تارا فایل

ظهور ماشین ، انواع شمع های ماشین




مقاله:

ظهور ماشین ،انواع شمع های ماشین

فهرست:
انقلاب صنعتی و ظهور ماشین
سپیده دم دوران نظام گرایی
چالشهای دوران ماشین
پیدایش اندیشه نظام گرایی
گسترش گرایی در برابر کاهش گرایی
تاثیر گسترش گرایی بر اندیشه علت و معلولی
اندیشه نظام گرایی و کسب کار
ارتباطات در دوران نظام گرایی
ویژگی های فنی شمع " سوپر" ک . ال . جی چیست ؟
شمع سوپر یا ترموالاستیک(CU-Electrode )
شمع رزیستور یا شمع ضد تداخل (نوعR )
شمع سه الکترود
شمع با الکترود پلاتین
معناى 2.4 لیتر در یک موتور چیست؟
کنترل رشد باکتری در سیالات حل شونده

منابع:

www.machin.com

www.rss.com

www.hamshahri.com

انقلاب صنعتی و ظهور ماشین
انقلاب صنعتی – این پدیده سده نوزدهمی که از انگلستان به راه افتاد و سراسر دنیا رافراگرفت – به درستی پیامد مستقیم جهان بینی دوران ماشین بود. درباره این رخداد بزرگ تاریخ بشر کتابهای بی شماری نگاشته اند. همه ویژگیهای انقلاب صنعتی ریشه در اندیشه و جهان بینی دوران ماشین دارد. انقلاب صنعتی درپی مکانیزه کردن کارها بود که در آن دومفهوم کار و ماشین برجسته اند. برپایه آموزه دوران ماشین هر چیزی – ازجمله کار – رامی توان به کوچکترین جزءها یا اتم تجزیه کرد. هر اتم از دو خاصیت و حالت برخورداراست : جرم و نیرو )انرژی (، از این رو در دوران انقلاب صنعتی کار را هم کاربرد نیرو برماده به منظور ایجاد دگرگونی در آن تعریف می کردند.
اگر یک صندلی را در اتاق جابجا کنیم ، موقعیت آن را تغییر داده ایم . این انجام دادن کار است ، زیرا با بکارگیری نیرو حالت صندلی را دگرگون ساخته ایم . چنانچه برای ایجادگرما زغال را بسوزانیم ، این هم انجام کار است ، زیرا با بکارگیری نیرو بر زغال آن را تغییرداده ایم .
ماشین چیست ؟ هر چیزی که کاربرد نیرو بر ماده را ممکن سازد، ماشین به حساب می آید. در دبستان به ما یاد داده اند که سه گونه دستگاه )ماشین ( اصلی وجود دارد و همه دستگاههای دیگر از آنها ترکیب می شوند: اهرم ، چرخ و محور و سطح شیب دار.
یک آچار پیچ گوشتی را درنظر آورید که از یک نوک )سطح شیب دار(، دسته که شامل چرخ و محور است ، و میله ای که نقش اهرم را دارد، تشکیل می شود.
چالش بزرگ در انقلاب صنعتی یافتن راههای >افزودن ماشین به کار< – مکانیزه کردن کارها – بود. در اینجا نیز اندیشه تجزیه به میدان آمد و مردم کوشیدند تا کار را به کوچکترین عنصرهای آن بخش کنند. تحلیلگر بزرگ صنعتی فردریک تیلور – عنصر کاررا چنین شرح داده است : ساده ترین وظیفه ای )KSAT( که در یک زمان تنها یک نفر بتواندبدان بپردازد. سفت کردن یک پیچ – نمونه ای مناسب است ولی از جا بلندکردن یک میز052 کیلویی چنین نیست .
بدینگونه کارها به عناصر کوچک و ابتدایی بخش شدند تا مکانیزه کردن آنها عملی شود. البته همه کارها مکانیزه نشده اند، زیرا در مواردی فناوری لازم را نداریم و در برخی دیگر هم انجام کار با نیروی انسانی ارزانتر تمام می شود. بنابراین بخشی از کارها را به ماشین و بخشی دیگر را به انسانها سپرده ایم . سپس بنابه قانون تجزیه وتحلیل عناصر کارماشینی و انسانی را در شبکه ای گردآورده ایم که دستاورد آن را فراورده )محصول (می نامیم . شبکه های یادشده را کارخانه می گوییم .
خطوط تولید و مونتاژ پیامد مستقیم دیدگاه مکانیزه کردن کارها هستند. از این واقعیت دونکته مهم آشکار می شود: یکی اینکه اگر بجای اندیشه تجزیه ای به گونه ای دیگرمی اندیشیدیم ، راه انجام کار هم به روشی دیگر منتهی می شد. دوم اینکه با تقسیم کارمیان ماشین و انسان ، انسان را هم گونه ای ماشین انگاشته ایم . جداسازی طبیعت کار ازجنبه انسانی آن ما را با کار بیگانه کرده است ، و این مهمترین مساله جامعه های امروزی است .
سپیده دم دوران نظام گرایی
انقلاب صنعتی جنبه های فناورانه دوران ماشین را به خوبی پیاده کرد ولی همزمان بذر مساله هایی در آن پاشیده شد که بسیار پیچیده بودند و جهان بینی موجود توان حل آنهارا نداشت .
چالشهای دوران ماشین
یکی از مسائل دشوار ناشی از اندیشه >علت و معلول < این بود که مفهوم بی اختیاری و نبود انتخاب را با خود داشت و همه چیز را در گروه علتهای ازپیش تعیین شده می دانست . این مساله پیچیده بیش از 003 سال حوزه فلسفه غرب را به خود سرگرم کرده بود. تنها در سالهای آغازین سده بیستم است که نغمه هایی از وجود >اراده آزاد< انسانی درمیان فیلسوفان طنین انداز شده و خلاف آن را دون خلقت انسانی قلمداد کرده اند.مساله پیچیده دیگر از کشف دانشمند جوان آلمانی ورنر کارل هیزنبرگ در سال 3291آشکار شد. در آن زمان دانشمندان بر این باور بودند که اتمها از دو بخش جرم و نیرو)انرژی ( تشکیل شده اند. هیزنبرگ کشف کرد که در یک زمان نمی توان میزان جرم ونیروی اتم را با هم اندازه گرفت . این کشف اصل شناخت پذیری جهان را به سختی زیرسوال برد و در سراسر دهه های 0291 و 0391 موردبحث داغ فیلسوفان قرار داشت .پرسشهایی که در زمینه اراده آزاد و شناخت پذیری جهان مطرح گردید، پایه های جهان بینی دوران ماشین را به لرزه انداخت . ولی انتشار اندیشه های پیشگامان در دهه های 0491 و 0591 بود که تیشه نهایی را بر ریشه اندیشه های دوران ماشین فرود آورد. دوکتاب >سیبرنتیک < نوشته نوربرت وینر)4791()2( و >نظریه عمومی نظامها< نوشته لودویگ فن برتالنفی )4591()3( آغازگر اندیشه نظام گرایی و خاموش کننده شمع زندگی دوران ماشین شدند.
پیدایش اندیشه نظام گرایی
چرا مفهوم نظام گرایی بر اندیشه دوران ماشین برتری یافت ؟ پاسخ را باید درویژگیهای نظامها جستجو کرد. هر نظام یک کل است که از دو بخش یا بیشتر تشکیل شده است . کل نظام دارای خاصیتی است که هیچ کدام از بخشها به تنهایی دربردارنده آن نیستند. برای مثال : خودرو را درنظر آورید. خاصیت اصلی آن توان جابه جا کردن مردم است . هیچ یک از قطعات خودرو – چرخ ، جعبه دنده ، کاربراتور و… – به تنهایی ازتوانمندی یادشده بهره مند نیستند. از سوی دیگر، همین که یک نظام را پاره پاره کردیم ،ویژگی تعریف شده خود را از دست می دهد. اگر یک خودرو را اوراق کنیم – هرچند همه قطعه ها موجود و دردسترس باشند – دیگر خودرویی دراختیار نداریم . مفهوم خودرو ازحاصل جمع قطعات آن درست نمی شود بلکه نتیجه >ارتباطهای دوسویه <)NOITCARETNI( آن بخشهاست . به هم آمیختن )سنتز( درست در قطب مخالف تجزیه )آنالیز( قرار دارد.به کمک تجزیه می توان از چگونگی کارکرد یک نظام پرده برداشت . بنابراین تجزیه به ما دانش کار یا دانایی را عرضه می دارد. از سوی دیگر به هم آمیختن )سنتز( نشان می دهدکه چرا نظام اینگونه که هست کار می کند. برای مثال : می دانیم که در انگلستان خودروهااز سمت چپ خیابان آمدوشد می کنند و فرمان خودرو در سمت راست اتاق راننده قراردارد. حال اگر دهها خودرو انگلیسی را تجزیه و اوراق کنیم ، نمی توانیم دلیل این کار رابفهمیم . زیرا توضیح این مساله بیرون از خودرو و در عملکرد آن نهفته است .کتابی به بازار آمده که دربردارنده یکی از علتهای احتمالی رانندگی انگلیسیها از سمت چپ است . در این کتاب آورده اند که سلحشوران )شوالیه های ( انگلیسی همواره در سمت چپ جاده ها حرکت می کردند تا در رویارویی با دشمنان احتمالی دست راستشان برای شمشیرکشی و مبارزه آماده تر باشند. این عادت به طرز رانندگی خودروها نیز کشیده است .آمریکائیان از تجربه دیدار سلحشوران در زره های نقره ای در جاده های خود محروم بوده اند. از این رو طراحی خودروهای آنان ویژگی انگلیسیها را ندارد. از سوی دیگرخودروهای آمریکایی در آغاز برای شش سرنشین طراحی می شدند. چنانچه دهها خودروآمریکایی را تجزیه و اوراق کنید، دلیل این گزینه را به دست نمی آورید. پاسخ را بیرون ازخودروها و در جامعه آن روز آمریکا می توان یافت که میانگین افراد هر خانواده اش 6/5نفر بود. رفته رفته و با کاهش شمار خانواده های آمریکایی به 2/3 نفر، اندازه خودروها نیزکوچکتر گردید. نظام گرایی بیش از تجزیه بر به هم آمیختن تکیه دارد.
گسترش گرایی در برابر کاهش گرایی
در دهه 0691 در غرب پدیده ای ظهور کرد که نشانه افزایش علاقه مندی مردم به نظام گرایی بود. جوانان حتی هنرمندان بنام همچون گروه بیتلز)6( به گستردگی به دینهای شرقی بویژه بودایی روآوردند و کتاب >GNIHC|I پرآوازه ترین بخش NEZ بودایی < باشمارگان سرسام آور چاپ و عرضه می شد. جوانان گروه گروه به هندوستان و چین سفرمی کردند تا از نزدیک با آموزه های دینهای شرقی آشنا شوند. این جوانان که نسل پس ازجنگ جهانی دوم و بارآمده در سازمانهای نظام گرا بودند، اندیشه خدای شرقی را که کل هستی و نه جدای از جهان آفریده خود است ، بیشتر می پسندیدند. در اندیشه دوران ماشین انسانها جدا از وجود خداوند و آفریدگانی مستقل هستند. ولی در اندیشه نظام گراهریک از ما بخشی از وجود باریتعالی هستیم – از اوییم و به سوی او بازمی گردیم .

تاثیر گسترش گرایی بر اندیشه علت و معلولی
گذار از اعتبار اندیشه علت و معلولی چگونه رخ داد؟ در سال 8981 آرتور سینگردانشجوی برجسته دانشگاه هاروارد و شاگرد پروفسور ویلیام جیمز فیلسوف نامدارآمریکایی مقاله ای انتشار داد که به انقلابی ترین مقاله قرن شهرت یافته است . سینگر دراین مقاله نشان داد که علم را بیش از یکصد سال گول زده اند. او از خوانندگان خود پرسیده بود که آیا فراهم بودن یک دانه بلوط به راستی امکان به وجود آوردن یک درخت بلوط رافراهم می آورد؟ خود پاسخ داده بود که به رغم ضروری بودن آن دانه ، در بسیاری شرایطاین کافی نیست . یک دانه بلوط سرگردان در آبهای اقیانوس چگونه می تواند به درخت بلوط تبدیل شود؟
سینگر نشان داد که رابطه علت و معلولی تنها راه رسیدن به واقعیت نیست و راههای فراوان دیگری هم وجود دارد. واقعیت دووجهی نبوده بلکه چندوجهی است و بستگی به شرایط بررسی دارد. وی مثالی بدینگونه آورده است : تصور کنید که میهمانی ازسرزمینی دیگر بر شما وارد شده است . ظرف میوه را که به او تعارف می کنید یکی رابرمی دارد و با شگفتی می گوید >این دیگر چیست ؟< شما پاسخ می دهید پرتقال و کارد رابرداشته آن را از بلندا به دو نیم می کنید. میهمان دو دایره خواهد دید. همسرتان به اتاق وارد می شود و با دیدن صحنه ، می پرسد چرا پرتقال را این چنین نصف کرده اید؟ شما پس از چشم غره رفتن – و برای دوری از جنگ افروزی – پرتقال دیگری برمی دارید و این بار ازپهنا به دو نیم می کنید. چشم انداز درون میوه بسیار دیگرگونه خواهدبود.
اندیشه نظام گرایی و کسب کار
تا پیش از جنگ جهانی اول ، بیشتر کسب وکارها را صاحبان سرمایه اداره می کردند.صاحب شرکت ، به وجودآورنده ، و مدیر همچون خدایی در قلمرو خود حکومت می کرد.از قانون کار و بیمه های اجتماعی خبری نبود و تنها هدف هر کسب وکار – همچون یک ماشین – ایجاد منافع برای صاحب شرکت به حساب می آمد. رخداد رکود بزرگ در آغازدهه 0391 شرکتها را به سرمایه هایی بیش از آنچه از دست صاحبان ساخته بود، نیازمندساخت . جنگ جهانی دوم نیز که مردان را روانه جبهه های نبرد کرد، بخش بزرگی از زنان را به دنیای کسب وکار آورد. حرکتهای درخواست حقوق اجتماعی بیشتر و آزادی برای زنان ، خیزش نسلهای جوان و تنشهای برخاسته در کشورهای جهان سوم سبب شد تامدیران و رهبران کسب وکارها با گرفتاریهای گوناگونی روبرو شوند که دست کم در سه جبهه مشخص بودند: نیازها و خواستهای خود سازمان و شرکت ، گرفتاریهای عملیاتی وکاری ، و توجه به محیط – نظام بزرگتری که کسب وکار در آن جریان داشت . از همه مهمتراینکه منافع و خواست هر سه نظام با همدیگر برخورد داشتند.این گرفتاریها تا به امروز ادامه دارند. ما همچنان کسب وکار را ترکیبی از نیروهای جداگانه – موجود زنده و ماشین – می دانیم . این اندیشه شاید چندان نادرست یا ناپسندنباشد. ولی مشکل از آنجا ناشی می شود که ما با موجودات زنده نیز همانند ماشین رفتارمی کنیم . از آنان می خواهیم تا برای ادامه زندگی ، بی حدومرز رشد کنند. درست این است که کسب وکارها را – همانگونه که به راستی هستند- نظامهای اجتماعی بدانیم . آنها نه موجودات زنده و نه ماشین ، بلکه هرکدام یک نظام هستند. هرچه کسب وکارها را با این چشم نگریسته و بهتر بشناسیم ، بیشتر در پیشبرد چرخه ها و الگوهای رفتاری شکل دهنده نظام خبره و پیروز می شویم .
ارتباطات در دوران نظام گرایی
دوران ماشین انقلاب صنعتی را به عنوان بازوی فنی در کنار خود داشت . یار و یاور دردوران نظام گرایی چه خواهدبود؟ پاسخ به این پرسش دوباره ما را به دنیای سده نوزدهم می کشاند – آنجا که کار را کاربرد نیرو بر ماده به منظور ایجاد دگرگونی در آن تعریف می کردند. نیروی برق از سالهای 0581 ولی در قلمرو بسیار محدود مورد بهره برداری قرارگرفته بود. با گسترش بهره گیری از نیروی برق در انجام کار، مساله اندازه گیری مطرح گردید. نیروی برق نادیدنی و لمس آن بسیار خطرناک است . بنابراین ، می بایست دستگاههایی بدین منظور اختراع و ساخته شوند. از اینجا اهم متر، میتر، کنتور و مانند آن به وجود آمدند.جالب اینکه دستگاههای یادشده به مفهوم کلمه ماشین نیستند، زیرا عمل کاربرد نیروبر ماده و ایجاد دگرگونی در آن را انجام نمی دهند. هدف آنها اندازه گیری داده ها – دریافت و نمایش اطلاعات – است . دستگاههای تلگراف ، رادیو، تلفن ، تلویزیون و دیگردستگاههایی نیز که از آن پس به میدان آمده اند به معنای واقعی ماشین نیستند – هرکدام بخشی از انقلاب تازه ای در زمینه فناوری ارتباطات هستند. بدینگونه ابزاری برای اندازه گیری و جابجایی اطلاعات ساخته ایم . در سال 6491 >تاق < سه بخشی فناوری نوین با پیدایس رایانه )کامپیوتر( تکمیل گردید.سنگ نخست شامل ابزاری بود که اطلاعات را اندازه گیری می کردند، و اهم متر وآمپرسنج از این دسته اند. سنگ دوم ، ابزار انتقال اطلاعات همچون تلفن ، رادیو وتلویزیون است . سومین سنگ ، ابزار پردازش اطلاعات یا رایانه است که این کار را به کمک پاره ای از قانونهای منطقی انجام می دهد. رایانه نخستین ابزار اندیشمند است .نخستین انقلاب صنعتی به یاری >ماهیچه ها< آمد – بکارگیری نیرو در ماده به منظورتغییر آن . اکنون شاهد سپیده دم دورانی کاملا تازه هستیم ، که در آن گونه ای فناوری جای >مغز< را خواهدگرفت . دستگاههای امروزین توان مشاهده ، ایجاد ارتباطات ، و اندیشیدن را دارند. با به هم آمیختن )سنتز( این توانمندیها آنچه به دست می آوریم یک مغزخواهدبود. خودکارسازی – بجای مکانیزه کردن – فناوری دربرگیرنده دوران نظام گرایی است . رایانه ها و خودکار کردن فعالیتها تاثیری شگرف بر زندگی ما دارند. ولی پرسشی که نمی توان کنار نهاد همچنان باقی است : آینده ما چگونه خواهدبود؟
ویژگی های فنی شمع " سوپر" ک . ال . جی چیست ؟
"شمع سوپر C " برای استفاده در پیکان، ب. ام. و. ، بنز، تویوتا، نیسان، پاترول، رنو و موتور سیکلت های هوندا، کاواساکی و یاماها هستند.
شمع مقاومتی یا رزیستور : (R) که در سواری پراید، پژو ٤٠٥، پژو ٢٠٦ ، پرشیا، مزدا، اپل و دوو مورد استفاده قرار می گیرند.
شمع های مسابقه ای یا سه پلاتینه (D) : برای انواع خودرو مانند پیکان، گلف، بنز، و ب. ام. و. مورد استفاده قرار می گیرند.
ویژگیهای فنی شمع سوپر را می توان به شرح زیر بر شمرد:
١- کاهش مصرف
٢- جرقه دقیق و مطمئن به محض استارت زدن، به ویژه در هوای سرد
٣-عملکرد مناسب موتور به دلیل داشتن الکترود میان مسی بسیار رسانا در وضعیت های آب و هوایی بسیار متفاوت
٤- برخورداری از طراحی مخصوص برای سوزاندن ذرات پسمانده و جلوگیری از جرم گرفتن دهانه شمع
٥-احتراق کامل سوخت
٦-صرفه جویی ارزی
٧-طول عمر بیشتر
٨-حذف سیستم پارازیت گیری
۹- مهمتر از همه کاهش آلودگی هوا
شمع سوپر یا ترموالاستیک(CU-Electrode )
شمع ترموالاستیک یا سوپر k.L.G شمعهایی با تکنولوژی برتر با الکترودهای آلیاژی CPPER-CORE میباشد. این شمعها رسانایی حرارتی بهتر ، دسترسی سریعتر به دمای خود پاکسازی (SELF-CLEANING) و حذف لایه نرم ته نشین شده کربن را باعث می شوند که به نوبه خود احتراق مناسب تر و جرقه قوی تر و کار آیی بهتر موتور را تضمین می نماید. شمع سوپر K.L.G دارای نشانه "C" بعد از شماره مشخصه می باشد. شمعها با الکترود مغز مسی(COPPER CORED) برای بهبود بخشی به بخش حرارتی و مقاومت در برابر رسوب گیری طراحی شده است . این موضوع خصوصاَ در موتورهای کوچک تر و مدرن مهم می باشد و اجازه می دهد که در محدوده دماهای وسیعتری کارآیی را داشته باشد. در بقیه خواص ، شمعهای سوپر مطابق با شمعهای استاندارد(معمولی) K.L.G می باشد.
شمع رزیستور یا شمع ضد تداخل (نوعR )
با افزایش استفاده از باندهای VHF و UHF برای ارسال برنامه های رادیویی و تلویزیونی، بسیاری از کشورهای جهان قواعدی را برای کنترل تداخل امواج صادره از شمع اتومبیل در امواج مذکور وضع کرده اند. ( زیرا ممکن است از رادیو و یا تلویزیون که از باندهای فوق استفاده می کنند در اتومبیل استفاده شود) .روشهایی که سازندگان اتومبیل برای جلوگیری از این تداخل انجام می دهند متفاوت است .اما راه حل اساسی، استفاده از شمعهای مقاومتی است، عمل جلوگیری از تداخل عبارت از کاهش سقف جریان در تولید جرقه و در نتیجه حذف تداخل صوتی و برفکهای تلویزیونی ایجاد شده ، می باشد. شمعهای سوپر مقاومتی یا رزیستور K.L.G با یک نشانه R بعد از مشخصه، مشخص می گردند (FE65CPR ).
شمع سه الکترود
توسعه صنعت اتومبیل، اخیراَ نیازهای سرویس کردن و مونتاژ قطعات را بهبود بخشیده و قسمتهای مصرفی را کاهش داده اند. به این منظور عمر شمعها را افزایش داده اند. سطوح جانبی الکترودها افزایش یافته که این امر بطور قابل توجهی مقدار سایش را کاهش می دهد و به همین خاطر فاصله بین الکترودها ثابت مانده و در نتیجه ولتاژ مورد نیاز برای احتراق مخلوط سوخت و هوا تقریباَ ثابت می ماند. نیز این موضوع باعث افزایش قابلیت روشن شدن ماشین خصوصاَ در هوای سرد میگردد. شمعهای ذکر شده در کد گذاری با پسوند D مشخص می گردند.
شمع با الکترود پلاتین
الکترود مرکزی این گونه شمعها از آلیاژهای پلاتینی مقاوم به سایش که تحت عملیات خاصی تولید شده اند می باشد. آلیاژ پلاتین هادی حرارتی و الکتریکی خوبی می باشد. سرعت سایش الکترود مرکزی در اثر خوردگی و سایش و سوختن در نتیجه جرقه زدن شدیداَ کاهش یافته است . در این روش فاصله بین الکترودها و ولتاژ مورد نیاز برای احتراق تقریباَ ثابت می ماند. مشخصات قدرتی و دور ثانویه موتور بهبود یافته . از آنجائیکه الکترودها می توانند نسبتاَ کوچک تر و نازک تر با شند، در نتیجه جرقه راحتتر می توا ند از مخلوط سوخت و هوا عبور کند. با توسعه دماغه عایق و جا زدن الکترودهای پلاتینی ، دماغه عایق می تواند به آسانی گرم شود . بطور مثال دمای SELF CLEANING برای حذف رسوبات سوختنی به آسانی حاصل می شود . در فشارهای بالا موتور پراکندگی حرارت افزایش می یابد. شمعهای فوق روشن شدن موتور را آسان تر می کنند و اغلب با قدرت انباشتگی پایین تر که عرضه می کند ، مصرف سوخت پایین تر و بهره وری بالاتر می باشد. شمعها با الکترود پلاتینی ، با پسوند P در کد گذاری مشخص می شوند.
اگر در کارخانه ماشین سازی روی موتور شما شمع K.L.G قرار داده اند، شما می توانید از فروشنده های ما در مورد شمع سوال بکنید و اگر موتور شما از شمع ساخت کارخانه های دیگری استفاده شده اشت ، صحیح ترین کار انتخاب شمع K.L.G است و اگر کاتولوگ ما، مدل موتور شما را ندارد از شما خواهش می کنیم به جدول مقایسه ای ما در این کاتولوگ مراجعه کنید که به شما فهرست شمعهای K.L.G را می دهد و ما از کارخانه های معروف دنیا می باشیم.
معناى 2.4 لیتر در یک موتور چیست؟
اگر شما بخش "موتور خودرو چگونه کار مى کند؟" را مطالعه کرده باشید مى دانید که موتور شما دارای پیستون است و پیستون نیز در داخل سیلندر بالا و پایین مى رود:
زمانى که پیستون از بالا به پایین در سیلندر حرکت مى کندمقدار معینی از هوا را مى مکد.مقدار هوایى که مکیده مى شود به مقدار فضاى بالاى پیستون و نیز مقدار جابه جایى پیستون از بالا به پایین بستگى دارد.
اگر قطر پیستون 4 اینچ(10.16 سانتی متر) باشد و میزان جابه جایى پیستون در سیلندر نیز 4 اینچ باشد در نتیجه این پیستون در موتور میتواند بمکد:
حجم سیلندر=ارتفاع*3.14*{2^(شعاع)}
cm^3) ) 823.3 =10.16*3.14*{2^(5.08)}
اگر موتور شما 4 سیلندر باشد در نتیجه :4*823.3=3292.1 cm^3 ا 3.292 لیتر حجم دارد.
کارخانه جات خودرو سازى رقم فوق را گرد مى کنند و مى گویند که موتور شما 3.3 لیتر حجم دارد که بدین معنى است که این موتور خاص 3.3 لیتر حجم دارد.
اگر میل لنگ متصل به این موتور را دو دور بچرخانید 4 پیستون مجموعا 3.3 لیتر هوا و سوخت را استنشاق مى کنند.
خوب, چرا باید این حجم را بدانیم؟ و چرا پشت خیلى از خودروها برچسبى شامل حجم موتور زده شده است؟حجم یک موتور مى تواند بیشترین قدرتى که موتور تولید مى کند را برآورد کند.میدانیم که بنزین با هم مخلوط مى شود ودر موتور مشتعل مى شود.این اشتعال زمانى بخوبى رخ میدهد که احتراق سالمى روى دهد و احتراق کامل و بدون نقص زمانى رخ مى دهد که درصد کمى بنزین با هوا مخلوط شود.اگر مقدار زیادى بنزین با مقدار کمى هوا مخلوط شود احتراق ناقص روى میدهد. ویا روی نمیدهد(به علت کمبود اکسیژن).
نسبت مقدار هوا به بنزین 15 به 1 است یعنی 15 واحد هوا با 1 واحد بنزین مخلوط مى شود.حجم موتور بیشترین مقدار سوختى که موتور مصرف مى کند را اطلاع مى دهد واین نیز مى تواند کنترل کند بیشترین قدرتی را که موتور تولید مى کند. البته ممکن است یک موتور 10 لیترى که کارایى بدى دارد و نیز یک موتور 1 لیترى که کارایى خوبى دارد هر دو داراى یک اسب بخار یکسان باشند.اگرچه که موتور 10 لیترى 10 برابر موتور 1 لیترى حجم دارد.طبق یک قانون عمومى یک موتور 10 لیترى باید 10 برابر نیروى بیشتر نسبت به موتور 1 لیترى تولید کند.اگر سایر شرایط بدون تغییر بمانند.
کنترل رشد باکتری در سیالات حل شونده
بیش از دو هزار نوع باکتری شناخته شده روی زمین وجود دارد که دارای قابلیت رشد در سیالات ماشین کاری حل شونده هستند و به وسیله آب رشد می کنند. با حضور باکتری در این سیالات فرمولاسیون و ساختار شیمیایی آنها تغییر یافته و ماهیت روانکاری و ضد خوردگی این دسته از روانکارها از بین می رود. باکتری به وسیله یک یا چند عامل وارد سیستم خنک کننده می شود. این عوامل عبارتند از:
– آب مورد استفاده در تهیه امولسیون
– وجود رسوب در مخزن سیال خنک کننده و یا مجرای عبوری آنها
– اجزای ماشین
– هوا
– دستهای اپراتور
– آلودگی های خارجی مانند تکه های مواد غذایی، فضولات انسانی، …
باکتریها برای رشد نیاز به اکسیژن داشته و در بیشتر مواقع پس از مدت زمانی حدود30-20 دقیقه با دو نیم شدن تکثیر می شوند، بنابراین بعد از گذشت مدت زمان مورد نظر تعداد باکتریها طبق جدول زیر افزایش می یابد(مشروط بر اینکه همه باکتری ها زنده بمانند):
مهمترین باکتریهایی که در سیالات محلول در آب یافت می شوند عبارتند از:
1- Escherichia Coil
2- Kiebsiella Pneumoniae
3- Paracolabactrum species
4- Proteus vulgaris
5- Pseudomonas aeruginosa
6- Pseudomonas oleovorans
7- Salmonella typhosa
8- Staphylococcus aureus
این دسته از باکتریها به عنوان "باکتری های هوازی بالقوه" شناخته می شوند و برای رشد، نیاز به اکسیژن دارند و درصورت نبودن اکسیژن رشد این باکتریها بسیار کند و به تدریج متوقف می شود. در بیشتر اوقات در سیالات حل شونده بیش از یک نوع باکتری وجود دارد که مخرب ترین آنها عبارتند از:

– Pseudomonas aeruginosa (p.a.)
– Pseudomonas oleovorans (p.o.)
باکتری p.o. روغن را به عنوان منبع غذایی مورد استفاده قرار می دهد و در ماشین آلاتی که حجم زیادی از روانکار نشت می کنند رشد بالایی دارد. بنابراین برای جلوگیری از رشد این باکتری می بایست نشتی ها از بین رفته و روغن های سرگردان جدا شوند. در غیر این صورت این روغنها می بایست بوسیله دستگاه سانتریفوژ از سطح سیال خنک کننده جدا شوند.
باکتری p.a. نیز می تواند بواسطه مواد مختلفی مانند مواد معدنی موجود در آب، خنک کننده غلیظ و غذای پسمانده روغنها، رشد و زندگی کنند. لازم به یادآوری است که هر دو نوع باکتری p.a. و p.o. ، هوازی و بالقوه هستند و در تمام سیالات مورد استفاده قرار می گیرد. این دو نوع باکتری در آب حل شده و به سختی از بین می روند.
گروه دیگر از باکتریها به عنوان "باکتری های غیرهوازی" و یا کاهنده سولفاتها شناخته شده اند که در غیاب اکسیژن رشد می کنند. این دسته از باکتریها بسیار کندتر از باکتری های هوازی رشد کرده و تقریباً هر4 ساعت یکبار تقسیم می شوند.
پس از فعالیت باکتری های هوازی در سیالات خنک کننده، باکتری های غیرهوازی فعال می شوند.
Desulfovibrio desulfurican یکی از مهمترین انواع باکتری های غیرهوازی است که در سیال مخلوط شده با آب رشد می کند. این باکتری بسیار مقاوم بوده و در بیشتر سیالات خنک کننده یافت می شود و بوی بسیار زننده ای مانند بوی تخم مرغ فاسد شده ایجاد می کنند (H2S).
رشد باکتری ها در امولسیون های تازه، باعث تولید اسید و نمکها می شود که این ترکیبات جزو عوامل خوردگی سیستم محسوب می شوند. رشد سریع باکتریها، حملات آنها را به سیال بیشتر می کند، بنابراین اگر تعداد کمتری باکتری در زمان مورد نظر رشد کند، زیان های وارده نیز کاهش خواهد یافت.
روش حل این مشکل چیست؟ یکی از مهمترین روشهای جلوگیری از این مشکل انتخاب مواد خام مورد استفاده توسط سازندگان سیالات برش است. نوع عملکرد باکتری ها بسیار خاص است، برخی مواد اولیه نسبت به دیگر موارد، خوراک بهتری برای باکتریها محسوب می شوند بنابراین انتخاب فرمولاسیون مناسب به وسیله تولید کننده از اهمیت بالایی برخوردار است.
دومین راه جلوگیری، استفاده از محلول ضد باکتری با ترکیب مناسب است تا بتواند از تجزیه سیال و ازدیاد باکتریها جلوگیری کند. تعداد کمی از محلولهای ضد باکتری موثرند و می بایست با دقت بالایی استفاده شوند تا خود به عنوان مواد مغذی برای رشد و تکثیر باکتریها استفاده نشوند.
سومین روش، بهترین راه نگهداری مناسب از سیال و کنترل رشد باکتریهاست. زمانی که سیال خنک کننده تازه، وارد مخزن آلوده شود، منشا حضور باکتری از ابتدا ایجاد می شود و مواد مغذی برای رشد آنها از براده ها، رسوبات مخزن و سطح ماشین و سیستم گردشی تامین می شود. بنابراین اگر مخزن سیال خنک کننده به وسیله مواد پاک کننده مناسب و آب، شستشو داده شود و سپس سیال تازه در آن جایگزین شود عمر مفید آن4 تا6 ماه نسبت به حالتی که آلوده باشد (با عمری کمتر از یک ماه) بیشتر خواهد شد.
به طور معمول میزان حجم سیال در سیستم های مرکزی استفاده شده3 تا5 برابر بیشتر از شرایط مجزاست. بنابراین اگر باکتریها در سیستم مرکزی با درصد معمول رشد کنند میزان کمتری به عنوان سرریز اضافه شده و زمان مانده بیشتری نسبت به شرایط مجزا به باکتری داده می شود تا با رشد و تکثیر خود منجر به تخریب خنک کننده شود. همچنین باکتریها تمایل زیادی به رسوب شدن در ته مخزن دارند بنابراین ته نشین شدن ذرات فلز نرم و دیگر لجنها در سیستم به باکتری های غیرهوازی کمک می کند تا رشد بهتری داشته باشند.
کنترل رشد باکتریها در سیستم های مرکزی در مقایسه با مخازن غیر مرکزی (مجزا) بسیار مشکل است و مواد پاک کننده مناسب در این سیستمها با هر سیال خنک کننده ای تغییر می کند. فیلتراسیون مناسب برای جلوگیری از تجمع رسوب و بهم زدن سیال توسط یک همزن می تواند در کنترل رشد باکتریها موثر باشد. همچنین استفاده از سانتریفوژ برای دفع روغنهای سرگردان و مواد نرم کوچک در سیستم مرکزی، نرخ رشد باکتریها را به شدت کاهش می دهد.
در این میان، آلودگی های قارچی نیز مشکل ساز است. البته در طبیعت بین قارچها و باکتریها همواره تضادی ذاتی وجود دارد. برای مثال استفاده زیاد از آنتی بیوتیکها می تواند با کشتن باکتری منجر به رشد قارچها شود که مشکلات آن کمتر از عوارض حضور باکتری نیست.
مواد معدنی موجود در آب به عنوان خوراک قارچها محسوب می شود. درست همانند مواد مغذی برای رشد و تکثیر باکتریها، بنابراین برداشت مواد معدنی از آب، رشد قارچها را به کمترین حد ممکن می رساند. در شرایط حضور قارچ در ماشین، سیستم خنک کننده می بایست پاک و ضد عفونی شود تا رشد قارچها متوقف شده و از بین برود.
قارچها تمایل زیادی به حضور در سیالات خنک کننده با پایه سنتزی دارند. به عبارت دیگر در امولسیون های پایه معدنی باکتریها رشد بهتری دارند.
روش های آزمایشگاهی متفاوتی برای کنترل و سنجش پتانسیل رشد باکتریها در سیالات فلز کاری وجود دارد که می تواند آثار بایوسایدها را اندازه گیری کند. در سال های اخیر آزمایش های ساده ای در این زمینه گسترش یافته که برای کنترل رشد میکروبی در محلول های سیالات خنک کننده بکار گرفته می شوند.
چنانچه اشاره شد تعداد کمی بیوساید وجود دارد که در خنک کننده ها تاثیر گذارند. زیرا هر کدام فرمولاسیون خاص خود را دارند. زمانی که از بیوسایدها استفاده می شود رعایت توصیه های تامین کننده بیوساید الزامی است زیرا مصرف حجم کمتر از حد لازم آن موجب تشدید رشد میکروبی می شود از طرفی مصرف بیش از حد لازمِ آن، موجب به خطر انداختن سلامت و بهداشت اپراتور می شود.

1


تعداد صفحات : 33 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود