بوکس
بوکس
فهرست مطالب
فواید بوکس
مضرات بوکس
وسایل و تجهیزات بوکس
تاریخچه بوکس
فهرست مطالب
تفاوت بوکس و کیک بوکس
تکنیک های بوکس
قوانین بوکس
بوکس
بوکس از جمله ورزش های رزمی است که دو ورزشکار با ضربات مشت و با اعمال تکنیک های خاص مشت زنی در دو دسته بوکس آمانوری و حرفه ای با یکدیگر مبارزه می کنند.
ورزش بوکس در کشورمان طرفداران بسیاری دارد و قهرمانان صاحب نامی را در عرصه رقابت های المپیک و آسیایی به جهانیان معرفی کرده است.
تاریخچه بوکس
ریشه این ورزش به سال 1500 قبل از میلاد مسیح و در منطقه مدیترانه برمی گردد که بعدها و در اوایل قرن 18 میلادی در کشور انگلستان دوباره ظاهر گشت. البته تا آغاز قرن 20 میلادی، استفاده از دستکش مجاز نبود و هیچ قانونی خاصی هم در آن وجود نداشت.
در سال 1839، اولین قانون این رشته ورزشی تدوین گردید. در این قوانین (که در سال 1853 اصلاح گردیدند) تصویب شد که این ورزش در یک رینگ مربع شکل 24 فوتی که با طناب محصور شده باشد انجام گردد.
تمامی قوانین ورزش بوکس با الهام از اولین مقررات تدوین شده آن باقی ماند به جز آنکه بوکسور ناک دان شده مجبور بود با اختیار خود تسلیم شده وبه روی زمین قرار بگیرد و ضربات لگد، هل دادن، ضربات سر و ضربات به قسمت های زیر کمربند حریف، ممنوع اعلام شدند.
در سال 1867، قوانین Marquess به جامعه قهرمانی آمریکا موسوم به Johnl معرفی گردید. از بزرگترین فایترهای بوکس جایزه بزرگ لندن تا تغییر مقررات آن می توان به سولیوان اشاره کرد.
اولین رقابتهای قهرمانی جهان، با پیروزی فردی به نام جیمز جی کوربت معروف به جیم جنتلمن همراه بود که توانست در سال 1892، سولیوان را شکست دهد.
بعد از پایان جنگ جهانی دوم، این ورزش به سرعت در شرق آسیا و در دهه 1950 در سراسر آفریقا گسترده شد. در نیمه دوم قرن بیستم میلادی، این رقابتها تنها در رده سنگین وزن ها انجام می شد اما در سال 1904، ورزش بوکس سرانجام به المپیک هم راه یافت.
در دهه 1920، اولین جرقه های پیشرفت و شهرت این ورزش در جهان زده شد و البته در این میان رقابت در رده های سنگین وزن معروفیت و محبوبیت بیشتری در بین علاقمندان داشت.
معروف است که هوارد باسکرویل از آمریکا که به مدیریت کالج آمریکائی در رضاییه منصوب شده بود، اولین کسی است که ورزش بوکس را به ایران آورد.
او بعدها با مشروطه خواهان ایران همراه شد و در جریان جنگی کشته شد.
سالهایی که صنعت سینمای ایران ترقی کرد جوانان روی پرده سینما این ورزش را دیده و با خود تمرین می کردند چند نفری هم که در آن سالها به خارج برای تحصیل رفته بودند به این ورزش آشنا شدند.
در سالهای 1314 یک نفر مهندس چکسلواکی موسوم به فایت که مامور ایران در کمپانی اشکودا در تهران شده بود وارد ایران شد.
فایت یکی از قهرمانان معروف سنگین وزن اروپا بود و چندین سال قهرمان اروپا بود و یک بار هم ماکس شملینگ آلمانی را مغلوب کرده بود.
در همین سالها در بعضی از شهرهای ایران جوانان به این ورزش آشنا شدند .درمشهد منوچهر مهران و حسین بنایی و چند نفر دیگر نزد یک نفر آلمانی مهندس برق به تمرین این فن مشغول بودند.
بوکس در ایران پس از فعالیتی 34 ساله با پیروزی انقلاب دچار وقفه شد این رشته بعد از ده سال بار دیگر راه اندازی شد و به دلیل ابهامات ایجاد شده و عدم تفاوتی که در جامعه بین بوکس حرفه ای و آماتور وجود داشت این رشته جایگاه گذشته خود را بدست نیاورد و در این میان مسائل شرعی و برخی اظهارات در این زمینه بر ابهامات افزود و ذهنیت های منفی نسبت به بوکس ایجاد کرد.
1
3
2
4
5
عضلات بزرگتر
افزایش
اعتماد به نفس
مفاصل و استخوان محکم
سلامت
قلبی عروقی
کنترل وزن
فواید بوکس
6
8
7
9
10
تحمل بهتر
بهبود هماهنگی
رها کردن استرس
تعادل
عضلات میانی
دفاع شخصی
مضرات بوکس
در مسابقات بوکس احتمال شکستگی دندان، دنده ها و خونریزی داخلی وجود دارد و در برخی مواقع با وارد شدن ضربات به چشم دچار صدمه در قسمت شبکیه چشم و یا خونریزی در این قسمت شوند.
خیلی از مشت زنان پس از بازنشستگی به علت وارد کردن و دریافت ضربات مشت که در گذشته داشته اند دچار التهاب مفاصل انگشتان و یا آرتروز می شوند باید خاطرنشان کرد که در مسابقات حرفه ای بوکس که از وسایل و تجهیزات حمایتی مانند کلاه بوکس و .. استفاده نمی شود احتمال آسیب دیدگی بسیار است اما در مسابقات آماتوری استفاده از وسایل حمایتی در هنگام مسابقه از الزامات می باشد.
وسایل و تجهیزات بوکس
کفش مخصوص بوکس
کفش های بوکس معمولا از جنس چرم ساخته می شوند این کفش ها به جهت محافظت از مچ پای ورزشکار ساق دار هستند. کفش های بوکس ساق دار برای انجام تمرینات مناسب هستند اما حتما نیاز نیست که برای تمرین از این کفش استفاده شود.
برای بوکس بایستی کفشی را انتخاب کرده که کاملا اندازه پا بوده و در قسمت پنجه احساس فشار وجود نداشته باشد.
باند بوکس
باند بوکس نوارهایی پارچه ای هستند که یه شکل خاصی در راستای مچ و انگشتان بسته می شوند و هدف از استفاده از باند محافظت از مچ دست ها و انگشتان برای وارد کردن ضربه در تمرین و یا مبارزه است.
این باندها در هنگام تمرین از آسیب دیدگی دست در مقابل ضربه به کیسه بوکس و یا حریف جلوگیری می کنند.
دستکش بوکس
دستکش های بوکس در دو نوع تمرینی و مسابقاتی تولید می شوند که دارای تفاوت هایی هستند. دستکش های تمرینی دارای ۵ سانتی متر فوم هستند تا هنگام تمرین با کیسه بوکس از دستان محافظت بیشتری شود و معمولا به جهت راحتی در پوشیدن و خارج کردن از دست یه صورت چسبی هستند.
جنس این دستکش ها از چرم بوده و دارای ۳۴۰ گرم وزن می باشند. دستکش های مخصوص مسابقه از لایه کمتری از فوم در داخل دستکش بکار رفته است تا بتوان با شدت بیشتری به حریف ضربه وارد کرد.
دستکش های حرفه ای نیز از جنس چرم ساخته می شوند اما خیلی از دستان در برابر صدمات و آسیب ها محافظت نمی کنند.
لباس بوکس
حتما در مسابقات بوکس حرفه ای و سنگین وزن مشاهده کرده اید که بوکسورها از لباس نمی پوشند و فقط شورت مخصوص بوکس، کفش و دستکش به تن دارند، که این نوع پوشش تنها برای مسابقات حرفه ای بوکس است.
در مسابقات بوکس آماتوری، المپیادی و مسابقاتی که زیر نظر فدراسیون جهانی بوکس انجام می شود ورزشکاران ملزم به استفاده از وسایل و تجهیزاتی هستند که یکی از این تجهیزات لباس مخصوص بوکس است که بوکسورها باید لباسی که دارای آستین نیست (رکابی) به شکلی که قسمت جلو بدن (سینه) و پشت بدن را کاملا پوشانده باشد را به تن کنند.
جنس لباس بوکس باید خنک بوده و مانع از ایجاد حساسیت پوستی در اثر تعریق، در هنگام تمرین و یا مسابقه شود معمولا لباس های بوکس از الیاف سبک و خنک که از دوام بالایی برخوردارند تهیه و تولید می شوند.
کلاه بوکس
نحوه طراحی و ساخت کلاه بوکس به شکلی است تا از قسمت سر، صورت و فک ورزشکار در برابر ضربات محافظت کند. معمولا در تمرینات و یا در مسابقات آماتوری از این کلاه استفاده می شود. کلاه مخصوص مسابقات دارای بند بوده تا ورزشکار بتواند کلاه را محکم بر روی سر بسته تا در هنگام مسابقه جلوی دید گرفته نشود.
نوعی دیگر از این کلاه وجود دارد که دارای محافظ بینی و دهان هستند این کلاه ها شاید کمی کار تنفش را مشکل سازند اما بسیار مناسب در جهت محافظت از بینی و دهان در برابر ضربات هستند..
محافظ کشاله پا و ران ها
محافظ کشاله و ران در اکثر ورزش های رزمی در جهت محافظت از نقاط حساس بدن در برابر ضربات مورد استفاده قرار می گیرد. در ورزش بوکس ضربه به نقاط حساس بدن خطا محسوب می شود و برای پیشگیری از ضربات غیر عمد احتمالی استفاده از این وسیله بسیار مهم است.
محافظ لثه
محافظ لثه از جنس پلاستیک ساخته می شود که در داخل دهان قرار گرفته و از ضربات وارد شده به قسمت فک و دهان ورزشکار محافظت می کند.
استفاده از محافظ لثه در مسابقات بوکس اجباری است. محافظ لثه ازموادی تهیه می شود تا به آسانی در قسمت فک پائینی قرار گیرد و ورزشکار با گاز گرفتن آن را مطابق با اندازه فک خود شکل دهد .
ابعاد و اندازه رینگ بوکس
اندازه رینگ بوکس حداقل ۴٫۹۰ متر و حداکثر ۶٫۱۰ در ۶٫۱۰ متر مربع باشد.
کف رینگ باید مسطح و محکم و ۵۰ سانتی متر ار لبه خارجی طناب ها به بیرون ادامه داشته باشد.
کف رینگ باید با نمد یا لاستیکی به قطر حداقل ۱٫۵۰ و حداکثر ۱٫۹۰ سانت پوشیده شود.
کف رینگ باید دارای پارچه برزنتی محکم باشد به طوریکه نمد یا لاستیک تمام سطح رینگ را بپوشانده باشد.
سه رشته طناب اطراف رینگ به ضخامت حداقل سه سانتی متر و حداکثر ۵ سانتی متر باید کشیده شود.
طناب ها باید در هر سمت در محل متساوی با پارچه ای به عرض ۳ الی ۴ سانتی متر متصل باشد.
تفاوت بوکس و کیک بوکس
در بوکس فرد فقط می تواند از مشت های خود استفاده کند.
در بوکس فرد حق استفاده از ضربات پا را ندارد.
در بوکس فرد ضربات پای ضعیف دارد.
در بوکس فرد بر روی رینگ بازی می کند.
در کیک بوکس از ضربات مشت و پا می توان استفاده کرد.
در کیک بوکس زدن حریفی که بر روی زمین است ممنوع می باشد.
در کیک بوکس کمربند دان نیز موجود است.
در کیک بوکس فرد می تواند در رینگ بازی کند.
تکنیک های بوکس
استنس یا حالت پایه بوکس
پنجه پای جلو و پاشنه پای عقب در روی خط وسط قرار دارند. هر کدام از دستان خود را که مسلط هستید عقب نگه دارید (اگر راست دست هستید، دست راست را در عقب قرار دهید).
وزنتان را بطور مساوی روی هر دو پا توزیع کرده و زانوهایتان را کمی خم کنید.
حالت مورب بین پاها، کمی از عرض شانه پهن تر باشد و پاشنه عقب را از زمین بلند کنید.
آرنج ها پایین، دست بالا.
سرتان را پشت دستکش خود نگه دارید، کمی چانه تان را پایین بگیرید، و چشم هایتان از بالای دستکش دیده شوند.
آرام باشید و نفس بکشید
فوت ورک (حرکت پا) پایه ای بوکس
باید پاهای خود را روی زمین نگه دارید تا همیشه آماده حمله، دفاع یا گریز باشید. همچنین پرش به اطراف موجب اتلاف مقدار زیادی انرژی می شود.
هنگامی که شرایط و تکنیک های بهتری کسب کنید و آن ها را توسعه دهید، فوت ورک نمایشی شما طبیعی تر به نظر می رسد.
STEP – DRAG پایه
برای رفتن به جلو یا چپ، اول با پای چپ خود گام بردارید و سپس پای راست را دنبال آن بکشید.
برای رفتن به سمت راست یا عقب اول با پای راست خود گام بردارید و سپس پای چپ را دنبال آن بکشید.
)PIVOT چرخش)
با تکان دادن پای راست و چرخش بدنتان بر روی پای چپ، چرخش ساعتگرد انجام دهید.
چرخش های کوچک (45 تا ۹۰ درجه) و هم چنین چرخش های بزرگ (90 تا ۱۸۰ درجه) را تمرین کنید.
پانچ پایه ای بوکس
تمام بدن خود را بچرخانید و پاهای خود را برای همه ی پانچ ها به جز جب چرخش دهید.
حالت پایه خود را حفظ کنید و برای قدرت و تحرک بهتر تعادل خود را حفظ کنید.
اطمینان حاصل کنید که دست غیر مشت زن شما از طرف دیگر بدنتان دفاع می کند.
بعد از هر ضربه به شدت و سریع بازدم کنید.
همه پانچ های بوکس در واقع نوعی استریت پانچ (آرنج مستقیم)، هوک پانچ (آرنج به سمت کنار) یا آپرکات پانچ (آرنج به سمت پایین) هستند.
ضربه یا استریت مستقیم به چپ (JAB)
حالت بدن خود را هم چنان نگه دارید، مشت چپ خود را مستقیم به جلو بکشید.
هنگام مشت زدن به شدت بازدم کنید و مشت را بچرخانید تا با کف دست پایین بیاید.
بلافاصله پس از ضربه، برای دفاع دست را به عقب بکشید.
ضربه یا استریت مستقیم به راست
باسن و بالا تنه تان CCW را بچرخانید تا پای راست شما زاویه (در حدود 90 درجه) پیدا کند.
به محض این که مشت راست خود را مستقیما از چانه خود رد کردید، به شدت بازدم کنید.
مشت را بچرخانید تا با کف دست خود به پایین بیاید.
اجازه ندهید که سرتان روی زانوی جلوی شما خم شود.
هوک چپ
پاهای خود را در جهت عقربه های ساعت (حدود 90 درجه) بچرخانید و پاشنه راست را پایین بیاورید و پاشنه چپ را بلند کنید.
هنگامی که پاهایتان را می چرخانید، بدن شما مثل یک بلوک محکم می چرخد.
در حالی که مشت چپ خود را به سمت هدف می چرخانید، بازوی چپ منقبض می شود.
آپرکات چپ
پاهای خود را در جهت عقربه های ساعت (حدود 90 درجه) بچرخانید و پاشنه راست را پایین بیاورید و پاشنه چپ را بلند کنید.
بدن شما درست مانند هوک چپ می چرخد (به جلو یا عقب متمایل نشوید).
با آرنج خود به سمت پایین اشاره کنید، مشت چپ خود را کمی پرتاب کنید و هنگام بازدم آن را به سمت بالا بچرخانید.
با کف دست رو به بالا پانچ انجام دهید.
پانچ را جمع و جور کنید و به سرعت به حالت استنس برگردید.
آپرکات راست
باسن و بالا تنه تان CCW را بچرخانید تا پای راست شما (در حدود 90 درجه) بچرخد.
بدن شما درست مانند یک cross راست می چرخد (به جلو یا عقب متمایل نشوید).
با آرنج خود به سمت پایین اشاره کنید، مشت راست خود را کمی پایین بیاورید و هنگام بازدم آن را به سمت بالا بچرخانید.
با کف دست رو به بالا پانچ انجام دهید.
پانچ را جمع و جور کنید و به سرعت به حالت استنس برگردید.
دو بوکسور باید هم وزن باشند
بوکسورها تا ۲۴ یا ۳۶ ساعت قبل از مسابقه باید در وزن خود باشند
اگر بوکسوری در وزن خود نباشد یک ساعت به او وقت داده می شود تا به وزن مسابقه برسد
قوانین بوکس
مسابقه بوکس باید در رینگ برگزار شود که از سطح زمین فاصله داشته باشد
بوکسور اجازه ضربه زدن به بالای کمربند حریف را دارد و ضربه به زیر کمربند خطا می باشد
ضربه زدن با سر ، شانه ، آرنج خطا می باشد
مشت زدن با دستکش باز ، داخل دستکش ، مچ ، بیرون دست و یا کناره کف دست خطا می باشد
مشت زدن به پشت حریف ( گردن ، سر و بدن ) خطا می باشد
بوکسور اجازه گرفتن حریف و ضربه همزمان را ندارد
نشستن روی پا تا اندازه ای که سر شما پایین تر از کمربند حریف باشد مجاز نیست
پس از سوت داور و اعلام قطع بازی یا اتمام راند ، امکان ضربه زدن به حریف وجود ندارد
اجازه درآوردن لثه برای استراحت کردن در طول راند وجود ندارد
وقتی شما حریف را نقش زمین می کنید ، موقعی که حریف روی زمین افتاده است نباید به او مشت دیگری بزنید
مشت زنی که روی زمین می افتد فقط ۱۰ ثانیه فرصت دارد تا سر پا بایستد
بوکسوری که ضربه زیر کمربند به او وارد میشود ، ۵ دقیقه فرصت دارد تا به مسابقه برگردد وگرنه بازنده اعلام می شود.
با تشکر فراوان از توجه شما عزیزان