اطلاعات ایمنی ارتقاء یافته برای طراحی بزرگراهها
خلاصه:
فرآهم آوردن ایمنی رانندگان هدف اولیه طرح های بزرگراهها می باشد و انتظار می رود که ایمنی در طرح ها و سیاست ها و استانداردهای سازمان ها ، انعکاس یافته باشد. ایمنی از جمله فاکتورهای مهم در بیشتر تصمیم گیری ها از جمله طرح های جایگزین می باشد. هرچند محدود بودن کیفیت داده های ایمنی و ناکافی بودن مدیریت داده ها و سیستم های اطلاعاتی، تاثیر و کارایی تلاش های پیشین جهت در نظرگرفتن ایمنی بزرگراهها در تصمیمات مربوط به طراحی، را محدود نموده است.
در پروژه 13-17 NCHRP نیاز به اطلاعات ایمنی ارتقاء یافته برای استفاده در تصمیم گیری های مربوط به طراحی بزرگراه بررسی شده است. خلاصه نتایج تحقیق نشان می دهد که می بایست کیفیت و کمیت داده های ایمنی و ابزارهای موجود طراحان ارتقاء یابد.
کارهای مورد نظر در پروژه و اهداف آن در زیر آمده است:
1- شناسایی آیتم های اطلاعاتی مورد نظر. از تاریخچه تحقیقات صورت گرفته تاکنون، تماس با طراحان، و سایر منابع نیاز کابران به اطلاعات (شامل اسناد و دسترسی آن) جهت پشتیبانی پروژه و تصمیمات و سیاستهای مرتبط با ایمنی طراحی بزرگراهها استفاده شد. نیاز کاربران به اطلاعات مورد نیاز و موارد مرتبط با کسب و مدیریت این اطلاعات شناسایی شد.
2- تشکیل گروه مشاور: گروهی جهت دادن مشاوره تدر خصوص روش های موجود و تکنولوژی های جدید و ارائه بازخورد پیشنهادات در خصوص ارتقاء نحوه جمع آوری، ذخیره سازی، دسترسی و استفاده از داده های طراحی و ایمنی راه، تشکیل شد.
3- بازبینی جدی الزامات گزارش تصادفات به صورت هماهنگ: بازبینی هایی جهت به کارگیری الزامات مرتبط با گزارش تصادفات انجام شد. سایر روش های استفاده از اطلاعات ایمنی برای پشتیبانی طراحی راه، در نظر گرفته شد.
4- بازبینی تکنولوژی های جدید: تکنولوژی های جدیدی که قابلیت ارتقاء جمع آوری و مدیریت اطلاعت ایمنی را داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند.
5- ارائه طرح های مفهومی : مجموعه ای از طرح های مفهومی برای سیستمی که بتواند جمع آوری ذخیره و استفاده از داده های ایمنی در طراحی ها را ارتقاء دهد، ارائه شدند.
6- گزارش موقت : با دنبال کردن مراحل 1 تا 5، طرح های مفهومی ارائه شدند. در این حین، اگر به بازبینی مجدد نیاز باشد، انجام خواهد شد و در میان طرح ها، آن طرحی ها قابلیت و امکان اجرای بیشتری داشته باشد شناسایی می گردد.
7- ارائه جزئیات اساسی برای طرح های گزینش شده : جزئیات مربوط به طرح های مفهومی گزینش شده ارائه می گردند (شامل آنالیز تاثیر برروی سیستم ها و چیدمان کنونی) و همچنین موارد مربوطه به کارگیری آنها نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت.
8- تهیه گزارش نهایی: در آخر گزارش جهت مستند نمودن تلاش ها و تشویق سازمانها برای استفاده از سیستم ها و برنامه های مربوط به ارتقاء اطلاعات ایمنی در طراحی های راه، ارائه می گردد.
در بازبینی تاریخچه به چندین نکته مهم اشاره می شود تا اصل موضوعات روشن گردد. در اینجا سوالات مهمی که مورد بررسی قرار می گیرند، به صورت خلاصه آمده است.
* جهت تولید اطلاعات برای استفاده و پشتیبانی در تصمیمات طراحی، در چه نقاطی از روند طراحی به داده هایی ایمنی نیاز است؟
* چه داده های ایمنی برای انعکاس بهتر ایمنی در روند طراحی مطلوب و مفید خواهد بود؟
* مسائل و راه حل های بالقوه مرتبط با جمع آوری و مدیریت داده های مورد نظر، کدام ها هستند؟
* مسائل و راه حل های بالقوه مرتبط با ارائه هرچه موثرتر اطلاعات مورد نظر به طراحان، کدام ها هستند؟
* چگونه این مسائل، به خصوص از طریق به کارگیری تکنولوژی ها جدید و راهبردهای مربوط به فاکتورهای سازمانی و چیدمانی دخیل، حل خواهند شد؟
در این بخش به هر کدام از این سوالات به صورت خلاصه جواب داده می شود.
