فن های کشتی آزاد
فن کمر در کشتی:
شاید یکی از فنون اولیه کشتی، فن کمر باشد. چنانچه دقت کرده باشید وقتی بچه ها بدون مربی و تجربه کشتی با هم گلاویز می شوند، این فن را به شکل ناقص انجام می دهند. برای اجرای این فن با حریف سرشاخ شوید، یک دست پشت گردن و دست دیگر بازوی حریف را زیر بغل دارد.
در چنین حالتی چنانچه دست راست پشت گردن باشد پنجه پای راست نزدیک پنجه پای راست حریف است. در چنین وضعی با چرخش روی پنجه پای راست و چرخش باسن به سمت حریف و بردن پای عقب بغل پای راست قرار گرفته و حریف رارر وی کمر بیندازید و به سمت تشک بتابانید وقتی حریف زمین فرود آمد یک پا را جلو و یک پا را به سمت عقب قرار دهید.
سرشاخ شدن در کشتی :
وقتی دو کشتی گیر در مقابل یکدیگر به شکلی قرار بگیرند که کف دست یکی پشت گردن دیگری قرار گیرد و دست او نیز به همان شکل بازوی حریف را بگیرد و کشتی گیر مقابل هم دست او را از بازو بگیرد به این حالت سرشاخ شدن گویند.
فنون کشتی :
اولین مرحله در آموزش کشتی، ایستادن در مقابل حریف است که اصطلاحا گارد نامیده می شود. همه افراد در ایستادن یکسان نیستند، بعضی ها پای چپ را جلو می گذارند و بعضی پای راست و این امر طبیعی است. اگر مربیان سعی نمایند که کشتی گیران از هر دو پا برای اجرای فن استفاده نمایند بی نهایت ارزنده خواهد بود. در حالت گارد پاها نباید زیاد از هم فاصله داشته باشند و یا خیلی به هم نزدیک باشند، مگر در موقع حمله که این فقط یک لحظه است. این فاصله موجب می شود بدن دارای نقطه اتکاء مطمئنی باشد.
بدن کشتی گیر نباید بیش از اندازه بالا یا بیش از اندازه پایین باشد زیرا در هر دو حالت با یک تکان دادن حریف به جلو یا عقب پرت می شود.
دست های کشتی گیران همیشه باید به سمت جلو و محافظ پاها باشند. دست ها نباید روی زانو یا کنار ران قرار گیرد.
زیر گیری در کشتی :
1-زیرگیری با تمامی سرعت و قطعیت و البته سرعت مهار شده
2-سرو گردن در موقعی که زیر را میگیره بالاست تا حریف نتونه کنده کشی کنه
3-وقتی که زیر میگیره اگه حریف خیمه زد نا امید نمی شه و تلاش می کنه تا از حریف امتیاز کسب کنه
کار روی دستها:
1-گیج کردن وخسته کردن حریف
2- کنترل قدرت حریف و استفاده از قدرت او در زمان مناسب
3-جلوگیری از امتیاز گیری حریف و کسب امتیاز با استفاده از فنون دیگر
برای اینکه این مهارت یعنی کار بر روی دست ها را به خوبی فراگیریم باید توجه کنیم که باید از تمام بدن یعنی دست ها و سر و پا ها و همانگی بین آن ها استفاده کنیم.برای این منظور باید در ابتدا حرکاتی جزئی که در زیر آمده است را بیاموزیم و با به پیوسته کردن آن بتوانیم امتیاز کسب کنیم و بعد از آن کشتی را کنترل کنیم.
فن بوزکش :
هر دو حریف راست گارد در روبروی هم قرار گیرند مجری فن دست راستش را بر گردن حریف میگذارد و با دست چپ پای راست حریف را می گیرد(پایی که جلو است) و به طرف جلو (به صورت اهرمی) یا به پهلو فشار می آورد تا حریف تعادل خود را از دست دهد.
نکته 1 : برای گرفتن پا بهتر است کمی حریف را به طرف زمین بکشیم تا پای حریف به جلو آید و فن را بهتر اجرا کنیم.
نکته 2 :این فن را می توان از طرف راست و چپ و یا بر راست گارد ها و یا چپ گارد ها اجرا کرد.
فن دست تو
یکی دیگر از فنونی که میتوان در حالت سر شاخ اجرا کرد فن دست تو است این فن هم در کشتی آزاد و هم در کشتی فرنگی قابل اجرا است که با آن می توان امتیاز از حریف کسب کرد.
آموزش:
هر دو کشتی گیر گارد راست در روبروی هم قرار می گیرند مجری فن مچ دست راست حریف را با دست چپ خودش می گیرد و با دست راست بازوی راست حریف را گرفته و به طرف جلو می کشد.با کشیدن حریف تعادل او به هم می خورد در این زمان در کشتی آزاد می توان زیر راست را از حریف گرفت و در کشتی فرنگی می توان دور کمر حریف را گرفت و اورا خاک کرد.
برهم زدن تعادل حریف
برای بر هم زدن تعادل حریف باید تلاش زیادی را انجام داد. برای این امر باید بر روی دست های حریف کار کنید و بر روی سر حریف ضربه بزنید و دست های او را بگیرید و در موقعیتی که تعادل حریف از دست رفته امتیاز دریافت کنید .
1-حرکت روبه جلو همراه با چرخش
یک دست را به پشت گردن حریف گذاشته و با دست دیگر دست حریف را میگیریم سپس حریف را به طرف زمین می کشیم و در همان حالت چرخشی انجام می دهیم تا حریف تعادلش برهم خورد سپس میتوان از حریف زیرگیری کرد.
2-بر روی دست های حریف کار می کنیم در یک لحظه هر دو بازوی حریف ر امی گیریم و یک تقه به طرف پایین انجام می دهیم در این حالت حریف که یک تکانی می خورد گارد خود را به طرف بالا می برد در این لحظه که گارد حریف باز شد می توانیم زیر گیری کنیم
طریقه ضربه زدن در کشتی :
در قانون جدید در کشتی ضربه نباید به صورت بالا بردن دست و رها کرد ن بر سر حریف باشد پس برای ضربه زدن با دست به حریف می توان دست را بر شانه های حریف گذاشت و به از همان جا به سر حریف ضربه وارد کرد.هنگامی که ما ضربه ای به حریف می زنیم باید ببینیم که عکس العمل حریف در مقابل ضربه ما چیست مثلا پای گارد خود را عوض می کند یا یکی از دست هایش را به صورت ناخودآگاه به بالا می برد یا دست های خود را جمع می کند و …. ما باید تصمیم بگیریم که با عکسالعملی که حریف از خود نشان میدهد چه حرکتی را انجام دهیم زیرگیری کنیم سرزیر بقل اجرا کنیم فیتو اجرا کنیم و … در نتیجه ضربات دست جایگاه خاصی در کشتی دارند و ما میتوانیم با آنها ضعف حریفمان را بدست بیاوریم.
کار کردن بر روی دست ها :
در ورزش کشتی کار کردن با دست ها و عبور از دستهای حریف و گذر از دست های حریف و رسیدن به امتیاز از اولین مواردی است که باید بر آن کار شود.تمرین های متفاوتی برای افزایش سرعت عمل دست ها و عبور از دست های حریف وجود دارد که در زیر به چند تایی از آنها اشاره می شود ولی در کل خود کشتی گیر باید همیشه هوشیار باشد و در موقعیتی مناسبی از دست های حریف گذر کند.
مچ گیری :در این تمرین هر از دو طرف در روبروی هم قرار می گیرند و حالت گارد می گیرند هر یک یکی از مچ های حریف خود را می گیرد به تریتیب با سوت مربی هر دو کشتی گیر در مدت 2 دقیقه سعی میکنند که مجهای خود را از دست حریف خود آزاد کرده و هر دو مچ حریف خود را بگیرد.
حالت گرفت یک دست دو دست: در این تمرین یکی از دو حریف تمرینی یک دست دو دست را می گیرد و حریف دیگر دست را زیر آرنج حریف خود قرار می دهد و سعی می کند که از دست حریف رها شود و یک دست دو دست حریف خود را بگیرد.
گارد در کشتی:
گارد به سه صورت راست چپ و ژاپنی تقسیم می شود که در ایران بیشتر از دوگارد راست و چپ استفاده می شود
برای تعین گارد اگر کشتی گیر راست دست است گارد راست انتخاب می شود و اگر چپ دست است گارد چب
گارد راست:در گارد راست پای راست باید جلو باشد وپای چپ عقب و پاها باید به صورتی باشد که کشتی گیر با تسلط کامل بر روی پاهایش قرار گرفته باشد
گارد جپ همجون گارد راست است با این تفاوت که پای چپ جلوتر از پای راست قرار می گیرد
3