مقدمه
( معرفی واحد پتروشیمی رازی )
امروزه نقش کلیدی صنعت پتروشیمی در توسعه اقتصادی کشورهای مختلف جهان بر کسی پوشیده نیست . نیاز روز افزون جوامع بشری به محصولات تولیدی آن توجه کشورها را به ایجاد کارخانه های تولیدی و جلب سرمایه به سمت پتروشیمی معطوف داشته است یکی از مهمترین ویژگی های صنعت پتروشیمی ارزش افزوده بالای آن است بدین معنی که با تغییرات شیمیایی و فزیکی بر روی هیدروکربورهای نفتی و گازی می توان ارزش محصول را به میزان 10 تا 15 برابر افزایش داده از ویژگی های دیگر این صنعت تنوع محصولات آن و تامین مواد اولیه هزاران کارگاه و کارخانه صنایع بین دستی می باشد که از نظر اشتغال زایی و کسب درآمد های ارزی و قطع وابستگی نقش بسیار موثری در اقتصاد کشور دارد.
خوشبختانه به دلیل وجود منابع اولیه فراوان ( نفت و گاز ) عوامل دیگر تولید مواد پتروشیمی در ایران مورد توجه و عنایت خاصی قرار گرفته است . کشور ما پس از پشت سر گذاشتن سالهای دفاع مقدس گسترش صنعت پتروشیمی را در نظر داشته و با پایان یافتن جنگ بلا فاصله ترمیم و بازسازی کارخانه ها آغاز گردید و پروژه های بزرگی به تدریج به مرحله اجرا در آمدند.
ارزش محصولات پتروشیمی کشورمان هم اکنون 5/1 میلیارد دلار در سال است که در پایان سال 2005 به 5/7 میلیارد دلار می رسد و انتظار می رود از این مبلغ ارزش صادرات ارزی به میزان 5 میلیارد دلار افزایش یابد.
طرح استراتژیک توسعه تولیدات شرکت ملی صنایع پتروشیمی را محقق می سازد. با اجرای طرح های مهم منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در بندر امام ( ره ) و عسلویه پیش بینی می شود رقم صادرات برون مرزی به 30 میلیون تن در سال برسد.
بطور کلی محصولات پتروشیمی در ساخت موادی نظیر لاستیکها, پلاستیکها ,شومینها , کود ها …. مورد استفاده قرار می گیرد.
پتروشیمی رازی
مجتمع پتروشیمی رازی یکی از عظیم ترین کارخانه های تولید کود های ازته و فسفاته و مواد شیمیایی کشور ما می باشد اولین فاز واحدهای این مجتمع در سال 1349 به دنبال عملیات ساختمانی چهارساله به بهره برداری رسید به علت قدمت واحد ها و صدمات وارده در جنگ ظرفیت قابل حصول به میزان 2400000 تن رسیده انتظار است با تکمیل پروژه های در دست اجرا واحد های تولیدی به ظرفیت بیش از 3000000 تن در سال برسد. این مجتمع بزرگترین تولید کننده آمونیاک , کود اوره اسید سولفوریک و گوگرد و تنها تولید کننده اسید فسفوریک و کود دی آمونیم فسفات در ایران می باشد. فرآورده های مذکور علاوه بر تامین نیازهای داخلی , سالیانه با صدور گوگرد.
آمونیاک, اوره و اسید سولفوریک به بازارهای جهانی نقش ارزنده ای در رفع نیازمندیهای ارزی مجتمع و صنایع پتروشیمی را ایفا می نماید.
موقعیت جغرافیایی
مجتمع در زمین به مساحت 100 هکتار و در منطقه بندر امام خمینی واقع در شمال شرقی خور موسی در 66 کیلومتری از مدخل ورودی خلیج فازس و در شمالی ترین بخش این خلیج قرار دارد.
مواد اولیه مصرفی مجتمع پتروشیمی رازی
گاز اصلی ترین خوراک مجتمع گاز است که از هفت حلقه چاه اختصاص شرکت واقع در منطقه مسجد سلیمان استخراج می گردد. عمق این چاه ها به تفاوت از 396 تا 4270 متر است که گاز مورد نیاز مجتمع را با فشاری در حدود 150 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع ( 2200 پوند براینچ مربع ) تامین می نمایند.این گاز حاوی 24% ئیدروژن سولفوره ( CH2 S 64% متان و 11% گازکربنیک است. )و بقیه آن را ئیدروکربورهای سبک تشکیل می دهد که مخلوط آنها را ( گاز ترش ) می نمامند گاز ترش پس از نم زدایی در واحد جذب ( DEHYDATLON PLANT) مسجدسلیمان بوسلیه یک خط لوله 20 اینچی بطول 174 کیلومتر که حداکثر ظرفیت آن در حال حاضر حدود 220 میلیون فوت مکعب در روز می باشد به مجتمع فرستاده می شود.
خاک فسفات
ماده خاص و اساس دیگری که در مجتمع بکار می رود خاک فسفات است و از کشورهایی نظیر مراکش, توگو , اردن تامین و به وسیله کشتی در اسکله اختصاص مجتمع تخلیه می شود. منابع موجود خاک فسفات در اطراف بافق یزد ازجهت کمیت و کیفیت پاسخگوی نیاز این مجتمع نمی باشد.
آب
آب مصرفی مجتمع به وسیله خط لوله و کانال آبرسانی منطقه از رود خانه کارون واقع در 20 کیلو متری اهواز ( محل کوت امید) – به مسافت 80 کیلومتر به سه مخزن آب مجتمع با گنجایش هر کدام 33000 متر مکعب که اخیراً جهت افزایش ذخیره آب مورد نیاز کارخانجات مجتمع احداث شده اند به صورت ذیل مصرف می شود.
الف) آب صنعتی که پس از تصفیه شیمیایی و گرفتن املاع آن جهت مصرف واحدها و دیسک های مولد بخار استفاده می گردد.
ب)آب مورد نیاز برجهای خنک کننده ابتدا در واحد جدید زلال کننده آب خام تصفیه ( رسوب زدایی ) شده و در برج ها مصرف می گردد.
پ) آب آشامیدنی
ت) آب آتش نشانی و مصرفی
در ضمن بخشی از آب مورد نیاز چگالنده های واحدهای آمونیاک از طریق آب دریا تامین می شود . این آب به وسیله تلمه خانه مجهزی مشتمل بر شش دستگاه تلمبه ( با ظرفیت هر کدام 80 هزار متر مکعب در روز ) که در کنار اسکله اختصاصی مجتمع قرار دارند به واحدها اسال می شود.
هوا
یکی دیگر از مواد مورد نیاز کارخانجات هوا می باشد که به صورت هوای ابزاردقیق و مصرف فرآیندی استفاده می گردد. یکی از عناصر اصلی کودهای شیمیایی را ازت تشکیل می دهد و این عنصر مفید مستقیماً از هوا تامین می شود.
معرفی واحدهای مجتمع پتروشیمی رازی
واحد جذب آب و گاز رسانی مسجد سلیمان
این واحد در اطراف ارتفاعات شهرستان مسجد سلیمان واقع شده است و گاز به عنوان خوراک اصلی مجتمع از هفت حلقه چاه قابل تامین می باشد که نزدیکترین 5% کیلومتر و دورترین آنها 16 کیلومتر با واحد فوق فاصله دارد. تاسیسات مسجد سلیمان شامل نم زدایی گاز شیرین سازی گاز چاههای گاز و خطوط لوله می باشد.خطوط لوله دارای ده ایستگاه حفاظت از خوردگی (CP ) و ده مورد شیر های اتوماتیک ایمنی (B.V ) در طول مسیر خط می باشد قریب 120 نفر از پرسنل واحد مسجد سلیمان در قسمت های بهره برداری خط لوله تعمیرات خدمات اداری انبار حراست ایمن و آتش نشانی فعالانه در نگهداری تاسیسات این واحد و ارسال گاز از شریان حیاتی خوراک مجتمع تلاش می کنند. از 147 کیلومتر خط لوله 12 اینچ زیر زمینی مسیر مسجد سلیمان تا مجتمع پس از بازرسی داخلی با استفاده از پیگ هوشمند بیش از 140 کیلومتر این خط باز دید عینی و تعویض پوشش گردیده و این عملیات بطور مستمر انجام می گیرد . چاه شمار 315 ساختمان ایمنی و CP شماره 5 و مرکز تلفن جدید از جمله پروژه های بهینه سازی تولید بوده که دراین واحد به بهره برداری رسیده اند.
واحد تفکیک مایعات گازی
این واحد در مسیر لوله گاز اصلی ورودی مجتمع واقع و روزانه بیش از 10 تن مایعات گازی را جدا نموده و جهت مصرف خوراک واحدهای آروماتیک پتروشیمی بندر امام به این شرکت ارسال می گردد.پس از عملیات تفکیک گاز ترش به واحدهای تصفیه گاز ارسال می شود. این واحد از آلودگی ناشی از سوخت مایعات گازی در فضای آزاد جلوگیری نموده است.
واحدهای تصفیه گاز
گاز ترش پس از ورودبه این واحدها در تماس با محلول شیمیایی ( D.E.A )قرار می گیرد و با این محلول گازهای اسید از ئیدروکربورها جدا می شوند و در حقیقت گاز ترش به دو شاخه گاز شیرین ( متان) به عنوان ماده خام برای تهیه آمونیاک و مابقی جهت سوخت توربین های گاز مولد برق دیگهای بخار و کوره ها مورد استفاده قرار می گیرد.از گازهای اسیدی برای تولید گوگرد استفاده می شود. ظرفیتدو واحد قدیمی (1و2) هر کدا 5/70 میلیون فوت مکعب و ظرفیت واحد جدید (3) 81 میلیون فوت مکعب گاز ترش در روز است. طراحی و نصب هر سه مورد توسط شرکت RALPH- PARSON صورت گرفته است.
واحدهای تولید گوگرد
این واحدها به نام واحدهای بازیابی گوگرداز نظر فرآیندی مشابه یکدیگر بوده ( فرآیند تولید آنها از نوع CLA US می باشد) طراحی و نصب واحدهای تصفیه گاز و تولید گوگرد توسط شرکت RALPH – ARSON صورت گرفته است.
دانه بندی گوگرد
این واحد با هدف رعایت جلو گیری از آلودگی محیط زیست و به منظور حضور فعال در بازار جهانی و همچنین عرضه محصولی با تکنولوژی برتر تاسیس گردید. که روزانه 1600 تن گوگرد به صورت گرافول تولید می نماید. طراح واحد شرکت پلیمکس استان بوده و نصب و راه اندازی آن توسط کارشناسان ایرانی صورت گرفته است. در واحد مذکور از آلودگی محیط در اثر انتشار گاز و گرد و غبار گوگرد و همچنین از ضایعات محصول به علت نفوذ در خاک و سایر عوارض زیست محیطی جلوگیری نموده و با حذف ابزار رئش قدیم تولید ( کلوخه ای ) موجب افزایش در آمد ارزی نیز می گردد معقولیت این محصول در سطح جهانی سبب ایجاد رقابت در منطقه گردیده و در خواست خریداران را پاسخگوست.
واحدهای تولید اسید سولفوریک
در این واحدها گوگرد پس از سوختن ابتدا به SO2 و سپس در مجاورت کاتالیست پنتا اکسید وانادیم به SO3 و آب .اسید سولفوریک ( H2 SO4 به دست می آید که درجه غلظت آن حدود 5/98 می باشد قسمت عمده این اسید فسفوریک بکار می رود و مقداری هم در واحدهای تولید آب صنعتی مصرف می گردد. در مجتمع رازی سه واحد تهیه اسید سولفوریک وجود دارد فرآیند هر سه واحد به روش تماس بوده و شرکت طراح آنها نیز SIM – CHEM می باشد مجموع تولید آنها3220 تن در روز ( بالاترین رقم تولید در کشور ) می باشد . به منظور استمرار تولید و تضمین کیفیت محصول اسید سولفوریک در تاریخ 8 اسفند ماه 78 مجتمع با اخذ گواهینامه از شرکت S G S موفق به استمرار سیستم مدیریت کیفیت برای واحدهای اسید سولفوریک گردید.
واحده تولید اسید فسفوریک
در این واحد . خاک فسفات واردات با تغییر مسیر جدید ورود آن به واحد در مخازن با اسید سولفوریک مخلوط و در اثر واکنش های شیمیایی اسید فسفوریک و گچ بوجود می آید. اسید فسفریک در صافی های مخصوص جدا شده و گچ باقیمانده به عنوان ماده زائد جدا می شود دراین روش که نامیده می شود. اسید فسفریک 30% تولید می گردد و در قسمت تغلیظ کننده ها به غلظت نهایی 54% می رسد که قسمت اعظم آن در تهیه کودهای فسفانه به نام دی آمونیم فسفات (D .A.P ) کار رفته و اسید مازاد بر احتیاج به بازارهای داخلی عرضه می شود طراحی این واحد را شرکت PRAYON بر عهده داشته است.
اسید فسفوریک در ایران منحصراً در مجتمع پتروشیمی رازی تولید می گردد.
(واحدهای تولید دی آمونیم فسفات ( D . A. P ) و کود مخلوط)
کود شیمیایی دی آمونیم فسفات یکی از کودهای مهم و پر مصرف کشاورزی در ایران می باشد.این کود از ترکیب مستقیم اسید فسفوریک و آمونیاک بدست می آید فرآیند تولید جهانی آن به دو صورت است:
1- CONVEN T1ONA1 2 -PIPER EACTOR
فرآیند تولید واحد D.A.P شماره 1 پتریشمی رازی از نوع ردیف اول می باشد و ظرفیت اولیه تولید آن 300 تن در روزبوده . در طرح توسعه به 700 تن در روز افزایش یافته است طراح این واحد شرکت T. V.A می باشد. فرآیند تولید D.A.P شماره 2 مجتمع از نوع ردیف دوم می باشد که از نوع پیشرفته آن در دنیا است این واحد یکی از طرح های وزارت نفت بود که در سال 1369 به دنبال عملیات ساختمان و نصب چهارساله با ظرفیت 800 تن در روز راه اندازی گردید. طراحی واحد جدید را شرکت STAMILABOYN به عهده داشت نصب و راه اندازی آن به وسیله نیروهای متخصص داخلی انجام گرفت. حسب درخواست و نیاز وزارت کشاورزی خط تولید واحدهای فوق با مصرف اسید سولفوریک به تولید سولفات و فسفات آمونیم ( کود مخلوط) تغییر یافته عملیات فرآیندی تولید جدید توسط واحد تحقیق و توسعه و با همکاری نیروهای متخصص و علاقمند مجتمع با موفقیت به اجرادر آمده است.
پروژه اوره گرانول واحد شماره اوره 2
حضور در عرضه رقابت جهانی ایجاب می نماید که کیفیت محصول اوره تولیدی مجتمع تا حد استانداردهای بین المللی ارتقاء یابد و برای اولین بار در کشور طرح اوره گرانول در رازی با ظرف افزایش ظرفیت تولید واحد فوق و به منظور بهبود کیفیت دانه بندی افزایش مقاومت مکانیکی دانه کاهش ضایعات و نهایتاً افزایش ارزی افزوده این محصول توسط شرکت ایرانی مدیریت توسعه پتروشیمی در دست اجرا قرار گرفته است.
واحدهای کود اوره
کود اوره مهترین کود ازته در جهان بشمار می رود . این کود از ترکیب آمونیاک گاز کربنیک تولید می شود حصول درابتدا به صورت مایع غلیظ می باشد پس از عمل تغلیظ سازی و جدا سازی آب و عبور از برج دانه کننده به شکل دانه های سفید جهت کیسه گیری به وسیله تسمه نقاله به واحد بسته بندی محصولات ارسال می گردد. در مجتمع پتروشیمی رازی دو واحد اوره فعال است فرآیند تولید آنها از نوع TOTAL- RECYCIE بوده که طراحی اوره شماره 1 شرکت UREA – CASALLE و واحدشماره 2 را شرکت STAMICABON انجام داده است اوره شماره 2 یکی از واحدهای طرح توسعه مجتمع بود که با ظرفیت 1500 تن در روز به بهره برداری رسیده. اوره شماره 1 در برنامه بهینه سازی واحدهای تولیدی فرآیند تولید آن از نوع قدیمی PARTIAL- RECXC به نوع جدید TOTAL-RECYCLE تبدیل شده و ظرفیت تولید این واحداز 700 تن به 875 تن در روز افزایش یافته است.
واحدهای آمونیاک
خوراک اصلی واحدهای آمونیاک گزهای شیرین ( متان ) و ازت هوا است. گاز متان پس از اختلاط با بخار و فعل و انفعال در قسمت اولیه به هیدروژن منواکسید کربن (CO ( و دی اکسید کربن CO2 ) ) تبدیل می گردد. واکنش ریفر منیگ با تزریق هوا در ریفر مر ثانویه تکمیل شده و همزمان با آن ازت مورد نیاز برای واکنش آمونیاک سازی نیز از طریق هوا وارد چرخه فرآیند می گردد منواکسید کربن همراه گاز در مراحل بعدی به CO2 ) تبدیل می شود و مخلوط حاصله جهت خالص سازی به بخش جذب CO2 هدایت می گردد. گاز CO2 محصول فرعی واحد های آمونیاک سازی است که پس از جداسازی بعنوان خوراک به واحدهای اوره ارسال می گردد. مخلوط گاز ازت و هیدروژن اصطلاحاً گاز سنتر نامیده شده که پس از تراکم تحت شرایط خاص دما و فشار در مجاورت کاتالیست در راکتور سنتر به آمونیاک تبدیل می گردد. عمده آمونیاک تولیدی به مصرف تهیه کودهای اوره و دی آمونیم فسفات در مجتمع رسیده و آمونیاک مازاد بر احتیاج جهت فروش به بازارهای بین المللی عرضه می گردد. در مجتمع دو واحد آمونیاک مشابه یکدیگر هر کدام با ظرفیت تولید 1000 تن وجود دارند و از نظرفرآیندی نسبت به دیگر واحدهای تولید کننده از تکنولوژی پیشرفته و پیچیده ای برخوردارند فرآیند تولید هر دو واحد از نوع HABER- BOSCH بوده و طراحی آنها توسط شرکت KELLOGG انجام شده است بهینه سازی واحدهای آمونیاک از سال 1374 آغاز شد و عملیات مدرنیزه نمودن این واحدها در سال 1379 به اتمام رسید.
در برنامه توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی پروژه آمونیاک سوم این مجتمع در دستور کار شرکت قرار گرفته است.
واحدهای سرویس دهنده
برق- بخار- تصفیه آب صنعتی
الف) تولید برق: پنچ دستگاه توربین گازی برق هر کدام با ظرفیت 12 مگا وات نیمی از قدرت آنها مصرف می گردد با افزایش ظرفیت واحدهای تولیدی بهینه سازی و پایداری شبکه برق با نصب سیستم های حفاظتی نظیر سیستم (DDWG.BAS LOAD SHE ) و رله های جدید در این شبکه بکار گرفته است.
ب) تولید تصفیه آب صنعتی : سه واحد تصفیه آب هر یک با ظرفیت 225 متر مکعب در ساعت آب بدون املاح ( آب صنعتی ) مورد نیاز مجتمع را تامین کرده است این واحدها از روش مداوم ASAHI استفاده نمود و توسط شرکت DEGREMOND فرانسه طراحی شده اند اما بدلیل فرسودگی و تغییر مشخصات آب ورودی به مجتمع ظرفیت رسمی قابل دسترس نبوده و جهت جبران نیاز واحد جدید تصفیه آب روش REVERS/ OSMOS و ظرفیت 400 متر مکعب در ساعت در سال 1375 احداث و مورد بهربرداری قرار گرفت.
پ) تولید بخار: در بیشتر واحدها حرارت حاصل از فعل و انفعالات موجب تهیه بخار می شود با این وجود برای جبران کمبود بخار در راه اندازی ها و عملیات عادی 5 دیگ بخار با ظرفیت هر کدام 6/72 تن در ساعت وجود بوده دیگ بخار شماره 6 نیز با ظرفیت 4/137 تن در ساعت نصب شده است و دیگ بخار شماره 7 نیزبا ظرفیت 5/73 تن در ساعت توسط شرکت آذر آب نصب و در سال 1377 راه اندازی گردیده است واحد زلال کننده آب خام ورودی ( آب مصرفی برج های خنک کننده ) نیز از پروژه های بهینه سازی بوده است که با ظرفیت تصفیه 1830 متر مکعب در ساعت روزانه 22 تن از املاح و مواد معلق رسوب گذار در آب خام ورودی به مجتمع را جدا نموده و در بهبود عملکرد مبدل های حرارتی و واحدهای تولیدی و همچنین بهبود محیط زیست تاثیر بسزایی دارد.
سایر تاسیسات مجتمع
تاسیسات کشتیرانی و بسته بندی محصولات:
1) اسکله :
مجتمع مجهز به 3 اسکله عظیم بارگیری جهت صادرات و واردات می باشد صادرات گوگرد آمونیاک و کود اوره تولیدی مجتمع و نیز تخلیه خاک فسفات وارداتی از طریق این اسکله ها اجام می گیرد.
ظرفیت بارگیری و تخلیه و ابعاد پهلوهای اسکله به شرح ذیل می باشد:
– ظرفیت بارگیری آمونیاک 250 تن در ساعت یا 6000 تن در روز
– ظرفیت بارگیری گوگرد 200 تن در ساعت یا 4800 تن در روز
– تخلیه خاک فسفات 7000 تن در روز
– تاسیسات جدید بارگیری اوره در اسکله 400 تن در ساعت
( آبخور اسکله بین 34 تا 42 فوت است و توان پهلوگیری کشتی ها با ظرفیت حداکثر 50 هزارتن می باشد .)
تاسیسات کشتیرانی موجود نقش بسزایی در صدور تولیدات گوگرد آمونیاک کود اوره و اسید سولفوریک تولیدی این مجتمع را داشته و سایر فرآورده های مجتمع های پتروشیمی کشور و واردات مواد مصرفی صنایع پتروشیمی نیز از طریق تاسیسات بندری مذکور انجام می گیرد با راه اندازی پتروشیمی خراسان کشور از جهت تولید کود شیمیایی اوره خودکفا شده و سالیانه 200 هزارتن اوره مازاد بر مصرف داخلی کشور از طریق تاسیسات جدید بارگیری به خارج از کشور صادر می گردد. این مجتمع هر ساله 180000/1 تن کودهای شیمیایی اوره ودی آمونیم فسفات جهت مصارف داخلی تولید نموده که ازاین رهگذر صرفه جویی ارزی قابل توجهی متوجه مملکت می گردد.
2) انبارها مخازن و تاسیسات بارگیری در اسکله
نوسانات تولید و بازار مصرف وجود مخازن انبارهای بزرگ در مجتمع را ضروری می سازد.با اجرای طرح توسعه ظرفیت نگهداری محصولات به مقدار زیادی افزایش یافته و ظرفیت نهایی آن به شرح ذیل است:
– انباره اوره فله 67 هزار تن
– انبار دی آمونیم فسفات 54 هزار تن
– مخازن اسید سولفوریک 22 هزار تن
– مخازن اسید فسفوریکP2O5 307/26 هزار تن
– انبارهای گوگرد 150 هزار تن
3)دستگاه های کیسه پر کنی و بارگیری
در طرح توسعه مجتمع یک سیستم جدید و مجهز که دارای 11 خطه کیسه زنی می باشد نصب گردیده که می تواند همزمان 11 کامیون را بارگیری نماید.
در ضمن تسهیلاتی فراهم شده که بتوان 5 واگن قطار را نیز همزمان بارگیری نمود. ظرفیت کیسه زنی و بارگیری هر دستگاه حدود 20 تن در ساعت می باشد. صادرات اسید سولفوریک تولیدی شرکت جهت مصارف داخلی کشور از پایانه های بارگیری کامیون و را آهن موجود در مجتمع صورت گیرد. سکوی بار گیری اسید سولفوریک با ظرفیت روزانه 250 تن در روز از طریق راه آهن جهت ارسال به منابع مصرف داخلی کشور آماده بارگیری است.
مکانیزه شدن سیستم ها
1) شبکه اینترنت :
پتروشیمی رازی به شبکه اینترنت متصل می باشد این ارتباط از طریق شرکت داده پردازی ایران به طریق اتصال نا متقارن انجام گردیده است دریافت اطلاعات از طریق آنتن ماهواره با حجم 6/51 گیگا بایت و ارسال اطلاعات از طریق خط EASEDLINE از ویژگی های این شبکه مهم ارتباطی در مجتمع می باشد.
2) سیستم خبره عیب یاب :
دانش امروزه در بهینه صنعت جهت جلوگیری و رفع اشکال از حوادث فرآیند تولید به ویژه در صنعت پتروشیمی با توجه به تجربیات افراد متخصص از سیستم مذکور EXPERTSYSTEM استفاده بهینه می گردد. سیستم عیب یاب خبره در پتروشیمی رازی با همکاری استاتید دانشگاههای کشور و کارشناسان مجتمع با توانایی هایی از قبیل : ( ) ضبط تراکم بسته بندی و بازاریابی مستمردر خطوط تولید دادن مشاوره مصون بودن از خطاهای معمول نیروی انسانی فراهم کردن تسهیلات اطلاعاتی ایجاد تسهیلات مطالعه و پیشینه آماری در واحد اوره 2 به عنوان یک مهندس خبره فعال می باشد.
3) سیستم مدیریت تعمیرات IMPACT-T.P.M
پتروشیمی رازی برای اولین بار در کشور طی قراردادی با شرکت هندی HOFINSOFT موفق به اجرای سیستم مدیریت جامع برنامه ریزی تعمیر تجهیزات روی پکیج نرم شبکه ای IMPACT گردیده است.
پتاسیل بالای این سیستم بکارگیری بانک اطلاعاتی پیشرفته ORACEL جهت کنترل صحیح و مطمئن 128 فایل اطلاعاتی و ارتباط منطقی بین فایل ها در قالب 8 مدل ابداعی برنامه ریزی می باشد. با این بانک اطلاعاتی جهت تصمیم گیری مدیریت در حل سایل تعمیراتی به کمک رابطه پیشرفته IN TERFACE به نام OPERER 2000 DEVEL را به گزارش های سریع و متنوع ( گرافیکی متنی آماری و جدول ) دسترسی با سرعت و سهولت به اطلاعات و سوابق فنی دستگاهها وضعیت موجودی انبارها و تدارکات اسناد فنی و نقشه ها از طریق شبکه کامپیوتری برنامه ریزی تعمیرات امکانپذیراست. با ایجاد شبکه کامپیوتری جامع مجتمع امور مالی امور مالی و پرسنلی انبارها و تدارکات خدمات فنی و کنترل کمیت تولید مجتمع از طریق شبکه سراسری واحدهای امور مهندسی و کنترل تولید صنایع پتروشیمی در تهران می توانند با پکیچ I MPACT ارتباط برقرار نمایند.
سیستم نرم افزار WOMS ثبت ماشینی در خواست های تعمیراتی با ابتکار همکاران در کارگاه مرکزی تعمیرات مجتمع نیز به اجرا در آمده است.
مقدمه نگهداری و تعمیرات ( نت ) و برنامه ریزی و کنترل
رشد روز افزون تکنولوژی و لزوم بهبود بهره وری ماشین آلات و تجهیزات و حرکت به سوی اتوماسیون را سرعت بخشیده است.نگاهی به نیروی انسانی و شاغل در صنعت نشان می دهد که اتوماسیون تعدادپرسنل تولید را کاهش و نیروی انسانی درگیر نگهداری و تعمیرات افزایش خواهد یافت. از آنجا که اتو ماسیون مستلزم هزینه و سرمایه گذاری سنگین خواهد بود به طور طبیعی مدیران مجبور خواهند به تخصیص بودجه و امکانات کافی برای نگهداری و تعمیرات خواهند بود . بکارگیری مطلوب از این منابع مستلزم ایجاد یک سیستم برنامه ریزی منسب است وظیفه افرادی که مسئولیت نصب و راه اندازی و بهره برداری و انجام تعمیرات را در مراکز صنعتی بر عهده دارند روز به روز سنگین تر می شود . اخیراً نیاز به مهندسی نگهداری و تعمیرات جهت ارائه خدمات فنی به مراکز صنعتی افزایش محسوسی داشته است . استفاده از روشهای صحیح مدیریت در نگهداری و تعمیرات و همچنین ثبت تقصهای موجود از دیر باز جدی تلقی نشده است.از طرف دیگر با توجه به شرایط حاکم بر صنایع ایران که بکارگیری هر چه مفیدتر ماشین آلات تولیدی و نهایتاً بهبود و بهروری را ایجاب می کند اقداماتی از طرف مسئولین مربوطه در زمینهای علمی و علمی برای تعمیرات ماشین آلات در دست انجام است که عموماً در زمینه مسائل فنی و نگهداری و تعمیرات است در صورتیکه بهبود سیستم نگهداری و تعمیرات مورد نظر باشد روشهای پیشرفته ای در مدیریت برنامه ریزی آموزش و همچنین سیستم های اطلاعات فنی مورد نیاز است تا افراد مسئول وظایف خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهند .
برنامه ریزی و کنترل در نگهداری و تعمیرات
برنامه ریزی و کنترل در نگهداری و تعمیرات به این منظور انجام می گیرد که تعیین نیازها و اتخاذ روشهای مناسب و تهیه منابع لازم بتوان فعالیتهای نگهداری و تعمیرات را بر دارائیهای فزیکی از قبیل ماشین آلات و دستگاه ها اعمال نمود.
(( برنامه ریزی ))
برنامه ریزی یکی از وظایف مدیریتی و امری است که آینده نگری برای آماده شدن هدفی در آینده باشد .
((برنامه ریزی تعمیرات ))
برنامه ریزی تعمیرات شامل تنظیم برنامه عملیاتی تعمیرات و نگهداری تشخیص موانع و مشکلات در امر تعمیر و نگهداری راه حل یابی و بررسی و تجزیه و تحلیل و آماده سازی های فرهنگی می کند زیرا امر برنامه ریزی تعمیرات بایستی از نظر روحیه و انگیزه در پرسنل تعمیراتی پذیرفته شده باشد تا مقاومتی در اجرا بوجود نیاید و مدیریت قوی هم آن را حمایت کند بطور کلی فعالیتهای نگهداری و تعمیرات عبارتند از :
1) جلوگیری از خرابیها : شامل بازرسی فنی- تنظیم کردن روغن کاری تمیز کاری و تعویض قطعات قبل از فرسودگی.
2) تعمیر خرابیهای اضطراری: تعویض و تعمیر قطعات از کار افتاده و جایگزین قطعات نو.
3) بهسازی طرح ماشینها: برای جلوگیری از خرابیهای تکراری و سرعت کار و افزایش تولید.
4) برنامه ریزی و کنترل ( نت) : نیازمندیها به چهار فعالیت اساسی است که عبارتند از:
– تدوین برنامه های مناسب در جهت حفاظت از دستگاهها و ماشین آلات و تامین امکانات لازم برای اعمال برنامه های تعیین شده.
– ضبط اطلاعات و فعالیت های انجام شده و نتایج بدست آمده از کار .
– تجزیه و تحلیل نتایج به منظور بهبود روشها و بهسازی طرح ماشین آلات
برنامه ریزی و کنترل ( امور نت ) : شامل بخشهای زیر است:
الف) بخش مهندس فنی نت: این بخش که وظیفه آن تهیه طرحها و روش و دستورالعملها و فراهم آوردن اطلاعات برای سایر بخشهای ( نت ) است.
ب) امور اجرائی (نت ): این بخش اعمال فعالیتهای لازم بر روی دستگاهها به منظور نگهداری و حفاظت فنی از آنها را بعهده دارد.
ج) انبار قطعات یدکی : این بخش سفارش قطعات لازم را جهت ذخیره آنها برای مواقعی که احتیاج به تهیه قطعات یدکی برای دستگاهها و تاسیسات را برعهده دارد.
ارتباط بین بخشهای اصلی برنامه ریزی و کنترل ( نت) به صورت زیر است:
-وظایف عمل کرد بخش مهندسی امور تعمیر و نگهداری عبارتند از :
با در نظر گرفتن روند خرابی و فرسایش دستگاهها و از کار افتادگی های سیستم تولید به این نتیجه می رسیم که جهت نیل به اهداف تنها تعمیر و تنظیم سیاستهای نگهداری و تعمیرات کافی نبوده و در موارد بسیار موثر دیگر نظیر تعمیر در روشها بهر برداری از دستگاه تعمیر در طرح ماشین آلات و استقرار آنها و مدرنیزه سازی و نهایتاً از رده خارج کردن ماشین های فرسوده و جایگزین کردن ماشینهای نو به جای آنها می توان مورد توجه قرار گیرد.
بررسی فنی واقتصادی و ارائه طراحها و تعمیرات بهسازی و نو سازی از جمله فعالیتهای است که در چارچوب امور مدیریت فنی سازمان صنعت نفت و در زیر مجموعه بخش مهندسی فنی می باشد از نیازمندیهای این مجموعه وجود یک سیستم کارا جهت بازتاب اطلاعات صحیح و دقیق برای بررسی و تجزیه و تحلیل هزینه ها و تصمیم گیری در مورد تغییرات و تصحیحات می باشد که این اطلاعات عبارتند از :
– به صورت ابزاری برای کنترل هزینه ها که خود نماینگر سطح کارائی سیاستها و روشها است .
– از کار افتادگی تکراری که ممکن است در یکی از آنها به تنهایی در برگیرنده مخارج زیادی نباشد ولی در مجموع هزینه زیادی را بر سیستم تحمیل خواهد کرد.
– از کار افتادگی مهم و ایجادکننده هزینه های زیادی در همان مقطع وقوع مورد بررسی قرار می گیرد.
با توجه به این نکته علل وقوع خرابیها همواره مربوط به اعمال سیاستهای است نمی باشد لازمست گروهی که در بخش مهندسی وظیفه تجزیه و تحلیل هزینه ها و تصمیم گیری را بر عهده دارند از افرادی می باشد که دارای تجربه کافی و عملی در امور ( نت ) و تولید طراحی و دستگاهها و تاسیسات را داشته باشند. این گروه می توانند اطلاعات با ازرشی را به طراحان و سازندگان دستگاهها و تاسیسات در موضوع میزان کارائی و خرابیها بوجود آمده ارائه نمایید این اطلاعات چه در امور توسعه و صنعت موجود و چه برای تاسیس صنایع مشابه در جای دیگر کشور ارزنده خواهد بود .
از اقدامات دیگر اداره برنامه ریزی و نگهداری و تعمیرات عبارتند از:
1) تقسیم بندی کارخانجات از نظر روشهای تولید
2) شناسای محیط کار: موقعیت و شرایط صنعتی محیط نظیر درجه حرارت و رطوبت هوا……..
3) و از مهمتر تهیه شناسنامه برای ماشین آلات صنعتی
-لازمست سازمان همواره لیست کاملی از کلیه تجهیزات و دستگاهها وسایل و بطور کلی از کلیه دارائیهایی که مسئولیت نگهداری و تعمیرات آنهایی را بر عهده دارد در دسترس داشته باشد که در مواقع ضروری و در صورت نیاز در اختیار متخصصان ( نت ) قرار بگیرد این اسناد و مشخصات معمولاً در بایگانی اداره برنامه ریزی حفظ می شود پس می توان گفت که از قدامات اساسی و اولیه برنامه ریزی ( نت) در داخل صنعت تهیه شناسنامه برای تجهیزات می باشد پروندهای شناسنامه دستگاهها می تواند دارای اشکال و ترکبیهای مختلفی باشد مسلماً اندازه کارخانه و حجم ماشین آلات موجود در آن می تواند تعیین کننده مناسب استفاده از رایانه یا نگهداری یک کارتکس دستی از شناسنامه های ماشین آلات باشد.
نمونه کارت شناسنامه دستگاهها دارای طرحی می باشد که تقریباً برای هر نوع ماشین و تجهیزاتی که در صنعت و سازمانهای تولیدی یا خدماتی مورد استفاده قرارگیرد و قابلیت کاربرد دارد ولی در هر حال همواره باید در نظر داشت که بنا بر مشخصات و شرایط خاص یک سیستم صنعتی مهندسین و مسئولین نگهداری و تعمیرات می توانند بنا به سلیقه و ملزمات کار در فرم و طرح کارتها تغییراتی را ایجاد نمایند اطلاعات کلی که در این کارتها معمولاً ذکر می شوند به شرح زیر خلاصه می شوند:
– شماره کد دستگاه
– مشخصات فنی شامل قدرت -سرعت- مدل- ابعاد فزیکی
– محل نصب یا محل بهربرداری از دستگاه
– اطلاعات مالی:
– محل و شماره کاتولگها نقشه ها و دستورالعملهای فنی
– قطعات اصلی دستگاه ( الکتروموتورها -گیربکسها-شفتها – بیرلینگها )
– انواع تاسیسات لازم ( برق وآب و هوای فشرده )
– مشخصات فنی را می توان از کاتولگهای موجود یا در صورت عدم دسترسی از مشخصات پلاک نصب شده روی دستگاه برداشت نمود.
– هزینهای مربوط به عمل گمرک نصب و راه اندازی و نرخ سالانه استهلاک از اسناد و حسابداری صنعتی قابل برداشت هستند از جمله قطعات اصلی که بر روی اغلب ماشینهای تولید وجود دارند در موتورهای الکتریکی می باشند لازمست که محل مناسبی در روی کارت شناسنامه مشخصات موتورهای الکتریکی یاداشت شود. بنابراین به منظور داشتن امکانات جمع آوری و طبقه بندی آماده اطلاعات فنی مالی و هزینه ها و کنترل روند کارئی امور فنی و نگهداری و تعمیرات لازمست کلیه تجهیزات دارایی شماره یا کد مطابق شرایط و اصول مشخصی باشند سیستم شماره گذاری باید به صورتی تدوین شده باشد که کد هر ماشین به خودی خود بتواند بیانگر اطلاعاتی در مورد نوع ماشین محل استقرار و ……….باشد کد یا شماره ماشین آلات می تواند به صورت مجموعه ای از اعداد با ترکیبهای از حروف و اعداد باشد در یک سیستم کد گذاری با استفاده از ارقام مثلاً استفاده از 5 رقمی که برای کارخانجات کوچک ومتوسط مناسب می باشد بتوان به صورت زیر عمل کرد:
بدهی است برای صنایع بزرگ ممکن است برای نشان دادن بعضی از مشخصه ها یک رقم لازم نباشد مثلاً می توان از دو رقم استفاده نمود یا از ترکیب اعداد و حروف استفاده نمود یک حالت کلی روشهای کد گذاری ماشین آلات و قطعات یدکی در داخل هر کارخانه می تواندبنا به طبیعت و نوع کار و روشهای تولید و سیستمهای مدیریت انباردر آن کارخانه شکل و حالت متفاوتی داشته باشد . در دست داشتن کدهای ماشین آلات در داخل یک شرکت صنعتی می توان داراییها را به اقتضاء موارد استفاده کرد و از اطلاعات با ترکیبهای
مناسب طبقه بندی و تفکیک کرد.
واحد نگهداری و تعمیرات و اهداف آن
تعریف نگهداری:
مجمو.عه اقداماتی است که قبل از خرابی و از کار افتادن دستگاه به صورت برنامه ریزی شده و به منظور یک اقدام بیش گیرانه صورت گیرد تا از خرابی ماشین آلات جلوگیری شده و قابلیت اطمینان آنها افزایش یابد.
تعریف تعمیرات REPAIR
مجموعه اقداماتی است که بعد از خرابی دستگاه و از کارافتادن آن انجام گیرد.
اهداف تعمیر و نگهداری:
1) تداوم تولید:
2) صرفه جویی در قطعات یدکی:
3) صرفه جویی ارزی:
سرپرست فنی مجتمع و البته تمام کارخانه های صنعتی نحوه تفکر و تصمیمات اتخاذ شده و عملکرد آنها تنها توجه به مسائل فنی و عملیات تعمیر بعد از خرابی کافی نخواهد بود بلکه مجموعه فعالیتهای لازم شامل امور طرح برنامه ریزی تخصیص منابع کاری و روشها جمع آوری اطلاعات و بهسازی طرحها با هدف افزایش کارائی و بازدهی سرمایه می باشد .
