تارا فایل

مقاله طراحی قالبهای برش و اهمیت اقتصادی آن


پیشگفتار

طراحی ، مهارت در تلفیق دانش و تجربه است و طراح کسی است که می تواند هنرمندانه از این مهارت استفاده کند. برخی بر این باورند که طراحی امری غریزی است و بعضی آن را اکتسابی می دانند آنچه مسلم است نقش ذوق و سلیقه فردی در فرآیند طراحی قابل انکار نیست و خلاقیت، عنصر جدایی ناپذیر در مبحث طراحی است.
در هر زمینه ای ، طرح های نوبر اساس شناخت و فهم دقیق و کامل طرحهای قدیم به کاربردن زیرکانه دانش، خلاقیت و ذوق فردی در جهت افزایش و تکمیل و رفع نواقص آنها می گیرد.صنعت قطعه سازی در کشور ما شامل مجموعه ای پراکنده از واحدهای صنعتی کوچک می باشد. بسیاری از این واحدهای صنعتی دارای دانش مهندسی کافی نبوده و به صورت تجربی و سنتی کار تولید را انجام می دهند. در این واحدها که عموما با مدیریت غیر علمی نیز اداره می شوند حتی از مهندسی مکانیک و متالورژی هم استفاده چندانی نمی شود چه برسد به مهندسی صنایع! دلیل وجود چنین صنایعی در داخل کشور محیط غیر رقابتی و ناسالم صنعت کشور است که سبب می شود مسائلی غیر از مسائل فنی و کیفیت تولید در سودآوری واحدهای صنعتی دخالت داشته باشد. البته باید وجود صنعت کاران بدون تحصیلات دانشگاهی که به صورت تجربی به تولید می پردازند نیز اشاره کرد. دلیل دیگر این مساله کوچک بودن این واحدهای تولیدی می باشد که به آنها اجازه نمی دهد یک کادر فنی-مهندسی قوی و کارآمد را در خود پرورش دهند. مهندس صنایع در صورتی که حجم تولید از میزان خاصی فراتر برود، نقش خود را می تواند ایفا کند و در کارگاه های تولیدی کوچک اصولا پارامترهای زیادی برای بهینه سازی تولید وجود ندارد. اما در مورد واحدهای قطعه سازی با اندازه بزرگ و مدیریت علمی مهندسی صنایع در موارد زیر می تواند موثر باشد: برنامه ریزی تولید، برنامه ریزی پرسنلی، برنامه ریزی انبارداری، برنامه ریزی نگهداری و تعمیرات، کنترل کیفی، یافتن موانع و مشکلات سودآوری کارخانه و رسیدن به راه حل هایی که کارخانه بتواند به اهداف تولیدی خود دست یابد. به عنوان مثال مهندس صنایع باید میزان حجم تولید، ساعات کاری، تعداد شیفت های کاری، میزان انبار مواد اولیه و محصولات، ترتیب مراحل تولید، ترتیب چرخش کار و … را طوری بهینه نماید که به حداکثر بهره وری دسترسی پیدا کند، یعنی هزینه ها شامل هزینه سرمایه، هزینه پرسنلی، هزینه ماشین آلات، هزینه تعمیرات و … را بتواند کاهش دهد و در عوض به تولید بیشتری دست پیدا کند. همچنین مهندس صنایع باید یک برنامه ریزی کامل برای تعمیرات ماشین آلات موجود در کارخانه ایجاد کند بطوری که تعمیرات ماشین آلات در زمان های مشخص و برنامه ریزی شده انجام شود و قطعات یدکی مورد نیاز در زمان های مشخص فراهم گردد بطوری که خرابی یک دستگاه سبب توقف بی مورد خط تولید و ضرر ناشی از عدم کارکرد نشود. مساله دیگر کنترل کیفیت محصولات تولیدی جهت تضمین کیفیت کالا می باشد.

فصل اول

کلیات

1-تعریف موضوع
طراحان صنعتی با بهره گیری از برترین های طراحی صنعتی توانسته اند ده ها پروژه گوناگون در زمینه های : طراحی محصول (صنایع خودروسازی ، صنایع پلاستیک سازی ، …) طراحی قالبهای صنعتی از قبیل ماشین سازی آواساپیان) و را به مرحله اجرا گذاشته و توانمندی کشور عزیزمان ایران را در این زمینه به جهانیان نشان دهند.
کاربرد زیاد این محصولات ، طرحهای صنعتی کشور باعث شد که اینجانب پیرامون طراحی قالب های برش و نقش مهم آنها در اقتصاد کشور تحقیقاتی را هرچند ناچیز داشته باشم.

تعاریف طراحی صنعتی از دید بزرگان طراحی

تعاریف طراحی از نگاه بزرگان طراحی :
1- آقای لوئیجی کولانی ( Luigi Colani ) :
طراحی شیوه قانونمندی است که طراح باید طی مراحل متوالی به پاسخ در قبال نیاز دست یابد .
2- آقای فیلیپ استارک (Phillipe stark ) :
طراحی یک تفکر خلاقه است که جهت اثبات آن باید به پشتوانه مباحث علمی مسلح بود .
3- آقای فردیناند پورش ( Ferdinand Porsche ):
تحلیل و فرموله بندی کردن صورت مسئله ، سیستم عامل یک پروسه طراحی است . طراحی همواره در 2 فاز تئوری و عملی خلاصه می شود که فاز عملی همواره متاثر از فاز تئوری است . بنابراین هرچه فاز تئوری قوی تر باشد ، طرحهای فاز عملی نیزاز اعتبار و کیفیت بالاتری برخوردارند .
4- آقای الکس آزبورن ( Alex Osborn ) :
طراحی در واقع رویاهای طراح است که چنانچه بدون پشتوانه علمی و توجیه عملکردی باشد ، حبابی بیش نخواهد بود .

5- آقای ویکتور پاپانک :
طراحی تلاشی آگاهانه است برای ایجاد نظمی نتیجه بخش .
6- آقای تئودور مالدونادو ( Theodore Maldonado ) :
طراحی صنعتی یک فعالیت ادراکی مبتنی بر تفسیر مشخصات فرمی اشیائی که بصورت صنعتی تولید می شوند می باشد . مشخصات فرمی نه تنها خصوصیات خارجی بلکه تمامی روابط ساختاری را دربر می گیرد که هم از دو نظر استفاده گر و تولید کننده ، یک شیئ واحد و همگون می سازد .
7- آقای روژه تالون : ( Roger Talon )
طراحی عبارتست از جستجوی اطلاعات و روش کار در بررسی مسئله و طی آن اشیاء محیط زیست با ویژگیها و نیازهای جسمانی و روحی انسانهای یک جامعه تطبیق داده می شوند .
8- آقای پروفسور لوباخ ( Prof. Lubach ) :
طراحی صنعتی روندی است که طی آن تولیدات صنعتی مورد استفاده قابل ساخت با نیازهای جسمی و روانی استفاده گران فردی و جمعی تطبیق داده می شوند .
9- خانم ژوسیلین دنوبله ( Jocelyn Denoblet ) :
طراحی عبارتست از پروسه ستنزهایی که بصورت فنی و جامع میان گروه مصرف در برقراری ارتباطی مناسب جهت تصمیم گیری بر روی ابداع هر محصول جدید می باشد . این پروسه تمامی ظواهر محیط انسانی را که شامل تولیدات صنعتی است در بر می گیرد

2-اهداف تحقیق
آشنایی با : طراحی و نقشه کشی صنعتی ، طراحی انواع قالبهای صنعتی طراحی قالبهای بادی و PET ، مدلسازی و طراحی با کامپیوتر(cad/cam ، ساخت قالب – تزریق پلاستیک تا 3 کیلوگرم ، مشاوره طراحی و ساخت قالب و جیگ و فیکسچر ، مراحل مشاوره در خصوص طراحی و ساخت و نصب کلیه قالبهای فلزی و پلاستیک . همچنین طراحی و ساخت و نصب جیگ و فیکسچر ، زیر نظر مهندسین زبده خودرو سازان کشور خدمات طراحی و مهندسی .
به کمک قالبهای برش، قطعات از نوار، تسمه های فلزی، صفحات یا پروفیلهای از مواد مصنوعی،کاغذ،چرم ، پارچه و مواد آب بندی ساخته می شود. قالبهای دو تکه غالبا" در پرس بسته شده و در نتیجه حرکت مستقیم الخط ماشین به هم نزدیک و دور می شوند. از روشهای ساخت و تولید طبق DIN8580 غالبا" فرآیندهای شکل دادن، قطع کردن و اتصال به کار می رود. مطابق با روش تولید قالبهای به کار رفته با عنوان قالبهای شکل دادن، قالبهای برش و قابهای اتصال مشخص می شود. قالبهای که عملیات برش و شکل دادن و گاهی اتصال را انجام می دهند به عنوان قابهای مرکب(سری یا یک مرحله)مشخص می شود.

3-اهمیت و دلیل انتخاب موضوع
دلایل زیادی وجود دارد که از آن جمله می توان به موارد ذیل اشاره کرد :
1- بررسی عدم تمایل بخش خصوصی در این زمینه با وجود سود دهی و اشتغال زائی فراوان.
2- تحریم همه جانبه کشور و نیاز به خود کفایی در این زمینه که متاسفانه مسئولین امر همکاری های لازمه را در این زمینه برای مساعدت کار فراهم نمی آورند.
3- چالشها و مشکلات موجودی همانند :
مشکلات ناشی از محیط تعریف و اجرای پروژه؛
مشکلات ناشی از روش (متدولوژی) پروژه؛
مشکلات ناشی از نحوه اجرای پروژه.
هرچند از این سه دسته مشکل، تنها مشکلات دسته 2 و 3 مستقیماً به مجری پروژه مربوط می شود و مهار مشکلات ناشی از محیط، معمولاً خارج از کنترل تیم اجرایی است، با وجود این، شناخت و تحلیل این مشکلات، توانایی مجری را درکاهش اثرات ریسک های ناشی از این گونه مشکلات افزایش می دهد.
از قالبها برای بریدن و فرم دادن فلزات نازک استفاده می کند.قالبها معمولا از قطعات متعددی ساخته شده اند که قسمت عمده همه آنها را سنبه و ماتریس و یا سنبه و قطعه فرم دهنده تشکیل می دهند عملیاتی که در کارهای قالبسازی موارد استفاده بیشماری دارند در زیر داده شده است

4-موانع و محدودیتهای طرح

مشکلات ناشی از محیط
ابهام در استراتژی های سازمانـــی: یکی از اصلی ترین اهداف طراحی قالب های برش در کشور، همسوسازی فناوری اطلاعات با استراتژی های سازمانی است. در دهه 1990 بروز آنچه به "پــــــــارادکس بهره وری"(3) شهرت یافت، موضوع همسوسازی استراتژیک را به پارادایم غالب طراحی قالب های برش تبدیل کرد، به گونه ای که امروزه در همه روشهای طراحی قالب های برشش ناخت جهت گیریهای استراتژیک کشور و عناصر برنامه استراتژیک آن، اولین گام در فرایند طراحی قالب های برش به شمــــار می رود.
در سازمانهای دولتی و خصوصی کشور ما، عدم وجود فرهنگ و تفکر استراتژیک، که خود ناشی از رقابتی نبودن فضای کسب و کار در کشور است، وضعیتی را پدید آورده که در آن، وجود سازمانهای دارای برنامه استراتژیک مدون و توافق شده، استثناست نه قاعده. اقدام به اجرای پروژه های طراحی قالب های برش در سازمانهایی که هیچیک از عناصر جهت گیری استراتژیک سازمانی (ماموریت، چشم انداز، اهداف، استراتژی ها، سیاستها، عوامل عمده موفقیت، شاخصهای کارایی و…) مشخص و مدون نیست، مجریان را ناگزیر به اتخاذ یکی از این روشها می کند:
– مجری در مراحل آغازین پروژه، به جای جمع آوری و دریافت نتایج برنامه ریزی استراتژیک سازمانی، خود اقدام به تحلیل و برنامه ریزی استراتــژیک سازمانی (ولو به شکل محدود) می کند. در این صورت ضمن انحراف منابع و زمان پروژه، توجه مجریان از دنبال کردن فرایند طراحی به تحلیل استراتژیک سازمانی منحرف می شود.
مجری بدون شناسایی عناصر برنامه استراتژیک سازمانی، پروژه طراحی قالب را پیش می برد. درنتیجه هیچ تضمینی برای آنکه چنین پروژه هایی به تحقق همسوسازی استراتژیک بینجامد، وجود ندارد.
در هر صورت، اهمیت وجود حداقلی از برنامه استراتژیک ســازمانی برای موفقیت پروژه های طراحی به حدی است که از آن به عنوان پیش نیاز اجرای این گونه پروژه ها یاد می شود .
نیازبه باز مهندسی فرایندها: اگر اثربخشی یک پروژه طراحی را در میزان تحولی بدانیم، که این پروژه در بهبود عملکرد نهایی سازمان دارد، باید اذعان کرد که انجام این گونه پروژه ها در سازمانهایی که فرایندهای سنتی انجام کار در آنها به طور اساسی نیاز به باز طرحی و بازمهندسی دارند، از پیش محکوم به شکست است. طراحی قالب های برش که با هدف بهینه سازی استفاده از فناوری اطلاعات و پیشبرد اهداف کلی کشور دردستیابی سازمان به اهدافش انجام می شود، درصورتی که در چنین سازمانهایی اجرا شود، درنهایت ممکن است به مکانیزه شدن فرایندهایی منجر گردد که یا میزان ارتباط آنها با اهداف استراتژیک سازمان موردتردید است، و یا به دلیل اشکالات فراوان در گردش کار، عملاً مانع از دستیابی به سطح بالایی از بهره وری سازمانی می گردند.
عدم مشارکت مدیران و کارکنان: باتوجه به ماهیت مشارکتی فرایند برنامه ریزی در سازمانها، یکی از بزرگترین چالشهای مجریان پروژه های طراحی قالب های برش جلب مشارکت فعال مدیران ارشد، مدیران میانی و سایر کارکنان سازمان در این پروژه هاست. نقش هریک از این سطوح سازمانی در فرایند طراحی قالب های برش تفاوت می کند و از تعیین جهت گیری استراتژیک تا ارائه اطلاعات لازم برای مدل سازی معماری موجود سازمان متغیر است، اما در هر صورت بدون میزان معینی از مشارکت هریک از سطوح ذکر شده، نمــــی توان به موفقیت پروژه های طراحی قالب های برش خوشبین بود.
مشکلات ناشی از اجرا
برنامه ریزی فرایند است، نه نتیجه: نکته ای که در اکثر پروژه های طراحی قالب های برش هم از سوی کارفرمایان، و هم از سوی مجریان، از آن غفلت می شود، ماهیت مستمر فرایند برنامه ریزی است. درواقع اجرای پروژه های طراحی قالب های برش را تنها باید به عنوان نقاط شروع این فرایند درکشور محسوب کرد. انجام این پروژه ها توسط مشاوران بیرونی، بیش از آنکه برای به سرانجام رساندن پروژه و تولید گزارشهای نهایی باشد، باید با هدف توانمندسازی ساختار داخلی کشور برای ادامــــــه و استمرار فرایند برنامه ریزی صورت گیرد. عدم توجه به ماهیت فرایندی طراحی قالب های برشموجب می شود که مدیران از انجام نخستین پروژه برنامه ریزی فناوری اطلاعات، که دراکثر موارد پس از پایان پروژه به نحو موثری به استمرار فرایند برنامه ریزی منجر نمی شود، توقع تاثیر درازمدت در تصمیم گیریهای سازمانی درمورد فناوری اطلاعات داشته باشند. توقعی که معمولاً برآورده نخواهدشد.
برآوردهای نادرست از زمان و هزینه پروژه: هرچند که زمان طبیعی برای انجام پروژه های بطراحی و قالب های برش بین 2 تا 5 سال برآورد می شود، با وجود این، درکشور ما کمتر پروژه ای را می توان یافت که در این محدوده زمانی به نتیجه مطلوب رسیده باشد. یکی از دلایل عمده این امر، عدم تحلیل مخاطرات پروژه در ابتدای کار، یا عدم توجه کافی به برخی از ریسک های جدی مانند عدم مشارکت مدیران و کارکنان، یا تغییرات سازمانی است.

5-تعریف واژه ها و اصطلاحات تحقیق
صفحه سنبه گیر:
سنبه های سوراخکاری ، شکاف زنی و مقطع را نگه می دارد
پین های قرار:
پین های قرار در عملکرد قالب های چند مرحله ای نقش اساسی دارند
استپ انگشتی:
استپ انگشتی و یا استپ های اولیه در قالبهای دو یا چند مرحله ای مورد استفاده قرار می گیرند.
فنر مایع:
هنگامی که نیروی جداکننده بسیار بزرگی نیاز باشد از اینگونه سیستمها استفاده می شود که باعث کاهش فنرهای معمولی می شود.

6-روش های جمع آوری اطلاعات
تقریباً سعی شده در بیشتر قسمتها از اطلاعات کتابخانه ای استفاده گردد که نمونه هایی از آنها به شرح ذیل می باشد در ادامه منابع دیگر مورد استفاده در طرح در بخش منابع و ماخذ آورده شده است:
1- اکبری، حسیــن و دیگران، ارزیابی تطبیقی پروژه های مدیریت صنعتی در سازمانهای ایرانی"، تدبیر، شماره 143، فروردین 83 ، ص 16.
2 – TURNER, J.R., THE HANDBOOK OF PROJECT-BASED MANAGEMENT, 2nd EDITION, MCGRAW – HILL, 1998, P.71
3- فصلنامه قالب سازان ، شماره 34، آذر 1383 ، 80 صفحه
4-میزگرد تخصصی جامعه قالبسازان ایران / قسمت سوم ص 6

7- تاریخچه ی طرح
در زمان های قدیم حتی سال های قبل از میلاد برای نشان دادن و معرفی قطعات و وسایل صنعتی از نقشه هایی استفاده می کرده اند که بطور کامل گویا نبوده و از قواعدی که همگان آن رادرک کنند بهره ای نداشته است ودر موقع نقشه خوانی با مشکلاتی روبرو می شوند تا اینکه آقای لئوناردو داوینچی نقاش و مجسمه ساز ایتالیایی (1459-1516) طراحی را ارائه نمود وطبق قواعدی جسم سه بعدی را روی صفحه ی دو بعدی با رسم تصاویر نشان داد که دراین حال نقشه هاگویا تر وقابل فهم تر شد.
سپس دانشمندان وریاضی دانان اروپایی فعالیت او را دنبال کردند تا اینکه گاسپارمانژ اهل فرانسه در سال 1798هندسه ترسیمی را معرفی نمود و این علم پایه و ریشه نقشه کشی صنعتی شد و امروزه از همان اصول استفاده می شود
نخستین موسسه ملی استاندارد در سال1902در انگلستان وسپس در1916 در هلند و 1917 درآلمان تاسیس شد. بدنبال آن استاندارد DIN که استاندارد صنعتی آلمان است گسترش پیدا کرد، ودرزمینه نقشه کشی صنعتی فعالیت وسیعی آغاز شد. در سال 1926 اتحادیه ای متشکل از 20 موسسه استانداردملی ازکشورهای مختلف به نام اتحادیه بین المللی موسسات استانداردملی استاندارد ISO)) تشکیل شد ،اما با پیشرفت تکنولوژی و نیاز به ارتباط صنعتی بین شرکتها ، لزوم ایجادیک سازمان بین المللی استاندارد مورد توجه قرار گرفت و در سال 1947 سازمان ISO تشکیل شد وشروع به کار نمود .
کشورایران در سال1332 اولین موسسه استاندارد خودرا تاسیس نمود ودرسال1360 به عضویت ISO درآمد.
بعضا کشورهااز استانداردهای مخصوص به خوداستفاده می کنند ولی درکل می توان گفت که تفاوتی عمده با هم ندارند برای آشنایی بیشتر شما استانداردهای چندکشور(یا قاره )آورده شده است:
استاندارد کشور یا قاره ………………. علامت اختصار
امریکا ………………………………………………. ANSI
اروپا ………………………………………………. CE
استرالیا ……………………………………………… SAA
کانادا ………………………………………………. CSA
ایران …………………………………………………. ISIRI
انگلستان …………………………………………….. BSI
ایتالیا …………………………………………………. UNI
روسیه ………………………………………………. GOST
ژاپن …………………………………………………. JISC
فرانسه ……………………………………………….. NF

فصل دوم

پیشینه ی طرح
(مبانی نظری)

بخش اول – اجزاء قالب های برش

اجزاء قالب ای برش عبارتند از
1- ماتریس 2- سنبه پولک زنی 3- سنبه های سوراخکاری
4- صفحه سنبه گیر 5- راهنماها 6- دیواره های کانال
7- استپ انگشتی 8- استپ اتوماتیک 9- صفحه جداکننده
10- اتصال دهنده ها 11- کفشکها

در قالبهای برش دو قسمت اصلی به نام های سنبه و ماتریس که در بالا نیز ذکر شده است وجود دارد و عملیات اصلی برش ورق را این دو قطعه انجام می دهند.
عملکرد یک قالب برش بر مبنای اعمال فشار ورق میان سنبه و ماتریس است زمانه فرضاً ورق نازک آلومینیومی را با یکقیچی معمولی برش می دهیم در واقع همان پدیده فیزیکی رخ می دهد که در قالبای برش یک پولک اتفاق خواهد افتاد با این تفاوت که در قالب برش پولک مسیر برش یک منحنی بسته به شکل دایره است لیکن در قیچی مسیر برش به شکل خط است. آنچه که نحوه کار یک قیچی معمولی را تحت تاثیر قرار می دهد مسائل نظیر تیز بودن لبهای برش، جنس لبه های برش، عدم وجود *** در لبه ها و همچنین فاصله مناسب تیغه ها نسبت به هم است این مورد آخر اهمیت بیشتری خواهد داشت اگر به دلیل لقی در محل اتصال دو تیغه از فاصله ای نامناسب پیدا کننده عمکرد قیچی به طور اساسی دچار مشکل خواهد شد در قالبهای برش بین سنبه و ماتریس لقی مناسبی وجود دارد که به اندازه قالب و جنس و ضخامت ورق بستگی دارد.

راهنماها:
مبل راهنما قطعه ای است که کفشک بالا و کفشک پایین را به هم مرتبط می کند و تعداد آن به اندازه قالب بستگی دارد و معمولاً بر روی کفشک پایین نسب می شوند.

دیواره های کانال:
تا اینجا ما هیچ صحبتی راجع به نحوه استقرار ورق برروی ماتریس نکرده ایم ورق به ستادگی بر روی ماتریس قرار می گیرد حال به وسیله ای احتیاج داریم که ورق را در جای صحیح خود قرار دهد برای این کار از قطعه ای به نام گیج با کانال استفده می کنیم کانال راهنما توسط دو تسمه فلزی که ورق را از دو طرف محصور کرده و آن را هدایت می کنند ایجاد می شود.

استپ انگشتی:
گرچه نوار ورق از اطراف محدودیت و هدایت شده است (به وسیله کانال راهنما) ولی هیچ پیش بینی ای در مورد توقف انتهای ورق نشده است. بنابراین به وسیله ای برای توقف نوار ورق و سوراخ نمودن آن توسط سنبه های مربوطه احتیاج می باشد. به این وسیله استپ انگشتی می گویند.

ماتریس:
بدنه ماتریس معمولاً به صورت مستطیل در نظر گرفته می شود. و دیواره سوراخ ها برای آسان بیرون افتادن قطعه، شیب دار در نظر گرفته می شوند و همچنین جای کافی برای پیچ ها و پین هایی که قالب را به کفشک می بندند در نظر گرفته می شوند.

سنبه پولک زنی:
سنبه به جزئی از قالب گفته می شود ه به طرف بالای پرس بسته می شود و با پایین آمدن عملیات مختلفی بر روی نوار ورق انجا می دهد. از سنبه ها برای برش، سوراخ کاری، ایجاد خم یا فرم در قطعه استفاده می شود.

سنبه سوراخ کاری:
برای جلوگیری از تکان خوردن نوار قطعه در هنگام پایین آمدن سنبه و عملیات سوراخکاری احتیاج است که قطعه ای قبل از رسیدن سنبه به نوار ورق، ورق را بگیرد که این کار را سنبه سوراخکاری انجام می دهند که قبل از سنبه پولک زنی قرار دارند و طول آنها نیز از سنبه پولک زنی بزرگتر هستند.

صفحه سنبه گیر:
همانطور که از اسم ان پیدا است کار این قطعه گرفتن سنبه ها است و معمولاً صفحه سنبه گیر بصورت مستطیل ساخته می شود.
استپ اتوماتیک:
پس از آنکه نوار ورق در مرحله اول سوراخ کاری شد باید برای تولید قطعه پیشروی کند . حال این نکته پیش می آید که قدر نوار باید جلو برود. وسله ای که حرکت ورق را محدد می کند و در هر بار ضربه پرس عمل می کند به پین اتوماتیک موسوم است (بر خلاف پین انگشتی ک فقط یکبار و در ابتدای هر نوار گذاری عمل می کند.

صفحه جداکننده:
صفحه جداکننده اکنون در تمام نماها رسم شده است کار آن همانطور که از نامش پیدا است جداکردن ورق از اطراف سنبه است چرا که ورق به علت انبساط پس از انقباض (در حالت بریده شدن ورق) به اطراف سنبه می چسبد و تمایل به بالا رفتن همراه با آن دارد. لذا صفحه ای باید این ورق را از اطراف سنبه جدا کند که به روبنده موسوم است.

اتصال دهنده ها:
در قالبهایی که به پرس بسته می شوند تمامی پین ها و پیچ های یک عضو مشخص هم قطر انتخاب می شوند پیچی که دو بنده را به قالب می بندد از نوع آلن می باشد. به دلیل شکل گرد و ارتفاع کم سر پیچ و مقاومت و عمکرد خوب این نوع پیچ برای اتصال مناسب است.

کفشک ها:
کفشک های قالب در اندازه های مختلف و اشکال متفاوتی وجود دارند و برای انتخاب یک نوع مناسب شرایط به خصوص باید رعایت شوند به علاوه در زمانی که نماهای مختلف آن کشیده می شود طرز عمل و روش خاصی باید رعایت شود.

بخش دوم- روش طراحی قطعات قالب برش
در این بخش به ترتیب مراحل طراحی قطعات ی قالب بیان شده است.

یک قالب طبق روند زیر طراحی می شود:
1- ماتریس 2- سنبه پولک زنی 3- سنبه های سوراخکاری
4- صفحه سنبه گیر 5- راهنماها 6- دیواره های کانال
7- استپ انگشتی 8- استپ اتوماتیک 9- صفحه جداکننده
10- اتصال دهنده 11- کفشکها

روش طراحی ماتریس
در طراحی ماتریس عر قالبی ، چهار عامل تاثیر گذار می باشد:
1- اندازه قطعه کار 2- ضخامت قطعه کار
3- پیچیدگی خطوط قطعه کار 4- نوع قالب
قالب ای کوچک، مانند آنچه در ساخت قطعات ماشینهای اداری از آنها استفاده می شود معمولاً دارای ماتریس یکپارچه می باشند. تنها در مورد قطعات با خطوط محیطی پیچیده است که ماتریس به صورت چند قسمتی ساخته می شود تا ماشینکاری ، سنگ زنی و عملیات حرارتی قطعات آسان باشد.

روش بستن ماتریس:
در ماتریس، حفره های پولک زنی و سوراخ های سوراخکاری ماشین کاری شده است.سوراخ هایی که در هر گوشه قرارداد به طور کامل پیچ شده است و دو سوراخ برای جا زدن پین انطباق ، برقو زده شده است.
چهار پیچ آلن ماتریس را به کفشک های پایین می بندد. پین هایی که از ماتریس و کفشک عبور می کند از هر گونه جابجایی نسبی ماتریس و کفشک جلوگیری می کند.
حداقل فاصله بین ماتریس تا لبه های بدنه ماتریس تقریباً برابر با 1:1 ضخامت ماتریس است اما در قالبهای بزرگ و مواردی که در خطوطی قالب ، لبه هایی نیز وجود دارد، این ضریب 5/1 خواهد بود.

افزایش اندازه قطعه پولک:
هنگامی که ابعاد قطعه دارای تلرانسهای بسیار دقیقی باشد، باید مقدار افزایش ابعاد قطعه یا سوراخ ماتریس را در سنگ زنی های متوالی بعد از دیواره صاف ماتریس در دست داشت در پولک زنی ورق های ضخیمتر از 6mm ایجاد حالت قیچی ، باعث کاهش 25 درصد در نیروی لازم خواهد شد. در روقهای نازکتر این مقدار به 33 درصد نیز می رسد.
روش قیچی زمانی به کار می رود که ابعاد قطعه از 123*125mm بزرگتر بوده و ضخامت ورق از 1.5mm بیشتر باشد.

روش طراحی سنبه های پولک زنی

مورادی درباره سنبه های پولک زنی:
محدوده انواع سنبه های پولک زن از سنبه های کوچک و ظریف جهت ساخت قطعات ساعت و وسایل دقیق تا سنبه های چند تکه جهت تولید و ساخت و قطعات بزرگ مانند سپر، درها و سقف اتومبیل می باشد
مواردی که در طراحی باید در نظر گرفته شود عبارتند از:
1- پایداری ، جلوگیری از تغییر فرم
2- پیچهای کافی جهت مقابله با نیروی وارده به هنگام جدا شدن نواز تغذیه از سنبه
3- اجرای خوب پینهای انطباقی جهت قرار گیری دقیق سنبه
4- چند تکه سازی، در صورت لزوم ، برای انجام عملیات حرارتی خوب:

جلوگیری از چرخش سنبه ها:
برای جلوگیری از چرخش سنبه ها در روشی به کار می رود که عبارتند از :
روش اول این است که به وسیله خارهایی که سر وته گرد دارند ثابت شده و از پرش آن جلوگیری می شود.
روش برای جلوگیری از چرخش سنبه های کوچک و غیر منظم، ماشینکاری بدنه سنبه به صورت مقاطعی به شکل چهار گوش می باشد.

جدا کننده قطعه از سنبه:
هنگامی که در پولک زنی از ورق های روغن اندود استفاده می شود، قطعه تمایل دارد که به سنبه بچسبد.
استفاده از جداکننده های فنر دار در یک طرف سنبه، باعث می شود تا قطعه از سنبه جدا شده و قطعه جدا شده مجدداً در زیر سنبه قرار نگیرد.

سه روش برای بکارگیری جداکننده ها موجود می باشد
روش اول برای سنبه های کوچک ، این پین پین جداکننده ، کوچک و پله دار ساخته می شود و در پشت آن یک فنر و یک پیچ تنظیم آلن قرار گرفته است این از جنس میله های مته بوده و سختکاری و پرداخت شده است.
روش دوم می توان پین جداکننده را بلند ساخت سر آن روی سطح بالایی سنبه قرار می گیرد و به طور مشابه روی آن فنر و یک پیچ تنظیم قرار دارد.
روش سوم این نوع جداکننده به صورت یک مجموعه مستقل است که ساختمان آن مشابه انواع پیشین است.

روش طراحی سنبه های سوراخ کاری

مواردی درباره طراحی سنبه های سوراخ کاری:
سنبه های سوراخ کاری معمولاً ضعیفترین نقطه در طراحی قالب است بنابراین ملاحظات زیر باید همیشه مدنظر باشد:

1- سنبه ها را تا حد امکان قوی طراحی کرده تا طی وارد شدن شوک های مکرر دچار شکست نشود.
2- سنبه های لاغر تا حد امکان باید هدایت و نگه داشته شده تا راستای بین سنبه و دیگر اجزاء همچنان حفظ و از کمانش آن جلوگیری شود.
3- طراحی باید به گونه ای باشد که به هنگام شکسته شدن سنبه، براحتی بتوان آن را تعویض کرد.

در سنبه های درجه یک معمولاً سنبه های با قطر کمتر از 5mm توسط بوشهای سخت کاری شده که در در صفحه جداکننده جازده شده است، راهنمایی شده و از میان آن عبور می کند.
در سنبه های بزرگ این روش زمانی کاربرد دارد که سوراخکاری روی ورقها ضخیم انجام شود و احتمال خیز و جابجایی سنبه ها هنگام برخورد با ورق وجود داشته باشد.
در سراخکاری قطعات پله ای شکل با اضافه کردن بلوکهای کمکی می توان از کاربرد سنبه های سوراخکاری بلند و باریک جلوگیری کرد. در این روش هر دو سنبه به یک اندازه ساخته شده و ساخت سنبه ها آسان می شود. همچنین حداکثر استحکام نیز ایجاد می شود.
سنبه های ظریف و سرکوبی شده که به هم نطدیک هستند، هنگام سوراخکاری ورقهای نسبتاً ضخیم، نباید یکباره و همزمان با هم در روق نفوذ کنند. این روش باعث جلوگیری از شکسته شدن سنبه ها در اثر سیلان مغشوش فلز خواهد شد. اختلاف از تفاع برای دو سنبه مجاور هم در حدود 2/3 ضخامت ورق می باشد.
سنبه های سرکوبی شده و بسیار باریک و کم قطر را می توان توسط غلاف راهنما نگه داشت و توسط بوش های سختکاری شده و بازده شده در صفحه جداکننده آنها را هدایت کرد.
به هنگام تعویض می توان براحتی سنبه ها را خارج کرد و سنبه های جدید را در غلاف جایگزین کرد. در پشت آن ها یک پیچ ضامن و با یک صفحه پشت بند قرار داده می شود.
روش طراحی صفحه سنبه گیر

مواردی درباره طراحی صفحه سنبه گیر:
صفحه سنبه گیر، سنبه هایسوراخ کاری، شکاف زنی و قطع را نگه می دارد. جنس آن معمولاً از فولاد ماشین سازی می باشد اما می توان آن را از فولاد ابزار سازی نیز ساخت عملیات حرارتی روی آن انجام نمی شود، این قطعه ممکن است صفحه ای کوچک جهت نگه داری یک سنبه سوراکاری باشد.

ملاحظات مهم عبارتند از:
1- ضخامت کافی جهت نگه داری دقیق سنبه ها
2- ایجاد سوراخ های دقیق برای پین ها به منظور قرار گیری دقیق و مطمئن
3- به کارگیری تعداد کافی پیچ برای غلبه بر نیروی مخالف به هنگام جدا شدن ورق از سنبه
هنگامی که تعداد زیادی سنبه در یک صفحه سنبه گیر وجود دارد، باید نیروی حاصل از داش دن ورق از سنبه محاسبه شود تا در مورد کافی بودنپیچ های صفحه سنبه گیر اطمینان حاصل شود در رابطه:
L: طول برش که در اینجا با مجموع محیط سوراخ هاست = L*T/0.00117
:T ضخامت نوار تغذیه یا ورق
: نیرو به پوند
ضخامت صفحه سنبه گیر باید در حدود 1.5 برابر قطر باشد . با استفاده از جدول زیر می توان ابعاد مورد نظر را یافت.
صفحه های سنبه گیر که برای سنبه های با مقاطع نامنظم به کار می رود، در سطح خود دارای شیاری هستند که عمق آن را به اندازه ضخامت پله سنبه می باشد. یک قسمت تخت و سنگ خورده سنبه در برابر یکی از دیواره های شیار قرار گرفته و از چرخش سنبه جلوگیری می کند.

روش طراحی پین های قرار

مواردی درباره طراحی پین های قرار:
پین های قرار در عملکرد قالبهای چند مرحله ای نقش اساسی دارند و بسیاری از مشگلات در خطوط پرسکاری در اثر طراحی نادرست آنها ایجاد می شود.
در طراحی این قطعات ملاحظات زیر در نظر گرفته می شود:
1- باید به اندازه کافی استحکام داشته باشد نا ضربه های ناگهانی مکرر باعث شکسته شدن آنها نشود. ضربه های شدید وارده به نوک پین قرار بیش از تصور می باشد.
باید توجه داشت که پین قرار باید بتواند یک نوار تغذیه سنگین را به سرعت حرکت داده و در جای مناسب تنظیم کند.
2- پینهای قرار باریک باید به خوبی دربرابر خمش حفظ و هدایت شود. زیرا خمش آنها باعث قرارگیری نادرست نوار تغذیه در قالب خواهد شد.
باید این قطعات از مرغوبترین فولاد ابزاری ساخته شود و در عملیات حرارتی باید سختی آنها به 57-60 HRC را کول برسد.
3- نحوه طراحی آنها باید به گونه ای باشد تا در مواقع سنگ زنی، سریع و آسان بتوان سنبه ها را دمونتاژ کرد.
پین های قرار کوچک:
برای پین های قرار با قطر کمتر از 3mm، تند درون مهره پیچ شده و یک مهره تنظیم کوچک در پشت پین قرار بسته می شود. نهایتاً در پشت این مجموعه یک مهره تنظیم بزرگ قرار خواهد گرفت. براحتی با باز کردنمهره می توان پین قرار را از جای خود خارج کرد . پس از تیز کردن سنبه ، پیچ تنظیم کوچک را باز کرده و با چرخاندن پین قرار در مهره به اندازه مقدار ارتفاع سنگ زنی، پین قرار را در مهره بالابرده و دوباره مهره تنظیم را در جای خود محکم می کنند. مجموعه را در جای خود قرار داده و مهره دوباره در پشت مجموعه بسته خواهد شد.

پین های قرار بزرگ:
پین های قرار با قطر بیشتر از 20mm توسط پیچ های آلن که از پشت کفشک داخل می شود، در جای خود بسته می شود . پین قرار دارای یک فاصله اضافی جهت سنگ زنی های بعدی سنبه می باشد.
دو روش جهت بکارگیری پین های قرار در قالب های چند مرحله ای وجود دارد:
1- در قرارگیری مستقیم، سوراخ قرار، روی قطعه پولک زنی قرار می گیرد که به این پین های قرار، پینهای قرار مستقیم گفته می شود. این نوع پینها در بدنه سنبه جاسازی می شود.
2- در روش غیر مستقیم ، سوراخ قرارگیری پینهای قرار در منطقه مازاد نوار تغذیه واقع می شود.

روش طراحی کانال تغذیه و قرار قطعه کار

موراد قابل توجه در طراحی این قطعات عبارتند از:
انتخاب مواد – بلوکهای آماده و یا فولادهای ابزاری پرداخت شده در قالبهای درجه یک جهت این قطعات مورد استفاده قرار می گیرد.
فولادهای حاصل از نورد سرد فقط هنگامی مورد استفاده قرار می گیرد که قالب برای تولید تعداد قطعات کم باشد.

ضخامت کافی ـ ضخامت دیوراه ای جلویی و پشتی کانال تغذیه باید به حدی باش تا باعث گیر کردن نوار تغذیه در اثر وجود تابیدگی احتمالی نشود. این تابیدگی بیشتر در مواردی دیده می شود که نوار تغذیه از ورقای پیچیده شده تولید شده باشد و آن ها را صاف و مستقیم نکرده باشند.

به کارگیری دقیق پینها ـ از آنجا که دیوراه های کانال باعث تنظیم مکان قطعه و یا نوار تغذیه در قالب می شود، باید دقیقاً در جای ود پین شود.
دقت مکان قرار گیری ـ فاصله بین حفره ماتریس تنظیم دیواره کانال عمولاً با دقت بالایی روی نقشه مشخص می شود.
دقت در سطح تنظیم مکان قطعه یا نوارـ این سطح که در تماس با نوار تغذیه یا قطعه است باید سنگ زنی شود و همچنین علائم مربوط نیز در نقشه ها مشخص شود.
قرارهای جلو و عقب نوارهای تغذیه:
در مرحله عبور نوار تغذیه از یک قالب دو مرحله ای سوراخکاری ـ پولک زنی، اپراتور، نوار تغذیه را در کنار دیوراه پشتی قرار می دهد.
پایه امتداد نوار تغذیه را با امتداد سطح ماتریس یکسان می کند تا نوار تغذیه بین ماتریس و صفحه جداکننده گیر نکند. اندازه برابر است با عرض نوار تغذیه به علاوه 0.8mm هنگامی که تغذیه اتوماتیک وجود دارد و عرض نوار به علاوه 1.5mm تا 4.6mm هنگامی که تغذیه با دست انجام می شود ضخامت دیواره برای ورقهای تا ضخامت 0.0625 = 1.6 .
روش طراحی استپ انگشتی

موارد قابل توجه در طراحی استپ انگشتی:
استپ های انگشتی و یا استپ های اولیه در قالب های دو یا ند مرحله ای مورد استفاده قرار می گیرند. آنها باعث ایست و تنظیم محل ایست نوار تغذه برای انجام مراحل کار قالب پیش از برخورد نوار تغذیه یا استپ اتوماتیک و یا تغذیه خودکار می شود. تعداد آنها بستگی به تعداد مراحل کاری قالب دارد. در تغذیه دستی تعداد آنها یکی کمتر از تعداد ایستگاههای قالب می باشد. در تغذیه خودکار فقط یک استپ انگشتی استفاده می شود این این قطعه از فولاد سرد ساخته می شود و آن را نیتروره می کنند.

عملکرد استپ انگشتی:
استپ انگشتی وضعیت کاری ه جلو برده شده است و نوار تغذیه، توسط اپراتور به آن فشار داده شده است. پرس حرکت می کند و دو سوراخ در نوار تغذیه ایجاد می شود. سر استپ اتوماتیک توسط فنر به سمت راست رفته است.
اکنون استپ انگشتی توسط اپراتور به عقب کشیده می شود تا نوار تغذیه بتواند به سمت چپ پیشروی کند و به سر استپ اتوماتیک برسد حرکت مجدد پرس باعث تولید یک قطعه پولک زنی شده کامل و ایجاد دو سوراخ در نوار تغذیه خواهد شد. اپراتور نوار تغذیه را محکم به طرف استپ اتوماتیک می فشارد تا قطعه توسط پانچ از نوار تغذیه کنده شود.

تناسب فواصل روی ماتریس:
ابعاد استپ انگشتی زمانی مشخص می شود که عرض دیوراه جلویی کانال تغذیه مشخص شده باشد. عرض دیوار جلویی نیز به حداقل فاصله بستگی دارد فاصله نیز به طور اساسی به نوع شکل حفره ماتریس بستگی دارد.
برای حفره هایی با خطوط بدون شکستگی فاصله حداقل باید 1..12 برابر ضخامت ماتریس باشد.اگر گوشه های داخلی وجود داشته باشد حداقل برابر 1.5 برابر و اگر گوشه ها ی تیز داخل وجود داشته باشد برابر با 2 برابر خواهد بود. این فواصل حداقل برای ضخامت های مختلفماتریس در جدول آنده است ارتفاع ماتریس خود تابعی از ضخامت نوار تغذیه می باشد.
روش طراحی استپ اتوماتیک

موارد قابل توجه عبارتند از:
استپ های اتوماتیک باعث توقف و تنظیم انتهای نوار تغذیه در ایستگاه آخر می باشد. استپ اتوماتیک از آن جهت با استپ انگشتی متفاوت است که به صورت خودکارنوار تغذیه را متوقف می کند. کاربر فقط نوار تغیه را به هنگام کار محکم به آن می فشارد.
استپ های اتوماتیک را می توان از فولاد نورد سرد و یا فولاد ماشین سازی ساخت و آن را نیتروره کرد.

ملاحظات طراحی آن عبارت است از:
1- عملکرد صحیح و مثبت در شرایط رد و زیاد و ضربه های ناگهانی بزرگ
2- انجام کمترین عملیات ماشینکاری در صفحه جداکننده به منظور دستیابی به حداکثر استحکام
3- طراحی محکم، پایدار، ساده و بدون قطعات اضافی
استپ اتوماتیک عموماً از شش جزء اصلی تشکیل شده است
1- استپ 2- پین لولا 3- فنر کششی
4- پایه فنر 5- پیچ تنظیم 6- مهره

استپ اتوماتیک انتهایی، نوع دیگری از استپ اتوماتیک است. این نوع استپ ها راحت تر استاندارد می شوند زیرا محدوده ابعادی آنها نسبت به استپهای کناری کمتر است.
روش نصب استپ استفاده از نگه دارنده استپ می باشد
مزایای این قطعه عبارت است از
1- می توان این قطعه را براحتی سخکاری کرد تا عمر طولانی داشته باشد
2- ماشینکاری صفحه جدا کننده به حداقل می رسد.
3- استپ یک سستم مستقل خواهد داشت و می توان آن را در قالبهای گوناگون استفاده کرد.
روش طراحی صفحه جدا کننده

موارد قابل توجه عبارتند از:
صفحه جداکننده باعث جدا شدن نوار تغذیه از دور سنبه های پولک زنی و سوراخکاری می شود. به دلیل قمت اران ، صفحه های جداکننده ثابت بیشترین کاربرد را دارند.
صفحه های جداکننده فنری در موارد زیر به کار می روند:
1- هنگامی که قطعات پولک زنی بسیار دقیق و تخت مورد نظر باشد. زیرا صفحه جداکننده فنردار پیش از شروع عملیات برش باعث صاف و مسطح شدن ورق نوار تغذیه می شود.
2- هنگامی که ورق های بسیار نازک ، سوراخکار و پولک زنی می شود. این صفح ها از پاره شدن و برگشت لبه های برش جلوگیری می کند.
3- از آن جه که عمل جداکردن به محض حرکت رو به بالای سینه پرس شروع می شود از شکسته شدن سنبه های کوچک جلوگیری می شود.
4- در عملات ثانوی از جمله در قالبهای سوراخکاری دید خوب اپراتور باعث سرعت بخشیدن به کار و نهایتاً تولید بیشتر خواهد شد.
اگر جز سوراخکاری هیچ ماشین کاری دیگری روی صفحه جداکننده لازم نباشد، می توان آن را از فولاد نور سرد ساخت . اگر ماشین کاری مورد نیاز باشد، باید از فولادهای ماشین سازی استفاده کرد تا تابیدگی اتفاق نیافتد.

فنر مایع:
هنگامی که نیروی جداکننده بسیار بزرگی نیاز باشد از این گونه سیستم ها استفاده می شود که باعث کاهش تعداد فنرهای معمولی می شود. این مسئله خود به هنگام کمبود فضا بسیار مهم می باشد. این سیستم های فنری به وسیله یک امولسیون سیلیکون در روغن پر می شود.

طراحی اتصال دهنده ها
یکی از قسمتهای مهمی که در هر قالب وجود دارد بست هایی است که برای اتصالات قالب به کار می رود شاید به دلیل گستردگی طرح قطعات قالب، قانون روشنی برای انتخاب بست مناسب وجود نداشته باشد ولی می توان پیش بینی هایی را اعمال نموده تا قالب دچار اشکال نگردد و خطری هیچ کدام از اجزاء قالب را تهدید نکند .
پیچ ها برای این منظور استفاده می شوند که اجزاء یک قست را به هم متصل سازند ولی این انتظار از آنها نمی رود که این اجزاء از لحاظ انطباق دقیق ضمانت شوند. لقی ای که برای سوراخ پیچ در نظر گرفته می شود 2/0 میلی متر بزرگتر از قطر پیچ است و جای خزینه سر پیچ 8/0 میلی متر بزرگتر از قطر آن می باشد.
فواصل بین پیچ و پین ها و لبه جسم نکته دیگری است که باید به آن توجه کرد اگر فاصله پیچ ها و پین ها کم شود این خطرات که در عملیات حرارتی قطعه دچار شکستگی یا ترک شود در صورتی که تعدادی پیچ در یک قطعه باریک مثل شمش استفاده شود طول شمش را به تعداد پیچ ها تقس می کنیم تا فاصله بین آنها بدست آید در ضمن این فاصله موفقیت مرکز پیچ های بغل نسبت به لبه های قطعه را مشخص می کند. در مورد قطعات نامتقارن اولاً پین ها را تا حد ممکن از هم دور کنید ثانیاً موقعیت پیچ ها را به گونه ای در نظر بگیرید که قطعه را کاملاً به کف بچسباند.

روش طراحی کفشک ها
بعد از طراحی همه قسمتها نوبت به انتخاب کفشک مناسب می رسد که ماتریس و صفحات سنبه گیر به ان بسته می شوند. برای آن که سنبه در هنگام بالا و پایین رفتن مداوم هیچ گونه تغیر مکان هر چند جزئی هم نداشته باشد و خساراتی وارد نیاید، از بوش و میل راهنما ایتفاده می شود که لقی بین آنها 005/0 میلی متر می باشد. این تلرلنس دقیق باعث نشست سنبه در جای دقیق خود می گردد. اگر عملیات دیگری غیر از برش مانند فرم و خم مورد نظر است این لقی می تواند بین 01/0 میلی متر باشد.

فصل سوم

نیازمندیهای طرح

1- نیازمندیهای سازمانی

الف – برآورد نیروی انسانی
این کار گاه برای شروع به کار حداقل به 25 نفر کارگر ساده که حداقل دوره ها را دیده باشند و 8 نفر مهندس در رشته های مختلف نیاز دارد.
از مهندسین مورد نظر ، حداقل 3 نفر مهندس کامپیوتر نیاز می باشد که با نرم افزار و سخت افزار مرتبط با کار آَشنایی کامل را داشته باشد.
از مهندسین محاسب مکانیک افرادی نیاز می باشد که با نرم افزار استودیو ورک و اتوکد آشنایی کامل داشته و تجربه های قبلی کاری در این زمینه داشته باشند.

– امکانات رفاهی ، آموزشی و انگیزشی:
دیدن دوره های مختلف آموزشی کار با دستگاه ها و یادگیری مهارت لازم برای تمامی کارگران ساده الزامی است .
در مورد رفاهی ، باید حداقل نیازهای اولیه کارگر را بتوان تامین نمود. ایجاد مکان مناسب از نظر نور ، سیستم تهویه قوی و …. از لازمه های بدون چون و چرای کار می باشد.
انگیزشی: تشویقهای مالی در تولید محصول بیشتر .

2- نیازمندیهای غیر سازمانی
الف- دستگاه ها و تجهیزات مورد نیاز :

1- ماتریس 2- سنبه پولک زنی 3- سنبه های سوراخکاری
4- صفحه سنبه گیر 5- راهنماها 6- دیواره های کانال
7- استپ انگشتی 8- استپ اتوماتیک 9- صفحه جداکننده
10- اتصال دهنده ها 11- کفشکها 12- دستگاه های خمش

ب- موقعیت جغرافیایی طرح:
وسعت عملیاتی که توسط قالبها می توان روی فلز انجام داد بسیار زیاد است و بستگی کامل به طرح و ساخت قالب دارد. اگر مقدار تولید بالا باشد قالب کاملتر و اگر تعداد قطعه مورد نیاز کم باشد قالبهای ساده تری ساخته می شود.
مزایای تولید بوسیله قالب عبارتند از:
۱- سطح تولید بالا می رود.
۲- قطعه تولیدی ارزانتر تمام می شود.
۳- قطعات دارای اندازه یکسان هستند.
۴- قطعات تولیدی تمیزتر و دقیقتر بدست می آیند.
پس می توان این چنین استنباط کرد که حداقل زمین مورد نیاز یک هکتار می باشد .
در زمینه موقعیت جغرافیایی طرح معمولا این طرح ها در مناطق بیرونی شهر و در شهرک های صنعتی احداث می گردند.

فصل چهارم

برآورد مالی طرح

برآوردها :
دستمزد کارگران تمام وقت حداقل 200- الی 300 هزار تومان (قانون اداره کار)
دستمزد کارگان ساده = طبق قانون کار و میزان ساعت حداقل 150 هزار تومان
دستمزد مهندسان محاسب = بین 1 تا 2 میلیون تومان
خرید تمامی دستگاه ها = بین 80 تا 200 میلیون تومان
تهیه وسائل بهداشتی و امکانات رفاهی اولیه ( تلویزیون ، یخچال ، …. ) 5 میلیون تومان

فصل پنجم

خلاصه ، نتیجه گیری ، پیشنهادها

1- خلاصه
اگر خواسته باشیم خلاصه در مورد قالب های برش مطالبی را بگوییم می توانیم بگوییم که برای هر قطعه صنعتی که می بینیم و در اطراف ما هستند یک قالب طراحی شده است و مراحلی که گفته شده است را به ترتیب انجام داده اند و اگر ما نیز بخواهیم قطعه ای بسازیم نیز می توانیم با اعمال این مراحل و اجرای آن ها یک قالب برای قطعه مورد نظرمان بسازیم.
برای شکل دادن ضخامت فلزی از عملیاتی نظیر برش،فرم(خم کاری) و کشش استفاده می شود.
که معمولا این عملیات را پرسکاری یا سنبه کاری می نامند.
موارد استفاده قالبها:
از قالبها برای بریدن و فرم دادن فلزات نازک استفاده می کند.قالبها معمولا از قطعات متعددی ساخته شده اند که قسمت عمده همه آنها را سنبه و ماتریس و یا سنبه و قطعه فرم دهنده تشکیل می دهند عملیاتی که در کارهای قالبسازی موارد استفاده بیشماری دارند در زیر داده شده است.

2- نتیجه گیری
برای طراحی یک قالب پرس بایستی خیلی از مسائل مربوط به پرسکاری، قالبها، طرز استفاده قالبها و قطعه ای که می خواهیم تولید کنیم را مورد مطاله و بررسی قرار می دهیم و طرحی ارائه دهیم که از هر لحاظ مقرون به صرفه و قابل توجه بوده و در مدت زمان کمتری قطعات تولیدی زیادی ارائه دهد.
یک قالب برش از قسمت های زیر تشکیل شده است.
ردیف
نام قطعات
ردیف
نام قطعات
۱
سنبه
۸
روبنده(ورق گیر)
۲
ماتریس
۹
پین استپ
۳
کفشک بالائی
۱۰
سنبه گیر
۴
کفشک پاینی
۱۱
ضربه گیر
۵
میله راهنما
۱۲
پین انگشتی
۶
بوش راهنما
۱۳
توپی
۷
بیرون انداز
۱۴
قطعه کار(نوار)
قالبها از دو قطعه بالائی و پائینی تشکیل شده اند. معمولا" نیمه بالائی محل استقرار سنبه ها بوده و همچنین توپی نیز به کفشک بالائی سنبه می شود. نیمه پائینی محل نصب ماتریس می باشد.
به کمک قالبهای برش، قطعات از نوار، تسمه های فلزی، صفحات یا پروفیلهای از مواد مصنوعی،کاغذ،چرم ، پارچه و مواد آب بندی ساخته می شود. قالبهای دو تکه غالبا" در پرس بسته شده و در نتیجه حرکت مستقیم الخط ماشین به هم نزدیک و دور می شوند. از روشهای ساخت و تولید طبق DIN8580 غالبا" فرآیندهای شکل دادن، قطع کردن و اتصال به کار می رود. مطابق با روش تولید قالبهای به کار رفته با عنوان قالبهای شکل دادن، قالبهای برش و قابهای اتصال مشخص می شود. قالبهای که عملیات برش و شکل دادن و گاهی اتصال را انجام می دهند به عنوان قابهای مرکب(سری یا یک مرحله)مشخص می شود.

3- پیشنهادها
از مهمترین پیشنهادات ممکنه در این ضمینه می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
1- ارادئه تسهیلات بانکی به کار آفرینان در این زمینه با توجه به هزینه های بالای طرح
2- همکاری بیشتر مسئولان در راه اندازی این چنین کارگاه هایی

پیوستها

عکس های مربوط به انواع قالب

فهرست منابع و ماخذ

1- اصول نقشه کشی و طراحی قالب
مولف یوسف ستاره شناس
2- طراحی و ساخت قالب و قیود
مولف: Roland /Klein مترجم : مندس عبدالله ولی نژاد

3- گام به گام طراحی و ساخت قالبهای برشی
مولف: Paquin,j,R مترجم : مهندس عبدالله ولی نژاد – مهندس کیانی جوای فخار

(( فهرست مطالب ))

عنوان
صفحه
پیشگفتار
1
فصل
اول – کلیات طرح

تعریف موضوع
3
اهداف تحقیق
5
اهمیت و دلیل انتخاب موضوع
6
موانع و محدودیتهای طرح
7
تعریف واژه ها و اصطلاحات تحقیق
11
روش جمع آوری اطلاعات
12
تاریخچه طرح
13
فصل دوم – پیشینه موضوع

بخش اول – اجزای قابهای برش
16
بخش دوم – روش طراحی قطعات قالب برشی
21
فصل سوم – نیازمندیهای طرح

سازمانی
39
غیر سازمانی
41
فصل چهارم – براورد مالی طرح

سرمایه مورد نیاز
44
فصل پنجم – خلاصه ، نتیجه گیری و پیشنهادها

خلاصه
46
نتیجه گیری
47
پیشنهادها
48
پیوست ها
49
منابع و مآخذ
52

عنوان پروژه :
طراحی قالبهای برش و اهمیت اقتصادی آن

استاد :

تهیه کننده گان :

تقدیر و تشکر

الحمدلله الذی هدانا لهذا و ماکنا لنهدی لولا ان هدا نا الله
ستایش خدایی را که مارا بدین راه هدایت فرمود و اگر مارا خدا رهبری نمی کرد ما خود هدایت نمی یافتیم.خداوند بزرگ را ستایش می کنم که جهان را بر اساس علم،وحکمت آفرید و به بشر آموخت که نیل به سعادت تنها در گرو تقوی،دانش و پیمودن راه انبیاء و اولیاء اوست.
اورا سپاس می گویم که به ما توفیق داد تا این تحقیق را در محضر استادان بزرگوار به انجام رسانیم.

باتشکر از استادان گران قدر:
جناب استاد

59


تعداد صفحات : 59 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود