تارا فایل

تحقیق سیستم های تبرید آبشاری




چکیده
در این پروژه تحلیل ترمودینامیکی بر روی سیستم تبرید آبشاری با استفاده از مبرد کربن دی‎اکسید-آمونیاک انجام شده است. پارامترهای عملیاتی این سیستم شامل، 1) دماهای کندانسور، مادون‎سرد، اواپراتور و سوپرهیت برای سیستم تبرید دما بالا با مبرد آمونیاک، 2) اختلاف دمای مبدل حرارتی آبشاری و 3) دماهای اواپراتور، سوپرهیت، کندانسور و مادون‎سرد برای سیستم تبرید دما پایین با مبرد کربن دی‎اکسید هستند. طراحی سیستم بر اساس صورت گرفته است و همچنین بر اساس دمای کندانسور آبشاری و با اختلاف دمای 3 و 4 و 5 کلوین، COP سیستم محاسبه شده است.

کلمات کلیدی: سیستم تبرید آبشاری، ضریب عملکرد، پارامترهای عملیاتی

فهرست عناوین صفحه
فصل 1 – مقدمه و کلیات 1
1-1- تبرید و سامانه تبرید 2
1-2- انواع سیکل تبرید 2
1-2-1- سیکل ایده‎آل تبرید (تبرید کارنو) 2
1-2-2- سیکل تراکم بخار ایده‎آل تک‎مرحله‎ای 4
1-2-3- سامانه تراکم بخار تک‎مرحله‎ای 7
1-2-4- سیکل تبرید جذبی 8
1-3- کاربردهای تبرید 9
1-3-1- تبرید خانگی 9
1-3-2- تبرید تجاری 9
1-3-3- تبرید صنعتی 9
1-3-4- تبرید حمل‎ونقل 10
1-3-5- تهویه مطبوع 10
1-3-6- تهویه صنعتی 10
فصل 2 – پیشینه ادبیات تحقیق 11
فصل 3 – معادلات حاکم 17
3-1- آنالیز ترمودینامیکی 21
3-2- معادلات حاکم 21
فصل 4 – نتیجه‎گیری 26
مراجع 33

فهرست شکل‎ها صفحه

شکل ‏1-1- سیکل تبرید ایده آل 3
شکل ‏1-2- سیکل کارنو با گاز 3
شکل ‏1-3- سیکل تراکم بخار تک مرحله ای 5
شکل ‏1-4- نمودار P-h سیکل تراکم بخار تک مرحله ای 6
شکل ‏1-5- نمودار T-s سیکل تراکم بخار تک‎مرحله‎ای 6
شکل ‏1-6- سیکل تراکم بخار چندمرحله ای 7
شکل ‏1-7- نمودار P-h سیکل آبشاری 8
شکل ‏2-1 سیکل آبشاری دو مرحله ای 14
شکل ‏2-2 سیستم تبرید پروپلین 15
شکل ‏3-1- دیاگرام سیستم تبرید آبشاری CO2/NH3 19
شکل ‏3-2- الف) دیاگرام‎ متناظر با T-s ب) دیاگرام متناظر با P-h – سیستم تبرید آبشاری CO2/NH3 20
شکل ‏4-1 ضریب عملکرد برحسب دمای کندانسور آبشاری 27
شکل ‏4-2- نمودار COP برحسب TMC برای چرخه دما پایین و چرخه دما بالا 28
شکل ‏4-3- نمودار ضریب عملکرد کلی سیستم بر حسب دمای کندانسور آبشاری 29
شکل ‏4-4- نمودار ضریب عملکرد بیشینه بر حسب دمای کندانسور چرخه دما بالا 30
شکل ‏4-5- نمودار ضریب عملکرد بیشینه بر حسب دمای اوپراتور چرخه دما پایین 30
شکل ‏4-6 ضریب عملکرد برحسب دمای کندانسور آبشاری برای سیستم آبشاری 31

فهرست جداول صفحه

جدول ‏4-1- نتایج سیستم آبشاری آمونیاک-کربن دی اکسید 32

فصل 1 – مقدمه و کلیات

1-1- تبرید و سامانه تبرید
تبرید یک اقدام خنک سازی است و در عمل نیاز به دفع گرما و رها کردن آن در دما بالاتر دارد بنابراین تبرید علم انتقال حرارت از دمای پایین به دمای بالا است [2]. به عبارت دیگر تبرید یک عملیات استخراج گرما از منبع حرارت دماپایین تعریف می شود. سعدی کارنو اولین دانشمندی بود که پیشنهادی مبنی بر وجود رابطه بین دمای کار و گرما داد، سیکلی را معرفی کرد که سیکل تبرید ایده آل نامیده شد. فنّاوری تبرید علاوه بر کاربرد در چیلر و فریزر، در تهویه مطبوع1 و پمپ های حرارتی2 نیز بکار می رود. به سامانه ای که مجموعه ای از اجزا و تجهیزات برای تولید اثرات تبرید باشد سامانه تبرید3 می گویند.
1-2- انواع سیکل تبرید
هدف از به وجود آوردن این گونه سامانه ها، تولید تبرید است و برای هر سیکلی اجزای مختلفی است که در ادامه به آن اشاره خواهد شد. سیکل های تبرید بر اساس نوع مبرد و کارایی تقسیم بندی شده اند و هرکدام نیز می تواند تقسیم بندی جداگانه داشته باشد مثلاً با توجه به تعداد مراحل و غیره. در ادامه به معرفی انواع سیکل تبرید پرداخته می‎شود.
1-2-1- سیکل ایده‎آل تبرید (تبرید کارنو)
سیکل تبرید کارنو معکوس سیکل موتور است. همه فرایندهای سیکل تبرید کارنو بازگشت پذیر بوده بنابراین بیشترین راندمان را بین سیکل های تبرید را دارد.
شکل ‏1-1 الگویی از سامانه تبرید کارنو و شکل ‏1-2 الگویی از سیکل کارنو (با گاز سیال عامل) را نشان می‎دهد که تشکیل شده از چهار فرآیند بازگشت‎پذیر زیر است:
1. فرآیند 1-4 که دما ثابت انجام می شود و گرماگیر است.
2. فرآیند تراکم آیزنتروپیک 2-1 (آنتروپی ثابت).
3. فرآیند 3-2 دما ثابت و گرماده است.
4. فرآیند انبساط آیزنتروپیک 4-3.

شکل ‏1-1- سیکل تبرید ایده آل

شکل ‏1-2- سیکل کارنو با گاز

1-2-2- سیکل تراکم بخار ایده‎آل تک‎مرحله‎ای
سیکل کارنو در کارای واقعی برای سیکل بخار مناسب نیست زیرا در طی تراکم مبرد دوفازی، لجن مایع ایجاد می‎شود. بعلاوه، مخلوط، عمدتاً مایع، وقتی در موتور گرمایی بعد چگالش انبساط می‎یابد به مقدار کمی کار می کند. بنابراین، بجای سیکل کارنو از سیکل تراکم بخار ایده آل تک مرحله ای استفاده می شود.
شکل ‏1-3 یک سیکل تراکم بخار تک مرحله ای، تراکم در ناحیه فوق گرم را نشان می‎دهد. دستگاه خفانش، مثل شیر انبساط، بجای موتور گرمایی استفاده شده است. تک مرحله، یعنی تنها یک مرحله تراکم وجود دارد. در سیکل ایده‎آل فرایند تراکم سازی آیزنتروپیک و از اتلاف فشار در خط لوله، شیرها و اجزای دیگر صرف نظر شده است.
در سامانه تراکم بخار چهار اجزای اصلی وجود دارد. آن‎ها اواپراتور4، کمپرسور، کندانسور و دستگاه‎انبساط هستند. حرارت در اواپراتور به سامانه داده می‎شود و در کندانسور گرما از سامانه خارج می‎شود. دفع و جذب گرما در مبردهای مختلف باهم متفاوت است.
سیکل تراکم بخار استاندارد شامل چهار فرایند زیر است:
* تراکم آدیاباتیک برگشت پذیر به واسطه بخار اشباع در فشار کمپرسور
* دفع حرارت برگشت پذیر در فشارثابت به دلیل چگالش
* انبساط برگشت ناپذیر در آنتالپی ثابت به واسطه مایع اشباع در فشار اواپراتور
* جذب گرما برگشت پذیر در فشارثابت به دلیل تبخیر در بخار اشباع

شکل ‏1-3- سیکل تراکم بخار تک مرحله ای

در شکل ‏1-4 محور عمودی P و محور افقی h را نمایش می‎دهد. منحنی اشباع مرز مایع خالص و گاز خالص، یا بخار را از هم جدا کرده است. در این نمودار منظور از بخار، بخار فوق گرم و منظور از مایع، مایع مادون سرد است. بالاتر از فشار بحرانی تمایزی بین مایع و بخار نیست.
در شکل ‏1-5 نمودار T-s نمایش داده شده که در آن خفانش در فرآیند آنتالپی ثابت رخ می‎دهد. یعنی هیچ گرمایی جذب یا دفع نمی‎شود فقط مایع از داخل شیر عبور خواهد کرد بعد از خفانش هیچ کاری برای بازیابی انرژی انجام نمی‎شود این عامل انحراف از سیکل ایده‎آل است. در سیکل تراکمی بخار ایده‎آل، فرایند اختناق در شیر اختناق تنها یک فرایند بازگشت ناپذیر است، معمولاً با خط‎چین نمایش داده می‎شود.

شکل ‏1-4- نمودار P-h سیکل تراکم بخار تک مرحله ای

شکل ‏1-5- نمودار T-s سیکل تراکم بخار تک‎مرحله‎ای

1-2-3- سامانه تراکم بخار تک‎مرحله‎ای
وقتی در سامانه تبرید بیش از یک مرحله تراکم وجود داشته باشد، سامانه چندمرحله ای نامیده می شود (شکل ‏1-6) که شامل موارد زیر است:
1. یک کمپرسور مرحله بالا و یک کمپرسور مرحله پایین.
2. اتصال چندین کمپرسور به شکل سری.
3. استفاده از دو یا چند توربین که به شکل سری به هم وصل شده‎اند و توسط همان موتور یا موتور اصلی به حرکت میفتند.
4. ترکیب دو سامانه تبرید جدا از هم.
سامانه تراکم بخار چندمرحله ای، به دو گروه سامانه ترکیبی یا سامانه آبشاری طبقه بندی می‎شوند.

شکل ‏1-6- سیکل تراکم بخار چندمرحله ای

سامانه آبشاری شامل، دو سامانه تبرید تک مرحله ای جدا از هم است: سامانه پایین‎تر که بهتر در دمای تبخیر کمتر می‎تواند کار می‎کند و سامانه بالاتر که در دمای تبخیر بالاتر بهتر عمل می‎کند. این دو سامانه با یک کندانسور آبشاری به متصل هستند که برای سامانه بالایی نقش اواپراتور و برای سامانه پایینی نقش کندانسور را دارد.
مزیت اصلی سامانه آبشاری، استفاده از مبردها، تجهیزات و روغن‎های مختلف برای هر دو سامانه بالایی و پایینی است. عیب این سامانه یکی بودن دمای چگالش سامانه پایینی با دمای تبخیر سامانه بالایی است وقتی در کندانسور آبشاری انتقال حرارت صورت می‎گیرد. این یکسان بودن دما باعث مصرف انرژی بیشتر می‎شود، همچنین سامانه آبشاری نسبت به سامانه ترکیبی پیچیده‎تر است. نمودار الگویی در شکل ‏1-7 یک سامانه آبشاری را نشان می‎دهد.

شکل ‏1-7- نمودار P-h سیکل آبشاری
1-2-4- سیکل تبرید جذبی
سامانه جذبی بخار یک روش جذاب برای استفاده مستقیم از انرژی درجه پایین برای سرمایش است. بر اساس مبرد و ماده جاذب کار می‎کند و مطابق با مبرد استفاده شده در سیکل جذبی، ماده جاذب نیز تغییر می‎کند.
ازجمله مبرد و ماده جاذب پرکاربرد می‎توان به آب و لیتیم بروماید، آمونیاک و آب، آب و سیلیکا ژل اشاره کرد. مزیت اصلی آن در مقایسه با سامانه تراکم بخار معمول، کار در انرژی درجه بالا است. ویژگی دیگر این سامانه ها، عدم استفاده از اجزای متحرک به جز یک پمپ خیلی کوچک است. سامانه جذبی بخار شامل چهار اجزای اصلی اواپراتور، جاذب (در سمت فشار پایین)، ژنراتور و کمپرسور (در سمت فشار بالا) است.
1-3- کاربردهای تبرید
برای سهولت مطالعه سیستم تبرید می‎توان کاربردهای تبرید را به شش گروه اصلی تقسیم نمود:
۱) تبرید خانگی ۲) تبرید تجاری ۳) تبرید صنعتی ۴) تبرید حمل‎و‎نقل ۵) تهویه مطبوع ساختمان‎ها ۶) تهویه صنعتی.
1-3-1- تبرید خانگی
وسعت تبرید خانگی محدود می‎باشد و بطور عمده به یخچال و فریزرهای خانگی مربوط می‎شود ولی به دلیل کثرت استفاده، بخش قابل ملاحظه‎ای از بحث تبرید را شامل می‎شود.
دستگاه‎های تبرید خانگی معمولاً کوچک هستند و با ظرفیت‎های ورودی ۳۵ تا ۳۷۵ وات تولید می‎شوند. در این دستگاه‎ها از کمپرسورهای بسته استفاده می‎شود.
به دلیل آشنایی عموم با این دستگاه‎ها بیش از این درباره آن‎ها بحث نمی‎شود ولی مسائلی که به طراحی و نگهداری آن‎ها مربوط می‎شود در فصول مختلف مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
1-3-2- تبرید تجاری
تبرید تجاری به طراحی، ساخت، نصب و تعمیر دستگاه‎های سردکننده مورد استفاده در مغازه‎ها، رستوران‎ها، هتل‎ها و موسسات تهیه و تولید مواد غذایی و فاسد شدنی محدود می‎شود.
1-3-3- تبرید صنعتی
به دلیل مشخص نبودن حدود دقیق تبرید صنعتی و تجاری، اغلب آن‎ها را با یکدیگر اشتباه می‎کنند. به‎طور کلی دستگاه‎های تبرید صنعتی از نظر اندازه بزرگتر از دستگاه‎های تجاری هستند و یک نفر تکنسین با تجربه از آن‎ها نگهداری می‎نماید. از نمونه‎های معمول تبرید صنعتی، واحدهای یخسازی، بسته‎بندی مواد پروتئینی بزرگ (گوشت، ماهی، مرغ، غذاهای منجمد و غیره)، نوشابه‎سازی، بستنی‎سازی و واحدهای صنعتی نظیر پالایشگاه‎های روغن، واحدهای شیمیایی، واحدهای لاستیک‎سازی و غیره است.
1-3-4- تبرید حمل‎ونقل
قسمتی از کاربردهای این گروه را می‎توان به‎عنوان شاخه‎ای از تبرید تجاری و قسمتی دیگر را شاخه‎ای از تبرید صنعتی در نظر گرفت. به هر صورت، هردو مورد به اندازه کافی وسیع و قابل توجه هستند. تبرید کشتی‏ها در کشتی‏های صیادی و مخازن حمل‎ونقل محصولات فاسد شدنی مشاهده می‎شود. تبرید حمل‎ونقل به تجهیزات تبرید مورد استفاده در کامیون‎ها برای حمل‎ونقل طولانی یا محلی و واگن‎های راه‎آهن مربوط می‎شود.
1-3-5- تهویه مطبوع
به‎طوری که از اسم تهویه مطبوع بر می‎آید، این مقوله با شرایط هوا در نواحی یا فضاهای مورد نظر در ارتباط است و نه تنها کنترل دما بلکه کنترل رطوبت و سرعت وزش هوا را نیز به همراه تصفیه و تمیز کردن آن شامل می‎شود. کاربردهای تهویه مطبوع بر دو نوع خانگی و صنعتی می‎باشد. سیستم‎هایی که وظیفه عمده آن‎ها مطبوع کردن هوا برای راحتی انسان است تهویه مطبوع خانگی نامیده می‎شوند. نمونه‎ای از این سیستم‎ها را می‎توان در منازل، مدارس، دفاتر، مساجد، هتل‎ها، سوپر مارکت‎ها، ساختمان‎های عمومی، کارخانجات، اتومبیل‎ها، اتوبوس‎ها، هواپیماها، کشتی‎ها و غیره مشاهده نمود.
1-3-6- تهویه صنعتی
از طرف دیگر هرگونه مطبوع‎سازی هوا که هدف اصلی آن رفاه انسان‎ها نباشد، تهویه صنعتی نامیده می‎شود. این الزاماً بدین معنی است که سیستم‎های تهویه صنعتی با توجه به وظیفه اصلی‎شان نمی‎توانند برای آسایش انسان‎ها مورد استفاده قرار گیرند. کاربردهای تهویه صنعتی از نظر تعداد و تنوع نامحدود هستند. به بیان کلی، وظیفه سیستم‎های تهویه مطبوع صنعتی عبارتند از: ۱) کنترل میزان رطوبت مواد مرطوب ۲) کنترل شدت واکنش‎های شیمیایی و بیوشیمیایی ۳) محدود نمودن میزان تغییرات مواد ظریف از لحاظ انبساط و انقباض حرارتی ۴) فراهم نمودن هوای تمیز و تصفیه شده که اغلب برای کار راحت و تولید محصولاتی با کیفیت بهتر، لازم می‎باشد.

فصل 2 – پیشینه ادبیات تحقیق

در اوایل پیدایش تبرید مکانیکی ( تبرید ، تاریخچه و کاربرد سیستم تبرید ) ، دستگاه‎های موجود حجیم و گران بودند و راندمان زیادی نداشتند و می‎بایست فردی متخصص از آن‎ها نگهداری می‎نمود. به همین دلیل تبرید مکانیکی صرفاً به چند کاربرد بزرگ نظیر واحدهای تولید یخ، بسته‎بندی گوشت و یخچال‎های بزرگ محدود می‎شد، ولی این سیستم در عرض چند دهه بسرعت رشد نموده و بصورت امروزی در آمده است. این رشد سریع حاصل چند عامل مختلف بود. با پیشرفت روش‎های تولید دقیق، امکان تولید تجهیزات کوچکتر با راندمان بالاتر فراهم شد. این امر به همراه تهیه مبردهای بی‎خطر و اختراع موتورهای الکتریکی با قدرت کمتر، امکان ساخت واحدهای تبرید کوچک را که امروزه در کاربردهایی نظیر یخچال‎ها و فریزرهای خانگی، دستگاه‎های هواساز کوچک و دستگاه‎های تجاری مورد استفاده قرار می‎گیرند، فراهم نمود. به‎طوری که هم‎اکنون کمتر خانه یا واحد تجاری را می‎توان یافت که یکی از انواع مختلف دستگاه‎های تبرید مکانیکی استفاده نکند.
برای مثال امروزه بدون بهره‎گیری از سیستم تبرید، تهیه و نگهداری مواد پروتئینی با رشد فزاینده جمعیت ممکن نخواهد بود. همچنین در ساختمان‎های بزرگ نظیر مجتمع‎های مسکونی، تجاری و صنعتی، درصورتی‎که از تجهیزات تهویه مطبوع و تبرید مکانیکی بهره‎گیری نشود، به دلیل گرمای محیط در تابستان این ساختمان‎ها غیر تحمل خواهند بود.
علاوه بر کاربرد تبرید در تهویه مطبوع و استفاده از آن در فرآیندهای انجماد و سردخانه‎ها، در حمل‎ونقل و نگهداری غذاهای فاسد شدنی، از تبرید مکانیکی در تهیه و عرضه اغلب مواد یا اجناس فروشگاه‎های امروزی استفاده می‎شود. تعداد فرآیندها یا محصولاتی که با استفاده از تبرید مکانیکی تحقق یا بهبود یافته‎اند، بی‎شمار است.
به‎طور مثال وجود تبرید امکان ساخت سدهای بزرگ را که برای پروژه‎های تولید برق و آبیاری ضروری است، فراهم می‎سازد. تبرید ساخت جاده‎ها، تونل‎ها، چاهک فوندانسیون و حفاری در زمین‎های سست را میسر میسازد. بوسیله تبرید امکان تولید پلاستیک‎ها، لاستیک‎های مصنوعی و بسیاری محصولات و مواد مفید دیگر، امکان‎پذیر می‎گردد. تولیدکنندگان منسوجات وکاغذ می‎توانند با استفاده از تبرید سرعت دستگاه‎های خود را افزایش دهند و محصول بیشتری تولید نمایند. استفاده از تبرید روش‎های بهتری برای آبکاری فولادهای مورد استفاده در دستگاه‎ها بوجود می‎آورد. این موارد تنها گوشه‎ای از صدها کاربرد تبرید مکانیکی است که امروزه مورد استفاده قرار می‎گیرد و همه‎ساله چندین کاربرد جدید به آن‎ها افزوده می‎شود. تنها عاملی که سرعت رشد سیستم تبرید را کاهش می‎دهد، عدم وجود افراد متخصص در این صنعت است.
در تبرید صنعتی که اختلاف دمای زیاد بین منبع و چاه حرارتی وجود دارد، استفاده از سیستم‎های تبرید تک‎مرحله‎ای مقرون به‎صرفه نیست. زیرا که نسبت فشار بالا، فشار و دمای خروجی بالای روغن، بازده‎ی حجمی و ضریب عملکرد پایین سیکل را به دنبال خواهد داشت. به‎علاوه، استفاده از یک مبرد در محدوده وسیع دمایی، موجب کاهش فشار اوپراتور و افزایش حجم مکش و فشار در کندانسور می‎شود. در مقابل، برای چنین کاربردهایی از سیستم‎های تراکمی دومرحله‎ای یا سیستم تبرید آبشاری استفاده می‎شود [1].
سیستم‎های تراکمی دو مرحله‎ای در هر دو مدار دما بالا و دما پایین حاوی یک مبرد هستند، در حالی که در مدار دما بالا و دما پایین سیستم آبشاری از مبردهای متفاوتی استفاده می‎شود. از طریق سیستم‎های تراکمی دو مرحله‎ای می‎توان به دماهای پایین‎تری دست یافت. سامانه‎های سردسازی آبشاری دو مرحله‎ای جهت کاربردهای صنعتی به‎ویژه در صنعت سردسازی تجاری، جایی که دمای نگهداری غذای منجمد شده 30- تا 50- درجه سانتی‎گراد است، بسیار گزینه مناسبی هستند [1].
در این سامانه‎ها، از دو واحد تک‎مرحله‎ای که توسط چگالنده‎های آبشاری کوپل حرارتی شده‎اند، استفاده می‎شود. مدار دما بالای سامانه سردسازی آبشاری به‎طور معمول با آمونیاک (R717)، پروپان (R290)، پروپلین (R1270)، اتانول و R404A شارژ می‎شود. در صورتی که معمولاً از کربن دی‎اکسید (R744) در مدار دما پایین سامانه سردسازی استفاده می‎شود. آمونیاک طبیعی با بوی تند، سمی و تا حدودی اشتعال‎پذیر است و در دمای 35- درجه سانتی‎گراد دارای فشار تبخیری کمتر از فشار اتمسفر است که منجر به نشت هوا به داخل سیستم می‎شود. لذا استفاده از این مبرد در سیکل دما پایین باعث بروز مشلاتی خواهد شد. از معایب پروپلین، پروپان و اتانول نیز می‎توان به قابلیت اشتعال بالای آن‎ها اشاره کرد. همچنین فشارهای تبخیر و تقطیر بسیار پایین اتانول نسبت به فشار محیط منجر به نشت هوا به داخل سامانه می‎شود. از معایب استفاده از کربن دی‎اکسید را می‎توان داشتتن فشار بالا (MPa4/7( در دمای 31 درجه سانتی‎گراد دانست. بنابراین، استفاده از R744 برای کاربردهای دمای پایین اقتصادی است [1].
برای توجیه استفاده از یک طرح دو (یا چند) مرحله‎ای به جای یک سیستم تک‎مرحله‎ای باید تحلیلی دقیق از نسبت هزینه‎های اضافی به منافع حاصله، به عمل آید. لی و همکارانش [2] دمای تقطیر بهینه در کندانسور آبشاری، بیشینه‎سازی ضریب عملکرد و کمینه‎سازی تخریب اگزرژی سیستم با متغیرهای عملکردی دمای تبخیر کربن دی‎اکسید، دمای تقطیر آمونیاک و اختلاف دما در کندانسور آبشاری را مورد مطالعه قرار دادند.
هاناچاریا و همکارانش [3] بهینه‎سازی یک سیستم آبشاری پروپان-کربن دی‎اکسید را انجام دادند. هاناچاریا در تحلیلی دیگر [4] سیکل آبشاری دو مرحله‎ای بازگشت‎پذیری را مانند شکل ‏2-1، به‎منظور تعیین دمای بهینه میانی برای اگزرژی و بار تبرید ماکزیمم مورد بررسی قرار داد.

