تاثیر کارآفرینی و قابلیت بازاریابی بر مزیت رقابتی پایدار
چکیده
پژوهش حاضر به بررسی ارتباط بین کار آفرینی و نو آوری بر مزیت رقابتی پایدار، با هدف ارائه راهکارهای جدید در اداره امور بنگاه های اقتصادی و کسب مزیت رقابتی پایدار می پردازد. اطلاعات تحقیق با پرسشنامه جمع آوری شده است. جامعه آماری شامل 1200 نفر از مدیران ارشد شهر صنعتی کاوه و جمعیت نمونه برابر 257 نفر می باشد. فرضیه اصلی تحقیق که عبارت است از کارآفرینی و قابلیت های نوآوری تاثیر معنی داری بر مزیت رقابتی پایدار دارد مورد آزمون قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها و تعیین صحت و سقم فرضیه ها از نرم افزار 18spss استفاده گردید. نتایج نشان دادند که کار آفرینی به طور مستقیم، مزیت رقابتی پایدار را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین قابلیت نو آوری باعث بهبود مزیت رقابتی پایدار می شود. بنابراین برای ارتقاء مزیت رقابتی پایدار هر بنگاه یا موسسه اقتصادی پیشنهاد می شود که یک یک این بنگاه ها یا موسسات به توسعه فرهنگ سازمانی کار آفرینی و قابلیت های نو آوری برای افزایش مزیت رقابتی پایدار نیاز دارند.
واژگان کلیدی: کار آفرینی، قابلیت بازاریابی ، مزیت رقابتی پایدار..
Effects of entrepreneurship and Marketing Capability on sustainable competitive advantage
Abstract
This study examines the relationship between entrepreneurship and innovation for sustainable competitive advantage, with the aim of providing new solutions and business affairs firms concerned with sustainable competitive advantage. The research data were collected through questionnaires. The population consisted of 1,200 senior executives Kaveh Industrial City population sample of 257 individuals. The main hypothesis of the research, entrepreneurship and innovation capabilities have a significant effect on sustainable competitive advantage was examined. To determine the accuracy of data analysis and hypothesis spss software was used. Results showed that entrepreneurs directly affect the sustainable competitive advantage. Also the ability of innovation improves sustainable competitive advantage. So for the promotion of sustainable competitive advantage for any firm or corporation is suggested that one of these firms or institutions to develop a corporate culture of entrepreneurship and innovation capabilities to enhance the competitive advantage they need.
Keywords: entrepreneurship, innovation capability, sustainable competitive advantage.
مقدمه
در قرن بیست و یکم که دوره رقابت شدید می باشد بقاء موسسه و مبنای اصلی موفقیت یک شرکت، دستیابی به یک مزیت رقابتی پایدار و حفظ آن است. به واسطه اهمیت و جایگاهی که مزیت رقابتی پایدار در رشد و بقای مستمر بنگاه های تجاری دارد، ایجاد بستر مناسب جهت کسب این مزیت به خصوص با استفاده بهینه از منابع داخلی موسسات امری مسلم و ضروری می نماید.
…کارآفرینی را می توان سازماندهی نوآری برای برتری در بازار تعریف نمود (استیسی، 1389، ص 73). کارآفرینی فرآیندی است که مستلزم خلاقیت و نوآوری، خطرپذیری و برنامه ریزی است(کوراتکو و همکاران، 1383، ص1).
نوآوری در واقع، خلاقیت و برقراری ارتباط با مفاهیم جدید می باشد. چنین ارتباطی اصولاٌ بر پایهً رفتار فرد کارآفرین شکل می گیرد (استیسی، 1389، ص88). در اثر نوآوری در خدمات و ارائه محصولات جدید یا اصلاح شده به بازار، مزیت های جدید رقابتی برای سازمان ایجاد می شود و اگر این روند ادامه یابد، سازمان می تواند به راحتی رهبری بازار را به عهده گیرد(احمدی، تاج الدین، فتح اله، 1385، ص68).
اولین مباحث مربوط به مزیت رقابتی توسط آلدرسون در سال 1937 مطرح شد و جنبه اصلی سازگاری رقابتی را تخصصی کردن عرضه کنندگان برای پاسخگویی به تقاضای خریدار دانست. بعدها، آلدرسون در سال 1965 جزء اولین کسانی بود که بیان کرد شرکت ها باید به دنبال ویژگی های منحصر به فردی باشند که بتوانند آنها را در نظر مشتری از دیگر رقبا متمایز سازد. این دیدگاه بیان می کرد که مزیت متفاوت ممکن است از طریق کاهش دادن قیمت ها، نگرش تبلیغاتی ویژه و یا بهبود کالا و نوآوری حاصل شود. در دهه های بعدی، نویسندگانی نظیر هامل و پراهالاد در سال 1989 و دیکسون1 در سال 1992 در خصوص نیاز شرکت ها به یادگیری چگونگی خلق مزیت های جدیدی که آنها را یک قدم از رقبا جلوتر نگه دارد بحث کردند. آلدرسون را می توان جلوتر از زمان خود دانست چرا که به شرکت ها پیشنهاد کرد که به دنبال راه هایی باشند که آنها را از سایر رقبا متمایز می سازد(Hoffman,2000, PP.1).
در ابن تحقیق به بررسی اثرات کارآفرینی و نوآوری بر مزیت رقابت پایدار پرداخته می شود.
تعریف مفاهیم و واژگان اختصاصی تحقیق
کارآفرینی
تعریف نظری: کارآفرینی با وجود چهار بعد معنی پیدا می کند: خطر پذیری، نوآوری، استقلال و خودمختاری، کار و فعالیت بسیار( کریستینا، 2013، ص 3648). کارآفرینی فرآیندی است که مستلزم خلاقیت و نوآوری، خطرپذیری و برنامه ریزی است(کوراتکو و همکاران، 1383، ص 1).
تعریف عملیاتی: در این تحقیق به مقوله کارآفرینی از منظر ویژگی های سازمان های کار آفرین نگریسته می شود و سازمان هایی کارآفرین نامیده می شوند که واجد سه ویژگی باشند: نخست نوآوری که شامل نوآوری محصول وفرآیند، دوم ریسک پذیری (بدین معنی که تصمیم گیرندگان سازمان بایستی ریسک پذیر باشند)، سوم پیش بینی تغییرات(بدین معنا که سازمان توانایی بررسی تغییرات محیطی و اتخاذ استراتژی های مناسب را داشته باشد).
قابلیت نوآوری
تعریف نظری: نوآوری عمل معرفی کردن یک وسیله، روش یا مواد جدید برای استفاده از آنها در جهت اهداف تجاری یا عملی است(ا.شیلینگ، 1390، ص 17). در اثر نوآوری در خدمات و ارائه محصولات جدید یا اصلاح شده به بازار، مزیت های جدید رقابتی برای سازمان ایجاد می شود و اگر این روند ادامه یابد، سازمان می تواند به راحتی رهبری بازار را به عهده گیرد(احمدی، وتاج الدین، فتح اله ،68 :1385).
تعریف عملیاتی: در این تحقیق قابلیت نوآوری را به سه دسته طبقه بندی نموده و مورد ارزیابی قرار می دهیم: نوآوری در محصول: ارائه محصولات و خدمات جدید، نوآوری در فرایند: فرایندها و روش های جدید تولید و ارائه خدمات، نوآوری سازمانی: ساختارهای سازمانی جدید در جهت تسهیل نوآوری.
تعاریف مزیت رقابتی
مزیت رقابتی ارزش های قابل ارائه شرکت برای مشتریان است به نحوی که این ارزش ها از هزینه های مشتری بالاتر است. مزیت رقابتی عبارت از میزان فزونی جذابیت پیشنهادهای شرکت در مقایسه با رقبا از نظر مشتریان است (وارن جی. کیگان، 1380، ص23). اولین و اصلی ترین کارکرد مزیت رقابتی، تضمین بقای سازمان می باشد و وقتی سازمان بقای خود را با تکیه بر مزیت رقابتی تضمین نمود، آنگاه به بالندگی می رسد و می تواند مسیر موفقیت را بپیماید (استیسی، 1389، ص220). مزیت رقابتی حتماً نباید چیزی پیچیده یا آمیخته با تکنولوژی باشد.مزیت رقابتی می تواند در قالب یک انتخاب با نوآوری ظهور پیدا کند(استیسی، 1389، ص221).پورتر و میلر2 عنران نمودند که مزیت رقابتی ارزش های قابل ارائه شرکت برای مشتریان است به نحوی که این ارزش ها از هزینه های مشتری بالاتر است. مزیت رقابتی عبارت است از میزان فزونی جذابیت پیشنهادهای شرکت در مقایسه با رقبا ازنظرمشتریان (نامداریان، الهی،1390، ص 1).
وقتی که پورتر انواع اصلی استراتژی های رقابتی را که یک شرکت باید به کارگیرد (رهبری هزینه یا تمایز) تا به مزیت رقابتی پایدار در درازمدت دست پیدا کند مورد بحث و بررسی قرار دارد واژه دقیق مزیت رقابتی پایدار در سال 1985 به وجود آمد. ولی تعریف قابل درک رسمی از این واژه ارائه نکرد. بارنی برای اولین بار تعریف صحیحی ازاین واژه را به این ترتیب مطرح کرد: زمانی می توان گفت یک شرکت مزیت رقابتی پایدار3 را بدست آورده است که استراتژی خلق ارزشی را به کار گیرد که به طور همزمان توسط رقبای فعلی یا بالقوه مورد استفاده نباشد و وقتی که دیگر شرکت ها قادر به کپی کردن این استراتژی و استفاده از مزایای حاصل از آن نباشند (Potkan, 2013, PP. 118-134 ).
مزیت رقابتی پایدار به این معنی است که شرکت به حد بالای سود به هنجار از طریق منابعی که رقیب نمی تواند به آن دست پیدا کند برسد(اقدامی، 1390، ص124). مزیت رقابتی زمانی پایدار خواهد بود که دیگر شرکت ها قادر نباشند مزیت های این استراتژی را تقلید کنند(Potkan, 2013, PP. 118-134 ). مزیت رقابتی، توانایی شرکت در ایجاد ارزشی است که در حال حاضر به وسیله دیگر رقبا انجام نشده باشد و یک مزیت رقابتی پایدار هنگامی است که شرکت ها نتوانند از مزایای راهبردهای شرکت های دیگر کپی برداری کنند(حمیدی زاده وحسین زاده شهری، 1387، ص14). مزیت رقابتی پایدار، فرایندی است که نیازهای رقابتی امروز سازمان را به موازات تواناسازی آن برای تامین نیازهای رقابتی آینده تامین، می کند و برای پایدارسازی آن ایجاد ترکیب منحصر به فردی از منابع و قابلیت ها، اتکاء به منابع نامشهود و روش های نامتجانس نقش تعیین کننده ای ایفا می کنند(حمیدی زاده وحسین زاده شهری، 1387، ص13).
لزوم کارآفرینی و نوآوری برای مزیت رقابتی پایدار
کارآفرینی را می توان سازماندهی نوآری برای برتری در بازار تعریف نمود. نوآوری فرآیندی است که کارآفرینان توسط آن، فرصت ها را به ایده های قابل عرضه به بازار تبدیل می کنند و به کمک این ابزار است که آنها به تغییرات شتاب می بخشند.
بانگاهی به ادبیات مربوطه و بررسی نظریات متخصصان مدیریت استراتژیک پاسخ سوال را در ایجاد، حفظ و تداوم مزیت رقابتی پایدار در می یابیم به این معنا که صاحبنظران معتقدند سازمان ها برای مصون ماندن از امواج سهمگین محیطی و نیز سازگاری با الزامات رقابتی چاره ای جز کسب و تداوم مزیت رقابتی پایدار ندارند. بدیهی است که رسیدن به این هدف مستلزم شناخت عوامل و قابلیت هایی است که در کسب مزیت رقابتی پایدار، بنگاه های اقتصادی را یاری می نماید(مهری، 1382، ص33).
از طرفی کارآفرینی مقوله ی بسیار مهمی است که بسیاری از کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه توجه جدی به آن مبذول داشته و می دارند. کارآفرینی توسط شومپیتر به عنوان محرکی برای یافتن ترکیبات جدید عوامل تولید و عاملی برای شتاب در رشد اقتصادی معرفی شده است (Jia-Sheng, 2010, PP. 416-427).
سوالات تحقیق
– آیا کارآفرینی تاثیر مثبت و معناداری بر مزیت رقابتی پایدار دارد؟
– آیا قابلیت نوآوری تاثیری بر مزیت رقابتی پایدار دارد؟
ابزار تحقیق
برای انجام این تحقیق دربخش مبانی نظری مطالعات کتابخانه ای، بررسی اسناد و مدارک وجستجوی اینترنتی از فیش برداری ویاداشت نویسی و در قسمت مطالعات میدانی برای آزمون فرضیه های تحقیق از پرسشنامه استفاده شده است.
فرضیات تحقیق
فرضیه اول: کارآفرینی به طور مثبت و معناداری قابلیت نوآوری را تحت تاثیر قرار می دهد.
فرضیه دوم: قابلیت نوآوری به طور مثبت و معناداری، مزیت رقابتی پایدار را تحت تاثیر قرار می دهد.
اهداف تحقیق
این تحقیق دو هدف عمده را دنبال می کند: هدف نظری این تحقیق تبیین دیدگاه های مزیت رقابتی پایدار و بعضی ابعاد و عوامل کلیدی موثر دربهبود آن از قبیل نوآوری و کارآفرینی می باشد دومین هدف تحقیق از نوع کاربردی و برای استفاده در سیاستگذاری در سطح بنگاه های اقصادی است. در مجموع هدف اصلی این تحقی، بررسی محورهای ذیل می باشد تا زمینه برای گشودن رهنمودهای مدیریتی موضوع تحقیق فراهم گردد:
1- تبیین رابطه بین کارآفرینی و مزیت رقابتی پایدار
2- تبیین رابطه بین قابلیت نوآوری و مزیت رقابتی پایدار.
جامعه آماری و حجم نمونه
جامعه آماری این تحقیق عبارتند از مدیران ارشد صنایع تولیدی واقع در شهرک صنعتی کاوه که نمونه آماری تحقیق، بخشی ازجامعه فوق می باشد و بر اساس فرمول تعیین حجم نمونه محاسبه و تعیین می شود. تعداد واحدهای تولیدی برابر 492 واحد است و جامعه آماری ما 1200 نفر از مدیران ارشد این واحدها می باشد.حجم نمونه بر اساس فرمول نمونه گیری پس از محاسبه نمونه اولیه و محاسبه مقدار واریانس نمونه 257 نفر از مدیران ارشد کارخانجات به دست آمده است.
ابزار تحقیق
برای انجام این تحقیق دربخش مبانی نظری مطالعات کتابخانه ای، بررسی اسناد و مدارک و جستجوی اینترنتی از فیش برداری و یاداشت نویسی و در قسمت مطالعات میدانی برای آزمون فرضیه های تحقیق از پرسشنامه استفاده شده است. در این پژوهش از دو روش کتابخانه ای و میدانی جهت گرداوری اطلاعات استفاده شده است. پرسشنامه شامل 2قسمت عمده است: اطلاعات عمومی پاسخگو، در این بخش از سوالات سعی شده تا اطلاعات کلی و جمعیت شناختی مربوط به پاسخ دهندگان جمع آوری شود که شامل 4 سوال است. اطلاعات اختصاصی: این بخش شامل36 سوال است که در طراحی آنها سعی شده تاحد ممکن قابل فهم و ساده باشند.برای طراحی این بخش از طیف 5 بخشی لیکرت استفاده گردیده است که یکی از رایج ترین مقیاس های اندازه گیری به شمار می رود.
روش تحقیق
با توجه به دو بخش تحقیق که هدف های نظری و کاربردی را تشکیل می دهند، دو روش تحقیق متفاوت ضرورت پیدا می کند: در بخش مبانی نظری مزیت رقابتی پایدار، نوآوری وکارآفرینی از شیوه مرسوم تحقیق کتابخانه ای استفاده می شود و با رجوع به مجموعه آخرین ادبیات ارائه شده توسط صاحبنظران این حوزه، آخرین نظریه ها و دیدگاه های موجود و قابل دسترس مطالعه و مورد دسته بندی قرار می گیرند. در بخش کاربردی تحقیق و محاسبات آماری و کمی سازی متغیرهای تحقیق، از روش شناسی معمول در مطالعات همبستگی با استفاده از یکسری شاخص های عملکردی قابل دسترس بهره برده می شود.
روشهای تجزیه و تحلیل دادهای تحقیق
* از فرمول آلفای کرونباخ برای آزمون پایایی پرسشنامه استفاده می شود.
* ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی همبستگی رابطه میان متغیرها بر اساس هدف تحقیق تحلیل می گردد.
* برای رتبه بندی از آزمون واریانس " فریدمن" به منظور رتبه بندی ابعاد متغیرهای تحقیق برای شناسایی نقاط قوت و ضعف استفاده خواهد شد.
* از آزمون میانگین یک جامعه آماری برای شناسایی وضعیت متغیرهای تحقیق از حیث مناسب بودن یا نبودن استفاده می شود.
* از آزمون رگرسیون برای آزمون فرضیات تحقیق استفاد می شود.
محدودیت ها
به دلیل اینکه جامعه آماری تحقیق حاضر مدیران ارشد صنایع مستقر در شهر صنعتی کاوه می باشند برقراری تماس و ملاقات با افراد نمونه آماری تحقیق بسیار وقت گیر و با دشواری صورت پذیرفت همچنین بی میلی، ملاحظه کاری و عدم همکاری کامل ایشان جمع آوری اطلاعات را با مشکلات بسیاری همراه نمود. همچنین به دلیل اینکه صنایع مستقر در شهر صنعتی کاوه عمدتاٌ از صنایع کوچک و متوسط می باشند مشخص نیست که نتایج حاصل از این تحقیق را می توان به صنایع بزرگ تعمیم داد یا خیر و در نهایت همه داده ها با روش بررسی مقطعی جمع آوری شده اند لذا متغیرها و نتایج آنها محدود به نقطه زمانی است.
اثبات فرضیات
فرضیه اول: کارآفرینی تاثیر مثبت و معناداری بر مزیت رقابتی پایدار دارد.
در همین راستا فرضیات آماری زیر شکل می گیرد.
فرض صفر: کارآفرینی تاثیر مثبت و معناداری بر مزیت رقابتی پایدار ندارد.
فرض مقابل کارآفرینی تاثیر مثبت و معناداری بر مزیت رقابتی پایدار دارد.
برای آزمون این فرضیه از آزمون رگرسیون استفاده می شود که در جدول 1 آمده است.
جدول 1: خلاصه مدل رگرسیون برای متغیر کارآفرینی
Model
R
R Square
Adjusted R Square
Std. Error of the Estimate
1
.215a
.046
.042
.60288
a. Predictors: (Constant), karafarini
R، ضریب همبستگی چندگانه است که ارتباط خطی بین ارزش های مشاهده شده و ارزش های مدل پیش بینی شده برای متغیر مستقل می باشد. ارزش بزرگ و زیاد آن، یک ارتباط قوی و محکم را نشان می دهد مقدار ضریب همبستگی برای متغیر کارآفرینی برابر 0.215می باشد. R2، (ضریب تعیین) مجذور ضریب همبستگی چندگانه می باشد. این مقدار برای متغیر کارآفرینی نشان می دهد که 0.152 درصد از واریانس یا دگرگونی در مدل توضیح داده شده و در واقع مد نظر قرار گرفته است. بعبارتی 0.046 درصد تغییرات مزیت رقابتی توسط کارآفرینی تعیین می گردد. در جدول 2 تحلیل واریانس رگرسیون به منظور بررسی اعتبار رابطه خطی در کل مدل رگرسیون را مشاهده می شود. سطر رگرسیون، بیانگر میزان تغییرات متغیر وابسته است که از طریق متغیر مستقل تبیین می شود. سطر باقیمانده بیانگر میزان تغییرات متغیر وابسته است که توسط سایر عوامل ( تصادفی و اتفاقی ) تبیین می شود.
ستون f بیانگر آماره ازمون f و ستون معنی داری بیانگر سطح معنی داری فرضH. است.
فرض آماری آزمون اعتبار مدل رگرسیون خطی، بصورت زیر است:
فرض صفر: مدل رگرسیون خطی معتبر نیست.
فرض مقابل: مدل رگرسیون خطی معتبر است.
از آنجا که معنی داری کمتر از 5% است فرض صفر رد شده و فرض مقابل تائید می گردد یعنی مدل رگرسیون خطی معتبر است که در جدول 3 ضرایب آن نشان داده شده است.
جدول 2: جدول آنوا برای متغیر کارآفرینی
مدل
مجموع مربعات
درجه آزادی
میانگین مربعات
f
عدد معناداری
رگرسیون
491/4
1
491/4
35/12
001/0
باقیمانده
682/92
255
363/0
7
مجموع
173/97
256
جدول 3: جدول ضرایب مدل رگرسیون برای متغیر کارآفرینی
مدل
ضرایب استاندارد نشده
ضریب استاندارد
t
عدد معناداری
بتا
خطای استاندارد
بتا
1
مقدار ثابت
248/2
180/0
48/12
000/0
کارآفرینی
233/0
066/0
215/0
515/3
001/0
برای محاسبه بتا (ضرب متغیر مستقل )فرض آماری زیر ارائه می گردد:
فرض صفر: بتا مساوی صفر
فرض مقابل: بتا نامساوی صفر
از آنجا که معنیی داری مربوط به ضریب متغیر مستقل (کارآفرینی )کمتر از 5% است ، پس فرض صفر رد شده فرض مقابل تائید می شود. دراین مدل بتا برابر با 215/0 می باشد و این متغیر مستقل در معادله رگرسیون باقی می ماند.با توجه به مطالب بالا معادله رگرسیون در این مدل بصورت رابطه (1) بدست می آید:
(1)
248/2 + (کار آفرینی ) 233/0 = مزیت رقابتی پایدار
و در نهایت با توجه به عدد معناداری کمتر از 5 درصد، فرض صفر رد و فرض مقابل تایید می شود.یعنی کارآفرینی تاثیر مثبت و معناداری بر مزیت رقابتی پایدار دارد. این فرضیه در سطح 95 درصد اطمینان تایید شد. ضریب استاندارد مسیر در مدل معادلات ساختاری که همان ضریب بتای رگرسیون در معادله خطی است برابر 0.22 بوده و عدد معناداری نیز برابر 2.51 بوده. در نتیجه بالای 1.96 می باشد و ضریب تایید می شود. نتیجه این تحقیق با نتیجه تحقیق هاینونن و کورولا(2003) سازگار است. در تحقیق هاینونن به بررسی و اندازه گیری سه مورد از دستاوردهای عمده ی به کارگیری کارآفرینی در سازمان یعنی افزایش رضایتمندی مشتریان، کسب مزیت رقابتی وبهبود عملکرد مالی و نمایندگی های شرکت سهامی پرداخته اند. این سه مولفه به انحاء مختلف در دیگر پژوهش های یادشده در پیشینه تحقیق برسی شده اند (ایمانی پور، زیودار، 1387، ص 14).
فرضیه دوم: قابلیت نوآوری بر مزیت رقابتی پایدار تاثیر مثبت ومعناداری دارد.
در همین راستا فرضیات آماری زیر شکل می گیرد.
فرض صفر: قابلیت نوآوری بر مزیت رقابتی پایدار تاثیر مثبت ومعناداری ندارد.
فرض مقابل: قابلیت نوآوری بر مزیت رقابتی پایدار تاثیر مثبت ومعناداری دارد.
برای آزمون این فرضیه از آزمون رگرسیون استفاده می شود که در جدول 4 آمده است.
جدول 4: خلاصه مدل رگرسیون برای متغیر کارآفرینی
Model
R
R Square
Adjusted R Square
Std. Error of the Estimate
1
.726a
.527
.525
.42445
a. Predictors: (Constant), ghabeliyaten
R، مقدار ضریب همبستگی برابر 0.726 می باشد. یا R2 (ضریب تعیین) مجذور ضریب همبستگی چندگانه می باشد. که نشان می دهد که 0.527 درصد از واریانس یا دگرگونی در مدل توضیح داده شده و در واقع مد نظر قرار گرفته است. بعبارتی 0.527 درصد تغییرات مزیت رقابتی توسط قابلیت نوآوری تعیین می گردد. در جدول 5 تحلیل واریانس رگرسیون به منظور بررسی اعتبار رابطه خطی در کل مدل رگرسیون را مشاهده می گردد.
فرض آماری آزمون اعتبار مدل رگرسیون خطی ،بصورت زیر است:
فرض صفر: مدل رگرسیون خطی معتبر نیست.
فرض مقابل: مدل رگرسیون خطی معتبر است.
از آنجا که معنی داری کمتر از 5% است فرض صفر رد شده و فرض مقابل تائید می گردد یعنی مدل رگرسیون خطی معتبر است در جدول 6 ضرایب آن نشان داده شده است.
برای محاسبه بتا (ضرب متغیر مستقل )فرض آماری زیر ارائه می گردد:
فرض صفر: بتا مساوی صفر
فرض مقابل: بتا نامساوی صفر
از آنجا که معنیی داری مربوط به ضریب متغیر مستقل (کارآفرینی )کمتر از 5% است، پس فرض صفر رد شده فرض مقابل تائید می شود. دراین مدل بتا برابر با 726/0 می باشد و این متغیر مستقل در معادله رگرسیون باقی می ماند. با توجه به مطالب بالا معادله رگرسیون در این مدل بصورت رابطه (2) بدست می آید:
(2)
022/+ (قابلیت نوآوری ) 026/1 = مزیت رقابتی پایدار
جدول 5: جدول آنوا برای متغیر نوآوری
مدل
مجموع مربعات
درجه آزادی
میانگین مربعات
f
عدد معناداری
1
رگرسیون
232/51
1
232/51
37/284
000/0
باقیمانده
941/45
255
180/0
مجموع
173/97
256
جدول 6: جدول ضرایب مدل رگرسیون برای متغیر نوآوری
مدل
ضرایب استاندارد نشده
ضریب استاندارد
t
عدد معناداری
بتا
خطای استاندارد
بتا
1
مقدار ثابت
022/0
171/0
127/0
899/0
قابلیت نوآوری
026/1
061/0
726/0
863/16
000/0
و در نهایت با توجه به عدد معناداری کمتر از 5 درصد، فرض صفر رد و فرض مقابل تایید می شود.یعنی قابلیت نوآوری بر مزیت رقابتی پایدار تاثیر مثبت ومعناداری دارد. این فرضیه در سطح 95 درصد اطمینان تایید شد. ضریب استاندارد مسیر در مدل معادلات ساختاری که همان ضریب بتای رگرسیون در معادله خطی است برابر 0.72 بوده و عدد معناداری نیز برابر 16.56 بوده. در نتیجه بالای 1.96 می باشد و ضریب تایید می شود. نتیجه این تحقیق با نتیجه تحقیقات ویراواردناکه نشان می دهد قابلیت نوآوری تاثیر مهمی روی مزیت رقابتی پایدار دارد، همراستا است.
با توجه به معنی داری رابطه بین قابلیت نوآوری سازمانی با مزیت رقابتی پایدار و باتوجه به اینکه نوآوری دارای بالاترین ضریب تاثیر مستقیم( 0.72=ß استاندارد) در مدل ساختاری می باشد به سازمان های مورد مطالعه پیشنهاد می شود نوآوری های ارائه خدمات و محصولات جدید و فعالیت های مدیریتی را در اولویت بهبود و ارتقا قراردهند و همچنین با توجه به یافته های تحقیق، نوآوری در فرایند دارای اهمیت بیشتر نسبت به سایر ابعاد نوآوری می باشد. لذا جهت کسب مزیت رقابتی پایدار توجه به آن ضرورت بیشتری دارد. نتیجه این تحقیق با نتیجه تحقیقات ویراواردناکه نشان می دهد قابلیت نوآوری تاثیر مهمی روی مزیت رقابتی پایدار دارد، همراستا است.
نتیجه گیری
این تحقیق به بررسی ارتباط بین کار آفرینی و نو آوری بر مزیت رقابتی پایدار، با هدف ارائه راهکارهای جدید در اداره امور بنگاه های اقتصادی و کسب مزیت رقابتی پایدار می پردازد. جامعه آماری شامل 1200 نفر از مدیران ارشد شهر صنعتی کاوه و جمعیت نمونه برابر 257 نفر می باشد. فرضیه اصلی تحقیق که عبارت است از کارآفرینی و قابلیت های نوآوری تاثیر معنی داری بر مزیت رقابتی پایدار دارد مورد آزمون قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها و تعیین صحت و سقم فرضیه ها از نرم افزار 18spss استفاده گردید. نتایج تجربی نشان دادند که کار آفرینی به طور مستقیم مزیت رقابتی پایدار را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین قابلیت نو آوری باعث بهبود مزیت رقابتی پایدار می شود. بنابراین برای ارتقاء مزیت رقابتی پایدار هر بنگاه یا موسسه اقتصادی پیشنهاد می شود که یک این بنگاه ها یا موسسات به توسعه فرهنگ سازمانی کار آفرینی و قابلیت های نو آوری نیاز دارند.
پیشنهاد می گردد تحقیقات جداگانه ای مدل ترکیبی مورد استفاده در این تحقیق را در سایر صنایع کشور به ویژه صنایع خدماتی نظیر گردشگری، بیمه، بیمارستان ها و… بررسی کند. همچنین پیشنهاد می شود در مطالعات آتی به ابعاد و عوامل پیش بینی کننده که می تواند در کوتاه مدت سودآوری و در بلند مدت بقا و رشد سازمان را تضمین کند و در نهایت مزیت رقابتی پایدار را افزایش دهد، با توجه به شرایط فرهنگی، و ضوابط حاکم بر سازمان ها، پرداخته شود.
منابع
احمدپور داریانی، محمود، مقیمی، سید محمد، (1387)، مبانی کارآفرینی، چاپ پنجم، فراندیش.
احمدی، علیرضا و تاج الدین، ایرج و فتح اله، مهدی، (1385)، نگرش جامع بر مدیریت استراتژیک، انتشارات تولید دانش، چاپ چهارم.
کوراتکو، دانلد اف. هاجتس، ریچار دام، (1383)، نگرشی معاصر بر کارآفرینی، مترجم ابراهیم عامل محرابی، نشر دانشگاه فردوسی مشهد.
ا.شیلینگ،ملیسا(1390)، مدیریت استراتژیک نوآوری تکنولوژیک،مترجم: اعرابی، سید محمد و تقی زاده مطلق، محمد، دفترپژوهشهای فرهنگی، چاپ دوم.
احمدی، علیرضا و تاج الدین، ایرج و فتح اله، مهدی، (1385)، نگرش جامع بر مدیریت استراتژیک، انتشارات تولید دانش، چاپ چهارم.
استیسی، رالف، (1389)، تفکر استراتژک و مدیریت تحول:دیدگاههای بین المللی درباره پویایی سازمان، مترجم: جعفری، مصطفی و مهزیار،کاظمی موحد، انتشارات رسا، چاپ سوم.
اقدامی، اسماعیل، نژادفهیم، سیدرضا، (1390)، اهمیت دارایی نامشهود به عنوان به عنوان مزیت رقابتی پایدار، فصلنامه حسابداری رسمی، شماره14.
ایمانی پور، نرگس،زیودار، مهدی،(1387)، بررسی رابطه ی گرایش به کارآفرینی شرکتی و عملکرد، فصلنامه توسعه کارآفرینی، سال اول، شماره دوم.
حمیدی زاده، محمدرضا وحسین زاده شهری، معصومه، (1387) ،چشم انداز مدیریت، طراحی مدل تعیین شایستگی های محوری سازمانی، شماره29.
اعرابی، سید محمد و تقی زاده مطلق، محمد، دفترپژوهشهای فرهنگی،چاپ دوم.
کوراتکو، دانلد اف. هاجتس، ریچار دام، (1383)، نگرشی معاصر بر کارآفرینی، مترجم ابراهیم عامل محرابی، نشر دانشگاه فردوسی مشهد.
مهری، علی و حسینی، سید حمید خداداد، تیرماه(1383)، طراحی مدل مزیت رقابتی برای صنعت خودرو ایران، فصلنامه مدرس علوم انسانی، دوره نهم شماره دوم.
مهری، علی، (1382)، نگاهی نظری به مقوله مزیت رقابتی پایدار،نشریه تدبیر،شماره 140.
نامداریان،لیلا، الهی،شعبان، (1390)، یک مدل مفهومی یکپارچه برای کسب مزیت رقابتی پایدار از طریق سیستم های اطلاعاتی با رویکرد مبتنی بر منبع، ماهنامه ارتباط علمی، دوره19،شماره2.
وارن جی، کیگان، (1380)، مدیریت بازاریابی جهانی، مترجم: عبدالحمید ابراهیمی، انتشارات دفتر پژوهش های فرهنگی.
Hoffman, Nicole P.(2000). An Examination of the Sustained Competitive Advantage" Concept: Past, Present and Future, Academy of Marketing Science Review.
Christina, Jeyanithil and R.Jeyakodeeswari,(2013). Impact Of Strategic Orientation On Women Owned Service Enterprises, Tenth Aims International Conference On Management, January 2013, pp.3648-3657.
Potkan,Vojko,(2013). Marketing Capabilities For Innovation-Based Compatitive Advantage In The Slovenian Market, Innovative Issues and Approaches In Social Sciences,Vol,6,No 1.PP.118-134.
Jia-Sheng Lee, Chia-Jung Hsieh (2010). A Research In Relating Entrepreneurship,Marketing Capability,Innovative Capability and Sustained Copmpetitive Advantage, European Applied Business Research (EABR) and European College Teaching & Learning (ETLC) Conferences June 7-10, 2010 in Dublin, Ireland, 416-427.
1 Dickson
2 Porter&Miler(1985)
3 Sustainable competitive Advantage(SCA)
—————
————————————————————
—————
————————————————————