روند طراحی
از طریق بازبینی تاریخچه، مصاحبه با مهندسین طراح ایالتی، مشورت با گروه پروژه و گروه مشاور، و دانش تیم تحقیقی، دیدگاهی کلی نسبت به انواع تصمیمات طراحی که نیازمند اطلاعات ایمنی هستند، ارائه شد. در یک آژانس راه به طور معمول سه فعالیت صورت می پذیرد. برنامه ریزی سیستم، طراحی پروژه، و مدیریت سیستم (شکل 1-S). این پروژه اساسا بر روی فعالیتهای دخیل در طراحی پروژه، متمرکز است، ولی دو فعالیت دیگر را نیز در نظر می گیرد.
برای سه فعالیت عنوان شده، به طور کلی دو نوع اطلاعات تایمنی مطلوب است:
1- اطلاعاتی جهت شناسایی وجود و نوع مشکلات در یک موقعیت ومحل.
2- اطلاعاتی جهت پیش بینی تاثیرات نهایی یک تصمیم مربوط به طراحی برروی ایمنی، یافته های این پروژه بر اساس نوع اطلاعات مورد نیاز کاربران متفاوت می باشد. رابطه بین داده ها، اطلاعات و کاربران به صورت مفصل ارائه می گردد. می بایست در ارزیابی راهبردها جهت ارتقاء اطلاعات یک گروه کاربر خاص، تاثیرات بالقوه بر روی گروهی از کاربران احتمالی داده ها در نظر گرفته شود.
یک جنبه مهم در استفاده از اطلاعات ایمنی، مراحل آنالیز و هدف از آن می باشد. در شکل 1-s نشان داده می شود که آژانس های راه و حمل و نقلی می توانند از داده های ایمنی برای دامنه ای وسیع از فعالیتها شامل مسائل قانونی و مدیریتی، برنامه ریزی و سیاست طراحی، برنامه ریزی پروژه و طراحی مخصوص پروژه، استفاده نمایند. در هر مرحله از آنالیز، انواع مختلف داده ها مورد نیاز می باشد. تهیه برنامه برای این بهبود این موارد شامل اجرای ایمنی به عنوان یک معیار اصلی می باشد. به علاوه، برنامه ریزی، طراحی، طرح مشکل، شناسایی اهداف و نیازهای پروژه (به ویژه ارزیابی محیطی یا تاثیر آن) و سایر توسعه ها و ارزیابی همگی نیازمند استفاده مناسب از داده های ایمنی می باشند. ارزیابی جزئیات طرح شامل استثنائات طرح با ارائه طرحی با استاندارد پائین تر، انجام می شود. این فعالیتها نیازمند مراضه ای وسیع از دادها جهت ایجاد اطلاعات مورد نظر می باشد. یک دیکشنری داده برای خلاصه کردن داده های مورد نیاز شناسائی شده در این تحقیق، ارائه شد.
ابزاهای آنالیز و داده های موجود کنونی توانایی فراهم آوردن وسایل مورد نیاز طرح برای در نظرگرفتن این اطلاعات را ندارند. در نتیجه در تصمیمات طراحی همیشه کمبود و یا نبود ایمنی احساس می شود. تحقیقی که بر روی این پروژه انجام شد بر روی همین مسائل و شناسایی شده بود. این ترازش این مسائل را ارائه و راهبردهای آنها را نیز عنوان می کند.
مسائل مرتبط با ایمنی اطلاعات ایمنی
به دلیل کیفیت بد داده ها، اطلاعات مناسب ایمنی را نمی توان سریع بدست آورد و ابزارهای آنالیزی مناسب نیز در اختیار طراحان نمی باشد و همه این موارد موجب می شود تا ایمنی به خوبی در تصمیمات طراحی مورد توجه قرار نگیرد، علی رغم اینکه طراحان خواهان رعایت آن می باشند. مشکلاتی که این طراحان در رابطه با بدست آوردن و استفاده از داده های ایمنی با آن روبه رو هستند منجر به نادیده گرفته شدن آنها می شود. رابطه بین سطح اطمینان از مقادیر کمی و نتایج تصمیمات طراحی در شکل 2-S آمده است.
طراحان بیشتر تمایل دارند به عواملی که از اطمینان بالاتر برخوردار هستند، بهای بیشتری دهند. این عوامل شامل تخمین هزینه های ساخت و تاثیرات مقدار حریم راه می شود. البته در تصمیم گیری ها به نظر عموم نیز توجه می شود. اغلب یک طراح اطلاعات تصادفات (مثلا موقعیت، عوامل محیطی و دلایل) را به سه گروه ناقص، گمشده یا اشتباه تقسیم می کند و معمولا وقت ومنابع لازم را برای تصحیح اشتباهات در اختیار ندارد و می بایست با همین اطلاعات به کار ادامه دهد. بنابراین در پیش بینی یا تعیین چگونگی تاثیر گزینه ها بر روی ایمنی، از اطمینان کافی برخوردار نیست و ناگزیر ایمنی تبدیل به یک فاکتور ثانوی در تصمیم گیری ها می شود. مسائل مربوط به این در بخش های بعدی مورد بحث قرار می گیرند.
فعالیتهای مربوط به برنامه ریزی
فعالیتهای مربوط به پروژه
شکل 1-S – طرح شماتیک روند طراحی و برنامه ریزی
مسائل مربوط به جمع آوری داده های ایمنی
این مسائل در رابطه با گزارش تصادف پلیس (PCR)1، نوع و کیفیت داده های مربوط به محیط راه، داده های دینامیکی (مثلا حجم و سرعت ترافیک) وجود دارد. این نقایص به خاطر عدم تمرکز و توجه به ایمنی در زمان ایجاد پروتکل ها و دستورالعمل ها توسط سازمان های مسئول می باشد.
منبع اولیه اطلاعات تصادف PCR می باشد، در بسیاری از مواقع، چنین گزارش هایی وجود ندارد، و یا اینکه اطلاعاتی که از نظر طراحان بسیار مهم هستند (نظیر موقعیت تصادف) گمشده اند. از آنجائیکه وظیفه اصلی مامور پلیس حفظ امنیت و صحنه تصادف، رسیدگی به مجروحان، و کاهش تراکم ناشی از تصادف می باشد، اغلب زمان کافی برای معین کردن نقاط تصادف یا ثبت سایر المان های مرتبط راه را ندارد.
در مورد راه، داده هایی که از اهمیت بحرانی برای ایمنی برخوردار هستند، اغلب در اختیار آژانس ها وجود ندارد. برای مثال، خصوصیات راه از مهمترین فاکتورهای موثر بر روی ایمنی راههای دو خطه برون شهری می باشد، و چندین ایالت اسنادی را در رابطه با خصوصیات و شرایط راهها که اطلاعات کافی برای تصمیم گیری را ارائه می دهند، نگهداری می کنند. بیشتر آژانس ها خصوصیات هندسی (از قبیل راستا افقی، عمودی و تقاطعات) که با فراوانی و شدت تصادفات در ارتباط هستند، را فهرست نکرده اند.
داده های حجم ترافیکی حرکت در تقاطعات اغلب در دسترس نیست. اطلاعات کافی در مورد سرعت وسایل نقلیه نیز همین وضعیت را دارد. برای مثال، میزان به روز کردن داده های مربوط به حجم ترافیکی به وسیله فراوانی برای سیستم های مدیریت روسازی کافی است ولی برای معین کردن خصوصیات در آنالیزهای ایمنی مناسب نیست.
مسائل مرتبط با مدیریت داده های ایمنی
در این تحقیق نیاز به ارتقاء مدیریت داده ها از جمله ایجاد ارتباط بین بانکهای اطلاعاتی، استفاده از داده ها به روش های مدرن، و نگهداری فایل های مربوط به اطلاعات قبلی (تاریخچه)، نشان داده شده است.
این داده های ارزشمند (مثلا از اسناد تعمیر و نگهداری مانند تعویض گاردریل، سیستم های مدیریت و روسازی، اسناد مربوط به مرگ و میر، شکایات شهروندان تا آژانس های راه و پلیس) توسط سایرین به جز برای اهداف ایمنی راه نیز نگهداری می شود. می توان از این داده ها برای آنالیزهای ایمنی استفاده کرد، ولی به دلیل عدم دسترسی به آنها، از آنها استفاده نمی شود. این داده ها می تواند به طراحان و آنالیزورهای ایمنی ایده های خوبی دهد که متاسفانه به خاطر عدم اتصال آنها به سیستم های داده های ایمنی، این کار عملی نمی باشد.
در بیشتر آژانس ها اسناد بلند مدت مربوط به تاریخچه ایمنی بزرگراه و با تغییرات در شرایط هندسی، حجم ترافیکی، و سایر شرایط مربوط به موقعیت های خاص، نگهداری نمی شود. نگهداری و در اختیار قراردادن چنین اطلاعاتی برای طراحان، در ارزیابی تاثیر افزایش کیفیت و بهبودهای خاص محلی و در نتیجه تقویت تصمیم گیری های آتی مفید خواهد بود.
به دلیل نبود اطلاعات کافی برای ارجاع به موقعیت مورد نظر و یا دقیق نبودن و یا گم شدن آن، آنالیزور مادر به ارائه اطلاعات به منظور ایجاد ارتباط بین الگوهای تصادفات پیشین و شرایط مرتبط (که داده های آن در فهرست راهها موجود است) نمی باشد. حتی اگر این ایجاد ارتباط ممکن باشد، رسیدن به آن وقت گیر و در عین حال شامل اطلاعاتی کافی در مورد هندسه طولی نمی باشد. اگر کسی بخواهد تغییرات در هندسه محلی را بررسی کند، نیازمند آنالیز زمانی 10 ساله می باشد. در فهرست های راه، فایل های مربوط به تاریخچه آن راه وجود ندارد، بنابراین شخص نمی تواند از چگونگی و زمان تغییرات مطمئن باشد و در نهایت طراح به داده های ترافیکی قابل دسترسی و یا سایر داده ها که در مورد تغییرات در طرح مفید باشد، دسترسی ندارد.
راه حل های بالقوه برای مسائل مرتبط با اطلاعات ایمنی
این تحقیق رویکردی جامع نسبت به مشکلات ذکر شده که شامل تشکیل یک چارچوب سازمانی که در آن بتوان تصمیم گیری ها را تقویت نمود، می دارد. پیشرفت های تکنولوژی در جمع آوری و مدیریت داده ها، فرصت های مقرون به صرفه بسیاری را ارائه می دهد. حساسیت نیاز به داده های مرتبط با ایمنی برای طراحان در برنامه های جمع آوری اطلاعات بخشی از راه حل مشکل می باشد. راهبردهای سازمانی جهت ارتقاء اهمیت اطلاعات ایمنی نیز توصیه شده است.
نقش تکنولوژی
با پیشرفت های اخیر تکنولوژی، تعداد کمی از آژانس ها از این تکنولوژی ها برای بالا بردن سطح استفاده از داده ها ایمنی استفاده کرده اند در حالیکه می توان این تکنولوژی ها را برای جمع آوری، مدیریت و داده ها و ارتباطات آنها به کار برد. با ابداع مهندسی به یاری کامپیوتر (CAE) وسایل نقلیه مجهز، و داده های مبتنی بر سیستم های اطلاعات جغرافیایی برای کمک در روند جمع آوری اطلاعات استفاده می کرده اند. کمتر از یک سوم آنها از خوانده های نوری بانکهای اطلاعاتی، گزارشات تصادفی و داده های پزشکی یا وسایل مدل سازی یا سیستم های پشتیبانی استفاده می کرده اند. ولی در کل، آژانس ها از وسایل و تجهیزات کامپیوتری موجود استفاده کامل نمی برند.
آژانس ها می توانند با به کارگیری فرصت هایی که تکنولوژی های جدید ارائه می دهند، با کار و هزینه کمتر که روز به روز نیز در حال افزایش است، کیفیت داده ها را ارتقاء دهند. مثلا اطلاعات مربوط به حجم ترافیکی می توان از سیستم های سیگنال کامپیوتری که در محل تقاطعات قرار میگیرند و حرکت های گردشی، طبقه بندی وسایل نقلیه، و سرعت را کنترل می کنند، بهره برد.
با تهیه و دسترسی به سیستم اطلاعات ایمنی، دیگر آژانس ها مجبور به انجام برنامه های شمارشگری دستی که هزینه بر هستند و اطلاعات کمی را نیز در بردارند، نخواهد بود.
نیاز به یک سیستم پشتیبان در تصمیمات طراحی
بعد از ارتقاء کیفیت و مدیریت داده ها توسط تکنولوژی های مدرن، اکنون به ابزارهای جامع ومفید برای هماهنگی اطلاعات ایمنی نیاز است. وقتی طراح به این اطلاعات رسید، با مشکل اینکه حال با این اطلاعات باید چه بکند رو به رو می شود. در پروژه 12-17NCHRP تیم تحقیق، یک سیستم پشتیبان (DDSS)2 ایمنی را برای کمک به تصمیم گیری طراحان در هر مرحله از این روند، توصیه می کند.
چارچوب DDSS ، آیتم هایی از قبیل تقابل با کاربر، مدول پشتیبانی تصمیم گیری، مدول ارائه اطلاعات، و یک مدول آنالیز طرح فراهم آمده است. دیاگرام این چارچوب در شکل 3-S آمده است. می بایست تقابل با این سیستم تا جائیکه امکان دارد برای کاربران نهایی و مدیران قابل درک مستقیم باشد. کاربران نهایی (طراحان) از طریق مدول پشتیبان تصمیم گیری با این سیستم تقابل دارند. این مدول هسته هوشمند سیستم می باشد. در مدول ارائه اطلاعات، نرم افزار بیسیک مورد نیاز برای نمایش اطلاعات بدست آمده بانکهای داده یا مدول آنالیز طرح، وجود دارد. و در آخر، مدول آنالیز طرح ابزارهای آنالیز طرح های موجود یا پیشنهاد شده را در اختیار طراح قرار می دهد و طراح می تواند در هر زمان از بهترین تجهیزات آنالیزی استفاده نماید.
ابزارهای آنالیزی مورد تحث برای این هدف، طور طراحی شده اند که می توانند فاکتورهای زیر لایه ای که موجب تصادفات می شوند، را به راحتی شناسایی کنند. این ابزارها برای طراحان در نظر گرفته شده تا بتوانند داده های جزئی را به خوبی بررسی نمایند. علاوه بر این ابزارها، این مدول روش هایی را مبتنی بر روش های بازرسی ایمنی، برای آنالیز ارائه می دهد. بازرسی ایمنی می توانند به عنوان وسیله ای برای خلاصه کردن و ارزیابی نتایج سایر ابزارهای آنالیزی طرح موجود، استفاده شود. مجموعه هایی از ابزارهای آنالیزی برای آزمایش و ارزیابی طرح های پیشنهادی وجود خواهد داشت و در آخر ابزارهایی که توسط FHWA و بخش (IHSDM) 3 استفاده می شود، نیز به کار می رود. سایر تجهیزات نظیر شبیه سازی دینامیکی، روش های آنالیزی فاکتورهای انسانی، مدل های پیش بینی نتایج ایمنی و عملکردن طرح پیشنهادی و ابزارهای آنالیز اقتصادی، نیز در نظر گرفته می شوند.
با ارائه سیستم پیشنهاد شده می توان سرمایه و الزامات موسسه و سازمانی را برآورده و از تکنولوژی های جدید استفاده کرد. چارچوب زمان بندی برای این کار اختیاری می باشد زیرا مسئولیت مسئولین دولتی برای این پروژه سنگین و پشتیبانی تکنولوژی ها آتی دشورا خواهد بود.
DDSS جهت یاری رساندن به طراحان در مراحل مختلف این روند، برنامه ریزی شده و قادر خواهد بود جزئیات را از کلی ترین موارد به جزئی ترین آنها تولید کند. در این گزارش این مفهوم با ارائه دیاگرام و توضیح مراحل مورد استفاده در شناسایی موقعیت هایی خطرناک، نشان داده شده است.
به کارگیری این سیستم در طول زمان، مزایایی قابل توجهی را برای جامعه طراحان و سایرین در برخواهد داشت. مثال هایی در این رابطه در شکل 4-S آمده است.
شکل 3-S- مفهومی کلی سیستم پشتیبان در تصمیمات طراحی
موارد موسسه ای و سازمانی
مسائل موسسه ای و سازمانی، می تواند کارآمدی تجهیزات و تکنولوژی های جدید را، حتی در صورت وجود، محدود سازد. این مسائل شامل ناکافی بودن هماهنگی و یکنواختی فایل داده ها وابستگی به منابع داده سازمانی هایی که اصلا ارتباطی با طراحی ندارند، عدم هماهنگی تجهیزات کامپیوتری و دانش کم کامپیوتری طرحان می باشد.
در این راستا موارد زیر توصیه می شود.
1- سیاست کاری: ایجاد داده های ایمنی در قالب یک تشکیلات با استراتژی، مقادیر اجرای ایمنی، الزام شرکت آژانس های محلی و استانی در داشتن دیدگاهی کلی از جمع آوری اطلاعات، دسترسی به تصاویر از راه دور با دقت و کیفیت بالاتر برای جمع آوری داده و مستندسازی محیط فیزیکی اطراف راه.
2- فعالیتهای سازمانی: چیدمان مجدد آژانس برای تسهیل جمع آوری، مدیریت و استفاده موثر از داده های ایمنی، تشکیل گروههایی برای فراهم آوردن داده های خاص خدمات پشتیبانی در تصمیم گیری، تشکیل گروههای ویژه برای اطمینان کیفی دادها و ترغیب و هماهنگی آژانس های محلی و استانی برای جمع آوری و مدیریت هماهنگ داده ها.
3- فعالیتهای سازمانی: تشکیل و کسب مجوز برای جمع آوری و مدیریت داده ها با توجه به روشمند بودن آنها برای کابران در سطح استان، و از طریق قانون گذاری، به کارگیری جمع آوری اطلاعات دینامیکی وسایل در زمان واقعی از وسایل نقلیه درگیر در تصادفات.
4- سرمایه گذاری: سرمایه گذاری برای پیشرفت ها و تکنولوژی ها، تحقیقات و آموزشی جامع در استفاده از داده ها ایمنی، ایجاد مکانسیم هایی برای سرمایه گذاری راهبردهای مربوط به داده ها ایمنی و سرمایه گذاری برای پروژه های راه.
5- آموزش: آموزش به طراحان در خصوص اصل، روش ها، ابزارهای آنالیز ایمنی و سیستم های جدید اطلاعات ایمنی.
6- تحقیقات: پشتیبانی و استفاده ادامه دار از ابرازهایی نظیر IHSDM از FHWA ، ارائه و استفاده از سایر روش ها و تجهیزات در طراحی راه، و ارائه و توسعه راهنمایی های ارتقاء یافته طراحی و استانداردها در رابطه با اطلاعات ایمنی.
نتایج :
تیم تحقیق نتیجه گرفت که تصمیم گیران به اطلاعات ارتقاء یافته ایمنی برای طراحی نیاز دارند. برای این هدف، جامعه طراحان باید موارد زیر را دنبال نمایند:
* پی بردن به اهمیت ایمنی در تصمیمات مربوط به طراحی، ناکافی بودن روش های موجود برای به کارگیری ایمنی، و نیاز به ارتقاء و تقویت روش هایی برای آنالیز ایمنی
* داشتن نقشی فعال در بخش جامعه مهندسین طراحی در کمک به تعیین الزامات و نیازهای طراحان به اطلاعات ایمنی، و همکاری با سایر کاربران این اطلاعات، در کنار گردآوران، مدیران این داده ها، برای برنامه ریزی، طراحی، سرمایه گذاری و به کارگیری سیستم هایی که برای اهداف طراحی فقید هستند.
* ارائه راههای جدید انتقال اطلاعات با استفاده از همه تکنولوژی های مناسب.
* استفاده و ارتقاء رویکردهای مناسب برای آنالیز و تصمیم گیری.
* برنامه ریزی برای نشان دادن و توسعه سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری های مورد نیاز
* بررسی مجدد ساختارهای سازمانی و موسسه ای و محیطی برای شناسایی موانع و انجام تغییرات مثبت و پیش بینی چگونگی انجام تغییرات سازمانی جهت حفظ عملکرد موثر.
روش کنونی
روش ارتقاء یافته مورد استفاده در سیستم جدید
جمع آوری دستی داده های ایمنی از ادارات مختلف در داخل و خارج از آژانس طراحی که نیازمند صرف صدها ساعت زمان می باشد.
دسترسی مستقیم به بانک جامع داده ها، در محیط CADD/GIS
بازرسی دستی هاردکپی گزارشات تصادف از روی میکروفیلم جهت اشتباهات کدبندی
وجود داده های از پیش به نمایش درآمده میزان خطاهای مربوط به موقعیت درست تصادف را کاهش و در ضمن دسترسی فوری به تصاویر دیجیتالی گزارشات تصادف را در محیط CADD/GIS فراهم می آورد.
کار سنگین و فشرده تبدیل جداول مربوط به داده های کلیدی به مقادیر نمودارهای محاسبه شده با استفاده از برگه ها و نرم افزارهای نموداری به داده هایی که می بایست به صورت دستی کدبندی شوند.
روش های آماری، نمودارهای کاری و نرم افزار پیشرفته مشاهده داده های شامل نمودارهای تصادف هوشمند که بر روی خطوط زمانی و هندسی راه، پلات بندی شده اند.
عدم وجود پیشینه تصادفات و تاریخچه هندسه حمل
بانک داده ها با اسناد مربوط به شمارش ترافیک و تاریخچه ای خصوصیات فیزیکی محل که مدام به روز می شود.
کمبود مدل های ایمنی و عدم انعطاف پذیری مناسب سیستم های داده برای ادامه پشتیبانی در تمهیدات مرتبط با خطرات در محل و تاثیر پیشرفت های پیشنهادی
مدل های آنالیز و روش های مناسب برای ارزیابی طرح های موجود و پیشنهادی از دورنماهای متفاوت برای قابلیت انعطاف پذیری در ارائه تخمین مستند از تاثیرات ایمنی این طرح ها.
پشتیبانی در تصمیم گیری شامل داده های مورد نیاز، آنالیز و نتایج آن و دستیابی به اصلاحات
با عملکرد مرکزی در یک سیستم کاربردی هر زمان راهنمایی لازم برای آنالیز را دریافت می کند.
تجهیزات تصمیم گیری به صورت دستی مورد استفاده قرار می گیرد.
با استفاده از آخرین تکنولوژی ها در علم تصمیم گیری، اطلاعات به طور مستقیم از طریق پیشین طرح، در دسترس خواهد بود.
شکل 4-S مثال هایی از تاثیر به کارگیری DDSS در آنالیز ایمنی پروژه طراحی
فصل اول
معرفی رویکرد
معرفی:
یک وسیله نقلیه سواری از طریق شیبراهه موجود در داخل یک قوس، وارد یک بخش از راه که ترافیکی سنگینی دارد، می شود. شیبراهه در سر پایینی قرار دارد و یک دیوار حائل نیز بین آن و راه اصلی درست تا قبل از نقطه تلاقی 2 راه وجود دارد. وسیله نقلیه ای که در خط 1 می باشد وسیله نقلیه در حال ورود را تا زمانیکه به نقطه همگرایی می رسد، نمی بیند. از آنجائیکه وسیله نقلیه در حال ورود از طول کامل خط شتابگیری استفاده نکرده و با سرعت بسیار کم وارد می شود، راننده خط 1 جهت جلوگیری از برخورد، سریع به خط 2 می رود، علی رغم اینکه در خط 2 همجواز با آن یک وسیله نقلیه دیگر وجود دارد، این راننده به شانه راه منحرف می شود و با حفاظ میانی برخورد کرده و با وسیله نقلیه دیگری که در خط 2 قرار دارد، برخورد می کند. برخورد نسبتا شدید است، ولی هر دو راننده در چند صد فوتی پایین دست رمپ وسایل نقلیه شان را کنترل و متوقف می شوند و یک سرنشین زخمی می شود و در این زمان، وسیله نقلیه ای که وارد راه شده بود بدون اینکه اطلاع از تصادف به راه خود ادامه می دهد.
چه درسی می توان از این تصادف برای ایمن کردن شیبراهه های ویا موقعیت های مشابه گرفت؟ چه داده های تصادفی برای شروع این کار لازم است؟ چه کسی مشغول جمع آوری داده ها است و چطور در دسترس کاربر قرار خواهد گرفت؟ کاربر چگونه داده های این تصادف را با سایر تصادفات رخ داده در موقعیت مشابه، در یک جا جمع می کند؟ چه آنالیزی انجام و چه نتایجی گرفته می شود؟
برای آنالیز که می خواهد از داده های ایمنی راه برای ارائه دستورالعمل های طراحی استفاده کند، سوالات زیر جالب خواهد بود.
* اولین حادثه ناگوار چه بود؟ کجا اتفاق افتاد؟
* چه شرایطی در ارتباط با اولین حادثه ناگوار، دخیل بودند؟
* شدت تصادف چقدر بوده است؟
* سایر تصادفات و حوادث ناشی از آن و موقعیتشان چه بود (برای تعیین اینکه آیا ترکیب المان های طراحی باعث افزایش یا کاهش شدت تصادفات خواهد شد؟
* شرایط محیطی در زمان و موقعیت اولین و ناگوارترین تصادفات چه بوده است؟
* تراکم، سرعت و ترکیب ترافیکی چگونه بوده است؟
* آیا در آن موقعیت، مشکلات، تعمیرات و نگهداری نامناسب یا شکایاتی وجود داشته است؟
* ابعاد مقاطع عرضی و هندسی در آن موقعیت چگونه است؟
علاوه بر مسائل بالا، سایر سوالات نیز در این نوع آنالیز، به کار گرفته می شود.
منبع اولیه اطلاعات تصادف PCR می باشد. در موقعیتی که شرح آن ذکر شد، ممکن است مامور تنها موقعیت های نهایی وسایل نقلیه را که برخورد کرده اند گزارش دهد و حوادث متعاقب آن را جمع آوری نکند. گاهی، مامور موقعیت را با جزئیات کافی و یا به دقت برای استفاده از آن به عنوان یک موقعیت مرجع در ثبت کامپیوتری، گزارش نمی کند. با وجودیکه مامور می بایست ملزم به نشان دادن هندسه موجود در موقعیت تصادف باشد، وی احتمالا فقط خصوصیات هندسی موقعیت نهایی را که وسایل نقلیه تصادف کرده در آن قرار دارند، ثبت می کند. از آنجائیکه وظیفه اصلی مامور حفظ امنیت محل تصادف، رسیدگی به مجروحان، و کاهش تراکم در آن نقطه است، زمان کافی برای تعیین نقطه تصادف با حفاظ میانی را ندارد مگر اینکه در نتیجه تصادف مرگ و میر وجود داشته باشد و یا وضعیت یک مجروح بسیار وخیم بانشد. سایر المان های مربوط به راه نیز ممکن است کم شوند در نظر گرفته نشوند.
با چنین سنارویی، آنالیزور قادر به ارتباط دادن گزارش تصادف و داده های موجود در فهرست راه نیست، زیرا ارجاع موقعیت به اندازه کافی دقیق نیست. حتی اگر قادر به ربط دادن آن هم باشد، کاری بسیار وقت گیر خواهد بود و در ثبت نیز اطلاعات کافی در مورد هندسه طولی وجود نخواهد داشت. اگر آنالیزور بتواند تغییر در هندسه یک محل را از ارزیابی کند، به آنالیزهای زمانی 6 تا 10 ساله نیاز دارد در حالیکه احتمالا در فهرست راه فایل های مربوط به تاریخچه آن وجود ندارد و وی نمی تواند از زمان و چگونگی سیر تغییرات انجام شده مطمئن باشد.
اینها تعدادی از مسائلی هستند که در زمان استفاده از اطلاعات ایمنی راه در طراحی، با آن رو به رو می شویم. در این گزارش این مسائل مورد بحث قرار گرفته و توصیه هایی در مورد سیستم هایی که برای به کارگیری داده های ایمنی در روند طراحی، طراحی شده اند، ارائه می شود.
ساختار تحقیق
برای ارائه و استفاده اطلاعات، نیاز است که همه مسائل به طور مناسب در هر مرحله از این روند مورد توجه قرار گیرند. این مراحل در زیر آمده اند:
* جمع آوری و کسب داده
* ذخیره کردن داده ها (مدیریت)
* دسترسی به داده ها و تولید اطلاعات
* استفاده از اطلاعات
می توان از چندین منبع، جمع آوری و کسب داده را انجام داد. امکان دارد منابع دیگری نیز وجود داشته باشند ولی منابع بالقوه در زیر آمده اند:
* PCR
* فهرست های راه (شامل عکس ها)
* اسناد مربوط به شمارش و عملکرد ترافیکی (شامل داده های به دست آمده از تسهیلات به کار گرفته شده)
* اسناد مربوط به رانندگان
* اسناد مربوط به وسایل نقلیه
* اسناد مربوط به گروههای تعمیر و نگهداری
* داده های محلی (مانند گزارشات مربوط به اعمال قانون، نظر پلیس و شکایات و گزارشات ترافیکی محلی)
موانع موجود در راه استفاده از منابع ارزشمند شامل موارد زیر می شود:
* موسسه ای
* فنی
* هزینه ای
موانع موسسه ای در نتیجه مشکلات امنیتی، مسائل خصوصی، و نوع داده ها می باشد. مسائل فنی اغلب شامل چگونگی ارتباط یک منبع داده با سایر منابع می باشد. در ضمن این ارتباط برای استفاده مقرون به صرفه از منابع چندگانه داده بحرانی می باشد. موقعیت اغلب یک ارتباط کلیدی می باشد. در سیستم هایی که بر اساس تشابه موقعیت ها قرار دارند، داده های غیر دقیق در مورد موقعیت و سیستم های مدیریت داده غیر منعطف، همه از جمله موانع موجود می باشند. هزینه نیز تابعی از سایر موانع می باشد. و منابع محدود آژانس ها اغلب از سرمایه گذاری آنها برای مقرون به صرفه کردن این سیستم ها، جلوگیری می کند. یافته های این پروژه بر اساس اطلاعات مورد نیاز کاربران متفاوت می باشد. روابط بین داده ها، اطلاعات و کاربران در شکل 1 آمده است.
در ارزیابی راهبردهای ارتقاء اطلاعات برای یک کاربر معین، یا یک نوع کاربر، می بایست تاثیرات بالقوه آن بر روی سایر کاربران احتمالی آن داده ها در نظر گرفته شود. نمونه های این گروهها و عملکردهای آن در شکل 2 آمده است.
میزان ارزشمندی و کارایی اطلاعات به سطح آنالیز و هدف آن بستگی دارد. آژانس های راه حمل و نقل می توانند از داده های ایمنی برای پشتیبانی در دامنه ای وسیع از فعالیتهایشان نظیر مدیریتی و قانونی گذاری، برنامه ریزی و سیاست های طراحی، برنامه ریزی و زمان بندی پروژه و سایر موارد استفاده کنند. برای هر سطح از آنالیز، انواع مختلفی از دادها مورد نیاز است. در سطوح قانونگذاری و مدیریتی به داده های مجتمعی که در مورد مرگ و میر، جراحات و صدقات مالی که سایر داده های ترافیکی مرتبط هستند. نیاز است تا بتوان برای سرمایه ها و هزینه اصلاحات ایمنی، دلیل آورد.
این داده ها همچنین برای پشتیبانی قوانین و مقررات پیشنهاد شده استفاده می شوند. سیاستهای آژانس نیز تحت تاثیر ملاحظات ایمنی (مانند فرمول بندی طرح و استانداردهای ساخت و دستورالعمل ها، سیاستهایی نظیر به کارگیری کنترل دسترسی راههای جدید، و معیارهای خاص تعیین اصلاحات) قرار دارد، در برنامه ریزی این اصلاحات نیز باید ملاحظات مربوط به اجرای ایمنی در نظر گرفته شود.
طرح مشکل با شناسایی هدف و نیاز پروژه (که برای ارزیابی محیطی لازم است) و سایر توسعه ها و ارزیابی ها همگی نیازمند استفاده مناسب از داده های ایمنی می باشند. تعیین جزئیات طرح، شامل "استثناعات طرح" اغلب با ارزیابی موارد ایمنی با یک طرح با استاندارد پائین تر آغاز می شود. ساختار معمولی یک آژانس حمل و نقلی و روند اجرائی معمولی آن استفاده از داده های ایمنی را پیچیده تر می کند. فرآهم آوردن داده های تصادف به عهده یک بخش جداگانه در آژانس می باشد. گاهی، اطلاعات (مانند حجم تنرافیکی و فهرست) چندین بخش برای تکمیل یک آنالیز نیاز است. بر اساس یافته های تیم تحقیق آژانس ها دریافته اند که جمع آوری اطلاعات کاری سخت و وقت گیر است. به علاوه در بسیاری از آژانس ها داده ها در بانک داده ها جدا از هم قرار دارند که انجام آنالیز کامل و با جزئیات را عیر ممکن می سازد.
شکل 1 – رابطه داده ها
داده ها
عملکرد گروه
سازمان های اعمال قانون
اعمال قوانین ترافیکی (در همه سطوح دولتی)
مدیریت ترافیک
ارائه طرح های سالانه ایمنی راه، شامل برنامه ریزی سرمایه گذاری
بخشهای عمرانی، راهی و حمل و نقلی
برنامه ریزی، طراحی، ساخت، اجرا و تعمیر و نگهداری راهها
مدیران وسایل نقلیه موتوری
اعطای گواهینامه، ثبت، کنترل رانندگان وسایل نقلیه راه
ارائه دهندگان خدمات پزشکی (سیستم ها و بیمارستانهای EMS )
مدیریت و اصلاح مشکلات راه شامل اقدامات اورژانس و برنامه های مربوط به پذیرش بیمار
سیستم های مربوط به دادگاهها
مدیریت قوانین حاکم بر عملکرد راه
قانون گذاران
تصویب قانون و مقررات برای کنتری سیستم راه، سرمایه گذاری برنامه های راه/حمل و نقل، همکاری با تشکلات برای حمل مشکلات محلی
بیمه کنندگان
تمهیدات مربوط به بیمه کاربران راه
مدارس (دولتی و خصوصی)
آموزش به کاربران راه
کاربران تجاری راه
حمل و نقل مجاری کالاها و حمل ونقل عمومی
سازندگان وسایل نقلیه
طراحی، ساخت و تعمیر وسایل نقلیه
تحقیق
بررسی دلایل و راه حل های بالقوه تصادفات، ولی در قالب گروههای مستقل
سایر گروههای ذی نفع
ارائه سودهای ویژه مرتبط با ایمنی راه
شکل 2. کاربران داده های ایمنی و عملکرد آنها
در زیر خلاصه ای از کارهایی که در رابطه با این مسائل در نظر گرفته شده است، ارائه می شود.
1- شناسایی آیتم های اطلاعاتی مورد نیاز
هدف : شناسایایی نیاز کاربران به اطلاعات (شامل خصوصیات و دسترسی به آنها) برای استفاده در تصمیمات مربوط به ایمنی در مرحله سیاست گذاری پروژه طرح. ارتباط دادن این نیازها به المان های داده مورد نیاز و مسائل مرتبط با کسب و مدیریت داده ها.
سایر موارد: مروری بر تاریخچه انجام شد. یک بیوگرافی ارائه شد. او آژانس های در حال کار در مورد استفاده آنها از داده های ایمنی در طرحی مصاحبه شد. با این پس زمینه، تیم تحقیق یک صورت وضعیت اولیه از نیاز به آیتم های اطلاعات ایمنی برای استفاده در طرح ها ارائه کرد. این صورت وضعیت یک فنداسیون مهم برای ادامه کار بود.
1 – Polic Crash Report
2 – Design Decision Support System(DDSS)
3 – Interoctive Highway Safety Design Model.
—————
————————————————————
—————
————————————————————