فهرست مطالب
عنوان
صفحه
پیشگفتار
مقدمه
فصل اول:کلیات شناخت
1-1- مشخصات متقاضیان طرح
2-1- معرفی اجمالی پروژه
3-1- معرفی محصول
4-1-سوابق تولید
5-1-کاربرد محصول
6-1-مصرف کنندگان
7-1- استانداردهای محصولات تولیدی
فصل دوم:بررسی کلی طرح
1-2-فرایند تولید:
2-2-نمودارفرایند تولید
3-2-مواد اولیه ومنابع تامین آن
4-2-ابزار و وسایل مورد نیازطرح
5-2- زمان بندی اجرای طرح
6-2- ظرفیت تولید
7-2-جایابی ومحل اجرای طرح
8-2- کنترل کیفیت محصولات تولیدی
فصل سوم:بازار و بازاریابی
– تعریف بازاریابی
بازاریابی صنعتی
بازاریابی چند سطحی
فصل چهارم:بررسی اقتصادی طرح
1-4- نیروی انسانی مورد نیاز
2-4- حقوق ودستمزد
3-4- شرح وظایف پرسنل
4-4- سازماندهی نیروی انسانی
5-4- زمین مورد نیازطرح
6-4-ساختمانهای اداری
7-4- ساختمان واحد تولید
8-4- هزینه ساختمان سازی ومحوطه سازی
9-4- پلان طرح
10-4-انرژی برق
11-4- انرژی آب
12-4- سوخت
13-4-تاسیسات حرارتی
14-4- تاسیسات برودتی
16-4- تاسیسات تهویه و اطفاع حریق
فصل پنجم:بررسی مالی طرح
1-5- سرمایه کل ومنابع تامین آن
2-5- سرمایه ثابت
3-5- سرمایه درگردش
4-5- هزینه تولید سالیانه طرح
5-5- هزینه ثابت و متغیر
6-5-محاسبه نقطه سربه سر تولید:
7-5- محاسبه قیمت تمام شده محصول
8-5- محاسبه قیمت فروش محصول
9-5- محاسبه سود ناخالص
10-5- محاسبه سودخالص طرح
11-5- محاسبه دوره برگشت سرمایه
12-5- توجیه اقتصادی طرح
منابع و مآخذ
پیشگفتار:
کارآفرینی : واژه کارآفرینی از کلمه فرانسوی Entreprendre به معنای " متعهد
شدن " نشاُت گرفته اسـت. بنابـر تعریف واژنامه دانشگـاهی وبستر : کارآفرین کسی است که متعهد می شود مخاطره هـای یک فعالیت اقتصادی را سازماندهی ، اداره و تقبل کند.
اقتصاد دانان نخستین کسانی بودند که در نظریه های اقتصادی خود به تشریح کارآفرین و کارآفرینی پرداختند. ژوزف شومپــیتر کارآفرین را نیــروی محرکــه اصلی در توسعه اقتصادی می داند و می گوید: نقش کارآفرین نوآوری است . از دیدگاه وی ارائه کالایی جدید ، ارائه روشی جدید در فرآیند تولید ، گشایش بازاری تازه ، یافتن منابع جدید و ایجاد هرگونه تشکیلات جدید در صنعت و… از فعالیت های کارآفرینان است. کـرزنر نیز کـه از استــادان اقتصاد دانشگاه نیویورک می باشد کارآفرینی را این گونه تشریح می کند : کارآفرینی یعنی ایجاد سازگاری و هماهنگی متقابل بیشتر در عملیات بازارها.
کارآفرینی سازمانی : فرآیندی است که در ان محصولات یا فرآیند های نوآوری شده از طریق القاء و ایجاد فرهنگ کارآفرینانه در یک سازمان از قبل تاُسیس شده ، به ظهـور می رسند.به تعریفــی دیگر : فعالیتهـای کارآفرینانـه فعالیت هایی است که از منابـع و حمـایت سازمانی به منظور دستیابی به نتایج نـوآورانه برخـوردار می باشد.
کارآفرین سازمانی: کسی که تحت حمایت یک شرکت ، محصولات ، فعالیتها و تکنولوژی جدید را کشف و به بهره داری می رساند.
کارآفرینی : فرآینــدی است که منجر به ایجــاد رضایتمندی و یا تقاضای جدید می گردد.کارآفرینی عبارتسـت از فرآینـد ایجـاد ارزش از راه تشکیل مجموعهُ منحصر به فردی از منابع به منظور بهره گیری از فرصتها.
کارآفرین (مستقل) : فردی که مسوُلیت اولیه وی جمع آوری منابع لازم برای شروع کسب و کار است و یا کسی که منابع لازم برای شروع و یا رشد کسب و کاری را بسیج می نماید و تمرکز او بر نواوری و توسعه فرآیند ، محصول یا خدمات جدید می باشد. به عبارت دیگر ، کارآفرین فردی است که یک شرکت را ایجاد و اداره می کند و هدف اصلی اش سود آوری و رشد است . مشخصه اصلی یک کارآفرین ، نوآوری می باشد.
کارآفرین شرکتی : کارآفرینی شرکتی به مفهوم تعهد شرکت به ایجاد و معرفی محصولات جدید و نظام های سازمانی نوین است.
ویژگیهای شخصیتی کارآفرینان : دیوید مک کللند از استادان روانشناسی دانشگاه هاروارد آمریکا که اولین بار "نظریه روانشناسی توسعه اقتصادی" را مطرح نمود ، معتقد است که عامل عقب ماندگی اقتصادی در کشور های در حال توسعه مربوط به عدم درک خلاقیت فردی است بنابر عقیده ایشان با یک برنامه صحیح تعلیم و تربیت می توان روحیه کاری لازم را در جوامع تقویت نمود ، به گونه ای که شرایط لازم برای صنعتی شدن جوامع فراهم آید.
کارلند و همکارانش اهم ویژگیهایی را که در مورد کارآفرینان مورد بررسی واقع و تاُیید شده بودند ، جمع آوری نمودند که اهم آنها عبارتند از:
– نیاز به توفیق
– تمایل به مخاطره پذیری
– نیاز به استقلال
– کارآفرینان دارای مرکز کنترل درونی هستند.
– خلاقیت
مقدمه :
ابعاد، شکل و راستای دالها، تیرها و دیگر اعضای سازه ای بتنی به دقت ساخت قالبها بستگی دارد. قالبها باید با ابعاد صحیح ساخته شوند، جهت حفظ شکل مورد نظر بتن در زیر بارهای ساختمانی از صلیب کافی برخوردار باشند، برای حفظ راستای اعضای بزرگ به اندازه کافی پایدار و مقاوم باشند و طوری به شکل اساسی ساخته شوند که بدون از دست دادن دقت ابعادی خود تاب تحمل جابجایی و استفاده مجدد را داشته باشند. قالب بندی باید تا زمانی که بتن مقاومت کافی که بتن مقاومت کافی جهت تحمل وزن خود را کسب نکرده است.در جای خود باقی بماند، در غیر این صورت امکان آسیب دیدگی سازه تمام شده وجود دارد.
کیفیت رویه سطحی بتن تحت تاثیر مصالح قالب قرار دارد. برای مثال چنانچه با استفاده از یک روکش بافت دار ایجاد یک رویه نقش دار یا بافت دار مورد نظر باشد، بایداین روکش را به درستی حمایت کرد، تا امکان تغییر شکل خمشی و ایجاد فرورفتگی در سطح بتن وجود نداشته باشد. ترکیب صحیح مصالح قالب و روغن و یا هر ماده رهاساز دیگر می تواند به حذف سوراخهای ناشی از حبابهای هوا یا دیگرنقایص سطحی بتن در جا کمک می کند.
فصل اول
کلیات شناخت
1-1- مشخصات متقاضیان طرح:
استان:
شهرستان:
بخش:ــ
روستا:ــ
مشخصات متقاضیان:
الف:حقیقی
جدول (1-1) مشخصات متقاضیان طرح
ردیف
نام ونام خانوادگی
نام پدر
شماره شناسنامه
تحصیلات
تجربه
1
2
3
4
ب:حقوقی
نام شرکت
نوع شرکت
شماره ثبت
محل قبت
تاریخ ثبت
2-1- معرفی اجمالی پروژه:
در کارهای بتنی هر گونه عملیات مستلزم قالب بندی و آرماتور گذاری است. از این جهت واحد مربوطه ناچار به انتخاب یک نوع قالب فلزی متداول در بازار می باشد. در این پروژه شرکت احداث شده است که به تولید قالب های فلزی در ابعاد و اندازه مختلف برای ساختمان ها می پردازد.
هزینه های قالب سازی برای انواع مختلف ساختمان ها حدوداً 30 تا 70 درصد کل هزینه ی اجرای بتن را شامل می شود. برای صرف چنین هزینه ای قطعاً به نیروی انسانی ماهر و برنامه ریز نیاز است با برنامه ریزی نادرست و اجرای نامناسب این طرح می تواند با شکست مواجه شود.
سرمایه کل این طرح بالغ بر 7160790000 ریال می باشد که از این میان سرمایه ثابت 6365270000 ریال و سرمایه در گردش 795528680 ریال در نظر گرفته می شود.
3-1- معرفی محصول :
قالب های فلزی در انواع و اقسام مختلف از جمله مدولار – تونل – لغزنده – بالارونده – داربست می باشد.
4-1-سوابق تولید :
مزایای نسبی این نوع قالب ها به شرح زیر است:
1- عمر طولانی
2- سرعت عمل در برپایی و جمع کردن قالب ها
3- به وجود آوردن سطحی صاف برای بتن ریخته شده در قالب
4- ایمنی کافی هم از جهت مقاومت در برابر نیروها و هم از نظر بروز آتش سوزی
5- کاهش عملیات اجرایی به دلیل پیش ساخته بودن قطعات
6- امکان تغییر دادن سرعت ظرفیت و مقاومت آنها
7- تمیز نگه داشتن محیط کار نسبت به قالب های دیگر
8- داشتن مزیت اقتصادی بیشتر به واسطه نداشتن وابستگی به واردات (صد در صد تولید داخلی)
شرکت های مختلف درایران به تولید این نوع قالب ها می پردازند. با توجه به مزایای نسبی این نوع قالب ها دارد درست کردن قالب های فلزی در انواع قالبهای مدولار – تونل – لغزنده – بالارونده – داربست می پردازند. این قالب ها در ابعاد مختلف در کشور تولید می شود. همانطور هزینه ساخت قالب برای ساختمان های بتنی 30 تا 70 درصد هزینه های بتن ریزی را تشکیل می دهد پس ساخت این گونه قالب ها در کشور ها بسیار با اهمیت بوده و این شرکت قصد دارد با رقابت با شرکت های دیگر به تولید این گونه قالب ها در ساختمان های بتنی بپردازد.
5-1-کاربرد محصول :
این محصولات در ساختمان بتنی به کار می رود.
6-1-مصرف کنندگان:
سازندگان ساختمان های بتنی نیاز مند چنین قالب هایی می باشند.
7-1- استانداردهای محصولات تولیدی:
قالب های استاندارد فلزی قالب هایی هستند که ابعاد آنها مضربی از 5 باشد (مدول پایه ی قالب بندی در ایران 10 سانتی متر است) قالب هایی با این شرایط، بدون نیاز به سفارش دادن در بازار یافت می شود.
در جدول زیر محدوده رنگی مشخص کننده ی ابعاد قالب های استاندارد فلزی تولید شده است که در کارگاه های تولاید قالب به آسانی یافت می شود. این محدوده به گونه ای انتخاب شده است که هر کدام از قالب های ساخته شده در آن را یک نفر می تواند به راحتی حمل کند. مجریان کارهای بتنی با استفاده از جدول زیر می تواند قالب های موردنیاز را فراهم کند. مثلاً بدنه قالبی به ابعاد 25 * 35 سانتی متر (نقطه 1 در جدول 1-7) قالبی است که در بازار موجود است و می توان آن را بدون نیاز به سفارش دادن تهیه کرد. اما اگر در قالبی با ابعاد خارج از محدوده رنگ شده نیاز باشد مثلاً قالبی در ابعاد 50*70 سانتی متر (نقطه 2) چون این قالب ها در کارگاه های قالب سازی به صورت آماده موجود نیست می توان آن را از ترکیب چند قالب مدولار موجود تامین کرد. به عنوان مثال دو عدد قالب 35*50 با یک عدد 20*50 به اضافه یک عدد 50*50 به اندازه یک بدنه قالب 50*70 سانتی متری است.
سطح این نوع قالب از ورق آهن سیاه به ضخامت سه میلی متر است و به طوری که در شکل زیر دیده می شود. با توجه به میزان بارهای وارد بر آن توسط تسمه هایی از ورق به ضخامت 3 تا 4 میلی متر تقویت می شود. تسمه های اطراف دارای سوراخ هایی است که فاصله محور تا محور آنها دقیقاً 5 سانتی متر است و این امکان را فراهم می آورد که بتوان گیره های پشت قالب را در هر کجا نصب نمود.
فصل دوم
بررسی کلی طرح
1-2-فرایند تولید:
فرآیند تولید قالب های فلزی به شرح زیر است:
1- فیلر:
در مواقعی که هیچ ترکیبی از قالب های مدولار نتواند قالب بندی موردنظر را پوشش دهد از ترکیب استنفاده می شود که فاصله ی باقی مانده را به حداقل برساند. این فاصله همیشه کم تر از 10 سانتی متر است. برای پوشش دادن این فاصله، از قالب پر کننده ای به نام فیلر استفاده می شود.
در هر مجموعه قالب پیش ساخته، تعدادی فیلر با طول های متفاوت برای رفع مشکلاتی از این گونه پیش بینی می شود.
2- قالب های خاص:
اگر با ترکیب قالب های استاندارد فیلرها نتوان قالب سازه ای را به وجود آورد در آن صورت باید از قالب های خاص استفاده نمود. قالب های خاص به شکل های مثلث، ذوزنقه، متوازی الاضلاع، گرد، منحنی و … هستند. برای تهیه ی این نوع قالب، باید آن ها را براساس اندازه های نقشه به کارخانه ی تولید قالب سفارش داد.
3- تهیه بدنه قالب:
در قالب بندی فلزی گاهی از قطعه قالب گاهی از اتصال چند قالب معمولاً به یکدیگر تشکیل می شوند. در مواقعی که چند قطعه قالب تشکیل یک بدنه را می دهند. متصل کردن این قطعات به یکدیگر یا به وسیله ی پین های زوجی شیاردار که به شکل پیچ و مهره انجام می گیرد.
ابتدا این اتصالات قطعات را فقط به شکل مفصلی به یکدیگر وصل می کنند اماک بعد قالب های پایداری لازم به عنوان یک بدنه ی صاف قالب می باشد. برای ایجاد پایداری در قالب از قطعاتی به نام بادبند استفاده می شود. بادبند ها راذ می توان از انواع لوله، ناودانی و مقاطع فلزی قوی تری که برای این منظور ساخته می شود. استفاده نمود.
4- گیره: برای اتصال بادبند ها به بدنه قالب از گیره هایی مانند آنچه در شکل زیر دیده می شود به کار برد این گیره ها در انواع مختلف کوچک، متوسط، بلند در بازار وجود دارد.
5- اتصال در بدنه قالب عمود بر هم:
اتصال بدنه های قالب به یکدیگر با استفاده از نبشی های پانچ شده با انواع قالب های کج صورت می گیرد.در مواقعی که قرار باشد. دو بدنه ی قالب سطح عمود بر هم بدون قالب واسطه به یکدیگر وصل شوند. از نبشی پانچ شده استفاده می شود. این نبشی ها سوراخ هایی دارند که فاصله ی محور با محور آن ها دقیقاً 5 سانتی متر و مطابق سوراخ های تسمه های قالب می باشد.
در شکل قالب عمود بر هم را به هم از داخل و خارج نشان می دهد.
6- قالب واسطه ی کنج داخلی:
در بعضی مواقع بنا به طرح نقشه، دو صفحه ی قالب سطح توسط قالب کنج ساده با زاویه 90 درجه با کنج های داخلی بخ دار 25 درجه به یکدیگر وصل می شود.
7- قالب واسطه ی کنج خارجی:
در بعضی مواقع دو صفحه ی قالب سطح به وسیله قالب کنج ساده با زاویه ی 90 درجه با کنج خارجی یخ دار تحت زاویه ی 25 درجه به یکدیگر وصل می شود.
8- کلاهک:
در محل هایی که سه صفحه قالب مسطح به صورت قضایی، در امتداد های x-y-z به هم وصل می شوند. از قالب کلاهک، متناسب با نوع کاری که اجرا می شود. استفاده می کند. شکل زیر کلاهک را نشان می دهد.
9- قیدها:
پس از آن که دو بدنه ی قالب قائم تحت زاویه ای به یکدیگر وصل شده اند. توسط نبشی پانچ شده با انواع قالب های کنج) باز هم این اتصال از نظر زاویه، پایدار نیست همان گونه که در صفحات سطح این پایداری به واسطه ی لوله ها، ناودانی ها با پشت بندهای قوی تامین می شود. در گوشه ها باید به وسیله قیدهایی که از لوله یا ناودانی با زاویه ی موردنظر و مشخص ساخته شده استفاده شود با زاویه ای بین دو صفحه ثابت بماند. شکل زیر نبشی پانچ شده و بدنه ی قالب را نشان می دهد.
10- دستک تیر:
برای قائم نگه داشتن قالب گونه ی تیرها و دال ها از دستک های تیر که در شکل زیر دیده می شود. استفاده می کنند. این دستک ها روی لوله ی پشت بند کف قالب نصب می شود وبا تنظیم و چسباندن عضو قائم آن به پشت بدنه ی قالب گونه و سفت کردن پیچ به لوله ی پشت بند کف قالب باعث عدم حرکت افقی مجموعه ی قالب روی لوله خواهد شد.
در زیر هر دستک پایه ای قرار دارد با قرار دادن در سوراخ های جک های سقفی ، ثبات و پایداری آن ها در امتداد قائم فراهم می شود.
11- جک فلزی:
برای استقرار قالب کف تیرها و سقف ها، از جک های فلزی به عنوان شمع استفاده می شود. این جک ها به شکل اندازه های گوناگون تولید می شود. که هر کدام مورد مصرف خاص دارند. یکنوع از آن ها از دو لوله ی فلزی تشکیل می شود. قطر خارجی لوله ی بالای کمی کمتر از قطر داخلی لوله ی پایینی است. به طوری که لوله بالایی می تواند به راحتی و روانی در داخل لوله ی پایینی حرکت کند. قطر این لوله ها با توجه به میزان بار وارده متغیر است قطر لوله ی پایین یکی از متداول ترین جک ها 5 سانتی متر است.قطر لوله ی پایین یکی از متداول ترین جک ها 5 سانتی متر است. که قسمت فوقانی آن به طول 20 سانتی متر رزوه شده و در آن شکافی به طول حدود 12 سانتی متر وجود دارد. ورودی این رزوه، طرفی بوشن مانند که دارای دستگیره هایی است تعبیه شده است. در لوله های بالایی، سوراخ هایی ایجاد کرده اند که فاصله ی محور تا محور آن ها 9 سانتی متر است.
12- جک شاغول دهنده:
مهار فشارهای جانبی وارد به بدنه ی قالب و ثابت نگه داشتن فاصله ی قالب به عهده پشت ها می باشد بلت ها انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
انواع بیلت، بیلت هایی است که از میان لوله های فلزی با بولیکای فشار قوی که دو سر آن مخروط ناقصی قرار دارد عبور می کند.
2-2-نمودارفرایند تولید:
نمودار (1-2) فرآیند تولید
1- تهیه کردن مواد اولیه
2- فیلر
3- قالب های خاص
4- ساخت بدنه قالب
5- زدن گیره به قالب های فلزی
6- اتصال در بدنه ی قالب عمود بر هم
7-ساخت قالب واسطه ی کنج خارجی
8-ساخت قالب واسطه کنج داخلی
9- نصب دستک تیر
10- نصب جک فلزی
11- نصب نگهدارنده ها
12- ساخت داربست مدولار
13- آماده شدن قالب بتنی برای بتن ریزی
3-2-مواد اولیه ومنابع تامین آن:
مواد اولیه تولید قالب های فلزی عبارتند از:
1- میلگرد
2- ورق فلزی
3- پین فلزی
4- لوله
5- گیره
6- پیچ
جدول(1-2)-هزینه مواد اولیه
میلیون ریال
واحد
مصرف سالیانه
شرح
360
کیلوگرم
30000
میلگرد
2500
کیلوگرم
200000
ورق فلزی
100
کیلوگرم
10000
پین فلزی
1000
کیلوگرم
100000
لوله
50
کیلوگرم
10000
گیره
20
کیلوگرم
5000
پیچ
4030
جمع کل
جدول(2-2)-هزینه وسایل نقلیه وحمل ونقل
بهای کل
(میلیون ریال)
بهای واحد
(میلیون ریال)
تعداد
نوع وسیله
60
60
1
اتومبیل سواری
300
150
2
کامیون
100
100
1
جرثقیل
460
جمع کل
4-2-ابزار و وسایل مورد نیازطرح:
با توجه به مطالب ارائه شده که هدف بستن سالیانه 4000 عدد قالب فلزی در سر ساختمان ها می باشد. با توجه به این نوع تولید آماده کردن تجهیزات موردنیاز برای بستن قالب ها بسیار الزامی می باشد.
جدول(3-2)-هزینه تامین ماشین آلات وتجهیزات خط تولید
ارزش کل
برآوردارزش هردستگاه
تعداد
انواع دستگاه
میلیون(ریال)
هزار(ریال)
25
5000
5
جعبه ابزار
30
10000
3
دستگاه جوش برق
25
25000
1
دستگاه ژنراتور برق
40
40000
–
لوازم و تجهیزات اندازه گیری
20
20000
–
کفش و لباس های کارگران
140 میلیون ریال
جمع کل
5-2- زمان بندی اجرای طرح:
برنامه زمان بندی تولید طوری طراحی شده که در مدت 10 ماه تولید آزمایش انجام شود و بعد از آن تولید قطعه ی انجام شده و به ظرفیت نهایی دست یابیم که بر طبق نمودار شماره (4-2) می باشد.
جدول شماره (4-2) برنامه زمانبندی اجرای تولید قالب بندی فلزی :
ردیف
شرح عملیات
مدت به ماه
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
تحقیق و اخذ مشاوره و راهنمایی
اخذ مجوز و موافقت اصولی
تعیین منابع مالی
جایابی و خرید زمین
تهیه نقشه
ساختمان سازی
نصب تاسیسات حرارتی و برودتی
خرید تجهیزات و ماشین آلات
اجرای فونداسیون ونصب تجهیزات
خرید مواد اولیه
آموزش پرسنل
تولید آزمایشی
کل ماههای اجرای طرح
6-2- ظرفیت تولید:
با توجه به نیاز کشور ما به این گونه قالب های فلزی ما قادر به تولید سالیانه 4000 عدد قالب فلزی خواهیم بود.
7-2-جایابی ومحل اجرای طرح:
با توجه به اینکه اجرای قالب های فلزی در سر ساختمان ها بوده برای ما ایجاد یک کارگاه کوچک برای نگهداری مواد اولیه و همچنین زمینی برای ساخت این قالب ها کافی می باشد لذا ما در این جا با توجه به امتیاز داده شده به شهرها محل مناسب اجرای طرح را شهر یزد دیدیم.
جدول(1-3)- جایابی ومحل اجرای طرح
شهرها
شرح
شیراز
اصفهان
یزد
20
18
20
1- نزدیکی به مواد اولیه
17
18
20
2- نزدیکی به نیروی انسانی
18
19
19
3- نزدیکی به بازارفروش
17
18
18
4- نزدیک به بازارمصرف
19
20
19
5- نظریه مدیریت طرح
16
20
19
6- وجود جادههای ترانزیت
17
18
20
7- نزدیک به بنادربرای صادرات
17
17
20
8- معافیت های حقوقی
20
20
18
9- وجود رفاه عمومی
18
20
19
10- وجود امتیازخاص
179
188
192
امتیازکل
8-2- کنترل کیفیت محصولات تولیدی:
در بیشتر موارد کار برنامه ریزی و طراحی قالب بندی را پیمانکار انجام می دهد. این کار به جز در مورد سازه های غیر معمول یا پیچیده امری مطلوب است، چرا که پیمانکار برای ارزیابی، افراد، مصالح، تجهیزات و روشهای کار و دستیابی به طرحی که هم از نظر سازه ای و هم از لحاظ برپایی و بتن ریزی مناسب باشد، در بهترین موقعیت قرار دارد.
با وجودی که ایمنی قالب بندی از مسئولیتهای پیمانکار است، اما می توان طرح قالب بندی را برای بررسی و یا تایید به آرشیتکت – مهندس ارائه کرد. در مورد سازه های پیچیده غیر معمول سازه هایی که طرح آنها بر اساس یک روش ساختمانی خاص پیش بینی شده، سازه های پس کشیده معین و سازه هایی که در آنها قالبها در ایجاد طرح معماری مورد نظر نقش دارند، تایید آرشیتکت – مهندس امری ضروری است.
این کمیته همچنین به درگیریهای قانونی ناشی از تعیین روش انجام کار و نتایج حاصل در یک مجموعه اسناد قرار داد شامل نقشه ها و مشخصات فنی توجه می دهد. در صورتی که روش کار در جزئیات مشخص شده باشد، پیش بینی شده باشد، پیش بینی های مربوط به نتایج نهایی ممکن است از لحاظ قانونی الزام آور نباشد.
سازه های پیچیده:
در مورد سازه هایی همچون پوسته ها، قوسها یا صفحات چیندار که از خصوصیاتی همچون پیچیدگی طراحی قالب بندی وبرنامه ریزی روش برپایی و باز کردن قالبها جهت تضمین شکل، ابعاد و ظاهر کار بتنی مورد نظر برخوردارند، ممکن است واگذاری مسئولیت طراحی قالب بندی به مهندس آرشیتکت طراح سازه روشی عملی تر باشد. چنانچه پیمانکار مسئولیت طراحی قالب بندی صفحات چیندار، پوسته های نازک، سازه های بامی دهانه بزرگ و سازه های فضایی مشابهی را بپذیرد که مشکلات سه بعدی پیچیده ای را در طراحی قالب بندی ایجاد می کنند، طراح قالب بندی وی باید با آرشیتکت مشورت و هماهنگی کند تا از تطابق سازه بتنی تمام شده با طرح او اطمینان حاصل شود. در مورد این نقشه های قالب بندی، پیمانکار باید از آرشیتکت تاییدیه کتبی دریافت کند.
قالبهای دائمی:
در مواردی که ورقهای فلزی یا دیگر مصالح به عنوان قالب دائمی استفاده می شود، این قالب باید ارزش سازه ای دائمی داشته باشد و آرشیتکت باید در نقشه ها و مشخصات فنی قرار دارد، شکل، عمق، مقیاس، ابعاد و خصوصیات وهمچنین مشخصات شمع زنی را درج کند. با این وجود می توان از پیمانکار خواست که نقشه های کارگاهی حاوی جزئیات کامل تمامی قالب های دائمی کف را برای تایید به آرشیتکت مهندس تسلیم کند.
ضروریات شمع زنی این نوع ساخت اغلب نادرست یا بد درک می شود و در نتیجه تغییر شکلهای خمشی غیر قابل قبولی پدید می آید. یک پیمانکار هوشیار یا شمع زنی را پیشنهاد خود منظور می کند یا در مورد عدم نیاز به آن تضمین قطعی کسب می کند.
ساخت مرکب:
در مواردی که طراحی ساخت سازه مرکب ایجاب می کند، مهندس یا آرشیتکت باید برای ساخت دال و تیر مرکب بر شمع زنی تایید کند. کمیته 347 پیشنهاد می کند که تنها پس از رضایت آرشیتکت از نتایج آزمایشهای فرآیند عمل آوری مورد نظر مبنی بر آنکه بتن تازه ریخته شده مقاومت لازم را برای عملکرد مرکب کسب کرده است، قالبها و پایه ها برداشته شوند. در چنین مواردی طرز برداشتن شمعها نیز باید توسط مهندس آرشیتکت مشخص یا با نظارت او انجام شود.
ساخت اقتصادی قالب:
در زمان ارزیابی طرح های مختلف جهت دستیابی به حداکثر مورد استفاده مجدد از قالبها و ترتیب موثری از عملیات ساختمانی، پیمانکار باید هزینه ساخت قالب را برای هر برنامه برآورد کند. وی همچنین میان ساخت قالبها توسط خود و خرید یا اجاره کردن آنها امکان انتخاب دارد. در یک برنامه ممکن است به تعداد قالب بیشتر و در برنامه دیگر به تعداد قالب کمتر اما گرانتری احتیاج باشد. برآورد هزینه ای معقول مستلزم وجود یک برنامه ساختمانی عملی جهت تعیین اقتصادی ترین برنامه قالب بندی است.
عوامل هزینه ای برپایی و جداسازی قالبها:
برای مقایسه هزینه های قابل انتظار برپایی و جداسازی برنامه های مختلف قالب بندی همانند تجربه قبلی در مورد انواع مشابه قالبها به سادگی می توان برآوردهایی براساس نفر – ساعت به ازای هر متر مربع به عمل آورد مقایسه جزئی تر را می توان با تحلیل تعداد نفرات، عملیات ویژه و زمان آغاز جداسازی یک قالب تا آمادگی آن برای بتن ریزی بعدی انجام داد. این روش جزئی به ویژه برای قالبهای اصلی یک پروژه، از جمله آنهایی که به کرات مورد استفاده قرار می گیرند ارزشمند است.
با ضرب کردن زمان کل بر حسب ساعت در تعداد نفرات موجود در گروه می توان کل تعداد نفر- ساعت قابل انتظار را به دست آورد. حال چنانچه سطح تماس قالب بندی شده در هر بار بتن ریزی به تعداد نفر -ساعت برآورد شده تقسیم گردد، نرخ تولید برحسب متر مربع به ازای هر نفر – ساعت حاصل خواهد شد. این رقم منعکس کننده شرایط متوسط در یک دوره زمانی شاخص است و بنابراین باید اضافه مجازی را در ارتباط با تاخیرات ناشی از آب و هوای بد، خرابی تجهیزات و دیگر عوامل در نظر گرفت ضمناً مخارج معمول مختلفی همچون روغنکاری قالبها در فاصله میان هر بار استفاده را نیز باید منظور داشت. به علاوه مقادیر مجازی نیز برای زمان غیر تولیدی معمول کارگران در نظر گرفت.
در بسیاری از برنامه های قالب بندی با کار گذاشتن مغزیهایی در بتن قبلاً ریخته شده یا با استفاده از مغزیهایی به عنوان وسیله مهار، بالا بردن یا متصل کردن قالب، مشکلات بالابردن و استقرار قالب بندی پیش بینی می شود. ضمناً بستها، فاصله نگهدارها و دیگر یراق آلات را می توان در د اخل بتن باقی گذاشت. بنابراین باید برای یراق آلات باقی مانده در بتن به علاوه دیگر مصالح غیر قابل استفاده مجددی که در طول عملیات نصب و پیاده کردن قالبها به مصرف می رسند، اضافه مجازی در نظر گرفت.
در بسیاری از برنامه های قالب بندی با کار گذاشتن مغزیهای در بتن قبلاً ریخته شده یا با استفاده از مغزیهای به عنوان وسیله مهار، بالا بردن یا متصل کردن قالب، مشکلات بالا بردن و استقرار قالب بندی پیش بینی می شود. ضمناً بستها، فاصله نگهداریها و دیگر یراق آلات را می توان در داخل بتن باقی گذاشت. بنابراین باید برای یراق آلات باقی مانده در بتن به علاوه دیگر مصالح غیر قابل استفاده مجددی که در طول عملیات نصب و پیاده کردن قالبها به مصرف می رسند، اضافه مجازی در نظر گرفت.
فصل سوم
بازار و بازاریابی
بازار عبارتست از گروهی از خریداران واقعی و بالقوه یک محصول. این خریداران دارای نیاز یا خواسته های مشترکی هستند که می توان از طریق داد و ستد آنها را برآورده ساخت بنابراین اندازه و بزرگی بازار به عوامل زیر بستگی دارد: تعداد کسانی که نیازهای خود را اعلان کنند، منابع لازم برای انجام داد و ستد و میزان آمادگی صاحبان این منابع برای انجام دادن معامله.
اصولاً واژه بازار به مفهوم مکان یا محلی بوده که خریداران و فروشندگان برای داد و ستد کالا گرد هم می آمدند. اقتصاد دانان از واژه بازار به این مفهوم استفاده می کنند: مجموعه ای از خریداران وفروشندگان که یک طبقه از کالای خاصی را معامله می کنند بنابراین بازاریابان فروشندگان را به عنوان تشکیل دهنده صنعت و خریداران را به عنوان پدیدآورنده بازار می شناسند.
هدف بازاریاب این است که جذابیتها و نیازهای بازارهای خاص را درک و بازاری را انتخاب کند که بتوان نیازهای آن را به بهترین شکل تامین نماید از سوی دیگر بازاریاب می تواند محصولات و کالاهایی را تولید و به بازار عرضه کند که موجب افزایش ارزش مورد نظر مشتری گردد و او را ارضا کند و در نتیجه فروش شرکت بالا می رود و سود به دست می آید.
بنابراین تعریف جامع بازار عبارتست از یک منطقه جغرافیایی مشخص یا کلیه افراد و یا واحدها و بنگاه های تجاری و بازرگانی است که برای خرید و یا فروش کالا و خدمات با یکدیگر تماس برقرار نموده و در نتیجه مبادلات آنها که ناشی از رفع حوائج و نیازهاست عرضه و تقاضا ایجاد شده و قیمت واحد تعیین می گردد و به وسیله پول معامله تحقق می پذیرد و سبب می شود که مالکیت انتقال یابد.
مشخصاتی که یک بازار مطلوب باید داشته باشد.
تعریفی که از بازار شد دلیل بر این امر است که هرجا تعدادی افراد برای خرید و فروش جمع شده اند تشکیل بازار داده اند، بسیاری از بازارها هستند که به واسطه بسیاری از عوامل نفوذپذیر دارای مشخصات یک بازار خوب نمی باشتد.
مشخصاتی که یک بازار خوب باید داشته باشد به شرح زیر است:
1ـ کالاها و خدمات مورد نیاز به مقدار و نوع کافی و مطلوب با حداقل هزینه و خرج ممکن در دسترس همگان باشد.
2ـ کالاها و خدمات مورد نیاز در زمان و مکانی که لازم است و تقاضا برای آنها وجود دارد باید به سهولت قابل دسترسی باشند.
3ـ اساسی ترین اصول اقتصاد عرضه و تقاضا است که ارزش و قیمت کالاها را تعیین می کند، لذا در بازار هم تعیین ارزش کالا و خدمات بر اساس عرضه و تقاضا از خصوصیات بازار مطلوب است.
4ـ در یک بازار مطلوب واسطه های معاملاتی که وظایف توزیع اجناس و خدمات را به عهده دارندمی بایست عملیات خود را با توجه به احتیاجات مردم تطبیق داده. و در حالت انعطاف پذیری به کار خود ادامه دهند.
5ـ کلیه عواملی که در بازار فعالیت دارند می بایست با اطلاع کامل از وضعیت بازار به کار خود ادامه دهند این اطلاعات و راهنماییها در شناخت بازار بسیار موثر بوده و مصرف کنندگان و تولید کنندگان با آگاهی کامل به امر معامله اشتغال می ورزند.
6ـ در هر بازار قوانین و مقرراتی باید خافظ منافع تولیدکنندگان، مصرف کنندگان و واسطه ها باشد. بدون وجود موازین و ضوابط منافع در خطر بوده و هر لحظه امکان سقوط بازار می رود.
– تعریف بازاریابی:
بازاریابی پیشه و حرفه ایجاد پیوند میان تولیدکننده (یا تولیدکننده بالقوه) یا ارائه دهنده خدمات از یک سو و مشتری های بالقوه و بالفعل از سوی دیگر است. بازاریابی از پیایندهای اجتناب ناپذیر و التزامی نظام سرمایه داری است. هرچند بازاریابی تنها به کشورهای سرمایه داری محدود نمی شود. شگردهای بازاریابی در همه سامانه های سیاسی و بسیاری از جنبه های زندگی کاربرد دارند. در پدید آوردن شگردهای بازاریابی دانش هایی مانند روان شناسی، جامعه شناسی و اقتصاد نقش بازی می کنند. بازارِیابی از طریق آگهی، بیلبورد و تبلیغات با بسیاری از هنرهای خلاق نیز سر و کار پیدا می کند. بازاریاب های کامیاب معمولاً تمرکز و توجه شان کاملآ بر مشتری و خواسته ها و نیازهای او متمرکز است. و یکی دیگر دیگر از روشها استفاده از شرکت بازاریابی است
شرکت های تجاری معمولاً هزینه های سنگینی به منظور بازاریابی سنتی متحمل می شوند بنابراین امروزه تمامی تکنیکهای بازاریابی بصورت الکترونیکی نیز مورد استفاده قرار می گیرند که با نام بازاریابی الکترونیکی شناخته می شوند. در این روش بازاریابی همان شیوه های گذشته با کمک اینترنت توسعه یافته و مورد استفاده قرار می گیرند. نمونه خوبی از این ابزار موتورهای جستجو هستند. امروزه بسیاری از مردم اطلاعات مورد نیاز خود را از طریق موتورهای جستجو بدست می آورند و قرار گرفتن یک سایت در رتبه های بالای موتورهای جستجو کمک زیادی به بازاریابی آن می نماید.
بازاریابی صنعتی:
بازاریابی صنعتی از جمله زیر شاخه های اصلی بازاریابی است که در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته و با توجه به تخصصی شدن صنایع و گسترده شدن صنعت این شاخه از علم بازاریابی رشد قابل توجهی را برای استفاده کننده گان از آن به وجود آورده است. برخی از مباحث تخصصی این بازاریابی عبارتند از: بازاریابی دهان به دهان، مدیریت روابط مشتریان، سمینارهای تخصصی و همایش های تخصصی، نمایشگاهها تخصصی و … بازاریابی صنعتی با کمک گرفتن از بسیاری از متدهای بازارایبی عمومی سعی هدایت و اثر مند شدن تکنینک های بازاریابی را در سطح معینی دارد. در این روشهای متخصصین سعی دارند با هدایت عوامل و آمیخته های بازایابی بهترین نتیجه را برای شرکت ها و سازمانهای خود فراهم آورند. بازاریابی صنعتی با توجه به محدودیت مشتریان و خاص بودن نیاز ایشان در برخی از نقاط اختلافاتی با بازاریابی عمومی دارد مهمترین اختلافات عبارتند از: وجود تبلیغات مستقیم به جای غیر مستقیم، عدم وجود تبلیغات گسترده، تشکیل زنجیره و کانالهای توزیع محدود و تحت کنترل شدید، قیمت گذاری خاص با توجه به نوع و نیاز مشتری، محصولات معمولا گستردگی زیاد داشته و تنوع آن با توجه به نیاز مشتری تعیین می گردد..
بازاریابی چند سطحی:
تاریخچه
بازاریابی چندسطحی بیش از هشتاد سال سابقه دارد. از قدیمی ترین موارد این نوع بازاریابی در روسیهٔ تزاری توسط یک دوچرخه فروش انجام شده است. این ماجرا را یاکوو ایسیدوروویچ پرلمان، ریاضی دان روس که از اوایل قرن بیستم تا اواخر جنگ جهانی دوم زندگی می کرده است در کتاب "ریاضیات زنده"، در بخشی با عنوان "دوچرخه های ارزان" نقل کرده است.
در این روش خریداران نقش بازاریاب را بازی می کنند و برای رسیدن به پورسانت می بایست، به جای بازاریابان حرفه ای، به دنبال مشتری بگردند. با این کار هزینه بازاریابی و تبلیغ برای شرکت کاهش پیدا می کند ولی در عوض این هزینه در بین تعداد زیادی بازاریاب غیرحرفه ای تقسیم می شود. دقت کنید مطالبی که می خوانید به نتورک مارکتینگ مربوط است یا شرکت های هرمی!؟
سوالات رایج
آیا شرکت های بازاریابی چندسطحی، برای پرداخت پورسانت مجبورند محصولات شان را گران تر بفروشند؟
اگر شرکتی بخواهد با روش بازاریابی چندسطحی کالاهایش را بفروشد باید هزینهٔ پورسانت ها را از جایی تامین کند. البته هر شرکتی هزینهٔ تبلیغات را از مشتری می گیرد و این، در صورتی کذب نبودن تبلیغات، می تواند طبیعی و عادلانه باشد ولی در روش بازاریابی چندسطحی هزینهٔ اضافی از بازاریاب هایی گرفته می شود که با آرزوی رسیدن به پورسانت، به شرکت خدمت می کنند ولی طبق محاسبات علمی، درصد بالایی از آن ها قطعاً به پورسانت وعده داده شده نخواهند رسید.
مثلاً در مثال گوشی موبایل اگر با یافتن دو مشتری اول به فرد پورسانت داده شود، قطعاً بیش از پنجاه درصد مشتریان پورسانتی دریافت نمی کنند. در شرکت های موجود، درصد کسانی که پورسانت دریافتی شان از اضافه قیمت اولیه کم تر است به بیش از 90 درصد می رسد.
دلیل گرایش به این نوع بازاریابی ها چیست؟
در این بازاریابی ها به افراد گفته می شود که می توانند در مدتی کوتاه دو (یا چند) مشتری جدید برای محصولات پیدا کنند و آن افراد نیز در مدت کوتاهی به این هدف می رسند. در نتیجه افراد امیدوارند که این شبکهٔ دودویی با رشدی که دارد مثلاً بعد از ده مرحله، منجر به ورود بیش از هزار مشتری شود که باعث خواهد شد پورسانت قابل ملاحظه ای به شروع کنندهٔ این شبکه برسد.
چرا این نوع بازاریابی کلاه برداری است؟
رشد این شبکه ها در طول زمان با افزایش تعداد مشتریان، کند و کندتر می شود. یک شبکهٔ دودویی در لایهٔ بیستم به بیش از یک میلیون عضو و در لایهٔ سی و سوم به بیش از هشت میلیارد عضو جدید نیاز دارد! در نتیجه دیر یا زود زمانی می رسد که دیگر نمی توان در زمانی معقول برای شرکت مشتری پیدا کرد. این جاست که درصد بسیار بالایی از اعضای این شبکه ضرر می کنند. این در حالی است که شرکت و تنها درصد کمی از مشتریانی که زودتر وارد شبکه شد، به سودی بسیار رسیده اند.
آیا بازدهی این نوع بازاریابی از بازاریابی معمولی بیش تر نیست؟
اگر فقط به هزینه هایی که شرکت پرداخت می کند توجه کنیم به نظر می رسد که این روش بازدهی بالایی دارد ولی اگر وقت و هزینه ای که بازاریابان صرف معرفی محصولات شرکت می کنند را هم در نظر بگیریم خواهیم دید که بازدهی این روش از روش معمولی بسیار کم تر است. با محاسبه ای ساده می توان دید که مثلاً در روش دودویی نتیجه تمام تلاش بازاریابان به طور متوسط منجر به فروش تنها دو کالا می شود در حالی که یک بازاریاب معمولی در یک ماه، بسته به نوع جنس، ممکن است صدها جنس را به مشتری برساند.
این نوع بازاریابی از نظر قانونی در جهان چه وضعی دارد؟
در اکثر کشورهای پیش رفته این نوع بازاریابی ممنوع شده است. به عنوان مثال این فعالیت در کانادا، آلمان و تمام ایالت های آمریکا ممنوع است.
در ایران نیز این نوع فعالیت ها با تصویب قانون مجلس مورخ 4/3/1384 غیرقانونی اعلام شد.
بخشی از کارکرد موفقیت آمیز یک تجارت بستگی به رشد و توسعه آن فعالیت دارد. بازاریابی چیزی جز نحوه ارتباط با افرادی که ممکن است روزی مشتریان شما و کاربران شما شوند نیست که شامل روشهایی مانند برنامه های وابسته، خبرنامه ها، نمایشهای (شوهای) تجاری، وب سایتها، بروشور، جزوات و آگهی تبلیغاتی می شود. روشهای بالقوه بازاریابی در محدوده فعالیت بی حدو حصر هستند اما تصمیم گیری برای نزدیکی به آن به نظر می رسد کمی هراس انگیز باشد اما با کمی تلاش ودقت بیشتر می توانید زمینه کاری را محدودتر و محدودتر کنید
تابه چند تقلیل باید آنگاه بهترین انتخاب ممکن را برگزینید.
تعیین افراد مورد نظر برای تبلیغات:
در ابتدای راه شما احتیاج دارید تا بدانید طرح و برنامه شما شامل چه کسانی می شود اغلب بازاریابی های انجام شده برای توده مردم چندان جالب و مفید نیست شما مجبورید قشر خاصی از اجتماع را که به کالا و خدمات شما محتاجند شناسایی کنید این کار را می توانید با چند سوال ساده از خود شروع کنید.
•در حال حاضر برای تامین کالا و خدمات به چه چیزهایی احتیاج داریم؟
•کدام فعالیت و یا خدمات را برای ارائه دادن ترجیح می دهید؟
•در حال حاضر چه قشری از مردم خواهان گرفتن سرویس از ما هستند؟
•رقیبان ما در بازاریابی چه توانایی هایی دارند؟
•بعد از یافتن پاسخ مناسب برای این سوالات باید تصمیم بگیرید برای چه کسانی باید تبلیغ کنید شما باید قشر خاصی از مردم را جدا کرده و برای آنها تبلیغ کنید و سپس باز خورد تبلیغات خود را در میان آنها بررسی کرده و بفهمید برای چه کسانی تبلیغ کنید بهتر است و چه افردای نیازمند و علاقمند خدمات شما هستند. شما می توانید باز خورد تبلیغات خود را از طریق نظر سنجی های تلفنی، چت رومها(chat Room)، پیامهای تلفن همراه (SMS) فهمیده و مورد بررسی قرار دهید.
تنظیم بودجه:
بسیار از فعالان و صاحبان تجارت که از تجربه کمتری برخوردارند در آغاز فعالیت خود دچار مشکلات عدیده ای می شوند چرا که در تنظیم بودجه اشان مسائل مهم را رعایت نمی کنند. بدون تنظیم بودجه نسبت پولهای خرج شده به سود دریافتی مثل ورودی یک قیف می شود پول خرج شده ورودی قیف و دهانه باریک قیف سود است.
شما باید قبل از انتخاب شیوه ای برای بازاریابی تخمین بزنید چه مقدار می خواهید پول خرج کنید کی این پولها به شما باز می گردد و اصلا چقدر سرمایه دارید.
بهترین روش حذف 10% از بودجه کل برای تبلیغ و بازاریابی است به طور مثال اگر شما برنامه دارید که طی آن برنامه در ماه 5000 دلار عایدتان شود بهتر است 500 دلار را صرف تبلیغ و بازاریابی جدید کنید اگر در جریان تبلیغات هفته ای 200 دلار عایدتان شد هیچ گاه انتظار نداشته باشید در آخر ماه چیزی در حدود 10000 دلار عایدتان شود وبر اساس 10000 دلار بودجه بندی کنید.
هیچ گاه بیشتر از بودجه تان تبلیغ نکنید در ابتدا کارتان را از کم شروع کنید وبعد از اطمینان تلاشهای بازاریابی خود را افزایش دهید.
ارزیابی روشهای بازار یابی:
روشهای زیادی برای بازار یابی وجود دارد ولی همه آنها مناسب هر فعالیتی نیست و بستگی به نوع خاص از فعالیت مردم و یا خدمات خاصی دارد. قبل از انتخاب یک روش شما باید به دقت بهترین کار ممکن را در آن موقعیت خاص انتخاب کنید و به طور مثال اگر شما وارد فعالیتهای اینترنتی شدید هیچ گاه نباید بروشورها و جزوات تبلیغی خود را با پست به در خانه ما ارسال کنید چرا که ممکن است خیلی از افراد حتی کامپیوتر نیز نداشته باشند در عوض باید تمام تلاش خودرا بر روی اینترنت و تبلیغ برای آن معطوف کنید. روشهای انتخاب باید بنابر نوع خاص افراد تعیین شود به طور مثال شما نمی توانید از یک روش برای تبلیغ محصول خود برای والدین و یا دانشجویان استفاده کنید. شما همچنین باید از روشهای مختلفی استفاده کنید و خود را مقید به یک شیوه نکنید.
در آخر توصیه می کنم مقدار بودجه تان را فراموش نکنید پرواضح است یک تبلیغ تلویزیونی از آگهی های روزنامه ای و یا خانه به خانه موثرتر باشد اما به همان میزان بودجه تان را مصرف می کند پس نتایج تبلیغ خود رابعد از رعایت تمام موارد بالا مورد بررسی قرار دهید و یک روش مفید را انتخاب کنید.
تاریخچه پیدایش و ظهور بازاریابی:
پس از دوران و عهد کشاورزی که مربوط به دوران اولیه تمدن بشر می باشد عهد صنعتی شدن به وجود آمد و انقلاب صنعتی به وقوع پیوستو اولین ظواهر رشته بازاریابی در سالهای اولیه قرن بیستم پس از انقلاب صنعتی که منجر به افزایش تولید و لزوم استفاده از واسطه ها در معادلات گردید پدید آمد. در این امر قدرت تولیدی کارخانه ها و موسسات آمریکایی و کانادایی به سرعت شگرفی افزایش یافته و می توانست با تولیدات کارخانه های اروپایی برابری کند. به بیان روشنتر، تاریخ علم بازاریابی حدود سالهای 1920 آغاز شده است.
مهمترین اقدام در شروع مطالعه بازاریابی به صورت علمی و پژوهشی با نمونه برداری از موسسات انتفاعی بازرگانی در سال 1929 در ایالات متحده آمریکا شروع گردید. در این آمارگیری موسسات بازرگانی و اقتصادی از جنبه های مختلفی نظیر نوع مالکیت، محل جغرافیایی نوع فعالیت موسسه، شناسایی مدیران و سهام داران و نوع فعالیت و روش عملیات اجرایی مورد شناسایی وطبقه بندی قرار گرفتند. بواسطه توسعه تولیدات و تقاضا که سبب افزایش ماشین آلات و در نتیجه حجم تولیدات شد در پایان جنگ جهانی دوم تولیدات آمریکایی علاوه بر احتیاجات داخلی به بازار صادرات هم راه پیدا نمود.
در سالهای 1950 بود که وسایل جدید، ابزار جدید، جریان های تولیدی جدید و پژوهش های بازار پیشرفت نمود و یک توسعه چشمگیر در راه تولید را برای آمریکا به وجود آورد و چون آمریکا در آن سالها تولیداتی زاید بر احتیاج داشتند برای فروش محصولات و خدمات خود متوجه بازارهای خارجی شدند و در بازاریابی به دوره جدیدی از فعالیت خود گام نهاد تا جایی که گروهی از آشنایان دهه 1950 را عهد بازاریابی نامیده اند.
هدف از مطالعه بازاریابی:
هدف نهایی کلیه فعالیتهای اقتصادی بهبود اوضاع اقتصاد جامعه و رفع احتیاجات افراد است که لاجرم ارتقاع سطح زندگی افراد جامعه را دربردارد. همچنین هدف از بررسی فعالیتهای بازاریابی شناسایی روشهایی است که در تامین خواسته هایی مردم موثر هستند به عنوان مثال افراد بشر بدین جهت از محصولات کشاورزی استفاده نمی کنند که برای زارعین بازار به وجود آورند، بلکه چون محصولات مورد احتیاج همگان است تولید می شود.
مسئله ای که باید مد نظر قرار گیرد اینست که کالاها و خدمات تخصصی موجودیت یافته مدتی در تکوین و رشد هستند و بعد از بین می روند بدین ترتیب اگر چه امکان دارد عمر کالاها و خدمات کوتاه باشد اما واقعیت انکارناپذیر اینکه بازارها باید ادامه یابند تا موسسات اقتصادی بتوانند به موجودیت خود ادامه دهند. این وضع بشرطی مقدور و امکان پذیر است که با استفاده از دانش پیشرفته بازاریابی و مدیریت بازار کالاها و خدماتی که به بازار عرضه می شوند تغییر یافته با احتیاجات و خواستهای خریداران سازگار گردند و در نهایت روابط خریدار و فروشنده پایدار گردد. چون در بازاریابی استقرار مداوم روابط بین خریدار و فروشنده پایدار گردد. چون در بازاریابی استقرار مداوم روابط بین خریدار و فروشنده حائز اهمیت می باشد و لازمه ادامه حیات صنعت و تجارت مستلزم دوام روابط خریدار و فروشنده است.
فصل چهارم
بررسی اقتصادی طرح
1-4- نیروی انسانی مورد نیاز:
نیروی انسانی و بکارگیری بهینه آن درامرتولید یکی ازپارامترهای موثردرمیزان تولید می باشد. با توجه به تعداد دستگاه ها و دو شیفت بودن کارگران میزان کارگر و امور اداری این واحد تولید نخ دندان به صورت جدول زیر در نظر گرفته می شود.
جدول(1-6)- مشخصات نیروی انسانی
تعداد
شرح پرسنل
ردیف
1
مدیر
1
1
مدیر فروش (بازرگانی)
2
2
انجام کارهای اداری و منشی
3
1
حسابدار
4
2
مهندس ساختمان
5
2
سرپرست کارگران
6
10
کارگرساده
8
1
نگهبان و خدمات
10
20
جمع کل
2-4- حقوق ودستمزد:
مبنای محاسبه حقوق ماهیانه هریک ازپرسنل معیارهای متداول میباشد.کلیه برآوردهای نیروی انسانی مورد نیازوهزینه های مربوط به حقوق و مزایای سالیانه هریک ازآنها وجمع کل هزینه های مزبورتعیین میگردند لازم به ذکراست جهت برآورد نسبتا دقیق ازپاداش وعیدی واضافه کاری احتمال محاسبه حقوق سالیانه برمبنای16.4 ماه درسال انجام می گیرد همچنین براساس مصوبات سازمان بیمه تامین اجتماعی 23درصد ازکل حقوق پرسنل به عنوان حق بیمه تامین اجتماعی (شامل بیمه خدمات درمانی بیمه ازکارافتادگی بیمه بازنشستگی و بیمه بیکاری) هزینه بیمه سهم کارفرما می باشدکه باید به مجموع حقوق پرداخت شده اضافه گردد. جدول (2-4) چکیده ای ازمحاسبات را نشان می دهد.
جدول(2-4)-حقوق ودستمزد
جمع کل (ریال)
حقوق ومزایای سالیانه(ریال)
متوسط حقوق ماهیانه(ریال)
تعداد
شرح
65600000
65600000
4000000
1
مدیر
45920000
45920000
2800000
1
مدیر فروش (بازرگانی)
72160000
36080000
2200000
2
انجام کارهای اداری و منشی
36080000
36080000
2200000
1
حسابدار
91840000
45920000
2800000
2
مهندس ساختمان
72160000
36080000
2200000
2
سرپرست کارگران
300120000
30012000
1830000
10
کارگرساده
30012000
30012000
1830000
1
نگهبان و خدمات
713892000
جمع کل
3-4- شرح وظایف پرسنل:
1-4-3-وظایف پرسنل تولیدی:
دراین بخش با توجه به مهارت های هر نفر کار هر نفر تعیین شده است. درجه بندی پرسنل بر اساس مراتب روبرو است: مهندس وسرپرست کارگر و کارگرساده.
که پرسنل تولیدی درنظرگرفته شده دارای وظایف زیرمی باشد:
دو نفر مهندس ساختمان جهت نظارت بر کارهای ساخت قالب و نظارت بر تولید قالب های فلزی در نظر گرفته می شود. در این قسمت مهندسین ساختمان با طرح نقشه های مختلف نظارت خود را بر ساخت قالب های فلزی اعمال می کنند.
دو نفر سرپرست کارگران جهت نظارت بر کار کارگران و اجرای دستورات مهندسین ساختمان براساس کار و اندازه های داده شده به کارگران داده تا کارها را به طور صحیح انجام دهند.
کارگران این کارگاه به ساخت قالب های فلزی پرداخته و سعی می کنند که به بهترین کیفیت این قالب را بسازند.
2-3-4- وظایف پرسنل غیرتولیدی:
دراین قسمت با توجه به تعداد پرسنل تولیدی و میزان مبادلات تجاری واحد و….. وظایف پرسنل غیرتولیدی واحد برآورد می شود شامل زیر است.
مدیریت:یکی ازارکان اساسی واحد تولیدی بوده واگرنقش مدیریت دریک واحد بخوبی ایفا شود تاثیر مهمی دررسیدن به اهداف مورد نظر دارد مدیر عامل مسئول مستقیم کلیه عملیات مدیریتی خواهد بود که یک نفر برای تصدی این مسئولیت کافی است.
مدیر فروش (بازرگانی): که مهندس صنایع یا مدیریت صنعتی بوده و وظیفه آن بازاریابی و تبلیغات جهت فروش تولیدات واحد می باشد.
پرسنل اداری مالی وخدماتی:برای انجام اموردفتری و کارگزینی 1 نفر و یک نفر منشی نیز برای دفتر مدیریت کارگاه و 1نفر برای حسابداری در نظرگرفته می شود. همچنین برای امورسرایداری و نگهبانی واحد کارگاهی یک نفر نگهبان در نظر گرفته شده است.
4-4- سازماندهی نیروی انسانی:
سازماندهی نیروی انسانی این طرح به صورت زیراست.
نمودار(1-6)-سازماندهی نیروی انسانی
5-4- زمین مورد نیازطرح:
مقدارزمین مورد نیاز برای این طرح به متراژ1200 مترمربع می باشد.
جدول شماره (3-4)-زمین مورد نیاز
هزینه کل (میلیون ریال)
هزینه واحد (هزارریال)
مقدار(مترمربع)
شرح
3600
3000
1200
زمین
توضیح:این طرح در محلی از شهر ایجاد شده که در آنجا برای مشتری ها قابل دید و در اینجا نیاز به تبلیغات می باشد که محل شرکت بیشتر مشخص شود.
6-4-ساختمانهای اداری:
ازآنجائی که سرویسهای دیگر شرکت مثل بخشهای اداری رفاهی وخدماتی نیزایفای وظایف واحد نقش عمده ای دارندلازم است فضای مورد نیازاین بخشها نیز به طریق مناسب براورد شودبخشهای اداری به منظورهای مختلف مثل اداره شرکت ارائه سرویس به کارکنان ارائه سرویس به مشتریان وطرفهای قرار داد تامین موادو….. درشرکت ها احداث می شوند.
بخشهائی که جهت امور اداری ومالی مورد نیازمی باشد شامل اتاق مدیریت ومنشی به ابعاد 5×6متراتاق حسابداری ومالی5×4متراتاق جلسات 8×5متراتاق مستخدم وآبدارخانه 4×4متراتاق بایگانی ومدارک 3×2متر سریس بهداشتی 4×2مترمی گردد که درصورت منظورنمودن راهروها حداکثرمتراژلازم120 مترمربع تعیین می گردد.
7-4- ساختمان واحد تولید:
چون محل ساخت قالب ها بیشتر در محل ساختمان ها بوده پس ما نیاز به ساختمان تولید آن چنان عظیمی نمی باشیم. ساختمان تولید فقط زمینی است که در آنجا فقط کارهایی که لازم نیست در سر ساختمان های بتنی انجام شود باید دراین مکان انجام شود. پس برای ساختمان تولید میزان 200 متر مربع زمین کافی می دانیم.
اما قسمت انبارهای نگهداری مواد اولیه به علت حجیم این مواد زمین بسیار زیادی موردنیاز است که این ساختمان به عنوان انبار مواد اولیه موردنیاز می باشد. که ما مقدار 600 متر مربع زمین را برای نگهداری مواد اولیه قالب بندی در نظر می گیریم.
8-4- هزینه ساختمان سازی ومحوطه سازی:
هزینه خرید زمین وهزینه محوطه سازی(خاکبرداری وتسطیح و خیابان کشی وپارکینگ فضای سبزدیوارکشی وچراغهای پایه بلند برای روشنایی محوطه)ونیزهزینه های ساختمان سازی(سالن تولید انبارها تعمیرگاه تاسیسات وآزمایشگاه ساختمانهای اداری وسایرموارد)تماما براساس قیمتهای اخذ شده برای شرایط محل احداث واحد محاسبه می گردد محاسبه ساختمان سازی را می توان درجدول (4-3)ومحاسبه محوطه سازی درجدول(5-3) ملاحظه کرد.
جدول(4-4)-هزینه ساختمان سازی
کل هزینه
(ریال)
قیمت واحد
(ریال)
مساحت
(مترمربع)
نوع ساختمان
شرح
200000000
1000000
200
آجری آهنی
سالن تولید
240000000
400000
600
سوله فلزی
انبار فروش و مواد خام
250000000
1000000
250
آجری آهنی
ساختمان اداری ورفاهی
6000000
150000
40
ایرانیت
پارکینگ
696000000
جمع کل هزینه
1090
جمع کل زیربنا
جدول(5-4)- محاسبه هزینه محوطه سازی
کل هزینه
(ریال)
قیمت واحد
(ریال)
مقدارکار
شرح
20000000
20000
1000
خاکبرداری و تسطیح
300000000
1000000
300
دیوارکشی
15000000
100000
150
آسفالت
2000000
1000000
2
روشنایی
337000000
جمع کل
9-4- پلان طرح:
نقشه پیشنهادی جانمایی ساختمان ها اعم ازسالن تولیدانبارها تعمیرگاهها و…… بر اساس بهینه سازی مسیرهای حمل ونقل موادوپرسنل مطابق اصول مهندسی صنایع درشکل (1-4)مشاهده می شود که هرکدام ازقسمتها به شرح زیرمی باشد.
1- سالن تولید
2- امور اداری
3- ساختمان رفاهی
5- انبارها
6- نگهبانی
7- پارکینگ
8- فضای سبز
نقشه شماره(1-4)- پلان طرح
10-4-انرژی برق:
به علت آنکه بیشترین کار تولید قالب های فلزی در سر ساختمان انجام می شود. لذا تولید برق موردنیاز به عهده کسی که ساختمان را با ایشان پیمانکاری کرده اند می باشد. تنها برق مورد نیاز ما برای روشنایی قسمت های مختلف اداری، انبار مواد اولیه و قسمت تولید شرکت می باشد که این مقدار برق را ما در نظر گرفته و علاوه بر آن ما برای تولید برق اضافی در ساختمان ها به خرید یک ژنراتور برق اقدام کرده که در قسمت تجهیزات این ژنراتور ذکر شد و به محاسبه قیمت آن پرداخته شد.
هرمترمربع ازساختمانها ومحوطه نیازبه20 و10 وات برق ومصرف برق روشنائی محوطه وساختمان 18 کیلووات برآورد می گردد. جدول(6-4) محاسبه برق واحد را نشان میدهد.
جدول(6-4)- محاسبه برق واحد
توان برق موردنیاز
(کیلووات)
نوع مصرف
50
قسمت کارگاه ها
18
روشنائی محوطه وساختمان
50
تهویه و وسایل برقی
118
جمع کل
11-4- انرژی آب:
حفریک حلقه چاه عمیق یا نیمه عمیق(بسته به منطقه ای که شرکت درآن احداث می شود). وهم چنین وجود یک عدد الکترو پمپ مناسب ویک مخزن ذخیره آب ضروری است میزان مصرف آب آشامیدنی وبهداشتی به ازای هرنفر200 لیتربرآورد می گردد بدین ترتیب به حدود 4 متر مکعب آب درروز جهت این مصارف احتیاج خواهد بود.
12-4- سوخت:
مقدار سوخت مورد نیازاین طرح درجدول (7-4) شرح داده شده است.
جدول(7-4)- انرژی سوخت مصرفی
مصرف سالیانه
واحد
شرح
35000
لیتر
گازوئیل
1000
لیتر
بنزین
0
مترمکعب
نفت سیاه
36000
جمع کل
13-4-تاسیسات حرارتی:
جدول(8-4)- تاسیسات حرارتی
تعداد
مشخصات فنی
شرح
1
بخاری کارگاهی
وسائل گرمایشی
14-4- تاسیسات برودتی:
به ازای هر100 مترساختمان اداری یک کولر وبه ازای هر200تا250متر فضای کارگاهی یک عدد کولر6000 آبی درنظرمی گیریم.
تعداد کولرمورد نیازدر این طرح 2کولر6000 وبرای ساختمان اداری 2 کولراست.
15-4- ارتباط:
برای هرواحد تولیدی حداقل دو خط تلفن ویک دستگاه فاکس پیش بینی می شود که هزینه آن برابر4 میلیون ریال پیش بینی می شودوبرای هزینه های مصرفی تلفن در سال 85 اجرای هرپالس 48 ریال پیش بینی می شود.
16-4- تاسیسات تهویه و اطفاع حریق:
در واحد هیچگونه مسئله عمده آتش سوزی وجود ندارد اما به لحاظ پیش گیری باید درنقاط حساس مانند سالن تولید مخزن نگهداری گازوئیل کوره شوفاژ تابلوهای برق انبارمواد وآزمایشگاه بطورمنطقه ای ازکپسولهای قابل حمل ونقل استفاده گردد لذا درمجموع 5 عدد کپسول آتش نشانی مورد نیازمی باشد.
جدول(9-4)- هزینه های سرمایه ای تاسیسات وانرژی
هزینه(ریال)
مشخصات فنی
شرح
عنوان
100000000
تابلوی برق- کنتور- ترانس
برق شهری
برق رسانی
11000000
کنتور- لوله کشی
آب خام
آب رسانی
25000000
مخزن نگهداری
گازئیل وبنزین
سوخت رسانی
11000000
کولرآبی -بخاری
کولر-تهویه-بخاری-آبگرم کن
وسایل سرمایش وگرمایش
1300000
50 کیلویی
کپسول آتش نشانی
وسایل حفاظتی وایمنی
6000000
1خط فاکس
3خط تلفن
ارتباطات
154300000 ریال
جمع کل
جدول(10-4)- هزینه های مصرفی انرژی
هزینهکل (ریال)
هزینه واحد
مصرف سالیانه
مصرف روزانه
واحد
شرح
420000
300
1400
4
مترمکعب
آب مصرفی
10325000
250
41300
118
کیلو وات
برق مصرفی
2592000
48
54000
200
پالس
ارتباطات
10500000
300
35000
100
لیتر
گازوئیل
1000000
1000
1000
3
لیتر
بنزین
24837000
جمع کل
فصل پنجم
بررسی مالی طرح
1-5- سرمایه کل ومنابع تامین آن:
باتوجه به مقادیرسرمایه گذاریثابت ودرگردش محاسبه شده کل سرمایه گذاری این طرح مطابق جدول (1-5) برآورد می گرددلازم به ذکراست که معادل 60درصد سرمایه ذاری ثابت ازطریق دریافت وام بلند مدت 5 ساله بابهره 15 درصد و معادل 80 درصد سرمایه درگردش ازطریق دریافت وام کوتاه مدت 1 ساله با بهره 22 درصد تامین خواهدشد که درتنظیم ترازهای مالی طرح بازپرداخت آن مدنظرقرار گرفته است.
جدول(1-5)- سرمایه گذاری کل
ارزش کل
شرح
جمع(میلیون ریال)
(هزاردلار)
(میلیون ریال)
27/6365
%
27/6365
سرمایه ثابت
52/795
%
52/795
سرمایه درگردش
79/7160
جمع سرمایه گذاری کل
2-5- سرمایه ثابت:
منظورازسرمایه ثابت آن گروه ازدارایی های متعلق به واحد صنعتی است که ماهیت نسبتاً ثابت یا دائم دارند و به منظوراستفاده وجریان عملیات جاری شرکت ونه برای فروش نگهداری می شوند به سرمایه ثابت دارایی های سرمایه ای یادارایی بلند مدت نیزاطلاق می گردد. ازاجزائ تشکیل دهنده سرمایه ثابت می توان دستگاهها وتجهیزات خط تولید تاسیسات زیربنایی زمین ساختمان ومحوطه سازی وسائل نقلیه اثاثیه ولوازم اداری هزینه های قبل ازبهره برداری و… را نام برد گرچه هیچ معیاری برای حداقل طول عمرلازم جهت مشمول یک دارایی درطبقه سرمایه وجود ندارد اما این قبیل دارایی ها باید بیش ازیک سال دوام داشته باشند زیرا هزینه های پرداخت شده برای اقلامی که هرساله ازبین می روند جزئ هزینه های تولید سالیانه محسوب می شود.
با گذشت زمان سرمایه های ثابت به استثنای زمین(منظورزمنی است که برای احداث ساختمان
مورداستفاده قرارمی گیرد)قابلیت بهره دهی خودرا ازدست می دهند بدین لحاظ بهای تمام شده این قبیل دارایی ها باید درطی عمرمفیدشان به طورمنظم به تدریج به حساب هزینه منظورگردد این کاهش تدریجی بهای تمام شده "استهلاک"خوانده می شودارزش قابل بازیافت دارایی مستهلک شده درتاریخ خروج ازخدمت ارزش اسقاطی خوانده می شود.
مازاد بهای تمام شده نسبت به ارزش اسقاط دارایی ثابت نشان دهنده مبلغی است که باید طی
دوره عمرمفید دارایی به عنوان هزینه استهلاک درحسابها منظورشود.
جدول (2-5) محاسبه سرمایه ثابت
ارزش کل
شرح
جمع (میلیون ریال)
(میلیون ریال)
140
140
تجهیزات تولیدی
03/89
03/89
هزینه تعمیرو نگهداری
460
460
وسائل نقلیه
3600
3600
زمین
1033
1033
ساختمان ومحوطه سازی
50
50
اثاثیه ولوازم اداری
537
537
هزینه های پیش بینی نشده
24/456
24/456
هزینه های قبل ازبهره برداری
27/6365
جمع کل
جدول (3-5) هزینه های قبل از بهره برداری
مبلغ (ریال)
شرح
268190120
هزینه های تهیه طرح مشاوره اخذ مجوز
(4درصد هزینه سرمایه ای)
14277840
هزینه آموزش پرسنل
(2 درصد کل حقوق سالیانه)
173778728
هزینه های راه اندازی و تولید آزمایشی (15روزهزینه کمی آب برق تلفن و مواد اولیه)
456246688
جمع کل
3-5- سرمایه درگردش:
سرمایه درگردش طرح براساس محاسبه مواد وانرژی مورد نیاز و همچنین پرسنل واحدمطابق الگوی ذیل انجام می شود:
الف- مواد اولیه وقطعات مورد نیاز:
هزینه مواد اولیه وقطعات مصرفی واحدبرای یک دوره سفارش (مواد داخلی 45 روزکاری ومواد خارجی 100 روزکاری) به عنوان بخشی ازسرمایه درگردش منظورمی شود.
ب- حقوق ودستمزد کارگر:
هزینه حقوق ودستمزد کارکنان به مدت 0.25 سال(معادل 68 روزکاری محاسبه ودربرآورد سرمایه درگردش منظورمی شود.
ج- انرژی مورد نیاز:
هزینه تامین انرژی مورد نیاز65 روزکاری واحد به عنوان بخش دیگری ازسرمایه درگردش درمحاسبات منظورمی گردد.
د- هزینه فروش:
هزینه های فروش 20روزواحد قسمت دیگری ازسرمایه درگردش را تشکیل می دهد لازم به ذکراست که هزینه های فروش 0.5 درصدارزش فروش سالیانه می باشد.
ه- سایرهزینه ها:
در خاتمه برای افزایش قابلیت اطمینان محاسبات و کاهش ریسک احتمالی 5 درصد موارد فوق به جمع حاصله اضافه می شود تا موارد احتمالی که درنظر گرفته نشده است جبران شود جمع اقلام سرمایه درگردش درجدول (3-5)ارائه گردیده است.
جدول (4-5)- برآوردسرمایه درگردش
مبلغ(ریال)
شرح
عنوان
671666666
2ماه مواد اولیه و بسته بندی
مواد اولیه وبسته بندی
118982000
2ماه هزینه های حقوق و دستمزد
حقوق و دستمزد
4880014
15روزهزینه های انرژی و تعمیر و نگهداری
تنخواه گردان
795528680
جمع کل
4-5- هزینه تولید سالیانه طرح:
هزینه های تولید سالیانه طبق جدول زیربرآورد می شود که هرکدام ازمواد ذکرشده درقسمتهای بعدی به صورت مفصل توضیح داده شده است.
جدول(5-5)- هزینه تولید سالیانه طرح
مبلغ(ریال)
شرح
4030000000
هزینه مواد اولیه وبسته بندی
713892000
هزینه حقوق ودستمزد
24837000
هزینه انرژی(آب- برق- سوخت)
89030000
هزینه تعمیرونگهداری
242887950
هزینه پیش بینی نشده تولید
51006469
هزینه اداری وفروش
12730540
هزینه بیمه کارگاه
190750000
هزینه استهلاک
91249337
هزینه استهلاک قبل از بهره برداری
5446383296
جمع کل
1-4-5- هزینه مواد اولیه:
قیمتهای مواد اولیه براساس استعلام ازشرکتهای معتبرداخلی وبازارهای عمده فروشی تعیین گردیده است که درجدول(1-2) محاسبه شده است.
2-4-5- هزینه حقوق ودستمزد:
برآوردتعداد نیروی انسانی مورد نیازدررده های مختلف دربخش (1-6) انجام گردیده است و مبنای محاسبه حقوق ماهیانه هریک ازپرسنل نیزمعیارهای متداول باشد براساس مبنای فوق کلیه برآوردهای نیروی انسانی مورد نیازوهزینه های مربوط به حقوق ومزایای سالیانه هریک ازآنها و جمع کل هزینه های مزبورتعیین میگردند لازم به ذکراست جهت برآورد نسبتا دقیق ازپاداش وعیدی واضافه کاری احتمالی محاسبه حقوق سالیانه برمبنای 16.4 ماه درسال انجام می گیرد که درجدول(2-6) محاسبه شده است.
3-4-5- هزینه انرژی:
انواع انرژی موردنیازشامل آب برق وسوخت می باشد بهای واحد هریک ازانواع انرژی برمبنای آخرین نرخ های اعلام شده ازسوی وزارتخانه های مربوطه تعیین گشته وبرمبنای آن هزینه مربوط به آنها محاسبه شده است که هزینه سالیانه انرژی59708500ریال می باشد که نتیجه این اطلاعات در جدول (6-5)قابل مشاهده می باشد.
4-4-5- هزینه تعمیرونگهداری:
ابزاروماشین آلات و….. طرح نیازبه تعمیرونگهداری دارند تا همیشه آماده خدمت باشند هزینه تعمیرو نگهداری هریک ازموارد فوق درجدول(8-5)منظورشده است.
جدول(6-5)- هزینه تعمیرونگهداری
هزینه تعمیرات ونگهداری
درصد
شرح
جمع(میلیون ریال)
میلیون ریال
7
140
5
تجهیزات
43/15
3/154
10
تاسیسات عمومی
46
460
10
وسایل نقلیه
9/13
696
2
ساختمان
7/6
337
2
محوطه سازی
03/89
جمع کل
5-4-5-هزینه استهلاک:
ماشین آلات ووسایل نقلیه و….طرح براثرمرورفرسوده شده واستهلاک خواهند داشت که میزان این استهلاک برای هریک ازموارد فوق درجدول(9-5) منظورشده است.
جدول(7-5)- هزینه استهلاک
هزینه استهلاک
درصد
شرح
جمع(میلیون ریال)
میلیون ریال
14
140
10
تجهیزات
4/15
3/154
10
تاسیسات
46
460
10
وسایل نقلیه
8/34
696
5
ساختمان سازی
10
50
20
وسایل دفتری
7/53
537
10
هزینه پیش بینی نشده
85/16
337
5
محوطه سازی
75/190
جمع کل
5-5- هزینه ثابت و متغیر:
هزینه های ثابت ومتغیرتولیدبه هزینه هایی اطلاق می گردد که با توجه به میزان تغییرتولید باید هزینه ثابت تقریبا ثابت ولی متغیرتابع آن باشد.
جدول(8-5)- هزینه ثابت و متغیر
هزینه کل
(میلیون ریال)
هزینه ثابت(میلیون ریال)
هزینه متغیر(میلیون ریال)
شرح
درصد
مقدار
درصد
مقدار
4030
–
–
100
4030
مواد اولیه و قطعات
89/713
65
02/464
35
8/249
حقوق ومزایای کارکنان
83/24
20
9/4
80
83/19
هزینه انرژی
03/89
20
8/17
80
2/71
هزینه تعمیرونگهداری
537
15
55/80
85
45/456
هزینه پیش بینی نشده
51
–
–
100
51
اداری و فروش
73/12
100
73/12
–
–
هزینه بیمه کارخانه
75/190
100
75/190
–
–
هزینه استهلاک
24/91
100
24/91
–
–
هزینه استهلاک قبل از بهره برداری
27/5740
99/861
28/4878
جمع کل
6-5-محاسبه نقطه سربه سر تولید:
نقطه سر به سر تولید = 100
31=100× = نقطه سر به سر
7-5- محاسبه قیمت تمام شده محصول:
= قیمت تمام شده محصول
= = قیمت تمام شده محصول (ریال)
بنابراین هر قالب فلزی برای ما 1361595 ریال تمام می شود.
8-5- محاسبه قیمت فروش محصول:
1- براساس متوسط قیمت محصول مشابه استاندارد موجود دربازار.
2- براساس درنظر گرفتن 30 تا40درصد سود نسبت به قیمت تمام شده و محاسبه آن براساس رابطه زیر
30/1× قیمت تمام شده = قیمت فروش محصول
1906234=40/1×1361595 = قیمت فروش محصول (ریال)
9-5- محاسبه سود ناخالص:
هزینه تولید سالانه – مجموع فروش کل = سود ناخالص
سود ناخالص = 5446383296-
10-5- محاسبه سودخالص طرح:
سودی است که کلیه هزینه تولید وکسورات تولید ازآن کسرگردیده است که براساس رابطه زیراست.
هزینه های استهلاک قبل از بهره برداری + هزینه های استهلاک سالیانه = هزینه های سربار
= هزینه های سربار 281999337
(کسورات قانونی + هزینه های سربار )- سود ناخالص= سود خالص
( 281999337) –
= 1896553367 ریال سود خالص شرکت می باشد.
11-5- محاسبه دوره برگشت سرمایه:
مدت زمانی است که مجموع سرمایه ثابت و سرمایه متغیر(سرمایه کل) ازسود خالص برگشت داده می شود حداکثرمدت برگشت سرمایه حداکثر 3 ساله است که براساس رابطه زیرحساب می شود.
= دوره برگشت
7/2 = = دوره برگشت
7/2 12 = 4/32 ماه
12-5- توجیه اقتصادی طرح:
1- دوره برگشت سرمایه درمدت کوتاه کمتر از سه سال
2- اشتغال زایی برای 20 نفر
3- همچنین این طرح باعث آلودگی محیط زیست نمی گردد
4- داشتن سوددرحدی که حداقل آن 25 درصد باشد(بیشترازسود بانکی )
منابع و مآخذ:
1-www.istgah.com
2-www.edutebyan.net
3- استفاده از کتاب آرماتوربندی و قالب بندی رشته ساختمان هنرستان
4- استفاده از مطالب به دست آمده و اطلاعات به دست آمده از شرکت قالب بندی فلزی
5- استفاده از نظرات کارشناسانه استاد محترم جناب آقای میرجلیلی
24
طرح شرکت تولید و اجرای قالب های فلزی