به نام خدا
طرح توجیهی فنی، اقتصادی، مالی
تولید :
" انواع کنسانتره "
( دام ، طیور ،آبزیان)
چکیده طرح:
مشخصات کلی طرح
عنوا ن
تولید انواع کنسانتره (دام،طیور،آبزیان)
ظرفیت طرح
21000 تن
مواد اولیه
جو،ذرت،سبوس گندم،کنجاله،پودر ماهی، …..
محل تامین ماده اولیه
داخلی
محل اجرای طرح
بجنورد
بررسی بازار
میزان مصرف سالانه داخلی(تن)
4.373.573
میزان واردات
3.532.000 تن در سال
میزان صادرات
9.870 تن در سال
پیش بینی میزان صادرات
4.504.780 تن
تولیدات داخل استان
6000 تن در سال
مباحث اقتصادی طرح
اشتغال (نفر)
50
تعداد روز کاری در سال
300
مساحت زمین (متر مربع)
5000
قیمت فروش محصول (تن)
2.400 هزار ریال
فروش سالیانه
45.360.000ریال
سرمایه ثابت
9.608.442هزار ریال
سرمایه در گردش
3.348.756هزار ریال
نقطه سر به سر
45%
دوره برگشت سرمایه
3.22
بازده سرمایه
31%
تسهیلات بانکی سرمایه ثابت
7.724.000 هزار ریال
تسهیلات بانکی سرمایه در گردش
2.009.254 هزار ریال
فصل اول
تعریف،ویژگیها ومشخصات فنی محصول
بررسی بازار وقیمت فروش محصول
استاندارد محصول
بررسی کالاهای جایگزین
مقدمه
تغذیه علمی است که دانش بیوشیمی و فیزیولوژی را تواما و با مفهومی مشترک در ارتباط با یک
ارگانیزم و تامین غذای آن بیان میکند . تغذیه شامل جریانی است که در آن سلولهای بدن موجود زنده با بخشی از محیط شیمیایی خارج که برای تامین مواد مورد نیاز جهت انجام مطلوب واکنش های متابولیکی و شیمیایی برای رشد، نگهداری، کار و تولید ضروری است در ارتباط می باشد.
غذا به ماد ه ای اطلاق می شود که حیوان بتواند پس از خوردن، آن را هضم و جذب کرده و به مصرف برساند. به آن قسمت از ماده غذایی که به مصرف واقعی حیوان می رسد، ماده ی مغذی گفته می شود.
استفاده از خوراک آماده برای تغذیه دام به واسطه ایجاد امکان مصرف ضایعات صنعتی و پسماند های کشاورزی در جهت کسب ارزش افزوده و همچنین سهولت حمل و نقل، در سالهای اخیر رو به فزونی نهاده است.
ضمن اینکه تغذیه دام با این نوع خوراک می تواند از بروز امراضی که به دلیل وجود الودگی های
مختلف در غذای دام پدید می اید جلوگیری نماید.
برای ایجاد شرایط بهره بردار ی اقتصادی از دام باید مجموعه ای از مواد که در یک نوع علوفه به تنهایی گرد هم نمی آیند با هم مخلوط و آسیاب نمود . این ترکیب کنسانتره ای را تشکیل می دهد که متشکل از مجموعه ای از مواد غذایی است که قادر است همه عناصر و مواد ضروری بدن دام را در حد نیاز آن برطرف ک ند.مواد موجود در کنسانتره عبارتند از انواع پروتئین ها که از موادی چون کنجاله پنبه تامین می شود، کربوهیدراتها که از غلات و ملاس و تفاله چغندر تشکیل می گردد، چربی ها ، مواد معدنی وانواع ویتامینها.
تعریف، ویژه گیها و مشخصات محصول
معرفی محصولات خوراک هاى علوفه اى و کنسانتره دام
الف – علوفه ها
هرگونه خوراک گیا هى و پرحجم که ارزش غذایى داشته باشد و خوش خوراک هم باشد، علوفه نام
دارد.
یونجه یابیده : این علوفه ارزش غذایى زیادى دارد . یونجه به عنوان یک غذاى عالى در تغذیه دام به خصوص براى گاو شیرى استفاده مى شود. پروتئین و کلسیم بالاى این علوفه نشانه مرغوب بودن آن است. زمان برداشت یونجه وقتى است که یک سوم بوته ها به گل بنشینند . در جیره غذایى گاو شیرى، بین دو تا چهار کیلوگرم یونجه در روز کافى و مناسب است.
علف باغ : این علف در تغذیه گاو شیرى و پروارى استفاده مى شود. به دلیل داشتن رشت ه هاى بلند،نشخوار دام ها را زیاد م ى کند. به علاوه در گاوهاى شیرى باعث بیشترشدن چربى شیر مى شود . براى جلوگیرى ازخارج شدن سریع خوراک هاى آردى از بدن دام هاى پروارى از این علوفه استفاده مى کنند.
کاه به علت خشک و پرحجم بودن، ارزش غذایى زیادى براى دام ها ندارد. از نظر ارزش غذایى، کاه جواز کاه گندم بهتر است . همچنین کاه گندم از کاه برنج بهتر است . براى دام هاى سنگین بهتر است که کاه به صورت رشته هاى بلند باشد . مصرف کاه باید کم و به مقدار لازم باشد. هر چه مقدار این علوفه درجیره غذایى دام ها بیشتر باشد، جلوى هضم و مصرف بیشتر غذا را مى گیرد. بهتر است کاه را همیشه بعد از خوراک هاى دیگر به دام ها داد.
اگر کاه و علوفه هاى مانند آن به صورت غنى شده به دام ها داده شوند . ارزش غذایى بیشتر مى دارند .براى گاوهاى خشک مى توان مقدار بیشترى از این علوفه در جیره غذایى قرار داد.
سیلوها: براى استفاده بیشتر و بهتر از علوفه هاى خشک و هضم بهتر این علوفه ها، آنها را سیلو
مى کنند.
ب – خوراک هاى فشرده شده یا کنسا نتره دامى
علوفه هاى آر دى و خوراک هایى که از رشته هاى کمى تشکیل شده اند ر ا خوراک هاى کنسا نتره اى مى گویند. وقتى مقدار مشخصى از ماده هایى مانند جو، سبوس، تفاله چغندر قند، کنجاله تخم پنبه را با تکمیل کننده هاى معدنى و ویتامینى مخلوط کنند، خوراک کنسانتره تهیه مى شود.
براى برطر ف کردن نیاز غذایى دا م هایى که تولید بالایى دارند، علاوه بر علوفه باید مقدار مشخصى ازکنسانتره دامى هم استفاده کرد . به گاوهاى بومى و دورگ روستایى که بیشتر از هشت کیلوگرم شیرتولید مى کنند، باید مقدار مشخصى کنسانتره دامى داد.
به دامداران عزیز سفارش مى شود اگر خوراک را از کارخانه خریدارى مى کنند، در هنگام تهیه و
مخلوط کردن کنسانتره در کارخانه حضور داشته باشند . به این ترتیب، م ى توانند کنترل کنند که
از هرماده اى به مقدار مشخص و لازم در کنسانتره مخلوط شده است و جلوى هرگونه تقلب گرفته شود.
براى تهیه کنسا نتره به وسیله خود دامدار، مى توانید از دستور زیر استفاده کنید . این دستور براى گاوشیرى که بین ده تا پانزده کیلوگرم شیر تولید مى کند، مناسب است.
مقدار جو سى و پنج تا چهل درصد، سبوس گندم سى تا سى و پنج درصد، تفاله چغندر قند هشت
تا ده درصد، کنجاله تخم پنبه پنج تا هفت درصد، نمک نیم درصد و سبوس برنج شش تا هشت درصدباید باشد. به این ماده ها مقدارى کربنات کلسیم یا دى کلسیم فسفات هم اضافه مى کنند.
نکته هاى مهم در تغذیه مخلوط علوفه و کنسانتره براى گاوهاى شیرى روستایى که تولید شیر آنان به هفت تا هشت کیلو گرم مى رسد، لازم نیست که از کنسانتره استفاده کنید . با علوفه هاى مرغوب مى توان نیاز غذایى این دام ها را برطرف کرد . ولى براى گاوهایى که در روز بیشتر از هشت کیلوگرم شیر تولید مى کنند، باید از کنسانتره استفاده کرد.
براى این گاوها در برابر هر یک کیلوگرم شیر تولیدى، نیم کیلوگرم کنسانتره دامى لازم است . براى
مثال اگر گاوى چهارده کیلوگرم شیر تولید مى کند، باید روزانه هفت کیلوگرم کنسانتره به اضافه مقدارلازم علوفه تازه و مرغوب بخورد.
تغییر جیره غذایى دام باید با احتیاط کم کم انجام شود . تا باعث ک م شدن تولید نشود . اگر در غذاى دام از ضایعات استفاده مى شود باید با توجه به نوع ماده افزودنى از مقدار کنسانتره کم کرد.
علوفه هاى سبز، رطوبت زیادى دارند . به همین دلیل دو تا سه برابر علوف ه هاى خشک باید مصرف شوند. اگر بتوان علوفه و کنسانتره را به طور کامل مخلوط کرد، خیلى مناسب است. اگر این کار انجام نشد، سعى کنید فاصله زمانى بین تغذیه با علوفه و کنسانتره خیلى کم باشد.
براى بیشترشدن مقدار تولیدشیره مى توان تا حدودى از کنسانتره دامى استفاده کرد . مصرف زیاد
کنسانتره باعث کم شدن چربى شیر مى شود. در این حالت باید از علوفه هاى مرغوب با رشته هاى بلند وکنجاله تخم پنبه استفاده کرد.
دستور تهیه کنسا نتره براى گوساله هاى پروارى
مقدار چهل تا چهل و پنج درصد جو، سى تا سى و پنج درصد سبوس، ده تا دوازده درصد تفاله
چغندر، سه تا پنج درصد کنجاله تخم پنبه، هشت تا ده درصد سبوس برنج را با مقدارى کربنات کلسیم مخلوط کنید. سپس در اختیار دام ها بگذارید.
فراهم کردن خوراک لازم براى دا مهاى مختلف همه دامها براى تولید باید انرژى و پروتئین کافى مصرف کنند . مقدار مصرف ماده هاى غذایى دام ها با هم فرق مى کند.
الف – گاوهاى شیرده:
این گاوها به دلیل تولید شیر، خوراک هایى لازم دارند که پروتئین زیادى داشته باشند . مخلوط
علوفه هایى مانند یونجه خشک با کنسانتره دامى که انرژى کافى داشته باشند، بسیار مناسب است.
مقدار خوراک براى این دام ها به نوع دام حک هبومى است یا دورگ و مقدار شیر تو لیدى بستگى
دارد. مقدار ماده غذایى خشک براى گاوى که دوازه کیلوگرم در روز شیر مى دهد و پانصد کیلوگرم وزن دارد، ده کیلوگرم است. دو کیلوگرم از این مقدار باید کنسانتره باشد.
در ابتداى دوره شیروارى چون دام وزن زیادى را از دست داده و اشتهاى کمترى دارد، باید ازعلوفه هاى مرغوب و کنسانتره خوب استفاده کرد . به علاوه از دادن علوف ه هایى مانند کاه و سبوس برنج باید خوددارى شود.
ب – گاوهاى خشک آبستن
در آخر دوره شیروارى یعنى سه ماه قبل از زایمان کم کم باید از مقدار کنسانتره دامى و علوفه هاى
مرغوب کم کرد . به ج اى آن مى توان، خوراک هاى کم ارزش تر را در غذاى دام قرار داد . یعنى مى توان به طور کامل از علوفه استفاده کرد و دیگر به دام ها کنسانتره نداد . استفاده زیاد از غذاى آردى در گاوهاى خشک باعث چاقى آنان مى شود. در نتیجه، سخت زایى و بیشترشدن هزینه ها را به دنبال دارد.
دو هفته قبل از زایمان، کم کم مقدار کنسانتره در غذاى دام را اضافه کنید . همچنین از علوفه هاى
مرغوب مانند یونجه باید در خوراک دام استفاده کرد.
ج – گوساله هاى پروارى
سه ماهه اول دوره پروار : در این دوره، استخوان ها و اندام گوساله ها رشد م ى کند. بنابراین گوساله ها به خوراک هایى نیاز دارند که پروتئین زیادى داشته باشند . براى این کار، علوفه هایى مانند یونجه و علف باغ مناسب هستند.
به علاوه در مخلوط کنسانتره باید از کنجاله تخم پنبه استفاده کرد . همچنین استفاده از کربنات کلسیم یا پودر آهک و خوراک هاى کلسیم دار ضرورى است.
اضافه وزن روزانه در این دوره، با هزینه کمتر و سرعت بیشتر انجام شود . بنابراین، پروار دام هاى جوان از نظر اقتصادى باصرفه تر است.
سه ماهه دوم پروار : در این دوره گوساله ها رشد ابتدایى خود را انجام داده اند. در نتیجه، استخوان ها و اندام ها رشد کمترى دارند . بنابراین، براى پروار و چاق شدن گوساله ها باید از خوراک هاى پرانرژى و علوفه هایى که تا حدودى مرغوب هستند، استفاده کرد.
آرد جو، تفاله چغندر قند، ملاس، علف باغ و مقدارى یونجه و کاه براى این دوره مناسب هستند . در این دوره براى اض افه شدن وزن گوساله ها باید هزینه بیشترى کرد . همچنین هفتاددرصد غذاى دام باید از کنسانتره دامى که مواد پرانرژى دارد، تشکیل شود.
استفاده از ضایعات در تغذیه دام
نان خشک
خوراکى است که از آرد گندم به دست مى آید. این خوراک براى دام هاى شیرى و پروارى مناسب است. براى استفاده از این خوراک باید بسیار دقت کرد . زیرا اگر نان خشک کپک زده باشد، باعث
مسموم شدن دام ها مى شود. به علاوه در درازمدت در گاوهاى شیرى باعث ناراحتى ها می شود.
چون نان هاى خشک به طور صحیح جمع آورى نمى شوند، ممکن است لابه لاى آنها اجسامی مانند تیغ، سوزن و پلاستیک وجود داشته باشد . اگر این اجسام خورده شوند، موجب ناراحتى هاى مختلف براى دام مى شوند.
اجسامی مانند میخ یا سوزن به طور مسقیم وارد نگارى حیوان مى شوند، کم کم از دیواره نگارى
مى گذرند و به قلب مى رسند. در نتیجه باعث مرگ ناگهانى حیوان مى شوند . ماده هاى پلاستیکى نیز باعث بسته شدن روده هاى دام مى شوند.
سبوس برنج
نوع درجه یک آن دانه هاى برنج دارد و به شکل آردى است، این نوع از سبوس براى دام ها مفید
است. اما نو ع هاى دیگر که زبره زیادى دارند، براى خوراک دام مفید نیستند . از این ماده درمخلوط کنسانتره براى گاو شیرى شش درصد و براى گاو پروارى نه درصد مى توان در نظر گرفت.
ملاس
این خوراک، خاصیت انرژى زایى و ملین بودن دارد . مى توان تا ده درصد از آن را در جیره غذایى روزانه در نظر گرفت . شروع تغذیه با این خوراک باید کم کم باشد. ملا س جایگزین خوبى براى غذاتى مانند جو و ذرت است.
استفاده از ضایعات براى کم شدن قیمت جیره غذایى و استفاهد بهتر و بیشتر از محصولات فرعى
کارخانه ها بسیار مناسب است . ولى مصرف بیشتر از اندازه و ناگهانى این مواد باعث ناراحتى هاى شدید گوارشى براى دام مى شود. براى مثال، استفاده از چغندر خوراکى، خربزه، هندوانه و صیفى جات دیگر باید کم کم شروع شود. یعنى از روزى دویست گرم شروع شود در پایان هم کم کم قطع شود.
روش غنى سازى کاه
به دلیل استفاده زیاد کاه در تغذیه دام، غنى سازى این علوفه اهمیت زیادى دارد . براى غنى س ازى کاه، ابتدا آب و مقدار مشخصى اوره را با هم مخلوط مى کنند. اگر ملاس هم وجود داشته باشد، مقدار مشخصى از ملاس هم با آن مخلوط مى کنند. وقتى اوره و ملاس در آب به خوبى حل شد، آن را بر روى توده کاه مى پاشند و کاه را به هم مى زنند. سپس آب را در داخل سیلوى سیمانى مى ریزند و فشرده مى کنند. با این کار هواى داخل سیلو خارج مى شود . سپس با استفاده از پلاستیک روى آن را مى پوشانند. این کاه به مدت بیست و پنج روز به همین صورت باقى مى ماند و سپس مصرف مى شود.
مقدار ماده هاى لازم براى غنى سازى کاه
ملاس 4 تا 10 کیلوگرم
کاه 100 کیلوگرم
آب 50 تا 80 لیتر
اوره 4 کیلوگرم
فایده هاى غنى سازى کاه
١- پانزده درصد به ارزش غذایى کاه اضافه مى شود.
٢- پروتئین کاه بیشتر مى شود.
٣- کاه خوش خوراک مى شود.
-3 اگر در غنى سازى کاه از ملاس هم استفاده شود، انرژى آن بیشتر مى شود.
نکته هاى مهم در تغذیه دام
١- براى جلوگرى از نفخ دام باید کاه غنى شده را همراه با علوفه هاى خشک دیگر استفاده کرد. مقدار کاه غنى شده را براى گوسفند از دویست گرم و براى گاو از سیصد گرم در روز شروع مى کنند . کم کم این مقدار را بیشترى مى کنند.
٢- سبوس به تنهایى، خوراک کنسانتره به حساب نمى آید. از دادن مقدار زیاد این خوراک به دام
خوددارى کنید. زیرا باعث کم شدن چربى شیر مى شود.
٣- آرد گندم براى تغذیه نشخوارکنندگان مناسب نیست . چون پروتئین موجود در گندم باعث نفخ
در گاو مى شود . همچنین حرکت شکمبه را کم مى کند و باعث ناراحتى هاى گوارشى در دام مى شود.
کد محصولات
متعلق به این نوع محصولات که در لوح فشرده وزارت صنایع و معادن آمده است دارای کد ISIC کد 15331130 می باشد.
شرایط واردات
واردات خوراک دام با کد تعرفه ٢٣٠٩٩٠ دارای حقوق پایه ٤ درصد و سود بازرگانی ١١ در صد می
باشد.همچنین لازم به ذکر است که در مورد واردات این محصول می توان گفت واردات آن به طور کلی بیشتر شامل واردات انواع مکمل های غذایی و کنستانتره ها می باشد که تحت نظر سازمان دامپزشکی کشور و بر اساس نیاز داخلی صورت می گیرد.
استانداردها
شماره استاندارد مختص خوراک دام و طیور در موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران شماره
٣١٣٢ می باشد.
قیمت تولید داخلی و جهانی محصول
بر اساس اطلاعات موجود در بازار قیمت انواع مختلف خوراک دام بر اساس درصد و نوع مکمل های
موجود در آن متفاوت است ولی به طور میانگین در حدود ٣٠٠ تا ٣٥٠ تومان به ازای هر کیلوگرم می باشد .
موارد مصرف و کاربرد
همان طور که مشخص است کاربرد این محصول جهت مصرف دام ها در تمام گاوداری ها و دامداری های موجود در سراسر کشور می باشد.
بررسی کالاهای جایگزین و تجزیه و تحلیل آن بر مصرف محصول
در بررسی کالا های جایگزین برای خوراک دام می توان بیا ن کرد که امروزه در بیشتر دامداری های کشور از خوراک دام تقریبا یکسانی البته به توجه به نوع دام های موجود استفاده می شود و شاید در فصول مختلف سال مکمل های موجود در خوراک دام و درصد آن متغیر باشد ولی به طور کلی محصولی فعلا وجود ندارد که بتوان از آن به عنوان جایگزین برای این محصول نام برد.
اهمیت استراتژیکی کالا در دنیای امروز
با توجه به اینکه امروزه خوراک آماده دام نقش مهم ی در تغذی ه دام دارد و باعث پروار ی و شیر دهی بیشتر دام و ط یور م ی شود و همچن ین گوشت و ش یر دار ای اهم ی ت استراتژ یک می باشد بنا بر این خوراک دام نیز به طور غیر مستقیم دارای اهمیت استراتژیکی می باشد
.
کشورهای عمده تولید کننده و مصرف کننده محصول
در حال حاضر مصرف خوراک آماده دام در بازار ام روز به دلیل مزایای زیادی که این محصولات نسبت به خوراک نیمه آماده دام(فله ای ( دارند دارای جایگاه بسیار خوبی می باشد و تقریبا اکثر کشورها از این محصولات استفاده می کنند.
از بین کشورهای عمده تولید کننده این محصولات می توان کشورهای هلند، زلاند نو، آمریکا و استرلیا و از بین کشورهای عمده مصرف کننده این محصولات می توان کشورهای ایران، استرالیا و زلاند نو را نام برد.
فصل دوم
مطالعات فنی
تشریح فرایندهای تولید و فرایند تولید منتخب
دستگاها وتجهیزات خط تولید
نیروی انسانی مورد نیاز
براورد میزان مصرف مواد اولیه
تجهیزات وتاسیسات عمومی ومصرف انرژی سالیانه
تشریح فرایندهای تولید و فرایند تولید منتخب
به طور کلی از روش مشابهی در تمام کارخانجات تولید خوراک دام ، برای تولید خوراک دام استفاده
می شود که فقط محصول نهایی آن تا حدودی متفاوت و به دو صورت آردی و حبه ای وجود دارد که البته خوراک دام به صورت حبه ای و پلت (فشرده شده ) بسیار متداول تر است و فرایند تولید آن به طور خلاصه به شرح زیر است:
در این روش که عمدتا در اکثر کارخانجات تولید خوراک دام از آن استفاده می شود ابتدا مواد اولیه
تهیه خوراک دام از جمله سبوس گندم ، سبوس برنج، ذرت ، باگاس، جو، نیا سین ، تفاله چغندر و …که نیاز به آ سیاب کردن دارد ، در آسیاب های صنعتی آسیاب شده و به پودر تبدیل می شوند، سپس این مواد به همراه مواد افزودنی از جمله انواع مکمل ها در میکسرها با یکدیگر میکس شده وآماده پلت کردن وتبدیل به حبه شدن می باشد . در مرحله بعد توسط دستگاه پلت کاندیشنر این مواد تحت فشار و حرارت تا حدود ٩٠ درجه سانتی گراد و بر حسب نوع خوراک با قطر های متفاوت به پلت تبدیل می شوند و در نهایت توسط فن کوئل های موجود خنک شده و آماده بسته بندی می گردد.
Block
Diagram
↓ مواد اولیه
↓ آسیاب
↓ میکس کردن
↓ پلت کردن
↓ سردکردن
↓ بازرسی
↓ بسته بندی
انبار
لازم به ذکر است بر حسب نوع و وزن دام درصد مکمل های موجود در خوراک دام متفاوت است و
نکاتی نیز در زمینه مصرف و نگهداری خوراک دام وجود دارد که به شرح زیر است:
١ – با توجه به اینکه شکل خوراک ها متفاوت می باشد هنگام توزیع در سا لن با دان قبلی مخلوط
گردد و پس از ٢٤ ساعت دان جدید به تنهایی مورد مصرف قرار گیرد.
٢ – محل نگهداری محصولات خوراک دام بایستی واجد شرایط انبار نگهداری خوراک (فاقد رطوبت
،گرما ، مانع تابش اشعه مستقیم خورشید ، مانع از ورود حشرات ،پرندگان و جوندگان ، دارای تهویه مناسب باشد.
٣- ترجیحا مدت زمان نگهداری از ٣ هفته تجاوز ننماید.
٤ – حمل خوراک از کارخانه به واحد دامداری با وسایط حمل و نقل ویژه که ضد عفونی شده باشد
انجام پذیرد.
٥ – میزان خوراک مصرفی با توجه به شرایط استاندارد با انحراف ٥%+ و- به شرح ذیل می باشد :
225گرم سوپر استارتر
٩٢٢گرم پیشدانه
٢١٥٠ گرم میاندان
١٨٥٠گرم پایاندان
در صورت عدم استفاده از دان سوپر میزان فوق بر مصرف پیشدانه اضافه می شود.
٦ – بسته بندی در کیسه های نایلونی (پلی پروپیلن ) ٥٠ کیلو گرمی می باشد.
با توجه به مطالب ذکر شده، نتیجه گیری می شود که هر چند تکنولوژی مورد استفاده در کشورمان و بسیاری از کشورهای دیگر نسبتاً یکسان است، لیکن کیفیت اجرای تکنولوژی فوق به دو سطح قابل تقسیم است که این تقسیم بندی سبب می گردد تا واحدهای فعال در این شاخه از صنعت عملاً به دو گروه عمده تقسیم بندی گردند. در جدول زیر این تقسیم بندی شرح داده شده است.
بررسی سطح تکنولوژی محصولات تولیدی خوراک دام
1- تکنولوژی بالا:
این تکنولوژی از کیفیت و درجه دقت بسیار بالایی برخوردار است و سرمایه گذاری آن نیز بسیار بالا و ماشین آلات آن تمام اتومات می باشد و ظرفیت تولید آن نیز بسیار بالاست.
2- تکنولوژی معمولی
این تکنولوژی حالت عمومی داشته و ازماشین آلات نیمه اتومات و دستی استفاده می شود.
تعیین نقاط قوت و ضعف تکنولوژی های مرسوم به صورت اجمالی
همان طور که در قسمت قبل اشاره شد برای تولید خوراک دام در همه جای دنیا تقریبا از فرآیند
واحدی استفاده می شود با این تفاوت که تکنولوژی ماشین آلات تولید خوراک دام متفاوت است و
برخی کارخانه ها از تکنولوژی بالاتری برخوردارند .سطح تکنولوژی مورد استفاده در تولید خوراک دام در قسمت گذشته معرفی شد. از اینرو در این قسمت بررسی نقاط قوت و ضعف تکنولوژی های فوق الذکر آورده خواهد شد:
**تکنولوژی بالا
نقاط قوت:
-1 قابلیت تولید خوراک دام با کیفیت بالاتر
-2 قابلیت تولید با ظرفیت بسیار بالا
-3 اتوماتیک بودن فرایند
نقاط ضعف:
-1حجم سرمایه گذاری بالا
-2 نیاز به نیروی متخصص
**تکنولوژی معمولی
نقاط قوت:
1- قابلیت استفاده برای عموم کارخانجات
2- حجم سرمایه گذاری قابل اجرا برای بسیاری از متقاضیان سرمایه گذاری
نقاط ضعف:
ظرفیت تولید پایین تر
بررسی و تعیین حداقل ظرفیت اقتصادی شامل برآورد حجم سرمایه گذاری ثابت
بر طبق بررسی های میدانی و نظریات کارشناسان این صنعت ظرفیت اسمی اقتصادی این طرح با توجه به ظرفیت ماشین آلات ، تقا ضای محصول و همچنین نرخ بازگشت سرما یه در حدود ٢1٠٠0 تن برآورد شده است
ارائه لیست تجهیزات و ماشین آلات اصلی فرآیند:
ردیف
نام ماشین آلات و تجهیزات
محل تامین
تعداد
1
سیلوی مواد اولیه
داخلی
6
2
آسیاب چکشی(ضربه ای)
داخلی
4
3
میکسر یا همزن ملاسور 10 تن
داخلی
2
4
بالابر یا باکت الواتور
داخلی
2
5
نوار نقاله یا کانوایر
داخلی
4
6
مخزن ذخیره محصولات
داخلی
6
7
میکسر نگهداری اوره
داخلی
1
8
تجهیزات بسته بندی و دوخت کیسه
داخلی
2
9
وسایل آزمایشگاهی
داخلی
1
10
انواع شیر کشوئی و تجهیزات کنترل ورود و خروج مواد
داخلی
1
تعیین نیروی انسانی مورد نیاز:
جدول زیر تعداد نیروی ا نسانی مورد نیاز برای این طرح را نشان می دهد.
ردیف
نیروی انسانی مورد نیاز
تخصص و میزان تحصیلات
تعداد
1
مدیر طرح
لیسانس
1
3
کارشناس فنی تولید و کنترل کیفیت
تکنسین- لیسانس
3
4
کارمند اداری و پشتیبانی و حسابدار
دیپلم -تکنسین
3
5
کارگرفنی ما هر تولیدی و تعمیراتی
دیپلم – تکنسین
10
6
کارگرفنی نیمه ما هر و ساده
زیر دیپلم
28
7
راننده
زیر دیپلم
2
8
نگهبان و سرایدار و آبدارچی
زیر دیپلم
3
جمع
50
برآورد مواد اولیه مصرفی
میزان مصرف مواد اولیه طرح به طور کامل تابع میزان ظرفیت آن می باشد . از طرف دیگر بخشی از ماده اولیه به صورت پرت از آن جدا خواهد شد(10% ) که لازم است این پرت به ظرفیت تولید ا ضا فه شده و حاصل جمع به عنوان میزان مصرف سالیانه مواد اولیه مورد توجه قرار گیرد .لذا مقدار مواد اولیه 1/1 برابر ظرفیت تولید برآورد می گردد.
ردیف
نام مواد
میزان مصرف
واحد
محل تامین
1
جو
4500
تن
داخلی
2
سبوس گندم
4600
تن
داخلی
3
ضایعات گندم
4400
تن
4
تفاله چغندر
1200
تن
داخلی
5
ملاس
1000
تن
داخلی
6
کنجاله پنبه
1350
تن
داخلی
7
کاه و علوفه
1500
تن
داخلی
8
ذرت
400
تن
داخلی
9
کود مرغی
2400
تن
داخلی
10
اوره
230
تن
داخلی
11
کربنات کلسیم
230
تن
داخلی
12
پودر استخوان
450
تن
داخلی
13
نمک
100
تن
داخلی
14
انواع ویتامین و فسفات
8
تن
داخلی
15
کیسه پلی پروپیلن
12
تن
داخلی
16
پودر ماهی، پودر گوشت
300
تن
داخلی
17
روغن مایع – کنجاله سویا – ضایعات نخود…
500
تن
داخلی
برآورد زیر بنای ساختمانهای صنعتی و غیر صنعتی:
محاسبه زیر بنا ومساحت مورد نیاز
اختصاص فضای مناسب و کا فی جهت امور تولیدی و تجهیزات کارخانه وسهولت تردد و جابجایی کارکنان ومواد حائز اهمیت میباشد.لذا مساحت مربوط به هر یک از قسمتهای واحد تولیدی شامل سالن تولید،ا نبارها،تاسیسات،آزمایشگاه،ساختمانهای اداری وغیر تولیدی وزمین ومحوطه در این قسمت زیر برآورد می گردد.
محاسبه سالن تولید:
برای محاسبه سالن تولید ، ا بتدا فضای استا ندارد دستگاهها با مراجعه به کاتالوگها استخراج، سپس با توجه به خصوصیات کاری هر تجهیز ،فضای مورد نیاز جهت مواد اولیه و محصول خروجی آن محاسبه شده و به مساحت اولیه اضا فه می گردد.
محاسبه ا نبار ها
با در نظر گرفتن ،مصرف سالیانه مواد اولیه،تولید سالیانه ، زاویه قرار هر یک و وزن آنها مساحت هر انبار برای ذخیره یک ماه تعیین می گردد.
ردیف
شرح
مقدار
واحد
1
سالن تولید
800
مترمربع
2
انبار مواد اولیه
170
متر مربع
3
انبار محصول
150
متر مربع
4
ساختمان اداری و سرویس ها
100
مترمربع
5
ساختمان نگهبانی و سرایداری
70
مترمربع
6
سایر (آزمایشگاه، رختکن ، غذاخوری و ….
80
مترمربع
تجهیزات و تاسیسات عمومی وانرژی مصرفی سالیانه
عنوان
شرح
برق رسانی
شبکه داخلی، سه فاز kw 150، به همراه تا بلو برق و کا بل کشی
آب رسانی
شبکه داخلی، حق ا نشعاب آب 4/3 اینچ ، لوله کشی
سوخت رسانی
حق انشعاب ، لوله کشی گاز
وسایل گرمایش وسرمایش وایمنی
بخاری،کولر، کپسول اکسیژن ،کمکهای اولیه
ارتبا طی
تلفن ثابت 3 خط،همراه 2 خط
اطفاء حریق
کپسول و شیلنگ آتش نشانی
برآورد مصرف انرژی سالیانه
آب :
انواع آب مورد نیاز در این واحد عبارتند از :
آب مورد نیاز برای تولید: جهت خنک کاری دستگاه ها به مقدار 1000متر مکعب در سال
برای آبیاری فضای سبز کارخانه به ازای هر متر مربع فضای سبز 5/1 لیتر در روز آب در نظر گرفته می شود (3000 متر مکعب) و جهت شستشوی کارخانه نیز سالیانه 3m 1500 آب تخمین زده شده است .
آب مورد نیاز جهت آشامیدن ، حمام و آشپزخانه :
موارد فوق به ازای هر نفر 150 لیتر در روز در نظر گرفته می شود . بدین ترتیب چون تعداد پرسنل در سه شیفت برای کارخانه ، 50 نفر پیش بینی شد ه مقدار آب مورد نیاز این واحد جهت مصارف فوق حدود 2500 متر مکعب در سال تخمین زده می شود.
برق:
الکتریسیته مورد نیاز در خط تولید:
برای این خط تولید برق سه فاز با ولتاژ 380 ولت، با توان kw 150 مورد نیاز است.
ا نرژی الکتریکی مورد نیاز در بخش تولید برای ماشین آلات kw 85 می باشد.
الکتریسیته مورد نیاز جهت روشنایی:
توان لازم برای روشنایی سوله خط تولید ، سوله انبار مواد اولیه ، سوله انبار محصول، سوله تاسیسات برقی و سوله سیستم خنک کننده ، هوای فشرده و سیستم ا طفاء حریق بطورمتوسط w20 به ازاء هر متر مربع در نظر گرفته می شود . همچنین برای ساختمانهای اداری و رفاهی نیز توان مورد نیاز برای روشنایی معادل w 35 به ازای هر متر مربع در نظر گرفته شده است .
ردیف
شرح
متراژ
مقدار مصرف
مقدارمصرفKW
1
سالن تولید
800
20
16
2
انبار مواد اولیه
170
15
5/2
3
انبار محصول
150
15
25/2
4
ساختمان اداری و سرویس ها
180
35
3/6
5
ساختمان نگهبانی و سرایداری
70
20
4/1
6
روشنایی محوطه
4500
5
22
جمع
50
مجموع مصرف برق به شرخ ذیل می باشد.
شرح
توان کل kw
ماشین آلات خط تولید
85
روشنایی
50
سرمایش، گرمایش و تهویه
5
سرویس های جا نبی
10
مجموع
150
سوخت
فرایند : جهت گرم کردن و پلت کردن به مقدار 10000 متر مکعب گاز طبیعی نیاز می باشد.
گرمایش : در این واحد گاز طبیعی برای گرمایش بکار برده می شود .جهت گرمایش ساختمانها میزان سوخت مورد نیاز برای هر 100 متر مربع ازساختمانها ، 20 متر مکعب گاز طبیعی در روز است که با توجه به استفاده 150 روز از سال ، میزان گاز مورد نیاز سالانه حدودا m3 30000 می باشد .
سوخت خودروها و وسایل حمل و نقل نیز در جدول زیر آمده است :
شرح
واحد
مصرف روزانه
مصرف سالانه
آب مصرفی
M3
26
8000
برق مصرفی
kwh
1200
360.000
سوخت
مصرفی
گازوئیل
lit
.
.
گاز
M3
133
40.000
بنزین
lit
20
6.000
فصل سوم
بررسی اقتصادی
**بررسی عرضه و تقا ضا
بررسی وضعیت بهره برداری و روند تولید از آغاز برنامه سوم تاکنون و محل واحدها و تعداد
آنها و سطوح تکنولوژی واحدهای موجود طبق آمار رسمی منتشر شده از سوی سازمان صنایع و معادن ، در حال حاضر تعداد ٢٠٢ پروانه بهره برداری به ظرفیت اسمی ٤٨٦٦٨٢٥ تن در زمینه تولید خوراک آماده دام صادر شده که عمده تولید کنندگان این محصول در استانهای تهران و آذربایجان شرقی قرار دارند لیکن به دلیل احتیاج مبرم تمامی شهرهای کشور و نیز عدم توجیه پذیر بودن حمل و نقل این محصول در مسافت های طولانی تقریبا در اکثر استانها تولید کننده وجود دارد . ذکر این نکته ضروریست که با توجه به موانع و مشکلات خطوط تولید ظرفیت واقعی طرحها معمولا بسیار پایین تر از ظرفیت اسمی می باشد.
جدول 1- واحدهای فعال در زمینه تولید خوراک آماده دام در سال 81
ردیف
نام ا ستان
ظرفیت
واحد سنجش
تعداد
1
آذربایجان شرقی
201735
تن
12
2
آذربایجان غربی
125000
تن
5
3
اردبیل
155540
تن
7
4
اصفهان
127380
تن
7
5
ایلام
2000
تن
1
6
تهران
806930
تن
28
7
چهارمحال بختیاری
10000
تن
1
8
خراسان رضوی
206500
تن
10
9
خوزستان
10900
تن
2
10
زنجان
150
تن
1
11
سمنان
48170
تن
7
12
فارس
366400
تن
3
13
قزوین
165000
تن
3
14
قم
16500
تن
1
15
کردستان
61480
تن
3
16
کرمان
41000
تن
3
17
کرمانشاه
57240
تن
3
18
گلستان
38700
تن
2
19
گیلان
2000
تن
1
20
لرستان
24000
تن
4
21
مازندران
39500
تن
2
22
همدان
34500
تن
3
23
یزد
30000
تن
1
جمع
2567625
تن
109
ماخذ: لوح فشرده وزارت صنایع و معادن
جدول 2- واحدهای فعال در زمینه تولید خوراک آماده دام در سال 82
ردیف
نام ا ستان
ظرفیت
واحد سنجش
تعداد
1
آذربایجان شرقی
207985
تن
16
2
آذربایجان غربی
125000
تن
5
3
اردبیل
155540
تن
6
4
اصفهان
164380
تن
8
5
ایلام
2000
تن
1
6
تهران
869430
تن
29
7
چهارمحال بختیاری
10000
تن
1
8
خراسان جنوبی
13500
تن
1
9
خراسان رضوی
241500
تن
12
10
خراسان شمالی
6000
تن
1
11
خوزستان
12700
تن
3
12
زنجان
150
تن
1
13
سمنان
85670
تن
8
14
فارس
496500
تن
5
15
قزوین
173100
تن
4
16
قم
16500
تن
1
17
کردستان
61480
تن
3
18
کرمان
41000
تن
3
19
کرمانشاه
63240
تن
4
20
گلستان
38700
تن
2
21
گیلان
2000
تن
1
22
لرستان
24000
تن
4
23
مازندران
39500
تن
2
24
همدان
34500
تن
3
25
یزد
66000
تن
2
26
هرمزگان
23300
تن
2
جمع
2973675
تن
128
ماخذ: لوح فشرده وزارت صنایع و معادن
جدول 3- واحدهای فعال در زمینه تولید خوراک آماده دام در سال 83
ردیف
نام استان
ظرفیت
واحد سنجش
تعداد
1
آذربایجان شرقی
252485
تن
19
2
آذربایجان غربی
12500
تن
5
3
اردبیل
155540
تن
6
4
اصفهان
164380
تن
8
5
ایلام
8500
تن
2
6
تهران
869430
تن
29
7
چهارمحال بختیاری
10000
تن
1
8
خراسان جنوبی
13500
تن
1
9
خراسان رضوی
363500
تن
16
10
خراسان شمالی
6000
تن
1
11
خوزستان
12700
تن
3
12
زنجان
3150
تن
2
13
سمنان
85670
تن
8
14
فارس
544500
تن
6
15
قزوین
174600
تن
5
16
قم
16500
تن
1
17
کردستان
61480
تن
3
18
کرمان
58000
تن
4
19
کرمانشاه
63240
تن
4
20
گلستان
38700
تن
2
21
گیلان
2000
تن
1
22
لرستان
24000
تن
4
23
مازندران
149500
تن
4
24
همدان
34500
تن
3
25
یزد
93000
تن
4
26
هرمزگان
23300
تن
2
27
سیستان و بلوچستان
146150
تن
3
جمع
3499325
تن
147
ماخذ: لوح فشرده وزارت صنایع و معادن
جدول 4- واحدهای فعال در زمینه تولید خوراک آماده دام در سال 84
ردیف
نام ا ستان
ظرفیت
واحد سنجش
تعداد
1
آذربایجان شرقی
252485
تن
23
2
آذربایجان غربی
12500
تن
5
3
اردبیل
155540
تن
6
4
اصفهان
164380
تن
8
5
ایلام
8500
تن
2
6
تهران
989430
تن
30
7
چهارمحال بختیاری
11000
تن
2
8
خراسان جنوبی
13500
تن
1
9
خراسان رضوی
403500
تن
18
10
خراسان شمالی
6000
تن
1
11
خوزستان
16700
تن
4
12
زنجان
11150
تن
3
13
سمنان
11150
تن
10
14
فارس
614500
تن
7
15
قزوین
254600
تن
7
16
قم
179500
تن
4
17
کردستان
61480
تن
3
18
کرمان
61000
تن
5
19
کرمانشاه
100840
تن
6
20
گلستان
38700
تن
2
21
گیلان
2000
تن
1
22
لرستان
36500
تن
5
23
مازندران
292500
تن
6
24
همدان
34500
تن
3
25
یزد
106500
تن
6
26
هرمزگان
24300
تن
3
27
سیستان و بلوچستان
190650
تن
5
28
مرکزی
25000
تن
1
جمع
4319425
تن
177
جدول 5- واحدهای فعال در زمینه تولید خوراک آماده دام در سال 85
ردیف
نام ا ستان
ظرفیت
واحد سنجش
تعداد
1
آذربایجان شرقی
316985
تن
26
2
آذربایجان غربی
137000
تن
6
3
اردبیل
155540
تن
6
4
اصفهان
166880
تن
9
5
ایلام
18500
تن
3
6
تهران
989430
تن
30
7
چهارمحال بختیاری
21000
تن
3
8
خراسان جنوبی
13500
تن
1
9
خراسان رضوی
497500
تن
21
10
خراسان شمالی
6000
تن
1
11
خوزستان
37700
تن
5
12
زنجان
11150
تن
3
13
سمنان
116170
تن
11
14
فارس
654500
تن
8
15
قزوین
271500
تن
9
16
قم
201500
تن
5
17
کردستان
61480
تن
3
18
کرمان
64000
تن
6
19
کرمانشاه
148840
تن
7
20
گلستان
183700
تن
4
21
گیلان
8000
تن
2
22
لرستان
36500
تن
5
23
مازندران
353500
تن
9
24
همدان
34500
تن
3
25
یزد
106500
تن
6
26
هرمزگان
24300
تن
3
27
سیستان و بلوچستان
190650
تن
5
28
مرکزی
40000
تن
2
جمع
4866825
تن
202
**تولید واقعی محصول در طی سال های مذکور(1385-1381 )
سال ظرفیت اسمی ظرفیت عملی با راندمان 90%
2310860 2567625 1381
2676300 2973675 1382
3149400 3499325 1383
3887500 4319425 1384
4380150 4866825 1385
**بررسی وضعیت طرحهای جدید و طرح های توسعه در دست اجرا
طبق آمار و ا طلاعات موجود درلوح فشرده وزارت صنایع و معادن ٧٥٨ طرح ایجاد واحد صنعتی در
خصوص تولید خوراک دام وجود دارد که تعداد ١١٤ واحد صنعتی دارای پیشرفت بوده و ما بقی واحدهای صنعتی هیچ پیشرفتی نداشته اند.
تاریخ بهره برداری از طرحهای با پیشرفت بیش از ٧٤ درصد تا پایان سال ٨٦ ، بین ٥٠ تا ٧٤ درصد در سال ١٣٨٧ ، واحدهای بین ٢٥ تا ٤٩ درصد در سال ١٣٨٨ و واحدهای بین ١ تا ٢٤ درصد در سال 1389 فرض شده است . درصد استفاده از ظرفیت طرحهای در دست اجرا برای سال اول ٧٠ درصد ودر سال های بعد به ترتیب 80 و 90 درصد در نظر گر فته شده است . بدین ترتیب ظرفیت طرحهای دردست اجرا طی سالهای آتی طبق جدول زیر برآورد شده :
درصد پیشرفت 1386 1387 1388 1389 1390
24-1 % – – – 43736 38269
49-25 % – – 512344 585536 658728
74-50% – 302155 34532 388485 388485
99-75% 9 21886 250136 281403 281403 281403
جمع 218869 552291 828279 1293693 1372352
**بررسی روند واردات محصول از آغاز برنامه سوم تا نیمه اول سال 85
واردات خوراک دام با کد تعرفه گمرکی مذکور از آغاز برنامه سوم تا سال ١٣٨5 به شرح زیر است.
سال وزن (هزار تن) ارزش ریالی(م.ر) ارزش دلاری(هزار دلار)
1381 250 2041 258
1382 960 11251 1420
1383 1961 24935 2933
1384 2208 21715 2405
1385 3532 39078 4329
1386 – – –
**بررسی روند مصرف از آغاز برنامه
در مورد تقاضای خوراک دام آماده باید به این نکته مهم توجه کرد که استفاده از خوراک دام آماده
بیشتر در بین دامداری ها و گاوداری های صنعتی موجود در کشور رایج است و این دامداری ها درصدکمی از کل دام های موجود در کشور را شامل میشود لذا نمی توان از طریق مصرف سرانه خوراک دام به میزان تقاضا برای خوراک دام آماده دست یافت بنابراین بهتر است به علت عدم دسترسی به ا طلاعات مورد نیاز جهت تحلیل به روش آماری و اقتصاد سنجی از روش برآورد مصرف ظاهری مطابق با رابطه زیر استفاده شده است.
C = Y+M-X صادرات می باشد در جدول زیر مصرف در X واردات و M ، تولید داخلی Y ، نماد مصرف C که در آن سالهای ١٣٨١ تا ١٣٨٤ (عملکرد) آورده شده است.
سال 1381 1382 1383 1384 1385
مصرف (تن) 3303410 2675243 3145258 3880928 4373573
**بررسی روند صادرات محصول از آغاز برنامه سوم تا نیمه اول سال 85
صادرات خوراک دام به تفکیک کشورها فقط برای کد تعرفه ٢٣٠٩٩٠ در سالنامه های آمار بازرگانی
سال وزن(تن) ارزش ریالی(م.ر) ارزش دلاری(هزار دلار)
1381 7702 11914 1516
1382 2018 36260 458
1383 6103 18509 2177
1384 0 879 35320 3908
1385 9870 48679 –
**بررسی نیاز به محصول با اولویت صادرات تا پایان برنامه چهارم
با استفاده از روش رگرسیون پیش بینی تقاضای محصول تا سال ١٣٩٠ برآورد شده است که نتایج آن در جدول زیر آورده شده است :
سال 1386 1387 1388 1389 1390
مصرف(تن) 4504780 4639900 4779100 4922500 5070100
محاسبات مالی
پرسشنامه ایجاد واحدهای صنعتی کوچک
1- محل اجرای طرح
خراسان شمالی
بجنورد
شهرک صنعتی بیدک
2- مشخصات متقاضی
نام ونام خانوادگی
نام پدر
ش. ش
تحصیلات
تجربه
علی فداکار
0
0
0
0
3- نوع، میزان و قیمت فروش محصولات تولیدی ( فروش کل )
ردیف
نام محصول
میزان تولید سالیانه
قیمت واحد (ریال)
قیمت فروش(هزار ریال)
1
انواع کنسانتره
90 %( 21000 تن
2.400.000
45.360.000
جمع
45.360.000
4- زمین
مساحت(متر مربع)
قیمت واحد(ریال)
قیمت کل (هزار ریال)
5000
100.000
500.000
5- محوطه سازی
ردیف
شرح کار
مقدار کار
قیمت واحد (ریال)
کل هزینه (هزار ریال)
1
تسطیح و خاک برداری
3000 مترمربع
12.000
36.000
2
حصارکشی (با ارتفاع5/2 )
300 متر
250.000
75.000
3
جدول گذاری
100
150.000
15000
4
خیابان کشی و آسفالت
200
50.000
10.000
5
پارکینگ
0
0
0
6
فضای سبز
200 مترمربع
80.000
16.000
7
روشنایی
50
90.000
4.500
8
سایر
0
0
0
جمع
156.500
5- ساختمان و ابنیه صنعتی و غیر صنعتی
ردیف
شرح
مقدار
واحد
قیمت واحد(ریال)
کل هزینه (هزار ریال)
1
سالن تولید
800
مترمربع
1.200.000
960.000
2
انبار مواد اولیه
170
متر مربع
1.000.000
170.000
3
انبار محصول
150
متر مربع
1.000.000
150.000
4
ساختمان اداری و سرویس ها
100
مترمربع
1.200.000
120.000
5
نگهبانی و سرایداری
70
متر مربع
1000.000
70.000
6
سایر(آزمایشگاه،غذاخوری…
80
مترمربع
1.000.000
80.000
جمع
1.550.000
6- وسایل وتجهیزات اداری وآزمایشگاهی
ردیف
شرح
تعداد
قیمت واحد(ریال)
قیمت کل(هزار ریال)
1
کامپیوتر و متعلقات
2
5.000.000
12.000
2
میز اداری و متعلقات
2
800.000
2.500
3
کمد و بوفه
1
600.000
900
4
اثاثیه و ملزومات اداری
–
–
700
5
سایر موارد(فکس و..)
–
–
4.000
جمع کل
20.000
7- ماشین آلات و تجهیزات خط تولید
ردیف
نام ماشین آلات و تجهیزات
تعداد
قیمت واحد(هزار ریال)
قیمت کل(هزار ریال)
1
سیلوی مواد اولیه
6
360.000
2.160.000
2
آسیاب چکشی(ضربه ای)
4
40.000
160.000
3
میکسر یا همزن ملاسور 10 تن
2
70.000
140.000
4
بالابر یا باکت الواتور
2
50.000
100.000
5
نوار نقاله یا کانوایر
4
30.000
120.000
6
مخزن ذخیره محصولات
6
330.000
1.980.000
7
میکسر نگهداری اوره
1
50.000
50.000
8
تجهیزات بسته بندی و دوخت کیسه
2
120.000
240.000
9
وسایل آزمایشگاهی
1
250.000
250.000
10
انواع شیر کشوئی و تجهیزات کنترل ورود و خروج مواد
1
200.000
200.000
هزینه نصب و راه اندازی (3- 5%) ارزش ماشین آلات
270.000
جمع
5.670.000
9- تاسیسات عمومی و تجهیزات
عنوان
شرح و توضیحات
قیمت (هزار ریال)
برق رسانی
شبکه داخلی و حق انشعاب kw 150
150.000
آب رسانی
شبکه داخلی و حق انشعاب آب
60.000
سوخت رسانی
حق انشعاب ، شبکه داخلی
45.000
وسایل گرمایش و سرمایش و ایمنی
بخاری-کولر-کپسول اکسیژن-کمکهای اولیه
20.000
ارتباطی
تلفن ثابت 2 خط و همراه2 خط
9.000
اطفا حریق
کپسول و شیلنگ آتش نشانی
20.000
سایر
متفرقه (جرثقیل سقفی و….
200.000
جمع
504.000
10- وسایل حمل و نقل
ردیف
شرح وسایل
وضعیت دارایی
مشخصات فنی
تعداد
قیمت واحد (هزارریال)
قیمت کل (هزار ریال)
1
وانت بار
مورد نیاز
نیسان
1
120.000
120.000
2
سه چرخ انبار
مورد نیاز
–
3
15.000
45.000
3
لیفتراک برقی متوسط
مورد نیاز
–
1
200.000
200.000
جمع
365.000
11- برآورد مواد اولیه مصرفی سالیا نه
ردیف
نام مواد
میزان مصرف
واحد
قیمت واحد
(هزار ریال)
قیمت کل(هزار ریال)
1
جو
4500
تن
2500
11.250.000
2
سبوس گندم
4600
تن
1500
6.900.000
3
ضایعات گندم
4400
تن
1000
4.400.000
4
تفاله چغندر
1200
تن
1500
1.800.000
5
ملاس
1000
تن
1000
1.000.000
6
کنجاله پنبه
1350
تن
2.000
2.700.000
7
کاه و علوفه
1500
تن
700
1.050.000
8
ذرت
400
تن
2300
920.000
9
کود مرغی
2400
تن
300
720.000
10
اوره
230
تن
1000
230.000
11
کربنات کلسیم
230
تن
600
138.000
12
پودر استخوان
450
تن
2200
990.000
13
نمک
100
تن
400
40000
14
انواع ویتامین و فسفات
8
تن
10000
80.000
15
کیسه پلی پروپیلن
12
تن
17000
204.000
16
پودر ماهی، پودر گوشت
300
تن
3000
900.000
17
روغن مایع – کنجاله سویا – ضایعات نخود…
500
تن
5000
2.500.000
جمع
35.822.000
12- برآورد هزینه استهلاک
شرح
ارزش دارایی (هزار ریال)
درصد
هزینه سالیانه (هزار ریال)
محوطه سازی
156.500
5%
7825
ساختمان
1550.000
5%
77.500
ماشین آلات و تجهیزات
5.670.000
10%
567.000
تاسیسات
504.000
10%
50.400
وسایل حمل و نقل
365.000
10%
36.500
وسایل دفتری وآزمایشگاهی
20.000
10%
2000
پیش بینی نشده( 5% بالا )
483.700
10%
48.370
جمع کل
789.595
13- برآورد هزینه انرژی (آب، برق و سوخت مصرفی)
شرح
واحد
مصرف روزانه
مصرف سالانه
هزینه واحد(ریال)
هزینه کل(هزار ریال)
آب مصرفی
مترمکعب
27
8000
700
5600
برق مصرفی
کیلووات ساعت
1200
360.000
300
108.000
سوخت مصرفی
گازوئیل
لیتر
.
.
0
.
گاز
مترمکعب
133
40.000
180
7200
بنزین
لیتر
20
6000
1.000
6000
جمع
126.800
14- بر آورد هزینه تعمیرات و نگهداری
شرح
ارزش دارائی(هزار ریال)
درصد
هزینه تعمیرات سالیانه (هزار ریال)
ساختمان
1.550.000
2%
31.000
محوطه سازی
156.500
2%
3130
ماشین آلات و تجهیزات
5.670.000
5%
283.500
تاسیسات
504.000
5%
25.200
وسایل دفتری و آزمایشگاهی
20.000
2%
400
وسایل حمل و نقل
365.000
10%
36.500
جمع
379.730
15- بر آورد حقوق و دستمزد و نیروی انسانی
ردیف
نیروی انسانی مورد نیاز
تخصص و میزان تحصیلات
تعداد
متوسط حقوق ماهیانه (ریال)
جمع حقوق سالیانه(هزار ریال)
1
مدیر طرح
لیسانس
1
4.500.000
54.000
3
کارشناس تولید
لیسانس
3
3.500.000
126.000
4
کارمند اداری و پشتیبانی و حسابدار
دیپلم – تکنسین
3
2.500.000
90.000
5
کارگرفنی ما هر تولیدی و تعمیراتی
دیپلم – تکنسین
10
2.500.000
300.000
6
کارگر فنی نیمه ماهر و ساده
زیر دیپلم
28
2.000.000
672.000
7
راننده
زیر دیپلم
2
2.000.000
48.000
8
نگهبان و سرایدار و آبدارچی
زیر دیپلم
3
2.000.000
72.000
جمع
50
1.362.000
مزایا و حق بیمه کارفرما در سال به میزان 23%کل حقوق سالیانه پرسنل
313.000
جمع کل
1.675.000
جمع نیروی انسانی مورد نیاز 50 در 1 شیفت و با 300 روز کاری در سال می باشد.
16- بر آورد سرمایه ثابت:
الف – هزینه های سرمایه ای
شرح
مبلغ (هزار ریال)
زمین
500.000
محوطه سازی
156.500
ساختمان
1.550.000
ماشین آلات و تجهیزات
5.670.000
وسایل دفتری و آزمایشگاهی
20.000
تاسیسات
504.000
وسایل حمل و نقل
365.000
پیش بینی نشده
483.700
جمع کل
9.249.200
ب- هزینه های قبل از بهره برداری
شرح
مبلغ (هزار ریال)
هزینه های تهیه طرح، مشاوره، اخذ مجوز، حق ثبت قراراداد بانکی (1% هزینه سرمایه ای)
92.492
هزینه آموزس پرسنل (1% کل حقوق سالانه)
16.750
هزینه های راه اندازی و تولید آزمایشی
250.000
جمع
359.242
سرمایه ثابت = مجموع مقادیر فوق = 9.608.442 هزار ریال
17- برآورد سرمایه در گردش
عنوان
شرح
مبلغ (هزار ریال)
مواد اولیه و بسته بندی
مدت 1 ماه مواد اولیه
2.985.167
حقوق و دستمزد
2 ماه حقوق و مزایا
279.167
تنخواه گردان
2 ماه هزینه انرژی و تعمیرات و نگهداری
84.422
جمع
3.348.756
18- نحوه سرمایه گذاری
شرح
سهم متقاضی
تسهیلات بانکی
جمع(هزار ریال)
مبلغ
درصد
مبلغ
درصد
سرمایه ثابت
1.884.442
20%
7.724.000
80%
9.608.442
سرمایه در گردش
1.339.502
40%
2.009.254
60%
3.348.756
جمع کل سرمایه گذاری
3.223.944
25%
9.733.254
75%
12.957.198
19- هزینه های تولید سالیانه
شرح
مبلغ(هزار ریال)
هزینه مواد اولیه و بسته بندی
35.822.000
هزینه حقوق و دستمزد
1.675.000
هزینه انرژی (آب ، برق، سوخت)
126.800
هزینه نگهداری و تعمیرات
379.730
هزینه پیش بینی نشده تولید (5 درصد اقلام بالا)
1.900.176
هزینه اداری فروش(1% اقلام بالا)
399.037
هزینه تسهیلات مالی (2% مقدار وام سرمایه ثابت)
153.735
هزینه بیمه کارخانه (دو هزارم سرمایه ثابت)
19.217
هزینه استهلاک
789.595
هزینه استهلاک قبل از بهره برداری (20% هزینه های قبل از بهره برداری)
71.848
جمع کل
41.337.138
20- قیمت تمام شده = تولید سالیانه / هزینه تولید سالیانه
1.968 هزار ریال به ازاء هر تن کنسانتره
21-قیمت فروش = قیمت فروش در جدول شماره 3 به تفکیک آمده است. هر تن 2400 هزا ر ریال معادل 21% سود نسبت به قیمت تمام شده .
شرح هزینه
هزینه متغیر
هزینه ثابت
هزینه کل(هزلر ریال)
مقدار
درصد
مقدار
درصد
مواد اولیه و بسته بندی
35.822.000
100%
0
0%
35.822.000
حقوق و دستمزد
418.750
25%
1.256.250
75%
1.675.000
هزینه انرژی
10.080
80%
5360
20%
126.800
تعمیرات
284.797
75%
94.933
25%
379.730
پیش بینی نشده
1.520.141
80%
380.035
20%
1.900.176
اداری و فروش
0
0%
399.037
100%
399.037
هزینه تسهیلات مالی
0
0%
153.735
100%
153.735
بیمه کارخانه
0
0%
19.217
100%
19.217
هزینه استهلاک
0
0%
789.595
100%
789.595
استهلاک قبل از بهره برداری
0
0%
71.848
100%
71.848
جمع هزینه های تولیدی
38.055.768
3.281.370
41.337.138
– محاسبه نقطه سر به سر
نقطه سر به سر = 45%
هزینه های تولید و مقدار تولید بر اساس 100% ظرفیت محاسبه گر دیده است. در صورتیکه پیش بینی می شود در سال اول معادل 70% ظرفیت،سال دوم به ظرفیت اسمی برسد.
23- سرمایه: (هزار ریال)
ثابت: 9.608.442
در گردش: 3.348.756
24- سود وزیان ویژه
سود و زیان ویژه = 4.022.862
ارزش ا فزوده ناخالص 9.031.470
ارزش ا فزوده خالص 7.882.633
نسبت افزوده ناخالص به فروش 20
نسبت ا فزوده خالص به فروش 17
نسبت ا فزوده خالص به سرمایه گذاری کل 61
26- سرمایه ثابت سرا نه: 192.169
27- کل سرمایه گذاری سرا نه: 259.144
28- نرخ بازدهی سرمایه: 31%
29- دوره برگشت سرمایه: 3.22
برآورد هزینه های سرمایه گذاری طرح
ردیف
شرح هزینه های سرمایه گذاری
انجام شده
هزینه های باقی مانده
جمع کل(هزار ریال)
شرکت(هزار ریال)
بانک(هزار ریال)
شرکت(هزار ریال)
بانک(هزار ریال)
1
زمین
0
0
500.000
0
500.000
2
محوطه سازی
0
0
156.500
0
156.500
3
ساختمان
0
0
0
1.550.000
1.550.000
4
ماشین آلات و تجهیزات
0
0
0
5.670.000
5.670.000
5
تاسیسات
0
0
0
504.000
504.000
6
ابزار و تجهیزات دفتری و آزمایشگاهی
0
0
20.000
0
20.000
9
وسائط نقلیه
0
0
365.000
0
365.000
11
هزینه های قبل از بهره برداری
0
0
359.242
0
359.242
12
هزینه های پیش بینی نشده
0
0
483.700
0
483.700
جمع هزینه های ثابت
0
1.884.442
7.724.000
9.608.442
سرمایه در گردش
0
0
1.339.502
2.009.254
3.348.756
جمع کل هزینه های سرمایه گذاری
0
0
3.223.944
9.733.254
12.957.198
48