شکل ‏2-1 سیکل آبشاری دو مرحله ای
عمیدپور و همکارانش [5] مطابق شکل ‏2-2 سیستم تبرید آبشاری در واحدهای الفین را از لحاظ ترمودینامیکی و اگزرژی تحلیل کردند. در این کار، از دو روش پینچ و اگزرژی به‎منظور بهبود بازده قانون دوم کل سیستم تبرید استفاده شد.

شکل ‏2-2 سیستم تبرید پروپلین
بانسال و چین [6] دمای تقطیر بهینه R744 را در سامانه آبشاری برای سردسازهای R404A، R1270، R290 و R717 که در مدار دما بالا مورد استفاده قرار گرفته‎اند را ارزیابی کردند. در اکثر مقالات مذکور هدف بهینه‎سازی یک تابع هدف ترمودینامیکی بوده که منجر به بیشینه‎سازی ضریب عملکرد یا کمینه‎سازی تخریب اگزرژی و تولید آنتروپی شده است. اگرچه این روش باعث افزایش بازده سیستم شده، اما افزایش بیش از حد هزینه‎های سیستم را نیز به دنبال خواهد داشت.
در تعدادی از کارها نیز آنالیز ترمودینامیکی و اقتصادی سیکل‎های دو مرحله‎ای انجام شده است، اما تاکنون تحقیقی در این زمینه با رویکرد بهینه‎سازی و در نظر گرفتن اثر مافوق گرم شدن و مادون سرد شدن مبردها در دو چرخه مشاهده نشده است. لذا در این مقاله با لحاظ کردن مقادیر معلومی برای مافوق گرم شدن و مادون سرد شدن مبردها، پارامترهای عملکردی سیکل تبرید آبشاری در حالت بهینه اعم از دمای تقطیر در کندانسور و دمای تبخیر در اوپراتور، با رویکرد کمینه شدن هزینه کل سیستم تعیین می‎شود.

فصل 3 – معادلات حاکم

در برنامه‎ها (سیستم‎ها)ی دما پایین، از جمله انجماد سریع و ذخیره‎سازی مواد غذایی یخ‎زده، دمای تبخیر مورد نیاز سیستم تبرید از 40- درجه سانتی‎گراد تا 55- درجه سانتی‎گراد محاسبه می‎شود. بنابراین سیستم تبرید بخار فشرده یک مرحله‎ای کافی نیست. سیستم‎های تبرید دو مرحله‎ای یا آبشار برای کاربردهای دما پایین استفاده می‎شود. طرف‎های بالا و پایین فشار یک سیستم تبرید دو مرحله‎ای همان مبردها هستند، اما مدارهای بالا و پایین یک سیستم آبشار به‎طور جداگانه با مبرد مناسب در رابطه با حفاظت از محیط زیست جهانی تعیین شده‎اند.
استفاده از مبردهای طبیعی در سیستم‎های تبرید نشان داده شده است که یک راه‎حل کامل برای جایگزینی دائمی مبرد فلوروکربنی است. بنابراین، استفاده از مبردهای طبیعی در هر دو مرحله سیستم‎ دو مرحله‎ای و سیستم تبرید آبشار به انجام کار با توجه به قوانین زیست‎محیطی کمک می‎کند. آمونیاک (R717) مبرد طبیعی است که بیشتر در سیستم‎های تبرید دو مرحله‎ای دما پایین استفاده می‎شود، اما این سیستم دارای معایبی نیز است.
به عنوان مثال، آمونیاک دارای بوی تند است که این امر باعث خاصیت سمی بودن و قابل اشتعال بودن آن می‎شود. علاوه بر این، فشار تبخیر آمونیاک زمانی که دمای تبخیر کمتر از 35 درجه سانتی‎گراد است با پایین آمدن فشار اتمسفر همراه است. این امر باعث می‎شود هوا به سیستم نفوذ کرده و منجر به ناکارایی و عدم اطمینان سیستم می‎شود. از این رو، گاز مبرد غیر سمی، غیر قابل اشتعال و متراکم با فشار تبخیر مثبت باید برای تبخیر زیر 35 درجه سانتی‎گراد انتخاب شود. یک سیستم تبرید آبشار با مبردهای طبیعی CO2 و NH3 این شرایط را برآورده می‎کند. یک سیستم تبرید آبشار CO2 / NH3 به‎ترتیب از کربن دی‎اکسید و آمونیاک به عنوان مبرد در مدارهای دما پایین و دما بالا استفاده می‎کند. بعضی از خصوصیات کربن دی‎اکسید، آن را جایگزین خوبی برای آمونیاک برای استفاده نیروگاه‎های بزرگ تبرید با سیستم دما پایین می‎کند. از مزایای مهم کربن دی‎اکسید غیرسمی بودن، قابل اشتعال نبودن و بدون بو بودن آن است.
در مقایسه با سیستم تبرید دو مرحله‎ای آمونیاک، سیستم تبرید دومرحله‎ای CO2/NH3 مقدار آمونیاک را به طور قابل ملاحظه‎ای پایین می‎آورد و همچنین ضریب عملکرد سیستم آبشاری فراتر از سیستم دومرحله‎ای در سیستم دما پایین است. بنابراین، سیستم تبرید آبشاری CO2/NH3 از توجه جهانی برخوردار گشته است. از عوامل مهم در طراحی فاز سیستم تبرید آبشاری CO2/NH3، تعیین دمای چگالش بهینه کندانسور آبشاری در شرایط خاص طراحی مانند دمای چگالش، دمای تبخیر و اختلاف دما بین مدار بالا و پایین کندانسور آبشاری است. از جمله نگرانی‎ها در سیستم آبشاری، هزینه نصب اولیه آن است که حدود 10 درصد پر هزینه‎تر از سیستم‎های سنتی است. اما این مشکل می‎تواند با نیاز کم این سیستم به شارژ مبرد و مزیت‎های زیست‎محیطی که این سیستم نسبت به سیستم تک‎مرحله‎ای در ارتباط با تشعشعات حاصله از سیستم دارد، خنثی شود. سیستم آبشاری مقدار سوپرهیت را در دمای تخلیه مدار دما بالا کاهش می‎دهد که این امر باعث کاهش ظرفیت کندانسور دما بالا و افزایش میزان تاثیر تبرید می‎شود.
شکل ‏3-1 سیستم تبرید آبشاری و شکل ‏3-2 دیاگرام‎های متناظر با P-h و T-s را نشان می‎دهد. این سیستم تبرید شامل دو چرخه تبرید مجزا، یک چرخه دما بالا (HTC) و یک چرخه دما پایین (LTC) است. در HTC آمونیاک به‎عنوان عامل سردکننده است، در حالیکه در LTC کربن دی‎اکسید عامل سردکننده است. چرخه‎ها به‎صورت حرارتی از طریق یک کندانسور آبشاری به یکدیگر متصل می‎شوند که برای HTC نقش یک تبخیرکننده و برای LTC نقش یک کندانسور را بازی می‎کنند.

شکل ‏3-1- دیاگرام سیستم تبرید آبشاری CO2/NH3

شکل ‏3-2- الف) دیاگرام‎ متناظر با T-s ب) دیاگرام متناظر با P-h – سیستم تبرید آبشاری CO2/NH3
شکل ‏3-2 نشان می‎دهد که فشار چگالش و تبخیر در چرخه NH3 هر دو پایین‎تر از فشار چگالش و تبخیر در چرخه CO2 هستند. بنابراین، چرخه NH3 نسبت به چرخه فشار بالا، HTC و چرخه CO2 نسبت به چرخه فشار پایین، LTC نامیده می‎شوند. شکل ‏3-1 نشان می‎دهد که کندانسور سیستم تبرید آبشاری گرمای QH را در دمای Tc (دمای کندانس) به محیط در دما T0 پس می‎زند. بخیرکننده این سیستم آبشاری با ر سرمایش (QL) را از محیط سرد در دمای TCL به دمای تبخیر TE جذب می‎کند.
گرمای جذب شده توسط تبخیرکننده LTC به‎علاوه کار انجام شده روی کمپرسور LTC، برابر با گرمای جذب شده توسط تبخیرکننده HTC است. TMC و TME به‎ترتیب نشان‎دهنده دمای کندانس (چگالش) و تبخیر کندانسور آبشاری هستند. معرف اختلاف دمای بین دمای کندانسور LTC و دمای تبخیر HTC است. TE (دمای تبخیر)، TC (دمای کندانس) و اختلاف دما در کندانسور آبشاری، سه پارامتر مهم طراحی سیستم تبرید آبشاری CO2/NH3 هستند.
3-1- آنالیز ترمودینامیکی
مطالعه پارمتری با ظرفیت سردسازی ثابت و دماهای چگالش متفاوت، دماهای تبخیر و اختلاف‎های دما در کندانسور آبشاری برای تعیین دمای چگالش بهینه کندانسور آبشاری در سیستم تبرید آبشاری CO2/NH3 عملیاتی در دماهای پایین هدایت شده است. دماهای چگالش مورد استفاده در مطالعه پارامتریک 35، 40 و 45 درجه سانتی‎گراد هستند. دماهای تبخیر 45-، 50- و 55- درجه سانتی‎گراد هستند. اختلاف‎های دما در کندانسور آبشاری 3، 4 و 5 درجه سانتی‎گراد هستند. هر یک از مولفه‎های سیستم تبرید آبشاری نشان داده شده در شکل ‏3-1 می‎توانند به‎عنوان یک حجم کنترل تلقی شوند.
برای تحلیل سیستم مورد بررسی فرضیات زیر در نظر گرفته شده است:
1. تمامی اجزا در حالت پایا در نظر گرفته شده اند. از تغییرات انرزی پتانسیل و جنبشی سیال عامل در داخل همه اجزا صرفنظر شده است.
2. کمپرسورهای چرخه دما بالا و پایین آدیاباتیک و غیر آیزنتروپیک هستند، بازده آیزنتروپیک کمپرسورها با استفاده از نسبت فشار تعیین می شود.
3. بازده موتور و مکانیکی هر کمپرسور نیز 93% فرض شده است.
4. از اتلاف گرما و افت فشار در اتصالات لوله کشی صرفنظر شده است.
5. فرآیندها در شیر خفانش آنتالپی ثابت هستند.
6. حالت خروجی در کندانسور و کندانسور آبشاری مادون سرد و در حالی که خروجی اواپراتور اشباع است.
3-2- معادلات حاکم
(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

کمپرسور دما بالا

(8)
m ̇_5=m ̇_6=m ̇_H

(9)
W ̇_H=(m ̇_H (h_6s-h_5))⁄(η_s η_m η_e )

(10)
W ̇_H=(m ̇_H (h_6-h_5))⁄(η_m η_e )

کندانسور

(11)
m ̇_6=m ̇_7=m ̇_H
(12)
Q ̇_H 〖=m ̇〗_H (h_6-h_7)

شیر خفانش چرخه دما بالا

(13)
m ̇_7=m ̇_8=m ̇_H
(14)
h_7=h_8

کندانسور آبشاری

(15)
m ̇_2=m ̇_3=m ̇_L
(16)
m ̇_5=m ̇_8=m ̇_H
(17)
Q ̇_M 〖=m ̇〗_H (h_5-h_8)
(18)
Q ̇_M 〖=m ̇〗_L (h_2-h_3)

کمپرسور چرخه دما پایین

(19)
m ̇_1=m ̇_2=m ̇_L
(20)
W ̇_L=(m ̇_L (h_2s-h_1))⁄(η_s η_m η_e )
(21)
W ̇_L=(m ̇_L (h_2-h_1))⁄(η_m η_e )

شیر خفانش چرخه دما پایین

(22)
m ̇_3=m ̇_4=m ̇_L

(23)
h_3=h_4

اواپراتور

(24)
m ̇_1=m ̇_4=m ̇_L

(25)
Q ̇_L 〖=m ̇〗_L (h_1-h_4)

فصل 4 – نتیجه‎گیری

در این پروژه سیستم تبرید آبشاری بررسی شده است. کدنویسی سیستم مورد نظر در نرم افزار ترمودینامیکی EES انجام شده و نتایج آن در نمودار و جدول آورده خواهد شد. پارامترهای متغیر اساسی در تحلیل سیستم های آبشاری، دمای اواپراتور چرخه دما پایین، دمای کندانسور چرخه دما بالا، دمای کندانسور آبشاری و اختلاف دمای موجود بین TMC و TME است.
با توجه پارامترهای داده شده، ابتدا در این پروژه به بررسی ضریب عملکرد چرخه دما بالا و پایین پرداخته و سپس برای اختلاف دماهای مختلف نمودار ضریب عملکرد کلی سیستم رسم خواهد شد. در انتها جدول نتایج آورده شده است.
شکل ‏4-1 نشان دهنده نمودار ضریب عملکرد برای چرخه دما پایین بر حسب دمای کندانسور آبشاری (TMC) است. این نمودار برای دمای اواپراتور 50- درجه سانتی گراد، دمای کندانسور 35 درجه سانتی گراد و اختلاف دما 5 درجه سانتی گراد در کندانسور آبشاری است. مقایسه نتایج حاصل از کدنویسی با مقاله استفاده شده [2]، نشان دهنده قابل قبول بودن صحت سنجی است.

شکل ‏4-1 ضریب عملکرد برحسب دمای کندانسور آبشاری
شکل ‏4-2 نمودار COP برحسب TMC را برای چرخه دما پایین و چرخه دما بالا نشان می دهد. این نمودار برای دمای اواپراتور 50- درجه سانتی گراد، دمای کندانسور 35 درجه سانتی گراد و اختلاف دمای 5 رسم شده است. با توجه به نمودار برای چرخه دما بالا با افزایش دمای کندانسور آبشاری ضریب عملکرد افزایش پیدا می کند. در حالیکه برای چرخه دما پایین، افزایش دمای کندانسور آبشاری باعث کاهش ضریب عملکرد شده است. نمودار نشان دهنده وجود نقطه بهینه برای سیستم مورد نظر بوده که محل تلاقی ضریب عملکرد چرخه ها، نقطه بهینه سیستم است.

شکل ‏4-2- نمودار COP برحسب TMC برای چرخه دما پایین و چرخه دما بالا

شکل ‏4-3 نشان دهنده نمودار ضریب عملکرد کلی سیستم بر حسب دمای کندانسور آبشاری است. این نمودار برای دمای اواپراتور 45- درجه سانتی گراد، دمای کندانسور 35 درجه سانتی گراد و اختلاف دمای 3، 4 و 5 درجه سانتی گراد رسم شده است. با توجه به نمودار مشاهده می شود که ضریب عملکرد با افزایش TMC برای هر سه اختلاف دما ابتدا افزایش یافته و به مقدار بیشینه رسیده است. در انتها افزایش دمای کندانسور(TMC) آبشاری باعث کاهش ضریب عملکرد کل سیستم شده است. همچنین مشاهده می شود که افزایش اختلاف دما موجب کاهش ضریب عملکرد کل شده است.

شکل ‏4-3- نمودار ضریب عملکرد کلی سیستم بر حسب دمای کندانسور آبشاری
شکل ‏4-4 نمودار ضریب عملکرد بیشینه بر حسب دمای کندانسور چرخه دما بالا برای اختلاف دمای 3 درجه سانتی گراد است. با توجه به نمودار مشاهده می شود که با افزایش دمای کندانسور برای دمای اواپراتور ثابت، ضریب عملکرد کاهش پیدا می کند. همچنین برای دمای کندانسور ثابت، ضریب عملکرد رابطه مستقیم با دمای اواپراتور دارد، یعنی افزایش دمای اواپراتور باعث افزایش ضریب عملکرد خواهد شد.

شکل ‏4-4- نمودار ضریب عملکرد بیشینه بر حسب دمای کندانسور چرخه دما بالا برای اختلاف دمای 3 درجه سانتی گراد
نمودار ضریب عملکرد بیشینه بر حسب دمای اوپراتور چرخه دما پایین برای اختلاف دما کندانسور آبشاری 3 درجه سانتی گراد در شکل ‏4-5 رسم شده است. همانطور که مشاهده می شود افزایش دمای اواپراتور موجب افزایش ضریب عملکرد خواهد شد.

شکل ‏4-5- نمودار ضریب عملکرد بیشینه بر حسب دمای اوپراتور چرخه دما پایین برای اختلاف دما 3 درجه سانتی گراد
بعد از صحت سنجی مقاله استفاده شده، اکنون به بررسی سیستم پیشنهادی پرداخته می شود. این سیستم شامل بازیاب در چرخه دما پایین است. تحلیل و بررسی سیستم با بازیاب برای افزایش دما به اندازه 5 درجه سانتی گراد در قسمت خروجی های بازیاب است.
شکل ‏4-6 نشان دهنده نمودار ضریب عملکرد بر حسب دمای اواپراتور برای دو سیستم آبشاری با استفاده از 5 سیال عامل مختلف آمونیاک، پروپلین ، R404A، R407C و R410A است.

شکل ‏4-6 ضریب عملکرد برحسب دمای کندانسور آبشاری برای سیستم آبشاری
جدول ‏4-1 نتایج سیستم آبشاری آمونیاک-کربن دی اکسید را برای دمای اواپراتور 50- درجه سانتی گراد، دمای کندانسور 40 درجه سانتی گراد و اختلاف دمای 3 درجه سانتی گراد نشان می دهد.

جدول ‏4-1- نتایج سیستم آبشاری آمونیاک-کربن دی اکسید برای دمای اواپراتور 50- درجه سانتی گراد، دمای کندانسور 40 درجه سانتی گراد و اختلاف دمای 3 درجه سانتی گراد
خواص
حالت ها
T [C]
P [MPa]
h [kj/kg]
s [kj/kg.C]
1
50-
6823/0
1/74-
6372/0-
2
8/72
291/2
22/25
4943/0-
3
15-
291/2
4/341-
865/1-
4
50-
6823/0
4/341-
835/1-
5
18-
2076/0
1440
874/5
6
1/180
555/1
1870
166/6
7
40
555/1
6/390
645/1
8
18-
2076/0
6/390
759/1

مراجع

1. Air conditioning
2. Heat pump
3. Refrigeration system
1. Evaporator
[1] کشتکار، م.م.، اسماعیلی، ن. (1395). بهینه‎سازی ترمودینامیکی-اقتصادی سیکل تبرید آبشاری دو مرحله‎ای با در نظر گرفتن اثر مافوق گرم شدن و مادون سرد شدن مبردها. بیست و چهارمین همایش سالانه بین‎المللی مهندسی مکانیک ایران. ایران، دانشگاه یزد، 1395.
]2[ Lee, T., And Chen, T., W., 2006, "Thermodynamic analysis of optimal condensing temperature of cascade- condenser in CO2/NH3 cascade refrigeration system". Int J Refrigeration, 11(5), pp. 121-132.
]3[ Bhattacharyya, S., Mukhopadhyay, S., and Kumar, R., 2005, "Optimization of CO2-C3H8 cascade system for refrigeration and heating". Int J Refrigeration, 8(4), pp. 1284-1292.
]4[ Bhattacharyya, S., Bose, S., and Sarkar, J., 2007, "Exergy maximization of cascade refrigeration cycles and its numerical verification for transcritical CO2-C3H8 system". Int J Refrigeration, 6(5), pp. 624-632.
]5[ Mafi, M., Mousavi, S., and Amidpour, M., 2012, "Exergy analysis of multistage cascade low temperature refrigeration systems used in olefin plants". Int J Refrigeration, 14(5), pp. 1121-1135.
]6[ Bansal, P.K., Jain, S., 2007, "Cascade systems: past, present, and future". ASHRAE Trans, 113(1), pp. 245-252.
—————

————————————————————

—————

————————————————————

ب

فهرست عناوین

ج

فهرست شکل‎ها

د

فهرست جداول

ه

فصل اول- مقدمه و کلیات

10

فصل دوم- پیشینه ادبیات تحقیق

15

فصل سوم- معادلات حاکم

24

فصل چهارم- نتیجه‎گیری

32

مراجع

33


تعداد صفحات : 36 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود