نام پروژه : مراحل تاسیس کارخانه آسفالت وکارآفرینی آن
تهیه کننده :
فهرست
مقدمه…………………………………………………………………………………………………………….3
مراحل تاسیس کارخانه آسفالت واخذ مجوز……………………………………………………………………4
تعریف محصول…………………………………………………………………………………………………5
ظرفیت تولید…………………………………………………………………………………………………….6
مشخصات فنی آسفالت گرم…………………………………………………………………………………….7
نمودار تولید…………………………………………………………………………………………………….10
کنترل کیفیت……………………………………………………………………………………………………11
جدول برآوردهزینه ساختمان………………………………………………………………………………….13
محوطه سازی………………………………………………………………………………………………….13
جدول برآورد هزینه محوطه سازی…………………………………………………………………………..14
جدول برآورد ماشین آلات تولید آسفالت 80هزارتنی درسال………………………………………………..17
جدول برآورد هزینه تاسیسات عمومی………………………………………………………………………..19
هزینه قبل از بهره برداری…………………………………………………………………………………….19
جدول برآورد مواد اولیه سالانه آسفالت……………………………………………………………………….21
برآورد سوخت و انرژی……………………………………………………………………………………….22
جدول برآورد هزین سوخت و انرژی………………………………………………………………………….24
جدول برآوردحقوق و دست مزد کارکنان……………………………………………………………………..25
اجزا سرمایه در گردش یک ماهه………………………………………………………………………………26
جدول برآورد تامین مالی,هزینه استهلاک,هزینه تعمیر و نگه داری وهزینه تولید سالیانه قیمت تمام شده…26
جدول تعیین نقطه سربه سر……………………………………………………………………………………..29
حرف های آخر وتاسف برانگیز………………………………………………………………………………..30
مقدمه :
در سال 1870 یک شیمیدان بلژیکی با نام دسمت(Desmedt) اولین سنگفرش آسفالت واقعی را، که مخلوطی از ماسه بود، در برابر تالار شهر در نیویورک ایجاد نمود. طراحی دسمدت در بزرگراهی در فرانسه در سال 1852 مورد الگوبرداری قرار گرفت. سپس دسمدت خیابان پنسیلوانیا در واشینگتن را آسفالت کرد که سطح این پرژه 45149 متر مربع بود.یکی از نمایندگان محلی کنگره به دسمدت گفت: "این کار هرگز عمومیت نخواهد یافت." با این حال، بر اساس تقاضای رو به رشد بازار، پیش بینی می شود پس از 137 سال (در سال 2007) بازار آسفالت- قیر معدنی به 107 میلیون تن برسد. در این میان آسفالت معلق بیشترین رشد را دارد. همچنین به عنوان نشانه ای از رشد این محصولات در آینده، چندی است که کار بر روی آسفالتی که در موقع خرابی خودش را تعمیر کند، آغاز شده است. به کارگیری فناوری نانو در ساخت زیربناهای مربوط به حمل ونقل، تقریباً معادل با تلاش بشر برای فرستادن انسان به ماه در سال 1960 است. در سال 2005 ایده ساخت آسفالتی برای بزرگراه ها که بتوانند خودشان را تعمیر کنند برای بسیاری دور از ذهن به نظر می رسید.
با توجه به پیشرفت جامعه و نیاز مبرم به مساکن و میادین عمومی مانند خیابانهای ، پارکها و ساختمانها و … که همه جهت وایزولاسیون و بدست آوردن سطح صاف جهت عبور و مرور وسائط نقلیه نیاز به آسفالت دارند.
بنابراین سالانه جهت ساخت این قسمت ها حداقل 30000 تن آسفالت پیش بینی می شود که با توجه به شرایط فوق باید یک کارخانه آسفالت با ظرفیت 80000 تن در سال احداث و ایجاد شود.
برای احداث یک کارخانه آسفالت نیاز به نیروی انسانی ماهر و نیمه ماهر دارد که این کار باعث ایجاد مشاغل در جامعه و رفع بیکاری و یک نوع درآمد برای شاغلان خواهد بود .
بنابراین باید با احداث کارخانه آسفالت سالیانه کشور را تامین کرد و با این کار صنعت کشور توسعه پیدا می کند و پیشرفت جامعه را بدنبال خواهد داشت .
مراحل تاسیس کارخانه آسفالت واخذ مجوز :
اولاً جهت تصویه هر گونه پروژه صنعتی باید طرح توجیهی و موافقنامه اصولی از اداره های زیر بط شامل صناایع و معادن ، دفتر فنی استانداری و … گرفته شود و پس از آن نسبت به طراحی و تجهیز کارخانه و ساخت آن بای اقدام کرد .
برای ساخت کارخانه آسفالت و قیر ابتدا به اداره صنایع و معادن مراجعه می کنیم و تقاضای خود را برای ساخت و ایجاد کارخانه اعلام می نمائیم . اداره صنایع و معادن یک برگه به نام اعلامیه تاسیس در اختیار متقاضی که ما هستیم می گذارد .
در این اعلامیه متقاضی تمایل خود را نسبت به احداث واحد صنعتی با مشخصات بشرح ذیل
در استان …………….. شهرستان ……………. اعلام می دارد .
بعد از آن مشخصات محصول را از جمله نام محصول ، که محصول ، ظرفیت سالیانه و … و مشخصات زمین مربوطه که قرار است کارخانه در آنجتا احداث شود می نویسیم .
بعد به اداره راه و ترابری مراجعه می نمائیم و چون آسفالت تولیدی عمدتاُ مورد استفاده وزارت راه و ترابری است . آزمایشهای مربوط بوسیله آزمایشگاه فنی مکانیک خاک آن اداره (راه و ترابری ) انجام می شود .
بعد از انجام مراحل به ترتیب به دفتر فنی استانداری ، سازمان جنگل و مراتع کشور نظر و محیط زیست رجوع می کنیم که اداره محیط زیست استان چند کارشناس به محل مسکونی نباشد و باعث آلودگی آن منطقه و محیط زیست نشود ، و پس از طی این مراحل باید به ساخت کارخانه اقدام کرد .
چنانچه برای یک کیلومتر جاده به عرض 6 متر و ضخامت لایه آسفالت 7 سانتیمتر در نظر بگیریم خواهیم داشت :
سانتیمتر 420 = 100*6*7/0
با توجه به اینکه وزن حجمی آسفالت تقریباً 2/2 می باشد در نتیجه جهت یک کیلومتر جاده با عرض و ضخامت ذکر شده نیاز ه 924 تن آسفالت گرم می باشد .
تن 924= 2/2 * 420
حال چنانچه سالانه 100 کیلومتر جاده آسفالت سازی و تعمیر شود بنابراین نیاز به 92400 تن آسفالت می باشد .
تن 92400 = 100* 924
از طرف دیگر با توجه به رشد جمعیت در منطقه و نیاز مبرم به مسکن و همچنین میادین عمومی مانند پارک ، ساختمانهای تجاری و صنعتی که همه جهت ( و ایزولاسیون ) و بدست آوردن سطح صاف نیاز به آسفالت نیاز دارند .بطور میانگین سالانه جهت جهت ای قسمت نیز حداقل 30000 تن اسفالت پیش بینی می شود که با توجه ه موارد ذکر شده فوق ایجاب می نماید یک کارخانه آسفالت با ظرفیت 80000 تن در سال احداث گردد که متقاضی دارای یک فقره کارخانه شن و ماسه در محل احداث کارخانه آسفالت می باشد .
تعریف محصول
آسفالت مخلوطی از دانه های سنگی و قیر که بعنوان آخرین لایه روسازی مورد استفاده قرار می گیرد . آسفالت دارای انواع مختلف بود که ارزانترین نوع آن به ضخامت حدود 6 میلیمتر در واحد سطح پخش می گردد شروع و به بتن آسفالتی گرم تم می شود و به میزان ترافیک اهمیت راه و سایر پارامتر های راه ، ضخامت آن تعیین می گردد .
بتن آسفالت گرم مرغوبترین نوع آسفالت محسوب می شود و از یک استخوان بندی مصالح سنگی خوب دانه بندی شده با حداقل فضای خالی که قیر دانه ها را کاملاً اندود کرده و آنها را به هم چسبانده است تشکیل می شود . یعنی آسفالت در کارخانه آسفالت ساخته شده و سپس به محل مصرف حمل می شود .
نخستین کاربرد آسفالت در راه سازی توسط دولت بابل در 625 سال قبل از میلاد مسیح با استفاده از قیر و خشت پخته (آجر) صورت گرفت و در سال 1720 در سوئیس از یک نوع آسفالت طبیعی که مخلوطی از سنگ و قیر بود در راه سازی استفاده شد در عصر حاضر محصولی که دارای مشخصات آسفالت باشد به یکی از طریق زیر تولید می گردد :
1- داغ نمودن شن و ماسه با درجه حرارت معمولی یا قیر مذاب
2- داغ نمودن قیر تا حدی که مذاب گردد و مخلوط نمودن آن با مصالح سنگی حرارت داده شده
3- اختلاط نفت سفید با قیر تا حدی که رقیق گردد و سپس مخلوط نمودن آن با شن و ماسه
4- پخش و کوبیدن مصالح شکسته در سطح راه و سپس پاشیدن قیر داغ به رویی آن بطوریکه تمام خلل سطح کوبیده ، گرفته شده و قیر بصورت قفل و بست بین دانه های سنگی قرار می گیرد.
قیمت فروش :
بدیهی است بهترین عامل تعیین کننده قیمت هر محصولی قیمت مواد مورد مصرفه در آن می- باشد. با توجه به اینکه مواد اولیه مصرفی در تولید آسفالت به وفور یافت می شود همچنین کنترل قیمت این مواد در اختیار مقامات دولتی بوده لذا قیمت آن دستخوش تغیرات نااگهانی نخواهد شد و با توجه به اینکه این محصول در محل کارخانه تحویل خریدار می شود و طبق بررسی های بعمل آمده قیمت فعلی هر تن آسفالت در بازار حدود 46000 ریال می باشد .
ظرفیت تولید :
عوامل تعیین کننده ظرفیت تولید بطور کلی در این صنعت عبارت از :
1. برآورد نیاز در محدوده 100 کیلومتری و تعیین میزان مصرف در سال
2. قیمت تمام شده محصول براساس ظرفیت کارخانه
3. امکان تامین ماشین آلات با ظرفیت از قبل تعیین شده
ظرفیت تولید در این طرح 32 در ساعت انتخاب می گرددد که محاسبات آن به ترتیب زیر میباشد .
مدت زمان سالیانه کار 10 ماده در نظر گرفته می شود و دو ماه دیگر بدلیل عدم امکان ذخیره سازی محصول ، کارهای تعمیراتی ، بازسازی و نیز مرخصی های پرسنل در نظر گرفته شده است .
بدین ترتیب با تو جه به موارد فوق و روزانه 10 ساعت کار ظرفیت سالانه به شرح زیر محاسبه می گردد لازم به ذکراست که 10 ساعت به دلیل اتلاف وقت که صرف بارگیری و گرم و نمودن دستگاهها می گردد در نظر گرفته شده است .
تعداد روزهای کار در سال 250 = 25 * 10
تعداد ساعات کار در سال 2500 = 10* 250
تن میزان تولید در سال 80000 = 32 * 2500
مصالح سنگی
بیش از 90% وزن آسفالت را مصالح سنگی تشکیل می دهد بطور کلی مصالح سنگی را از شکستن سنگهای موجود در معادن تولید می نمایند ، که از سنگ کوهی یا رودخانه ای تولید می شود .
مصالح سنگی که در ساخت آسفالت از آن استفاده می شود باید برای مشخصاتی به شرح زیر مورد مطالعه قرار گیرد .
* دانه بندی
* سختی
* دوام
* تمیزی
* شکل دانه ها و کیفیت سطح آنها
مشخصات فنی آسفالت گرم
همانطوری که قبلاً آمده بود بتن آسفالتی گرم مرغوبترین نو ع آسفالت محسوب می شود و از یک استخوان بندی مصالح سنگی خوب دانه بندی شده با حداقل فضای خالی که قیر سطح دانه را کاملاً اندود کرده و آنها را به یکدیگر چسبانده است تشکیل می شود . بتن آسفالتی در کارخانجات آسفالت پذیر ساخته شده و سپس به محل مصرف حمل می شود .
برای ساختن بتن اسفالت مصالح سنگی دانه بندی شده و همچنین قیر بتن 130تا 170 درجه سانتی گراد حرارت داده شده و با یکدیگر بخوبی مخلوط می شود تا لعاب نازکی از قیر سطح تمام دانه ها را اندود نماید آسفالت تهیه شده در حالی که هنوز گرم است با کامیون به محل مصرف حمل شده و در درجه حرارت 100 تا 110 درجه سانتی گراد با استفاده ماشینهای پخش آسفالت در سطح آماده شده ، پخش و با غلطک زدن متراکم می شود .
پس از آنکه مصالاح درشت و ریز و قیر برای بتن آسفالتی تهیه و در سیلوهای مربوط که به سیلوهای مصالح سرد موسوم است انبار شد از این مصالح نمونه بردای شده و دانه بندی آنها تعیین شود . تا با اختلاف آنها سختی دانه بندی مطلوب بدست آید . حدود سختی های دانه بندی مطلوب برای مصالح سنگی بتن آسفالتی تابعی از نوع لایه اسفالتی ، ضخامت لایه ، اندازه درشت ترین دانه و آیین نامه فنی مورد استفاده است .
قیری که برای ساختن بتن آسفالتی گرم بکار می رود از نوع قیر خالص با درجه نفوذ 50-40 و 70-60 و 100-85 است که درجه نفوذ مناسب باید براساس شریط جوی منطقه در میزان امد و شد وسائط نقلیه سنگین انتخاب شود . مقدار قیر بتن اسفالتی گرم تابع خوصیات دانه بندی مصالح سنگی انتخابی بوده و مقدار آن باآزمایش استقامت بدست می آید .
مصرف قیر بیش از حد علاوه بر کاستن از استقامت بتن آسفالتی باعث می شود که در اثر نیروی رانش چرخهای وسایل نقلیه سنگین تغییر شکل داده و در سطح رویه موج بوجود آید .
طرح اختلاط بتن آسفالتی گرم
طرح اختلاط بتن آسفالتی گرم معمولاً شامل مراحل زیر است :
ا. انتخاب مصالح سنگی درشت و ریز و قیر
ب. انتخاب حدود دانه بندی مطلوب
ج. تعیین نسبت درصد هایی که مصالح سنگی درشت و ریز و قیر باید مخلوط شوند
د. تعیین وزن وخصوص مصالح سنگی درشت و ریز وقیر
ه. تهیه نمونه های بتن آسفالتی با استفاده از مصالح سنگی و در صد های مختلف قیر
و. تعیین وزن مخصوص بتن آسفالتی تهیه شده
ز. انجام آزمایش استقامت
ح. محاسبه در صد فضای خالی مصالح سنگی
ط. تعیین درصد قیر مناسب
بررسی روش تولید
در طرح کارخانجات آسفالت پیشنهادی سعی گردیده است از تکنولوژی داخلی استفاده شود . مراحل مختلف تولید خرید مصالح سنگی و دپو آن در محوطه کارخانه و تحویل آسفالت به خریدار ختم می گردد .
نمودار زیر مراحل تولید را نشان می دهد .
کنترل کیفیت :
چنانچه در مباحث قبل ذکر گردید آزمایش های گوناگونی بر روی مصالح سنگی قیر و اسفالت بعمل می آید که بوسیله ائین نامه ها جزئیات آن شرح داده شده است .
از آنجا که عمده آسفالت تولیدی مورد استفاده وزارت راه قرار می گیرد . آزمایشهای مربوط بوسییله آزمایشگاه فنی مکانیک خاک آن وزراتخانه انجام می شود لیکن جهت حصول اطمینان از تطابق مشخصات با آئین نامه و جلوگیری از دوباره کاری ، احداث آزمایشگاه در طرح پیش بینی می گردد که آزمایشهای اولیه و اصلی در محل کارخانه انجام می گیرد مانند دانه بندی ، درصد شکستگی و از این قبیل .
سرمایه های ثابت :
1) زمین :
مقدار زمین لازم جهت اجرای طرح 5000 متر مربع در نظر گرفته می شود که این مقدار زمین با توجه به حجم ظرفیت محصول تولیدی و دیوی مواد اولیه جهت انتقال به خط تولید و همچنین بارگیری محصول و فضای لازم برای حرکت و دور زدن ماشین آلات سنگین مانند لودر و کمپرسی در نظر گرفته شده است و لذا نظر به اینکه محل احداث باید در کنار کارخانجات شن و ماسه در اراضی خارج از محدوده شهری باشد از قرار هر متر مربع 2500 ریال جمعاً 12500 هزار ریال خواهد شد :
هزار ریال 12500000 = 2500 * 500
2) اتاق کنترل :
به منظور کنترل دقیق خط تولید کارخانه آسفالت و زیر نظر نگه داشتن سیستم تولید به 24 متر مربع فضا بعنوان اطاق کنترل نیاز می باشد و با توجه به اینکه نوع ساختمان طاق ضربی با دیوار بلوکی و پوشش قیر و گونی می باشد ، لذا قرار هر متر مربع 250000 ریال جمعاً به مبلغ 6000 هزار ریال خواهد شد :
هزار ریال 6000= 250000 * 24
3) ساختمان اداری و رفاهی :
جهت انجام کارهای اداری و حسابداری و کنترل ورود و خروج ماشین آلات حمل ونقل و کنترل فروش و بار نامه و همچنین محل مناسب برای مدیریت کارخانه و استراحت کارگران به 60 متر مربع زمین نیاز می باشد و با توجه به اینکه نوع ساختمان طاق ضربی با دیوار آجری و تجهیزات لازم و پوشش قیر و گونی می باشد ، لذا از قرار هر متر مربع 450000 ریال جمعاً به مبلغ 27000 هزار ریال خواهد شد :
ریال 27000000 = 450000 * 60
4) تعمیرگاه و تاسیسات :
جهت سرویس و نگهداری و ماشین آلات و قطعات یدکی خط تولید به 60 متر مربع فضا به شکل یک سالن 5*12 و پوشش ایرانیت و دیوار بلوکی نیاز می باشد که قرار هر متر مربع 250000 ریال جمعاً به مبلغ 15000 هزار ریال خواهد شد :
ریال در هر ماه 1500000 = 250000 * 60
5) آزمایشگاه :
به منظور انجام آزمایشات کمی و کیفی محصولات آسفالتی نیاز به 20 متر مربع جهت احداث آزمایشگاه می باشد و لذا از قرار هر متر مربع 150000 ریال جمعاً به مبلغ 3000 هزار ریال برآورد می گردد :
ریال 3000000= 150000 * 20
6) ساختمان نگهبانی ، سرایداری و نماز خانه :
جمعاً 36 متر مربع زمین مورد نیاز است و از قرار هر متر مربع 200000 ریال جمعاً به مبلغ 7200 هزار ریال برآورد می گردد :
ریال 7200000 = 200000 * 36
جدول برآورد هزینه ساختمان
شرح
متراژ
زیر بنا
واحد
قیمت واحد
(ریال )
قیمت کل
(هزار ریال )
اطاق کنترل
24
متر مربع
250000
6000000
ساختمان اداری و رفاهی
60
//
450000
27000000
تعمیرگاه و تاسیسات
60
//
250000
15000000
آزمایشگاه
20
//
150000
3000000
نگهبانی ، سرایداری و نمازخانه
36
//
20000
720000
جمع
200
58200000
محوطه سازی
1- تسطیح و خاک برداری
مقدار 30 % کل زمین بعنوان تسطیح و خاکبرداری در نظر گرفته می شود که جمعاً 1500 متر مربع خواهد شد و از قرار هر متر مربع 2500 ریال جمعاً به مبلغ 3750 هزار ریال هزینه خواهد داشت :
ریال 3750000 = 2500 * 1500
که این مقدار زمین برای تسطیح و فنداسیون و ماشین آلات خط تولید در نظر گرفته شده است.
2- پارکینگ و فضای سبز :
مقدار 25 % کل زمین بعنوان پارکینگ و فضای سبز در نظر گرفته می شود هر متر مربع 6000 ریال جمعاً 7500 هزار ریال هزینه خواهد داشت :
هزار ریال 750000 = 6000* 1250
3- دیوار کشی :
با توجه به اینکه احداث کارخانه و تولید آن در فضای باز صورت می گیرد و مواقعی در جوار آن نیست لذا نیازی به دیوار کشی نخواهد بود .
جدول برآورد هزینه محوطه سازی
شرح
متراژ
زیر بنا
واحد
قیمت واحد
(ریال )
قیمت کل
(هزار ریال )
تسطیح و خاک برداری 30%
1500
متر مربع
2500
3750000
پارکینگ و فضای سبز 25%
1250
//
6000
7500000
جمع
2750
11250000
هزار ریال 69450 = 11250 + 58200 کل هزینه ساختمان و محوطه سازی
ماشین آلات تولیدی :
ا. برآورد تعداد و ظرفیت ماشین آلات و تجهیزات تولیدی
تعداد مخازن سرد مصالح سنگی معمولاً 2 عدد می باشد . معمولاً با توجه به دانه بندی اسفالت در مصالح شکسته تعداد آنها مشخص می شود . چنانچه تعداد مخازن سرد چهار عدد باشد در دوتای آنها ماسه ریخته و در سومی و چهارمی مصالح سنگی شکسته نخودی و شن و شکسته ریخته می گردد . در انتهای این مخازن دریچه هایی وجودد دارد که مصالح از آنها خارج شده و روی یک نوار متحرکی ریخته می شود .
شایان ذکر است که مخازن مصالح سرد ، بطور مداوم و همزمان با خالی شدن پر می گردد و مصالح سرند شده با دانه بندی مناسب وارد ان می گردد حجم مخازن توسط شرکت سازنده طراحی گریده معمولاً 2 مخزن 10 متر مکعبی می باشد که خوراک یک روز کاری کارخانه را تضمین بنماید .
ب. خشک کننده مصالح سنگی :
مصالح که از مخازن سرد و با نوار نقاله مخصوص به خشک کننده که یک استوانه فلزی چرخان به قطر 2-5/1 متر و طول 7 متر بوده ریخته شده و در این دستگاه ضمن خشک شدن تا حدود 200 درجه سانتی گراد گرم شده و سپس از طرف دیگر خارج می گردند .
خشک کننده را به نحوی نصب می کنند که شیب مختصری در جهت طول داشته باشد و در ابتدای خشک کننده نیز یک فارسونکاری قوی نصب می گردد که شعله را با قدرت به داخل فضای خشک کننده بدهد ، در خشک کننده دو عمل انجام می شود :
1- خشک نمودن مصالح و حذف بخار آب
2- گرم نمودن مصالح تا درجه حرارت اختلاط
ج. غبار گیر
در انتهای دستگاه خشک کننده لوله قطوری وجود دارد که از درون آن گازهای حاصل از احتراق دستگاه خشک کننده خارج می شود . این لوله به یک دستگاه مکنده مجهز بوده مه به کمک آن دود و گاز که محتوی مقدار غبار می باشد کشیده می شود .
گازهای حاصل از احتراق مقدار قابل توجهی غبار است که از اثر خشک شدن مصالح و سقوط آنها در داخل دستگاه خشک کننده حاصل شده که به همراه دود و گازوئیل از طریق لوله هواکش به داخل دستگاه غبار گیر وارد می شود .
د. مخازن گرم مصالح سنگی :
در کارخانه آسفالت معمولاً 4-3 مخزن جهت ذخیره مصالح گرم سرد شده تعبیه می گردد که اصطلاحاً مخازن گرم نامیده می شود . بالای مخازن گرم حدود چهار سرند نسب شده که به ترتیب سرندهای با سوراخ درشت تر و سرند های با سوراخ ریزتر قرار می گیرند .
مصالح گرمی که از دستگاه گرم کننده خارج شده اند به کمک یک الواتر روی سرند فوقانی ریخته می شوند . سرندها دارای شیب مختصری می باشند و در عین حال ویبراسیون نیز وجودد دارد ، لذا دانه های درشت تر از اندازه از روی سرند به خارج دستگاه هدایت شده و بقیه مصالح از سوراخ عبور نموده و روی سرند های بعدی ریخته شده و بوسیله آنها از یکدیگر جدا شده و در مخازن مربوط قرار می گیرند .
ه. مخلوط کن :
در کارخانه آسفالت ، قیر و مصالح مداوماً به دستگاه مخلوط کن وارد می شوند و توسط بهم زنهای قوی مخلوط شده و آسفالت بطور پیوسته تولید می گردد . معمولاً دریچه های خروج مصالح از 10- 1 اینچ مدرج می باشد .
در روشهای مخازن گرم مصالح سنگ دریچه ها باز می شوند و مصالح از آنها خارج شده در یک نوار محرک ریخته می شوند و بعد از اضافه شدن فیلتر به دستگاه مخلوط کن برده می شود.
و. مخازن قیر :
با توجه به مصرف قیر در کارخانه آسفالت تعدادی مخزن جهت ذخیره قیر نصب می شود . این مخازن به طور افقی و سری به نحوی نصب شده اند که می تواند که در دو سر آنها فاز سونکار قرار داده و عبور از وسط مخزن قیر داخل مخازن را گرم و ذوب نمود از هر یک از مخازن لوله- ای مجهز به شیر فلکه به یک لوله اصلی قطور حدود (60 سانت ) منتقل می شود . ابتدا تمامی مخازن قیر با قیر مورد مصرف پر شده و سپس بتدریج مصرف می شوند ( قیر ذوب شده از ته مخزن به صورت مداوم توسط پمپ به دستگاه مخلوط کن می گردد ) .
تعداد مخازن قیر با توجه به حجم قیر مورد نظر جهت ذخیره تولید به شرح زیر محاسبه می گردد .
تن 4840 = وزن قیر مصرفی سالانه
169/1 = وزن مخصوص قیر
لیتر 4140000 = 4140 متر مکعب = حجم قیر مصرفی سالیانه
لیتر 16560 = 250 : 4140000 = حجم قیر مصرفی روزانه
بنابراین تعداد 8 عدد مخزن 50000 لیتری جهت ذخیره 160روز مصرف کارخانه کافی می باشد مخازن در ماه 2 بار پر می گردد . قابل ذکر است کلیه ماشین آلات در داخل کشور ساخته و تعمین می گردد .
جدول برآورد ماشین آلات تولیدی آسفالت 80 هزار تنی در سال
مخازن سرد مصالح سنگی
2 دستگاه
خشک کننده مصالح سنگی
1 دستگاه
مخازن گرم مصالح سنگی
4 دستگاه
غبار گیر
1 دستگاه
مخلوط کن
1 دستگاه
مخازن قیر
8 عدد مخزن 50 متر مکعبی
قابل ذکر است که شرح و مشخصات دستگاههای خط تولید بطور کامل در صفحات قبل آمده است جمع هزینه ماشین آلات تولید آسفالت 80000 تنی در سال برابر است با 1110000 هزار ریال .
1- تانکر ذخیره سوخت :
برای نگهداری سوخت در مواقع اضطراری و تامین سوخت خط تولید ، ماشین آلات حمل و نقل (لودر و قیر کش ) که روزانه 8260 لیتر گازوئیل می باشد . برای سوخت یک ماه دو عدد تانکر 4000 لیتری در نظر گرفته می شوند . ضمناً مقدار سوخت روزانه با احتساب 250 روز کاری و یک شیفت 10 ساعت در نظر گرفته شده است لذا قیمت هر دستگاه تانکر سوخت 2500 هزار ریال جمعا ً به مبلغ 5000 هزار ریال هزینه در بر خواهد داشت .
2500 = 10* 250
2- تانکر ذخیره آب :
برای تامین آب در موقع در موقع اضطراری نیاز به یک عدد تانکر ذخیره آب به حجم 10 متر مکعب به ارزش 300 هزار ریال مورد نیاز است .
3- وسایل سرمایش و گرمایش :
برای گرمایش نیاز به سه عدد بخاری صنعتی به ارزش هر کدام 450 هزارریال جمعاً به مبلغ 1350 هزار ریال برای سرمایش نیاز به دو عدد کولر به ارزش هر کدام (کولر 6000 ) 1200 هزار ریال جمعاً به مبلغ 2400 هزار ریال می باشد .
4- وسایل اطفاء حریق :
برای جلوگیری از هر گونه آتش سوزی در کارخانه نیاز به سه عدد کپسول آتش نشانی و گاز دی اکسید کربن به ارزش هر کدام 300 هزار ریال معادل 900 هزار ریال می باشد .
5- وسایل و اثاثیه اداری :
یکسری وسایلل و اثاثیه اداری شامل خط کامل تلفن ، فاکس ، میز و صندلی ، کمد و فایل و وسایل آشپزخانه جمعاً به مبلغ 4500 هزار ریال مورد نیاز است .
جدول برآورد هزینه تاسیسات عمومی
شرح
تعداد
قیمت واحد (ریال)
قیمت کل (هزار ریال )
تاسیسات برق
–
10750000
100750000
تاسیسات آب
–
2500000
25000000
وسایل سرمایش و گرمایش
3 عدد بخاری صنفی
2عدد کولر 6000
450000
1200000
1350000
2400000
تانکر ذخیره آب 10 متر مربعی
1
3000000
3000000
تانکر ذخیره سوخت
2
2500000
5000000
وسایل اطفاء حریق
3
300000
900000
باسکول 50تنی
1
45000000
45000000
جمع
183400000
جدول برآورد هزینه حمل و نقل
شرح
تعداد
قیمت واحد (ریال)
قیمت کل (هزار ریال )
لودر
1
600000000
600000000
تانکر حمل قیر
1
170000000
170000000
جمع
770000000
هزینه های قبل از بهره برداری
1- هزینه تاسیس شرکت و دریافت مجوزهای مختلف 2000 هزار ریال
2- هزینه دریافت وام بانکی 3000 هزار ریال
3- هزینه آزمایش و طراحی و طرح توجیهی 4000 هزار ریال
4- سایر هزینه های جاری 25000 هزار ریال
جمع 34000 هزار ریال
اجزاء سرمایه ثابت
1- زمین 12500000 ریال
2- ساختمان و محوطه سازی 69450000 هزار ریال
3- ماشیت آلات تولیدات آسفالت 1110000000 هزار ریال
4- تاسیسات عمومی 183400000 هزار ریال
5- حمل و نقل 770000000 هزار ریال
6- اثاثیه اداری 4500000 هزار ریال
7- پیش بینی نشده 1 % 21498000 هزار ریال
8- قبل از بهره برداری 34000000 هزار ریال
جمع 2205348000 هزار ریال
در مورد قیر مصرفی ، تا نوع مصالح و فرمول کارگاهی تعیین نشود رقم دقیق نمی توان داد . ولی اگر مقدار قیر مصرفی در آسفالت را 5% فرض کنیم سالیانه با احتساب 10 در صد پرت 4840 تن قیر مصرف می شود .
جدول برآورد مواد اولیه سالانه آسفالت
شرح
مصرف
سالانه
واحد
قیمت واحد
(ریال )
قیمت کل
(هزار ریال )
قیر
4840
تن
150000
726000000
شن و ماسه و مصالح سنگ ریز و درشت
82600
متر مکعب
12000
1003200000
جمع
1729200000
توجه : قیمت خرید هر تن قیر 70-60 از پالایشگاه 70000 ریال و هزینه حمل هر تن قیر 80000 ریال می باشد .
توضیح : نظر به اینکه برای تولید آسفالت به موارد فوق ( قیر و شن ماسه ) نیاز می باشد . لذا تامین شن و ماسه از معدن نزدیک کارخانه توسط کمپرسی انجام می گیرد و تهیه قیر از طریق شرکت نفت و یا سازندگان قیر میسر می باشد ( حمل قیر توسط تانکر قیر کش صورت می گیرد .)
برای تولید آسفالت ، شن و ماسه به نسبت 95 درصد و قیر به نسبت 5/5 -5 درصد لازم است . با توجه به تولید تولید 80000 هزار تن تولی د آسفالت در سال و با در نظر گرفتن 10در صد پرت مصالح پیش بینی می شود که سالیانه 840840 تن مصالح مصرف می گردد . هر تن را تقریباً یک متر مکعب رد نظر گرفته ایم .
برآورد سوخت و انرژی
نظر به اینکه طرح حاضر در 250 روز کاری و یک شیفت 10 ساعته کار می کند لذا مقادیر سوخت و انرژی بشرح ذیل محاسبه می گردد :
1- برق
مقدار مصرفی دستگاههای خط تولید آسفالت 5/123 کیلو وات . برق مصرفی روزانه جهت روشنایی ساختمانها به ازاء هر متر مربع زیر بنا 20 وات باتوجه به اینکه زیر بنای ساختمانهای 200 متر مربع می باشد لذا خواهید داشت ، مورد نیاز جهت روشنایی ساختمانها به ازاء هر متر مربع زیر بنا 20 وات در نظر گرفته می شود و با توجه به اینکه زیر بنای ساختمانها 1730 متر مربع می باشد لذا خواهیم داشت :
وات 4000 = 20 *200
کیلو وات 4= 1000 : 4000
* برق مصرفی جهت روشنایی محوطه ب ازاء هر متر مربع زیر بنا 10 وات در نظر گرفته می شود و لذا نظر به اینکه کل زمین 5000 متر مربع می باشد خواهیم داشت :
متر مربع 2250 = 2750 – 5000
وات 22500 = 10* 2250
کیلو وات 5/22 = 1000 : 22500
کیلووات 150 = 5/22 +4 + 5/123 جمع برق مصرفی روزانه
375000 = 250 * 10 150 برق مصرفی سالانه
2- آب :
مقدار آب مصرفی روزانه در خط تولید کارخانه 10 متر مکعب و مقدار آب مصرفی روزانه جهت شستشو و بهداشت کارکنان به ازاء هر نفر ( 9 نفر ) 200 لیتر جمعاً 1800 لیتر معادل 8/1 متر مکعب و مقدار آب مصرفی جهت فضای سبز روزانه 3 متر مکعب :
متر مکعب 8/41 = 3 + 8/1 + 10 جمع آب مصرفی روزانه
متر مکعب 10450 = 8/41 * 250 آب مصرفی سالانه
3- گازوئیل :
مقدار گازوئیل مصرفی روزانه جهت سوخت لودر و تانکر و حمل و نقل جمعاً 260 لیتر و مقدار گازوئیل، لذا جمع گازوئیلل مصرفی روزانه برابر است با 8260 و مقدار مصرف سالانه برابر است با :
سال ، لیتر 2065000 = 8260 * 250
4- نفت سفید :
مقدار نفت سفید مصرفی روزانه جهت گرم کردن بخاریها و آبگرمکن 30 لیتر و مصرف سالانه برابر است با :
سال ، لیتر 7500 = 30 * 250
جدول برآورد هزینه سوخت و انرژی
شرح
مصرف
سالانه
واحد
قیمت واحد
(ریال )
قیمت کل
(هزار ریال )
برق
315000
کیلو وات
90
33750000
آب
10450
متر مکعب
40
418000
گازوئیل
2065000
لیتر
120
247800000
نفت
1500
//
125
938000
جمع
282906000
جدول برآورد حقوق و دستمزد کارکنان
ردیف
شرح
تخصص و
تحصیلات
تعداد
حقوق ماهیانه
(ریال )
حقوق سالانه 12 ماه
(هزار ریال )
1
مدیرکارخانه
ماهر
1
1500000
18000000
2
مدیر تولید
//
1
1200000
14400000
3
کارگران تولیدی
نیمه ماهر
2
500000
6000000
4
اداری و حسابداری
ماهر
1
650000
7800000
5
کارمند دفتری
//
1
550000
6600000
6
راننده پایه یک لودر
نیمه ماهر
2
1000000
12000000
7
نگهبان
//
1
450000
5400000
جمع
9
70200000
بیمه 23%
1614600000
اجزاء سرمایه در گردش یک ماهه :
1- مواد اولیه و دسته بندی 144100000 هزار ریال
2- حقوق و دستمزد 10547000 هزار ریال
3- سوخت و انرژی 23576 هزار ریال
4- سایر هزینه های جاری 3% 5347000 هزار ریال
جمع 183570000 هزار ریال
سرمایه در گردش + سرمایه ثابت = کل سرمایه گذاری
2388918000 = 183570000 +000 2205348 هزار ریال
جدول برآورد تامین مالی
شرح
سهم متقاضی
سهم بانک 65 %
جمع کل
سرمایه ثابت
771872
1433476
2205348
سرمایه در گردش
64249
119321
183570
جمع
836121
1552797
2388918
جدول برآورد هزینه استهلاک
1-
ساختمان و محوطه سازی
7%
4862 هزار ریال
2-
ماشین آلات خط تولید
10%
111000000 هزرا ریال
3-
ماشین آلات عمومی
10%
1834000000 هزار ریال
4-
اثاثیه اداری
15%
675000 هزار ریال
5-
پیش بینی نشده
20%
4300000 هزار ریال
6-
قبل از بهره برداری
20%
5060000 هزار ریال
7-
حمل و نقل
12%
92400000 هزار ریال
جمع
238377000 هزار ریال
برآورد هزینه تعمیر و نگهداری
ردیف
شرح
درصد
ارزش دارایی
(هزار ریال)
هزینه تعمیرات سالیانه
(هزار ریال )
1
ساختمان و محوطه سازی
4%
69450
27780000
2
ماشین آلات خط تولید
3%
1110000
33300000
3
تاسیسات عمومی
4%
183400
7336000
4
حمل و نقل
5%
770000
38500000
5
پیش بینی نشده
4%
860000
جمع
82774000
برآورد هزینه تولید سالیانه قیمت تمام شده
1- مواد اولیه و بسته بندی
1729200000 هزار ریال
2- حقوق و دستمزد
126567000 //
3- سوخت و انرژی
282906000 //
4- تعمیر و نگهداری
82774000 //
5- پیش بینی نشده 5%
111072000 //
6- اداری و فروش 1%
23325000 //
7- بیمه کارخانه ( دو در هزار سرمایه ثابت )
4411000 //
8-تسهیلات مالی
159928000 //
9- تسهیلات مالی و استهلاک
238377000 //
جمع
2758560000 //
ریال 34482 = 80000 : 275856 قیمت تمام شده هر تن آسفالت
ریال 41378 = 2/1 * 34482 قیمت فروش هر تن
هزار ریال 3310240000 = 80000 * 41378 فروش کل
جدول تعیین نقطه سر به سر
شرح
هزینه متغیر
هزینه ثابت
جمع کل
مقدار
درصد
مقدار
درصد
مواد اولیه و بسته بندی
1729200
100
–
–
1729200
حقوق و دستمزد
44299
35
82268
65
126567
سوخت و انرژی
226325
80
56581
20
282906
تعمیر ونگهداری
66219
80
16555
20
82774
پیش بینی نشده
94411
85
16661
15
111072
اداری و فروش
233325
100
–
–
23325
بیمه کارخانه
–
–
4411
100
4411
تسهیلات مالی
–
–
159928
100
159928
استهلاک ها
–
–
238377
100
338377
جمع
2183776
–
574781
–
–
51 % = 100 * 2183779 -3310240 : 574781 نقطه سر بسر
جمع هزینه های تولید – فروش کل = سود ویژه
هزار ریال 551680000 = 2758560 – 3310240
20% = 100 * 2388918 : 159928 + 551680 نرخ بازدهی سرمایه
سال 33/4 = 551680 : 2388918 دوره برگشت سرمایه
حرف های آخر و تاسف برانگیز:
در دنیا بیش از 7 نوع قیر تولید می شود. ولی در کشور ما پس از انقلاب تولیدات قیر به دلیل هزینه بالا به دو نوع محدود شد .
پایگاه اطلاع رسانی شهرسازی و معماری:
زمستان و تابستان فرقی ندارد، خیابان های شهر همه فصل پر چاله و چوله اند. آسفالت ها ترک می خورند و دهان باز می کنند و راه ها ویران می شوند. سال هاست که شهروندان تنها وعده می شنوند "آسفالت های شهر یک روزه تعویض می شود". ولی کافی است تا وارد خیابان بهشت شوی، در ساختمان معروف بر آن صندلی معروف تکیه بزنی تا بدانی تحقق این وعده ها آسان نیست.
گشتی که در شهر بزنی خواهی دید آسفالت های خیابان رها شده اند. گویی سال هاست فراموش شده اند، فرقی هم ندارد کدام منطقه شهر باشد. مهندس "علی امامی نظربیگی"، رییس واحد قیر راهسازی پژوهشگاه صنعت نفت که در خصوص آسفالت و کیفیت قیر تخصص دارد، معتقد است راه نیاز به نگهداری دارد، مثل یک کودک که نمی توان به حال خود رهایش کرد. راه ها باید محافظت شوند، آنها نیازمند مراقبت و توجه هستند.
آسفالت ها عمر نکرده می میرند، عمرشان گاه به سال هم نمی رسد کیفیت شان فدای ندانم کاری های سودجویان می شود.
این روزها کشورهای توسعه یافته دلمشغولی شان تولید آسفالت های رنگی و فانتزی است، گرچه به گفته مهندس نظربیگی رنگ آسفالت در تمام دنیا سیاه است و در کیفیت آن نقشی ندارد. ولی در کشورهای بلژیک و فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی محل عابر پیاده، دوچرخه سوارها با آسفالت های قرمز رنگ مشخص می شود. این کشورها سال هاست که می دانند راه ها شریان اصلی ارتباطات هستند و برای رسیدن به آنچه که توسعه می نامند باید رفت وآمد تسهیل شود، پس کیفیت را ارتقا می بخشند.
مهندس نظربیگی حرف های زیادی در خصوص کیفیت آسفالت دارد. می گوید: "برای رسیدن به استاندارد مورد نظر باید دمای هر منطقه محاسبه شود. در مجموع ایران به 3 یا 4 منطقه آب و هوایی تقسیم می شود. البته میزان بارندگی و اشعه خورشید مناطق تفکیک شده را هم باید در نظر گرفت، میزان حجم ترافیک و بستر و سطح راه ها نیز باید بررسی شوند. آسفالت منطقه کم ترافیک و پرترافیک و منطقه ای با سطح شیب دار و مسطح کاملا متفاوت است."
وی در ادامه صحبت هایش به این حقیقت اشاره می کند: "عمر مفید راه های ما 2 سال است. بی توجهی به عوامل متعددی که از آن یاد شد موجب شده آسفالت ها طول عمر چندانی نداشته باشند. اتوبان زنجان _ تبریز 6 ماه هم دوام نیاورد."
بحث خرابی آسفالت ها و دلایل آن بارها از سوی کارشناسان مطرح شده نه یک بار بلکه چند بار، رسانه ها هم بارها از آن گفتند و نوشتند ولی نتیجه تغییری نکرد. به راستی مشکل کجاست؟
مهندس نظربیگی می گوید: "در تمام دنیا بیش از 7 نوع قیر تولید می شود که بسته به نوع آب و هوا و شرایط منطقه مورد استفاده قرار می گیرد ولی در کشور ما پس از انقلاب تولیدات قیر به دلیل هزینه بالا به دو نوع محدود شد. در حال حاضر قیر 100/85 با نفوذپذیری بالا و 70/60 با نفوذپذیری کمتر تولید می شود. طبق این دسته بندی در مناطق سردسیر قیر 100/85 و مناطق گرمسیر قیر 70/60 به کار می رود."
وی می افزاید: "تولیدات فعلی کافی نیست ما نیاز به تنوع در تولید قیر داریم. در مناطق جنوبی همچون اهواز و خرمشهر قیر 50/40 و یا 30/20 باید به کار گرفته شود که در کشور تولید نمی شود."
انعطاف ناپذیر بودن قیر موجب شده آسفالت ها در مقابل سرما و گرما مقاومت خود را از دست بدهند. در منطقه ای کویری شب های سرد، آسفالت را منقبض می کند و گرمای روزهایش مواد را از هم جدا می سازد و پر از ترک ها و چاله هایی می شود که می بینیم. مهندس نظربیگی انعطاف پذیری قیر را در بالا بردن استقامت آسفالت مهم می داند. در این بخش اطلاعات فراوانی دارد: "در سایر کشورها برای افزایش انعطاف پذیری قیر به آن پلیمر اضافه می کنند. به این ترتیب فلکسیبیلیتی (انعطاف پذیری) قیر را افزایش می دهند. تولید قیرهای مولتی گریت در کشورهای توسعه یافته کار سخت و خارق العاده ای نیست، آنها می دانند که آسفالت به مدت 5 سال نباید تعمیر و یا کنده کاری شود، به این ترتیب عمر آسفالت را به 20 سال افزایش می دهند، از ترمیم و نگهداری و مرمت هم غافل نمی شوند."
رییس واحد قیر راهسازی پژوهشگاه صنعت نفت می گوید: "جدا از نوع قیر زیرسازی و آماده سازی بستر آسفالت نیز اهمیت دارد. در ساخت آسفالت 4 تا 5 درصد قیر و 96 درصد مصالح دیگر به کار می رود، بسیاری از عیوب به زه کشی، زیرسازی نامناسب، بی توجهی به حجم بار ترافیکی منطقه و اجرای ناهماهنگ پروژه برمی گردد. نحوه اجرا در بخش آسفالت چندان اصولی نیست، کسب سود بیشتر موجب شده بسیاری از معیارها نادیده گرفته شود."
و این که چرا به نحوه عملکرد پیمانکاران اعتراض نمی شود؟ سوالی است که جواب پیچیده ای ندارد. مهندس نظربیگی می گوید: "حساب و کتاب ندارد، نظارت اصولی هم انجام نمی شود."
شاید این گفته مهندس نظربیگی درست باشد که کار اشتراکی و گروهی در کشور ما بدون ایراد نخواهد بود. وقتی چند پیمانکار دست به کار می شوند تا جاده ای، خیابانی و راهی را آسفالت کنند باید نتیجه کار را پیشاپیش حدس زد. "خیابان ها پر می شود از ترک های ریز و درشت که متخصصان اسم های مختلفی به آن داده اند."
رییس واحد قیر راهسازی پژوهشگاه صنعت نفت می گوید: "20 نوع ترک داریم اعم از ترک عرضی، طولی، انعطافی، پوست سوسماری و انعکاسی که هر یک بنا به دلیل خاصی به وجود می آید."
شهر تهران از مدت ها پیش انواع این ترک ها را تجربه کرده و کارش به چاله های عمیق رسیده که باید هر چه زودتر برایش فکری کرد؛ خیابان های شهر را نباید فراموش کرد. "آسفالت ها نیازمند توجه هستند." این را به یاد داشته باشیم.
با تشکر از سایت های:
www.2rna.com
www.destrict22.org
1
پروژه دات کام