تارا فایل

صمغ کاراگینان در صنایع غذایی


صمغ کاراگینان در صنایع غذایی
به طور کلی در صنایع غذایی کاراگینان به دلیل خواص ژل دهندگی، سفت کنندگی و تثبیت کنندگی مورد استفاده قرار می‏گیرد و به تازگی نیز در صنایع گوشتی برای تولید فرآورده‏های کم چربی کاربرد یافته است. گوشت یک سیستم پیچیده بافت ماهیچه، بافت همبند، چربی و آب می‏باشد که در طی فراوری، واکنش‏های داخلی متعددی بین همه این ترکیبات رخ می‏دهد. در فرآورده‏های گوشتی کاراگینان‏ها به عنوان ژل دهنده و نگهدارنده آب استفاده می‏گردند. چون کاهش چربی اغلب منجر به بافت سفت و غیر قابل پذیرش می‏شود، علاقه خاصی به افزودن آن‏ها در فرآورده‏های گوشتی کم چربی وجود دارد. این ترکیبات خصوصیات بافتی این فرآورده‏ها را به وسیله کاهش سفتی (Toughness) و افزایش آبداری (Juiciness) بهبود می‏دهند. البته دوز مصرفی استفاده از این هیدروکلوئید بسیار پائین است (3/0-1/0 درصد). کاراگینان به سه صورت وجود دارد: کاپا، آیوتا و لامبدا که این سه نوع دارای ویژگی‏های عملکردی متفاوتی هستند. البته تنها انواع کاپا و آیوتا در فرآورده‏های گوشتی مورد استفاده قرار می‏گیرند. ژل‏های حاصل از نوع کاپا شکننده بوده و حالت سینرزیس بیشتری از خود نشان می‏دهد. در حالیکه ژل‏های آیوتا الاستیسیته و کشش بیشتری داشته و حالت تراوش و سینرزیس از خود نشان نمی‏دهند. یکی از دلایلی که در مقیاس تجاری از مخلوط این دو نوع کاراگینان استفاده می‏شود را می‏توان به همین موضوع نسبت داد.
محققان طی بررسی‏های خود به این نتیجه رسیدند که کاراگینان در بخش‏های داخلی شبکه پروتئینی قرار می‏گیرد و موجب اتصال آب و تشکیل ژل می‏شود. استفاده از هیدروکلوئیدهایی نظیر کاراگینان در فرآورده‏های گوشتی کم چرب رو به رشد می‏باشد. از سوی دیگر طبق پژوهش‏های به عمل آمده افزودن کاراگینان موجب بهبود چشمگیر بافت سوسیس و در نتیجه افزایش فاکتور پذیرش کلی در ارزیابی حسی شد.
در مقیاس جهانی کاراگینان معمولاً در فرآورده‏های حاصل از Ham استفاده می‏شود و از طرف دیگر کاربرد آن در محصولات گوشت طیور نیز رو به افزایش است. استفاده از این هیدروکلوئید در Ham در مقادیر خیلی زیاد منجر به ظاهر شیشه‏ای در فرآورده نهایی می‏شود. کاربرد کاراگینان در رست بیف حاکی از افزایش راندمان نهایی داشت البته این در حالی است که در ماهیچه‏های سفت‏تر، راندمان نهایی افزایش معنی داری نداشت.
محققان از نشاسته، کاراگینان و ایزوله پروتئینی سویا در تولید فرآورده‏های گوشتی حاصل از Ham استفاده کردند که نتایج نشان داد کاراگینان موجب بیشترین راندمان نهایی در این فرآورده‏ها شد. البته افزودن مقادیر بیشتر کاراگینان نسبت به مقدار آپتیمم تاثیری در افزایش کیفیت محصول نهایی نداشت. مقدار آپتیمم کاراگینان بستگی به نوع فرآورده، مواد اولیه و شرایط تولید دارد.

شکل 1) تاثیر مقدار کاراگینان بر روی راندمان نهایی فرآورده‏های حاصل از Ham

کاراگینان موجب بهبود قابلیت نگهداری آب و ویژگی‏های بافتی محصولات گوشتی می‏شود. در برخی مناطق دنیا جهت پایین آوردن قیمت تمام شده محصول از مقدار 5/0 الی 8/0 درصد برای کنترل شرایط سینرزیس و همچنین بهبود قابلیت برش پذیری آن استفاده می‏گردد. پروتئین‏های گوشت اطراف ذرات کاراگینان را احاطه می‏کنند و به صورت یک شبکه الاستیک موجب حفظ آب خواهند شد. افزایش راندمان نهایی و همچنین کاهش سینرزیس از نتایج مثبت افزودن این هیدروکلوئید است. تاثیر افزودن کاراگینان بر روی راندمان فرآورده نهایی نیز نشان دهنده اثرات مثبت این هیدروکلوئید می‏باشد.

شکل 2) تاثیر افزودن کاراگینان بر روی راندمان نهایی
کاراگینان می‏تواند موجب حفظ رطوبت در طول مدت زمان حرارت‏دهی گردد. از سوی دیگر کاربرد این هیدروکلوئید هنگامی که فرآورده مورد نظر برای مدت زمان طولانی در معرض درجه حرارت‏های بالا قرار می‏گیرد بسیار مناسب است. در برخی موارد از این هیدروکلوئید برای بهبود قابلیت ارتجاعی، استحکام و همچنی کاهش قیمت تمام شده به سوریمی اضافه می‏شود. نتایج بررسی‏های به عمل آمده نشان دهنده کاهش سینرزیس در فرآورده نهایی بود. البته برخی پژوهش‏ها نشان داد مخلوط هیدروکلوئیدهای کنجاک و کاراگینان در خصوص محصول سوریمی مناسب‏تر است چرا که در این حالت کنجاک می‏تواند موجب الاستیک شدن بافت محصول گردد و از سوی دیگر کاراگینان نیز موجب استحکام می‏شود. بنابراین فرآورده نهایی از نظر بافتی مستحکم ولی الاستیک می‏باشد.
در ایالات متحده آمریکا معمولاً در فرآورده‏های حاصل از سینه بوقلمون از کاراگینان استفاده می‏شود. یکی از اشتباهات عمده‏ای که تولیدکنندگان در این خصوص انجام می‏دهند استفاده از مقادیر بیش از حد کاراگینان می‏باشد. این امر منجر به اثرات منفی بر روی بافت محصول و ایجاد حالت Tiger Striping (خطوط ببری) می‏گردد. از سوی دیگر ژل تشکیل شده به وضوح در بین فیبرهای ماهیچه‏ای قابل مشاهده است.

شکل 3) پدیده Tiger Striping

1


تعداد صفحات : 3 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود