تحلیل اجمالی نمونه هایی از معماری بیونیک
دانشجو:زهرا ساعدی
استاد راهنما: سر کار خانم مهندس مروت
مقدمه
بیونیک در لغت به معنای ( زیستار شناختی) یا ( به کار گیری اندام های ساختگی طبیعت) است که نخستین بار این واژه توسط دانشمند آمریکایی سرگرد جک استیل افسر هنگ هوانوردی ارتش آمریکا در سال 1959 به کار برده شد. وی علم سیستم هایی را که شالوده ی آنها سیستم های زنده است یا خصوصیات سیستم های زنده را دارند یا به سیستم های زنده می مانند را علم بیونیک نامید .
تشابه واژه ی بیونیک به بیولوژی، انسان را متوجه این حقیقت می کند که بیونیک علمی مرتبط با طبیعت و موجودات زنده است . در حقیقت بیونیک به کنکاش در طبیعت و موجودات زنده می پردازد . تا با کشف روابط موجود بتواند آنها را در فن آوری مورد استفاده قرار دهد .یا به عبارت دیگر می توان آن را هنر استفاده از دانش سیستم های زنده در حل مسائل فنی دانست
امروزه بیونیک تنها به سازوکار نظام هایی که برپایه ی سیستم های زنده اند نمی پردازد بلکه به تحلیل هر الگوی کار بردی موجود در طبیعت که قابلیت بر آوردن نیازهای ما و حل مسائل فنی را داشته باشد، عنایت دارد .
شهرک علوم وفنون( city of arts & sciences) :
باوسعتی بالغ بر 350هزار متر مربع در والنسیای اسپانیا قرار دارد . این بنا شامل بخشهای مختلفی از جمله آسمان نما، موزه ی علوم ،ساختمان پارکینگ وکاخ هنر است.
کالا تراوا می گوید:از آنجا که این سایت به دریا نزدیک است ووالنسیا خشک ، تصمیم گرفتم از آب به عنوان انعکاس دهنده ی معماری وبعنوان عنصری شاخص در سایت استفاده کنم . استخر های کم عمقی اطراف ساختمان را فرا گرفته اند . از جمله نکات جالب توجه این بنا میتوان به ورودی های بخش مترو وپل الامدا اشاره کرد .ارتفاع سایبانهای قسمت ورودی که به وسیله ی بازوهای هیدرولیکی قابل تنظیم است تازمین امتداد می یابد وچون ورودی در زیر زمین است باعث بسته شدن آن در مواقع ضروری می شود .علاوه بر خصوصیات سازه ای ،در بخش آسمان نما از فرم چشم الهام گرفته شده است .
موزه ی هنر میلواکی( Milwaukee art Museum) :
ساخت این بنا به مساحت 13000 متر مربع در سال 1994 آغاز شد ودر سال 2004 خاتمه یافت .هنگام عبور از خیابان ویسکانسین شهر میلواکی با قایق سواری در میشیگان با سازهای غول پیکر وسفید رنگ مواجه می شویم که بالای ساختمان شفاف وسفیدی قرار گرفته ومانند پرنده ای بالهای خود را بازو بسته می کند . این سازه را که روی قسمت الحاقی به موزه قرار گرفته است سایبان می نامند .این ترکیب پیچیده ی معماری وسازه از حالت بال زدن پرندگان ملهم شده است . بازوبسته شدن بال پرنده پیچیده ترین وبحرانی ترین بخش کار است ودرصورتی که از کنترل خارج شود خسارتهای هنگفتی به بار خواهد آورد . به همین خاطر سیستمهای کنترل بال پرنده با دقت زیاد و پیش بینی همه ی موارد طراحی شده اند .
برج بیونیک ( Bionic Tower) :
با افزایش جمعیت و با طراحی آسمان خراشها شهر ها در جهت عمودی گسترش یافتند . این ساختمانها به علت محدودیتهای تکنولوژیکی وطبیعت غیر انسانی خود پاسخگوی نیازهای بشر در شهرهای عمودی نبودند ، اما در سال 1931 با ساخت بنای امپایر استیت (برج بیونیک)به ارتفاع 380 متر شهر عمودی بر اساس مدلهای طبیعی از قبیل سبکی واستحکام استخوانهای پرندگان ،انعطاف پذیری ساختار سبزیجات ورشد بر اساس مدل طبیعی ساختار یک درخت وریشه های پراکنده ی آن طراحی شد و بدین ترتیب به محدودیتهای موجود در چنین شهر هایی پاسخ داده شد.
مدل ساختاری برج بیونیک عمدتا از تحلیل عالی تغییرات ساختاری موجود در سبزیجات الهام گرفته می شود که حد مرز ارتفاعی معمول را به طرز قابل توجهی افزایش می دهد . این بنا از ستونهایی تشکیل شده که مانند آنجه در آوند گیاهان اتفاق می افتد وظیفه حمل وجابجایی ساکنان ،آب ،انواع مختلف سیالات موجود وانرژی لازم برای کل مجموعه را بر عهده دارند . ساختار این ستونها با غشای نازک و پیچ وتاب خورده ای شکل گرفته واطرافش با بتونهای خاص پوشیده شده که در نهایت به شکل کپسول در آمده است و باعث بالا رفتن استحکام مجموعه و همچنین قابلیت انعطاف در برابر بار غیر متمرکز و بی نظم فشار باد می شود . پوسته ی خارجی برج از آشیانه ی پرندگان الهام گرفته شده ودر عین رخنه پذیر بودن مستحکم نیز هست . این ویژگی اجازه می دهد هوای طبیعی کنترل شده ونور وارد مجموعه شود . فوندانسیون شناور وسیستم زد زلزله ی آن نیز از خاصیت منحصر به فرد ریشه های درختان بزرگ الهام گرفته است .
پایان