تارا فایل

دانش آموزان و ترسیم چشم انداز مسیر زندگی ، تحصیلی و شغلی


دانش آموزان و ترسیم چشم انداز مسیر زندگی ، تحصیلی و شغلی
بسیاری از افراد خواهان بهینه سازی زندگی خود هستند. آن ها می خواهند رشد کنند و به آخرین حد استعداد های خود دست یابند. اما متاسفانه اکثر آن ها در این مسیر با شکست مواجه می شوند. آن ها تنها این مسیر را دور می زنند و هرگز در زندگی خود به چیزی دست نمی یابند. یا بدتر از آن این که آن ها حتی نمی دانند که چیزی بدست آورده اند یا نه!
چنین چیزی چگونه ممکن است؟ چرا مردم نمی توانند به استعداد های حقیقی خود دست یابند؟
من فکر می کنم بهترین جواب ممکن به این سوال این است که آن ها اولین قدم ساختن زندگی ، یعنی تصویر سازی هدف نهایی یا همان چشم انداز خود را فراموش می کنند. بدون تصور ، کاری برای بهینه سازیزندگیمان وجود نخواهد داشت.
۱- تصویر سازی ذهنی ، مسیر درست را به ما نشان می دهد
اگر شما یک دونده هستید ، اول از همه باید بدانید که خط پایان کجاست. خط پایان مسیر درستی را که باید طی کنید تا به آن برسید به شما نشان می دهد. اگر در یک جهت اشتباه بدوید هرگز پیروز نخواهید شد. در زندگی ، خط پایان همان تصور است. برای این که در زندگی پیروز شویم ، اول از همه باید بدانیم خط پایان زندگیمان کجاست.. به عبارت دیگر ، هدف نهاییمان در زندگی چیست؟ تصور اهداف ، مسیر صحیح را برای دویدن به ما نشان می دهد. بدون تصور به احتمال بسیار زیاد ممکن است خود را به سمت غرب بکشانیم در حالی که مسیر واقعی که باید برویم به سمت شرق است.
۲- یک معیار در اختیار ما قرار می دهد تا میزان پیشرفتمان را با آن بسنجیم
تصور معیاری است که ما بر اساس آن میزان تاثیر گذاری خود را می سنجیم. بدون آن هیچ راهی برای فهمیدن این که موثر بوده ایم یا نه ، زندگیمان در حال طی کردن مسیر صحیح است یا نه ، وجود ندارد. زیرا میزان بهینه سازی زندگی همیشه با میزان نزدیکی به هدفمان سنجیده می شود. که در این مورد منظور همان تصور هدف است. چگونه می توانیم فاصله ی خود با خط پایان را اندازه بگیریم بدون این که بدانیم خط پایان در کجا قرار دارد؟ و چگونه بدانیم به آن رسیده ایم در حالی اصلاً نمی دانیم جایش کجاست.

تحصیل چه اهمیتی دارد؟
اگر چه میزان تحصیلات نمیتواند تضمین کننده روابط معقول و سلامت روانی افراد باشد و الزاما با رشد سطح فکر و شعور نسبت مستقیم ندارد. اما باید پذیرفت که بینش و منش افراد تحصیل کرده با دیگر اقشار جامعه متفاوت است.از آن جایی که کسب دانش در رشد و تعالی فکری افراد و نگرش آنها بسیار موثر است؛ تناسب در میزان تحصیلات، تاثیر مهمی در ایجاد درک و فهم متقابل زوجین، تفاهم بیشتر آنها، تناسب در جهان بینیشان، پرورش بهتر فرزندان و ایجاد نسلی موفق با تربیتی اسلامی و فرهنگی غنی می گذارد.
در مقابل، اگر طرفین در این زمینه تناسب نداشته باشند به علت متفاوت بودن در بینش و نگرششان به زندگی در مسائلی چون هدف از زندگی، موفقیت در فعالیتها بخصوص کارهای مرتبط و تخصصی خارج از خانه، نحوه پوشش، تعداد فرزندان، نحوه تربیت آن ها و… دچار اختلاف نظر میشوند.
درباره میزان تحصیلات زن و مرد چند احتمال قابل تصور است.
1. تحصیلات مرد از زن بالاتر باشد.
2. تحصیلات زن از مرد بیشتر باشد.
3. هر دو با هم برابر باشند.
4. یکی دارای تحصیلات عالی و دیگری بی سواد یا کم سواد باشند.
از دید روانشناسان برترین حالت تناسب تحصیلی در ازدواج این است که یا طرفین در تحصیلات یکسان باشند یا تحصیلات دختر یک مقطع پایین تر از پسر باشد.
اینکه میگویند تحصیلات زن از مرد بالاتر نباشد، به دلیل ایمن کردن خانواده از برخی مشکلات زناشویی است. چرا که این امر با ویژگی غرور و اثبات اقتدار مردانه (که در همه مردان وجود دارد) منافات دارد.

انسان موجودی است بالقوه و تکامل پذیر یعنی چه؟
" انسان موجودی بالقوه و تکامل پذیر " یعنی نیروهای درونی انسان خود به خود آشکار نمی شوند مگر اینکه شرایط لازم برای بروز آنان فراهم آید. اگر کودک انسان را در روزهای اول تولد، دور از محیط یادگیری، در جنگلی رها سازیم و فرضا بیست سال بعد به سراغ او برویم، اگر چنانچه به شکل معجزه آسایی زنده مانده باشد، با موجودی روبرو خواهیم شد که فقط شکل و ظاهر انسان را دارد. پس لازمه بروز تواناییها و استعدادهای انسان یادگیری و آموختن است. مراقبتهایی که تحت عنوان تعلیم و تربیت در مورد انسان به عمل می آید شرط لازم رسیدن انسان به مرحله کمال است. بسیاری از افراد، تصور می کنند که تعلیم و تربیت یعنی مدرسه رفتن و آموزش دیدن، لیکن واژه تربیت به معنی سوق دادن یا هدایت کردن است. هدف اصلی تعلیم و تربیت یا آموزش و پرورش این است که در رفتار فرد، یعنی در دانش، مهارتها، عادات و نگرشهای او تغییر مثبت ایجاد کند. بنابراین علاوه بر مدرسه رفتن که در آن تعلیم و تربیت رسمی (آموزشگاهی) انجام می شود؛ افراد و نهادهای دیگر جامعه مانند والدین و دیگر اعضای خانواده، دوستان، مجامع مذهبی، رسانه های گروهی بخصوص رادیو، تلویزیون و نشریات در یادگیری و تغییر رفتار یا آموزش و پرورش غیر رسمی ما سهیم اند. سقراط معتقد است تربیت " ایجاد عشق به حقیقت " در فرد است. هر جامعه (گروهی از افراد که مصالح مشترک آنها را به یکدیگر پیوند می زند) برای تداوم خود به تعلیم و تربیت نیازمند است. اگر افراد یک جامعه، در هدفهای مشترک و عملکردهای معین به توافق نرسند نمی توانند در دراز مدت با یکدیگر در صلح و آرامش به سر برند. مدرسه مکانی است که عملکردهای مورد تایید جامعه را به افراد می آموزد.

هدف اصلی تعلیم و تربیت یا آموزش و پرورش چیست؟
تعلیم و تربیت از جمله دغدغه های مشترک جوامع انسانی است کشورها و ملت ها براساس طرز فکر و مکتب فلسفی و سیاسی خود، مقاصد تربیتی خود را تعریف می کنند و این در سبک و روش به تفاوت در اهداف تربیتی می انجامد. برای شروع هر کاری باید مقاصد و اهداف آن عمل معین و روشن باشد تا برای تحقق آرمان های مورد نظر از بهترین روش ها و وسایل استفاده گردد.
آموزش و پرورش نیز چنین است برای این که معلم و مربی تعلیم و تربیت را آغاز نمایند در ابتدا بایسته است هدف از تعلیم و تربیت برای آنان مشخص باشد و بدانند که چگونه انسانها را تربیت کنند و در این صورت چه تغییراتی باید حاصل گردد تا با طرح ریزی و روش به اجرا بپردازند.
مقصد و هدف انسانها را برای نیل به آرمان ها به تکاپو و تلاش وادار می سازد و محرک و مشوق بشر در فعالیت و راهنمای او رد انتخاب مسیر و حرکت می باشد.
پس اقدام بدون غرض خاص به نتیجه نخواهد رسید و تعیین هدف در ابتدای تعلیم و تربیت انسان را در انتخاب جهت حرکت و روش های رسیدن به مقصود یاری می نماید. لذا نخستین ضرورت توجه به اهداف آموزش و پرورش است. که در این نوشتار به آن خواهیم پرداخت.
منظور ما در این سطور روشن شدن مقاصد بلند آموزش و پرورش اسلامی می باشد. به عقیده ما باید نگرش اساسی و نوین با اسلوب و روش صحیح تر بر مبنای تعلیم و تربیت اسلامی در کیفیت نظام آموزشی کشور اسلامی مان صورت گیرد. در این مقاله در نظر داریم دیدگاه ها و نظرات عمیق اسلام را در رابطه با مسایل مربوط به تعلیم و تربیت به بررسی بپردازیم تا ان شاءالله با کوشش و تلاش بیشتر به آموزش و پرورش اهمیت و دقت بیشتر دهیم و براساس برنامه های آموزشی اسلام "نسل نو" را متعهد، بیدار، مومن و تربیت یافته در بستر نظام فرهنگی اسلامی تحویل جامعه دهیم و بدان امید که در آینده معیارها و مقیاس های اسلامی، غنی ترین معنای نظام آموزش و پرورش قرار گیرد.

تعلیم و تربیت رسمی و غیر رسمی را توضیح دهید؟
تقسیم بندی تعلیم و تربیت بر اساس رسمی و غیر رسمی، از جمله مواردی است که در سند تحول بنیادین تعلیم و تربیت کشور و اسناد پشتیبان به آن اشاره شده است. اما با توجه به هدف تدوین مبانی نظری، در نهایت مطالعات مذکور به "فلسفه تربیت رسمی و عمومی جمهوری اسلامی" و ارائه راهکارهایی برای تحول در این گونه از تعلیم و تربیت ختم گردیده است. هر چند آغاز چنین حرکتی امیدبخش است، اما تصور پایان برای آن و محدود شدن سیاست گذاری ها به تربیت رسمی و عمومی می تواند مایه تاسف باشد.
آنچنان که در مجموعه اسناد تحولی و مطالعات پشتیبان نیز بر آن صحه گذاشته اند، تعلیم و تربیت یک فرآیند محدود به مدرسه (و در مقیاس وسیع تر وزارت آموزش و پرورش) نیست و نهادهای مختلف مرتبط و غیر مرتبط با فرهنگ نیز در آن سهم و دخالت دارند، هر چند خود به این امر واقف نباشند. ضمن اینکه همه امر تعلیم و تربیت نیر بر عهده دولت و حاکمیت نیست، و خانواده، نهادهای دینی (از جمله حوزه های علمیه و مساجد) و تشکل های دانش آموزی و مردمی و غیره در این رابطه می توانند و باید در کنار هم پازل تعلیم و تربیت را تکمیل نمایند.
علیرغم این ها، در مقام سیاست گذاری و اجرا، نهادهای غیر از مدرسه از نقش آفرینی های اصلی به حاشیه رانده می شوند که البته این امر نیاز تعمق و تامل بیشتر دارد. با این همه، صرف قائل شدن سهم و نقش برای نهادهای غیر از مدرسه در اسناد بالا دستی بدون ذکر موارد آن و نحوه و اقتضائاتش، نمی تواند به تحولی آنچنان که بایسته و شایسته است منجر شود. چه بسا ابهام و عدم شفافیت موجود در این باره باعث شود تا امر هم برای متولیان تعلیم و تربیت رسمی و هم برای دست اندرکاران تعلیم و تربیت نیمه رسمی و غیر رسمی مشتبه گردد و دامنه فعالیت خود را نامتناسب با نقش و سهمشان تعریف و در وهله بعد عملیاتی نمایند.

دانش آموزان و راه های تشخیص استعداد،رغبت،شخصیت و ارزش های آنان
خلاقیت یکی از عالی ترین و پیچیده ترین فعالیت های ذهن آدمی است که تعلیم و تربیت باید به آن توجه کند . خلاقیت نه فقط به هوش و تفکر بلکه به سازمان شخصیت فرد نیز مربوط می شود. یکی ازسوالاتی که در چهار دهه گذشته ذهن بسیاری از پژوهشگران و اندیشمندان تعلیم و تربیت را به خود مشغول کرده این است که آیا می توان خلاقیت را پرورش داد؟
نتایج تحقیقات (بودو تورنس و…) نشان داده است خلاقیت که در تمام فعالیت های فردی و گروهی انسان مشاهده می گردد. با شدت و ضعف بالقوه و پرورش پذیر در همه انسان ها وجود دارد و برای پرورش خلاقیت (سندرز و سندرز) باید به کودکان و نوجوانان امکان تفکر داد و آنان را از انجام دادن فعالیت های قالبی و از پیش تعیین شده تا حد امکان بر حذر داشت .
بر این اساس ، در این مقاله به بررسی خلاقیت در ابعاد مختلف از جمله مفهوم خلاقیت و روند تفکر خلاق ، ویژگیهای افراد خلاق ، عوامل موثر در خلاقیت ، نقش معلم در پرورش خلاقیت راه های ایجاد و پرورش خلاقیت در دانش آموزان، می پردازیم .
در بعد اول. ضمن بررسی نظرات مربیان و متخصصان تربیتی در رابطه با مفهوم خلاقیت و روند تفکر خلاق در جستجوی پاسخ به این سوال هستیم که آیا خلاقیت فرآیندی درونی است یا بیرونی؟ آیا مستلزم انضباط است یا خود انگیزی؟ در بعد دوم. در جستجوی خصوصیات بارز افراد خلاق هستیم و ضمن اشاره به نتایج تحقیقات مختلف به بررسی ویژگیهای شخصیتی و روانی افراد خلاق و تفاوت آن ها با افراد غیر خلاق می پردازیم . در بعد سوم. عوامل موثر در خلاقیت و تاثیر بر محتوای کتاب های درسی را ذکر کرده و عواملی که مانع تفکر خلاق می شوند را نیز مورد بررسی قرار می دهیم. در بعد چهارم . با توجه به نقش معلم و خانواده در پرورش خلاقیت به این سوال پاسخ می دهیم که آیا پرورش دهندگان خلاقیت باید خلاق باشند؟
معلمان باید از چه اصولی جهت افزایش مهارت خلاقیت استفاده کنند؟ نقش خانواده و شرایط محیطی در شکوفایی استعدادهای بالقوه دانش آموزان چیست؟
سرانجام ضمن اشاره به روش های متعددی که علمای تعلیم و تربیت برای ایجاد و پرورش خلاقیت و نحوه شکوفایی استعدادهای خلاق پیشنهاد می کنند به نتایج نظرسنجی از گروهی از معلمان پرداخته و روش ها ارتقای خلاقیت و ارائه ی راهکارهای علمی از دیدگاه معلمان را مورد بررسی قرار می دهیم .

دانش آموزان و راه های کسب اطلاعات لازم در زمینه شناخت شغل ها در جامعه
راهنمایی شغلی نوع دیگری ازراهنمایی است که بدان وسیله به فرد کمک می شود تابراساس شناخت استعدادها،رغبتهاومحدودیتها ونیز نیازهای شغلی جامعه ومحیط زندگی خود، بتواند شغل مناسبی انتخاب کند و پس ازگذراندن دوره های آموزشی به طورموفقیّت آمیز و رضایتبخشی به آن اشتغال ورزد.
فرانک پارسونز که از بنیانگذاران نهضت راهنمایی شغلی در آمریکا است،در این مورد می گوید: ‹‹راهنمایی شغلی کمک به فرد است تا شغل مناسبی را انتخاب کند،برای انجام دادن آن آماده شود و به طور موفقیّت آمیزی به انجام آن بپردازد. ››
از دیدگاه وی راهنمایی شغلی سه مرحله دارد:
1-شناخت توانائیها ،رغبتها ومحدودیتهای فرد.
2-شناخت خصوصیات مشاغل وفرصتهای شغلی جامعه .
3-برقراری سازش منطقی بین خصوصیات فردی با خصوصیات شغلی.
شیوه های اجرایی راهنمایی شعلی:
1-بازدید از مراکز و محیطهای شغلی.
2-معرفی مشاغل(بخصوص در هفته معرفی مشاغل)
3-ارائه واحد شناسایی مشاغل د دروس مختلف مرتبط.
4-مقاله نویسی شغلی.
5-اجرای نمایشنامه شغلی.
6-اشتغال در ایام فراغت.
7- انجام مصاحبه های شغلی توسط دانش آموزان.

دانش آموزان و هدایت تحصیلی صحیح آنان به شاخه ها و رشته های تحصیلی
چند مساله باید در هدایت تحصیلی دانش آموزان مورد توجه واقع شود که عبارت است از :
1- شناخت استعدادهای دانش آموزان
2- شناخت علائق دانش آموزان
3- شناخت امکانات موجود در منطقه و کشور
4- اعلام نیازهای شغلی کشور و شناخت آنها
5- هدایت دانش آموزان به رشته های تحصیلی مطلوب بر اساس 4بند فوق:
مراحل انتخاب رشته تحصیلی شغلی
گام اول: تعیین هدفهای تحصیلی شغلی -[که]پیش نیاز [این قسمت]شناخت خود و ابعاد آن است شامل(1- استعداد و مهارتها 2-علائق3- ویژگیهای شخصیتی4-ارزشها 5-امکانات و محدودیت های خود)
گام دوم :شناسایی راههای رسیدن به هدفهای تحصیلی -شغلی[که] پیش نیاز ا[این قسمت]شناخت فرصت ها و امکانات تحصیلی شغلی موجود در جامعه و مقایسه آنها با یکدیگر از ابعاد مختلف شامل (1- شناسایی شاخه ها ، زمینه ها و رشته های تحصیلی مرتبط با شاخه ها 2- آشنایی با اهداف شاخه های تحصیلی 3-آشنایی با ضوابط ورود به هر یک از شاخه ها و رشته ها 4- آشنایی با نحوه ادامه تحصیل در هر یک از شاخه ها 5- شناخت رشته های دانشگاهی مرتبط با رشته های دبیرستانی 6-شناخت و آشنایی با مشاغل مرتبط با رشته های دبیرستانی و دانشگاهی 7-چشم انداز آینده رشته ها -توجهبه بازار کار ،نیازهای جامعه و رابطه بین عرضه و تقاضا-8- آشنایی با مسئولیت ها و وظایف مشاغل مختلف و توانائیهای ضروری و مورد نیاز مشاغل و رشته های مختلف 9- آشنایی با نقش شغل در زندگی فردی و اجتماعی)
گام سوم : تصمیم گیری و انتخاب رشته تحصیلی شغلی

دانش آموزان و انطباق پذیری تحصیلی و شغلی
دغدغه، تعهد، اعتماد و کنجکاوری ابعاد مهم انطباق پذیری است ربیعی دغدغه، تعهد، اعتماد و کنجکاوری را از ابعاد مهم انطباق پذیری عنوان کرد و ابراز داشت: کسی که دغدغه شغلی دارد علاوه بر داشتن احساس و نگرش واقعی به آینده از گذشته درس گرفته و به حال توجه کرده و برای آینده پیش بینی می کند. این استاد دانشگاه با تاکید بر این که داشتن تعهد باعث می شود فرد خود را مسئول ساختن مسیر شغلی اش دانسته، مستقل تصمیم گیری کند و نگرش جرات مندانه داشته باشد ادامه داد: اعتماد و کنجکاوری را از دیگر ابعاد انطباق پذیری در فرد است، اعتماد باعث اعتماد به توانایی خود شده و فقدان آن باعث باز داری مسیر زندگی و مانع شکوفایی دست یابی به اهداف می شود.
وی با اشاره به این که کنجکاوری نیز باعث ایجاد علاقه زیاد به دانستن درباره خود، دنیای کار و هماهنگی بین آنها، گسترش آگاهی در تصمیم گیری، تجربه جدید و ماجراجویی خواهد شد بیان داشت: در انطباق پذیری شغلی باعث می شود فرد از نگرش ها و صلاحیت هایی برخوردار شود که در نهایت بتواند خود را به بهترین شکل ممکن با زمینه کاری هماهنگ کند. عضو هیئت علمی دانشگاه شهر کرد یادآور شد: فرد انطباق پذیر از خود انعطاف نشان می دهد و تجارب و صلاحیت های جدید را توسعه می دهد و در این مسیر فرد صلاحیتی کسب می کند تا خودش را اصلاح و فعالانه به مطالبات جدید محیط پاسخ دهد بدون آنکه منفعلانه منتظر تغییر در سازمان ها و محیط باشد.

دانش آموزان و نهادینه کردن فرهنگ کار،کار، کارآفرینی
فکر توسعه باید در ذهن مردم جای بگیرد، زمان سرمایه گذاری هم اکنون در کشور ما حدود 200 روز است که این مسئله باید کوتاه تر شود تا سرمایه گذار بتواند به آسودگی وارد چرخه اقتصادی شود.
در کشور ما دوره هایی سپری شد که افکار اقتصادی ناموفقی در آنها شکل گرفت اما به هر حال مسیری را طی کردیم و امروز باید پیشرفت کنیم.
سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی بیان کرد: اقتصاد کشور باید مبتنی بر نیروهای مردمی باشد و این امر مسجل شده است.
در هر منطقه نخبگان باید با مسئولان مربوطه بنشینند و در مورد راهکارهای برای پیبشرفت به دور از هر گونه تعارف صحبت کنند و این نشست ها باید به صورت دقیق و منظم انجام شود.
بخش خصوصی به عنوان یکی از مهمترین عاملان توسعه باید در نشست های دقیق با مسئولان تبادل نظر کنند و کشور هر چه بیشتر به سمت جلو حرکت کند.
به این نکته باید توجه داشت که اداره کشور ابتدا مبتنی بر آبادانی است و کشور باید توسعه یابد و مسئولان بتوانند خدمات بهتری به مردم ارائه کنند.
اینکه وضعیت بهداشت و درمان در کشور بهبود یابد نیازمند سرمایه است زمانی که خزانه دولت خالی باشد سخنرانی هیچ دردی را دوا نمی کند.
ما نمی توانیم منابع نفتی را صرف بودجه جاری کشور کنیم، می توانیم قسمتی از آن را به خدمات اختصاص دهیم اما نباید صرف بودجه جاری شود.
اقتصاد مقاومتی رونق اقتصادی را به دست مردم ایجاد می کند و در عین حال نگاه برون گرا دارد و این امر نشان دهنده آن است که صادرات کشور هر چه بیشتر باید فعال شود.
در قانون برنامه تئوری پنجره واحد گذاشته ایم و دستگاه متولی جذب سرمایه مجوزهای لازم برای شروع به کار سرمایه گذار را خود ظرف مدت کوتاهی جمع آوری کند.
دانش آموزان و همدلی و هماهنگی سازمان های متولی شغلی کشور
مشارکت موسسات و مراکز موثر در انتخاب مسیر زندگی تحصیلی – شغلی دانش آموزان، تقویت و کیفیت بخشی به موضوع مهم هدایت تحصیلی- شغلی دانش آموزان، کمک به دانش آموزان در انتخاب مسیر شغلی متناسب با خود و نیازهای جامعه، آشنایی دانش آموزان با شاخه ها و رشته های تحصیلی و دانشگاهی مرتبط و همچنین با مشاغل موجود در استان، منطقه محل سکونت و شرایط احراز آن و کمک به توزیع متوازن دانش آموزان در رشته های تحصیلی با توجه به استعداد، علایق و نیازها است.
از مراکز و موسسات شغلی، اسناد جهت معرفی رشته های شغلی، تولیدات و نیازهای خود در قالب بروشور و کتابچه های راهنما دعوت شده است و کارآفرینان برتر جهت حضور در نمایشگاه و ارایه سخنرانی کاربردی برای آشنایی دانش آموزان در نمایشگاه ها حضور خواهند یافت.
مدیر کل امور تربیتی و مشاوره آموزش و پرورش با بیان اینکه به منظور بازدید شغلی دانش آموزان از کارخانجات و مراکز شغلی برنامه هایی ریخته شده است، اظهار کرد: کارگاه های آموزشی و ایستگاه های اطلاع رسانی شغلی توسط مشاوران مراکز و هسته مشاوره مناطق جهت اولیا و دانش آموزان برگزار می شود.
عیسی مراد با بیان اینکه 32 نمایشگاه معرفی مشاغل در 32 استان در هفته اول اردیبهشت ماه برگزار خواهد شد، اظهار کرد: بازشناسی فرصت های شغلی بومی کشور، ترویج فرهنگ کار و کارآفرینی، هم افزایی و افزایش تعامل درون و برون سازی و توانمندسازی دانش آموزان جهت انتخاب صحیح شاخه ها و رشته های تحصیلی از مهمترین راهبردهای معاونت پرورشی و فرهنگی در زمینه مشاوره شغلی است.

1


تعداد صفحات : 11 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود