تارا فایل

تحقیق رادیاتور شوفاژ




دانشگاه حکیم سبزواری
دانشکده مهندسی معماری و شهرسازی
تاسیسات مکانیکی
رادیاتور(شوفاژ)
استاد: مهندس حسینی
دانشجو: یاسمن زاهدی

فهرست مطالب:

مقدمه………………………………………………………………3

انواع رادیاتور:…………………………………….. 14

تاریخچه رادیاتور:…………………………………………….5
رادیاتور پا نلی:……………………………………… 14

شیر رادیاتور:………………………………………………….. 6

رادیاتور پره ای :……………………………………….15
انواع شیر رادیاتور:…………………………………………….6

رادیاتور فولادی :…………………………………… 16

شیر هواگیری:…………………………………………………. 8

رادیاتورهای چدنی :………………………………. 17

شیر های ترموستاتیک رادیاتور:………………………….. 8

رادیاتور آلومینومی :…………………………………18

استانداردها و قوانین شیر ترموستاتیک :…………….. 10

رادیاتور شیشه ای…………………………………….20

مزایای استفاده از شیر های ترموستاتیک رادیاتور:….01

رادیاتور فانتزی……………………………………… 24

شرح انواع سیستم لوله کشی برای شوفاژ…………… 11

رادیاتور دیواری…………………………………….. 24

سیستم لوله کشی با برگشت مستقیم………………….. 11

سیستم گرمایش از طریق قرنیز:…………………..25

سیستم لوله کشی مختلط………………………………… 12
لوله کشی رادیاتور:…………………………….. 26

سیستم لوله کشی با برگشت معکوس………………….13
طرز هواگیری رادیاتور پکیج خانگی:…………. 28

انتخاب محل نصب رادیاتورها :……………………….30

سیستم گرمایش از کف = ارزانتر از شوفاژ……36
نکاتی در رابطه با انتخاب رادیاتور :…………………..32

معایب سیستم شوفاژ :………………………………37

بهترین محل نصب رادیاتور………………………………35

شرکتهای سازنده رادیاتور:…………………………37

مقدمه:
پیشرفت روز افزون علم و تکنیک و توجه هر چه بیشتر به آسایش و رفاه زندگی به همراه گسترش احداث واحدها و مجتمع های مسکونی، تجاری واداری، ابداع و ساخت تاسیسات متنوع مهندسی (نظیر سیستمهای تهویه مطبوع و حرارت مرکزی )را به دنبال داشته که به کارگیری آنها ضمن بر آوردن اهداف اولیه و اساسی کنترل شرایط حرارتی و برودتی ، پی آمدهای مطبوعی نظیر بهینه سازی استفاده از منابع انرژی، کاهش آلودگیهای زیست محیطی ،اجتناب از خطرات مالی و جانی را به دنبال داشته است.در این راستا سیستم حرارت مرکزی (شوفاژ) با بهره گیری از سیال عامل جهت انتقال انرژی حرارتی از واحد مولد گرما ، به لحاظ سهولت استفاده و دسترسی آسان ،هزینه نصب و نگهداری مناسب ،عدم ایجاد آلودگیهای اجتناب ناپذیردر سیستمهای احتراقی (نظیر بخاری) از چند دهه پیش تاکنون در بسیاری از اماکن عمومی و خصوصی نظیر منازل ، مجتمعهای مسکونی ، ساختمانهای اداری، ورزشگاهها، بیمارستانها و… از کاربرد موفقی برخوردار بوده است. در مجموعه مولد گرمایی،رادیاتور به عنوان جزء آشکار سیستم و عامل اصلی انتشار حرارت به محیط اطراف در یک چرخه گرمایی، عهده دار نقش اساسی در نیل به توقعات همه جانبه ‏‍"ظاهری تزئینی" و "راندمان و عملکرد مطلوب" بوده از این رو، طراحی و ساخت آن مد نظر قرار دادن شرایط ویژه ای همچون ظرافت و زیبائی، ایمنی و استحکام ، حجم کم و عمر طولانی را به عنوان پارامترهای اولیه الزامی می نماید.جهت حصول به موارد فوق الذکر ، استفاده از مواد فلزی و غیر فلزی نظیر فولاد ،آلومینیوم ، چدن و مواد پلیمری با برخورداری از فراوانی و قیمت مناسبتر در ساخت رادیاتور ها متداول بوده و اقتضای تولید هر یک از انواع فوق را شرایط کاربرد،محدودیتهای فنی و ملاحظات اقتصادی در تطبیق با مناسبات اقلیمی و فرهنگی مشخص می نماید که نتایج بررسیهای امکان سنجی تولید و نوع رادیاتور فولادی و آلومینیومی ضمن برآوردهای مستدل فنی ، مالی و اقتصادی در ابعاد صنایع کوچک طی گزارش حاضر به عنوان الگوی کارشناسی احداث واحدهای تولید آنها ارائه می گردد.
در سیستم حرارت مرکزی که با عنوان شوفاژ مطرح می شود .در محلی به نام موتورخانه دستگاههایی از قبیل دیگ، مشعل، پمپ، و… نصب شده و حرارت به سیال واسطه که میتواند آب باشد منتقل گردیده سپس پمپ موجود در موتورخانه آبگرم را توسط لوله کشی به داخل اتاقها هدایت نموده و وارد رادیاتورهای مستقر در اتاق می کند .
این رادیاتورها گرما را به اتاق منتقل کرده و در نتیجه دمای آب کاهش می یابد.و آب توسط لوله برگشت به طرف موتورخانه رفته و برای جذب مجدد گرما به داخل دیگ هدایت می شود و بار دیگر این سیکل و چرخه تکرار می شود .
اصولا در سیستم حرارت مرکزی که از آبگرم استفاده می شود .دمای خروجی آب از دیگ 180 درجه فارنهایت و دمای ورودی آب به داخل دیگ که گرمای لازم را به اتاق منتقل کرده است . برابر 160 درجه فارنهایت در نظر گرفته می شود .به عبارت دیگر اختلاف دمای آبگرم خروجی از دیگ و آب برگشت داده شده از ساختمان برابر 20 درجه فارنهایت است .

نحوه گرم شدن اتاق توسط رادیاتور به صورت جابجایی آزاد یا طبیعی میباشد .هوای بالای رادیاتور معمولا به دلیل گرم شدن سبک شده و به طرف بالا حرکت میکند و هوای سرد طرف مقابل اتاق جایگزین آن می شود .به همین ترتیب یک چرخش طبیعی در جریان هوای اتاق بوجود آمده و دمای تمامی نقاط اتاق بالا رفته و اتاق گرم می شود .
رادیاتور شوفاژ فاقد هرگونه موتور یا وسیله برقی است .پس نمیتوان توسط رایاتور شوفاژ دمای اتاق را کنترل کرد .میزان رطوبت نسبی اتاق نیز قابل کنترل نمی باشد .اصولا وقتی هوای اتاق گرم می شود .میزان درصد رطوبت نسبی کاهش می یابد .به عبارت دیگر رادیاتور شوفاژ میزان رطوبت نسبی اتاق را کاهش می دهد .و بایستی توسط افزودن بخار به هوای اتاق میزان رطوبت مورد نیاز انسان را تامین نمود .

به طور کلی در زمستان فضاهایی که کنترل دما و درصد رطوبت نسبی در آنها اهمیت زیادی ندارد می توان از رادیاتور شوفاژ استفاده نمود .( هرچند دمای اتاق در سیستم رادیاتوری به راحتی و به کمک کنترل کننده های الکتریکی و مکانیکی قابل کنترل است )
تاریخچه رادیاتور:
رادیاتورهای شوفاژ امروزه جزو پرکاربردترین تجهیزات گرمایشی در ساختمان های عمومی و منازل می باشند که ما بیشتر از سیستم گرمایش به وسیله ی آبگرم آن ها استفاده می نماییم اولین شخصی که سیستم گرمایش آبگرم مرکزی را ابداع نمود تریواله سوئدی در سال 1716 میلادی بود . در سال 1770 جیمزوات برای اولین بار از رادیاتور های چند تکه که با بخار آب گرم می شد برای گرمایش استفاده نمود . این سیستم گرمایی تکامل جدی یافت تا آن که در سال 1831 ، پرکنیز سیستم کامل گرمایش با آبگرم را که مجهز به مخزن انبساط بود را به نام خود به ثبت رساند . کامل ترین سیستم گرمایش آبگرم که شباهت زیادی با سیستم های متداول امروزی نیز دارد در سال 1833 توسط مهندس انگلیسی به نام پالکو ابداع گردید .
از سال 1950 که پمپ های آبگردان وارد سیستم های گرمایشی گردید رویکرد عمومی مردم به استفاده از شوفاژ به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافت .

شیر رادیاتور:
برای قطع و وصل جریان و کنترل دبی آب در ورودی رادیاتور شیر مخصوصی به نام "شیر رادیاتور" نصب می گردد. این شیر ها دوبل رگلاژ است یعنی داخل شیر یک تنظیم کننده وجود دارد که با آن می توان مقطع عبور آب را تنظیم نمود. برای کنترل خودکار درجه حرارت محلی که رادیاتور در آن نصب شده می توان از شیر ترموستاتیکی رادیاتور استفاده کرد. این شیر دارای یک قطعه آکاردونی فلزی است که با گاز پر شده. در اثر بالا رفتن درجه حرارت این گاز منبسط شده و مجرای عبور آب را تنگ می کند در نتیجه دبی آب گرم ورودی به رادیاتور کم می شود.

انواع شیر رادیاتور :
شیرهای معمولی رادیاتور از نظر عملکرد دارای یک تعریف کلی هستند که شامل مسدود و یا باز نمودن جریان آب می باشد. ولی شیرهای ترموستاتیک رادیاتور بگونه ای ساخته شده اند که بمنظور تنظیم دما توسط ترموستات، امکان عبور جریانهای مختلف را فراهم می کنند. یکی از قابلیتهای مهمی که در برخی از شیرهای ترموستاتیک رادیاتور وجود دارد امکان تنظیم اولیه جریان آب (Presetting) می باشد که در صورت مجهز بودن شیر به این سیستم می توان با تغییر سطح مقطع جریان آب و ایجاد افت فشار، حداکثر آب ورودی به رادیاتور را محدود کرد.
لازم به ذکر است در ساختمان های با سیستم آب گرم مرکزی به سبب ارتفاع طبقات و یا فاصله واحدها از مرکز حرارتی معمولا توزیع گرما در تمام نقاط یکسان نخواهد بود، در نتیجه واحدهای نزدیک به موتورخانه برای رهایی از افزایش گرمای اتاق مجبور به بازکردن پنجره ها می شوند و واحدهای دورتر و یا در طبقات بالا بعضاٌ از وسایل و امکانات گرمایشی جانبی استفاده می نمایند. در این حالت می توان با استفاده از شیرهای ترموستاتیک رادیاتوری که مجهز به سیستم تنظیم اولیه می باشند، جریانهای مختلف آب در رادیاتورهای طبقات مختلف ایجاد کرد.
برای استفاده مطلوب و بهینه از ترموستات و همچنین کاهش اثرات مربوط به گرمای شیر و لوله های سطحی و هوای اطراف رادیاتور بر عملکرد شیر ترموستاتیک رادیاتور باید ترموستات بصورت افقی نصب شود. برای این منظور و با توجه به نحوه قرارگرفتن لوله های ورودی آب رادیاتور، از شیرهای مختلف زیر برحسب شرایط استفاده می شود:

جدول-1: انواع شیر مورد استفاده در رادیاتورها

شیر هواگیری:
برای تخلیه هوای داخل شبکه لوله کشی در زمان راه اندازی در بالای رادیاتور یک شیر مخصوص هواگیری نصب می کنند. نوع دستی آن که با آچار باز می شود در زیر نشان داده شده است.

شیر های ترموستاتیک رادیاتور :
بمنظور بهینه سازی مصرف سوخت نیاز است که سیستم رادیاتور مجهز به شیر ترموستاتیک باشد. شیرهای ترموستاتیک رادیاتور با قابلیت تنظیم دما توسط ترموستات می توانند دمای اتاق را در درجه حرارت مورد نظر ثابت نگه دارند و با تنظیم دمای اتاق در محدوده 21-18 درجه سانتی گراد بیشترین مقدار صرفه جویی در مصرف سوخت بدست می آید. بطورکلی طبق آزمایشات بعمل آمده، کاهش هر یک درجه سانتیگراد و جلوگیری از افزایش بی مورد دمای اتاق سبب کاهش مصرف سوخت به میزان 6% می گردد.

(شکل-7: نمونه هایی از شیرهای ترموستاتیک رادیاتور)
شیر ترموستاتیک از یک سنسور حرارتی (ترموستات) برای کنترل خودکار درجه حرارت محلی که در آن رادیاتور نصب شده و یک شیر که از سنسور فرمان می گیرد، تشکیل شده است. دمای مورد نیاز هر اتاق با چرخاندن کلاهک ترموستات قابل تنظیم می باشد. هنگامی که دمای اتاق بر اثر گرمای خروجی از رادیاتور و یا هر منبع تولید گرمای خارجی ( مانند تابش خورشید، افزایش تعداد ساکنین و یا تجهیزات و لوازم برقی ) افزایش یابد و در محدوده تنظیم دمای ترموستات قرار گیرد ترموستات به شیر فرمان داده و جریان آب گرم در رادیاتور را کاهش می دهد و از افزایش گرمای اتاق توسط رادیاتور جلوگیری می کند. در نتیجه ضمن تامین شرایط آسایش مطلوب برای ساکنین اتاق، کاهش مصرف انرژی و هزینه های سوخت مصرفی را نیز برآورده می کند. چنانچه از شیرهای ترموستاتیک بر روی رادیاتور استفاده نشود، در اینصورت دمای هوای اتاق افزایش می یابد تا اینکه شرایط اتاق در حالت نامطلوبی قرار گیرد. در نتیجه ساکنین اتاق مجبور به باز کردن پنجره ها می شوند و این امر سبب می شود که هزینه پرداختی صرف گرم کردن هوای بیرون خانه شود و به هدر رود. بررسی های بعمل آمده نشان دهنده این نکته است که هزینه خرید و نصب شیرهای ترموستاتیک رادیاتور نهایتاً طی دو دوره سرما از محل صرفه جویی در هزینه سوخت مصرفی قابل برگشت خواهد بود.

استانداردها و قوانین شیر ترموستاتیک :
مهمترین مقررات در این زمینه، مبحث 19 مقررات ملی ساختمان می باشد که نصب شیرهای ترموستاتیک بر روی رادیاتور را در تمامی ساختمانهای نوساز اجباری کرده است. سازمان بهینه سازی مصرف سوخت درنظر دارد نصب شیرهای ترموستاتیک بر روی رادیاتور را در تمامی ساختمانهای کشور اجباری کند. درحال حاضر این سازمان با اجرای سیاستهای تشویقی برای نصب شیرهای ترموستاتیک رادیاتور، یارانه پرداخت می کند. از نکات بسیار مهم در استفاده از شیرهای ترموستاتیک رادیاتور با توجه به تنوع مدل از سوی سازندگان مختلف دارا بودن استانداردهای معتبر در این زمینه می باشد. برای دستیابی به 20% صرفه جویی در مصرف سوخت باید شیرهای ترموستاتیک رادیاتور استاندارد بین المللی (EN-215) را اخذ کرده باشند.

مزایای استفاده از شیر های ترموستاتیک رادیاتور :
1. امکان برقراری دمای ثابت در اتاق
2. تنظیم دمای دلخواه در اتاق به منظور تامین شرایط آسایش
3. کاهش استهلاک سیستم گرمایش
4. توزیع متعادل حرارت و امکان برقراری دما های متفاوت در هر اتاق
5. 20% کاهش مصرف سوخت و هزینه های مربوطه
6. قابلیت نصب آسان بر روی انواع رادیاتورهای قدیمی و جدید (فولادی و آلومینومی)

شرح انواع سیستم لوله کشی برای شوفاژ
اول از همه باید متذکر شوم که در حال حاضر برای لوله کشی شوفاژ از جعبه کلکتور استفاده میشود که نسبت به روشهای مشروهه زیر مقرون به صرفه تر است . در این روش برای هر یک از رادیاتورها یک لوله رفت ویک لوله برگشت جداگانه در نظر گرفته میشود.
1) سیستم لوله کشی با برگشت مستقیم:در این روش، آب برگشتی از هر دستگاه پخش کننده ی حرارت مستقیما وارد لوله برگشت شده، مسیر حرکت به سمت موتورخانه را طی می کند. در این لوله کشی، دستگاه پخش کننده ی حرارتی که به موتورخانه نزدیک تر است، نسبت به دستگاه های دیگر طول لوله ی رفت و برگشت کمتر (افت فشار کمتری در مسیر) است . در نتیجه آب در مدار دستگاه راحت تر و بیشتر سیرکوله شده، در مدارهای دستگاه های دورتر ، کمتر جریان می یابد.این طریقه لوله کشی برای جایی که دستگاه های پخش کننده حرارت دارای افت فشار های
نامساوی (مانند فن کویل های هستند و هر کدام نیز یک شیر تنظیم کننده
(balancing valve) دارند، توصیه می شود. لازم به ذکر است سیستم لوله کشی رادیاتور
ها در ساختمان های کوچک با برگشت مستقیم انجام می گردد

سیستم لوله کشی مختلط
در این سیستم قسمتی از لوله کشی برگشت به صورت مستقیم و قسمتی دیگر به طور معکوس
انجام می شود. در شکل یک سیستم لوله کشی مختلط به طریقی که در آن برگشت در رایزرها به
صورت مستقیم و در هدر به روش معکوس انجام گردیده، نشان داده شده است. در این سیستم
مجموع اندازه طول لوله رفت و برگشت و در نتیجه مقدار افت فشار در مسیر لوله کشی برای
دستگاه ها مساوی نیست. اختلاف مقدار جریان آب به مقدار افت فشار محاسبه شده در رایزرهای رفت و برگشت بستگی دارد
که شامل افت فشار های زیر است:
افت فشار در مدار لوله کشی رفت و برگشت هر دستگاه تا محل برگشت معکوس
افت فشار در خود دستگاه
افت فشار در وصاله ها و شیرهای هر مسیر
لازم به ذکر است که لوله کشی قسمت برگشت معکوس سیستم می تواند در کف زیرزمین و یا در
داخل سقف کاذب آن نیز پیاده شود.

سیستم لوله کشی با برگشت معکوس
اگر دستگاه های پخش کننده گرما دارای افت فشار مساوی و یا تقریبا مساوی باشند، لوله کشی با
برگشت معکوس برای آنها پیشنهاد می شود. در این سیستم آب برگشتی از دستگاه ها در جهت
حرکت آب در لوله رفت حرکت می کند تا لوله برگشت آب آخرین دستگاه نیز به آن متصل می گردد،
پس از آن آب به سمت موتورخانه حرکت خواهد کرد.
در این سیستم لوله کشی مجموع طول لوله های رفت و برگشت برابر هستند، در نتیجه افت فشار
در مدار لوله کشی تمام دستگاه ها مساوی است. اگر افت فشار آب در خود دستگاه مساوی یا
تقریباً مساوی باشد، مقدار آب در هر مدار متناسب با قطر لوله محاسبه شده، جریان خواهد یافت.
لازم به ذکر است که سیستم لوله کشی بیشتر ساختمان ها به این روش انجام می شود.

انواع رادیاتور:
رادیاتورها از نظر شکل ظاهری به سه دسته ی پره ای، تخت (پانلی) و لوله ای تقسیم می گردند و از لحاظ جنس نیز دارای انواع فولادی ، چدنی و آلمینیومی می باشند.
1- رادیاتور پا نلی:
در اکثر مواقع از جنس فولاد می باشد. امروز در اکثر کشورهای اروپایی رواج پیدا کرده است. برخی از ویژگی ها و مزایای این نوع رادیاتورها بشرح ذیل می باشد:
• یکنواختی بیشتر در گرمایش نسبت به رادیاتورهای پره ای
• سطح تابش یکنواخت و گسترده و بالطبع گرمای تابشی بیشتر نسبت به انواع رادیاتور پره ای (هر چه سهم نوع گرمایش تابشی نسبت به گرمایش همرفتی بیشتر باشد، از نظر فیزیولوژی بدن انسان دلپذیرتر خواهد بود.)
• زیبایی و تناسب با اغلب طرح های دکوراتیو
• نصب یکپارچه و آب بندی خوب
• امکان نصب از هر طرف رادیاتور
برخی از معایب رادیاتورهای پانلی :
• بعلت استفاده از فولاد، امکان زنگ زدن و سوراخ شدگی نسبت به انواع آلومنیومی بویژه در بلند مدت وجود دارد.
• در صورت آسیب و سوراخ شدن پانل رادیاتور امکان تعمیر مقرون بصرفه تقریباً وجود ندارد.(کل پنل باید تعویض شود.)
• امکان افزایش یا کاهش ظرفیت حرارتی رادیاتور به پانل وجود ندارد. ( در چنین مواردی می توان با انشعاب از لوله رفت و برگشت شوفاژ و استفاده از پانل رادیاتور جداگانه ، ظرفیت حرارتی را افزایش داد. )نکته بسیار مهم: در کل از نظر راندمان و کارایی رادیاتورهای پانلی فولادی بهترین نوع رادیاتور هستند لکن به شرطی که از یک تولید کننده مطمئن و دارای تکنولوژی خریداری شوند.

(شکل – 1: تصویر یک رادیاتور پانلی ساخت شرکت رادسون)
2- رادیاتور پره ای :
در این نوع از رادیاتورها، هر پره از رادیاتور دارای ارزش حرارتی مشخصی است و از ترکیب تعداد پره ها، می توان ارزش حرارتی مورد نظر متناسب با فضای مورد بحث را بدست آورد. به ترکیب چند پره رادیاتور یک بلوک می گویند. در اکثر قریب به اتفاق موارد جنس رادیاتورهای پره ای از آلیاژهای آلومنیومی می باشد. برخی از ویژگی ها (و بخصوص مزایای) رادیاتورهای پره ای بشرح ذیل می باشد:
• امکان کاهش یا افزایش پره و در نتیجه امکان افزایش بار حرارتی بلوک رادیاتور.
• امکان تعویض پره های آسیب دیده ( اگر یک پره سوراخ شد یا به هر دلیل آسیب دید ، امکان آنکه فقط همان پره را تعویض کرد وجود دارد.) البته گاهی هزینه بازکردن بلوک و تعویض یک پره بالاتر از خرید و تعویض کل بلوک رادیاتور می باشد.
• قدرت بالاتر نسبت به فولاد (رادیاتورهای پانلی) در مقابل زنگ زدگی
(شکل-2: تصویر یک رادیاتور پره ای)
3- رادیاتور فولادی :
فرآیند تولید رادیاتور فولادی نیاز به دانش فنی پیچیده ای نداشته و مراحل آن عملیات متداول در صنایع فلزی اعم از مراحل ورقکاری ( برش ،پرس کاری و فرم دهی ) ،جوشکاری (جوش مقاومتی و جـــــوش (اکسی استیلن)،
پوشش دهی بارنگ و کنترل کیفیت را شامل بوده و عمده مواد مصرفی آن را ورق فولادی تشکیل می دهد.
پره رادیاتورهای فولادی به صورت یک بلوک غیر قابل تفکیک تولید می شوند. یعنی در خارج از کارخانه نمی توان به آنها پره اضافه کرد و یا کم نمود. ولی در مورد رادیاتورهای آلومینیومی این قابلیت وجود دارد.
وزن آن برای هر متر مربع سطح حرارتی 10 کیلوگرم و هر متر مربع آن در شرایط معمولی و اختلاف دمای 60 درجه سانتی گراد حدود 440 کیلوکالری در ساعت می دهد.
این رادیاتورها از ورق آهن و به دو صورت صفحه ای و پره ای ساخته می شود.
نوع صفحه ای آن از دو ورق پرس شده روی هم که جالی بطور آب گرم در بین آن دو قرار دارد درست شده است و در جاهایی که جایگیری وسایل پخش حرارت ایجاد اشکال می کند استفاده می گردد.
رادیاتور پره ای فولادی نیز به دلیل اینکه بصورت پره ای ساخته شده می تواند سطح راحتی خوبی را در فشاری نسبتاً کمی ایجاد نماید. این رادیاتور های فولادی نیز از ورق آهن به ضخامت 25/1 میلیمتر در اندازه های مختلفی می سازند معمولاً رادیاتورهای 600×200 و 500×200 و 300×200 از انواع آن می باشد که عدد 200 نشان دهنده عرض پره های بر حسب میلیمتر است و اعداد 600 . 500 . 300 فاصله محور پائین تا بالای رادیاتور برحسب میلیمتر می باشد و سطح حراریت رادیاتور فولادی 600 × 200 مساوی 31/0 متر مربع و سطح حرارتی رادیاتور 500×200 مساوی 26/0 متر مربع و سطح حرارتی رادیاتور 300×200 مساوی 0.18 متر مربع می باشد. اتصال پره های رادیاتور به همدیگر معمولاً یا از نوع جوش و یا با استفاده از دنده های چپ گرد و راست گرد می باشد.

(شکل-3: تصویر یک رادیاتور فولادی صفحه ای)
4- رادیاتورهای چدنی :
رادیاتورهای چدنی معمولاً نیز مانند رادیاتورهای فولادی بصورت پره ای ساخته می شوند و همانطور که معلوم است جنس آنها از چدن بصورت ریخته گری تولید می گردد و اتصال پره های رادیاتور چدنی توسط مغزی چپ گرد و راست گرد انجام می گیرد.از این نوع رادیاتور به علت مقاومت در برابر زنگ زدگی و ضخامت جداره و برای محیط های مربوط از این نوع رادیاتور استفاده می شود. ولی در مقابل ضربه شکننده است.
خط تولید رادیاتورهای چدنی به دلیل پایین بودن راندمان حرارتی و بالا بودن وزن آنها برچیده شده و تقریبا منسوخ شده می باشد.
وزن آن برای هر متر مربع به 20 تا 30 کیلوگرم می رسد. ضریب انتقال حرارتی آن حدود 10 کیلو کالری بر متر مربع به ازای یک درجه اختلاف حرارت می باشد.

