عنوان:
مقدمه 2
تاریخچه روابط عمومی در ایران (قرن حاضر) قبل از پیروزی انقلاب اسلامی 6
روابط عمومی در ایران پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی 7
آموزش روابط عمومی در ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی 7
تعاریف روابط عمومی از نظر رکس ماریو 9
ویژگی های یک مدیر روابط عمومی 9
سازماندهی در روابط عمومی 10
افکار عمومی 10
وظایف روابط عمومی در سازمان 24
نمایشگاه 24
سخنرانی 28
سفر مطبوعاتی 28
معاشرت مطبوعاتی 30
راه اندازی دسته های مشورتی 30
نشریه داخلی 31
قفسه های اطلاعات 32
راه اندازی یا تک اطلاعات 32
آرشیو تخصصی 34
نظام پیشنهاد ها 34
گزارش اداری 36
تریبون آزاد کارکنان 37
برنامه ریزی برای رهبران فکری 39
انتشار کتاب و کتابچه 40
راه اندازی روزنامه دیواری کارکنان 40
برگزاری مراسم 40
برگزاری همایش 41
انتشار بولتن 42
مجله ویدئویی 42
راهنمایی ارباب رجوع و تابلو راهنما 43
سفر تبلیغاتی 44
انتشار بروشور 45
نتایج 45
مقدمه :
یکی از مشکلات روابط عمومی ها درکشورما فقدان منابع علمی و مکتوب دراین حوزه می باشد از دیرباز و از زمانی که روابط عمومی بعنوان یک رشته و حرفه در کشور ما متولد شد، به دلیل آن که تولد این حرفه جدید براساس نیازها و زیر ساخت های موجود در کشور ما جوابگوی این نهاد اجتماعی نبود، سازوکارهای مناسب هم برای توسعه و ارتقاء روابط عمومی ایجاد نشد ولی با گذشت زمان و ایجاد نیازهای جدید درجامعه در حال گذار ایران نیاز به داشتن روابط عمومی های کارآمد بیش از پیش احساس شد. با سواد شدن در صد بیشتری ازمردم، ایجاد تمایلات تساوی طلبانه، بالا رفتن توقعات مردم از حکومت، گسترش وسایل ارتباط جمعی، اهمیت یافتن هرچه بیشتر افکار عمومی، رشد صنایع و شرکتهای سهامی و … ازجمله این عوامل به شمار می روند.
اداره کل تبلغیات معاونت امور مطبوعاتی و تبلیغاتی به عنوان متولی روابط عمومی های کشور همواره کوشیده است باهمکاری و هماهنگی روابط عمومی ها، ساز و کارهای لازم را جهت پیشرفت و توسعه روابط عمومی های کشور را فراهم سازد.
تاریخچه
روابط عمومی در ایران (قرن حاضر) قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1322 شمسی با تصویب هیات وزیران، اداره پی به نام "اداره کل انتشارات و تبلیغات" تشکیل شد که وظیفه اصلی آن بیشتر در جهت انتشارات و تبلیغات در آن زمان بود. با تشکیل این اداره به مرور تبلیغات و ارتباطات در دستگاه های دولتی مورد توجه قرار گرفت.
روابط عمومی به صورت امروزی آن حدود 37 سال در ایران قدمت دارد. اولین روابط عمومی در سال 1327 شمسی از طرف شرکت نفت ایران و انگلیس در ایران به وجود آمد که مرکز مهم ترین تشکیلات و فعالیت های آن در آبادان بود و در تهران فقط یک دفتر داشت این شرکت در توسعه فعالیت های خود به تدریج در سایر نقاط ایران از جمله اهواز، مسجد سلیمان، کرمانشاه و دیگر مناطق نفت خیز اقدام به ایجاد دفاتر نمایندگی کرد. این روابط عمومی مطابق با سلیقه و فکر موسسین انگلیسی خود به نام "اطلاعات" انتخاب شده بود از سال 1323 که همزمان با ایجاد کنسرسیوم و تاثیر و دخالت فکر و ایده آمریکایی در فعالیت های مختلف شرکت نفت بود. این بخش به نام روابط عمومی تغییر نام داد و شامل اداره ارتباط با کارکنان و روابط عمومی شد.
بدین ترتیب شرکت ملی نفت ایران به وجود آورنده اولین تشکیلات روابط عمومی در ایران است. غیر از این، از تشکیل نخستین روابط عمومی در دستگاه های دولتی تاریخ دقیقی در دست نیست و اصولاً روابط عمومی در بخش دولتی با نام "انتشارات" و "مطبوعات" آغاز به کار کرد. بدین ترتیب که هر یک از موسسه های بخش دولتی در سازمان کلی خود یک دفتر انتشارات، مطبوعات دایر کردند. از این طریق چه به صورت مستقیم یعنی انتشارات و چه به صورت غیرمستقیم یعنی از طریق مطبوعات که آنها را نماینده افکار عمومی می شناختند. با مردم سایر ارباب رجوع ارتباط برقرار ساختند. این روال همچنان ادامه داشت تا این که به موجب لایحه قانونی مصوب هشتم فروردین ماه 1343 شمسی وزارت اطلاعات تشکیل شد و بعد از تاسیس وزارت اطلاعات در اواخر دهه چهل این وزارتخانه به مساله روابط عمومی اهمیتی جدی داد و برای شروع سازمان روابط عمومی صنعت نفت با تشکیلاتی دولتی پس از مدتی تغییراتی کلی در روابط عمومی دولتی در وزارت اطلاعات انجام شد.
در بدو امر قسمت هایی که در وزارتخانه ها و سازمان های دولتی به اعمال نوعی فعالیت های روابط عمومی اشتغال داشتند، دفاتر اطلاعات و انتشارات نامیده شدند و وزارت اطلاعات و جهانگردی پس از تصویب عنوان کلی "اداره کل اطلاعات و انتشارات و روابط عمومی" سازمانی برای روابط عمومی های دولتی تدوین کرد که بر طبق آن اداره ها باید تعدادی کارمند داشته باشند. لیکن در عمل هیچ یک از وزارتخانه ها و حتی تشکیلات بزرگ دولتی این تعدادی کارمند در بخش روابط عمومی نبوده اند. در سال 1348 شمس به پیشنهاد وزارت اطلاعات و جهانگردی و تصویب هیات وزیران، نام دفترهای اطلاعات و انتشارات در کلیه وزارتخانه و سازمان های دولتی و وابسته به دولت به اداره "اطلاعات و روابط عمومی" تغییر نام یافت.
اداره های روابط عمومی وزارتخانه ها و موسسه های دولتی در عین این که فعالیت مستقل داشتند ولی از نظر سیاسی عموم فعالیت های خود را با یک اداره کل در وزارت اطلاعات و جهانگردی به نام شورای اطلاعات و انتشارات روابط عمومی هماهنگ می ساختند. و رئیس با مدیران کل روابط عمومی وزارتخانه ها و موسسه های دولتی یا تائید وزارت اطلاعات به این سمت برگزیده می شدند.
روابط عمومی در ایران پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی
پس از پیروزی شکوهمند انقلاب انقلاب ایران به رهبری حضرت امام خمینی (ره) در بیست و دوم بهمن ماه یک هزار و سیصد و پنجاه و هفت وزارت اطلاعات و جهانگردی هم بر طبق مصوبه مورخ هفت خرداد ماه سال هزار و سیصد و پنجاه و هشت شورای انقلاب به وزارت ارشاد ملی و حدود یک سال و نیم بعد به وزارت ارشاد اسلامی تغییر یافت.
آموزش روابط عمومی در ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی:
تاریخ آموزشی روابط عمومی در ایران را می توان به دو دوره مجزا تقسیم کرد. الف: دوره های اولیه کوتاه مدت که در سال 46-1343 به صورت سمینار برگزار شد.
ب: تاسیس دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی درسال 1346 بود. و نخستین کلاس ها، سخنرانی ها و سمینارهای روابط عمومی درایران توسط شرکت ملی نفت ایران و وزارت اطلاعات و جهانگردی از سال 1343 آغاز شد و تا سال 1346 که بعداً به نام دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی تغییر نام داد. ادامه داشت و نزدیک به (1170) نفر تا پیروزی انقلاب اسلامی (1357) در رشته روابط عمومی از این دانشکده فارغ التحصیل شده اند. روابط عمومی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، رشته روابط عمومی از فهرست تحصیلات آموزش عالی کشور حذف شد ولی با تلاشهای مجدانه دو نفر از استادان معتبر این رشته که در حقیقت بنیانگذاران آموزش در رشته های ارتباطات اجتماعی و روابط عمومی بودند. مانند آقایان دکتر کاظم معتمد نژادو دکتر حمید نطقی فعالیت ها و تبلیغات فارغ التحصیلان سابق این دانشکده در موسسات دولتی وجامعه، انتشار مقالاتی در روزنامه کیهان و اصرار دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی مجدداً رشته روابط عمومی در نظام آموزشی کشور نه به عنوان یک رشته مستقل بلکه به عنوان یک شاخه از علوم ارتباطات بازگشایی شدو از سال 1369 درگرایش روابط عمومی به پذیرش دانشجو پرداخت، در دانشگاه علامه طباطبائی از سال 1369 با 17 نفر دانشجو پذیرفته شدگان بودند و تا سال 1375 به 43 نفر رسید. یکی از مدرسان این رشته درمورد علل بازگشایی رشته روابط عمومی چنین می گوید : بعد از پیروزی انقلاب اسلامی که رشته های مختلف تحصیلی مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت به سبب عملکرد نادرست روابط عمومی ما در قبل از انقلاب این رشته به زیر سوال رفت و عنوان شد که این رشته فایده ای ندارد و متاسفانه به محاسن آن اشاره نشد.
اما سازمان ما و ارگان ها به طور جدی نسبت به روابط عمومی احساس نیاز کردند و به این نتیجه رسیدند که نمی توان بدون روابط عمومی فعالیت دورن سازمانی و برون سازمانی سالم داشت، این مسئله مطلع خوبی برای روابط عمومی مابود. در زمینه برنامه های آموزشی روابط عمومی پس از پیروزی انقلاب دکتر معتمد نژاد چنین می گوید: دروسی تدریس شده، در زمینه روابط عمومی طبق برنامه ای است که دکتر حمید نطقی حدود 7 سال پیش برای تدریس در دانشگاه ارایه دادند واز آن زمان به بعد این رشته براساس همان برنامه تدریس می شود. به هر حال می توان نتیجه گرفت که برنامه آموزشی روابط عمومی در ایران کم و بیش همانی است که درسایر کشورهای جهان برای آموزش دراین رشته وجود دارد.
تعاریف روابط عمومی از نظر رکس ماریو:
روابط عمومی دانشی است که به وسیله آن سازمان آگاهانه می کوشند تابه مسئولیت اجتماعی خویش عمل نمایند و بتوانند تفاهم و پشتیبانی کسانی را که برای موسسه اهمیت دارند به دست آورند.
1-دانش 2-آگاهانه 3-مسئولیت اجتماعی 4-تفاهم و پشتیبانی وبستر درمورد روابط عمومی می نویسد.
روابط عمومی وکیل مدافع موسسه دربیرون و مدعی مردم در داخل موسسه است.
روابط عمومی چشم و گرایش مدیریت است.
روابط عمومی ارتباطی دو جانبه بین افکار عمومی و مدیران است.
روابط عمومی هنر است.
روابط عمومی ترکیبی از علم، هنر و فن است.
ویژگی های یک مدیر روابط عمومی :
1-مهارت فنی 2-مهارت انسانی، 3-مهارت ادراکی
مهارت فنی : توانایی به کاربردن دانشی، روش ها، فن ها و ابزاری که لازمه انجام وظیفه ای خاص است و از طریق تجربه، تحصیل و کارورزی کسب می شود.
2-مهارت انسانی: قدرت و توانایی تشخیص درکارکردن با مردم و انجام دادن کار به وسیله آنها که شامل درک و فهم انگیزش و به کاربردن رهبری موثر است، می باشد.
3-مهارت ادراکی: توانایی فهمیدن پیچیدگی های کل سازمان و آگاهی از اینکه آیا خود شخص درخور شرایط سازمان عمل می کند یا نه می باشد این آگاهی موجب می شود که فرد به جای اینکه فقط برمبنای هدفها و نیازهای گروه نزدیک خود عمل کند اقدام های خود را بر هدف های کل سازمان استوار سازد.
ویژگی های یک برنامه خوب
1-هدف های برنامه باید روشن، مشخص و قابل فهم باشند هدف های کل مانند تقویت روحیه یا افزایش سودآوری معمولاً مبهم اند و مجریان را به برنامه ریزی و اقدامات خاصی هدایت نمی کند. هدف ما را در صورت امکان باید به صورت کمی و قابل سنجش تعیین کرد.
2-یک برنامه خوب باید ساده و جامع باشد. ساده باشد به گونه ای که کلیه کارکنان به اهمیت آن پی ببرند و به آسانی بتوانند آنرا اجرا کنند. جامع و مفصل باشد به گونه ای که کلیه جنبه های عملیاتی را که برای تامین هدف ما لازم است در بر داشته باشد.
سازماندهی در روابط عمومی چیست؟
وظیفه سازماندهی مدیریت اصولاً مربوط می شود به ایجاد یک طرح یا الگویی که درچارچوب آن بتوان مجموعه امور یک موسسه را به اجزای قابل اجرا به گونه ای تقسیم کرد که رسیدن به هدف ها و مقاصد موسسه به بهترین وجه تسهیل شود.
افکار عمومی: به عنوان یک پدیده روانی اجتماعی بر نگرش ها استوار است که سوق دادن آن دریک جهت معین کوشش های بسیاری را می طلبد. کارگزاران تبلیغ هرگاه لازم بدانند که افکار عمومی رابه حمایت از نظریه معینی یا سازمان و موسسه ای ترغیب کنند. دربیشتر موارد با اعمال نفوذ در احساسات مردم به این کار مبادرت می ورزند. در واقع از طریق تبلیغات تلاش می شود که تا حدودی امکان نیروی اندیشه و وجدان فرد را کمتر به کار اندازند و برعکس در او واکنش های انعکاسی شرطی پدید آورند. کارگزاران تبلیغ معتقدند که شیوه گفتار و رفتار شخصیت های سیاسی می تواند جهت دهند. و هدایت گر افکار عمومی به سمتی خاص و معین باشد آنان همچنین روش های گوناگونی نظیر استفاده از رادیو و تلویزیون، مطبوعات، اعلامیه ها، شایعه ها، نامه نگاری ها و فیلم های سینمائی را برای نفوذ برافکار عمومی موثر می دانند. استفاده آمریکا از نامه نگاری پس از جنگ جهانی دوم را شاید بتوان به عنوان یکی از تازه ترین وموثرترین شیوه های تبغلیاتی جهت نفوذ برافکار عمومی در آن زمان به حساب آورد.
کارگزار تبلیغ درفرآیند یک نوآوری با مخاطبان خود دارای هفت نقش پیامی است. او قبل از هر چیز باید نسبت به پیام هایی که ارسال می کند. آگاهی کافی و باور داشته باشد و نسبت به سازمان یا جامعه خویش احساس تعلق کند در مجموع هفت نقشی که باید ابقا کند به شرح زیر است.
1.
برانگیختن احساس نیاز مردم نسبت به تغییر
کارگزار تبلیغ باید احساس نیاز به تغییر را در رفتار مخاطبان خود پدید آورد. برای دستیابی به این هدف، راه حل های گوناگونی مربوط به یک مساله را نشان دهد و اهمیت مسائل را روشن کرد، و مخاطب خود را قانع کند.
2. ایجاد ارتباط با مخاطب
هنگامی که نیاز به تغییر ایجاد شد، کارگزار تبلیغ باید با مخاطب خود ارتباط برقرار کند. او می تواند به اعتبار بخشیدن، ایجاد اعتماد و همدلی با نیازهای آنان، این رابطه را تحکیم بخشد. زیرا در اینجا مخاطبان باید پیش از پذیرش نگرش جدید کارگزار تغییر را پذیرفته باشند.
3.تعیین نیاز مخاطب
کارگزار تبلیغ مسئول است که مسائل مخاطبان خود را وارسی کند و مشخص سازد که چرا روش های موجود نمی توانند نیازهای آنان را برآورده کنند.
4.ایجاد انگیزه تغییر در مخاطب
دراین مرحله کارگزار تبلیغ تنها نقش یک مشوق را ایفا می کند. اگر تمایلات درونی و علایق یک شخص یا گروه نسبت به موضوعی زیاد باشد، اعتقادات است آمادگی زیادی برای ثبات از خود نشان می دهند، از این رو نمی توان در دیدگاه های آنها به آسانی تغییر ایجاد کرد در مجموع اگر علایق وانگیزه های درونی افراد در سطح بالایی قرار گیرد واگر جامعه حمایت خود را سریعاً از موضوع نشان دهد. به عنوان عامل مهمی در ثبات بیشتر عقاید و کاهش احتمال تغییر آنها قبل از زمان معین عمل خواهد کرد. برعکس هنگامی که افراد انگیزه وعلایق درونی کمتری نسبت به موضوع داشته باشند. اگر عوامل محیطی نیز از موضوع حمایت نکنند، این عدم حمایت و عدم علاقه مشخص سبب پدید آمدن بی ثباتی در آنها می شود و تغییر علایق در طول زمان پدیدار خواهد شد.
5.تبدیل نگرش به رفتار
بین نگرش و رفتار رابطه نزدیکی وجود دارد. زیرا نگرش های از پیش شکل گرفته می تواند گزینش های ذهنی فرد را به سمت و سو بدهد.
6.پایدار ساختن تغییر
کارگزار تبلیغ می تواند به گونه ای موثر، رفتار جدید را بافرستادن پیام های تشویقی، تثبیت و پایدار کند، این روش با دادن پاداش برای بالا بردن نیروی تمایل به دادن پاسخ دلخواهی انجام می گیرد.
7.دستیابی به داوری جدید
هدف نهایی اغواگرایان و کاگزاران تبلیغ این است که افراد را از وابستگی به عقاید دیگران و پیشداوری های آنان نسبت به سازمان خود برهاند و به آنها نوعی استقلال فکری و داوری جدید دهد.
کارآمدی نفوذ مندان یا رهبران فکری به سه عوامل متعددی بستگی دارد.
1. از آنجا که نفوذ عضو گروه همتایان یا همقطاران است. به همین جهت مورد اعتماد اطرافیان خویش است.
2. درتماس رو در رو با نفوذ گیران می تواند پیام خود را با ویژگی های هریک از افراد تنظیم کند.
3. نفوذمند یارهبرفکری می تواند شخصاً به فوریت به کسانی که با اوموافق هستند پاداش دهد.
قابلیت تعاملی: هنگامی که مخاطب از طریق اینترنت ارتباط برقرار می شود این ارتباط یک ارتباط دو طرفه است.
دسترسی به اطلاعات: وقتی کاربران رایانه از یک سایت شبکه دیدن می کنند میتوانند اطلاعات فراوانی به دست آورند.
قابلیت فروش : چون شبکه یک رسانه پاسخی مستقیم است قابلیت انجام فروش درآن بسیار بالاست.
خلاقیت: طراحی مناسب یک سایت میتواند باعث جلب توجه مخاطبان و ایجاد علاقه نسبت به شرکت و محصولات آن شود.
توان بالقوه بازار: با افزایش نفوذ ذایانه های شخصی به خانوارها وا فزایش آگاهی و علاقه نسبت به شبکه اینترنت توان بالقوه بازار نیز افزایش خواهد یافت.
معایب تبلیغات در اینترنت
1. مشکلات اندازه گیری- مشخصات ویژگی های مخاطبان-دشواری شبکه ازدحام-قابلیت فریب دادن- هزینه کیفیت تولید محدود.
روشهای برقراری ارتباط بین روابط عمومی ها و مطبوعات
برقراری ارتباط روابط عمومی با مطبوعات به پنج صورت زیر ممکن است:
1. تهیه و تنظیم بیانیه های مطبوعاتی و ارسال آنها به مطبوعات و یا سایر رسانه های جمعی
بیانیه های مطبوعاتی، متون تنظیم شده ای حاوی اطلاعات، پیامها و اخبار مربوط به یک سازمان هستند که از سوی روابط عمومی ها به عنوان خبر از راههای گوناگون (ارسال به وسیله دورنویس، قرائت به وسیله تلفن، ارایه مستقیم به خبرنگار) دراختیار رسانه ها قرار می گیرد. بیانیه های مطبوعاتی عموماً دو اشکال عمده دارند:
الف: اشکالهای محتوایی
ضعفها واشکالهای محتوایی بیانیه های مطبوعاتی معمولاً موارد زیر راشامل می شوند:
1/الف. فقر ارزشهای خبری و به طور کلی کم ارزش بودن خبر از نظر مخاطبان رسانه ها
بسیاری از بیانیه های مطبوعاتی که در واقع خبرهای تولیدی سازمانها یا به عبارت دیگر اخبار دریافتی رسانه ها از روابط عمومی ها را تشکیل می دهند، از نظر رسانه ها و روزنامه نگاران، فاقدارزشهای خبری شناخته شده و کیفیت و محتوای لازم هستند. به این معنی که این گونه خبرها در بسیاری موارد برای مخاطبان رسانه ها جاذبه و اطلاعات چشمگیری ندارند و در اکثر موارد ناظر بر کارکرد درون سازمانی هستند. یعنی تنها برای گروههای محدودی که غالباً نیروهای درون سازمانی محسوب می شوند قابل مطالعه اند.
2/الف. سازمان مدار و شخصیت-مدارا بودن بیانیه ها
بیانیه های صادرشده از سوی روابط عمومی ها غالباً از دید درون سازمانی طراحی و با هدف جلب رضایت مدیریت سازمان و تامین اهداف و نیات مورد نظر تدوین می شود. از همین رو، دربسیاری موارد، تاکید اصلی بویژه در شروع خبر بر شخصیت اول یا نام و جایگاه سازمان است تا ارزش و ماهیت خود رویداد. این بیانیه ها بیشتر شکل یک متن تبلیغاتی را برای سازمان پیدا می کنند تا یک خبر مطبوعاتی.
3/الف. کم ارزش و کهنه بودن اطلاعات موجود در بیانیه ها
از آنجا که بیانیه های مطبوعاتی غالباً به منظور تامین اهداف و منافع سازمان تهیه و ارسال می شوند، دربسیاری موارد حالت یکطرفه دارند و حاوی اطلاعاتی هستند که یا تاریخ مصرف آنها سپری شده و یا اصولاً برای مردم اهمیت چندانی ندارند. از جمله این اخبار می توان به انتشار اطلاعات مربوط به انجام کارهای روزمره سازمانها درقالب بیانیه های خبری اشاره کرد.
بسیاری از روابط عمومی ها تحت تاثیر انتظارهای مدیران سازمان، وظایفی راکه قانون برعهده آنها نهاده است، به عنوان خبر به رسانه ها ارسال می کنند و انتظار انتشار آنها را آن هم بدون کم و کاست و در اسرع وقت دارند که تعریف خبر از نگاه رسانه ها به طور کلی بامحتوای این قبیل پیامها و اطلاعات متفاوت است.
ب. اشکالهای ساختاری
اشکالهای ساختاری، عموماً به ضعفهای فنی و شکل تنظیم و ارایه بیانیه های مطبوعاتی مربوط می شود. به این معنی که روابط عمومی ها غالباً هنگام تنظیم خبر به جای آنکه مخاطبان رسانه ها را مد نظر داشته باشند و براساس نیازها و انتظارهای آنها نسبت به چینش اطلاعات دربیانیه ها اقدام کنند، بر اساس توقعات و خواسته های مدیران و منافع سازمانی خویش دست به چنین کاری می زنند. به همین علت، این بیانیه ها معمولاً فاقد معیارهای حرفه ای تنظیم ونگارش خبر از دید روزنامه نگاران و سردبیران هستند، به طوری که گاه دستکاری و تنظیم این بیانیه ها اجتناب ناپذیر می شود.
روابط عمومی ها باید بدانند برای آنکه بیانیه های مطبوعاتی شان شانس بیشتری برای انتشار بیابند، لازم است هم در گزینش اطلاعاتی که دربیانیه ها ارایه می شود و هم در تنظیم و نگارش آن، دقت کافی را از خود نشان دهند.
دراینجا به پاره ای از شرایط لازم برای تنظیم بیانیه های مطبوعاتی مطابق با معیارهای روزنامه نگاری حرفه ای اشاره می شود:
اهمیت مطلب را در ارتباط با خواننده روزنامه در نظر بگیرید. (بحث ارزشهای خبری)؛
عناصر تشکیل دهنده خبر را شناسایی کنید. (بحث عناصرخبری)؛
ازساختار خبرهای مطبوعاتی استفاده کنید. یعنی از مولفه های صراحت و رسایی بخصوص درشروع خبر استفاده کنید. متن خود را کوتاه "بدون" ابهام و صریح تنظیم کنید (نه مثل یک انشاء)!
درتنظیم بیانیه، از "نقل قول" استفاده کنید زیرا به خبر سندیت می بخشد و اعتبار منبع اعتبار پیام می شود.
در تنظیم بیانیه، مجرا یا وسیله ارتباطی را در نظر بگیرید، تنظیم بیانیه با توجه به نوع رسانه (رادیو-تلویزیون – روزنامه، مجلات کثیر الانتشار گروهی و تخصصی) باید به طور طبیعی متفاوت باشد.
بیشترین اطلاعات را در کمترین حجم به مخاطب بدهید!
از به کار بردن افعال مجهول خودداری و از افعال زنده استفاده کنید!
دقت کنید که بیانیه حتماً به مقدار کافی و قابل قبول دارای اطلاعات باشد (بی محتوا نباشد)
مخاطب خود را بشناسد.
بعد از نوشتن متن، خودتان را به جای مخاطب قرار دهید متن را دوباره بخوانید واصلاح کنید.
3.
ترتیب دادن نشستها و مصاحبه های مطبوعاتی و رادیو -تلویزیونی
نشستها و مصاحبه های مطبوعاتی معمولاً زمانی از سوی سازمان اعلام و برگزار می شود که به علل مختلف این اقدام ضروری می نماید. از جمله: ضرورت اعلام برنامه ها، تصمیمهای مهم مربوط به عملکرد ها، پاسخگویی به سوالها ابهامها یا شایعه ها و به طور کلی ارائه اطلاعاتی که سازمان ضروری و مناسب تشخیص می دهد و در مجموع، بیشتر به قصد دستیابی به اهداف سازمان و مدیریت آن ترتیب می یابد.
برای ترتیب دادن این گونه نشستها روابط عمومی ها باید به نکات زیرتوجه کنند.
الف. زمان مناسب برای برگزاری نشستها
روابط عمومی باید ماهیت کارمطبوعاتی را بشناسد و با توجه به موعد انتشار یا پخش رسانه مورد نظر بهترین زمان را برای برگزاری نشست انتخاب کند و زمان انتشار و ضرب الاجل های روزنامه های صبح و عصر را بداند. اگر قصد چاپ خبر در روزنامه های عصر را دارد. ضرب الاجل حداکثر تا ساعت 11 صبح است وضرب الاجل روزنامه های صبح برای خبرهای معمولی حداکثر تا 7 بعد از ظهر و برای خبرهای بسیار مهم تا ساعت 10 شب است.
ب. مشخص کردن مصاحبه شونده، موضوع، محل، ساعت و هدف مصاحبه
دردعوتنامه ای که برای مطبوعات فرستاده می شود، باید شخص مورد مصاحبه، موضوع مصاحبه، محل و ساعت آن و درصورت امکان، هدف و محدوده مصاحبه مشخص و روشن شود. مصاحبه باید راس ساعت مقرر برگزار شود و زمان آن چنانکه گفته شد، با زمان چاپ روزنامه ها متناسب باشد.
ج. دو سویه کردن ارتباط
به طور معمول اینگونه مصاحبه ها تبدیل به انتقال یک سویه تصمیمها و اهداف سازمان می شود و فرصت طرح سوال و برخورد کاوشگرانه برای روزنامه نگاران فراهم نمی شود. به روابط عمومی ها توصیه میشود فضا و فرصتی را فراهم آورند که گفت و گو دو طرفه شود و این امر را ااز قبل به خبرنگاران اعلام کنند که میتوانند سوالات خود را بعد از سخنان مسئول مورد نظر مطرح کنند و پاسخ بگیرند.
ازطرف دیگر، آماده کردن و توجیه مدیران دراین زمینه، به عهده روابط عمومی هاست.
3.پاسخگویی به سئوالات و مراجعات خبرنگاران و ارایه اطلاعات مورد نیاز به آنها وترتیب دادن مصاحبه های اختصاصی
برای آنکه اطلاع رسانی روابط عمومی ها جنبه یکسویه پیدا نکند و به سوالها، ابهامها و شایعه های موجود در سطح جامعه به طور مناسب پاسخ داده شده، لازم است که اطلاع رسانی فقط به مواردی که سازمان ضروری تشخیص می دهد، محدود نشود. اگر روزنامه نگاران را بحق نمایندگان افکار عمومی و مردم بدانیم واگر قبول داشته باشیم که مدیریت ها لازم است برای تصمیم موفقیت خود از خواستها و نیازها و داوریهای عمومی در قبال سازمان خود بااطلاع باشند و در تصمیم گیریها و برنامه ریزیها، واقعیتهای اجتماعی رامد نظر قرار دهند، باید بپذیریم که طرح سئوال، درخواست پاسخگویی و نیز درخواست مصاحبه مطبوعاتی، ازحقوق مشروع و حرفه ای روزنامه نگاران است و مدیریتها باید این حق را به رسمیت بشناسند و به موقع به آن پاسخ دهند. بنابراین، ارایه اطلاعات درخواستی روزنامه نگاران و پاسخگویی به سوالات مشخص آنها و فراهم کردن زمینه تحقیق و کسب اطلاعات برای آنها، ازجمله وظایف روابط عمومی هاست. روابط عمومی ها نباید در برابر انتقادها و چالشهایی که روزنامه نگاران مطرح می کنند، بر آشفته و خشمگین شوند وبه نوعی تحریم خبری درقبال روزنامه مورد نظر دست بزنند. چرا که انتقاد از شرایط غیر قابل انکار دستیابی به توسعه و اصلاح امور و تقویت مدیریت و تامین مصالح و منافع عمومی است.
سیر تکوینی ارتباط روابط عمومی ها با رسانه ها درغرب
درپایان به بررسی سیر تکوینی ارتباط روابط عمومی با رسانه، درغرب درطول سه مرحله می پردازیم تا بتوانیم به شناخت و ارزیابی دقیقتری از وضعیت روابط عمومی های خودمان در زمینه عملکرد ارتباطی شان دست یابیم. به طور کلی سه مرحله درفعالیتهای روابط عمومی غرب ذکر می شود:
مرحله نخست: از اواخر قرن 18 شروع می شود. در این مرحله فلسفه فعالیت روابط عمومی مبتنی بر فریب دادن مردم است. یعنی جلب توجه مردم و مخاطب به هرقیمت. در این مرحله بسیاری از مطالب و اخبار و مسائل کم اهمیت بزرگ نمایی می شود. اصل مهم دراین مرحله، پنهان کردن "خبرهای بد" است. یعنی روابط عمومی بخشی از تلاش خود را معطوف آن می کند که خبرهای بد و منفی رامخفی کرده و نگذارد که به مطبوعات درز پیدا کند.
مرحله دوم: از اوایل قرن بیستم شروع شده و تا سال 1923 ادامه می یابد. دراین مرحله، تحویلی در وضعیت روابط عمومی ها دیده می شود. روابط عمومی ها به این مسئله اعتقاد پیدا می کنند که باید خبرنگاران مطبوعات را در جمع آوری اطلاعات کمک کرد و همه اطلاعات و نکات لازم را در اختیارشان گذارد. بنابراین، اصل را بر تولید انبوه اطلاعات می گذارند. اما سئوال این است که چه نوع اطلاعاتی؟ آنها سعی می کنند به طور مرتب اطلاعاتی که می گیرند به مطبوعات ارسال کنند. اما دو نکته دراینجا وجود دارد. نخست این که اطلاعات از سطوح بالای سازمان گرفته می شود و به مردم مطبوعات داده می شود. منبع تولید و تشخیص اینکه چه اطلاعاتی باید در اختیار مطبوعات قرار گیرد و چه اطلاعاتی نباید، خود سازمان است و این نکته مهمی است. نتیجه این می شود که بخشی از این اطلاعات به هیچ وجه مورد نیاز و علاقه مرد نیست. نکته دوم اینکه بخشی از این اطلاعات نیز برای مردم کهنه و تکراری است. البته بخش دیگری هم میتواند جزو خبرهای مهم و قابل اعتنا باشد. دراین مرحله ظاهراً سعی در پنهان کردن خبرهای بد نیست، ولی کوشش می شود آنچه که مدیریت سازمان می خواهد به بیرون تراوش کند. اما طوری وانمود می شود که انگار تمام اطلاعاتی که در سازمان هست، همانهایی است که روابط عمومی اعلام می کند. ولی به طرف دیگر قضیه کاری ندارد که آیا همه خبرها مورد علاقه و توجه مردم هست؟ نتیجه این که در این مرحله شکاف اطلاعاتی بین مردم و سازمانها همچنان عمیق و وسیع است. زیرا مردم به بسیاری از اطلاعاتی که نیاز دارند دسترسی پیدا نمی کنند. و سازمان هم یک طرفه دست به انتشار اطلاعات مورد نظر خود می زند. اینجا نوع ارتباط، ارتباط یک سویه است. پلی است که از طرف سازمان به بیرون یک طرفه است وبیرون سازمان با درون ارتباطی نداشته و نیازهای آن در نظر گرفته نمی شود.
مرحله سوم: ا زحدود سالهای 1923 به بعد شروع می شود. در این مرحله روابط عمومی به مفهوم گذشته عوض می شود. دراصل، اصطلاح روابط عمومی، جای خود را به "مشاور روابط عمومی" می دهد. اینجا دیگر روابط عمومی نقش مشاور را به عهده دارد و فعالیت اصلی او اطلاع رسانی و خبررسانی به مردم نیست. بلکه اولین فعالیت و وظیفه خود را در این مرحله می داند که اطلاعات موجود درسطح جامعه را برای سازمان جمع آوری کند و به درون سازمان و به مدیریت منتقل کند، تا مدیریت براساس این "پس فرست ها" بداند چه مسائلی درجامعه وجود دارد و بتواند نیازهای برنامه ریزی و سیاست گذاری را تشخیص دهد. روابط عمومی ها نه تنها باید عملکرد ها را بگویند، بلکه باید زمینه تحقق عملکرد ها را هم فراهم کنند. اینکار با انتقال واقعیتها، قضاوتها و نیازهای اجتماعی که درسطح جامعه وجود دارد به درون سازمان میسراست. درنتیجه مسئولان پشت درهای بسته تصمیم نگرفته و سلیقه ای عمل نمی کنند. آنان در ارتباط با نیازهای عمومی، برنامه ریزی و سیاست گذاری می کنند. در مرحله بعد، روابط عمومی وارد عمل می شود و فلسفه تصمیم گیری ها و سیاست گذاریها واقدامات انجام شده و برنامه ها را برای مردم از طریق رسانه ها تشریح می کند. دراین مرحله، هم و غم روابط عمومی به این نکته معطوف می شود که این تعبیر کلیدی تحقق یابد که : "روابط عمومی باید قابلیت انتقال پیام صحیح، متناسب با زمان را به مخاطب داشته باشد" "پیام صحیح" و "زمان محدود" عناصر مهمی هستند؛ چراکه اگر زمان را از دست بدهیم، در واقع خاصیت پیام را از آن گرفته ایم.
وظایف روابط عمومی در سازمان ها:
نمایشگاه
برگزاری نمایشگاه، یکی از فنون عمده در روابط عمومی است. منظور از نمایشگاه، محلی است که درآن محصولات یاخدمات سازمان در معرض دید بازدیدکنندگان قرار می گیرد. درنمایشگاه، میتوان از سایر ابزارهای ارتباطی از قبیل نمایش فیلم، نصب تابلو، عکس، نمودارهای رنگی، تابلوهای گردان، تراکت و … استفاده کرد. از ویژگیهای مهم نمایشگاه، رعایت اصل عینیت در تولید پیام واطلاع رسانی است که آثار دیر پایی را درمخاطب برجای می گذارد. دریک تقسیم بندی عمده نمایشگاهها را می توان از لحاظ "مخاطب" به دو نوع تقسیم کرد:
الف. نمایشگاه عمومی: برای بازدید از این نوع نمایشگاه که معمولاً گروه خاصی را مخاطب قرار می دهد می توان از کلیه اقشار جامعه دعوت کرد.
ب.نمایشگاه تخصصی: نمایشگاه تخصصی برای طیف خاصی از مخاطبان یک سازمان برگزار می شود. مثل برگزاری نمایشگاه کتاب پزشکی که در مقابل نمایشگاه کتاب، یک نمایشگاه تخصصی به حساب می آید. برای موفقیت دربرگزاری نمایشگاه، داشتن تقویم نمایشگاهی برای روابط عمومی به عنوان یکی از اجزای برنامه عمل سالانه ضرورت دارد. درتقویم یا برنامه نمایشگاهی باید زمان برگزاری نمایشگاه، مخاطبان مورد نظر، اهداف، نحوه برگزاری، هزینه های برگزاری، و محصولات یاخدمات قابل ارایه مشخص باشند.
دومین عامل موفقیت دربرگزاری نمایشگاه، مدیریت غرفه است. برای این منظور، افزون بر طراحی اصولی غرفه بویژه رعایت اصول سادگی ترکیب و روشنی موضوع نمایشگاه، توجه به مواردی از قبیل حضور منظم غرفه داران ازغرفه، اطلاع رسانی به موقع به مردم درباره نمایشگاه، احترام به بازدیدکنندگان درنمایشگاه، پاسخگویی کامل و مشتاقانه به پرسشهای بازدیدکنندگان بسیار اهمیت دارد.
عامل سوم برای تسهیل امور برگزاری نماشگاه، سازماندهی رابطان نمایشگاهی که درواقع نمایندگان بخشهای مختلف سازمان هستند. درقالب تشکیلاتی به نام دبیرخانه دایمی نمایشگاهها است. اعضای دبیرخانه با تشکیل جلسات مرتب می توانند هماهنگی های لازم را در راستای برگزاری هرچه بهتر نمایشگاههای مورد نظر سازمان به عمل آورند. برای استفاده بهینه از ابزار نمایشگاه،توجه به موارد زیر راتوصیه می کنیم:
1. برای هر نمایشگاهی، دستوری خاصی را که مبین امور مربوط به برگزاری آن از ابتدا تا انتهاست، تهیه کنید و آن را در اختیار دست اندرکاران برگزاری نمایشگاه قرار دهید.
2. به هنگام عرضه محصولات یاخدمات، دقت کنید به منظور ایجاد امکان دید مناسب برای مخاطب، آنها در فاصله بین 80 تا 180 سانتی متری از زمین قرار دهید.
3. بااستفاده از فنون هنری خاص مثل گرافیک روح واحدی بین غرفه های مختلف حاکم کنید.
4. از بازدیدکنندگان بخواهید نظر خود را درباره ی چگونگی برگزاری نمایشگاه دربرگهای نظرخواهی خاصی که تهیه می کنید، منعکس کنند. استفاده از دفتر یادبود نیز پیشنهاد می شود.
5. درطراحی غرفه،سعی کنید درصورت امکان غرفه ای را که می توان به شکل جزیره ساخت، انتخاب کنید تا بازدیدکنندگان از هرچهار طرف بتوانند غرفه شمارا تماشا کنند.
6. از نورپردازی و رنگ نهایت استفاده را برای افزایش جذابیت نمایشگاه استفاده کنید. امادقت کنید دراین کار گرفتار زیاده روی نشوید و جذابیت کلی غرفه فراموش نشود.
7. ازمقررات نمایشگاهی که در کشور ما از طرف مرکز توسعه صادرات تهیه و منتشر می شود، آگاهی پیدا کنید.
8. درانتخابات مدیر نمایشگاه، مدیر غرفه و غرفه داران نهایت دقت را به عمل آورید.
9. از سایر فنون روابط عمومی مثل بروشور، نمایش فیلم، تابلوهای گردان، نمودارهای رنگی، کاتالوگ و … نیز استفاده کنید.
10. از رهبران فکری و مخاطبان مهم سازمان برای بازدید از نمایشگاه دعوت کنید.
11. سه روز قبل ازبرگزاری نمایشگاه، بابرگزاری کنفرانس خبری، جزییات برگزاری نمایشگاه را از طریق رسانه ها به اطلاع عموم برسانید.
12. درپایان نمایشگاه، گزارش کاملی از نحوه برگزاری نمایشگاه را همراه، فهرست کاستیها، دستاوردها و انتظارات احتمالی، به مدیریت سازمان منعکس کنید.
13. درنمایشگاههای بین المللی یانمایشگاههایی که احتمالاً بازدید کننده خارجی دارند، لازم است شرح عکسها و توضیحات نمودارها به زبان انگلیسی درج شود و یکی از دست اندرکاران غرفه ها با این زبان آشنایی کامل داشته باشد.
14. برگزاری نمایشگاههای مختلف مثل نمایشگاه کتاب یا عملکرد سازمان برای کارکنان دربخش روابط عمومی داخلی از اهمیت بسیاری برخوردار است.
سخنرانی
یکی از فنونی که در روابط عمومی به کار گرفته می شود، سخنرانی است. سخنرانی، ابزاری است که می توان با استفاده از آن در مدتی کوتاه پیامی را به عده ای زیاد ارائه داد. این فن در برگزاری مراسم مختلف، آموزش و اطلاع رسانی به کارگرفته می شود و نوعی اطلاع رسانی حضوری و چهره به چهره به شمار می رود و اگر سخنران بتواند سخنان پرمحتوایی را با مهارت لازم به شنوندگان ارائه دهد، اثر گذاری و جریان ارتباط و اطلاع رسانی به مراتب بیشتر خواهد شد. روابط عمومی ها برای اینکه از این فن در بهترین شکل ممکن بهره برداری کنند، می توانند به ایجاد دفتر سخنرانان یا سخنگویان اقدام کنند. دراین دفتر، مسئولان و کارشناسانی که استعداد لازم را برای ایراد سخنرانی دارند، تحت آموزش قرار می گیرند و آن دسته از کارشناسانی که صرفاً می توانند مسئولیت نوشتن متون سخنرانی راعهده دار شوند، مشغول به کار می شوند. دفتر سخنرانان باید بااستفاده از مطالعات بخش افکار سنجی روابط عمومی درتهیه متون سخنرانی، نیازهای افکار عمومی را سرلوحه معیارهای تهیه متن سخنرانی قرار دهد و درنوشتن مطلب به دو رکن زبان ارتباطی، یعنی ساده نویسی و کوتاه نویسی توجه کافی داشته باشد.
سفر مطبوعاتی
"سفر مطبوعاتی" یکی دیگر از فنون روابط عمومی برای استفاده بهینه از مطبوعات در راستای اطلاع رسانی درباره ی عملکرد سازمان است. روابط عمومی می تواند با انجام سفرهای مطبوعاتی حجم قابل توجهی از صفحات مطبوعات را برای درج مطالب خود به دست آورد. منظور از سفر مطبوعاتی، دعوت از خبرنگاران مطبوعات و اعزام برای بازدید طرحها و اقدامات سازمان و انعکاس آنان به خوانندگان مطبوعات است. مقدمات فراهم ساختن "سفر مطبوعاتی" با دعوت از نمایندگان مطبوعات آغاز می شود. "سفر مطبوعاتی" باید مبتنی بر برنامه ریزی باشد؛ به گونه ای که از ابتدا تا انتهای سفر و جزییات آن از قبیل زمان دعوت از خبرنگاران، زمان حرکت، طرح و اقدامات قابل بازدید، محل اسکان، نحوه پذیرایی از میهمانان درطول مسیر سفر ومحل اقامت، راهنمای سفر، امکانات مورد نیاز، نحوه تردد در مسیر طرحها وافراد پاسخگو به خبرنگاران اعزامی درباره ی طرحها دربرنامه سفر براساس زمانبندی مشخص قرار گرفته باشد.
درسفر مطبوعاتی باید دقت شود که تبعیضی بین خبرنگاران اعمال نشود و خدمات ویژه ای به خبرنگار اعم از برخی خبرنگاران داخلی و خارجی داده شود. یکی از اهداف عمده "سفرمطبوعاتی" مشاهده طرحها توسط خبرنگاران و ایجاد باور عینی در آنان نسبت به پیشرفتها و دستاوردهای سازمان است واین باور ممکن است درطول زمان به طور مستقیم و غیر مستقیم درانواع نوشته های آنان منعکس شود. نکته آخر اینکه درسفر مطبوعاتی، باید خبرنگاران رادیو و تلویزیون را نیز دعوت کرد و سفر را به مطبوعات منحصر نکرد.
معاشرت مطبوعاتی
رسانه ها مهمترین ابزار روابط عمومی برای تاثیر گذاری برافکار عمومی و آگاهی از آن محسوب می شوند. بهره برداری بهینه از رسانه ها، نیازمند ایجاد ارتباطات تنگاتنگ و صمیمانه با خبرنگاران و نمایندگان رسانه هاست. شیوه دیگر، دعوت از خبرنگاران به صورت انفرادی و گفت و گو و تبادل نظر دوستانه با هریک از آنان، پیشنهاد می شود. دراین نشستها باید فرصت اصلی دراختیار خبرنگار قرار داده شود و محیطی فراهم آید تاخبرنگار برای کسب آگاهیهای هرچه بیشتر درمورد سازمان ترغیب شود. شیوه بعدی، حضور مسئول روابط عمومی ویا مسئولان بخش ارتباط با رسانه ها در دفاتر مطبوعات، خبرگزاری یا گروههای رادیویی و تلویزیونی است. یک شیوه دیگر، دعوت از خبرنگاران برای حضور در مراسم جشن سازمان همراه با خانواده های آنان است.
راه اندازی هسته های مشورتی
"مشاوره بامدیریت" یکی از وظایف عمده روابط عمومی است تا بتواند درجریان تصمیم سازی سازمان مشارکت موثری داشته باشد. برای راه اندازی "هسته های مشورتی" صرفاً کافی است یکی از کارشناسان روابط عمومی به عنوان دبیر هسته، وظیفه تهیه اطلاعات خام و توزیع آنها بین اعضای هسته و دعوت از اعضاء، تشکیل جلسات، جمع بندی نتایج جلسات و تهیه گزارش مباحث آنها را به عهده گیرد. انتخاب سایر اعضای هسته براساس تشخیص مدیر روابط عمومی از بین افراد آگاه و خبره درموضوع تخصصی هسته از داخل و خارج سازمان صورت می گیرد. با این سازماندهی، روابط عمومی می تواند به طور مستمر و منظم با ایجاد هماهنگی بین افکار عمومی و اهداف و برنامه های سازمان، تصمیم سازی مناسب و لازم را دراختیار مدیریت قرار دهد.
خاطرنشان می سازد که اطلاعات خام برای بررسی در هسته ها از طریق تحلیل محتوای مستمر محتوای رسانه ها، سنجش افکار عمومی، گفت و گوها با حضور کارکنان و مردم با مسئولان سازمان، جمعبندی و تجزیه و تحلیل شایعات و نامه های مردم و پیشنهادهای دریافتی تهیه می شود.
نشریه داخلی
انتشار"نشریه داخلی" یکی از فنون روابط عمومی در بخش "درون سازمانی" است. "نشریه داخلی" دریک سازمان، نوعی نشریه ادواری است که روابط عمومی با اهدافی همچون اطلاع رسانی، پرکردن اوقات فراغت کارکنان و خانواده های آنان، پاسخگویی به پرسشهای کارکنان، تقویت ارزشهای کاری و سازمانی و توسعه و تقویت تفاهم و هم بین مدیریت و کارکنان به طور منظم و درفاصله زمانی معین منتشر می شود. دریک نشریه داخلی که برای استفاده کارکنان منتشر می شود، معمولاً نشریه شامل بخشهای مختلفی ازجمله سرمقاله، مقاله، گزارش، پرسش و پاسخ، تریبون آزاد کارکنان، پای صحبت کارکنان و مسئولان، مصاحبه، اخبار پیشرفت طرحهای سازمان، اخبار احکام انتصابات، ترفیع بازنشستگی واخبار جلسات و گردهمایی هاست. از لحاظ تشکیلاتی، یک نشریه داخلی باید شامل قسمتهای تحریریه، توزیع، عکاسی، حروفچینی، صفحه بندی،طراحی و نظارت برچاپ باشد.
قفسه های اطلاعات
ایجاد "قفسه های اطلاعات" از جمله فنونی است که روابط عمومی می تواند از طریق آن به بخشی از اهداف مهم خود در زمینه اطلاع رسانی دست یابد. این فن دربخش "درون سازمانی" از قابلیت بیشتری نیز برخوردار است و از آن می توان برای تقویت روحیه و بالابردن سطح معلومات و اطلاعت کارکنان استفاده کرد. از این فن برای نخستین بار 50 سال پیش دریک شرکت آمریکایی وتحت عنوان "کافه تریای افکار و اندیشه ها" استفاده شد. درقفسه های اطلاعات که در دسترس ترین مکان برای کارکنان ایجاد می شوند، انواع کتابچه ها، کتابهای جیبی، کاتالوگ وبروشور، برگه های لایی و به طور کلی اطلاعات کم حجم و درقطع کوچک قرارداده می شود تا کارکنان به میل خود و زمانهای دلخواه، آنها را برداشته و برای مطالعه باخود ببرند. معمولاً دربالای این قفسه ها عبارتی همچون "برای مطالعه انتخاب کنید" نوشته می شود تا کارکنان به میل خود نشریات دلخواه شان را انتخاب کنند.
راه اندازی "بانک اطلاعات"
تشکیل "بانک اطلاعات" از جمله فنون مهم روابط عمومی است که برای پیشبرد بسیاری از امور روابط عمومی، اهمیت بسیار زیادی دارد. منظور از بانک اطلاعات، نگهداری منظم مجموعه ای ازاطلاعات مورد نیاز، بنیادی و اساسی روابط عمومی به صورت پردازش شده و با طبقه بندی خاص است که درمقاطع و دروضعیتهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در"بانک اطلاعات روابط عمومی" وجود اطلاعات زیر ضرورت دارد:
1. اطلاعات مربوط به تاریخچه، اهداف،سیر تطور سیاستها، اقدامات و برنامه های سازمان به طور جامع؛
2. اطلاعات مربوط به اسامی و شماره تماس کارشناسانی که روابط عمومی می تواند برای مصاحبه با رسانه ها، برگزاری میزگردها، انجام سخنرانی ها و … از آنان استفاده کند.
3. اطلاعات مربوط به موضوعهایی که روابط عمومی می تواند در مقاطع مختلف از آنها برای تهیه خبر، گزارش، مقاله و … استفاده کند؛
4. اطلاعات مربوط به اسامی "رهبران فکری" که روابط عمومی میتواند با ارسال مستمر اطلاعات مربوط به سازمان به آنان، از "واسطه های ارتباطی" موثر و توانمندی برای ارتباط با توده مردم بهره مند شود؛
5. اطلاعات مربوطه به اسامی مسئولان سازمان و اسامی سازمان هایی که روابط عمومی می تواند در ارتباطات سازمانی و درون سازمانی خود از آنها بهره مند شود؛
آرشیو تخصصی
راه اندازی وتشکیل "آرشیو تخصصی" در روابط عمومی، ازجمله فنونی است که آمادگی روابط عمومی را برای سرعت بخشیدن به انجام امور دو چندان می کند و امکان حفظ مستندات آنرا فراهم می آورد. منظور از "آرشیو تخصصی" محلی است که تولیدات روابط عمومی همراه با تولیدات تخصصی مورد نیاز روابط عمومی براساس اصولی علمی اطلاع رسانی و آرشیو در آنجا نگهداری می شود.
درآرشیو تخصصی، معمولاً انواع انتشارات، فیلمهای تولیدی، عکسهای مسئولان و طرحهای سازمان، اسلاید، کتاب، کتابچه و نشریات ادواری مورد نیاز نگهداری می شود. آرشیو فعال به عنوان نبض روابط عمومی عمل می کند و میتواند نقش مهمی در پیشبرد امور داشته باشد.
نظام پیشنهاد ها
"نظام پیشنهادها" یکی دیگر از فنونی است که روابط عمومی می تواند از آن درکار "اطلاع یابی" بهره برداری مناسبی رابه عمل آورد. در واقع این فن، جایگزین صندوق پیشنهادها و شکایتهای کارکنان می شود که درحال حاضر، یک شیوه بسیار کهنه و با کارآیی بسیار کم ارزیابی می شود.
در"نظام پیشنهادها" براساس نیاز سازمان و نیز به طورآزاد، برگهای پیشنهاد طراحی شده و درمکانهای پررفت و آمد سازمان قرار داده می شود تا کارکنان هر وقت که بخواهند با تکمیل آن، پیشنهاد خود را به طور مکتوب ارایه دهند. از نظر ساختاری نظام پیشنهادها، وجود دبیرخانه و ستاد اجرایی که کاربررسی پیشنهادها و امور اجرایی نظام را بر عهده میگیرد، ضروری است. همچنین، یک ستاد مرکزی نیز باحضور بالاترین مقام سازمان، نمایندگان کارکنان، دو نفر از اعضای ستاد اجرایی و معاون اداری- مالی سازمان تشکیل می شود تا ضمن تصویب نهایی تصمیم گیریهای ستاد اجرایی، آنها را برای اجرا ابلاغ کنند.
با اجرای نظام پیشنهادها، انبوهی از ایده ها ونظرهای کارکنان به صورت رایگان، سازمان را از پشتوانه فکری قوی و انبوه بهره مند می سازد و آثار بسیاری همچون تقویت حس مشارکت و احترام به خود در بین کارکنان رانیز در پی دارد.
درنظام پیشنهادها، از کلیه پیشنهادهای کارکنان استقبال می شود و به پیشنهادهای غیر قابل قبول به طور مکتوب و با تقدیر و تشکر پاسخ منطقی داده می شود. به پیشنهادهای مناسب نیز براساس درجه اهمیت جوایز مناسب تعلق می گیرد.
باید خاطر نشان ساخت که کار بررسی پیشنهادها درکمیته اجرایی نظام پیشنهاد، از طریق گروههای کارشناسی صورت میگیرد که این گروهها براساس موضوعهای فعالیتی سازمان شکل می گیرد.
روابط عمومی میتواند در پایان هر سال به صاحبان بهترین پیشنهادها، درمراسمی باحضور مسئولان سازمان، پیشنهاد دهندگان و خانواده های آنها، جوایزی را تقدیم کنند.
گزارش اداری
تهیه و تنظیم گزارش اداری از جمله فنونی است که در روابط عمومی کاربرد بسیاری دارد، به گونه ای که اکثر امور تحقیقاتی، افکار سنجی، طرحها و اقدامات روابط عمومی می تواند درقالب "گزارش اداری" به اطلاع مدیران برسد.
از نظر شکل بر سه قسمت تقسیم می شود:
الف. بخش مقدماتی، شامل جلد، صفحه عنوان، شناسنامه، پیشگفتار، فهرست مطالب و فهرست ضمائم.
ب. بخش اصلی، شامل مقدمه، متن و نتیجه.
ج. بخش پایانی (مراجعه)؛ شامل ضمائم، واژه نامه، نام وفهرست منابع و مآخذ.
درمتن گزارش اداری نیز بررسی دقیق موضوع، بیان سیر تاریخی موضوع، ذکر نکات مثبت گزارش و بیان نکات رها شده در گزارش همراه با ارایه نتایج آن ضرورت دارد.
اما از نظر محتوایی، گزارش باید وضع مناسبی را داشته باشد. بهترین ابزار برای این کار، گردآوری اطلاعات صحیح از راه شنیدن، دیدن و مطالعه کردن است. یک گزارش خوب از نظر محتوایی باید جامع، منظم، روشن و رسا و درطرح اهداف گزارش کارآمد باشد و مبنایی مناسب رابرای تصمیم گیری مدیریت ارایه بدهد.
کارشناسان روابط عمومی چهار نوع گزارش اداری را پیوسته تهیه می کنند. یک نوع از این گزارشها، "گزارش دوره ای" است. منظور از "گزارش دوره ای"، گزارشی است که حاوی اطلاعات معمولی روزمره هستند و درفاصله های زمانی معین تهیه می شوند. مثل گزارش ماهانه.
گونه دیگر از گزارشهای اداری، "گزارش پیشرفت" است. این نوع گزارش برای نشان دادن پیشرفت امور در مواقع لازم تهیه می شود و هدف آن، مقایسه پیشرفت امور سازمان با برنامه هاست. سومین نوع گزارش اداری، "گزارش آزمایش" است. این نوع گزارش، وضعیت وموقعیت گذشته و فعلی سازمان را تجزیه و تحلیل می کند تا براساس آن برای آینده برنامه ریزی شود. بالاخره، "گزارش توصیه ای" را باید نام برد که بر مبنای سه نوع گزارش قبلی تهیه می شود و شامل توصیه های مختلف برای بهبود اجرای برنامه های سازمان است، یک توصیه کاربردی بسیار مهم در روابط عمومی برای تهیه گزارش اداری، تهیه "نامه گزارش" است. "نامه گزارش"، وسیله ای است که در فرصت اندک، نکات اصلی گزارش رادر اختیار مدیر قرار می دهد و گزارش را از خطر بی توجهی مدیر به سبب کمبود وقت دور می سازد.
تریبون آزاد کارکنان
"تریبون آزاد کارکنان" یکی از فنون روابط عمومی است که ازآن در بخش ارتباطات مردمی بهره برداری می شود. این تریبون، فرصتی رابه دست می دهد تا کارکنان فعالانه دریک فضای آزاد درباره ی موضوعهای مورد نظر بامسئولان سازمان به گفت و شنود بپردازند. درواقع، منظوراز تریبون آزاد کارکنان این است که روابط عمومی ابتدا با صدور اطلاعیه ای اعلام می کند که تنی چند از مسئولان سازمان دریک روز معین باحضور دراتاق کنفرانس به پرسش های نمایندگان کارکنان پاسخ می دهند. همچنین از کارکنان داوطلب دعوت می کند در صورت تمایل، برای حضور در جلسه ثبت نام کنند.
در روز برگزاری جلسه، پس از حضور مسئولان درمورد نظر و کارکنان داوطلب که تعداد آنان براساس زمان جلسه تعیین می شود، از بین کارکنان و به رای خود آنان، یک نفر به عنوان دبیر جلسه انتخاب و هدایت جلسه به عهده او گذاشته می شود. با انتخاب دبیر، روابط عمومی و هیچیک از مسئولان حق دخالت در برگزاری جلسه را ندارند و دبیر جلسه به ترتیب به کارکنان فرصت می دهد تا نظرهای خود را اظهار کنند و هر یک از مسئولان پاسخ را لازم را ارایه دهند.
روابط عمومی می تواند افزون بر ضبط تصویری برنامه، محتوای مباحث جلسه را در قالب یک گزارش ادایر در اختیار مدیریت قرار دهد. نباید فراموش کرد حتی ضبط برنامه و تهیه گزارش از جلسه باید با کسب اجازه از کارکنان حاضر باشد. ضمن اینکه موضوع جلسه می تواند آزاد باشد، یا از طرف کارکنان حاضر مشخص شود و روابط عمومی آن را اعلام کند. تریبون آزاد آثار مهمی را بویژه از طریق ارتباطات میانفردی در بین کارکنان برجای می گذارد و حس توجه واحترام را در آنان تقویت می کند و به مسئولان و کارکنان فرصت می دهد تا به صورت چهره به چهره درجریان آرا و دیدگاههای یکدیگر قرار گیرند.
برنامه ریزی برای "رهبران فکری"
یکی از فنون مهم برای پیشبرد امور روابط عمومی " برنامه ریزی برای رهبران فکری" است. منظور از "رهبران فکری" افرادی هستند که نقش محرک و رابط را بین وسایل ارتباط جمعی و مردم بازی می کنند. در واقع چرخه پیام از روابط عمومی دراختیار رسانه ها قرار می گیرد و پیام رسانه ها به رهبران یا راهنمایان فکری می رسد و در مرحله سوم، رهبران فکری، پیام را میان اطرافیان خود پخش می کنند. از وظایف مهم روابط عمومی، شناسایی این افراد است؛ گرچه شناسایی جملگی این افراد با توجه به گسترده بودن جامعه، وظیفه ای دشوار به نظر می رسد، با این وصف می توان قلمزنان در مطبوعات، نخبگان، روحانیان برجسته، ائمه جمعه و جماعات، افراد با نفوذ، ریش سفیدان، اعضای شوراهای اسلامی، استادان وشخصیتهای برجسته فرهنگی، مذهبی، سیاسی و اجتماعی را درزمره رهبران فکری قرار داد. پس از شناسایی رهبران فکری بویژه آن گروه از رهبران فکری که از نظر نوع فعالیت و نحوه تفکر، می توانند در چرخه پیام رسانی سازمان موثر واقع شوند. باید فهرست کاملی از آنان را تهیه کرد. سپس باید ترتیبی داد تا آنان به طور مستمر و منظم تغذیه اطلاعاتی شوند. ارسال نشریات موردی و ادواری سازمان، دعوت از آنان برای حضور در گردهمایی ها، جلسات سخنرانی، افتتاحیه ها و مراسم، سنجش دیدگاههای آنان و ترتیب دادن جلسات گفت و گو بین مسئولان سازمان با آنان، می تواند راهکارهایی برای هدایت رهبران فکری باشد.
انتشار کتاب وکتابچه
"انتشار کتاب" یک فن رایج در فعالیتهای روابط عمومی است. کتاب از جمله نشریات موردی است که درمواقع ضروری، نسبت به انتشار آن اقدام می شود. به طور کلی، روابط عمومی یک سازمان، هنگامی که بخواهد برای پیامی ارزش و اهمیت عمده ای قایل شود، و به نوشته ها و عکسها عمر طولانی تری ببخشد، چنانچه حجم مطالب ایجاب کند، اقدام به انتشار کتاب می کند.
راه اندازی "روزنامه دیواری کارکنان"
یکی از فنونی که می تواند دربخش "روابط عمومی داخلی" مد نظر قرار گیرد، راه اندازی روزنامه دیواری کارکنان است. این فن، یکی از راههای واداشتن کارکنان به نوشتن و مشارکت در کارها و تولید اطلاعات هنری است. برای این منظور، باید تابلوی مناسبی را در نظر گرفت و آنرا به قسمت های مختلفی که باید از هم تفکیک شوند، تقسیم کرد.
درمرحله بعد، مسئول روزنامه دیواری، باید اول وقت هر روز، پس از دریافت مطالب مختلف از کارکنان، آنها را گزینش وپردازش کرده به نام ارایه دهنده در روزنامه دیواری نصب کند.
برگزاری مراسم
برگزاری مراسم در مناسبتهای مختلف، از فنون متداول در روابط عمومی است. مناسبت می تواند درون یا برون سازمانی باشد. برای این منظور یکی از کارهای مهم در روابط عمومی تهیه "جدول مناسبتهای" درون سازمانی وبرون سازمانی مهم است.
پس از آن روابط عمومی باید به برنامه ریزی مراسم اقدام بکند و در تقویم مشخص، مراسم مورد نظر خود را برای مناسبت مشخص کند. توجه داشته باشید که شما برای مناسبتی، میتوانید فهرستی از فنون روابط عمومی را منظور کنید تا بتوانید آن مناسبت را به شکلی باشکوه، گرامی دارید.
پارچه نویسی، ایراد سخنرانی، برپایی نمایشگاه، برگزاری مسابقه، برگزاری کنفرانس خبری، چاپ پوستر یا بروشور و… می توانند در بزرگداشت یک مناسبت مهم درون سازمانی مورد توجه قرار بگیرند. یکی از اقدامات مهم در روابط عمومی برای برگزاری هر چه بهتر مراسم گرامیداشت مناسبتها، تشکیل "دبیرخانه دایمی مناسبتها و مراسم" است که از طریق آن، ضمن درگیر ساختن سایر بخشهای سازمان در برگزاری مراسم، هماهنگی های لازم نیز به عمل آید.
برگزاری همایش
برگزاری همایش، ازجمله فنونی است که در روابط عمومی به منظور آموزش، تبادل نظر واطلاع رسانی مورد استفاده قرار میگیرد. همایش به تجمعی گفته می شود که در آن روشهای جدید در هر موضوعی مورد مطالعه قرار میگیرد و بهترین و آسانترین راهها برای ارتقای کیفی امور برگزیده می شود. از جمله اقدامات روابط عمومی برای برگزاری همایش بیش از برگزاری آن، شامل تعیین عنوان، اهداف، تشکیل ستاد برگزاری و گروههای کاری، تعیین زمان مدت همایش، طراحی مکان، دعوت از مدعوین و سخنرانان و تعیین افراد توانمند برای تهیه قطعنامه نهایی همایش در گروه تدوین قطعنامه است. تشکیل یک ستادخبری ویژه برای همایش نیز از جمله کارهایی است که می تواند پوشش خبری مناسب همایش را به دنبال داشته باشد.
همایش می تواند گونه های مختلفی داشته باشد که از جمله آنها می توان به کنفرانس، کنگره، سمپوزیوم و سمینار اشاره کرد که نوع آخربیشتر در روابط عمومی ها کاربرد دارد.
انتشار بولتن
انتشار"بولتن" یکی دیگر از فنون روابط عمومی است که درروابط عمومی کاربرد بیشتری در مقایسه با نشریه داخلی دارد. "بولتن" نشریه ای است که به وسیله دستگاههای دولتی در زمینه های خبری، آموزشی، فنی، تخصصی و نظایر آن-که مرتبط با وظایف قانونی و در محدوده فعالیت آنهاست-به منظور ارتقای سطح آگاهی کارکنان همان دستگاه و مسئولان دیگر دستگاهها در تعداد محدود، فواصل زمانی معین، با چاپ یکرنگ و به طور رایگان منتشر و توزیع می شود.
مجله ویدیویی
"مجله ویدیویی" از فنون جدید است که اخیراً استفاده از آن در روابط عمومی ها مورد توجه قرار گرفته است. دراین فن، کاربردهای ویدیو از نمایش فیلم برای کارکنان، ضبط تصویری برنامه ها و مراسم، نمایش تصویری فعالیتها، آموزش و بخش همزمان برنامه ها با استفاده از تلویزیون مدار بسته فراتر رفته است و استفاده جدیدی از آن به عمل می آید. بر این اساس، اهم اخبار و فعالیتهای تصویری مربوط به سازمان درطول یک زمان معین مثل هفته یاماه به صورت برنامه تصویری کوتاه همراه با گفتار لازم تهیه می شود و درمحیط پررفت و آمد سازمان مثل سالن غذا خوری یا طبقه همکف در معرض دید کارکنان قرار می گیرد.
راهنمایی ارباب رجوع و تابلو راهنما
راهنمایی صحیح و اصولی اراب رجوع از وظایف بسیار مهم روابط عمومی است که میتواند نقش بارزی را درجلب رضایت ارباب رجوع ایفا کند. برای این منظور نصب "تابلو راهنما" در ورودی سازمان از جمله فنونی است که به خدمت گرفته می شود. تابلو راهنما باید نشانگر وضعیت استقرار واحدهای مختلف سازمان، از نظر طبقه اتاق باشد؛ ضمن اینکه درهر طبقه نیز باید تابلو راهنمای طبقه که معرف شماره اتاق واحد های مستقر در طبقه باشد، نصب شود.
برای راهنمایی بهتر ارباب رجوع صرفاً نصب تابلوی راهنما کافی نیست، بلکه استقرار بخشی به نام "اطلاعات مراجعان" در مبادی سازمان که با استفاده از رایانه و با مسئولیت افراد آگاه و خوش برخورد، بتواند بعضی از اطلاعات عمومی را در اختیار مراجعان قرار دهد، ضروری است. همچنین درسالن یا اتاقهایی که افراد و مسئولان مختلف استقرار می یابند، مشخص کردن نام و مسئولیت افراد از طریق "برگ نما" برای هدایت و سهولت کار مخاطب یا ارباب رجوع ضروری به نظر می رسد.
سفر تبلیغاتی
"سفرتبلیغاتی" یا برنامه بازدید از طرحها، اقدامات، تولیدات و دستاوردهای یک سازمان ازجمله فنونی است که در صدد است تا "مخاطبان مطلوب" را از نزدیک با دستاوردها و اقدامات سازمان آشنا سازد و در آنان باور عینی نسبت به پیشرفتهای سازمان ایجاد کند. در برنامه ریزی سفرهای بازدید از طرحها واقدامات، روابط عمومی باید افزون بر فهرست کردن طرحهایی که قابلیت بازدید رادارند، فهرست افراد و گروههایی که بازدید آنان از طرحها می تواند اثر بخشی بیشتری رادر پی داشته باشد، تهیه کند. دعوت از رهبران فکری، خبرنگاران رسانه ها و جمعی از هریک از قشرهای جامعه مثل قشر کارمندی، کارگری، دانش آموزی، دانشجویی و … ارایه تعهدات برای بازدید آنان از طرحها ودستاوردهای سازمان، می تواند سازمان و پیشرفتهای آنرا به خوبی به مردم معرفی کند.
دربرنامه های بازدید، پذیرایی از بازدیدکنندگان، اطلاع رسانی دقیق به آنان، توضیح کامل جزئیات موارد قابل بازدید و توزیع نشریات سازمان دربین آنان حایز اهمیت است. روابط عمومی یک سازمان باید تقویم سفرهای تبلیغاتی خود را با مشخصاتی شامل عناوین پروژه های قابل بازدید، زمان بازدید، ترکیب بازدیدکنندگان، برنامه های جنبی بازدید و اهداف هر یک تهیه و به عنوان یک جزء از " برنامه عمل سالانه" منظور کند.
انتشار بروشور
انتشار بروشور یکی دیگر از فنون روابط عمومی در بخش انتشارات است. بروشور یا دفترچه راهنما، وسیله ای ارتباطی است که توضیحاتی درباره ی موضوعهای مشخص ارایه می کند و به طور رایگان به مخاطبان عرضه می شود.
نتایج:
درواقع کار اصلی روابط عمومی از بین بردن زمینه بروز اخبار بد درسازمان است نه پنهان کردن آن وقتی قرار شد که سازمان بتواند در ارتباط با نیازهای اجتماعی برنامه ریزی و سیاست گذاری کرده وشیوه های عملش را از این طریق ارزیابی و براساس آن اتخاذ تصمیم کند، زمینه بروز اخبار بد و منفی تا حدود زیادی درسازمان خودبه خود از بین خواهد رفت و یک نوع رابطه دوستانه، صمیمانه و دو طرفه بین سازمان و جامعه یا بین روابط عمومی و رسانه ها به وجود می آید. اینجا دیگر روابط عمومی نیست که تشخیص می دهد، چه چیزی باید منتشر شود و چه چیزی نشود. او این امکان را فراهم می کند که دست اندرکاران مطبوعات به سراغش بیایند و اطلاعاتی را که نیاز دارند، دریافت کنند. روابط عمومی این اطلاعات را دسته بندی می کند و برای تسریع جریان ارتباط به آنها کمک می کند، زیرا چیزی برای پنهان کردن ندارد. اعتقاد غالب در این مرحله آن است که انگار مشکل، آنرا از بین نمی برد و حل نمی کند بلکه آن را به آتش زیر خاکستر تبدیل می کند و در دراز مدت جز خطر فساد، فاصله گرفتن از مردم و ازهم گسیختگی سازمان، نتیجه ای به بار نخواهد آورد.
هدف یک روابط عمومی خوب، باید حل مشکل مشترک بین سازمان و مردمی باشد که با آن سازمان سرو کار دارند. یک روابط عمومی مطلوب، باید مجرایی برای تبادل اندیشه ها و افکار باشد. دریک جمله می توان گفت که مهمترین رسالت یک روابط عمومی، آگاه کردن مردم از تلاشها و مشکلات سازمان، جویا شدن نظرهای مردم و جمع کردن و انتقال آن به سازمان وترتیب اثر دادن به آنها در برنامه ریزیهای آتی به منظور رسیدن به رشد و توسعه بیشتر سازمان است و رسانه ها می توانند ضعف ها و نقاط قوت سازمان را به بهترین شکل بیان کنند.
تاریخچه روابط عمومی آموزش و پرورش بخش بوستان و گلستان
گزارش روابط عمومی آموزش و پرورش بخش فعالیت روابط عمومی این اداره از سال 79 تاسیس شده است و کارهای انجام شده کارهای تبلیغاتی، اطلاع رسانی به مدارس، انعکاس اخبار به محیط مدارس و نشست خبری با خبری گزاران رادیو و تلویزیون درمورد وضعیت شهرستان رباط کریم.
پیشنهادات لازم به مسئول روابط عمومی آموزش و پرورش بخش بوستان و گلستان
1. پیشنهاد در مورد فیلم های آموزنده درسی جهت بالابردن سطح آگاهی دانش آموزان از لحاظ اخلاقی، تربیتی، مذهبی.
2. پیشنهاد برای کامپیوتر در مدرسه مهاجرین برای معلمین جهت استفاده کار کلاسی برای دانش آموزان
3. سفر زیارتی از جاهای دیدنی برای معلمین همراه با دانش آموزان
4. پیشنهاد درمورد سال پیامبر اعظم (ص) سمینار برای برگزاری نماز
5. پیشنهاد در مورد حجاب سمیناری اجرا شود، هم برای معلمین و هم برای دانش آموزان راهنمایی و دبیرستان
6. ارائه یک کار جدید، بروشور به صورت شعر و داستان به مدرسه مهاجرین
7. یک طرح پیشنهادی کتاب به مدیر مدرسه مهاجرین برای معلمین که جنبه ی اخلاقی و تربیتی برای معلمین و دانش آموزان دارد. نام کتاب اخلاق و خودسازی در مکتب قرآن و اهل بیت (ع)
8. نقاط ضعیفی که این روابط عمومی داشته است بعلت نداشتن همکار در روابط عمومی و محیط کوچک آن اداره .
منابع و ماخذ
1- حسین نصیری، محمد خجسته نیا "روابط عمومی در چهار ده گفتار"
انتشارات اداره کل تبلیغات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سال 1376
2- احمد یحیایی ایله ای "مبانی روابط عمومی"
انتشارات کتاب خانه ملی ایران سال 1381
3- دکتر محمدمهدی فرقانی "روابط عمومی و ارتباط با رسانه ها"
انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، چاپ دوم مهر ماه سال 1380
4- هوشمند سفیدی "فنون روابط عمومی"
انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چاپ دوم مهر ماه سال 1380
موضوع:
فنون روابط عمومی و ارتباط با رسانه ها
نام استاد:
1