تارا فایل

مقاله سینما




عنوان:
سینما

استاد:

دانشجو:

فهرست مطالب
پیشگفتار: 4
مقدمه 7
تاریخچه سینما 9
"سینمای اولیه" : 10
"تحکیم صنعت سینما در دهه 1920": 12
"تولّد سینمای ناطق": 13
"سینمای رنگی": 14
"شرایط کنونی": 15
سال شمار تاریخ سینمای ایران 17
نتیجه 34
"مجموعه واژه های سینمائی متداول": 35
منابع و مآخذ: 41

پیشگفتار:
این تحقیق برای واحد تاریخ سینما (2) دانشکده سینما وتئاتر دانشگاه هنر نوشته شده است. یکی از دغدغه های همیشگی دوستداران سینما مطلع شدن ودنبال کردن راه هایی است که سینما از بدو تولد در نقاط مختلف جهان رفت وتحولاتی است که دچارش شد. یکی از این سرزمین ها که از تاریخ سینمای قابل توجهی برخوردار است کشور هلند است ودر این تحقیق به مطالعه سرگذشت سینما در این سرزمین می پردازیم.
متاسفانه به دلیل عدم پرداخت کافی به این موضوع به خصوص در کشور ما منابع ومواخذ کافی برای پرداختن به این موضوع وجود نداشت وهم چنین به دلیل ضیق وقت امکان بررسی بیشتر در این زمینه میسر نشد. از این جهت در این تحقیق کوتاه نواقص وکمبودهایی وجود دارد.
با توجه به منابع ومرجوعات موجود این تحقیق در چندین بخش تنظیم شده است.بخش اول درباره سرزمین هلند بخش دوم نگاهی به سینمای هلند و بخش سوم نهادها و موسساتی که در این سرزمین در زمینه سینما فعالیت می کنند.
در این تحقیق به منابع مکتوبی مراجعه شده در آخر به آن ها به تفضیل اشاره خواهد شد. عبارات یا واژه هایی که احتمال می رود خواننده با آنها ناآشنا باشد در پاورقی صفحه ها تعریف شده وهمچنین به نقل قول ها وتعاریف به طور جامع پرداخته شده است.
امیدواریم بتوانیم در این چند صفحه کوتاه به طور مناسب به این موضوع پرداخته باشیم و تلاشمان در این باره نتیجه مطلوبی داشته باشد.
سینما یک وسیله ارتباط جمعی سرگرم کننده ای است که همانند مطبوعات مصور ، گرامافون، رادیو و تلویزیون ، ساخت امروزی آن بر تکنولوژی گسترده ای که در قرن بیستم متولد شده است استوار می باشد گر چه پیدایش و رشد مراحل سینمای امروز پیشینه در تلاش مخترعین، مهندسین ، دانشمندان ، صنعتگران و هنرمندان سال های سده ی پیش دارد ، اما آن چه ما امروز به عنوان سینما می شناسیم ، همزمان با آغاز قرن بیستم حضور فعال خود را اعلام می دارد و تکامل آن موازی با پیشرفت های فنی هشتاد و چند سال گذشته پیش می رود . برخلاف سایر رسانه های تولید و توزیع پیام ، سینما حامل شیوه نوینی از تجربیات دراماتیک است رابطه متقابل میان نیازهای خلاقه هنرمند و استفاده از آن منابع تکنولوژیک است که در دسترس وی قرار دارد. تکوین تکنولوژی سینما مفهومی فراتر از صرفاً توسعه ی مراحل عملی داشته است . این تکوین همیشه گونه ای مشارکت همراه با تعارض ، برای هنرمند خلاق به همراه آورده است. این خاصیت را هنگامی که نوآوری علمی سال های دهه 1890 به رسانه های مردمی امروزی بدل می شود بهتر و سریع تر ملاحظه می نماییم .

مقدمه
سینما از بدو تولد به سرعت در سرزمین های متعدد ومختلفی گسترش یافت وطبق ویژگی ها و خصیصه های این سرزمین ها دچار تحولات وپیشرفت هایی شد که از طرفی مهم واز جهت دیگر جالب و خواندنی هستند.
سینما مانند هر هنری به هر سرزمینی که رفت جزئی از آن شد و یک شخصیت پیدا کرد. اینگونه سینما شد یک سرزمین ، یک ملت.
سینمای هر کشور راه درازی را طی کرده راهی که در آن متولد شده شکل گرفته، بزرگ شده ،تغییر کرده وروح گرفته است .سینمای کشور هلند هم تاریخ بزرگی دارد.سینمایی که بسیار تحت تاثیر حوادث سیاسی وا جتماعی وعوامل فرهنگی بوده است. سینمایی که مانند دوچشم به تمام تاریخ این سرزمین چشم دوخته و آن را ثبت کرده است.
همیشه تاثیر پذیرترین رسانه هر سرزمین ،سینماست ودقیقا به همین دلیل است که شیوه فیلمسازی ونوع آنها در هر نقطه از جهان منحصر به فرد است. در سرزمین سینمای داستانی رونق دارد و در جای دیگر مستند وانواع دیگر.
به هر حال تحول جزء جدایی ناپذیر سینماست و در همین مسیر است که کامل وپخته می شود. سینمایی که تاریخ بزرگی دارد حرفهایی بیشتری هم برای زدن دارد.

تاریخچه سینما
آن چه اصطلاحاً "تاریخ اولیه سینما "خوانده می شود ماجرایی جالب است. از نظر متنی ، نقطه آغاز را می توان در سال های نخستین قرن نوزدهم پیدا کرد. مجموعه ای عکس با توالی سـریع به بیننده نشان داده می شد و خصوصیت چشم آدمی که آن را "تداوم دید" می خوانیم باعث می گردید که این عکس ها نیز به مثابه تصویری مجزا و مستقل ، بلکه مجموعه ای متحرک و با حالات متغیر دیده شوند . اگر این تصاویر به صورت پیوسته ، مراحل تحول و تغییر یک حرکت خاص را بیان دارند. در نهایت مجموعه این تصاویر یک حرکت مداوم را ارایه خواهند داد. در دوره ای که از حوالی سال های 1835 آغاز می گردد. ابزار علمی متعددی براین اساس ساخته شدند و با بهره گیری از این ابزار علمی، گام هایی در جهت نمایش حرکت برداشته شد. مجموعه ای از ده یا دوازده نقاشی که نمایانگر توالی مراحل ساده یک حرکت ، هم چون بالا و پایین جهیدن یک دلقک یا جست و خیز کودکی بود، به سرعت و یکی پس از دیگری با کمک چند روزنه کوچـک یا مجـموعه ای آینه ، شـکل حرکت را نمایش می دادند.

"سینمای اولیه" :
با نگاهی به گذشته ، امروزه تعریف اصول عملی و مشخصات دستگاه سینما توگراف یا وسیله ثبت تصویر ، به طور ساده و خلاصه این گونه بیان می شود که: یک دوربین از حرکت موضوع در صحنه،مجموعه عکس های ثابتی را بر روی نوار شفاف فیلم حساس عکاسی ثب می کند و یک پروژکتور یا دستگاه نمایش ، تصویر بزرگ شده همین مجموعه عکس ها را در سالنی تاریک بر روی پرده منتقل می سازد تا تصویری از حرکت موضوع در صحنه ظاهر شود. اما سرعت عبور فیلم حساس در داخل دوربین و از مقابل دریچه نور و شتاب فیلم ظاهر شده در داخل دستگاه نمایش ، خود مسئله مهمی است.
از همان ابتدای کار مشخص گردید که برای ارایه تصویری از یک حرکت مداوم و طبیعی ، عبور حداقل 12 تصویر در هر ثانیه از مقابل دریچه نور دستگاه نمایش ، منطقی و ضروری است. سال های نخستین دهه 1900 شاهد تکوین سینما به مثابه صنعتی بود که بر مبنای اول فنی توافق شده بین المللی، زمینه های نوعی تلاش برای ایجاد یک وسیله سرگرمی را در جهان فراهم ساخته بود. در تولید نخستین تصاویر متحرک (سینمای اولیه)، دوربین در یک موقعیت ثابت ،نگاهی گذرا ، سریع و اجمالی به صحنه داشت . به تدریج همان صحنه از چندین نظرگاه مختلف و از زوایای متفاوتی فیلم برداری شد. و سکانس ها یا واحدهای زمانی طولانی تری بر روی فیلم ثبت گردید. بر اساس این تجربه مفید ، تکنیک بیان سینمائی یا دراماتیک ، با استفاده از بازیگران تولد یافت . واقعه ای در یک واحد زمانی مشخص و در مکانی معین رخ می داد، هنرپیشگان وقایع داستان را بازسازی می کردند و دوربین از زوایای مختلف به ثبت صحنه ها مشغول بود.

"تحکیم صنعت سینما در دهه 1920":
در فاصله سال های اوایل قرن بیستم و دهه 1920 است که تقریباً در سراسر جهان غرب ، سـالن های سیـنما به عـنوان محلی بـرای گذراندن وقـت و سرگـرمی تثبیت می گردد و سینما به عنوان یک رسانه ارتباط جمعی شناخته می شود که هیچ وجه اشتراکی بادیگر رسانه های پیـش ازخـود ندارد. فیـلم های کوتاه اولیه ، اغلب در سالن های کنسرت معمولی به نمایش درمی آمدند . این فیلم ها خود یک بخش نمایشی مستقلی بودند که جزئی از برنامه سرگرم کننده سالن کنسرت را تشکیل می دادند. اما اندکی بعد و در همین سالها ، در مراکز شهرهای بزرگ، سالن های کوچکی که اختصاص به نمایش فیلم داشت، تاسیس گردید. در واقع بعضی از این سالن ها در اثرتغییر و تبدیلاتی که در سالن های قبلی کنسرت و تئاتر صورت گرفته بود به وجود آمده بودند.
جذبه فزاینده ی سرگرمی سینما از آن چنان بازار فروش فوق العاده ای برخوردار بود. که سالن های عادی تئاتر فاقد آن بودند.

"تولّد سینمای ناطق":
تا سال های 29-1928 از نظر فنی تکامل و توسعه ای در سینما صورت نگرفت در این سال ها بود که سینمای حرفه ای دچار دگرگونی شگرفی گشت. در میان نخستین کوشش هایی که در مورد همزمانی پخش صدا و تصویر صورت گرفت می توان از سیستم هایی یاد کرد. که صفحات بزرگ گرامافون را به شکل مکانیکی ، همزمان با حرکت دستگاه نمایش تصویر یا پروژکتور سینما روی صفحه مخصوص دستگاه گرامافون به حرکت در می آورد. البته باید توجه داشت که ضبط جداگانه تصویر و صدا و پخش همزمان آن از نظر عملی کار بسیار مشکلی بود. با گذشت مدت زمان کوتاهی. شیوه ضبط صدا بر روی همان نوار فیلمی که قبلاً تصویر آن چاپ شده بود، ابداع گردید و روش قبلی ضبط و ثبت جداگانه صدا و تصویر منسوخ شد.

"سینمای رنگی":
در دوران پیشرفت های فنی که متعاقب ورود صدا به سینما حاصل شد، تکامل سیستم های فیلم برداری رنگی برای سینمای حرفه ای یکی ازمهم ترین دست آوردها
محسوب می شد. البته باید توجه داشت که در قیاس با پذیرش سریع صدا از جانب سینماگران ، مقبولیت جهانی رنگ مدت ها طول کشید. در خلال سال های 33-1932 سیستمی از سینماتوگرافی رنگی که قادر بود محدوده قابل قبولی از طیف رنگ را بازسازی نماید. به شکل تجارتی و معمول آن معرفی گردید این سیستم توسط موسسه"تکنی کالر"(Technicolor) عرضه شد.تکنی کالر از حوالی 1919 در زمینه های مختلف تکنیک سینمای رگی به تحقیق و تجربه پرداخته بود. دستیابی به نتایج این مطالعات آن چنان موفقیت عمده ای محسوب می شد که برای سالیان دراز ، نام تجارتی تکنی کالر در سرتا سر جهان مترادف با فیلم سینمائی رنگی بود.

"شرایط کنونی":
با مختصری توضیح دربار ه ی شرایط امروزی، فیلم سازی حرفه ای سینما را به پایان می بریم . قطع 35 میلی متری فیلم با سابقه تثبیت شده طولانی خود، هم چنان جایگاهی مسلط در عرصه سینمای تجاری و تفریحی دارد. و در زمینه نمایش آثار عظیم و پرجلال و شکوه سینمائی ، قطع فیلم 70 میلی متری کماکان برتری خود را حفظ کرده است . فیلم 16 میلی متری به صورت رسانه ای کاملاً حرفه ای ، نه تنها کاربردی عمدتاً در زمینه های غیرداستانی و برای موارد آموزشی ، بازرگانی و… دارد. بلکه از حیطه تماشاگران و مخاطبین محدود ، به عرصه فیلم های سرگرم کننده و داستانی نیز گام می نهد و گسترش می یابد . این گونه گسترش محدوده کار، از طریق حمل دستگاه نمایش کوچک و سبک فیلم های 16 میلی متری به داخل هواپیما ، کشتی و سالن هائی با ظرفیت محدود تماشاگران ، انجام می گیرد. بازار غیر حرفه ای یا آماتور ، تقریباً به طور کامل در اختیار فیلم 8 میلی متری و جانشین بلافصل آن سوپر 8 میلی متری است. فیلم سوپر 8 همراه با باند صدای اپیتیک که در زمینه های آموزشی ، اداری ، بازرگانی و… می تواند قابل بهره برداری باشد، اخیراً به رقابت با رسانه ای دیگری هم چون نوار ویدیو برخاسته است. شیوه ها و تکنیک های تولید تلویزیونی تاثیر زیادی بر تولید فیلم های تهیه شده در استدیوهای مختلف فیلم سازی داشته اند. البته باید گفت: سیستم هایی که برای فیلم برداری با چند دوربین و با یک واحد بازبینی و کنترل مرکزی ، به منظور کار سینمائی تکامل یافتند ، مقبولیت چندانی پیدا نکردند . همان طور که بعضی پرداخت های بلند داستانی نیز که کاملاً با دوربین تلویزیونی و نوار ویدیو تهیه شده و برای نمایش در سالن های سینما بر روی فیلم منتقل شده بود، مورد پذیرش کلی قرار نگرفت اما آن چه مسلّم است این که، در زمینه های وابسته و مکملی هم چون "نمایاب های الکترونیک یا تلویزیونی " (TV.view finders)و"تحلیل گرهای مداربسته رنگ" (Closed circuit color Analyse)برای استفاده لابراتوار ظهور فیلم ، و ضبط نوعی کدگذاری یا رمزگذاری زمانی (Time -Code -Recording) در روی یک نوار جداگانه ، برای یافت و شاسایی اتوماتیک مواد ضبط شده صدا و تصویر در مراحل تدوین ، تکنولوژی الکترونیک عمده ترین و عملی ترین شکل تاثیر بخش خود را برتکنیک فیلم سازی سالیان اخیر اعمال کرده است.

سال شمار تاریخ سینمای ایران
1279: مظفرالدین شاه در سفری به فرانسه، دوربین فیلم برداری و دستگاه نمایش فیلم می خرد و به ایران می آورد (مرداد ماه). میرزا ابراهیم خان عکاسباشی نخستین ایرانی است که در همین سفر فیلم برداری می کند.
1283: تاسیس اولین محل نمایش فیلم توسط میرزا ابراهیم خان صحافباشی، در خیابان چراغ گاز(امیرکبیر فعلی).
1286: تاسیس سالن نمایشی روسی خان در خیابان علا الدوله (فردوسی فعلی) و تاسیس سالن نمایش آقایوف در مقابل دارالفنون تحریم سینما توسط شیخ فضل الله نوری، که بعدا از سوی ایشان لغو شد.
1291: تاسیس سالن نمایش آرتاشس پاتماگریان (اردشیر خان ارمنی) در خیابان عطاءالدوله (فردوسی).
1292: تاسیس سالن نمایش ژرژ اسماعیلف در مقابل سینمای اردشیرخان
1294: درگذشت میرزا ابراهیم خان عکاسباشی اولین فیلم بردار ایرانی.
1296: تاسیس سالن سینمای زنانه توسط خان بابا معتضدی.
1302: ساخته شدن فیلم علف از کوچ ایل بختیاری توسط مریان سی. کوپر و ارنست بی. شودساک در ایران.
1304: آغاز کار خان بابا معتضدی به عنوان نخستین فیلم بردار حرفه ای ایرانی که تا سال 1310 ادامه یافت.
1307: درگذشت آرتاشس پانماگریان (متولد سال 1242) از پیشگامان سینمای ایران، در پاریس. تاسیس دومین سینمای زنانه توسط خان بابا معتضدی.
1308: ورود آوانس اوگانیاس به ایران و ساختن نخستین فیلم ایرانی، آبی و رابی.
1309: افتتاح سینما پالاس در محل سابق سینما تهران، ناتمام ماندن فیلم انتقال برادر که ابراهیم مرادی در حال ساختن آن است به دلیل نداشتن مجوز.
1310: آغاز نمایش فیلم ناطق در ایران.
1311: اوگانیانس حاجی آقا اکتور سینما را می سازد.
1312: عبدالحسین سپنتا دختر لر را می سازد.
1313: سپنا فردوسی و شیرین و فرهاد را می سازد.
1315: سپنتا چشمان سیاه را می سازد.
1316: با نمایش فیلم لیلی و مجنون آخرین فیلم سپنا دوره اول فیلم سازی در ایران پایان می یابد.
1324: آغاز دوبله فیلم های خارجی به فشار آب فارسی، توسط دکتر اسماعیل کوشان
1326: تاسیس متیرافیلم و شروع تولید طوفان زندگی (علی دریابیگی).
1327: نمایش طوفان زندگی در اردیبهشت ماه و تداوم فعالیت فیلم سازی
1329: تصویب آیین نامه سینماها و موسسات نمایشی در خردادماه.
1342: تاسیس دانشکده هنرهای دراماتیک در دی ماه
1344: موفقیت تجاری بی سابقه گنج قارون (سیامک یاسمی). تصویب آیین نامه صدور پروانه نمایش انواع فیلم.
1345: تاسیس سازمان رادیو و تلویزیون ملی ایران.
1348: قیصر (مسعود کیمیایی) رکورد فروش تازه ای به جا می گذارد، و همراه با گاو (داریوش مهرجویی) دوره تازه ای در سینمای ایران آغاز می کند، تاسیس مرکز سینمایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان.
1349: تشکیل مرکز آموزش فیلم سازی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
1357: دوبار اعتصاب و تعطیلی سینماها برای افزایش بهای بلیط. اوج گیری انقلاب اسلامی و به آتش کشیده شدن سینماها.
1358: رونق کار سینماها و واردکنندگان فیلم های خارجی به واسطه نمایش فیلم هایی که سال ها توقیف بودند مصادره تعدادی از سینماها.
1359: تشکیل شوراهای بررسی فیلم و فیلمنامه ها در امور سینمایی وزارت فرهنگ و آموزش عالی، رواج ویدیو
1360: تشکیل کمیسیون اکران
1361: الحاق معاونت امور سینمایی به وزارت ارشاد اسلامی.
1362: غیرقانونی اعلام شدن فعالیت ویدیو کلوپ ها شروع کار بنیاد سینمایی فارابی، منبع ورود فیلم توسط بخش خصوصی و انحصار ورود فیلم توسط بنیاد فارابی در اسفندماه
1363: کاهش عوارض فروش فیلم ایرانی به 5 درصد، بیست ریال افزایش بهای بلیت سینماها.
1364: رکورد تازه فروش با فیلم عقابها (ساموئل خاچیکان) موفقیت دونده (امیر نادری) در جشنواره های خارجی و نمایش عمومی داخل و خارج کشور.
1366: تقسیم بندی کیفی فیلم های ایرانی، چهار گروه با قیمت های متفاوت بلیت. رکورد تازه فروش با فیلم اجاره نشین ها (داریوش مهرجویی).
1367: زمان بندی نمایش فیلم های ایرانی، تشکیل انجمن تولیدکنندگان فیلم ایرانی. تشکیل منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران. لغو شرط تصویب فیلم نامه برای ساخت فیلم
1368: حضور گسترده فیلم های ایرانی در جشنواره های ایرانی
1369: تاسیس خانه سینما با هدف زیر پوشش گرفتن همه دست اندرکاران سینما. برگزاری نخستین جشنواره فیلم های کوتاه. بحث های موافق و مخالف در باره بازگشایی کلوب های ویدیو. تداوم استقبال از فیلم های ایرانی در جشنواره های جهانی.
1370: رکورد تازه فروش با فیلم عروس (بهروز افخمی). بالا گرفتن بحث های جنجالی درباره سیاست های سینمایی و مسیر و اهداف فرهنگی سینمای ایران، ادامه موفقیت های جهانی فیلم های ایرانی.
1371: نمایش و موفقیت گسترده زندگی و دیگر هیچ (عباس کیارستمی) در عرصه بین المللی و دریافت مهم ترین جوایز بین المللی تاریخ سینمای ایران: جایزه یادبود روبر تو روسلینی و جایزه بخش نوعی نگاه چهل و پنجمین دوره جشنواره کن فرانسه. حذف سوبسید دولتی در صنعت سینمای ایران و افزایش ناگهانی و سرسام آور هزینه تولید فیلم و به تبع آن، بلیت سینماها.
1372: شکسته شدن رکورد تولید سالانه فیلم در ایران به رغم قطع سوبسید دولتی، رواج ماهواره. تاسیس و بازگشایی کلوب های مجاز ویدیو و آزاد شدن خرید و فروش و استفاده از ویدیو. شرکت عباس کیارستمی در چهل و ششمین دوره جشنواره کن به عنوان داور بخش مسابقه تشکیل انجمن حمایت از سینمای دفاع مقدس، رکورد تازه فروش با فیلم هنرپیشه (محسن مخملباف) اختصاص پرونده سالانه راهنمای جهانی فیلم 93 به سینمای جدید ایران
1373: نخستین حضور سینمای ایران در بخش مسابقه جشنواره کن با زیردرختان زیتون (عباس کیارستمی) و نیز معرفی همین فیلم به آکادمی علوم و هنرهای سینمایی آمریکا به عنوان کاندیدای سینمای ایران برای دریافت اسکار بهترین فیلم خارجی. تغییر مدیران امور سینمایی کشور پس از یازده سال . تداوم تولید انبوه با وجود افزایش هزینه ها و حذف سوبسید. به دست آمدن رکورد فروش افسانه ای 175 میلیون تومانی برای فیلم کلاه قرمزی و پسرخاله به رغم پایین آمدن محسوس متوسط فروش.
1374: افزایش مجدد بهای بلیت سینماها. دریافت دوربین طلایی جشنواره کن توسط جعفر پناهی برای فیلم بادکنک سفید. تغییرات مجدد در مدیریت امور سینمایی کشور. تحریم جایزه اسکار توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی. تصویب قانون ممنوعیت استفاده خانگی از ماهواره در مجلس شورای اسلامی.
1375: انتشار ضوابط و مقررات بررسی فیلم و فیلم نامه برای نخستین بار در سال های پس از انقلاب اسلامی معرفی یزر درختان زیتون برای شرکت در رقابت های اسکار بهترین فیلم خارجی.
1376: تغییر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پی انتخاب سید محمد خامی به ریاست جمهوری. و آغاز تغییرات وسیع در سیاست های سینمایی از جمله انتصاب رئیس هیات مدیره خانه سینما (سیف الله داد) به معاونت امور سینمایی و مشارکت بیش تر سینماگران در سیاست گذاری ها. دریافت نخل طلای کن توسط طعم گیلاس. معرفی گبه برای شرکت در رقابت های اسکار بهترین فیلم خارجی.
1377: حذف شرط تصویب فیلمنامه برای ساخت فیلم. و سپرده شدن امر نمایش فیلم ها (سینماها و زمان نمایش) به توافق پخش کننده و سینما دار، حضور بچه های آسمان در میان پنج نامزد دریافت اسکار بهترین فیلم خارجی.
1378: افزایش فروش فیلم های ایرانی. تصویب ساخت سینما در همه شهرها و شهرک های با بیش از پانزده هزار نفر جمعیت. معرفی رنگ خدا برای شرکت در رقابت های اسکار بهترین فیلم خارجی.
1379: برگزاری جشن های صدسالگی سینما در ایران. بالا گرفتن بحث هایی در میان سینماگران کشور پیرامون ضرورت تغییر در ساختار سینمای ایران و خانه سینما. شروع و سپس توقف بخش برنامه های تلویزیونی فارسی زبان از شبکه های ماهواره ای خارج از کشور. دریافت شیر طلای ونیز توسط فیلم دایره.
1380: به رغم شروع دوره دوم ریاست جمهوری سیدمحمد خاتمی، با استعفای سیف الله داد و تغییر مدیران و مسئولان امور سینمایی کشورگفته شد تجدید نظر ها و محدودیت هایی در سیاست های سینمایی ایران اعمال خواهد شد.
1381: تغییرات در سیاست های سینمایی، تداوم فریادهای و نجواها درباره بحران سینمای ایران. شروع به کار فیلم سازان جوان و ناشناخته. گرایش به استفاده از Dvcam در میان فیلم سازان حرفه ای.
1382: فعال شدن بیش تر فیلم سازان، معتبر سینمای ایران در بیست و پنجمین سال پیروزی انقلاب و تدارک برای انتشار 25 کتاب سینمایی 25 پوستر فیلم و منتخبی از بهترین موسیقی متن طی 25 سال گذشته. همچنین کلنگ احداث چند سینمای جدید به زمین زده شد.
1383: سرعت گرفتن سالن سازی و تجهیز سینماها، ورود تجهیزات جدید صدای فیلم، شکسته شدن رکورد فروش فیلم مارمولک و توقف اعتراض آمیز نمایش آن نمایش دوئل پرخرج ترین فیلم تاریخ سینمای ایران که بدعت گذار معیارهای تازه ای در تولید فیلم در ایران بود. پیشی گرفتن فروش فیلم در ژانرهای غیرکمدی و بالا رفتن تولید.
1384: بازگرداندن شان سینمای ایران به جایگاه واقعی و مناسب خود به عنوان محور سیاست های سینمایی دولت جدید اعلام شد.
1385: آتش بس (تهمینه میلانی) با اندکی بیش از یک میلیارد تومان رکورد ریالی فروش در تاریخ سینمای ایران را شکست.
1386: در پی افتتاح مجموعه سینمایی رازی، وعده افتتاح مجموعه سینما آزادی نیز در اواخر سال داده شد. ساخت چند مجموعه دیگر که در آستانه تمام است، ادامه دارد. اخراجی ها (مسعود ده نمکی) با فروش یک میلیارد و صیصد میلیون تومان رکورد فروش آتش بس را شکست و برای اولین بار ، به همت خانه سینما یک شورای داوری تندیس های زرین و دیپلم افتخار به بهترین کتاب های سال سینمایی اهدا کرد و این مراسم قرار است هر سال ادامه یابد.
1387: در پی افتتاح مجتمع سینما آزادی در آغاز سال، مجتمع سینمایی پارک ملت و دومین سالن سینمای موزه سینما نیز آغاز به کار کرد. در کنار بازسازی برخی از سینماهای قابل مرمت و آتش گرفتن یا تعطیلی تعدادی از سینماها، ساخت و آماده سازی مجتمع های سینمایی دیگری هم در جریان است.
130: دستیابی به پدیده دوام تصویری در مطالعات نوری بطلمیوس.
1250: اختراع یک وسیله نور و سایه توسط لئون پاتیستا آلبرتی، کشیش ایتالیایی.
1267: تشریح کاربرد آینه ها و عدسی ها
1500: تشریح اتاق تاریک توسط لئوناردو دو داوینچی
1568: تعبیه عدسی به جای روزانه ساده در اتاق تاریک که سرآغازی برای عکس برداری و فیلم برداری، و همچنین نمایش تصویر برروی پرده است.
1671: تشریح فانوس جادو توسط کشیش به نام آتاناسیونس کرچر
80-1770: رواج گسترده تئاتر سایه چینی در فرانسه، آلمان و انگلیس
1814: شروع کار روی عکاسی توسط جوزف نیسه فور نی یپس.
1829: ادامه کار نی یپس با همکاری لویی داگر
31-1824: مطالعه بر روی پدیده دوام تصویری توسط پیتر مارک راجت و مایکل فارادی و چند دانشمند دیگر
1826: اثبات قانون دوام تصویری توسط یک اسباب بازی علمی به نام تاماتروپ
1833: توسعه صفحه جادو توسط پیاتین بلژیکی و اشتامپفر اتریشی
1834: ثبت اختراع زئوتروپ (نوعی صفحه جادو) توسط ویلیام هورنر که توهم حرکت ایجاد می کرد
39-1835: ثبت شیمیایی تصویر دریافتی از عدسی اتاق تاریک توسط فاکس تالبوت و لویی داگر. اختراع عکاسی.
1850: الحاق عکاسی به دستگاه اسلاید فانوس جادو
1873: عکاسی مرحله به مرحله از حرکت های انسان وحیوان توسط مای بریج انگلیسی در آمریکا
1877: تکامل پراکسینوسکوپ امیل رینفر به صورت یک پروژکتور نمایش دهنده تصویرهای پی در پی روی پرده
95-1878: تکامل گونه های مختلف دوربین برای ضبط حرکت توسط ماره، فیزیولوژیست فرانسوی
1884: تولید اولین فیلم حلقه ای توسط جورج ایستمن
1887: توسعه فونوگراف توسط ادیسون و دستیارش دیکسون برای صدابرداری توام با فیلم برداری
1889: کوشش ایستمن برای اختراع و ثبت فیلم عکاسی قابل انعطاف، ثبت اختراع طرح یک پروژکتور توسط ویلیام فریس گرین انگلیسی، آزمایش امیل رینو با فیلم سوراخ دار. نمایش اولین کینتوفونوگراف ادیسون.
91-1890: استفاده از فیلم سوراخ دار، توسعه دوربین کینتوگراف، و تکمیل کینوسکوپ (شبیه شهر فرنگ) برای تماشا کردن، توسط ادیسون
1892: افتتاح تئاتر نوری امیل رینو در پاریس، که فقط تصویرهایی را نمایش می داد که با دست ترسیم شده بود.
1893: نمایش شهر فرنگ کینوفونوگراف در نمایشگاه جهانی شیکاگو
28 دسامبر1895: نخستین برنامه نمایش فیلم برادران لومیر، روز به رسمیت شناخته شدن مبدا اختراع سینما
1896: ساخته شدن گرامافونی برای همزمانی صدا و تصویر توسط پاته
1900: کوشش های دیگر برای همزمان کردن فیلم و صدا و تصویر توسط گرمون در فرانسه، گلداسمیت در آلمان و کسان دیگر.
1908: تحقیق در باره کاربرد سرعت های متنوع در فیلم برداری توسط پرسی اسمیت در انگلیس، تجربه در زمینه انیمیشن با استفاده از چوب کبریت توسط امیل کول در فرانسه
1909: ساخته شدن یک فیلم کارتون با 10 هزار نقاشی توسط وینسور مک کی در آمریکا
1912: طراحی یک سیستم تجربی صدا روی فیلم توسط اوگن لاست در انگلیس.
1913: ایجاد شهر هالیوود در حومه لس آنجلس
17-1913: سال های تحول انیمیشن
1918: نمایش اولین فیلم بلند انیمیشن به نام غرق شدن لوسی تانیا ساخته وینسور مک کی در آمریکا
1919: کار در زمینه ی ضبط نوری صدا روی فیلم در آلمان و انگلیس
1923: تاسیس اولین استودیوی والت دیزنی
1926: نمایش فیلم دون ژوان با موسیقی همزمان ضبط شده روی دیسک توسط برادران واتر در آمریکا
1927: با فیلم خوانده جاز سینما ناطق می شود. آغاز تولید اسکار
1928: نمایش اولین کارتنون مشکی میکی ماوس والت دیزنی با نام کشتی بخار ویلی با صدای روی فیلم
1929: تغییرات فنی در سینماها به خاطر ناطق شدن فیلم ها
1934: تجربه هایی در زمینه نقاشی متحرک با استفاده از گرافیک توسط هاپین و آنتونی گراس در فرانسه، که مغایر با فیلم سازی متداول کارتون بود، تاسیس آرشیو فیلم رایش در آلمان.
1935: تاسیس آرشیو فیلم موزه هنرهای مدرن نیویورک. تاسیس آرشیو فیلم در لندن و میلان. نمایش یکی شارب ساخته، روبن مامولیان، نخستین فیلم رنگی با سیستم سه رنگی تکنی کالر.
1936: آغاز فعالیت تلویزیونی بی بی سی در لندن (که در سال 1939 به دلیل گسترش جنگ متوقف شد تاسیس سینما تک فرانسه در پاریس.
1937: تاسیس استودیوهای چینه چیتا در رم
1938: تاسیس جشنواره ونیز
1946: تاسیس جشنواره کن
1950: آغاز رواج تلویزیون
1951: تاسیس جشنواره برلین
1952: نمایش devil bovana (ارج اوبولر) نخستین فیلم سه بعدی، نمایش اینست سینه راما (ارنست شودساک)، نخستین فیلم سینه راما
1953: نمایش خرقه ساخته هنری کاستر نخستین فیل بلند سینماسکوپ
1954: تاسیس جشنواره کارلووی واری در چکسلواکی.
1966: تاسیس جشنواره مسکو
1980: آغاز اوج گیری رواج ویدیو
1982: بحث هایی پیرامون نگرانی از تهدید ویدیو برای صنعت سینما
1985: آغاز همزیستی مسالمت آمیز ویدیو و سینما
1990: ادامه پیشرفت های تکنولوژیک در سینما که طی دهه 1980 با ظهور و ویدئو شتاب گرفته بود، اینک به نظر می رسد که هیچ تصویر خیالیف غیرقابل انعکاس بر روی پرده نیست.
1992: انتخاب همشهری کین (اورسن، ولز، 1941) به عنوان بهترین فیلم تاریخ سینما در رای گیری مجله انگلیسی سایت اندوساوند از منتقدان و فیلم سازان مطرح و مهم جهان برای چندمین بار پیاپی.
1993: اعتراض سینماگران و هنرمندان و روشنفکران به ویژه اروپایی به قرار گرفتن تبادل فیلم و آثار هنری زیر پوشش مقررات بین المللی تعیین تعرفه کالاهای تجاری، معروف به پیمان گات.
1994: تدارک مفصل جشنواره ها و موسسات و نهادهای سینمایی جهان برای برگزاری جشن های صدسالگی سینما
1995: برگزاری جشن های صدسالگی سینما در کشورهای مختلف رواج کاربرد شبکه بین المللی کامپیوتری اینترنت و استفاده از آن برای انتقال تصویر ثابت و متحرک
1996: تداوم تاخت و تاز سینمای آمریکا با فیلم های پرهزینه، و افزایش دستمزدهای بازیگران پول ساز این سینما. اعلام این که پس از درآمد تسلیحات، دومین تولید پرسود صادراتی آمریکا، فیلم است، ورود برخی فیلم های روز آمریکایی به شبکه اینترنت، افزایش شبکه های بین المللی کامپیوتری و شبکه های تلویزیونی ماهواره ای.
1997: آغاز عرصه فیلم روی شبکه های کامپیوتری و تحولات فنی فراوان در همه زمینه های تولید و نمایش.
1998: شکسته شدن رکورد فروش فیلم در تاریخ سینما توسط فیلم دویست میلیون دلاری تایتانیک با رقمی نزدیک به یک میلیارد و هشتصد میلیون دلار که به نظر می رسد تا سال ها دست نیافتنی باشد.
1999: آغاز جایگزینی و سیع تکنولوژی CD و DVD بجای نوارهای ویدیویی
2000: DVD به سرعت CD را از دور خارج کرد
2001: حادثه حمله تروریستی یازدهم سپتامبر به نیویورک، بر سینمای آمریکا و جهان تاثیرهای چشمگیری گذاشت.
2005-2002: تجربه هایی برای پخش فیلم در سینماها با هدف حذف کپی نمایش با آپارات رواج DVD و بازنگری انتقادی در فیلم های قدیمی بر اثر تماشای نسخه هایی که با کیفیت بهتری روی DVD منتشر شده اند.
2007: در نخستین دوره اهدای جایزه سینمای منطقه آسیا و پاسیفیک سینمای ایران در هر هشت رشته کاندیدا داشت و سه جایزه گرفت.
2008: با پیروزی باراک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، سینمای این کشور به فیلم هایی با موضوع رئیس جمهورها توجه نشان داد.

نتیجه
سینما در اولین روزهای قرن بیستم متولد شد و تا آخرین روزهای همین قرن در اوج بود. قرن بیستم را شاید بتوان بیش از هر چیز قرن سینما دانست. هیچ پدیده ای نمی تواند به این سرعت به نقطه اوج برسد وبه همان سرعت دچار رکورد شد. فیلمسازان دیگر نه برای پخش روی پرده های سینما که برای خودشان فیلم ساختند و به این ترتیب حضور سینما کمرنگ شد. ولی هنوز فیلم ساخته می شود پخش می شود و طرفداران سینما هنوز دوست دارند در سالن های سینما فیلم ببینند تا روی نسخه های DVD و ویدئو و… و سینما هنوز ادامه دارد.

"مجموعه واژه های سینمائی متداول":
آرتیست Artiste- Artist.
در لغت بمعنی هنرمند و کسی است که در رشته ای از هنرهای عالی یا مستظرفه مهارت دارد. بطور کلی به نقاش و در جهان سینما به بازیگر اطلاق می شود.
استودیو Stodio.
محل و کارگاه تهیه فیلم که صحنه های داخلی آنرا در دکورهائی که در آنجا بسته شده فیلمبرداری می کنند و بعلاوه مجهز به وسایل لازمه برای تهیه و عرضه فیلم است.
آکتریس Actrice- Actress.
هنرپیشه زن.
آکتور Acteor- Actor.
هنرپیشه مرد.
آکسیون Action.
در لغت بمعنی عمل است و در سینما به اعمال، جنبش ها و اتفاقاتی که غالباً پدید آورنده حوادث است اطلاق می گردد.
پرسوناژ Personnage- Personage.
یک فرد یا شخصیت در سناریو و بطریق اولی در فیلم. هر هنرپیشه در فیلم در نقش یک پرسوناژ یا در مواقع استثنایی در نقش دو یا چند پرسوناژ ظاهر می شود.
پلان Plan- Shot.
یک صحنه ساکن یا متحرک که بدون انقطاع فیلمبرداری شده باشد.
تراژدی Tragedie- Tragedy.
چه در سینما و چه در تئاتر به نمایشات تاثرآور و رقت انگیز که حوادث فجیع را می نمایاند اطلاق می گردد. نمایشات تراژیک غالباً با مرگ قهرمان داستان پایان می پذیرد. تراژدی را به فارسی شاید بتوان فاجعه ترجمه کرد.
درام Drame- Drama.
در تئاتر و سینما عبارت از نمایشی است که از زندگی عادی برداشته شده و مثل زندگی عادی ممکن است درآن هم خنده و هم شادی وجود داشته باشد. درام بهترین نوع داستان برای فیلم های سینما است.
دکوپاژ Decoupage- Continuity.
تعیین دقیق پلات ها و مشخصات آنها از قبیل فاصله با موضوع، انتخاب کادر و زاویه رویت و نوع ذره بین دوربین فیلمبرداری تعیین هر سکانس و حرکات دوربین و تغییر مکان هنرپیشه و غیره در مقابل سناریو و دیالوگ آن- دکوپاژ را می توان به اختصار تنظیم و ترتیب دادن سناریو برای فیلم برداری تعریف کرد.
دکور Decor- Set.
معماری ها، نقاشی ها و ترتیب جای گرفتن اثاثیه ها و بطور خلاصه تمام تزئینات در یک صحنه.
دکوراتور Decorateur.
طرح تزئینات صحنه ها که احتمالاً خود نیز ترتیب آن تزئینات را در پلاتو می دهد.
دوبلاژ Doublage- Dubbing.
تبدیل و برگرداندن گفتگوهای فیلم از یک زبان (غالباً زبان اصلی) به یک زبان دیگر که چنانچه خوب انجام پذیرد و به خود فیلم و ارزش آن لطمه ای وارد نکند اقدام بجایی است.
دیالوگ Dialogue
گفتگوهای فیلم
سکانس Scuence
مجموعه پلات های مختلف که بر حسب نوعشان ممکن است با زاویه دیدها، فواصل و عدسی های مختلف برداشته شده باشد ولی مربوط به یک آکسیون واحد و پیوسته است.
سناریست Scenariste- Sscenarist.
نویسنده سناریوی فیلم- در این معنی به اصطلاح آمریکایی "Screenplay Writer" نیز می گویند.
سناریو Scenario ، Screenplay.
نمایشنامه ای که کارگردان از روی آن فیلم را تهیه می کند و شامل آکسیون ها، اعمال، حالات و گفتارهای پرسوناژها و وضع مکانی آنها و غیره است که مجموعاً سوژه فیلم را تشکیل می دهند. باید دانست که کلمه سناریو اصلاً ایتالیایی است.

سوررئالیسم Surrealisme- Surrealism.
یک مکتب ادبی و هنری که بیان یا دلالت برضمیرنیمه هوشیار 1 می کند بدون اینکه به طرح ها و قواعد معموله و روزمره توجه داشته باشد و بعلاوه حاصل تخیلات و اندیشه های بشری را که احتمالاً می تواند غیر تعقلی باشد عرضه می دارد.
سینماتوگرافی Cinematographie.
کلیه امور، صنعتی و فنی و تجارتی مربوط به سینما.
سینه کلوپ Cine Chub
کانون سینمایی2که درآن دوستداران سینما می توانند محصولات گران بها و غیر تجارتی را عرضه در دوباره ی آن آن به بحث وانتقاد پردازند و نیز فرهنگ سینمایی خود را بالا برند.
فستیوال سینمایی Festival
نمایشگاه یا جشن بین المللی سینمائی که در آن برجسته ترین محصولات سال کشورهای مختلف (که از طرف خود آن کشورها ارسال گردیده) به معرض نمایش گذارده شده و به انتخاب یک هیئت ژوری که از متخصصین فیلم و خبرگان امور سینمایی تشکیل شده جوائزی در قسمت های مختلف تکنیکی به بهترین آنها داده می شود.
کاراکتر Caractere- Composer.
یک رل در داستان که واجد نهاد و شخصیت خاصی است.
گریم Grime
آرایش صورت بازیگران به نحوی که کاملاً با تیپ پرسوناژ مورد نظر درآید. بجای این کلمه ندره ً Maquilage فر. نیز به کار برده می شود.
مونتاژ Montage – Edit یا Editting.
مرتبط ساختن قطعات فیلم برداری شده مطابق سناریو و با مراعات دقیق دکوپاژ و رعایت مداوم- مونتاژ را می توان "میزانسن روی نوار" نامید.

منابع و مآخذ:

"آندره بازن" : 1.Andrew Bazan
ترجمه ی : محمد شهبا، سینما چیست؟
"ال.برناردهپه" : 2.L.Bernard Happe
ترجمه ی : غلامرضا طباطبائی . تکنیک سینما.
3. دایره المعارف (اطلاعات عمومی). گرد آورنده : م.آذین فر ارنست گامبرپچ
4.E.h.Gombrich
ترجمه ی علی رامین (تاریخ هنرجهان)

1 – Subconscious
2 -از آثار سینمایی سوررئالیست بعنوان نمونه اورفه اثر ژان کوکتوی فرانسوی محصول 1950 و سگ آندالو و عصر طلایی اثر لوئی برنوئل اسپانیولی قابل ذکر است.
—————

————————————————————

—————

————————————————————


تعداد صفحات : 41 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود