)Acid rainباران های اسیدی (
فیلمی کوتاه از چگونگی باران اسیدی
1
تاریخچه ی باران اسیدی:
پدیده باران اسیدی در سالهای پایانی دهه 1800 در انگلستان کشف شد، اما پس از آن تا دهه 1960 به دست فراموشی سپرده شد. « اسمیت » در سال 1873 واژه باران اسیدی را برای اولین بار مطرح کرد. او پی برد که ترکیب شیمیایی باران تحت تاثیر عواملی چون جهت وزش باد ، شدت بارندگی و توزیع آن ، تجزیه ترکیبات آبی و سوخت می باشد. این محقق متوجه اسید سولفوریک در باران شد و عنوان نمود که این امر ، برای گیاهان و اشیا واقع در سطح زمین خطرناک است
2
چگونگی پیدایش باران اسیدی
آبزیان و زیرساخت ها باقی بگذارد. باران اسیدی می تواند بر اثر گوگرد دی اکسید و مجموعه ای از مشتقات اکسید نیتروژن تشکیل گردد که با مولکول های آب موجود در جو زمین ترکیبی اسیدی را شکل می دهند.
باران اسیدی عبارت است از باران یا هر نوع بارندگی مشابه آن که به طور غیرمعمول اسیدی باشد. این موضوع به آن معنی است که این نوع از نزولات جوی دارای سطح بالایی از یون های پی اچ پایین هستند. باران اسیدی می تواند اثرات بسیار مخربی بر روی گیاهان،
3
باران اسیدی چیست و چگونه ایجاد میشود؟
4
5
سیاری از ترکیبات گوگرد و نیتروژن به دلیل فعالیت های انسانی تولید می شوند. این اقدامات شامل تولید برق، بهره برداری از کارخانه ها و صنایع حمل ونقل می گردد. نیروگاه های زغال سنگ سوز در میان آلوده ترین صنایع جهان جای دارند. البته این نکته حائز اهمیت است که آلودگی ها ممکن است صدها کیلومتر قبل از تبدیل به اسید جابه جا شوند.
در گذشته کارخانه ها دودکش های کوتاهی برای انتشار گازهای خروجی داشتند. اما امروزه متاسفانه تنها به دلیل حفظ محیط اطراف از آلودگی، از دودکش های بلند استفاده می کنند. این آلودگی ها با باد جابه جا می شوند و مناطق کوهستانی و جنگلی به دلیل بارش بیشتر، آسیب مخرب تری می بینند.
فعالیت های انسانی:
6
تاثیرات باران اسیدی بر انسان و محیط زیست
باران اسیدی بیشتر از همه به گیاهان آسیب میرسانند زیرا مواد غذایی مفید خاک را تجزیه می کنند و از مقاومت گیاه در برابر حشرات و بیماری می کاهد
7
کاهش پی هاش و حضور آلومینیوم در آب های سطحی که هر دو نتیجه باران اسیدی است، به زندگی حیوانات آبزی مانند ماهیان صدمات جبران ناپذیری وارد می کند. پی هاش کمتر از پنج، ماهی ها نمی توانند از تخم بیرون بیایند و در آب های اسیدی تر حتی ماهیان بزرگ می میرند.
8
این پدیده همچنین منجر به کاهش رشد درختان جنگل ها، قهوه ای شدن و افتادن برگ ها می شود. در شرایط حاد حتی امکان مرگ کامل بخشی از جنگل وجود دارد. البته مرگ درختان عموما اثر مستقیم باران اسیدی نیست. این فرآیند در ابتدا منجر به تضعیف پوشش گیاهی و افزایش آسیب پذیری آن در مقابل دیگر تهدیدات می گردد. جنگل های کوهستانی در ارتفاع بالا بیشتر در معرض خطر هستند؛ چراکه ابرها و مهی که این درختان را احاطه کرده، حتی از باران اسیدی تر است.
9
آیا باران اسیدی روی انسان تاثیر می گذارد؟؟
باران اسیدی به صورت مستقیم بر سلامتی انسان تاثیر نمی گذارد. اسید موجود در آب باران بسیار رقیق تر از آن است که بتواند چنین تاثیر مستقیمی داشته باشد اما در عین حال، ذرات شکل دهندهٔ باران های اسیدی (گوگرد دی اکسید و اکسید نیتروژن) اثرات بسیار منفی به دنبال دارند که افزایش مقادیر ذرات ریز آنها مشکلات قلبی و ریه ای را به همراه خواهد داشت .
10
شهر لندن در زمستان سال ۱۹۵۲ مورد تهاجم شدید غبارهای اسیدی قرار گرفت و این امر موجب مرگ زودرس ۴۰۰۰ نفر از افراد بیمار گردید. این سانحه باعث شد که مسئولین شهر اقدامات پیشگیرانه ای را در جهت کنترل آلودگی هوا به عمل آورند. در نتیجه، امروزه لندن در زمره شهرهایی به شمار می رود که هوای نسبتاً تمیزی دارند.
نتایج تحقیقات نشان داده است که وجود ذرات کوچک در هوا به تنهایی عامل مرگ 350.000 نفر در سال 2000 در 25 کشور اتحادیه اروپا بوده است.
11
خسارت های باران های اسیدی:
باران های اسیدی می توانند به ساختمان ها، بناهای تاریخی، مجسمه ها و به ویژه بناهای متشکل از سنگ آهک و سنگ مرمر آسیب جدی وارد نمایند. تاثیرات این تخریب و فرسایش به خوبی بر روی سنگ قبرهای قدیمی نیز مشهود است که باعث سایش و از بین رفتن نوشته های کتیبه ها می گردد. همچنین این باران ها باعث خوردگی فلزاتی همچون آهن، فولاد، مس و برنز می شوند. مناطق عمده ای در دنیا وجود دارد که به شکل قابل ملاحظه ای تحت تاثیر باران های اسیدی قرار گرفته اند.
12
13
تخت جمشید در معرض باران های اسیدی
14
15
هر دو صنعت راه آهن و هواپیما سالانه به دلیل ریزش باران اسیدی مقدار زیادی هزینه می کنند. خطوط راه آهن و حتی ماشین ها به علت قرار گرفتن در فضای آزاد، بیشترین آسیب را از غبار و باران اسیدی، متحمل می شوند.
رویه آن ها در اثر باران اسیدی، ساییدگی شیمیایی پیدا می کند و پل های فلزی به دلیل فرسایش کارآیی خود را از دست می دهند.
اثر باران اسیدی بر صنعت حمل و نقل:
16
منابع
ویکی پدیا
فرادرس
ایرنا