اهداف عمده و مهم برنامه ریزی تعمیرات :
1) بهینه کردن تواناییهای ماشین آلات به منظور رسیدن به حداکثر تولید.
2) کاهش فرسایش و خرابی دستگاهها.
3) ایجاد آرشیو مدارک فنی به عنوان بانک اطلاعاتی کارخانه .
4) توصیه و بررسی فنی اقتصادی و کارائی تعیرات انجام شده.
5) کاهش هزینه های تعمیرات تکراری و استفاده بهینه از قطعات یدکی و نیروی انسانی .
6) ایجاد زمان توقف کمتر در مقابل تولید بیشتر که نهایتاً قیمت تمام شده کاهش یابد.
7) کاهش هزینه های انرژی
8) افزایش کیفیت تولید و جلوگیری از ضایعات که بر اثر خرابی ماشین آلات پیش می آید
9) جلوگیری از سرمایه گذاریهای سنگین و افزایش عمده مفید دستگاهها.
10) پایین آوردن هزینه تولید بدلیل بالا بودن زمان کار ماشین آلات و کاهش تعمیرات.
11) ایجاد نظم و ترتیب در تعمیرات و استاندارد کردن کارهای تعمیراتی.
دراینجامتذکر می شویم که همواره با پیشرفت تکنولوژی در صنایع کشور بالاخص صنعت پتروشیمی و میزان مهارتهای کارکنان نیز افزایش یافته و بویژه کارکنان نگهداری و تعمیرات از این امر مستثنا نبود بدهی است ساختار جریان عملیات تولیدی استمرار تولید و چگونگی طراحی و استقرار دستگاهها و عوامل دیگر می توانند در نسبت فعالیتها نگهداری و تعمیرات در مقایسه با فعالیتهای تولیدی در یک صنعت تاثیر گذارد.
ما در این قسمت بحث به ضرورت اهمیت نگهداری و تعمیرات در واحدهای تولیدی اشاره می کنیم:
1- پیوسته بودن خط تولید و در اثر از کارافتادگی یکی از سیستمها رکود در سایر مراحل تولید پیش می آورد.
2- کار یکنواخت شبانه روزی که وجود افراد تخصص در امور نگهداری و تعمیرات را در تمام ساعت شبانه روز لازم می گرداند.
3- عدم وجود سیستمهای یدکی در کنار سیستمهای مشغول به کار که در صورت خرابی در نصب در سیستم اقدام گردد.
4- وسعت واحدهای تولیدی و فاصله فزیکی بین آنها و عدم تشابه بین تجهیزات خط تولید پس با توجه به مراتب فوق می توان اذعان نمود که در مجتمع های وسیع صنعتی همچون پتروشیمی اگر نتوان اهمیت و ضرورت نگهداری و تعمیرات را بالاتر از امور تولیدی قرار دارد ولی می توان همسان با آن قرار داد.
ار نظر نسبت تعداد کارکنان قسمت نگهداری و تعمیرات به سایر کارکنان در مجتمع های صنعتی و در مجتمع ها در مواردی تعداد کارکنان ( نت) تا 50% کل کارکنان سازمان را تشکیل می دهند در یک حالت کلی می توان گفت عامل بهره برداری و استفاده از تجهیزات و دستگاه ها در صنعت عمدتاً به دو عامل اصلی بستگی دارد.
1) مدیریت سرپرستان کارگاهها و واحدها
2) مدیریت نگهداری و تعمیرات
در سالهای اخیر امور نگهداری و تعمیرات مورد توجه شرکتهای صنعتی بویژه در صنعت نفت قرار گرفته و در اغلب آنها سازمانهای مشخص و معین برای اجرای فعالیتهای نگهداری و تعمیراتی تعیین گردیده است البته نارسائیهای هم در موضوع نگهداری و هم در قسمت تعمیرات وجود دارد همچون عدم وجود اولویت یابی در سیستم مثلاً کارخانجات اغلب برنامه تعیین شده تعمیراتی برای مدتی طولانی بدون هیچ گونهتعمیر و تصحیحی به مورد اجرا گذاشته می شود یا عدم توجه در بکار بردن صحیح و دقیق سیستمهای موجود البته از زاویه دیگر که به فن نگهداری و تعمیرات در مجتمع بنگریم متوجه خواهیم شد که اغلب سرمایه گذاری مدیریت شرکت اصولاً در امور تعمیر بعد از خرابی خلاصه شده است و این طیفی است که تمام صنایع کشور را گرفته است و امور نت به صورت نا مشخص یا مخلوط با امور تولید و یا با اهمیت کمتر دیده می شود و فقط در مواردی امور نت را مورد توجه قرار می گیرد که دستگاهی از کار افتادگی و رکودی در امر تولید حاصل شود در این شرایط همگی فعالیتهای شرکت چه گروهای غیر مسئول از پیمانکاران و بخش خصوصی به صورتی در هم ریخته جهت رفع اشکال و ساختن و یافتن قطعات یدکی و راه اندازی مجدد دستگاه متمزکز می شوند این نکته مهم است که پس از راه اندازی مجدد دستگاه و بهره برداری از آن موضوع نت بارها به فراموشی سپرده شده است این را می خواهم به عرض برسانم که ما از دستگاه استفاده می کنیم تا وقتی که از سرویس خارج گردد و بعد به فکر آن می افتیم.نفرات نت فقط مشغول تعمیر بعد از خرابی هستند و غالباً دیگر وقت کافی و مساعد برای نگهداری از دستگاه را ندارند. این مطالبی که بیان شد علاوه بر زیان سیستم حاصل از رکود تولید در اثر خرابی اضطراری ماشین آلات پایین آمدن عمر مفید دستگاه ها و احتیاج به تعویض سریع قطعات یدکی ایجاد خطرات جانی برای کارکنان پایین آمدن کیفیت محصول را نیز به همراه داردعلاوه بر آنچه که بیان شد لازم به اشاره به این نکته است که قسمت اعظم صنایع کشورمان در فاصله 25 تا 30 یا 40 سال اخیر تاسیس و راه اندازی گردید بدیهی است در دهه اول راه اندازی یک واحد صنعتی خرابیها و خوردگی های ناشی از اصطحکاک زنگ زدگی و خوردگی در اثر تماس فلزات با آب و بخار و اسید و غیره….. تا حدی از کار اندازی ماشین آلات موثر نخواهد بود ولی اثرات چنین خرابیهائی به طور متوسط ظرف 10 سال دوم بهربرداری از کارخانجات چشمگیر است و زیان آور و مشکل ساز است و در بعضی موارد غیر قابل جبران خواهد بود بنابراین باید در نظر گرفت که در یک مجتمع شیمیایی همچون پتروشیمی اثرات بعدی آن و مشکلات متوالی چقدر به مراتب بیشتر است در چنین مجتمعی باید یک برنامه ریزی دقیق و سنجیده برای تعمیرات وجود داشته باشد که با تلاش و سعی مدیران شرکت همگی در مسیر سازندگی مجتمع اعم از نفرات تعمیراتی و برناممه ریزان تعمیراتی سرپرستان تعمیراتی کوشش می کنند.
( انواع سازمانهای موجود در نگهداری و تعمیرات)
1- سازمان نت متمرکز : در این نوع سازمان کلیه خدمات لازم جهت قسمتها و و کارگاه های مختلف توسط یک سازمان نت مدیریت تامین می شود
2- سازمان نت غیر متمرکز : در این سازمان به جای یک تشکیلات مرکزی در یک کارگاههای بزرگ تولیدی و قسمتهای کارخانه در داخل تشکیلات خود یک گروه نگهداری و تعمیرات دارند مستقیماً زیر نظر سرپرست آن واحد یا ناحیه انجام وظیفه می کنند.
(مزایای سازمان نگهداری و تعمیرات غیر متمرکز )
1- بالا بودن سرعت انتقال اطلاعات و دستورات در زمینه تعمیر و سرویس و اعمال تعمیرات اضطراری به علت نزدیکی کارگاه و نفرات در مقایسه با سازمان متمرکز.
2- بالا رفتن سرعت یادگیری و مهارت کارکنان در تعمیر ماشین آلات و تاسیسات .
3- آشنایی بیشتر کارکنان نت با روشهای تولیدی و بهربرداری آن واحد مربوط.
4- همکاری و روابط دوستانه و تنگاتنگ نفرات بهره برداری و تعمیرات.
( نارساییهای سازمان نگهداری و تعمیرات غیر متمرکز )
1- بالا بودن هزینه های سرپرستی به علت لزوم استقرار سرپرستان و استاد کاران و مهندسین جهت هر واحد به صورت جداگانه.
2- بالا رفتن هزینه های نگهداری قطعات یدکی به علت عدم وجود انبار جهت نگهداری قطعات .
3- یکنواختی در کار کارکنان نگهداری و تعمیراتی.
4- عدم آشنایی کارکنان نت با سایر تخصص مربوط به حرفه آنها به علت پابت بودن نوع کار هر اندازه ترکیب تشکیلات نت از حالت متمرکز خارج بشود و به سمت غیر متمرکز بودن نزدیکتر شود عامل حفظ موقعیت امور فنی به عنوان یک فعالیت مستقل و موثر در مدیریت یک واحد صنعتی ضعیفتر می شود و تشکیلات نگهداری و تعمیرات از نظر اهمیت سازمانی درجات پایین تری قرار می گیرد و به هر اندازه فعالیتهای نت بیشتر حالت متمرکز داشته باشد به ایفای نقش اساسی خود به عنوان یکی از ارکان مدیریت در واحدهای صنعتی نزدیکتر می شوند. بعضی از سازمانهای امور مدیریت نگهداری و تعمیرات بصورت مختلط اداره می شود یعنی تشکیلی از متمرکز و غیر متمرکز البته در سیستم مختلط نت امور سرپرستی مدیریت تعیین روشها و کنترل بازدهی کارکنان اداری و تعمیرات برعهده سازمان مرکزی نت گذاشته شده است از نتایج مشخص این است که صرفه جویی در هزینه های ثابت کارگاهی خواهد بود . برنامه ریزی برای اجرای عملیات عمدتاً به صورت متمرکز پیشنهاد می شود به این دلیل که ثابت کرده که در صورتی که عملیات پیش گیری تحت نظارت و کنترل امور تولید باشد در موارد بسیار این را تحت الشعاع مسائل تولید قرار گرفته و انجام امور به تاخیر و تعویض افتاده و در مراحلی به ورطه فراموشی سپرده خواهد شد بنا براین با توجه به اینکه از عوامل بسیار موثر در افزایش امر اقتصادی و دوام و جلوگیری از استهلاک ماشین آلات اجراء عملیات منظم پیشگیری می باشد هم چنین عملیاتی در پوشش یک سیستم متمرکز به صلاحیت کامل صنعت خواهد بود . برنامه ریزی و کنترل مسلماً احتیاج به اطلاعات منسجم دارد در یک سیستم غیر متمرکز نت هر کارگاه از وضعیت و شاخصهای کار خود مطلع می باشد متمرکز نمودن محل جمع آوری اطلاعات فنی در یک واحد صنعتی باعث می شود که هر نوع برنامه ریزی از اطلاعاتی که مربوط به کل مجتمع بوده و با برخورداری از دامنه وسیعتری استفاده می شود پس نتیجه می گیریم اصول برنامه ریزی و کنترل باید به صورت متمرکز باشد.
وظایف دفتر برنامه ریزی نت :
دفتر برنامه ریزی تعمیرات به طور کلی رابطه بین قسمتهای تولید را به گروههای اجرایی بخش نت برقرار می سازد.
از وظایف مشخص برنامه ریزی دریافت درخواستهای کار تعمیراتی و انجام برنامه ریزی های کوتاه مدت برای کارهایی است که لازمست توسط گروههای اجرایی به عمل در آید بدهی است برای قابل اجرا بودن یک درخواست کار لازمست مصالح مورد نیاز آماده بوده و در برنامه کار گروههای اجرا کننده نیز وقت کافی ( نیروی انسانی لازم ) جهت اجرا کار وجود داشته باشند.برای نیل به این منظور دفتر برنامه ریزی احتیاج خواهد داشت که زمانهای لازم برای اجراء فعالیتهای مختلف را برآوردنمود با کاربرد تکنیکهای مناسب ذخیره برنامه ریزی به روش مسیر بحرانی cpm) ) یا در شرایط ساده تر استفاده از نمودارهای گانت زمان کل اجراء کارها را برآورده نماید. همچنین دفتر برنامه ریزی احتیاج خواهد داشت که نسبتی به تهیه مصالح و قطعات مورد لزوم برای اجراء کارها اقدام نماید این مصالح یا قطعات یا از انبار نت درخواست شده و یا در صورتی که جزء موجود بهای دائمی انبار نباشد ضمن صدور درخواستهای خرید توسط اداره تدارکات خریداری شده از طریق انبار در اختیار تعمیرات قرار می گیرد در انجام این وظایف دفتر برنامه ریزی احتیاج خواهد داشت به طور دائم با سرپرستان گروهای اجرایی نت و همچنین با قسمتهای دوائم فنی همچون بازرسی فنی از سوی دیگر با قسمتهای تولید تماس داشته باشند و با همکاری و هماهنگی آنان کارها را برنامه ریزی کنند اشاره به این نکته لازمست که برای اجرا کارهایی که به صورت پروژه های مهندسی به قسمت نت ایجاد می شوند احیاناً برنامه های مربوطه توسط گروه فنی تهیه گردیده است معهذا در موارد زیاد تهیه برنامه ها با جزئیات با همکاری و هماهنگی نت عملی می شود .
( وظایف واحد برنامه ریزی )
1- برآورد و تخمین هزینه های تعمیرات و نگهداری.
2- تهیه برنامه بهینه تعمیرات و نگهداری و نظارت بر اجرای آن.
3- پیش بینی بودجه سالانه واحد برنامه ریزی تعمیرات.
4- صدور دستورکارهای تعمیراتی و پیشگیری جهت انجام آن.
5- کنترل کیفیت عملیات تعمیراتی و تهیه گزارش های لازم.
6- بررسی و استفاده از روشهای پیشرفته و تهیه و تدوین سیستم تعمیراتی واحد مربوطه.
7- تهیه قطعات یدکی و پیش گیری های لازم.
( تخمیه زمانها و برنامه ریزی کارهای تعمیراتی )
قبل از اجراء کارها بر آورد زمان لازم برای اجراء اجزاء مختلف هر کار آمدی مهم بوده و این امر جزء وظایف دفتر برنامه ریزی می باشد پس از داشتن برآوردهای دقیق از زمانهای لازم برای اجراء فعالیتهای برنامه ریزی کل کار امکان پذیر می گردد . با انجام برنامه ریزی برای کارها نگهداری و تعمیرات و فواید زیر حاصل می شود:
1- تقسیم نیروی انسانی به صورت دقیق.
2- کنترل بهتر نحوه کارکرد و پیش گیری و تعیین کارائی عملیات اجرائی است.
3- فراهم آوردن امکان مناسب برای بخش تولید.
4- عدم تکرار مداوم عملیات مشابه.
5- وجود شرایط گوناگون برای اجراء عملیات مشابه ( مثلاً یک بار پیچ محکم است با دیگر پیچ محکم نیست یا زنگ زده است ).
( درخواست کار تعمیراتی )
جهت ایجاد امکانات کنترل و برنامه ریزی دقیق در سیستم نگهداری و تعمیرات لازم است همواره سوابق کارهای تعمیراتی و حجم یروی انسانی صرف شده و مصالح و قطعات به کار رفته مشخص باشد که با تجربه نتایج نسبت به تنظیم برنامه ها و انجام عملیات اقدام کرد و در صورتی که که فعالیتهای تعمیراتی انجام شد در بخش نت برای واحدهای بهره برداری ثبت و ضبط نشوند ممکن است عملیات تعیراتی زیادی به خود مرتباً روی دستگاه تکرار شود و هیچ گونه نتیجه ای در دستیابی به علل خرابی و پیدا کردن راه حل نهایی برای رفع معایب به صورت اساسی و اصولی به عمل نیاید. آنچه که رسم است درخواستهای کار تعمیراتی از قسمتهای تولید بهره برداری به قسمت برنامه ریزی مرسند و به صورت اضطراری و با قید فوریت مشخص می شوند با برنامه ریزی و کنترل صحیح می توان امور تعمیراتی را به حالتی تبدیل نمود که از درخواستهای کار اضطراری کاسته شود اگر درخواست های کار جنبه پیشگیری داشته باشد . استفاده از فرمها ی مناسب درخواست کار باعث خواهد شد که اطلاعات منظمی از نوع کار و از انواع خرابیها و کارهای انجام شده جهت رفع معایب و ساعات کار و مصالح مصرف شده در دسترس بوده و بتوان از این اطلاعات در برنامه ریزی های آینده استفاده کرد. قابل ذکر است که در یک سیستم مناسب کارا قسمت عمده درخواستهای کارهای تعمیراتی مستقیماً توسط تعمیرات ( عمدتاً پس از بازدید فنی ) تهیه می شود و در حقیقت اصلی کارهای تعمیراتی خود قسمت نت می باشد. معمولاً اداره برنامه ریزی تعداد درخواستهای کار تعمیراتی صادر شده توسط نت و با تعداد درخواستهای صادر شده توسط سایر قسمتهای کارخانه و همینطور در خواستهای کری که جنبه اضطراری دارندبا درخواستهای کاری که جنبه پیش گیری دارند مورد مقایسه قرار می گیرند تا شاخص های مفیدی برای ارزیابی کارائی قسمت نت فراهم آید.
( سطوح بازدید )
یکی از فعالیتهای مهم در تعمیر و نگهداری بازدیدهای فنی تا فاکتورهای مهم و حسابی را کنترل کنیم و در صورت مشاهده وضعیت نا مطلوب قبل از خرابی و خروج دستگاه از حالت نرمال اقدامات لازم را انجام دهیم که معمولاً چهار سطح بازرسی فنی موجود است .
سطح اول : سطح اول که معمولاً توسط گروه بهره برداری و اپراتور انجام می شود و آن بازدید توسط خواص پنچ گانه و بصورت دوره ای صورت می گیرد.
سطح دوم : بازدید توسط انسان با استفاده از وسایل و تجهیزات مخصوص مانند : دور سنج و دما سنج……
سطح سوم : بازدید توسط قسمتها و آنالیزهای آزمایشگاهی آنالیز روغن و گاز…..
سطح چهارم : استفاده از سیستم های ابزار دقیق و سنسورهای نصب شده روی ماشین آلات به منظور اعلام خطر ماشین…..
اولویت ها در انجام کارهای تعمیراتی
برای بخش برنامه ریزی تشخیص و تصمیم گیری در مورد اینکه از کارهای تعمیراتی ارجاع شده کدام یک دارای اولویت یا ارجعیت بالائی هستند کاری پس مشکل می باشد. روشن است که انجام کارهای اضطراری برای راه اندازی دستگاههای تولیدی که متوقف شده اند و از تولید باز ایستاده اند از اولویت زیادی برخورد دار هستند در این هنگام تصمیم گیری در مورد اولویتها برای واحدهای تولیدی از وظایف اساسی دفتر برنامه ریزی است در اکثر اوقات این امر به قسمتهای بهره برداری موکول می شود و بهره برداری و نفرات قسمتها ی تولیدی تشخیص می دهند انجام این کار در چه اولویتی است البته با همکاری برنامه ریزی واحد که باید پیگیر موضوع باشد.
بعضی از این اولویتها تعمیراتی شامل موارد زیر است:
اولویت اول را کارهای خیلی لازم و فوری را گویند مانند پمپی خراب شده است اگر رسیدگی نشود باعث توقف خط تولید می گردد.
اولویت دوم:معمولاً به کارهایی که می بایست در صورت امکان انجام دهند گویند مانند دستگاه در حال کار است ولی احتیاج به تعمیرات دارد.
اولویت سوم : معمولاً به کارهایی که می بایست در فرصت مناسب انجام گیرد گویند شدت کار و درصد کارهای تعمیراتی فراوان است و اشکالات پی در پی در دستگاهها و ماشین آلات مجتمع می آید که البته این بدلیل خورندگی مواد شیمیایی و آب و هوا و شرایط محیط می باشد روشن است که اشکالات در دستگاههای تولیدی باعث وقفه پس در اینجاست که اکثر کارها اولویت اول را به خود می گیرند اما برنامه ریزان و متخصصان اداره برنامه ریزی با هماهنگی واحدهای بهره برداری باعث انجام کارهای تعمیراتی و انتخاب اولویت و مقدم شمردن آن می شوند البته چیزی که معلوم و مرسوم است برای تعیین اولویتها دو عامل اصلی را مد نظر می گیرند.
عامل اول: نوع کار تعمیراتی که باید انجام شود.
عامل دوم: نوع دستگاه تولیدی از نظر اهمیت کار در خط تولید و بهره برداری انواع کارهای تعمیراتی را به ترتیب اهمیت می توان در یک لیست تقسیم بندی نمود به نحوی که امور اضطراری در بالابردن درجه اهمیت قرار گیرند و امور غیر تعمیراتی ولی وابسته به تعمیرات همچون روغکاری – روان کاری- گریس کاری قسمتهای گرداننده همچون محورها در درجه پایین تر قرار می گیرند ماشین آلات نیز به همین صورت تقسیم بندی می شوند واحد و دستگاههای کلیدی در تولید در بالای لیست و ماشین آلاتی که در درجات کمتری از اهمیت قرار دارند پایین تر قرار می گیرند.
فرم درخواست کار دقیقاً تا انجام کار و اتمام آن در چهر قسمت می باشد:
1- قسمت صادر کنند بهره برداری با نت
2- قسمت دوم برنامه ریزی و کنترل در قسمت نت شامل( برنامه ریزی – سرپرست کارگاه است – گروههای اجرایی)
3- قسمت فنی نگهداری و تعمیرات
4- قسمت اجرا استادکاران و کارگران
صادر کننده دستور کار مستلزم است که شرح کار مورد درخواست نام قسمت متقاضی تایید کننده تاریخ صدور اهمیت کار با ردجه اولویت کار را پر کننده فرم در پنچ سخه تکمیل می شود.
نسخه اول و دوم: برای انجام دهندگان کار تعمیراتی.
نسخه سوم :جهت اداره برنامه ریزی .
نسخه چهارم : امور مالی فرستاده می شود.
نسخه پنجم : نزد متقاضی کار نگهداری می شود.
بر روی فرم در خواست کار تعمیراتی نوع کار از نظر گرم و سرد و سردو گرم باید مشخص شود مثلاً کارهایی که احتیاج به برش یا سنگ زنی یا بریدن بوسیله دستگاههای آتش زا باشدکار گرم نامیده می شود.کارهای همچون بستن داربست یا بستن منهول یا یک مخزن کار سرد تلقی می شود.
( انواع منهول )
1- CM تعمیرات اصطلاحی Carve Ctive-M
2- PM تعمیرات پیش گیرانه Preven tive-M
( تعمیرات اصلاحی CM )
تعمیرات CM به منظور خارج ساختن دستگاه از شرایط نا مساعد از این تغییرات استفاده می کنیم مانند تعویض قطعه ای که شکسته باشد یا پاک کردن لوله ای که جرم گرفته باشد. انجام عمل CM زمانی صورت می گیرد که قطعه یا ماشین نیاز به تعمیر دارد و لذا بدون برنامه ریزی است.
( تعمیرات پیش گیرانه P.M )
تعمیراتی است که در زمان عمل کردن مطلوب دستگاه به منظور حفاظت از آن و جلوگیری از بروز خرابی و از کار افتادگی دستگاه از تعمیرات PM استفاده می کنیم لذا طبق برنامهد ریزی صورت می گیرد از قبیل :
تعویض بموقع قطعات تنظیم موتور تمیز کردن سیستم خنک کننده و غیره…….
این موضوع از اهمیت خاص برخودار است و علی الخصوص در صنایع تولیدی ما در همچون پالاشگاه و پتروشیمی که مدام در فعالیت و تولیدی می باشند و با بروز یک اشکال در واحدهای تولیدی پیوسته باعث کاهش تولید یا عدم تولید و توقف سایر واحدهای دیگر که با آن پیوسته می باشند پس پی می بریم که اهمیت تعمیرات پیش گیرانه از چه جایگاه مهمی برخوردار است. در یک سیستم و اصول نگهداری و تعمیرات می توان گفت درصد بیشتری از کارها باید جنبه بازرسی و پیش گیری یا تصحیحی داشته باشند و درصد کمتری از کارهای تعمیراتی جنبه اضطراری داشته باشند در بخش P.M تعمیرات مجتمع پتروشیمی رازی روی برنامه ریزی C.M نرم افزار کار پیش بینی گردیده و در بخش ثبت ارتعاشات نیز فعالیت کمی صورت گرفته است که پیشنهاد می شود این موضوعهمزمان با آنالیز روغن راه اندازی و بطور جدی فعال گردد.
تعمیرات اساسی
برنامه ریزی تعمیرات اساسی جزئی از برنامه ریزی P.M محسوب می گردد که بر اساس تصمیمات مدیریت مجتمع و درخواست ادارات بهر ه برداری و فرآیند و غالباً بصورت هر سه سال یکبار انجام می گردد اجرای عملیات تعمیراتی توسط افراد ادارات تعمیرات مجتمع انجام می گیرد و در صورت کمبود نیروی تخصیصی مورد نیاز از خدمات شرکتهای پیمانکاری نیروی انسانی نیز استفاده می گردد. در صنایع واحدهای تولیدی معمولاً در فواصل زمانی مشخص در طول عمر مفید مثلاً سالیانه یکبار یا دو یا سه سال یکبار لازم خواهد بود که ماشین آلات تحت تعمیرات اساسی قرار گیرند. در انجام این امر لازم است که قسمتهای اصلی دستگاه از یکدیگر جدا شده و روی بعضی از قطعات و وسایل تعمیرات و سرویسهای صورت گیرد برای راهنمایی کارکنان تعمیر نگهداری در امر تعمیرات اساسی دستگاهها و تجهیزات لازم است که کتابچه در واحدهای تعمیراتی برای این دستگاهها وجود داشته باشند استفاده از تکنیکهای کنترل پروژه و نشان دادن فعالیتهای لازم در امر تعمیرات اساسی عملی بسیار مفید و کارا بوده در موارد بسیار باعث صرفه جویی قابل توجهی در زمان رکود دستگاهها و تجهیزات خواهد شد البته تعمیرات پیش گیرانه در برنامه سالیانه بر اساس فرم پیش گیری تعمیرات تنظیم می شود. اگر در شرایطی که در طراحی و استقرار کارخانه در کنار ماشین آلات اصلی و کلیدی ماشین آلات کمکی نصب شده باشد می توان اجراء تعمیرات اساسی را به دور از تعجیل و در فرصتهای مناسب تر انجام داد و از رکورد تولید جلوگیری خواهد نمود. اما زمانی که دستگاهها و تجهیزات کمکی ندارندباید آنها را در موعد مقرر جهت تعمیرات اساسی از سرویس خارج کرد و در اختیار تعمیرات قرار داد و در تعمیرات اساسی کلیه دستگاهها موتورها گیربکس ها محورها و غیره بلا استثنا تعمیرات باز می شوند و جهت انجام کار بازرسی و چک کلی از آنها به کارگاه انتقال می یابند پس از انتقال دستگاهها به کارگاهها برنامه ریزان واحدهای تعمیراتی در پی این هستند که هر چه سریعتر تعمیر کلی یک دستگاه صورت گیرد.
روتین های دوروای شناسنامه دستگاهها روتین های تقویتی
شیدهای اطمینان درخواست کارهای تعمیراتی کالیبراسیون ابزار دقیق
آنالیز ارتعاشات تعمیرات اساسی
پروژهای خدمات فنی نمودار برنامه هی مورد استفاده در سیستم P.M
انواع روتینها در تعمیرات P.M
1- روتین B 2- روتین C 3- روتین اضطراری
روتین B :
شامل عملیاتی است که منجر به باز شدن دستگاه یا از سرویس خارج شدن بلند مدت آن نمی شود و این اعمال طی چک لیست مربوط به دستگاه مورد نظر به انجام دهنده کار اعلام می شود مثلاً چک کردن همه محور پمپ و لکترموتور بررسی وضعیت روغن که تهیه چک لیست به عهد متخصصین مربوط می باشد.
روتین C :
این نوع روتین باید اورمال کامل بر روی دستگاه صورت بگیرد که این روتین طی مراحلی انجام می شود که ابتدا یک لیست اجازه کار به بهره برداری یا واحد مورد اورمال داده می شود اگر اجازه داده شد در آن صورت درخواست کار صادر و به انجام دهنده اعلام می کنیم و روتین مربوط بروی دستگاه انجام می شود اما اگر اجازه داه نشد جهت انجام روتین باید یک منتظر یک فرصت مناسب باشیم مثلاً SID ( خواباندن کامل واحد یا آن قسمت ) در این صورت کارهای باقی مانده را انجام می دهیم تا فرصت مناسب بدست آید و کار روتین بر روی دستگاه انجام شود.
روتین اضطراری:
به تعمیراتی گفته می شود که به صورت غیر قابل پیش بینی رخ داده و انجام گرفته باشد را روتین اضطراری گویند.
Feed baek: به فرمهای ( درخواستهای ) کامل شده گفته می شود که به سیستم وارد می کنیم گویند.
دوره روتینها:
دوره روتینها را متخصصین تعمیرات و بخشهای مربوط تعیین می کنند که براساس توافقی بر مبنای تخصصی و تجربه می باشد تعیین و مشخص می کنند.
نتیجه گیری و ارزیابی:
در این گزارش سعی و تلاش مان را کرده ایم که اولاً به تشریح و تعمیر و نگهداری بپردازیم و سازمان آنها را شرح دهیم نحوه عملکرد و مدیریت آنها را بیان کنیم در ثانی از اداره برنامه ریزی تلاش بی دریغ آنها در پی گیری کار تعمیراتی بیان شود و تلاش مجدانه آنها در پیش گیری تعمیرات P.M بیان کردیم این مواردی که گفته شد دقیقاً من از نزدیک با نفرات تعمیرات بوده ام دیدم چگونه با سعی و تلاش در رفع اشکال و رفع عیب مورد پیش آمده سعی و تلاش می کنند اما چیزی را باید در اینجا بیان کنیم اینست که تعمیرات پیش گیرانه و نگهداری ما از دستگاهها و ادوات صعتی و ماشین آلات مربوط در مرتبه پایین قرار دارند و این به لحاظ کمبودها و محدودیتهای موجود از هر صنعت و هر مجتمع می باشد. اصولاً در اینجا نام نگهداری و تعمیرات فقط کلمه تعمیرات است که شنیده می شود و نام نگهداری کمتر به چشم می خورد تعمیر و نگهداری فقط به تعمیربعد از خرابی خلاصه نشده است این را بگویم تعمیرات پیش بینانه وجود دارد و اگر هم رنگ کمتری را به خود گرفته و سرمایه گذاری کمتری روی آن کرده اند البته سیستم به این صورت است ما خود را در موقعیتی قرار داده ایم که اگر اکنون بتوانیم بینانه فکر کنیم خیلی دیر شده است مثلاً الان 10 سال از عمر یک دستگاه می گذرد و ما هم اکنون به فکر نگهداری آن شده ایم معلوم است که نتیجه ای عاید ما نمی شود. بلکه باید از همان اوائل راه اندازی دستگاه همراه با کار به فکر نگهداری و تعمیرات پیش بینانه باشیم البته باید قبول کنیم که ما و کشورهای جهان سوم فقط به فکر روزهای که در آن هستیم و آینده ای را که در رو داریم باشیم و به فکر این باشیم که امروز تولید کنیم و فردا مسئله ای نیست بنابراین شاید مصلحت این باشد که اینچنین امور بگذرد . به امید روزی که بتوان سازمان تعمیر و نگهداری در حد استاندارد بین اللملی که جوابگوی صنایع ما باشد را داشته باشیم.
نگهداری و تعمیرات پتروشیمی رازی:
سیستم نگهداری و تعمیرات پتروشیمی رازی به دو بخش برنامه ریزی سرویسهای تعمیراتی ( برنامه ریزی کارگاه مرکزی ) و PM تقسیم می شود که عمده فعالیت قسمت PM فعالیتهای برنامه ریزی شده با آینده نگری و نیز کنترل و ثبت انجام آن به منظور جلوگیری از بروز نقص در تجهیزات خواهد بود. اما این گزارش بر اساس فعالیتهای که در قسمت برنامه ریزی کارگاه مرکزی انجام می گیرد خواهد بود.
چارت کلی تعمیراتی پتروشیمی رازی بر اساس نمودار زیر خلاصه شده است:
در کارخانهای بزرگ یا یک گروه صنعتی بهتر است کارگاههای کوچک تعمیراتی در هر ناحیه تشکیل شده تا کارهای جزئی و اضطراری را انجام دهند و نیز وجود یک کارگاه مرکزی که کارهای پیچیده و مهم به آن ارجاع داده می شود مدیران در این مواقع سرپرستان کارگاهای تعمیراتی بایستی کارهای جاری خود را هماهنگ نموده و برنامه ریزی کنندو گزارشات لازم را به سرپرست کارگاههای تعمیرات ارائه نمایند مزیت مهم کارگاههای تعمیرات برای دسترسی سریع به آنها می باشد شکل برنامه ریزی و هماهنگی بین آنها از اهمیت بسیاری برخودار است.
برنامه ریزی سرویسهای تعمیراتی برنامه ریزی کارگاه مرکزی
فعالیتهای صورت گرفته در برنامه ریزی کارگاه مرکزی بشرح زیر خواهد بود که پس از آن توضیحاتی کامل در هر مورد تشریح خواهد شد:
1- برنامه تقسیم سرویسها و تخصیص منابع
2- اولویت بندی سرویسها و منابع
3- ثبت و ضبط دستور کارها Work Order) )
4- پیگری و اولویت بندی W O در کارگاه مرکزی
5- هماهنگی با اداره بازرسی فنی در مورد تعمیر – مشخصات جنسی
6- هزینه یابی و تخصیص منابع جهت پیمانکاران ( اشخاص ثالث )
7- بررسی هزینه ها و احتساب هزینه پیمانکاران ( رامپکو )
8- گزارشات روز مره ماهانه سالانه 15 روز
فعالیت شماره 8 یکی از مهمترین موارد یاد شده است که در تعیین سیاستهای شرکت مد نظر قرار می گیرد. کارهای درخواستی ارجاع شده به قسمت برنامه ریزی کارگاه مرکزی ازسوی دادهای تحت نظر خود شرکت یا شرکت رامیکو می باشد شرکت رامیکو تعمیرات واحدهای اسید سولفوریک تصفیه گاز اسید فسفوریک و دو DAPI را بر عهده دارد و در صورتی که کار درخواستی تعمیراتی را داشته باشد مانند تصفیه واحدهای شرکت مراحل انجام کار را باید پیروی نماید.
فعالیت تقسیم سرویسها و تخصیص منابع
سرویسهای که در کارگاه مرکزی برای ارائه واحدها وجود دارد شامل پمپ شاب و لو شاپ سیم پیچی پیت بندی تراشکاری جوشکاری ی باشند که قسمت اعظم کارهای تعمیراتی شرکت به سرویسهای ذکر شده ارتباط دارد البته به جز این امکانات یک سری از منابعی همچون داربست بند دیگر گالبون پلاک و کراک وجود دارند که در دیگر شاپ متمرکز شده اند. برنامه ریزی کارگاه مرکزی برای ارائه سرویس به موقع برای واحدها با کارگاه مرکزی و دیگر شاپ ارتباط تنگاتنگی دارند تقسیم منابع در کارگاه مرکزی با هماهنگی با ریس کارگاه مرکزی و برای دیگر شاپ طبق برنامه ریزی که برای آن فرستاده می شود صورت خواهد گرفت . تقسیم نیرو و منابع باید به صورتی باشد که حداکثر استفاده از منابع موجود شود کارهای که دارای اولویت بالای هستند سریعتر انجام گیرند.در صورتی که کار تعمیراتی اضطراری و دارای اولویت بالا می باشد به صورت خارج از برنامه تنظیم شده انجام خواهد گرفت قسمت اعظم اولویتهای کاری بر اساس تجربه کاری می باشد که باید در استفاده از این تجربه نهایت دقت را بعمل آورد. در نهایت پس از آنکه برنامه ریزی تخصیص منابع صورت گرفت باید طبق آن برنامه عمل شود و بادی پیگیری برنامه ها بصورتی شود که از دخالت تصمیم افراد غیر مسئول در برنامه ریزی جلوگیری به عمل آید و ترتیب اولویت کارها طبق همان برنامه ارائه شده پیش رود در صورتی که اولویتها و تقسیم منابع و پیگیری انجام کارها به صورت صحیح و دقیق انجام گیرد و کمترین اصطحکاک کاری را بین بخشها خواهیم داشت.
فعالیت و اولویت بندی سرویسها و منابع
اولویت بندی منابع یکی از مهمترین وظایف برنامه ریزی می باشد که در صورت عدم توجه کافی به آن اشکالات متعددی را باعث خواهد شد کاری که به کارگاه برای کار تعمیراتی فرستاده شده باید بررسی شودکه با چه درجه ای از اهمیت در ارتباط با روند تولید شرکت در ارتباطات باید در صورتی که قطعه مربوط به دستگاهی شود و دستگاه موازی با دستگاه تحت تغییر نداشته باشیم و از دستگاهها سهم واحد داشته باشد نیاز به آن است که تعمیر قطعه را اضطراری در نظر گرفته و اولویت شماره 1 را به آن اختصاص دهیم به همین صورت تغییر قطعه ای با اهمیت کتر اولویت شماره 2و3 و…. را دارا می باشند . تعیین اولویت کاری توسط برنامه ریز ی با توجه به اطلاعات و تجربه ای که در مورد واحدهای شرکت دار بر عهده دارد . تعیین اولویت کاری بر اساس هماهنگی متقاضی کار و برنامه ریزی صورت خواهد گرفت ولی این برنامه ریزی است که در نهایت تصمیم نهایی را اتخاذ خواهد کرد . در صورت عدم تعیین صحیح اولویت مواجه با کاتالوگهای کاری در کارگاه مرکزی توقف احتمالی تولید تولید و زیر سئوال رفتن قسمت برنامه ریزی خواهد بود در صورتی که در سیستم برنامه ریزی نگهداری و تعمییرات جانبی داشته باشد کمترین برخورد با کارهای تعمییراتی اولویتهای بالا اضطراری خواهیم داشت بیشترین توجه مدیریت در تمام سطوح همیشه به فعالیتهای دارای اولویت بالا می باشد و قسمت برنامه ریزی کارگاه مرکزی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
فعالیت ثبت و ضبط دستور کارها WORK OR DOR W / O
واحدهای در سطح مجتمع در صورتی که نیاز به کار تعمیراتی داشته باشند ابتدا باید این درخواست کار تعمیراتی را در فرمی در صفحه بعد آمده است که شامل قسمت های مختلفی است که توسط واحد متقاضی کار تعمیراتی از برنامه ریزی تحویل گیرنده و کار و انجام دهنده کار تکمیل می شود . فرم درخواست کار تعمیراتی پس از درج قسمتهای مورد نیاز از طرف واحد متقاضی کار به برنامه ریزی کارگاه مرکزی فرستاده خواهد شد پس از آن که برنامه ریزی کار ارجاع شده را بررسی کرده و آن را تحویل گرفته و به کارگاه می سپارد پس از آن درخواست کار در دفترهای مخصوص برنامه ریزی کارگاه مرکزی ثبت وضبط خواهد شد اگر کار ارجاع شده مربوط به شرکت رامپکو باشد در دفتر تعمیر و نگهداری رامپکو ثبت خواهد شد به همین ترتیب کارگاه تراشکاری وعایق کاری و سیم پیچی و مونثازلوله و لوشاپ و پمپ شاپو جوشکاری در دفاتر مربوط وارد خواهند شد در مرحله پس از ثبت درخواست کارهای تعمیراتی برای دفتر کارگاه مرکزی فرستاده تا پس از ثبت توسط ریئس کارگاه امضاء گردد و با همانگی و برنامه ریزی کارهای تعمیراتی به قسمت های مختلف کارگاه مرکزی برای انجام کار فرستاده خواهد شد پس از اتمام کار درخواست کار تعمیراتی توسط قسمت انجام دهنده تایید گردید و برای برنامه ریزی فرستاده می شود که آخرین مرحله آن بایگانی فرم در خواست کار تماس با واحد متقاضی انجام کار برای اعلام اتمام کار و حل آن از کارگاه مرکزی می باشد گزارش کار فرم درخواست کار به این صورت است که نسخه اول و دوم آن در بایگانی کارگاه مرکزی و نسخه سوم برنامه ریزی چهارم امور مالی و نسخه پنجم توسط متقاضی بایگانی خواهد شد. اگر کار درخواستی به شرکت رامپکو تعلق داشته باشد کارگاه مرکزی موظف به مشخص نمودن منابعی است که برای انجام کار تعمیراتی صرف گردیده است به تعدادی ساعت نیروی انسانی و تجهیزاتی که صرف شده است در پشت برگه فرم درخواست تعمیراتی تا درج و به برنامه ریزی ارسال می گردد و در قسمت برنامه ریزی کارگاه مرکزی هم هزینه طبق جدول مالی که در امور مالی تهیه شده است احتساب شده و برای امور مالی شرکت ارسال تا این هزینه ها ز شرکت رامپکو کسر گردد. لازم بذکر است که این فرم یکی از بهترین فرمهای است که برای درخواست کار تعمیراتی طراحی شده است . از نکات مهمی که باید به آن توجه ویژه نموده تکمیل و گردش صحیح این فرم است که در آن صورت است که کمترین اشتباه در انجام کار تعمیراتی و اولویت آن بوجود خواهد آمد .
فعالیت پیکری و اولویت بندی WORK ORDER W / O در کارگاه مرکزی
اولویت بندی و پیکر بندی کارها در کارگاه مرکزی از فعالیتهای اساسی برنامه ریزی می باشد که باید توجه کافی به آن مبذول گردد اولویت بندی کارها براساس تبادل اطلاعاتی که برنامه ریزی و متقاضی کار انجام می گیرد و همچنین تجربه ای که برنامه ریزی دارا می باشد تعیین خواهد شد. برنامه ریزی باید به اطلاعاتی که توسط متقاضی کار ارائه می گردد توجه و تجزیه و تحلیل کند به دلیل آنکه اصولاً متقاضی کار کار مربوط به خود را اولویت شماره 1 معرفی نماید تا کار تعمیراتی آن هر چه زودتر انجام گیرد. کرهای ارائه شده به کارگاه مرکزی هر روز باید مورد پیگیری قرار گیرد تا از درصد بیشرفت کار مطلع گردد و در صورت اتمام کار با متقاضی کار تماس گرفته و کار آماده را تحویل آنان دهد یکی از علل دیگر پیگری آن است که از انجام به موقع کارها اطمینان حاصل گردد چون در صورت عدم پیگیری امکان آن می باشد که انجام کار به فراموشی سپرده شود و یک گلوگاه کاری در کارگاه ایجاد گردد. با پیگیری کارها درصد آن تعیین و در فرمها گزارش ارسالی کارها تعمیراتی به کارگاه مرکزی درج و برای مدیریت برنامه ریزی ارسال خواهد شد تا مسائل چون تعداد ساعت کار و نیروی مصرف شده و تجهیزات بکار رفته شده به عنوان داده های مورد نیاز برای تعیین سیاستهای آتی کارگاه مرکزی مورد استفاده قرار گیرد.این اطلاعات پس از تجربه و تحلیل و تشکیل دهنده ستون فقرات برای برنامه تعمیرات اساسی واحدهای باشد و برنامه ریزی که در قست PM انجام خواهد گرفت با درصد کسر احتمال احراف خواهد داشت و استفاده از امکانات نیرور انسانی تجهیزات و زمان را خواهیم برد. فعالیت هماهنگی با اداره بازرسی فنی در مورد تعیین مشخصات جنس اداره بازرسی فنی یکی از واحدهای است که رابطه نزدیکی با قسمت برنامه ریزی کارگاه مرکزی دارا می باشد و بعضی از کارهای تعمیراتی به این واحد ارجاع می شود در قسمت نیاز به جوشکار سنگ زدن و نوسازی باید عملیات بازرسیفنی برای تعیین متر یال ( فلز و نوع ) آن صورت گیرد. پس از آنکه نیاز به بازرسی فنی احساس شد فرم درخواست انجام خدمات بازرسی فنی از طرف برنامه ریزی تکمیل خواهد شد. در این فرم قسمتهای نام قطعه دستگاه مربوط واحد متقاضی خدمات فنی مورد نیاز و تهیه کننده فرم و تکمیل و برای بازرسی فنی ارسال می گردد. بازرسی فنی پس از دریافت درخواست انجام بازرسی فنی کار مورد نظر را بررسی و کارهای مورد نیاز بازرسی را بر روی قطعه انجام داده و از آزمایشات تکمیلی در آزمایشگاه بازرسی فنی انجام گرفته و روش انجام کار در فرمهای مخصوص بخود را پر کرده و برای برنامه ریزی ارسال می نماید. اگر کار مربوطه دارای اولویت بالا می باشد دستور کار اضطراری بازرسی فنی صادر شود. مستقیماً برای برنامه ریزی کارگاه مرکزی ارسال می گردد تا طبق روش کاری که در آن ذکره شده تعمیرات صورت گیرد.اما اگر کار در مرحله اضطراری نباشد فرم پس از دریافت W/O و فرم اضطراری خدمات فنی پس از ارائه به دفتر برنامه ریزی کارگاه مرکزی سپرده خواهد شدتا دقیقاً طبق آن شرایط خواسته شده کار صورت گرفت به عنوان مثال: قسمت جوشکاری برای جوش یک قطعه نیاز به آن دارد که جنس یک قطعه را بدانند تا از الکترود مناسب استفاده نماید که این تعیین میترال توسط بازرسی فنی صورت می گیرد پس از آنکه کار تعمییراتی طبق شرایط خواسته شده انجام گرفت.یک نسخه از آن به برنامه ریزی ارسال تا در قسمت بایگانی و اطلاع آن به متقاضی کار برای حمل آن از کارگاه مرکزی اقدامات لازم صورت گیرد توزیع نوع دستور کار اضطراری بازرسی فنیبه صورت سفید ( انجام دهنده کار ) آبی ( بازرسی فنی ) زرد ( برنامه ریزی تعمیرات ) و سبز ( بهره برداری ) خواهد بود. توزیع نسخ بازرسی فنی به صورت 1 و 2 -بازرسی فنی 3 -ریئس کارگاه مرکزی 4 برنامه ریزی 5- متقاضی خواهد بود.فعالیت هزینه یابی و تخصیص منابع جهت پیمانکاران ( اشخاص ثالث ) و رامپکو هزینه یابی برای پیمانکاران طبق جدول ارائه شده امور مالی انجام گرفته و برای امور مالی برای کسب هزینه از پیمانکار فرستاده خواهد شد. نکته ای با اهمیت در این قسمت آن است که بی درنگ پس از اتمام کار میزان منابع مصرف شده شامل نیروی انسانی و تعمیرات محاسبه گردد ( توسط کارگاه مرکزی ) تا میزان تورمتاثیری بر روی هزینه ما نداشته باشد.
فعالیت گزارش نویسی روزمره ماهانه سالانه 15 روز
گزارشاتی را که در مقطع زمانی متفاوت برای قسمتهای مختلف توسط برنامه ریزی کارگاه مرکزی ارسال می شود را شاید بتوان مهمترین فعالیت در این قسمت ذکر کرد علت آن است که گزارشات دقیق و به موقع اساسی برنامه ریزیهای آینده را تشکیل می دهد. میزان هزینه های کارگاه مرکزی با این گزارشات تعیین خواهد شدو از آن در رفع گلوگاههای کاری کاربرد دارند یکی از مصرف کنندگان اطلاعات تجزیه و تحلیل شده توسط برنامه ریزی تعمیرات قسمتPM خواهد بود که در تعمیرات اساسی واحدها مورد استفاده دارد در صورتی که برای قطعه تعمیری در کارگاه مرکزی شناسنامه ای تعمییراتی مشخص نشود می توان زمان از کار افتادگی احتمالی آنرا مشخص نمودتعیین راندمان کارگاه مرکزی را از دیگر نتایج گزارشات خواهد بوداز جمله گزارشات روزمره برنامه روزانه و توزیع وسایل سنگین و نیروهای تخصصی می باشد. یک سری از کارهای تعمیراتی هستند که قابل انتقال به کارگاه مرکزی نمی باشند و باید نیروی تخصصی ماشین آلات به واحد متقاضی کار تعمیراتی رجوع نمایند. این فرم شامل قسمتهای مانند نام واحد و شروع کار متقاصی و اولویت کار وسیله مورد نیاز است که توسط برنامه ریزی تکمیل خواهد شد نمونه این فرم در صفحه بعدی ارائه شده است . از گزارشات هفتگی که باید برای برنامه ریزی تعمیرات ارسال شود فرم لیست کارهای ارسالی به سرویسهای تعمیراتی است که هماهنگی با کارگاه مرکزی خواهد شد پس از گزارش تکمیل و برای ریئس برنامه ریزی و تعمیرات ارسال خواهدشدنمونه این فرم در صفحه بعدی نشان داده شده است.این گزارش جهت استحضار برای ریئس تعمیرات جهت اطلاع ریئس برنامه ریزی تعمیرات و هماهنگی با برنامه ریزان ارشد نواحی مختلف فرستاده خواهد شد مدت زمان ارائه این گزارش قابل تغییر به 15 روز خواهد بود . پس از تکمیل این گزارش 8 نسخه از آن تهیه شده و برای روسای کارگاه مرکزی برنامه ریزی تعمیرات ناحیه 1 ناحیه ( ) ناحیه ( ) تعمیرات مکانیک سرویسهای تعمیراتی و دفتر برنامه ریزی کارگاه مرکزی ( بایگانی ) فرستاده خواهد شد . نکته قابل ذکر در مورد برنامه ریزی روز مره توزیع وسایل سنگین و نیروی تخصیص آن است توزیع نسخ بر اساس نیروی تخصیص که در برنامه درج شده است انجام گیرد. به این صورت که در برنامه جوشکار نیاز باشد یک کپی از فرم برای سرپرست جوشکاران ارسال خواهد شد تا بر اساس اولویتهای نیروی مورد نیاز را تخصیص دهد .
دفاتر و انواع دیگر فرمها در برنامه ریزی کارگاه مرکزی
در دفتر سرویسهای تعمیراتی که برای ثبت W/O از دفاتر مجازی استفاده می نمایند که فهرست وار ذکر خواهد شد:
1- دفتر مخصوص کارهای تعمیراتی سیم پیچی.
2- دفتر رامپکو که کارهای ارجاع شده از واحدهای تحت تعمیرات رامپکو در آن ثبت می گردد. واحدهای تحت تعمیرات رامپکو اسید سولفوریک و اسید فسفوریک تصفیه گازDAP ( ) و می باشند.
3- دفتر مونتاژ لوله جوشکاری لاستیک سازی و واشرکاری.
4- دفتر مبدلهای حرارتی پیت بندی و عایق کاری .
5- دفتر تراشکاری شیرهای صنعتی و پمپ و شاپ.
6- دفتر ثبت خدمات فنی.
از فرمهای که در مطالب قبلی نام برده ایم اسمی از آنها به میان آورده نشده است می توان به فرم درون کارگاهی و فرم gatepass اشاره کرد.از فرم درون کارگاهی در مواقعی که کاری از یک واحد کارگاه مرکزی برای واحد دیگر کارگاه مرکزی در خواست می شود . از gatepass استفاده می شود این مورد مواقعی است که محموله ای نیاز به اجازه ورود یا خروج داده کاربرد خواهد داشت.
اشکالات تاثیر گذار بر برنامه ریزی کارگاه مرکزی
هر سیستمی از از چند جزءو عضو تشکیل شده و به طوری هماهنگ با هم برای یک هدف کار کند هر چند که بصورت پیشرفته و دقیقی هم عمل کند باز هم دارای معایبی است که با رفع آنها به حالت ایده آل کار کردن آن سیستم نزدیک خواهد شد و این فرض معقول نیز مد نظر است که هیچ سیستمی ایده آل نیست و تمام سعی و تلاش ما باید در راه نزدیک شدن به حدود و شرایط ایده آلی باشد و هر لحظه در صدد بهبود و بهینه کردن قسمتهای مختلف باشیم با این مقدمه و این دید به سیستم برنامه ریزی تعمیرات و برنامه ریزی کارگاه مرکزی نگاه می کنیم همانطوری که در قسمتهای قبل به آن اشاره شد یکی از وظایف سرویسهای تعمیراتی برنامه ریزی برای کارگاه دیگر شاپ و ماشین آلات سنگین است می باشد اما با توجه به کارهای ارجاع شده در واحدهامکانات موجود در دفتر ماشین آلات سنگین جواب گوی نیازهای تعمیراتی نیست. از جمله کمبدهای موجود می توان به کمبود گالیون ریگرو تراک اشاره کرد عوده کارهای تعمیراتی درخواستی به این سه منبع احتیاج دارند و با توجه به اینکه این سه نوع منبع کافی نیست بعضاً شاهد نارضایتی واحدها از برنامه ریزی خواهیم بود که در اصل این یک اشکالی است که در سطح مدیریت شرکت باید به آن پرداخته شود و ارتباطی با بخش برنامه ریزی کارگاه مرکزی ندارد. این مسئله در مواقعی باعث تحت فشار قرار گرفتن کارمند برنامه ریزی می شود که برای جواب گویی به متقاضی امکانات مورد نیاز خواهد داشت که باعث زیر سئوال رفتن برنامه ریزی از نتایج بدست آمده باشد. بنابراین باید نسبت به رفع این مشکل اقدام نمود و نباید انتظاری از انجام گرفتن کارهای تعمیراتی در واحدها به صورت سریع و دقیق را داشته باشیم. یکی از اشکالات موجود در برنامه ریزی کارگاه مرکزی باید به صورت سریع به آن نظر انداخت مشکل عدم همکاری و انجام برنامه ریزی ماشین آلات سنگین به صورت صحیح می باشد( توسط واحدهای مجتمع ) همانطور که قبلاً توضیح داده شد یکی از گزارشات روز مره تهیه شده در برنامه ریزی کارگاه مرکزی برای ماشین آلات سنگین و نیروی تخصصی است که پس از تهیه برای ماشین آلات سنگین فرستاده شده که بر اساس آن این واحد نسبت به ماشین آلات و نیروی مورد نیاز اقدام نماید. این برنامه ریزتهیه ماشین آلت و نیروی که افراد آن روز مورد نیاز است در آن درج شده است. حال اشکالی که به آن خواهیم پرداخت آن است که مجتمع همکاری لازم را برای اعلام نیروی مورد نیاز ( ماشین آلات و نیروهای تخصصی ) خود 24 ساعت قبل از آن را ندارند و هر شاهد تماسهای تلفنی از وا حدهای مختلف برای درخواست گالیون ریگرو تراک هستیم . راه حلی که بنظر می رسد آن است که ریئس برنامه ریزی و تعمیرات در جلساتی که با روسای واحدها برگزار می کند باید این مسئله را مطرح و از آن همکاری لازم را طلب کند و از این پس به درخواستهای که خارج از چها رچوب برنامه ارائه شده باشد ترتیب اثری داده نشودالبته این نیاز به یک عزم قاطع است که احتمالاً شاهد برخوردهایی با واحد برنامه ریزی و تعمیرات در اوایل خواهیم بود ولی اگر روسا و کارکنان مجتمع بطور مناسبی توجیه شده باشند و این برخوردها را به حداقل میرساند و بتدریج این یک اصل و بعنوان یک عادت در سیستم برنامه ریزی و ربای کارکنان مجتمع جا خواهد افتاد.البته نباید منکر این قضیه شویم که حتماً در بعضی از مواقع یک سرس مسائل غیر قابل پیش بینی و اضطراری ممکن است که خارج از چارت برنامه پیش آید که منابع مورد نیاز را برای کار تعمیراتی نیاز داشته و منابع کار تعمیراتی توسط مجری اصلاح این که ریئس برنامه ریزی و تعمیرات و با هماهنگی با ریئس تعمیرات می باشد . برای رفع این مشکل ممکن است یک سری مسائل و مشکلات و فشارهای عصبی نیز ممکن است گریبانگیر برنامه ریزی و کارگاه مرکزی پیش آید که با رفع مشکل نیز مرتفع می شود. از دیگر مواردی که باید ذکر کرد و به رفع آن همت نهاد این است که عدم احتساب هزینه کار تعمیراتی شرکت رامپکو بلافاصله پس از پایان کار می باشد که باعث عدم درج واقعی هزینه های شرکت رامپکو در هنگام درج هزینه بصورت حساب مالی شرکت رامپکو و امور مالی خواهد شد. این مشکل از آن جا ناشی می شود که درج ساعات نیروی انسانی و تجهیزات مصرفی بالا پس از پایان یافتن کار توسط مسئول مربوطه کارگاه مرکزی ( سرپرست کارگاه ) صورت نمی گیرد و بعضاً شاهد این هستیم که یک یا دو هفته پس از انجام کار اقدام به پر کردن جدول مربوط هزینه ها ( ثبت فرم درخواستی تعمیراتی ) توسط سرپرست کارگاه خواهیم بود و احتمال آنکه تعداد ساعات نیرو و تجهیزات مصرفی بعلت تکیه بر حافظه ( برای به خاطر آوردن تعداد ساعات ) اشتباه و دقیق نبوده و این اطلاعات نیز در فرم تعمیرات درج می شود در رابطه به این مشکل پیش نهاد می شود که کارگاه مرکزی را ملزم به تکمیل فرم برای هزینه در زمان تعیین شده پس از اتمام کار نمود تا هزینه دچار استهلاک در طول زمان نگردد. . قطعاتی که با کارگاه مرکزی ارجاع داده می شوند پس از تعمیر بدون آنکه شناسنامه تعمیرات برای آن داده شود به واحد متقاصی کار انتقال داده می شود و برای آنکه بتوانیم یک سیستم نگهداری و تعمیرات کاملی پیاده و راه اندازی کنیم باید به این جزء از آنکه تهیه شناسنامه برای قطعات است توجه ویژه ای داشته باشیم. علت آن است که یک منبع اطلاعاتی دقیقی در دست است که در صورت احتیاج بتوان برای تعمیرات اساسی و PM واحدها از آن استفاده کرد. همانطور که قبلاً ذکر شد یکی از فعالیتهای برنامه ریزی کارگاه ارائه گزارش 15 روزه کارهای ارسالی به سرویس برای تعمیرات است با توجه به آنکه لیست کارهای موجود در کارگاه با تکیه بر دفاتر موجود و حافظه سر پرست برنامه ریزی کارگاه مرکزی تهیه می شود و دارای دقت نسبتاً زیادی از طرف مسئول برنامه ریزی خواهد شد لذا پیشنهاد می شود که کارگاه مرکزی را ملزم به ارائه لیست کارها تعمیراتی ارجاع شد در پایان هر هفته را بر اساس این گزارشات هفتگی برنامه ریزی بدون احتمال امکان اشتباه و فراموش کردن یک کار تعمیراتی گزارشات 15 روزه یا ماهیانه را تهیه و برای ریئس برنامه ریزی و تعمیرات ارسال کرد.
طراحی فرم درخواست امکانات از واحد دیگر شاپ یکی از نقاصهای که باعث عدم امکان برنامه ریزی صحیح در برنامهریزی سرویسهای تعمیراتی می شود همانا شخص نبودن ساعت مورد نیاز برای امکانات دیگر شاپ بخصوص گالیون ریگر تراک در یک روز می باشد و به همین علت است که تمام کارهای که در یک روز از برنامه ریزی درخواست می شود در برنامه گنجانده شده و برای کارگاه شاپ فرستاده می شود و نتایج تعدادی از این کارها برنامه ریزی شده از ابتدا فایل انجام نبوده لذا باید برای روز دیگر برنامه ریزی شود. بنابراین ساعت کار مورد نیاز ی که متقاضی کار درخواست می کند باید پرسیده شود لبته این ساعت مورد نیاز تا حدودی تندیس خواهد بود ولی با همین ساعت تقریبی می توان برنامه ریزی مناسبی انجام داد و استفاده بهینه ای از امکانات موجود که دارای کمبود می باشیم خواهد شد لذا با توجه به این موضوع فرمی تهیه شده که در صفحه بعد شاهد آن خواهیم بود.یکی دیگر از مزایای این فرم مشخص نمودن راندمان کارگاه دیگر شاپ در ارتباط با میزان همکاری با برنامه ریزی کارگاه مرکزی خواهد بود. با توجه به ساعات شروع و پایان کار ذکر شده در فرم تعیین خواهد شد که آیا دیگر شاپ در ارائه سرویس ماشین آلات و نیز به واحدها با برنامه ریزی همکاری لازم را داشته یا خیر ؟ حال با توجه به آنکه مسئولان واحدها در خواهند یافت که برنامه ریزی بر اساس ساعت کاری صورت می گیرد مجبور به اعلام کار خواستی 24 ساعت زودتر خواهند شد و از اصطحکاک کاری که اکنون بین برنامه ریزی و واحدها برای ارائه سرویس موجود است به مقدار زیادی کاسته خواهد شد. از مزایای دیگر این فرم آن است که با توجه به آنکه یک نسخه از آن در پایان کار به برنامه ریزی کارگاه مرکزی برگشت داده خواهد شد بنابراین یک منبع اطلاعاتی خوبی برای مشخص نمودن آنکه کدام کار پایان گرفته است خواهد بود پس از آن قسمت برنامه ریزی کارگاه مرکزی با اطمینان کامل آن کار را پایان شده تلقی نموده اند گنجاندن بیهوده آن در برنامه فردای آن روز خوداری خواهد کرد.
فرم درخواست امکانات از کارگاه دیگر شاپ
فرم درخواست
شماره درخواست
درخواست کننده
اولیت کاری
تحویل گیرنده کار
شرح کار :
تایید متقاضی کار
تاریخ شروع
تاریخ پایان
ساعت شروع
شاعت پایان
ساعت مورد نیاز متضاضی کار تعمیراتی
وسیله مورد نیاز
اولویت
1)
1)
2)
2)
3)
3)
تاریخ :
امضاء سرپرست ریگر شاپ
نسخه اول ریگر شاپ نسخه دوم ریگر شاپ نسخه سوم ریگر شاپ
توزیع نسخ
فرم درخواست امکانات پس از تکمیل توسط سرپرست دیگر شاپ به دیگر برای انجام کار سپرده خواهد شد و پس از تکمیل بقیه قسمتها پس از انجام کار توسط متقاضی کار به دیگر شاپ باز گرده اند تا نسخ توزیع شود که نسخه اول برای دیگر شاپ و دوم برای متقاضی کار و سوم برای برنامه ریزی خواهد بود.
تعمیرات اساسی
یکی از قسمتهای که زیر نظر برنامه ریزی تعمیرات فعالیت می نماید تعمیرات اساسی است که برنامه ریزی برای تعمیرات اساسی کل واحدهای مجتمع را بر عهده دارد. تمام تجهیزات واحدهای مجتمع بر طبق یک برنامه از پیش تعیین شده سالیانه تعمیرات اساسی خواهند شد قبل از آنکه تعمیرات اساسی یک واحد شروع شود وسایل و امکانات مورد نیاز در حین کار باید از قبل آماده شود . یکی دیگر از مواردی که قبل از انجام تعمیرات اساسی باید انجام گیرد. پروژهای و کارهای متفرقه مثل پروژه رفع نشت بخار تعویض لامپهای برق و تا در حین تعمیرات اتفاق ناگواری بروز پیدا نکند برای تعمیرات اساسی تمام تجهیزاتی که موجود است به صورت لیست آماده می شود و میزان ساعت مورد نیاز برای تعمیرات نیز به وسیله رایانه دریافتدر واحدها تجهیزات مشابه زیادی موجود است که بر طبق آن تجهیزات گروه بندی خواهد شد. مثال: پمپها الکتروموتورها مبدلهای حرارتی مخازن و درامها و کمپرسورها و توربینها و بویلرها و کورهها در گروههای جداگانه قرار گرفته تا میزان ساعت مورد نیاز تعمیراتی اساسی هر گروه مشخص شود. میزان ساعت مورد نیاز تعمیراتی که در دفعات قبل انجام شده وارد رایانه گردیده است پس از آن با توجه به فعالیتها و زمانهای موجود با استفاده از برنامه نرم افزاری ( میکروسافت پروکلت micro softprogech
برنامه ریزی انجام خواهد گرفت که نتیجه آن مشخص شدن مدت زمان تعمیرات اساسی خواهد بود پس از آن برنامه های تعیین شده به قسمت اجرای تعمیرات ارسال شده تا با هماهنگی برنامه ریزی تعمیرات اضطراری هر واحد بر طبق زمان پیش بینی شده انجام گیرد در حین تعمیرات اساسی مسئولان درگیر کار و با تشکیل جلسات هفتگی خود می کند تا وسیله این کار از کم و کبف کار در جریان باشند.
فهرست مطالب
مقدمه 1
( معرفی واحد پتروشیمی رازی ) 1
پتروشیمی رازی 2
موقعیت جغرافیایی 2
مواد اولیه مصرفی مجتمع پتروشیمی رازی 3
خاک فسفات 3
آب 3
هوا 4
معرفی واحدهای مجتمع پتروشیمی رازی 4
واحد جذب آب و گاز رسانی مسجد سلیمان 5
واحد تفکیک مایعات گازی 5
واحدهای تصفیه گاز 6
واحدهای تولید گوگرد 6
دانه بندی گوگرد 6
واحدهای تولید اسید سولفوریک 7
واحده تولید اسید فسفوریک 7
پروژه اوره گرانول واحد شماره اوره 2 9
واحدهای کود اوره 9
واحدهای آمونیاک 9
واحدهای سرویس دهنده 11
برق- بخار- تصفیه آب صنعتی 11
سایر تاسیسات مجتمع 12
مکانیزه شدن سیستم ها 14
مقدمه نگهداری و تعمیرات ( نت ) و برنامه ریزی و کنترل 16
برنامه ریزی و کنترل در نگهداری و تعمیرات 17
((برنامه ریزی تعمیرات )) 17
واحد نگهداری و تعمیرات و اهداف آن 24
وظایف دفتر برنامه ریزی نت : 31
اولویت ها در انجام کارهای تعمیراتی 35
نگهداری و تعمیرات پتروشیمی رازی: 44
برنامه ریزی سرویسهای تعمیراتی برنامه ریزی کارگاه مرکزی 44
فعالیت تقسیم سرویسها و تخصیص منابع 46
فعالیت و اولویت بندی سرویسها و منابع 46
فعالیت پیکری و اولویت بندی WORK ORDER W / O در کارگاه مرکزی 49
فعالیت گزارش نویسی روزمره ماهانه سالانه 15 روز 51
دفاتر و انواع دیگر فرمها در برنامه ریزی کارگاه مرکزی 53
اشکالات تاثیر گذار بر برنامه ریزی کارگاه مرکزی 53
فرم درخواست امکانات از کارگاه دیگر شاپ 59
توزیع نسخ 60
تعمیرات اساسی 60
1
62