بندی این بنا ایجاد می کند خود بیانگر تاثیر اساسی نور در طراحی یک سازه است.
اتاق هایی با نمای ابدی
فضای داخلی بر پایه ی شکل صلیب یونانی طراحی شده است که برج خدمات و سرویس دهی در مرکز آن قرار دارد و هر بازوی این صلیب به طول پنج متر است.
استخر، سونا و سولاریوم زیبایی که در تراس روی پشت بام قرار دارند نمایانگر گرایش بوفیل به تامین رفاه و آسایش ساکنین در فضای مدرن و زیبای بنا است. از درون تمام اتاق ها می توان منظره ای خیره کننده از ساحل را مشاهده کرد و همین مزیت برای قبطه خوردن به حال ساکنین این بخش از خط ساحلی مدیترانه کافی است. جذابیت های بصری این ساختمان از گذشته تا هنوز توجه پزوهشگران و دانشجویان بسیاری را به خود جلب کرده است و این روند در آینده نیز قطعا ادامه خواهد یافت
حیاط های داخلی و خارجی/ حیاط ها در سراسر مجموعه به عنوان ارتباطی بین آپارتمان های همسایگان یافت می شوند. آنها همچنین به یک تکنیک معماری تبدیل می شوند که اجازه می دهد نور طبیعی به هر آپارتمان وارد شود
http://etoood.com/NewsShow.aspx?nw=3730
http://yanondesign.com/1392/12/La-Muralla-Roja-Architecture
https://khooger.news/%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%AF%D9%86%DB%8C-%D9%87%D8%A7/%D8%B7%D8%B1%D8%A7%D8%AD%D8%A7%D9%86/%D8%AF%DB%8C%D9%88%D8%A7%D8%B1-%D8%B3%D8%B1%D8%AE-%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D9%88-%D8%A8%D9%88%D9%81%DB%8C%D9%84-%DB%8C%D8%A7%D9%82%D9%88%D8%AA%DB%8C-%DA%A9%D9%87-%D8%A8%D8%B1-%D8%AD/
http://archimask.ir.domains.blog.ir/post/The-Red-Wall-Ricardo-Bofill
https://www.archdaily.com/332438/ad-classics-la-muralla-roja-ricardo-bofill
https://divisare.com/projects/337904-ricardo-bofill-taller-de-arquitectura-andres-gallardo-la-muralla-roja
https://en.wikipedia.org/wiki/La_Muralla_Roja