تارا فایل

طرح توجیهی تولید محصولات ساخته شده MDF



به نام خدا

طرح توجیهی فنی، اقتصادی ، مالی

تولید :

– محصولات ساخته شده از MDF
– تزئینات چوبی(دکوراسیون)
– مبلمان اداری چوبی
– میز ناهار خوری چوبی

مشخصات کلی طرح
عنوان طرح
تولید محصولات ساخته شده از – MDF تزئینات چوبی(دکوراسیون)- مبلمان اداری چوبی و ….
ظرفیت طرح
به ترتیب: 300، 300 و2000 متر مربع و …
مواد اولیه
چوب ، ورق MDF ، میخ و …
محل تامین ماده اولیه
داخلی
محل اجرای طرح
شهرستان بجنورد – شهرک صنعتی ش 2
بررسی بازار
میزان مصرف سالانه داخلی استان
در فصل بررسی بازار
میزان واردات
0
میزان صادرات
0
پیش بینی میزان صادرات
0
تولیدات داخل استان
0
مباحث اقتصادی طرح
اشتغال (نفر)
10
تعداد روز کاری در سال
300
مساحت زمین (متر مربع)
1600
قیمت فروش محصول (عدد)
متغیر
فروش سالیانه
2.585.000 هزار ریال
سرمایه ثابت
2.482.348هزار ریال
سرمایه در گردش
180.393هزار ریال
نقطه سر به سر
39%
دوره برگشت سرمایه
3.04
بازده سرمایه
33 %
تسهیلات بانکی سرمایه ثابت
1.983.000هزار ریال
تسهیلات بانکی سرمایه در گردش
99.216هزار ریال

چکیده طرح:

فصل اول

* مقدمه

* تعریف،ویژگیها ومشخصات فنی

* استاندارد محصول

* کالای جایگزین

* بررسی قیمت و بازار مصرف و کاربرد محصول

مقدمه

فرآورده های حاصل از چوب به اشکال مختلف و متناسب با هزینه انجام شده و محل کاربرد آن مورد استفاده عموم قرار می گیرد و به عبارت دیگر می توان در طیف صنعتی، اوراق فشرده چوبی را شامل تخته چند لا، تخته خرده چوب )نئوپان( ، تخته فیبر و MDFیا Density Fiberboar Medim را نام برد که اصولاً اختلاف فن آوری تولید در مبحث شکل دهی کیک) با استفاده از رطوبت موجود در خرده چوب ها و یا الیاف سلولزی و بهره جویی از هوا( منجر به تولید نئوپان و یا MDF می شود.
اما بدلیل ارتقا سطح کیفی MDF نسبت به سایر محصولات مشابه آنرا متمایزتر نشان داده و بخودی خود از جایگاه خاصی برخوردار نموده زیرا این محصول ضمن قرار گرفتن در خانواده تخته های سخت، مقاومت کاربردی بالاتر نیز دارا می باشد و دانسیته آن بین640- 800 کیلو گرم بر متر مکعب می باشد. از طرفی بدلیل اینکه سطح MDF صاف، یکنواخت و نرم بوده و ترکیبی از فیبرهای چوبی لیگنو سلولزی می باشد در برابر گرما و فشار سخت شده و در صورت مخلوط شدن با سایر افزودنی ها کمک شایانی به ارتقاء سطح کیفیت آن می شود تا بتوان در ساخت کابینت آشپزخانه، مبلمان، میزو صندلی، اثاثیه اداری و… از آن بهره جست. به منظور افزایش مقاومت MDF و نزدیک شدن این فاکتور به چوب طبیعی می توان از عملیات روکش کردن سطح با کاغذهای لمینه با سرعت سخت شدن سریع استفاده نمود و این عملیات زمانی شرایط مطلوب را حاصل می نمایند که در حین فرآیند توانسته باشیم توزیع و یکنواختی دانسیته، یکنواختی ضخامت در سطح را کاملاً رعایت کرده باشیم. معمولاً جهت روکش کردن ازکاغذهای آغشته نظیر کاغذهای آغشته شده به پلی استر، فنلیک و ملامین استفاده می نمایند.
و جهت رسیدن به شرایط ایده آل می بایست توجه نمود که رطوبت تخته فیبر بیش از 7- 6 درصد تجاوز ننما ید زیرا عبور بخار آب از این نوع کاغذها به سختی صورت می گیرد.

تعریف، ویژگیها ومشخصات فنی محصول

تعریف چوب در علوم مختلف:
چوب، از نظر گیاه شناسی، بخش جامد و سخت زیر پوست ساقه درخت یا دیگر گیاهان چوبی است که به شکل بافت آوندی وجود دارد.
گرچه در باور عموم چوب تنها در درخت و بوته یافت می شود، از نظر علمی در همه گیاهان آوندی وجود دارد. در چوب مجراهای زیر قابل مشاهده است:
1- بافت چوبی یا مجراهای چوبی، که شیره خام، آب و نمک های معدنی محلول را از ریشه به برگ ها و غنچه های هوایی می برد.
2- آوند آبکشی یا مجراهای لیبر، که غذای آماده برای برگ ها (شیره تولیدی) به شکل محلول از طریق آنها برای تغذیه بقیه گیاه به گردش در می آید.
مجراهای چوبی به وسیله سلولهای مرده و دیواره های چوبی شده بوجود می آیند. در هر دو حال پروتوپلاسم سلولی پدیدار می گردد و دیوارها به وسیله ته نشین شدن ماده لیگنین (که سختی چوب از آن است) افزایش می یابند.
سطوح تار و آوندی در نخستین سال رشد خود را در فاصله ای معین در بافت میان آوندهای چوبی و آبکشی قرار می دهند، این لایه کامبیوم نامیده می شود. کامبیوم به دو بخش درونی (آوند چوبی) و بیرونی (آوند آبکشی) تقسیم می شود. همچنانکه سلولهای پیر با رشد پیوسته تنه فرو می ریزند، لایه های تازه آوند آبکشی کار خود را انجام می دهند.
– چوب ابتدا ماده ای حیاتی برای ساخت ابزارهای اولیه، خانه و قایق برای حرکت در رودها بود. سپس، برای ساخت اکثر اشیا و ابزارهای سودمندی که انسان قرنها برای پیشرفت زندگی خود به آنها متکی بود، به کار رفت. بخشی از تکنولوژی چوب بر اثر تلاش صنعتگران باقی مانده، ولی بیشتر آن ناچار از بین رفته با مواد و روشهای دیگر که نتیجه انقلاب صنعتی بشر است، جایگزین شده است.
– چوب تنها منبع طبیعی تجدیدپذیر است. نفت وزغال و دیگر معادن سرانجام روزی تمام خواهند شد، ولی جنگلی که خوب نگهداری شود (حتی گاه بدون نگهداری) بطور نامحدود به تولید چوب ادامه خواهد داد. چوب جایگاه برجسته ای در اقتصاد جهانی دارد. تولید سالانه چوب در جهان ۲۵۰۰ میلیون متر مکعب است. خواص فیزیکی و شیمیایی و نیز مکانیکی چوب آن را فعلاً بی جانشین کرده است.

چوب: چوب یکی از قدیمی ترین و ابتدایی ترین مصالح ساختمانی موجود در طبیعت است که بشر در طول تاریخ از آن بهره برده است. چوب تنها مصالح ساختمانی است که از منبع قابل تجدید بدست می آید و از مصالح خوبی برای مناطق زلزله خیز می باشد.

ویژه گیها و مشخصات محصول( مشخصات فیزیکی و شیمیایی و….)

نکته قابل توجه این است که در تعیین مشخصه های مکانیکی چوبها باید مواردی همچون ناهماهنگی چوب، مقدار رطوبت، نوع چوب، محل رویش، پهنی دایره سالانه، درجه حرارت، تعداد گره های روی چوب، شرایط نمونه گیری، شرایط لحظه ای آزمایش و دستورالعمل آزمایشی را در نظر گرفت.
مقدمه: مقاومت چوب به صورت مستقیم به ناهماهنگی خواص آن بستگی دارد. مقاومت کششی چوب در جهت عمود بر الیاف کمتر از آن در جهت الیاف می باشد. معمولاً چوب را به ندرت در جهت عمود بر الیاف تحت بار کششی قرار می دهند. درباره مقاومت فشاری چوب، این مقاومت در امتداد تارها افزایش می یابد و هر چه چوب فشرده تر گردد، مقاومت آن افزایش می یابد. بیشترین مقاومت چوب در حالت متراکم و زمانی که حجمی حدود 3/1 حجم اولیه را داراست، به وجود می آید. گاهی اوقات در حالت متراکم چوب، می توانیم به 10 برابر مقاومت فشاری در جهت عمود بر الیاف برسیم. مقاومت چوب در جهت مایل بر الیاف تقریباً برآیندی از مقاومت آن در دو جهت عمود بر هم است.
جهت تاثیر نیرو در مقایسه با جهت الیاف سه حالت دارد: نیرو در جهت الیاف ( در امتداد محور درخت ) نیرو در جهت عمود بر الیاف نیرو در جهتی که با جهت الیاف، ایجاد زاویه کند.
وسایل مورد نیاز جهت آزمایش: کولیس، متر نواری، سه عدد چوب با ابعاد گوناگون، ترازو گرمچال، دستگاه اندازه گیری مقاومت فشاری و دستگاه اندازه گیری مقاومت خمشی شرح. روش آزمایش: در ابتدا ابعاد سه قطعه چوب (نمونه های آزمایش که باید فاقد ترک باشند) را توسط متر و کولیس اندازه گیری می کنیم. از متر برای اندازه گیری ابعادی که نمی توانیم با کولیس اندازه گیری کنیم، استفاده می کنیم. نتایج این مرحله از آزمایش به صورت زیر می باشد:
نمونه 1 (کوچک) : مقطع: mm54.1 57 mm * ارتفاع : 153 mm نمونه 2 (متوسط) : مقطع : 57 mm 57 mm * ارتفاع : 204 mm نمونه 3 (بزرگ) : مقطع : 54.2 mm * 56 mm ارتفاع : 652 mm در این قسمت از چوب های نمونه 1 و 2 برای آزمایش مقاومت فشاری استفاده می کنیم. ( باید دقت کنیم نمونه، بدون هر گونه ترک باشد).
الف- آزمایش فشار در جهت موازی با الیاف: نمونه 2 را در امتداد الیاف تحت تست فشاری قرار می دهیم.

نکته ای که وجود دارد این است که اگر نمونه چوب ما سالم باشد، باید با زاویه 45 درجه در آن گسستگی رخ بدهد و هیچ گونه جدا شدگی نباید اتفاق بیافتد. نمونه مورد آزمایش ما، نیروی 115.6 KN را تحمل کرد. نمونه مورد آزمایش پس از بارگزاری دچار جدا شدگی شده و در نتیجه نمونه ما ناسالم بوده و از این آزمایش رد می شود.
ب- آزمایش فشار در جهت عمود بر الیاف: چوب نمونه 1 را در جهت عمود بر امتداد الیاف در دستگاه سنجش مقاومت قرار می دهیم. باید دقت کنیم تا نمونه فاقد هر گونه ترک یا جدا شدگی باشد. به تدریج فشار را افزایش می دهیم و سرعت افزایش فشار را در نظر می گیریم. روند افزایش فشار تا فشار 82 KN به طور تقریبی ثابت می ماند ولی بعد از این فشار، سرعت افزایش بار وارده بر چوی کم شده و عملاً چوب مورد آزمایش ما از نقطه تسلیم خود عبور کرده است. چوب در این حالت همزمان با افزایش فشار، دچار لهیدگی می شود و در حقیقت از 82 KN به بعد در اثر ایجاد لهیدگی، شاهد بار کاذب در دستگاه هستیم. در عمل در هنگام کاربرد چوب به عنوان مصالح ساختمانی، بار وارده نباید ار بار مجاز که خود درصدی از حد جاری شدن می باشد بیشتر شود (نوعی ضریب اطمینان داریم). در این آزمایش جداشدگی ایجاد شده در نمونه، در جهت گره هایی است که قبلاً در داخل چوب وجود داشته است. یکی از معایب چوب، گره های موجود در آن است. زیرا باعث به هم خوردگی و حتی انحراف در شیب الیاف می شوند که نتیجه آن کاهش مقاومت چوب است. نحوه توزیع و میزان و اندازه این گره ها در هر دو جهت درازا و پهنای مقطع چوب اهمیت دارد. سایر جدا شدگی ها در اثر محل و نحوه عمل آوری چوب، جنس چوب و اینکه از چه درختی است، می باشند.
ج- آزمایش مقاومت خمشی چوب: چوب سوم با ابعاد استاندارد را در داخل دستگاه مربوطه قرار می دهیم. حال شروع به وارد کردن نیرو به چوب می کنیم. حال اگر نمونه چوب ما سالم باشد باید از وسط چوب یعنی محل اثر سومین تکیه گاه دستگاه به صورت عمود بر جهت الیاف شکسته شود و باید بین الیاف چوب فاصله ای نباشد. با افزایش نیرو چوب مورد آزمایش تا 10.5 KN را تحمل می کند اما بعد از آن شروع به شکستگی می کند. در این حالت شکستگی چوب با جداشدگی الیاف همراه است که این وضعیت از ویژگی های خوب و مطلوب برای چوب نیست. اگر نمونه ما سالم بود می بایست از وسط و به صورت عمودی و متقارن می شکست و عدد بدست آمده برای آن حدود 20 KN می شد. در نتیجه نمونه ما از آزمایش مقاومت خمشی رد شد.
د- آزمایش تعیین درصد رطوبت چوب: وقتی که چوب خشک باشد، از محیط اطراف رطوبت جذب می کند و چنانچه تر باشد، در محیط خشک از خود رطوبت دفع می کند. رطوبت چوب درختان زنده بین 30 تا 90 درصد متغیر می باشد. روش انجام آزمایش به این صورت است که ابتدا چوب ها را وزن می کنیم و مقادیر بدست آمده را ثبت می کنیم. W1 = 225.2 gr W2 = 172.7 gr

حال آنها را در داخل گرمچال در دمای 80 درجه سانتی گراد قرار داده و بعد از 24 و 48 ساعت، مجدد آنها را وزن می کنیم. لازم به ذکر است که درصد رطوبت استاندارد برای آزمایشهای چوب 12% می باشد. وزن نمونه ها بعد از 24 ساعت: W1 = 212.3 gr W2 = 161.2 gr وزن نمونه ها بعد از 48 ساعت: W1 = 208.9 gr W2 = 158.6 gr
حال درصد رطوبت را از رابطه مقابل بدست می آوریم: u = 100 * (M-m) / m u : درصد رطوبت M : جرم چوب مرطوب m : جرم چوب خشک درصد های رطوبت بدست آمده به قرار زیر است: برای 24 ساعت : u1 = 6.07 % u2 = 7.13 % برای 48 ساعت: u1 = 7.80 % u2 = 8.89 %در نتیجه نمونه های ما، چوب هایی خشک بودند.
برگ جدول کیفیت سختی در چوبهای سوزنی و پهن

نوع درخت
درجه سختی
کیفیت سختی
نام گونه
پهن برگان
1/5-2/.
3-5/.
6-3
9-6
20-9

خیلی نرم
نرم
نیمه سخت
سخت
خیلی سخت

بالزار/ بید/ برخی از انواع صنوبرها
نمدار/ توسکا/ غان/ لرگ/ سپیدار/ انجیل
بلوط/ راش/ ون/ ملچ/ گردو/ اقاقیا
شمشاد/ ممرز/ انجیل/ ون
آرزوبه/ آبنوس/ بلوط سبز/ کهور/ افرا/ مار

سوزنی برگان
2-1
4-2
9-4

نرم
نیمه نرم
سخت

نراد/ پیسه ها/ کاج آمریکایی/ سرو
کاج جنگلی/ کاج دریایی/ لاریکس
سرخدار/ ارس/ زربین

انواع چوب های مفید جهت چوب بری و پر کاربرد

توسکا : Alnus
دو گونه توسکای قشلاقی و ییلاقی به نام های علمی Subcordate Alnus و Glutionose Alnuse در ایران وجود دارد. نام های محلی توسکا، تسکا و توسه است.
چوب درون نامشخص، رنگ کرم مایل به قرمز، دوایر سالیانه پهن با حدود نسبتا مشخص و موجدار در مقطع عرضی و پره چوبی آجری شکل قرمز رنگ در مقطع شعاعی و دوک های ظریف (پره ها) در مقطع مماسی از خصوصیات ظاهری چوب است. چوبی نیمه سنگین تا سبک است که به دلیل پرداخت و رنگ پذیری شکاف خوری و ابزار خوری خوب در صنعت مبلمان مصرف دارد ولی کم دوام بوده که البته در آب دوام قابل توجهی دارد. بیشترین میزان فروش را در بازار چوب فروشان پس از راش را داراست که البته در حال حاضر مهمترین مورد مصرف آن طبق آمار موجود در کارخانجات تخته لایه سازی آن در برابر آب در ساختن بناهای آبی نیز مصرف میشود. قیمت چوب توسکا به صورت الواری در سال بوده است.

راش Brich
نام علمی این چوب Fagus orientalis نام فارسی و بومی راش و مرس و نام انگلیسی آن Beech است. از خواص ظاهری چوب راش درون نامشخص و به رنگ کرم مایل به قرمز است
دوایر سالیانه فشرده و در نتیجه در مقاطع طولی دارای خطوط کم و بیش مشخص ناشی از آن است. از بارزترین خصوصیات شاید بتوان به پره های چوبی در مقاطع طولی اشاره کرده که در مقطع شعاعی به پرمگس و در مقطع مماسی به دوک معروفند و این پره ها به صورت لکه های قرمز دیده میشود. چه بسا گاهی این پرمگس های زیبا عیب محصوب میشوند چرا که به عقیده نجاران این بخشهای چوب پس از رنگ کاری سیاه میشوند. گونه راش چوبی نیمه سنگین و دارای بافتی همگن و تقریبا مقاوم در برابر حشرات و قارچهاست. گرده بینه های درجه 1 و 2 راش در ایران بیشتر به مصرف کارخانجات روکش و تخته لایه می رسد و گرده بینه های درجه 3 پس از تبدیل به الوار به بازار تهران (پل چوبی) روانه می شوند. بنا به اطلاعات بازار میزان تفاوت قیمت آن در 6 ماهه نخست در بازار تهران بوده است. به دلیل بافت همگن و درجه سختی مناسب این چوب بیشترین تقاضا را برای خرید به منظور تهیه مبل در بازار دارد. همچنین به دلیل قابلیت آغشتگی با انواع محلولهای حفاظتی بیشترین گونه مصرفی در کارخانه های اشباع است. البته اخیرا گونه های خارجی راش از طریق آذربایجان وارد ایران شده است که بنا به ادعای مبل سازان و فرشندگان چوب کیفیت چوب راش ایرانی را ندارد ولی به دلیل ابعاد و رطوبت مناسب تخته ها میزان ضایعات کمتری، در امر فرآیند تولید دارد.
ملچ
چوبی به رنگ قهوای مایل به قرمز است و گاهی اوقات رگه های سبز رنگی در آن دیده میشود. چوبی درشت بافت، نیمه سخت و نیمه سنگین، نسبتا بادوام و در برابر ضربه بادوام و نسبت خمش مقاوم است. از این چوب بیشتر در ساختمانهای چوبی، ساخت مبلمان، روکش، قایق سازی، وسایل ورزشی، در و پنجیره و تخته لائی استفاده می شود .

افرا : Maple
این خانواده دارای گونه های مختلفی در ایران است از جمله میتوان افرا پلت، افرا شیردار و کیکم را نام برد. بزرگترین و فراوان ترین افرای ایران اپلت با نام علمی insigne Bossو نام انگلیسی Maple است.
این گونه چوب درون نامشخص، چوب سفید مایل به کرم با درخشندگی کم و بیش صدفی دارد. دوایر سالیانه به دلیل فشردگی چوب تابستانه در مقطع عرضی کاملا مشخص و در مقطع مماسی نقوش مواج و در مقطع عرضی نقوش رگه ای مانند ایجاد کرده است که پره های چوبی ظریف و قهوه ای رنگ و براق در دو مقطع مختلف طولی به صورت لکه ها و دوک ها نمایان است. چوبی نیمه سنگین با پرداخت آسان و هم کشیدگی کم باعث شده تا در صنعت مبلمان و روکش گیری جایگاه ویژه ای داشته باشد.

گردو
چوبی ریز بافت، به رنگ خاکستری مایل به قهوای تیره و دارای نقوش زیبا و نسبتاً با دوام است. این چوب نیمه سنگین و نیمه سخت و در مقابل فشار، خمش و کشش مقاوم است. از این چوب بیشتر در کارهای هنری و تزیینی، تهیه روکش، خراطی ساخت مبلمان، ساخت الات موسیقی، قنداق تفنگ، مجسمه سازی، منبت کاری و معرق کاری استفاده می شود.
چنار
چوبی به رنگ سفید روشن تا قرمز مایل به قهوه ای است که لکه های قهوه ای صدفی دارد . چوبی است نیمه سخت وسنگین و با دوام که از آن برای ساخت دربهای اماکن متبرکه، دسته ابزار، صندلی، غربال، صندوق استفاده می شود.
بلوط
چوبی به رنگ قهوه ای روشن تا تیره، درشت بافت و با دوام است. این چوب نسبتاً نیمه سخت و نیمه سنگین تا سنگین است و در برابر سایش مقاومت زیادی دارد و بهترین چوب برای پارکت، ساخت مبلمان تهیه روکش، تراورس را آهن، مدل سازی است.

تبریزی
این چوب به رنگ سفید تا کرم روشن است و اغلب لکه های سیاه رنگ و یا قهوه ای دارد. چوبی است نسبتاً نرم، سبک که دوام زیادی ندارد و کار با آن آسان است. برای ساخت کاغذ سازی، کبریت سازی، جعبه سازی، ادوات کشاورزی از آن استفاده می شود.

ممرز
چوبی ریز بافت به رنگ سفید تا سفید مایل به کرم و سخت و نیمه سنگین است . این چوب در مقابل ضربه و سایش مقاومت دارد و در کاغذ سازی، تخته خرده چوب سازی، تخته فیبر، واگن سازی، دسته ابزار، چوبهای تونلی از آن استفاده می شود.

کاح ایرانی (روس(
واژه چوب روسی در بازار چوب ایران به هر نوع چوب سفید رنگ وارداتی از روسیه تلقی میشود و کاربرد آن هم چندان تفاوتی نمی کند در حالیکه این چوب سفید خود شامل گونه های کاملا متفاوت چون نراد، نوئل و انواع کاجها می شوند.
همچنانکه گفته شد یکی از گونه های چوبی که به چوب روسی معروف است Abies یا نراد است که نام رایج آن در دنیا Fir و Sapen است.
این چوب فاقد درون چوب مشخص و به رنگ سفید مایل به قرمز، فاقد مجاری صمغی
، راست تار، سبک، واکشیدگی و همکشیدگی کم، قابلیت ترک خوردن کم هنگام خشک شدن، بسیار خوش کار، سنباده خوری خوب، میخ خوری و پیچ خوری عالی هستند ولی با وجود تمام مزایا به راحتی در مقابل قارچها دچار مرض لکه آبی یا لکه قرمز میشوند از استحکام آن می کاهد. حشرات نیز علاقه زیادی به لانه گزینی و تخم گذاری در آن دارند و باید توجه داشت که چوبها دارای رگه قرمز به هنگام خشک شدن کاملا تاب بر می دارند.
این چوب به علت سبکی و ضریب الاستیته بالا از بهترین چوبها برای اسکلت ساختمان هاست. الیاف بلند و خمیر سفید آن در کاغذسازی مصرف فراوان دارد. در ایران این چوب غالبا در صنایع مبلمان استفاده می شود.

نراد
چوبی به رنگ سفید تا سفید مایل به کرم تا قهوه ای مایل به صورتی است، راست تار و دارای نقوش زیبایی است. چوبی است سبک، نرم و کم دوام که کار با آن آسان است و در کارهای ساختمانی، قفسه سازی، بسته بندی از آن استفاده می شود.

ماهاگونی یا آکاژو
آکاژوها به دو دسته آکاژوی آمریکایی و آفریقایی تقسیم میشوند که اغلب آکاژوی آفریقایی در بازار ایران یافت میشود. نام علمی این گونه Khaya inveeonsis و از خانواده Miliacea است. نام های محلی متفاوتی در کشورهای مختلف آفریقا دارد.
درون چوب قرمز رنگ و برون چوب نازک سفید مایل به صورتی رنگ دارد. بافت یکدست و وجود پرمگسهای درخشان و براق که با تغییر جهت نور درخشش متفاوتی دارند از ویژگیهای شاخص این چوب است. در مقطع شعاعی نقوش نواری صدفی و در مقاطع مماسی نقوشی متنوع چون موجی، مجعد، جناغی دارد. یکی از پرمصرف ترین چوب های دنیا برای تهیه روکش های قیمتی است. به دلیل همکشیدگی و واکشیدگی کم در هنگام خشک شدن کمتر دچار عیب می شود. ضربه پذیری خوب، پرداخت عالی، پیچ خوری و میخ خوری بالا از خصوصیات بارز این چوب است ولی رنگ پذیری و واکس خوری باید همراه با بتونه کاری انجام شود. در تهیه روکش و مبلسازی بیشترین مصرف را داراست. به دلیل ضربه پذیری و ضریب الاستیسیته بالا در تهیه قایق های بادبانی و تفریحی مناسب است.لازم به ذکر است که چوبهای دیگری نیز تحت عنوان آکاژو در بازار دیده میشوند که اسامی واقعی آنها سیپو، کیسپو و ساپلی است.

چوب افرای سیاه
برای ساخت لوازمی هم چون خط کش و دکوراسیون بزرگ استفاده می شود.

چوب والسا – بالسا
سبک ترین چوب تجاری است دارای سفتی و قابلیت فرم دهی فراوانی است. و به رنگهای سفید تا زرد روشن و قهوه ای ملایم دیده می شود. از چوب بالسا در ساخت قطعات صنعتی ظریف مانند: دیوار سازی داخل هوا پیما، در ساخت ماکت ها ، و آثار هنری استفاده می شود.

زبان گنجشک(ون)
چوبی است دارای مقاومت و سختی مناسب و دارای قابلیت فرم پذیری مناسب. رنگ این چوب عموماً زرد ملایم است که برای ساخت که برای ساخت قطعات چوبی مانند قاب و فرم تابلو ها، عصا، راکت تنیس استفاده می شود.

چوب شمشاد
چوب شمشاد به دلیل تراکم بالای آوند ها و لیفهای آن دارای چگالی بالا می باشد. از این چوب در کارهایی استفاده مانند خاتم کاری و و منبت کاری استفاده می شود.

چوب لاله درختی
چوبی با بافتهای نزدیک و متراکم و به رنگ زرد وجود دارد و به دلیل کیفیت عالی در ساخت انواع مبلمان قیمتی، ظروف چوبی ، جعبه ها ، اسباب بازی و غیره به کار می رود.

چوب کاج بلسان ( Balsam fir )
چوب کاج بلسان یا چوب نراد که از خانواده کاج است و به رنگهای سفید،قهوه ای، و با رگه های صاف و ظریف دیده می شود و به طور عمده برای خمیر کاغذ و جعبه سازی مورد استفاده قرار می گیرد. اما شیره و صمغ حاصل از این درخت به عنوان چسب شفاف به کار می رود و در رنگهای مختلف روغنی از آن استفاده می شود.

ویژگیهای چوبهای مختلف مورد مصرف در مبل سازی

نام
حالت ظاهری
خواص مکانیکی
خواص فنی
مورد مصرف
راش
_سفید مایل به صورتی
_قابلیت تورق کم
_قابلیت خمش کم
_کار با آن آسان
_مقاومت در برابر قارچها کم
_کنده کاری و مبل سازی،روکش و تخته چند لا
ون
_سفید صدفی مایل به صورتی
_قابلیت تورق متوسط _قابلیت ارتجاع خوب
_کار با آن آسان
_ خوب برق میشود
_مبل سازی
_ارابه سازی
نارون
_چوب جوان، سفید و زرد رنگ
_چوب پیر قهوه ای مایل به قرمز
_قابلیت تورق کم
_ قابلیت خمش زیاد
_کار با آن آسان
_چوب پیر مقاوم در برابر عوامل مخرب
_مبل سازی و خراطی _نجاری ساختمان
بلوط
_قهوه ای
_قسمت مرکزی منظم
_ لکه های بزرگ
_قابلیت تورق متوسط
_کاربا آن نسبتاً
_ مقاوم در برابر عوامل مخرب
_مبل سازی
_ پارکت
_ بشکه سازی
شاه بلوط
_ قهوه ای مایل به زرد
_ رشته مرکزی نامنظم
_قابلیت تورق زیاد
_کار با آن آسان
_ مقاوم در برابر قارچها و حشرات
_مبل سازی
_ پارکت
_ بشکه سازی
نمدار یا زیزفون
_زرد کم رنگ یا صورتی
_قابلیت تورق کم
_قابلیت خمش و الاستیکی چوب
_کار با آن آسان
_ میخ کاری آسان
_منبت کاری و مبل سازی
_ اسباب بازی سازی و خراطی
گردو
_خاکستری کم رنگ یا قهوه ای
_قابلیت تورق کم
_ قابلیت ارتجاع کم
_ مقاومت در برابر ضربه متوسط
_کار با آن آسان حساسیت در مقابل

کرم چوب خوار
_مبل سای
_خراطی

– مدل سازی
افرا
_سفید مایل به زرد یا صورتی
_ قابلیت تورق کم
_ قابلیت ارتجا ع کم
_کار با آن آسان _حساسیت در مقابل کرم خوردگی
_مبل سای
_خراطی
_ مدل سازی
چنار
_سرخ مایل به قهوه ای
_قابلیت تورق کم
_ مقاوت در برابر ضربه کم
_ مقاومت در برابر فشار زیاد
_کار با آسان _حساسیت در مقابل کرم خوردگی
_ارابه سازی
_ ملزومات چوبی
کاج ایرانی
_سفید تا زرد یا قرمز و قهوه ای روشن
_قابلیت تورق زیاد
_کار با آن خیلی آسان
_ مقاومت در مقابل عوامل مخرب
_کلاف مبل سازی و آشپزخانه
_ کاغذ سازی
توسکا
_صورتی سرخ تا قرمز روشن
_قابلیت تورق خوب
_ شکننده ولی کمی حالت الاستیسیته دارد
_کار با آن اسان_ به آسانی شکاف میخورد و خوب رنگ میشود
_جعبه سازی
_ خانه های چوبی

روکش :
روکشهای طبیعی(چوبی) : این نوع از روکش از گونه های مرغوب پهن برگان و گاهی سوزنی برگ تهیه می شود و به روشهای لوله بری، تراشه زنی (کاردی یا اسلایسر )، تکه بری (محوری) و اره ای تهییه کرد.
طبقه بندی روکشها از نظر کاربرد
روکشهای نمایی: این قبیل روکشها از چوبهای منقش پهن برگ مانند، ملچ،افرا به روش کاردی تهییه می شود.این نوع روکشها به علت نقوش زیبای آن مانند:نقوش چشم بلبلی، نقوش مواج، نقوش نواری، و لایه ای بسیار گران قیمت هستند
روکشهای تجاری: این نوع روکشها اغلب از چوب پهن برگان به روش لوله بری تهییه می شوند و بیشتر برای مبلمان درجه دو استفاده مورد استفاده قرار می گیرد
روکشهای بسته بندی: این نوع روکشها از چوبهای ارزان قیمت تهییه می شوند و نا مرغوب هستند و از آن برای کارهای کم ارزش استفاده می شود
گونه های مورد مصرف در تهیه روکش: در کشور ما به علت وجود جنگلهای پهن برگاز گونه های راش، توسکا، گردو، افرا، و به ندرت از بلوط روکش تهییه می شود.در کشورهای اروپایی از گونه های بلوط، راش، توس، و تعدادی از گونه های سوزنی برگ مانند دوگلاس استفاده می شود در ضمن انواع چوبهای منقش مانند: زبرانا، ماهاگونی، جک(پالیساندر)نیز از مناطق استوایی و نیمه استوایی امریکا،افریقاو هندوستان به اروپا و امریکاحمل و در آنجا تبدیل به روکش می شود
موارد مصرف روکش: از روکش می توان در صنعت تخته لایی، صنایع فرمیکا ، صنایع دکوراسیون چوبی، و روکش کردن تخته خرده چوب استفاده نمود.از روکشهای ضخیم می توان در صنایع دیگر مانند: کبریت سازی، خلال دندان سازی، چوب بستنی، سبد سازی استفاده نمود
منابع مهم تولید روکش در ایران: شرکت ایران چوب، درب و تخته چند لایی شهید رجایی، روکش چوبی ایران، شرکت سهامی نکا چوب

روکش مصنوعی: روکشهای مصنوعی ورقه های نازک کاغذی یا پلاستیکی هستند که برای پوشش فراورده های چوب به کار میروند. روکشهای مصنوعی از نظر نوع رنگ و نقش (نقش موج چوب، موزاییکی،ساده،رنگی،…)و ضخامت دارای انواع متفاوتی است. به علت کاربرد مواد حفاظتی، رنگی و چسب بر روی روکشها مصنوعی، صفحاتی که با این روکش پوشش داده می شوند، در برابر رطوبت و حرارت مقاوم هستند و در کارهای ساختمانی، دکوراسیون،وموارد دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.

محصولات مورد بررسی در این گزارش انواع محصولات چوبی مانند میزها، فایل، کمد و کتابخانه، با روکش های لترون تولید میگردد MDF نیمکت و کابینت میباشند که بوسیله ورقهای چوبی ودر طبقه بندی آماری این محصولات در کدهای دو رقمی تحت عنوان "تولید چوب و محصولات چوبی غیر از مبلمان" طبقه بندی می گردند
محصولات مورد بررسی در این گزارش در طبقه بندی تولید محصولات ساخته شده از MDF قرار دارند. که مربوط به شرکت دنا صنعت مِی باشد MDF تصاوِیر نمونه اِی از محصولات ساخته شده از در ذِیل آورده شده است.

مِیز کامپِیوتر

شماره تعرفه گمرکی
محصولات ساخته شده MDF بطور مجزا دارای کد تعرفه واحدی نمی باشند و بطور کلی از سه کد تعرفه 4419 (اشیا چوبی برای سرویس میز یا آشپزخانه و کد تعرفه 8538 (تابلو، پا نل، کنسول ، میز ، کابینت( و کد تعرفه 9403 (مبلهای چوبی که در دفتر کار مورد استفاده قرار می گیرند ( این محصولات را در بر می گیرند.

جدول شماره ا- کد های تعرفه گمرکی محصولات
کد تعرفه گمرکی
شرح تعرفه
853810
تابلو ، پانل ، کنسول ، میز ، کابینت
940330
مبلهای چوبی که در دفاتر کار مورد استفاده قرار می گیرند
441900
اشیا چوبی برای سرویس میز یا آشپزخانه

ماخذ: کتاب مقررات صادرات و واردات

– شرایط واردات
شرایط واردات محصولات ساخته شده از MDF طبق کد تعرفه های مربوطه در جدول زیر آورده شده است:
جدول شماره 2- شرایط واردات

شماره تعرفه
نوع کالا
حقوق پایه
سود بازرگانی
853810
تابلو ، پانل ، کنسول ، میز ، کابینت
4
36
940330
مبلهای چوبی که در دفاتر کار مورد استفاده قرار می گیرند
4
46
441900
اشیاء چوبی برای سرویس میز یا آشپزخانه
4
46
-بررسی و ارائه استاندارد ملی یا بین المللی
تولید مبلمان و میز ونیمکت شامل استاندارد ملی ایران (شماره( 821 ) می باشد که می بایست در فرآیند ساخت رعایت گردد. قفسه کتاب نیز تحت استاندارد شماره 1614 بوده و همچنین برای روکش های چوب نیز استاندارد شماره 1274 تدوین شده است.

-بررسی و ارائه اطلاعات لازم در زمینه قیمت تولید داخلی و جهانی
-1 قیمت داخلی محصولات
قیمت فروش محصولات ساخته شده از MDF در سال 1386 به تفکیک در جدول ذیل آورده شده است.
ضمناً با توجه به این که واحد سنجش محصولات این کارخانها در ماخذ اطلاعاتی وزارت صنایع و معادن که براساس مجوزهای تاسیس و پروانه بهره برداری آنها میباشد، متفاوت است، لذا برای بررسی بهتر همه محصولات براساس معیارهای ذیل همگن گردیده اند:
– وزن کتابخانه های چوبی 12 کیلو و آندازه آنها به طور متوسط 5 مترمربع فرض گردیده است و اندازه کمد به طور متوسط 7 متر مربع فرض گردیده است.
– وزن انواع میز کامپیوتر 6 کیلو و اندازه آنها به طور متوسط 3 متر مربع فرض گردیده است.
– وزن صندلیهای دانشجویی 3 کیلو و اندازه آنها به طور متوسط 1,5 متر مربع فرض گردیده است.
وزن دربهای چوبی و کشویی کابینت به ترتیب 3 و 1 کیلو و اندازه آن70* 45
50 *7 1 سانتیمتر مربع فرض گردیده است.
– وزن نیمکت چوبی مدارس 6 کیلو و اندازه آنها 2 متر مربع فرض گردیده است.

وزن میزهای تحریر چوبی 11 کیلو و اندازه آنها3/5 متر مربع فرض گردیده است.

جدول شماره 3 – قیمت داخلی محصولات

ردیف
نام کالا
قیمت ( ریال)
1
کمد
2000.000
2
کتابخانه
1.500.000
3
دربهای چوبی کابینت
300.000
4
میز کامپیوتر
1000.000
5
نیمکت چوبی
500.000
6
صندلی دانشجویی
400.000
7
میزهای تحریر
1.250.000

– 2قیمت جهانی محصولات
با توجه به این که عمده مواد اولیه مورد استفاده درمحصولات ساخته از MDFورقهای MDF می باشد بنابراین این ماده اولیه در تعیین قیمت نهایی محصولات نقش اساسی دارد،

با این وجود در مورد قیمت جهانی محصولات ساخته شده از MDF به بررسی قیمت جهانی ورقهای MDF پرداخته شده است.
ورقهای موجود در بازار جهانی MDF دارای قیمتهای نزدیکی نسبت به ورقهای موجود در بازار ایران می باشند ( متر مکعبی 270 دلار ) زیرا بیشتر ورقهای موجود در بازار ایران وارداتی می باشند بنابراین با فرض اینکه سایر هزینه های موجود در تولید این محصولات از قبیل نیروی انسانی و… را یکسان در نظر بگیریم قیمت جهانی این محصولات دارای قیمتهایی در حدود قیمت محصولات در ایران می باشند.

– موارد مصرف و کاربرد
کاربرد محصولات در دو گروه کلی خانگی و اداری تقسیم بندی می شوند. در هر دو گروه محصولات به صورت کالای نهایی مصرف می شود. کابینت و کتابخانه در مصارف خانگی و میز اداری ، کتابخانه و فایل در بخش اداری به کار میروند.
محصولات ساخته شده از MDF روکش شده) به دلیل خواصی چون مقاومت در برابر رطوبت و خش) در مصارف مذکور گسترش یافته است به طوری که در حال حاضر رقیب عمده ای برای محصولات فلزی و چوب طبیعی می باشد.
همچنین الگوی مصرف خانگی و اداری از استفاده محصولات فلزی به محصولات چوبی و عمدتاً MDF تغییر یافته است، به طوریکه در منازل کابینت های MDF و در اداره ها دکوراسیون های ساخته شده از MDF رواج یافته است.

– بررسی کالاهای جا یگزین و تجزیه تحلیل اثرات ان بر مصرف محصول
بطور کلی در مورد کالاها و محصولات جایگزین برای محصولات ساخته شده از ام.دی.اف می توان بیان کرد که تقریبا تمام این مصنوعات را میتوان از سایر چوب های طبیعی و مصنوعی و مواد سلولزی به ویژه نئوپان تولید و عرضه کرد.

البته با توجه به تنوع محصولات وکیفیت بالاتر محصولات ساخته شده از ام.دی.ف و کاهش قیمت تمام شده این مصنوعات و همچنین افزایش حجم و سرعت تولید، تقاضای این محصولات روند صعودی و رو به رشدی دارد و چندان متاثر از قیمت کالاهای جایگزین نمی باشد.

– اهمیت استراتژیکی کالا در دنیا امروز
کشور و استفاده بررسیهای کارشناسی نشان می دهد در صورت احیاء جنگلهای شمال و غرب و جنوب کامل از تمامی استعداد تولید جنگل در یک برنامه دراز مدت به درآمد سالیانه ای معادل 280 میلیارد ریال دست خواهیم یافت و برخلاف درآمد حاصل از نفت که روزی پایان خواهد یافت، جنگل به عنوان یک واحد تولیدی پایا با درآمد مستمر می تواند نقش اقتصادی ارزنده ای در دراز مدت داشته باشد. گذشته از این فرآورده های جنگلی اعم از چوب و یا سایر محصولات فرعی دیگر چرخ هزاران هزار واحد تولیدی اعم از کوچک و بزرگ را در سراسر جهان به گردش در می آورند، زیرا جنگل تامین کننده مواد اولیه بسیاری از صنایع بوده که آن صنایع با یکدیگر روابط متقابل بنیادی دارند. علاوه بر این درختان منبع تامین مواد اولیه برای صنعت داروسازی مدرن نیز می باشند بطوری که بیش از 25 درصد مواد مورد نیاز صنعت داروسازی مستقیماً از درختان بدست می آید و همچنین با توجه به اهمیتی که جنگلها در مسائل زیست محیطی دارند لذا با توجه به ارزشمند بودن چوب و جنگلها در دنیای امروز،صنایع و کارخانجات بیشتر به سمت استفاده از ضایعات، مواد پلیمری و … روی آورده اند.
با توجه به توضیحات فوق محصولات ساخته شده از MDF که جزوء کالاهای مصرفی بوده و مواد اولیه آن به طور غیر مسقیم از چوب تامین می گردد لذا اهمیت استراتژیکی آن بیشتر به اهمیت استراتژیکی صنعت چوب و منابع آن وابسته است.

-کشور های عمده تولید کننده و مصرف کننده
در حال حاضر مصرف محصولات ساخته شده از MDF در بازار امروز به دلیل مزایای زیادی که این محصولات نسبت به محصولات فلزی وچوبی دارند دارای جایگاه بسیار خوبی می باشد و تقریبا اکثر کشورها از این محصولات استفاده می کنند.

از بین کشورهای عمده تولید کننده محصولات ساخته شده از MDF می توان کشورهای آمریکا, کانادا, آلمان و چین را نام برد.

– شرایط صادرات
صادرات محصولات ساخته شده از MDF دارای شرایط خاصی نمی باشد ولی شرکتهای تولید کننده این محصولات با توجه به توانایی خود در تولید این محصولات از نظر قیمت تمام شده وکیفیت محصولات می توانند بدون محدودیت بازارهای خارجی برای خودشان فراهم نمایند.

فصل دوم

مطالعات فنی

* تشریح فرایند تولید

* دستگاها وتجهیزات خط تولید

* نیروی انسانی مورد نیاز

* براورد میزان مصرف مواد اولیه

* تجهیزات وتاسیسات عمومی و
مصرف انرژی سالیانه

* تشریح فرایند تولید

– بررسی اجمالی تکنولوژی و روش های تولید و عرضه محصول در کشور و مقایسه آن با دیگر کشورها
انواع محصولات ساخته شده از MDF دارای پروسه تولید مشابهی می باشند که در ذیل به تشریح آنها پرداخته شده است.

1 – در روش اول در ابتدا ورقهای روکش شده در قسمت پرس برای تولید محصولات مختلف MDF برش داده می شود تا ابعادموردنظر بر حسب نقشه های طراحی شده بدست آید پس از پایان برشکاری مجددا ابعاد و محلهای برش کنترل می گردد تا مطابقت آنها با نقشه اولیه تائید گردد.
ورق های برش خورده جهت تامین منظور نهایی تولید و همچنین برش قسمتهای طرح دار به دستگاه برش CNC برده می شود پس از برشکاری در این قسمت محصول باید با نقشه نهایی مطابقت داشته باشد که این امر توسط قسمت بازرسی برش CNCبررسی می شود.
ورقهای برش خورده در دستگاه CNC جهت پوشاندن محلهای برش به قسمت EDGE BANDING برده می شود در این دستگاه نوارهای PVC بر روی لبه های برش خورده چسبانده می شود و محصول پس از بررسی به قسمتمونتاژفرستاده می شود. برای مونتاژ
قطعات آماده شده مونتاژ کاران با استفاده از وسایل و یراق آلات مورد نیاز قطعات را به یکدیگر متصل کرده و سپس به محصول تولید شده را کنترل کیفیت می نمایند.
2- روش دوم نیز کاملا شبیه روش اول مباشد با این تفاوت که در این روش به جای استفاده از برش CNC از ماشینهای برش معمولی استفاده می شود.

بلوک دیاگرام تولید

ورق های MDF

پرسکاری

بازرسی

برشکاری

بازرسی

برشکاری MDF

بازرسی

Edge banding

بازرسی

انبار → مونتاز

با توجه به اِینکه تکنولوژی ساخت اِین محصولات در کشورمان و بسیاری از کشورهای دیگر نسبتاً یکسان است، لیکن کیفیت اجرای تکنولوژی فوق به دو سطح قابل تقسیم است که این تقسیم بندی سبب می گردد تا واحدهای فعال در این شاخه از صنعت عملاً به دو گروه عمده تقسیم بندی گردند. در جدول زیر این تقسیم بندی شرح داده شده است.

– تفکیک تکنولو ژی محصولات ساخته شده از MDF

سطح تکنولوژی
شرح
قطعات تولیدی

تکنولوژی بالا

این تکنولوژی از کیفیت و درجه دقت بسیار بالایی برخوردار است و سرمایه گذاری آن نیز بسیار بالا می باشدو ماشین آلات آن باید وارد شود.

انواع محصولات ساخته شده از MDF

تکنولوژی معمولی
این تکنولوژی حالت عمومی داشته و بخش عمده واحدهای صنعتی از آن استفاده م ینمایند.

انواع محصولات ساخته شده از MDF

– تعیین نقاط قوت و ضعف تکنولوژی های مرسوم (به صورت اجمالی) در فرآیند طرح تولید محصولات ساخته شده از MDF:
همان طور که در قسمت قبل اشاره شد برای تولید این محصولات در همه جای دنیا از فرآیند واحدی استفاده می شود با این تفاوت که تکنولوژی ماشین آلات تولید محصولات ساخته شده از MDF متفاوت است و برخی کشور ها از تکنولوژی بالاتری برخوردارند.
سطح تکنولوژی مورد استفاده در تولِید اِین محصولات در قسمت گذشته معرفی شد. از اینرو دراین قسمت بررسی نقاط قوت و ضعف تکنولوژی های فوق الذکر آورده خواهد شد:

بررسی نقاط قوت و ضعف تکنولوژی معمول تولید محصولات ساخته شده از MDF

شرح تکنولوژی ها
نقاط قوت
نقاط ضعف

تکنولوژی بالا
1- قابلیت تولید محصولات با کِیفِیت بالا
-2 قابلیت تولید تیراژ بالاتر محصول
-3 درصد ضایعات کمتر
1- حجم سرمایه گذاری بالا
-2 استفاده از مواد اولیه با قیمت بالا تر
و با کیفیت بالاتر

تکنولوژی معمول
1- قابلیت استفاده برای عموم کارخانجات
2- حجم سرمای هگذاری قابل اجرا برای بسیاری از متقاضیان سرمایه گذاری

1- ظرفیت تولید پایین تر
-2 درصد ضایعات بیشتر

– بررسی و تعیین حداقل ظرفیت اقتصادی طرح
با توجه به امکانات عرضه و تقا ضا و پیش بینی های انجام شده و همچنین اطلاعات بدست آمده از سازندگان ماشین آلات حداقل ظرفیت اقتصادی طرح 10000 متر مربع می باشد. گفتنی است در بعضی از ماشین آلات به علت های مختلف از جمله نیاز به تعویض قطعات و نوع تولید قادر به استفاده از صددرصد راندمان خود نبوده که ماشین آلات تولید این نوع محصولات از این گونه است و حداکثر با 85% ظرفیت اسمی قادر به تولید می باشند.

سازندگان ماشین آلات
عمده تولیدکنندگان دستگاههای مورد نیاز این طرح کشورهای ایتالیا، آلمان و ترکیه هستند که صاحب تکنولوژی مناسب جهت تولید این دستگاهها می باشند. لیکن بنابر ادعای تولید کنندگان داخلی این محصولات، در حال حاضر شرکت های ایرانی تولیدکننده ماشین آلات با توجه به سابقه طولانی در تهیه این دستگاهها از توانایی کافی جهت تولید و ارائه ماشین آلات با کیفیت و قیمت مناسب و قابل رقابت با نمونه های خارجی خود برخوردار هستند. از شرکتهای داخلی تولید کنندگان این محصولات میتوان شرکتهای پیمان پرس و مفیدی و از شرکتهای خارجی تولید این ماشین آلات می توان شرکتهای VITAP ایتالیا و شرکت فلدر اتریش را نام برد.

ارائه لیست تجهیزات و ماشین آلات اصلی فرآیند:

ردیف
نام ماشین آلات و تجهیزات
محل تامین
تعداد
1
دستگاه پرس گاری
داخلی
1
2
دستگاه هفت کاره اتومات
داخلی
1
3
دستگاه اره فلکه
داخلی
1
4
دستگاه برش اتومات
داخلی
1
5
دستگاه برش ریلی MDF
داخلی
1
6
ابزار و دستگاههای مونتاژ
داخلی
3 دست
7
جرثقیل دستی یا سقفی کوچک
داخلی
1
8
لوازم و تجهیزات دستی و برقی و ابزار آلات ( رنده،آچار بادیمثل پیچ گوشتی، سمباده برقی، چکش و ….
داخلی
2 دست

تعیین نیروی انسانی مورد نیاز:

ردیف
نیروی انسانی مورد نیاز
تخصص و میزان تحصیلات
تعداد
1
مدیر طرح و مدیر فنی تولید
لیسانس – تکنسین
1
2
کارمند اداری و پشتیبانی و حسابدار
دیپلم -تکنسین
2
3
کارگرفنی ما هر تولیدی و تعمیراتی
دیپلم – تکنسین
2
6
کارگرفنی نیمه ما هر و ساده
زیر دیپلم
3
7
راننده
زیر دیپلم
1
8
نگهبان و سرایدار و آبدارچی
زیر دیپلم
1
جمع
10

برآورد مواد اولیه مصرفی:
میزان مصرف مواد اولیه طرح به طور کامل تابع میزان ظرفیت آن می باشد . از طرف دیگر بخشی از ماده اولیه به صورت پرت از آن جدا خواهد شد که لازم است این پرت به ظرفیت تولید ا ضا فه شده و حاصل جمع به عنوان میزان مصرف سالیانه مواد اولیه مورد توجه قرار گیرد . مقدار پرت عمدتاً 10% در نظر گرفته می شود.

ردیف
نام مواد
میزان مصرف
واحد
محل تامین
1
چوب
1500
متر مکعب
داخل
2
میخ و پیچ
490.000
عدد
داخل
3

چسب چوب
6000
کیلو گرم
داخل
4
نئوپان M 16
5000
ورق
داخل
5
نئوپان M 5
1000
ورق
داخل
6
چوب روسی
2000
متر مکعب
داخل
7
MDF 16 M
500
ورق
داخل
8
MDF 8 M
750
ورق
داخل
9
روکش چینی
10
صندوق
داخل
10
3 لایه چینی
1000
ورق
داخل
11
روکش راش
500
متر
داخل
12
روکش دوکار
600
متر مربع
داخل
13
ملا میته
500
ورق
داخل

برآورد زیر بنای ساختمانهای صنعتی و غیر صنعتی:

محاسبه زیر بنا ومساحت مورد نیاز
اختصاص فضای مناسب و کا فی جهت امور تولیدی و تجهیزات کارخا نه وسهولت تردد و جا بجایی کارکنان ومواد حا ئز ا همیت میباشد.لذا مساحت مربوط به هر یک از قسمتهای واحد تولیدی شامل سالن تولید،ا نبارها،تاسیسات،آزمایشگاه،ساختمانهای اداری وغیر تولیدی وزمین ومحوطه در این قسمت برآورد می گردد.

محاسبه سالن تولید:
برای محاسبه سالن تولید ، ا بتدا فضای استا ندارد دستگاهها با مراجعه به کاتالوگها استخراج، سپس با توجه به خصوصیات کاری هر تجهیز ،فضای مورد نیاز جهت مواد اولیه و محصول خروجی آن محاسبه شده و به مساحت اولیه اضا فه می گردد.
محاسبه ا نبار ها
با در نظر گرفتن ،مصرف سالیانه مواد اولیه،تولید سالیانه ، زاویه قرار هر یک و وزن آنها مساحت هر انبار برای ذخیره یک ماه تعیین می گردد.

ردیف
شرح
مقدار
واحد
1
سالن تولید
400
مترمربع
2
ا نبار مواد اولیه
100
متر مربع
3
انبار محصول
150
متر مربع
4
ساختمان اداری و سرویس ها
40
مترمربع
5
ساختمان نگهبانی و سرایداری
50
مترمربع
6
سایر (آزمایشگاه، رختکن ، غذاخوری و ….
60
مترمربع

تجهیزات و تاسیسات عمومی وانرژی مصرفی سالیانه

عنوان
شرح
برق رسانی
شبکه داخلی، سه فاز kw 100، به همراه تا بلو برق و کا بل کشی
آب رسانی
شبکه داخلی، حق ا نشعاب آب 2/1 اینچ ، لوله کشی
سوخت رسانی
حق انشعاب ، لوله کشی گاز
وسایل گرمایش وسرمایش وایمنی
بخاری،کولر، کپسول اکسیژن ،کمکهای اولیه
ارتبا طی
تلفن ثابت 3 خط،همراه 2 خط
اطفاء حریق
کپسول و شیلنگ آتش نشانی

برآورد مصرف انرژی سالیانه
آب :
انواع آب مورد نیاز در این واحد عبارتند از :
آب مورد نیاز جهت شستشو و آبیاری فضای سبز :
برای آبیاری فضای سبز کارخانه به ازای هر متر مربع فضای سبز 5/1 لیتر در روز آب در نظر گرفته می شود و جهت شستشوی کارخانه نیز سالیانه 3m 250 آب تخمین زده شده است .
آب مورد نیاز جهت آشامیدن ، حمام و آشپزخانه :
موارد فوق به ازای هر نفر 150 لیتر در روز در نظر گرفته می شود . بدین ترتیب چون تعداد پرسنل در سه شیفت برای کارخانه ، 12 نفر پیش بینی شد ه مقدار آب مورد نیاز این واحد جهت مصارف فوق حدود 450 متر مکعب در سال تخمین زده می شود.

شرح
مقدار مصرف (متر مکعب)
آب جهت تولید
0
آب مورد نیاز برای آشامیدن و نیاز آفراد
450
آب مورد نیاز برای آبیاری و شستشوی کارخانه
250
مجموع
700

برق:
الکتریسیته مورد نیاز در خط تولید:
برای این خط تولید برق سه فاز با ولتاژ 380 ولت، با توان kw 100 مورد نیاز است.
ا نرژی الکتریکی مورد نیاز در بخش تولید برای ماشین آلات kw 50 می باشد .
الکتریسیته مورد نیاز جهت روشنایی:
توان لازم برای روشنایی سوله خط تولید ، سوله انبار مواد اولیه ، سوله انبار محصول، سوله تاسیسات برقی و سوله سیستم خنک کننده ، هوای فشرده و سیستم اطفاء حریق بطورمتوسط w15 به ازاء هر متر مربع در نظر گرفته می شود . همچنین برای ساختمانهای اداری و رفاهی نیز توان مورد نیاز برای روشنایی معادل w 35 به ازای هر متر مربع در نظر گرفته شده است .

ردیف
شرح
متراژ
مقدار مصرف
مقدارمصرفKW
1
سالن تولید
400

6
2
انبار مواد اولیه
100

5/1
3
انبار محصول
150

25/2
4
ساختمان اداری و سرویس ها
40

1
5
ساختمان نگهبانی و سرایداری
50

1
6
روشنایی محوطه
1600

5/8

جمع
20

مجموع مصرف برق به شرح ذیل می باشد:

شرح
توان کل kw
ماشین آلات خط تولید
65
روشنایی
20
سرمایش، گرمایش و تهویه
5
سرویس های جا نبی
10
مجموع
100

سوخت:
فرایند : نیاز نمی باشد.
گرمایش : در این واحد گاز طبیعی برای گرمایش بکار برده می شود .جهت گرمایش ساختمانها میزان سوخت مورد نیاز برای هر 100 متر مربع ازساختمانها ، 25 متر مکعب گاز طبیعی در روز است که با توجه به استفاده 150 روز از سال ، میزان گاز مورد نیاز سالانه حدودا m3 26.500 می باشد .

سوخت خودروها و وسایل حمل و نقل نیز در جدول زیر آمده است :

شرح
واحد
مصرف روزانه
مصرف سالانه
آب مصرفی
M3
3/3
1000
برق مصرفی
kwh
800
240.000
سوخت
مصرفی
گازوئیل
lit
0
0

گاز
M3
88
26.500

بنزین
lit
20
6.000

فصل سوم

بررسی اقتصادی

( بازار )

وضعیت عرضه و تقاضا
– بررسی ظرفیت بهره برداری و روند تولید از آغاز برنامه سوم تاکنون
طبق آمار رسمی منتشر شده از سوی وزارت صنایع و معادن، در حال حاضر تعداد 18 پروانه بهره برداری صادره MDF به ظرفیت اسمی 391325 متر مربع در زمینه محصولات ساخته شد صادرشده که عمده تولید کنندگان این محصول در استانهای تهران و گیلان قرار دارند لیکن به دلیل احتیاج مبرم تمامی شهرهای کشور و نیز عدم توجیه پذیر بودن حمل و نقل این محصول درمسافت های طولانی تقریبا در اکثر استانها تولید کننده وجود دارد. ذکر این نکته ضروریست که باتوجه به موانع ومشکلات خطوط تولید ظرفیت واقعی طرحها معمولا بسیار پایین تر از ظرفیت اسمی می باشد که برای این طرح حداکثر ظرفیت عملی 85 % ظرفیت اسمی می باشد.

واحدهای فعال در زمینه محصولات ساخته شده از MDF

ردیف
نام واحد
استان
ظرفیت
واحد سنجش
1
شرکت تولیدی صنعتی چوبی پارلاق
آذربا یجان غربی
15360
متر مربع
2
شرکت تعاونی مصنوعات فلزی ذوالفقار تابنده
اردبیل
2500
متر مربع
3
بادریس سازه های چوبی
تهران
900
متر مربع
4
حمید امینی ثانی
خراسان رضوی
20000
متر مربع
5
ابراهیم مرادی
خوزستان
2000
متر مربع
6
شرکت اشیک چوب
خوزستان
40000
متر مربع
7
نوین چوب خوزستان
خوزستان
20000
متر مربع
8
شرکت مجتمع چوبین نقش رضوان
سمنان
100000
متر مربع
9
شرکت فرآورده های چوبی حاشیه کویر
قم
31200
متر مربع
10
منوچهر سعدوند
کرمانشاه
860
متر مربع
11
شرکت تعاونی 1454 مصنوعات چوبی ماه نما غرب
کردستان
500
متر مربع
12
صنایع چوبی و فلزی ناصرکرمان
کرمان
100000
متر مربع
13
آرمین احمدی نژاد چوبری
گیلان
2080
متر مربع
14
حمید هدایتی میشامندانی
گیلان
5300
متر مربع
15
شرکت سراسازان گیلان
گیلان
3125
متر مربع
16
شرکت تهران کابین خلیج فارس
هرمزگان
42500
متر مربع
17
شرکت مصنوعات چوبی نوح بندر هرمزگان
هرمزگان
2200
متر مربع
18
شرکت تعاونی صنایع چوب تک سازان اقاقیا
همدان
2200
متر مربع

ماخذ: وزارت صنایع و معادن- مرکز آمار و اطلاع رسانی

*- میزان تولید محصولات ساخته شده از MDF طی سالهای گذشته (مترمربع )

سال
ظرفیت اسمی
ظرفیت عملی با راندمان 85 درصد
1381
355345
302044
1382
387084
329022
1383
422044
358738
1384
460382
391325

-بررسی وضعیت طرحهای جدید و طرح های توسعه در دست اجرا
طبق آمار و اطلاعات موجود در مرکز آمار و اطلاع رسانی وزارت صنایع و معادن 430 طرح در وجود دارد که تعداد 34 واحد MDF دست احداث در خصوص محصولات ساخته شده از نعتی دارای پیشرفت فیزیکی بوده و باقی واحدهای صنعتی هیچ پیشرفتی نداشته اند.

مشخصات واحدهای صنعتی دارای پیشرفت فیزیکی

ردیف
نام واحد
نام استان
ظرفیت
واحد سنجش
درصد پیشرفت
1
شرکت افرا درب سلماس
اردبیل
10000
متر مربع
25
2
شرکت سهامی خاص اروم نوین صنعت طلائی
تهران
10000
"
2
3
شیرزاد نجفی
تهران
300
"
15
4
عبدا… رضائی
تهران
5000
"
10
5
علی اصغر موسی زاده
آذر. غربی
1500
"
48
6
عین ا… اسماعیل زاده
آذر. غربی
4000

36
7
فرهاد جودی ثانی
آذر. غربی
2000

20
8
مقصود سلماسیان
اردبیل
10000

15

9 – منوچهر طاهری آذربایجان غربی 2000 متر مربع 10
10 – نادر طالب زاده آذربایجان غربی 10000 متر مربع 10
– 11 عبدالرضا عباسیان آذر اردبیل 3000 متر مربع 21
– 12 شرکت صنایع چوب زاگرس ایلام 12000 متر مربع 99
-13 محمد احمدی ایلام 8000 متر مربع 1
14 -معین منصوری ایلام 12000 متر مربع 1
15 -رضا حنیفه لو زنجان 5000 متر مربع 75
-16 پرویزشیرگیرنیازآبادی سمنان 1000 متر مربع 5
-17 حمیدبهرامعلی سمنان 20000 متر مربع 56
18 -شرکت سنگسرآناهیتا سمنان 7000 متر مربع 27
19 -شهرام گودرزی سمنان 1500 متر مربع 5
20 -کاظم کریمی هارونی سمنان 2000 متر مربع 18

-21 شیرین خردمند سیستان و بلوچستان 10000 متر مربع 10
-22 نرگس جمالی شهری سیستان و بلوچستان 7500 متر مربع 10

-23 رضا وفادوست تهران 2500 متر مربع 10
-24 ضیاالدین صدیقیانی تهران 2000 متر مربع 5
25 -بهزاد امیری پریان وبرزان لهونی سنندج 10000 متر مربع 3
-26 محیط آرای گلستانه گلستان 6000 متر مربع 15
-27 امیر آذرگون گیلان 7000 متر مربع 49
-28 جلال رحیم پور بیدرونی گیلان 5000 متر مربع 72
-29 سید مجید زاهدی گیلان 1200 متر مربع 55
30 -شرکت چوبین بندر گیلان 1000 متر مربع 60
-31 علی محمدی منش گیلان 2000 متر مربع 57
32 -محمد جان برهانی بارفروش واسماعیل رنجبر مازندران 3000 متر مربع 19
-33 ابراهیم کردستانی هرمزگان 3000 متر مربع 1
-34 احمد فرح بخش هرمزگان 10000 متر مربع 1
32 -خانم لیلا دارایی همدان 50000 متر مربع 10
-33 سیداسماعیل شیخ الاسلامی همدان 2000 متر مربع 10
-34 مجید موحدی همدان 38560 متر مربع 90
ماخذ: مرکز آمار و اطلاع رسانی وزارت صنایع و معادن

تاریخ بهره برداری از طرحهای با پیشرفت بیش از 74 درصد تا پایان سال 86 ، بین 50 تا74 رصد در سال 1387 ، واحدهای بین 25 تا 49 درصد در سال 1388 و واحدهای بین 1 تا 24 رصد در سال 1389 فرض شده است. درصد استفاده از ظرفیت طرحهای در دست اجرا برای ال اول 65 درصد و به ترتیب در سالهای آتی 75 و در نهایت 85 درصد در نظر گر فته شده ست. بدین ترتیب ظرفیت طرحهای در دست اجرا طی سالهای آتی طبق جدول زیر برآورد شده ست.

– مقدار واردات

واردات مصنوعات چوبی در سال 1383 از نظر وزنی به 1582591 کیلو گرم و از نظر ارزش به 6423هزار دلار بالغ گردید که از نظر وزنی 74 درصد و از نظر ارزش بیش از دو برابر شده است.
ماخذ:سالنامه بازرگانی خارجی ایران

– بررسی روند مصرف از آغاز برنامه
به علت عدم دسترسی به اطلاعات مورد نیاز جهت تحلیل به روش آماری و اقتصاد سنجی از روش برآورد مصرف ظاهری مطابق با رابطه زیر استفاده شده است.
C = Y+M-X ادرات می باشد. شایان ذکر است X واردات و M ، تولید داخلی Y ، نماد مصرف C که در آنکه میزان صادرات محصولات در قسمت بعدی گزارش آورده شده است. بنابراین در جدول زیر عملکرد مصرف در سالهای 1381 تا 1384 آورده شده است.

– روند مصرف محصول از آغاز برنامه (مترمربع)

سال
تولید داخلی
واردات
صادرات
مصرف ظاهری ( تقاضا )
1381
302044
78710
7985
372769

1382
329022
69478
66331
332169

1383
358738
144814
9431
494120

1384
391325
237407
5439
623293
1385
422631
270644
6091
687184

– بررسی نیاز به محصول با اولویت صادرات تا پایان برنامه چهارم

در این بخش تقاضای سال های آینده را با استفاده از آمار سال های گذشته به روش رگرسیون پیش بینی کرده ایم همچنِین همانطور که گفته شد با توجه به آنکه حمایت های گمرکی لازم از تولید کنندگان این محصولات جهت صادرات صورت می پذیرد و با توجه به مقایسه تولید داخلی و صرف می توان نتیجه گرفت که در صورت احداث واحد جدید می بایست تولیدات خود را جایگزین واردات نماید.

پیش بینی نیاز به محصول

سال
پیش بینی مقدار تقاضا ( متر مربع )

1387
837581
1388
925690
1389
1023805
1390
1133134

محاسبات

مالی واقتصادی

پرسشنامه ایجاد واحدهای صنعتی کوچک

1- محل اجرای طرح

2- مشخصات متقاضی

نام ونام خانوادگی
نام پدر
ش. ش
تحصیلات
تجربه

0
0
.
0

3- نوع و میزان و قیمت فروش محصولات تولیدی ( فروش کل )

ردیف
نام محصول
میزان تولید سالیانه
قیمت واحد (ریال)
قیمت فروش(هزار ریال)
1
محصولات ساخته شده از MDF
300 متر مربع
850.000
255.000
2
درب چوبی پرسی
2000 متر مربع
950.000
1.900.000
3
تزئینات چوبی (دکوراسیون )
300 متر مربع
700.000
210.000
4
مبلمان اداری
100 دست
1.200.000
120.000

میز ناهار خوری
100 دست
1.000.000
100.000
جمع
2.585.000

4- زمین

مساحت(متر مربع)
قیمت واحد(ریال)
قیمت کل (هزار ریال)
1600
1000.000
160.000

ردیف
شرح کار
مقدار کار
قیمت واحد (ریال)
کل هزینه (هزار ریال)
1
تسطیح و خاک برداری
1500 مترمربع
15.000
22.500
2
حصارکشی (با ارتفاع 5/2)
234 متر
350.000
81.900
3
جدول گذاری
100
150.000
15.000
4
خیابان کشی و آسفالت
100
50.000
5.000
5
پارکینگ
0
0
0
6
فضای سبز
200 مترمربع
80.000
16.000
7
روشنایی
50
90.000
4.500
8
سایر
0
0
0
جمع
144.900
5- محوطه سازی

6- ساختمان و ابنیه صنعتی و غیر صنعتی

ردیف
شرح
مقدار
واحد
قیمت واحد(ریال)
کل هزینه (هزار ریال)
1
سالن تولید
400
مترمربع
1.500.000
600.000
2
انبار مواد اولیه
100
متر مربع
1.400.000
140.000
3
انبار محصول
150
متر مربع
1400.000
210.000
4
ساختمان اداری و سرویس ها
40
مترمربع
1.600.000
64.000
5
نگهبانی و سرایداری
50
متر مربع
1.400.000
70.000
6
سایر
60
مترمربع
1.600.000
96.000
جمع
1.180.000

7- وسایل وتجهیزات اداری وآزمایشگاهی

ردیف
شرح
تعداد
قیمت واحد(ریال)
قیمت کل(هزار ریال)
1
کامپیوتر و متعلقات
2
5.000.000
12.000
2
میز اداری و متعلقات
3
800.000
2.400
3
کمد و بوفه
3
650.000
1950
4
اثاثیه و ملزومات اداری


700
5
سایر موارد(فکس و..)


4.000
جمع کل
21.000

8- ماشین آلات و تجهیزات خط تولید

ردیف
نام ماشین آلات و تجهیزات
تعداد
قیمت واحد ( ریال)
قیمت کل (هزار ریال)
1
دستگاه پرس گاری
1
200.000.000
200.000
2
دستگاه هفت کاره اتومات
1
70.000.000
70.000
3
دستگاه اره فلکه
1
10.000.000
10.000
4
دستگاه برش اتومات
1
70.000.000
70.000
5
دستگاه برش ریلی MDF
1
50.000.000
50.000
6
ابزار و دستگاههای مونتاژ
3 دست
30.000.000
90.000
هزینه نصب و راه اندازی ( 3 تا 5 %) قیمت کل ماشین آلات
19.000
جمع
509.000

9- تاسیسات عمومی و تجهیزات

عنوان
شرح و توضیحات
قیمت (هزار ریال)
برق رسانی
شبکه داخلی و حق انشعاب kw 100
100.000
آب رسانی
شبکه داخلی و حق انشعاب آب
30.000
سوخت رسانی
حق انشعاب ، شبکه داخلی
25.000
وسایل گرمایش و سرمایش و ایمنی
بخاری-کولر-کپسول اکسیژن-کمکهای اولیه
20.000
ارتباطی
تلفن ثابت 2 خط و همراه2 خط
9.000
ا طفا حریق
کپسول و شیلنگ آتش نشانی

20.000
سایر
متفرقه ( لوازم و تجهیزات آزمایشگاه،و….
20.000
جمع
224.000

10- وسایل حمل و نقل

ردیف
شرح وسایل
وضعیت دارایی
مشخصات فنی
تعداد
قیمت واحد (هزارریال)
قیمت کل (هزار ریال)
1
وانت بار
مورد نیاز
پیکان
1
70.000
70.000
جمع
70.000

1- برآورد مواد اولیه مصرفی سالیا نه

ردیف
نام مواد
میزان مصرف
واحد
قیمت واحد ( ریال )
قیمت کل (هزار ریال)
1
چوب
500
متر مکعب
50000
25.000
2
میخ و پیچ
150.000
عدد
130
19.500
3

چسب چوب
6000
کیلو گرم
10.000
60.000
4
نئوپان M 16
500
ورق
180.000
90.000
5
نئوپان M 5
200
ورق
50.000
10.000
6
چوب روسی
1000
متر مکعب
30.000
30.000
7
MDF 16 M
200
ورق
850.000
170.000
8
MDF 8 M
120
ورق
500.000
60.000
9
روکش چینی
10
صندوق
80.000
800
10
3 لایه چینی
1000
ورق
80.000
80.000
11
روکش راش
500
متر
30.000
15.000
12
روکش دوکار
600
متر مربع
80.000
48.000
13
ملا مینه
500
ورق
500.000
250.000
جمع
858.300

12- برآورد هزینه استهلاک
شرح
ارزش دارایی (هزار ریال)
درصد
هزینه سالیانه (هزار ریال)
محوطه سازی
144.900
5%
7245
ساختمان
1.180.000
5%
59.000
ماشین آلات و تجهیزات
509.000
10%
50.900
تاسیسات
224.000
10%
22.400
وسایل حمل و نقل
70.000
10%
7000
وسایل دفتری وآزمایشگاهی
21.000
10%
2.100
پیش بینی نشده
107.445
10%
10.744
جمع کل
105.389

13- برآورد هزینه انرژی (آب، برق و سوخت مصرفی)

شرح
واحد
مصرف روزانه
مصرف سالانه
هزینه واحد(ریال)
هزینه کل(هزار ریال)
آب مصرفی
مترمکعب

700
1000
700
برق مصرفی
کیلووات ساعت
800
240.000
800
192.000
سوخت مصرفی
گازوئیل
لیتر
0
0
0
0

گاز
مترمکعب
83.3
26.500
300
7950

بنزین
لیتر
20
6000
1.000
6000
جمع
206.650

14- بر آورد هزینه تعمیرات و نگهداری

شرح
ارزش دارائی(هزار ریال)
درصد
هزینه تعمیرات سالیانه (هزار ریال)
ساختمان
1.180.000
2%
23.600
محوطه سازی
144.900
2%
2898
ماشین آلات و تجهیزات
509.000
5%
25.450
تاسیسات
224.000
5%
11.200
وسایل دفتری و آزمایشگا هی
21.000
2%
420
وسایل حمل و نقل
70.000
10%
7000
جمع
70.568

15- بر آورد حقوق و دستمزد و نیروی انسانی
ردیف
نیروی انسانی مورد نیاز
تخصص و میزان تحصیلات
تعداد
متوسط حقوق ماهیانه (ریال)
جمع حقوق سالیانه(هزار ریال)
1
مدیر طرح و کارشناس تولید
مهندس صنایع
1
4.500.000
54.000
2
کارمند اداری و پشتیبانی و حسابدار
دیپلم – تکنسین
1
2.500.000
30.000
3
کارگرفنی ماهر تولیدی و تعمیراتی
دیپلم – تکنسین فنی
3
2.500.000
90.000
4
کارگر فنی نیمه ماهر و ساده
دیپلم
3
2.000.000
72.000
5
راننده
زیر دیپلم
1
2.000.000
24.000
6
نگهبان و سرایدار و آبدارچی
زیر دیپلم
1
2.000.000
24.000
جمع
10

294.000
مزایا و حق بیمه کارفرما در سال به میزان 28%کل حقوق سالیانه پرسنل

82.000
جمع کل

376.000

جمع نیروی انسانی مورد نیاز 10 نفردر یک شیفت و یا 300 روز کاری در سال می باشد.

16- بر آورد سرمایه ثابت:

الف – هزینه های سرمایه ای
شرح
مبلغ (هزار ریال)
زمین
160.000
محوطه سازی
144.900
ساختمان
1.180.000
ماشین آلات و تجهیزات
509.000
وسایل دفتری و آزمایشگاهی
21.000
تاسیسات
224.000
وسایل حمل و نقل
70.000
پیش بینی نشده ( 5% مقادیر بالا )
115.445
جمع کل
2.424.345

ب- هزینه های قبل از بهره برداری

شرح
مبلغ (هزار ریال)
هزینه های تهیه طرح، مشاوره، اخذ مجوز، حق ثبت قراراداد بانکی (1% هزینه سرمایه ای)
24.243
هزینه آموزس پرسنل (1% کل حقوق سالانه)
3760
هزینه های راه اندازی و تولید آزمایشی
30.000
جمع
58.003

سرمایه ثابت = مجموع مقادیر فوق = 2.482.348 هزار ریال

17- برآورد سرمایه در گردش

عنوان
شرح
مبلغ (هزار ریال)
مواد اولیه و بسته بندی
مدت 1 ماه مواد اولیه
71.525
حقوق و دستمزد
2 ماه حقوق و مزایا
62.666
تنخواه گردان
2 ماه هزینه انرژی و تعمیرات و نگهداری
46.202
جمع
180.393

18- نحوه سرمایه گذاری

شرح
سهم متقاضی
تسهیلات بانکی
جمع(هزار ریال)

مبلغ
درصد
مبلغ
درصد

سرمایه ثابت
499.348
20%
1.983.000
80%
2.482.348
سرمایه در گردش
54.569
45%
99.216
55%
180.393
جمع کل سرمایه گذاری
410.525
16%
2.082.216
84%
2.492.741

19- هزینه های تولید سالیانه

شرح
مبلغ(هزار ریال)
هزینه مواد اولیه و بسته بندی
858.300
هزینه حقوق و دستمزد
376.000
هزینه انرژی (آب ، برق، سوخت)
206.650
هزینه نگهداری و تعمیرات
70.568
هزینه پیش بینی نشده تولید (5 درصد اقلام بالا)
75.576
هزینه اداری فروش(1% اقلام بالا)
15.871
هزینه تسهیلات مالی (2% مقدار وام سرمایه ثابت)
39.717
هزینه بیمه کارخانه (دو هزارم سرمایه ثابت)
4965
هزینه استهلاک
105.389
هزینه استهلاک قبل از بهره برداری (20% هزینه های قبل از بهره برداری)
11.600
جمع کل
1.764.636

20- قیمت تمام شده = تولید سالیانه / هزینه تولید سالیانه
با توجه به اینکه محصول تولیدی بیش از یک نوع می باشد لذا قیمت تمام شده را به طور دقیق نمی توان برای هر یک از محصولات محاسبه نمد لذا با تقریب قیمت تمام شده را برای محصول عمده که در این طرح درب چوبی پرسی می باشد محاسبه می نمائیم:
1.764.636 برا بر است با 882.000 ریال جهت هر متر مربع درب چوبی پرسی
2000
21- قیمت فروش = قیمت فروش به تفکیک در جدول شماره 3 آمده است.
شرح هزینه
هزینه متغیر
هزینه ثابت
هزینه کل(هزلر ریال)

مقدار
درصد
مقدار
درصد

مواد اولیه و بسته بندی
858.300
100%
0
0%
858.300
حقوق و دستمزد
94.000
25%
282.000
75%
376.000
هزینه انرژی
165.320
80%
41.330
20%
206.650
تعمیرات
52.926
75%
17.642
25%
70.568
پیش بینی نشده
60.461
80%
15.115
20%
75.576
اداری و فروش
0
0%
15.871
100%
15.871
هزینه تسهیلات مالی
0
0%
39.717
100%
39.717
بیمه کارخانه
0
0%
4965
100%
4965
هزینه استهلاک
0
0%
105.389
100%
105.389
استهلاک قبل از بهره برداری
0
0%
11.600
100%
11.600
جمع هزینه های تولیدی
1.231.007

533.629

1.764.636
– محاسبه نقطه سر به سر

نقطه سر به سر = 39%

هزینه های تولید و مقدار تولید بر اساس 100% ظرفیت محاسبه گردیده است. درصورتیکه پیش بینی می شود در سال اول معادل 70% ظرفیت و سال دوم به ظرفیت اسمی برسد.

23- سرمایه: (هزار ریال)
ثابت: 2.482.348
در گردش: 180.393
24- سود وزیان ویژه
سود و زیان ویژه = 820.364

ارزش ا فزوده ناخالص 1.449.482

ارزش ا فزوده خالص 1.286.090

نسبت افزوده ناخالص به فروش 56

نسبت ا فزوده خالص به فروش 50

نسبت ا فزوده خالص به سرمایه گذاری کل 51

26- سرمایه ثابت سرا نه: 248.234

27- کل سرمایه گذاری سرا نه: 249.274

28- نرخ بازدهی سرمایه: 33 %

29- دوره برگشت سرمایه: 3.04

برآورد هزینه های سرمایه گذاری طرح

ردیف
شرح هزینه های سرمایه گذاری
انجام شده
هزینه های باقی مانده
جمع کل(هزار ریال)

شرکت(هزار ریال)
بانک(هزار ریال)
شرکت(هزار ریال)
بانک(هزار ریال)

1
زمین
0
0
160.000
0
160.000
2
محوطه سازی
0
0
144.900
0
144.900
3
ساختمان
0
0
0
1.180.000
1.180.000
4
ماشین آلات و تجهیزات
0
0
0
509.000
509.000
5
تاسیسات
0
0
0
224.000
224.000
6
ابزار و تجهیزات دفتری و آزمایشگاهی
0
0
21.000
0
21.000
9
وسائط نقلیه
0
0
0
70.000
70.000
11
هزینه های قبل از بهره برداری
0
0
58.003
0
58.003
12
هزینه های پیش بینی نشده
0
0
115.445
0
115.445
جمع هزینه های ثابت
0

499.348
1.983.000
2.482.348
سرمایه در گردش
0
0
54.569
99.216
180.393
جمع کل هزینه های سرمایه گذاری
0
0
410.525
2.082.216
2.492.741

50


تعداد صفحات : 50 | فرمت فایل : word

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود