به نام خدا
معماری جهان
معماری چین
معماری ژاپن
معماری چین
مهم ترین سلسله ها:
– هان (۲۰۲ق.م-۲۲۰)م
– تانگ (۶۱۸-۹۰۷م)
– سونگ (۹۶۰-۱۲۷۶م)
– تصرف توسط مغول ها، قرن ۱۳
-مینگ(۱۳۶۸-۱۶۴۴) ساخت کاخ امپراطوری پکن و بخش وسیعی از دیوار چین
چینگ (۱۶۴۴-۱۹۱۱)
کنفوسیوسی دائوئی بودایی
آیین های چین باستان
معماری چین
– خانه های چینی
– معابد
– پاگوداها
– دیوار چین
خانه های چینی
اولین سکونتگاه ها: گودال های دایره ای شکل با پوشش گیاهی
دوران هان:
ا- خانه های کوچک:
سازه چوبی، پلان ۴گوش، دیوار آجری،بام زین اسبی با پوشش گل یا کاشی
L پلان –
خانه ها دور حیاط
دو ردیف موازی
۲- خانه های بزرگ:
۴ طرف حیاط
مدخل اصلی در داخل توسط “ مانع ارواح ” ( دیواری در مقابل مدخل ) حفاظت می شود ، به طوریکه حیاط از داخل خانه از نظر پنهــــان است . بر اساس عقاید چینی ، شیاطین و ارواح پلید در خط مستقیم حرکت می کردند و این دیوارها در مقابل مدخل مانع ورود آنها به داخل خانه می شدند .
ساختمان معماری خانه امروز چین دقیقا به نمونه اولیه خویش در هزار سال پیش شباهت دارد . اجزای ضروری این ساختمانهــــا عبارتند از : یک تالار چهار گوشه زیر یک بــــام نوک تیز با قرنیزهای بر آمده ، بر روی یک شبکه نگاهدارنده و ستونهــای چوبی ، که دیوارها هیچ نقشی در نگاهـداری از سقف ندارند بلکه در حکم پرده ها و تیغه های جدا کننده می باشند . معماری چین در چهارچوب این فرمول محـدود ، توجهش را بر نمای ساختمــان متمرکز می کند . کارایی ساختمان غالبا تابع تزئینات آن بود .
در طی چند قرن جهت همه ساختمانها شمالی ـ جنـــوبی بوده است .
در معابد یا منازل چینی بام بسیـار اهمیت دارد ، جنس آن از آجر و کاشی است و اگر بر سریرهای سلطنتی سایه افکند زرد و گرنه سبز ، ارغـــوانی ، سرخ یا آبی است .
خانه مسکونی سی هه یوان
خانه های مسکونی سنتی و عمده در نواحی سکونت ملت "هان" رامساکن منظم تشکیل میدهد و الگوی آن "سی هه یوان "بیجنیگ یعنی خانه ای که درچهار طرف با اطاق ها احاطه شده و در وسط حیاط قرار دارد ، می باشد . "سی هه یوان" بیچینگ معمولا به دو بخش تقسیم میشود ، یعنی بخش جلو و بخش عقب .اطاق میانی محل انجام تشریفات خانوادگی و پذیرائی از مهمانان عالیقدر میباشد و اطاقهای چهار طرف روبروی حیاط قرار دارد و به وسیله کوریدور به یکدیگر متصل می شود . سی هه یوان " شهر بیجنگ که ترجمان ایده پدر شاهی با ستانی و نظام خانوادگی چین است ، با حیاط پهن و وسیع چهار گوش ، محیط آرام و صمیمی و گلها و درختان قشنگ و منظم ، فضای زندگی بسیار ایده آل محسوب میشود . خانه های مسکونی "سی هه یوان " در مناطق شمال و شمال شرق چین فراوان دیده میشود
سبکهای معماری چین
سبک شمالی و سبک جنوبی
تفاوت چشم گیر بین این دو سبک در انحنای شیب سقف و میزان تزیینات لبه های بام و پیش آمدگی آنهاست
سبک شمالی :را شیوه ی کاخی نیز مینامند در این سبک شیب بام نرم است و مانند چادرها ی عشایری است و حاشیه بام ها به ندرت با مجسمه تزیین یافته اند و در این سبک تزیینات اندک اند. بهترین دستاورد آن بناهای با شکوه شهر ممنوعه مربوط به دوران مینگ در مرکز شهر پکن می باشد.
سبک جنوبی: در این سبک سقف به اندازه ای شیب پیدا می کند که گوشه های آن مانند شاخ گاو به سوی بالا متمایل میشود و کناره های بام ها با مجسمه های کوچک خدایان تا ئویی و جانوران اسطوره ای آراسته می گردد پیش آمدگی بام ها و ستونها نیز به همین ترتیب دارای انحنا و تزیینات میباشد و هیچ بخش از سطح را صاف وبدون آرایه نمی گذاشتند شهر شانگهای دستاورد این شیوه ی هنری است.
معابد چینی
ویژگی هر سه نوع معبد تائوئی، کنفوسیوسی و بودایی:
تقارن نسبت به محور میانی
چیدمان ساختمان ها در اطراف حیاط
معابد تائویی و بودایی را از روی یک نقشـه می ساختند که در واقع همـــــان نقشه خانه چینیان بود و آن را برای مقـــاصد مذهبی آماده می کردند
معابد بودایی :
به این معابد راههــای طبیعی بسیار زیادی منتهی می شود ، که معمولا بر سرازیر های پیچ در پیچ کشیده شده و با دروازه های آراسته ای بنام “ پای لوش “ مشخص گردیده است .
بـرای رهانیدن شیطان در برخی مدخلهـا ، پیکره های کراهت انگیزی گذاشته شده است .
ترتیب حیاط سازی ، با تالارهای مجـاور ، شبیه خانه های مسکونی بود . تالارهای واقع در حیاطهای جلو اختصــاص به پرستش خدایان یا بودا داشت ، در صـــورتی که نقاط مسکونی در پشت معبد محل اقامت راهبان بود .
عمده مصالح معابد بودایی چـوب و سنگ است . سقف شیـــروانی است و از پوشش سفـــالی یا چوبی ساخته شده است .
در بیشتر معـــابد روی سقف بنایی به شکل کشتی قرار دارد که از نظــر هنر بودایی سمبلیک است و به طـــــور کلی سقف این بناها دارای تزئینات پر کــاری است . در معبد رنگ مسلط بر مجموعه بنا رنگ قرمز است .
معبد بودای خفته(قرن۷م)
معابد کنفوسیوسی
معبد کنفوسیوس دارای طاقهـــای باشکوهی است که با ظرافت بسیار کنــده کاری شده ، ولی خود معبد بیشتر نمودار حالت فلسفی دارد تا هنــــری .
ستونهـای معابد ، چوبی و سنگی است و غالبا به صـــورت ستون پیکره ای از اژدها و سیمرغ که در روبروی مدخل معبد قرار داده شده است .
معبد آسمان
The Temple of Heaven in Beijing, built in the 15th century during the Ming Dynasty
پاگودا
پاگودا نوعی از ساختمان سازی و معماری بودایی است که به نماد کشور چین تبدیل شده است ، این بناها که بیشتر در روستـــاها برافراشته شده اند و جزء طبیعی آن نقاط به نظر می رسند و از استوپای هندی تقلید شده اند ، با این تفاوت که چینیها به جـــای نقشه گرد ، نقشه چهار ، شش یا هشت ضلعی را ترجیح می دادند و طبقات را تا ارتفاع حداکثر ۹۰ متر روی یکدیگر می انباشتند .
پاگودای چنگ لینگ۱۱۸۹م
پاگودا
بنای چتری شکل
طبقات فرد
دارای پله های گردون در درون
انواع کاربری:
بررسی مسائل مملکتی
دعا و نیایش
طالع بینی
مشخص نمودن جهت باد
میل راهنما
نگه داری عتیقه جات و نذر و یادبود
پاگودای لونگ هوآ۹۷۷م
پاگودای معبد فوگونگ۱۰۵۶م
The Fogong Temple Pagoda, located in Ying county, Shanxi province, built in 1056 during the Liao Dynasty, is the oldest existent fully wooden
The Liuhe Pagoda of Hangzhou, China, built in 1165 AD during the Song Dynasty
پاگودای لیوهه۱۱۶۵م
دیوار چین
دیوار چین از شمال شرق چین به سمت شمال غرب امتـــداد دارد که طول آن ۶۴۰۰ کیلو متر و ارتفاع دیــوار ۷ الی ۵.۷متر است ، عرض دیوار هم حدودا ۵.۷ متر است
به فاصلــه هر چند متر برجهای دیده بانی در دیوار بزرگ تعبیه گردیده است .
دارای چهار دروازه بزرگ است
مصالح این دیوار از آجر و سنگ است
سازنده این دیوار “ شی هوانگ دی ” خاقــان “ بنیانگذار سلسله چین ” بود .
جهت حفاظت چین از هجـــوم اقوام بیابانگرد زرد پوست به نام “ هونها ”
جلوگیری از خروج تخم ابریشم
جلوگیری از فرار دهقانان به دربار هون
دروازه جویونگ گوانگ
در غرب
دیوار چین
دیوار چین
دیوار چین
راهی برای تامین
ارتباط سریع در امپراطوری
دیوار چین
شهر ممنوعه
در مرکز بیجینگ پایتخت چین مجموعه ساختمانهای طلائی و سحرآمیز وجود دارد . نام دیگر آن کاخ باستانی است .
ساخت شهر ممنوعه از سال ۱۴۰۷ طبق فرمان " جو دی" دومین پادشاه سلسله مینگ شروع شد و ۱۴ سال به طول انجامید .
تا سرنگونی سلسله چینگ در سال ۱۹۱۱ در تاریخ حدود ۵۰۰ساله جمعا ۲۴ پادشاه در شهر ممنوعه سکونت داشته و امور کشوری را اداره کرده اند . شهر ممنوعه بیجینگ از لحاظ گستردگی ، زیبائی ، سبک ، شکوفائی ساختمان و لوکس بودن امکانات آن در جهان اثر نادر است .
دیواری به ارتفاع ۱۰متر دورادور این شهر را احاطه کرده و یک رود پیرامون دیوار در بر می گیرد . برنامه ریزی ؛ دامنه ، اشکال ساختمانی ، تزئینات زنگی و امکانات آن بیانگر اختیارات پادشاهی و سیستم رتبه بندی جامعه فئودالی است در میان ساختمانهای شهر ممنوعه سه تالار به عنوان تالاری تای خه ؛ تالار جو خه و تالار بائو خه از دیگر آثار پرشکوهتر است . این سه تالار محل اصلی اجرای اختیارات اداری و برگزاری مراسم پرشکوه پادشاه بوده است . تالار تای خه مرکز شهر ممنوعه است و تخت طلائی پادشاهی در این تالار قرار دارد. تالاری تای خه نیز مجللترین ساختمان شهر ممنوعه است . مقابل تالار یک میدان بزرگ به مساحت ۳۰ هزار متر مربع دیده می شود و تالاری تای خه بر روی پله های سنگی هشت متری ساخته شده و ارتفاع آن ۴۰ متر است . در فرهنگ چین اژدها اختیارات سلطنتی را نمایندگی می کرده و شاه اژده های حقیقی و فرزند آسمانی نامیده می شده است .
در تزینات داخلی تالار تای خه حدود ۱۳۰۰اژده ها دیده می شود . آورده اند در شهر ممنوعه ۹۹۹۹و نیم اتاق وجود دارد . علت این است که مردم قدیم متعقد بودند که در کاخ پادشاه آسمانی ده هزار اتاق وجود دارد. پادشاه زمین بعنوان فرزند پاد شاه آسمانی باید این رعبه بندی را مراعات کند و از پادشاه آسمان پیشین نگیرد . ساختمانهای شهر ممنوعه چوبی است ، برای پیشگیری از آتش سوزی بناهای باستانی شیوه های زیادی یافته اند . برای نمونه : ساخت ۴ ردیف اتاق سنگی بعنوان دیوار ضد آتش ، قرار دادن ۳۰۸کوزه برنزی بزرگ در گوشه های مختلف . برنامه ریزی و احداث شهر ممنوعه بیجینگ اثری بر جسته و بی نظیر و نشانگر سنت فرهنگی دیرینه چین و موفقیتهای شایان بناها و معماران چینی در۵۰۰سال پیش می باشد
معماری باغستانی
تفاوت بین باغهای چین وغربی اینست که باغهای غربی بطورعمده ازساختمانها تشکیل میشود ودرساخت ان از اصول هندسی وریاضی استفاده شده است ،اما درباغچه بندی وسازندگی باغها درچین مناظر طبیعی واحساسات بینندگان محورکار دا نسته و بیشتربه یگانگی انسان وطبیعت توجه شده است
معماری ژاپن
ژاپن
چهار جزیره ی اصلی به نامهای :هنشو، هکایدو ؛ کیوشو و شیکوگو
و تعداد فراوانی جزیره کوچک
بیش از هفتاد درصد کشور را کوهها فرا گرفته اند که فوجی بلند ترین و زیباترین آنها با چشمه های آب گرم معدنی است. آفتاب تابان و طبیعت زیبا جلوه ای به ژاپن داده است.
– سه عنصر نژادی :
نژاد آینو (سفید پوستان بومی)
نژاد مغولی(زرد پوستان کره ای)
نژاد مالایایی و اندونزیایی (با پوست قهوه ای)
– آیین های ژاپن : مذهب شینتو – کنفوسیوس – بودا و مذهب بومی زاپن شین تائو
معماری ژاپن
وجود جنگلهای فراوان و بارش های زیاد دو عاملند که نقش اساسی در شکل گیری معماری به ویژه استفاده از مصالح چوبی (بامبو) در معماری سنتی این کشور دارد.
مواد و مصالح ساختمانهای سنتی – ریشه گیاهی :
– الوار درختان مخروطی چون صدر و کاج و سرو و صنوبر – سازه بنا
– چوب درختان ریز برگ مانند بلوط و شاه بلوط – آرایه خانه های سنتی
– کاغذ ساخته شده از چوب درخت توت – برای پوشش درهای کشویی (شوجی)
– چوب درخت خیزران (بامبو) در ترکیبی از خاک رس و ماسه و کاه- ساخت دیوار
– کف پوش ژاپنی به نام (تاتامی) به ابعاد 90×180 سانتی متر از پوشال برنج کوبیده شده با نی بافته شده- مدولی برای ابعاد اتاقها در معماری ژاپنی بود.
– از سنگ – شالوده ستونها ی چوبی
– گل رس- روکش دیوار
– کاشی- پوشش بام استفاده می گردید
معماری ژاپن
معماری ژاپن مانند هنر نقاشی و پیکر تراشی با تاثیر از هنر چین به ویژه سبک دوره ی تانگ پدید آمده .
با ورود آیین بودا (552م) که دوران تغییر و تحول اندیشه و برخورد ژاپن با فرهنگ چین و کره است؛ بسیاری از سنتهای کهن ژاپن از هم گسست و هنرهای این کشور با هنر چینی در آمیخت
– معبد هوریوجی در نزدیکی نارا (ژاپن) نمونه بارز معماری معبد بودایی است .
معابد بودایی
معبد هوریجی
معماری ژاپن
معبد ایسه شاخص ترین معبد باستانی شینتو در ژاپن است. این معبد در زمینی به مساحت 50×115 متر مربع بنا شده است و بنای اصلی معبد به نام شودن روی تختگاهی با ستونهای چوبی بنا شده و بام کاه گلی دارد. ستونهای سهندوار زرین فام و بدنه ها از چوب درخت سرو است. برج پنج طبقه ای به نام پاگودا در برگیرنده فضای ویژه ی استقرار تندیس خدایان به نام کندو و ساختمان دیگری برای برگزاری مراسم مذهبی با نام (کدو ) میباشد.
معابد شینتو
معبد ایسه
توری
ورودی معابد شینتو
هاشیرا
هاشیرا گونه ای از زیارتگاه ژاپنی میباشد .از جمله اشیایی که در ان نگه داری میشوند ستونهایی است انسان ساخت که نماد حاصلخیزی می باشند. بخش های اصلی این زیارتگاه عبارتند از :
1-محراب 2-سالن نیایش 3-دالان مرتبط دو فضای یاد شده
خانه های سنتی ژاپنی
– فاقد پارتیشن بندی و تفکیک فضا
– معماری چوب
– معماری کف و سقف
– جدا کننده های از جنس کاغذ که قابلیت عبور نور را داشته باشد(شوجی )
– معماری برونگرا
– بیشترین تسلط دید بر فضای بیرونی برای ناظر در موقعیت نشسته
– کفپوش های حصیری تاتامی
– پایین گرفتن سقف
– زیبایی شناسی طبیعت گرایانه ترکیب باغ و خانه
– همزیستی مسالمت آمیز محیط زیست طبیعی با معماری
chado چای خوران
چایونو مراسم آیین ذن برای چایخوران است که در باغ خانه ها فضایی به همین منظور اختصاص میافت. اتاق چای بسیار کوچک و ساده طراحی میشود و نوعی معماری ارگانیک دارد .معمولاً یک راه سنگفرش از میان باغ سرسبز به دری می رسد که در آنجا میهمانان پس از شستن دست ها در یک چشمه طبیعی از درگاه کوتاهی وارد اتاق چهارگوش میشدند. در آنجا میزبان و گروه چهار نفره میهمانان در فضایی آکنده از سادگی بی پیرایه در کنار یکدیگر برای صرف چایی می نشینند.
در تزیین این اتاق سعی بر احترام به طبیعت شده و مصالح به کار برده شده (چوب) به شکل طبیعی با گره های موجود در بدنه درخت آشکار است.
اتاق چای
کاخ ها
کاخها در ژاپن به این صورت ساخته میشدند که دارای یک بنای اصلی و چند ساختمان فرعی در یک فضای محصورند و راهروهایی سرپوشیده این ساختمانها را که برای واحدهای متفاوت خانواده گسترده شده اند ، به یکدیگر می پیوندند. اتاقها چند منظوره و دیوارهای داخلی و خارجی آنها قابل جابجایی اند تا به راحتی با محیط طبیعی پیرامون یکی شوند .همیشه ارتفاع بنا کم و نوع مصالح به کار رفته سبک انتخاب میشود تا تز زلزله در امان بماند.
کاخ ناگویا
کاخ ناگویا
پاگودا
قلعه سفید