(شکل-4: تصویر یک رادیاتور چدنی)
5- رادیاتور آلومینومی :
رادیاتور آلومینیومی بصورت پره ای و با قطه ای تولید می گردند. پره های رادیاتور آلومینومی به علت داشتن پره های فرعی جانبی دارای سطح تماس بیشتری نسبت به رادیاتور چدنی و فولادی می باشد و از طرف دیگر به علت هدایت بهتر ( ضریب هدایت آلومینیوم بیشتر از چدن و آهن است)، تبادل حرارتی آن نسبت به رادیاتورهای فولادی و چدنی بیشتر است.
هر متر مربع آن در شرایط معمولی و اختلاف دمای 60 درجه سانتی گراد حدود 350 کیلوکالری در ساعت به محیط حرارت می دهد.
رادیاتور آلومینیومی سبک تر زیباتر و ضریب هدایت حرارتی بالاتری نسبت به فولادی دارد. ولی از لحاظ قیمت گرانتر می باشد. معمولا در فضاهایی که رطوبت زیاد دارد. مانند حمام ها بایستی حتما از رادیاتور آلومینیومی استفاده کرد.

(شکل-5: تصویر یک رادیاتور آلومینیومی پره ای ساخت شرکت ایران رادیاتور)
رادیاتورهای آلومینومی مبدلهای حرارتی هستند که گرمای تولید شده در موتورخانه پکیج را به فضاهای داخلی می رسانند رادیاتورهای آلومینومی با شاخص پره محاسبه و عرضه می گردند و بستگی به نوع طراحی پره و ابعاد و روش تولید، گرما دهی بین 80 الی 150 کیلو کالری در ساعت دارد .
رادیاتورهای آلومینومی به 2 روش اکسترودی ( رادیاتورهای سه تیکه ) و دایکاست (یکپارچه ) تولید می گردنندکه رادیاتور یکپارچه قابلیت افزایش و کاهش تعداد پره را دارا می باشد و از گرمادهی بیشتری برخوردارند .
قیمت هر پره بصورت متغر از رنج 12 تا 20هزار تومان است.
رادیـاتورهای آلومینیومی نیز از فرآیند تولید متشکل از ریخته گری تحت فشار ، لحیم کاری سخت ،رنگ آمیزی و کنترل کیفیت برخوردار بوده که شمشهای آلومینیوم ماده اولیه اساسی تولید آنها به شمار می آیند. ماهیت عملیات مکانیکی فر آیند تولید و نوع مواد اولیه مورد استفاده در واحدهای تولید رادیاتور ،آلودگیهای زیست محیطی را که در بـرخی صنایع عامل بازدارنده و محدوده کنندهای به شمار می آیند، منتفی نموده و به منظور حصول به شرایط استاندارد نیز با ملحوظ داشتن واحدهای کنترل کیفیت مواد، فرآیند ومحصول در طرح ، پیش بینی های لازم جهت کنترل عوامل آلوده ساز و تولید محصولات کیفی برای تامین مقاصدصادرات و پوشش دهی هر چه بیشتر بازار مصرف در رقابت با محصولات قابل جانشینی صورت گرفته است.

رادیاتور شیشه ای

تقریبا در تمامی روش ها، هدف ،استفاده حداقلی از انرژی و در مقابل بهره وری بالا می باشد.یکی از روش های نوین این حوزه ،استفاده از شیشه های گرمایش (شیشه تروتیو)است که این محصول نقش به سزایی در بهینه سازس مصرف انرژی ایفا می کند.
این رادیاتورهای شیشه قادرند محیط شما را زیبا و جذاب کنند. رادیاتور گرمایشی مرکزی معمولا خسته کننده و ساده اند اما اینها نتنها گرما تولید می کنند بلکه شیک نیز هستند.
رادیاتور شیشه ای طراحی شده اند تا راحت در هر محیطی خود نمایی کنند حتی می توانند تصاویر زیبا را مانند تابلو به نمایش گذاشت یا بصورت رادیاتور شیشه ای شفاف در محیط نصب کرد.
طراحی و نوآوری این رادیاتورها توسط طراحان و سازندگان بین المللی ایالت متحده انجام شده است. مایکل موستی نماینده سازندگان بین المللی در نمایشگاه اورلاندا به معرفی این نوع رادیاتورها پرداخته است.او در خصوص این نو آوری گفت: "این رادیاتورها در اصل یک هنر شیشه ی یا یک اثر هنری است تا یک تکنولوژی مدرن. این رادیاتورها زیبا، سبک با گرمایش بسیار خوب که بر روی دیوار نصب می شوند. وجود این رادیاتورها، در منازل، باعث تغییرات بسیار زیادی از لحاظ زیباسازی فضای خانه، طراحی و چیدمان آن خواهد شد.سازندگان این نوآوری تلاش می کنند، سطح تولید این رادیاتورها را فراتر از مرزهای تجاری امریکا و اروپا افزایش دهند

عملکرد:
ترموتیو یک شیشه فعال است که هنگامی که جریان به آن اعمال شود، رادیات های آن به طور منظم توسط ترموستات قابل برنامه ریزی گرم می شوند.
این محصول بدون نیاز به تجهیزات خاص کفی ودیواری به عنوان یک گرم کننده با 100درصد بهینه سازی مصرف انرژی عرضه می شود. درون ورقه های شیشه ای،پوشش فلزی پنهانی قرار دارد که این پوشش تحت جریان حاصل از ولتاژ 220 الی 240 ولت،اشعه مادون قرمز از دو سمت شیشه ساطع می کنند. وقتی که این دستگاه در مقابل دیوار قرار دارد،70 درصد عملکرد خود را از تابش و30 درصد را از انتقال حرارت تامین می کند.
ترموتیو بسیار خوش استیل و نازک می باشد و میتواند به عنوان یک گرم کننده کرافیکی یا پنهان، فضای شما(مانند مثال در جلوی پنجره ها به عنوان پارتیشن یا یک عنصر دکوراتیو) خشک کننده حوله یا آیینه گرم کننده ساده باشد. این محصول برای محیط های زندگی آپارتمان و محیط هایی با حرارت بالا بسیار مناسب می باشد. ساختار: شیشه ترموتیو ساختاری بسیار جالب دارد،در این محصول دو ورقه شیشه ای شفاف به ضخامت 6 میلیمتر که یکی از آنها توسط یک لایه رسانای فلزی بسیار نازک و یک لایه داخلی از جنس فیلم پوشیده شده است. ورقه عقب و داخلی از پیش برای اتصال الکتریکی به ترموستات ، برش خورده است درپشت پانل یک جعبه کنترل قرار دارد که حاوی موارد زیر است :
1: یک سنسور که دمای شیشه را تا 65 درجه سلسیوس محدود می کند. در هنگام بروز رویداد غیر عادی، منبع تغذیه توسط یک فیوز قطع می شود.
2: میکروپروسسور و تنظیم کننده دما.
3: کلکتور سیگنال اتصال یافته به سیستم کنترل که حداگثر در فاصله 20 متری از پانل قرار می گیرد. صفحات این سیستم گرمایش 130 میلیمتر میباشد. گرمای آزاد شده شیشه ترموتیو،1000 وات بر متر مربع می باشد و این سیستم قادر است تا 17 متر مربع از محیطپیرامون خود را گرم کند.
برخی از مزایای این محصولدر یک نگاه
1: سازگاری با محیط زیست
2: بهبود مصرف انرژی( صرفه جویی تقریبا 100 در
صدی در مصرف انرژی )
3: گرمای دل پذیر همانند تابش آفتاب و فاقد خشکی
در هوای محدود.
4: عدم ایجاد هوای مضر برای افراد حساس وآلرژیک.
5: بدون صدا، روش استفاده ساده، بدون نیاز به
نگهداری، نظافت آسان.
6: کنترل دقیقه به دقیقه توسط ترموستات، برنامه
ریزی و بهینه سازی توسط ریموت کنترل.
7: نصب و جداسازی آسان
ویژگی های طراحی و معماری ترموتیو
1: داشتن پتانسیل بالا برای ایجاد گرافیک
2: بدون نیاز به لوله
3: سیستم مطمئن در هر زمان
4: ایمنی بالا شیشه ترموتیو در خانه های مسکونی،
اماکن اداری، ایوان و باغ های زمستانی قابل استفاده می باشد.
برتری ها
1: تبدیل 100 در صد انرژی
الکتریکی به حرارت.
2: عدم نیاز به ترانسفورماتور برای بهینه کردن
عملکرد.
3: تکنولوژی که بیش از 6 سال آزمایش شده است.
این محصول به علت طراحی بسیار زیبا و بهینه سازی صد در صدی مصرف انرژی، موفق به
دریافت جوایز بین المللی شده است.

رادیاتور فانتزی

رادیاتور دیواری
رادیاتورهای زیبا و ساده ای هم وجود دارندکه نه تنها خاصیت گرمایشی دارند بلکه محلی برای خشک کردن حوله و دستمال محسوب شده و کاملا با محیط هماهنگ بوده و حتی در زیباتر کردن محیط دخالت دارند.
رادیاتورهای دیواری به دلیل سادگی نصب و هزینه کم از رواج بیشتری برخوردار بودند اما در سال های اخیر سیستم گرمایش از کف به عنوان سیستم گرمایش مطلوب تر مورد توجه قرار گرفته است.
دلیل آن عدم همخوانی رادیاتورها با دکوراسیون های متنوع امروزی ، عدم تنوع و اشغال فضای با ارزش اتاق ها توسط این رادیاتورها می باشد.

همچنین سیستم گرمایش از کف نیز در صورت استفاده از لایه های ساختمانی مثل بتن و سرامیک و همچنین استفاده از فرش، کارایی خود را تا حد قابل توجهی از دست داده است. همچنین پاسخ بسیار کند سیستم گرمایش از کف به هنگام روشن و خاموش شدن و همچنین متصاعد نمودن گرد و غبار و کرک های روی کف به سمت بالا یکی دیگر از معایب این سیستم بشمار می رود.

سیستم گرمایش از طریق قرنیز:
دیوار سیستمی است که سادگی و قابلیت کنترل سریع رادیاتورهای دیواری را با راحتی و پخش یکنواخت گرمای اتاق توسط سیستم گرمایش از کف در یک سیستم فراهم آورده و معایب هر دو سیستم را رفع کرده است.

لوله کشی رادیاتور:

در انتخاب مسیر و رسم لوله کشی شوفاژ باید حتی الامکان موارد زیر را در نظر گرفت:
1. نقشه ساختمان با مقیاس 50/1 (پلان) را تهیه کرده و محل رادیاتورها را روی آن رسم می کنیم. باید توجه کرد که رادیاتورها معمولا در محل هایی که بیشترین تلفات حرارتی را دارند قرار بگیرند.
2. طول و عرض رادیاتور را با توجه به مقیاس می کشیم و محل اتصال لوله های شبکه به عَلَم رادیاتور را با دودایره کوچک نشان می دهیم. مانند شکل
و چنانچه رادیاتور بیش از 25 پره داشته باشد محل لوله های رفت و برگشت را در دو طرف رادیاتورها میکشیم مانند شکل
3. انتخاب محل رادیاتور و همچنین مسر لوله باید طوری در نظر گرفته شود که امکان هرگونه تعمیرات احتمالی و هواگیری وجود داشته باشد. 1. با توجه به محل قرارگیری رادیاتورها و رایزرها، طرحی برای تغذیه انشعاب ها در نظر می گیریم و سعی می کنیم که ضمن انتخاب کوتاه ترین مسیر و کمترین پیچ و خم، حتی الامکان آب گرم به طور یکنواخت به تمام رادیاتورها برسد. برای این منظور در صورتی که شبکه با برگشت مستقیم مناسب نباشد، از شبکه با برگشت معکوس استفاده می کنیم.
2. پس از مشخص شدن طرح شبکه، اقدام به کشیدن مسیر لوله رفت و برگشت می نماییم. انشعاب برگشت باید به دایره نزدیک رادیاتور وصل شود و انشعاب رفت به دایره دیگر اتصال یابد.
3. پس از رسم رادیاتورها و کلیه خطوط لازم، اقدام به اندازه گذاری قطر لوله ها و نوشتن مشخصات رادیاتورها می نماییم. قطر هر قطعه لوله را در حد فاصل دو انشعاب بر حسب میلیمتر (یا اینچ) با استفاده از شابلن اعداد مناسب مقیاس پلان می نویسیم و با استفاده از یک خط رابط کمکی مشخص می نماییم. در صورت هم قطر بودن لوله های رفت و برگشت کنار هم، می توان از یک شماره با دو خط کمکی استفاده کرد. مشخصات رادیاتور انتخابی را که عبارت است از:
n : تعداد پره ها
L : طول بر حسب میلیمتر
H : ارتفاع رادیاتور
W : پهنا رادیاتور
به شکلی مناسب در کنار رادیاتور مثلاً بصورت می نویسیم.

در اینجا منظور انتخاب یک رادیاتور 22 پره با ارتفاع 500، پهنای 200 و طول 990 میلیمتر می باشد
در نقشه های لوله کشی حرارت مرکزی، قطر لوله های قائم(رایزر) را در محلی که از آنها انشعاب گرفته می شود، می توان بصورت یک خط کسری نشان داد. عددی که در بالای خط کسری قرار میگیرد نشن دهنده اندازه قطر رایزر بالارونده و عدد زیر خط کسر نشان دهنده قطر رایزری است که به شبکه طبقه پایین متصل می گردد. مثلا علامت 50/32 نشان می دهد یک لوله قائم به قطر 50 میلیمتر از طبقه پایین به طبقه مورد نظر می رسد و پس از انشعاب گیری با قطر 32 میلیمتر به طبقه بالاتر می رود.

طرز هواگیری رادیاتور پکیج خانگی:
تزریق فشار: باز کردن شیر ورودی آب پکیج. برای انجام این کار باید توجه داشته باشید که چون ممکن است هوا در قسمت پمپ پکیج وجود داشته باشد بنابر این با مشورت سرویس کار، تاکید می کنم با مشورت و یادگیری از سرویس کار دریچه ی پمپ را بازکرده تا دریچه ی کوچکی مثل ورودی باد چرخ دوچرخه ظاهر شود.
سپس یک پیچ گشتی چهارسو درون آن فرو کرده تا پینی که وسط آن است به پایین فشار داده شود
در همین حال فشار دادن شیر ورودی آب را باز می کنید و نگاهتان را از عقربه ی فشار پایین نمی اندازید
فشار که به دو نیم الی 2.8 رسید(البته برای پکیج های خانگی بنده از سرویس کار پرسیده ام این عدد را بیان کرده)(البته سال گذشته بنده این از سرویس کار پرسیده ام و ایشان این عدد را برای پکیج های خانگی آپارتمانی(مساحت حدودا 100متر) بیان کرده اند)(توجه کنید ممکن است عقربه ی پکیج شما انحراف اولیه داشته باشد) شیر ورودی آب را ببنید
ممکن است در حال ورود آب به جای زیاد شدن فشار متوجه شوید که عقربه ی فشار ثابت است تعجب نکنید صبر کنید تا فشار آب بر هوای داخل سیستم غلبه کند، سپس فشار زیاد می شود.(البته در موارد به نسبت کم تجربه بنده همیشه چنین بوده). توجه کنید در تمام این مدت دستتان را از پیچ گشتی رها نکنید.

حال که با مفهوم تزریق فشار آشنا شدید دو راه یک نفره و دو نفره را برای هواگیری توضیح می دهیم.
در ابتدای هر دو راه ابتدا تمام شیرهای رادیاتورها را ببندید
دونفره: ابتدا رادیاتوری که راحت تر هواگیری می شود مثلا رادیاتور حمام، نفر اول شیر ورودی اش را باز کند و سپس با آچار مخصوص پیچ دریچه ی هواگیری را باز کند(فعلا تا اطلاع ثانوی با او کاری نداریم)، در همین حال نفر دوم با نگاه به عقربه ی فشار، فشار از دست رفته توسط تخلیه ی آب(آب خارج شده به همراه هوا در رادیاتور حمام) را با تزریق فشار جبران می کند و آن را بین 2.5 تا 2.8 نگاه می دارد.
فعلا با نفر اول کاری نداریم. مدت احتمالا زیادی(اگر سیستم کم هوا باشد احتمالا مدت کم خواهد بود) طول می کشد تا به این مرحله برسیم که وقتی شیر آب ورودی پکیج باز می شود بدون معطلی عقربه به بالا برود و علی رغم تخلیه ی مجدد آب رادیاتور(مثلا حمام) و کم شدن فشار، باز کردن دوباره و سه باره شیرآب پکیج هم فشار را بی معطلی بالا ببرد.(مرحله پایستگی)
این کار را که انجام دادید شیر رادیاتور(حمام) را می بندید. و به سراغ بقیه رادیاتورها می روید. هر کدام از آن ها را نفر اول با باز کردن شیرآب رادیاتور و پیچ خروج هوا و تزریق فشار نفر دوم هواگیری کرده و بعد از اینکه کاملا هوا خارج شد و رادیاتور پر از آب شد شیر آّبش را می بندیم و به سراغ رادیاتور بعدی می رویم تا تمام رادیاتورها هواگیری شود

یک نفره: شیر آب و پیچ هوای رادیاتور حمام را باز کرده برای مدتی طولانی(اگر سیستم کم هوا باشد، مدت کم) تزریق فشار را در حالی که از رادیاتور حمام آب خارج می شود انجام می دهیم تا به مرحله ی پایستگی برسیم، پیچ هوا و شیر آب رادیاتور حمام را می بندیم و برای بقیه ی رادیاتور ها:
هر رادیاتور را که هواگیری کردیم(باز کردن شیر آب و پیچ هوا)، شیر ورودی آبش را می بندیم و تزریق فشار را انجام می دهیم.

توجه کنید اگر تا به حال باز شدن پیچ هوا را ندیده اید باید تذکر دهیم که یک تشت و احیانا یک پارچه مورد نیاز است تشت برای این که زیر دریچه بگذارید تا آب خارج شده همراه هوا درون آن بریزد
پارچه برای اینکه اگر پیچ خروج هوا کج بود (مثلا به سمت دیوار) آن را به درون تشت هدایت کنید

انتخاب محل نصب رادیاتورها :
برای درک بهتر این موضوع به مثال زیر توجه کنید:
فرض نمایید که در یک اتاق با دمای۲۰ درجه سانتی گراد و مقابل دیواری که ضریب هدایت حرارتی آن 0.55 w/m2.K است قرار گرفته اید و دمای هوای بیرون نیز 12- درجه سانتی گراد است، مطابق با نمودار تعیین دمای سطح جداره ی ساختمان با توجه به دمای هوای خارج و ضریب k دیوار خارجی ، دمای سطح داخلی دیوار معادل ۱۷.۸ درجه سانتی گراد به دست می آید که با استفاده از رابطه زیر :
"دمای محسوس = دمای سطح داخلی دیوار + دمای داخلی اتاق تقسیم بر ۲ "
دمای محسوس ۱۸.۹ درجه سانتی گراد می شود. حال برای آن که دمای محسوس را به به ۲۰ درجه سانتی گراد سانتیگراد برسانیم باید دمای هوای اتاق را به ۲۲.۲ درجه سانتی گراد افزایش دهیم.
به اختلاف دمای بین سطح دیوار و هوای اتاق، کسری گرما یا کسری تابش گفته می شود.
اختلاف دمای پنجره ها با هوای اتاق معمولا بیش از این مقدار است، اگر دمای هوای بیرون (12-) درجه سانتی گراد باشد دمای سطح پنجره حدود ۹ درجه سانتی گراد خواهد شد. این اختلاف زیاد با بالا بردن هوای اتاق قابل جبران نیست.
حال برای جبران کسری تابش پدید آمده باید از طریق تابش یک سطح گرم آزاد عمل نمود. اختلاف دمای لازم برای این سطح گرم کننده مانند رادیاتور با توجه به طول و ارتفاع نصب آن مشخص می شود. این کار با طراحی جایگاه، تعیین اندازه و اختلاف دمای لازم برای رادیاتور (مثلا برای جبران جریان عمودی هوا ) برای حذف کامل اثر سردی سطوح پیرامونی و با توجه به ذخیره سازی گرمایی آن ها انجام می شود.
در نتیجه تنها راه حل موثری برای جلوگیری از کسری تابش، تعیین جایگاهی مناسب برای رادیاتور است. این محل باید به گونه ای اننتخاب شود که رادیاتور افزون بر گرمایش اتاق، هوایی مطبوع در هر نقطه از اتاق ایجاد کند.
چون معمولا سردترین مکان در اتاق نزدیک پنجره است و به علاوه از طریق درزهای آن، امکان نفوذ هوا به داخل اتاق وجود دارد، جایگاه و اندازه رادیاتورها با توجه به موقعیت پنجره مشخص می شود. از این رو بهترین توزیع دما در اتاق و بهترین جبران برای کسری تابش وقتی رخ می دهد که رادیاتور زیر پنجره نصب شود. اگر رادیاتور که حدود ۶۰% گرما را به صورت جابجایی منتقل می کند به صورت آزاد جلوی دیوار بیرونی زیر پنجره نصب شود، نیروی شناوری هوای گرم آن به قدری بزرگ خواهد بود که امکان نفوذ هوای سرد شده روی وجه داخلی پنجره و هوای سرد وارد شده از درزهای پنجره، به درون اتاق را منتفی می سازد، با این کار جریان هوا در اتاق (گردش هوای اتاق ) برقرار خواهد شد.
هرگاه رادیاتور زیر پنجره نصب شود طول آن باید معادل پهنای پنجره انتخاب شود. با این کار جریان عمودی هوا متعادل می شود و گرمای تابشی رادیاتور بیشتر می شود.
از طرفی هرچه سطح تابشی رادیاتور افزایش یابد با بهتر بگوییم سهم گرمای تابشی رادیاتور افزایش یابد تاثیر بیشتری در ایجاد آسایش گرمایی خواهد داشت. زیرا گرمایی که از طریق تابش از بدن انسان به بیرون منتقل می شود با افزایش سطح تابش رادیاتور بهتر جبران می شود.
پس برای استفاده از حداکثر توان گرمایی رادیاتور باید آن را نزدیک به دیوار و زیر پنجره نصب کرد. حداقل فاصله رادیاتور از جداره های ساختمان از دیوار حداقل ۵۰ میلی متر و از کف اتاق حداقل ۱۰۰ میلی متر باید باشد. در این صورت هیچگونه افت توانی پدید نخواهد آمد .
البته اگر رادیاتور در حالت های زیر نصب شود افت توان خواهد داشت :
· زیر تاقچه
· پنجره
· داخل کابین یا پشت پرده
در صورتی که از یک ورقه جهت پوشش رادیاتور استفاده گردد افت توان ممکن است به ۱۵% برسد.

(شکل-6: تصویری از محل قرارگیری صحیح رادیاتور)

اساسا رادیاتورها گرمای خود را از طریق تابش و جابجایی به هوای اتاق پس می دهند و معمولا ۱/۳ گرمای خود را از طریق تابش و ۲/۳ آن را از طریق جابجایی به هوای اتاق پس می دهند.
نکاتی در رابطه با انتخاب رادیاتور :
1- طبق معمول تاکید بر محاسبه دقیق بارهای حرارتی به ویژه توسط نرم افزار و تایید نتایج محاسبات توسط یک مهندس تاسیسات می باشد. قطعا هزینه های شما در کل کاهش خواهد یافت.
2- سعی کنید رادیاتورها را در مرزهای سرد ساختمان(زیر پنجره ها و نزدیک جداره های خارجی بنا) تعبیه کنید.
3- انتخاب شیرهای ترموستاتیک از هزینه قبوض گاز می کاهد و در افزایش عمر موتورخانه و پکیج شما تاثیر محسوس دارد.
4- انتخاب شیر هواگیری خودکار باعث سهولت عمل هواگیری می شود. بعلاوه خطر نشت آب به مبلمان و اثاثیه را جدا کاهش می دهد.
5- در انتخاب رادیاتورهای پره ای، علاوه بر زیبایی به موارد ذیل دقت کنید:
· مدلی را انتخاب کنید که مشابه آن در بازار به وفور باشد تا چنانچه در آینده نیاز به خرید یک پره داشتید به سرعت و با کمترین هزینه یافت شود.
· هر چه عرض پره بیشتر باشد، بلوک رادیاتور جمع و جورتر و زیبا تر خواهد شد. معمولا رادیاتورهای پره ای در دو سایز (عرض) عرضه می شوند: 6 سانتیمتری و 8 سانتیمتری. بنابرین بهتر است از انواع پره های 8 سانتیمتری استفاده کنید.
· دقت شود فاصله حداقلی بلوک رادیاتور با دیوار و کف رعایت شود. چرا که عدم رعایت این فواصل باعث کاهش راندمان رادیاتور می شود.
6- هواگیری اصولی و به موقع سیستم (مدار گرمایش) با جدیت انجام شود. این کار مزایای ذیل را خواهد داشت:
· هواگیری باعث افزایش عمر کلیه تجهیزات شامل دیگ، پمپ ها، رادیاتورها، پکیج و… خواهد شد.
· انجام عمل هواگیری، راندمان گرمایشی سیستم و بویژه بلوک های رادیاتور را بشدت افزایش می دهد و در نهایت باعث کاهش هزینه گاز مصرفی خواهد شد.
· هواگیری خطر نشت آب از سیستم(رادیاتورها) را کاهش می دهد.
بنابراین هواگیری مرتب و به موقع از بدیهی ترین اصول نگهداری تجهیزات گرمایشی می باشد.
7- تمیز کردن سطوح رادیاتورها از گرد و خاک باعث افزایش راندمان حرارتی آنها و کاهش خطر سیاه شدن و دوده زدن دیوار اطراف رادیاتور می شود.
8- تا آنجا که امکان دارد فضای اطراف رادیاتورها باید باز باشد (برای گردش بهتر هوا و افزایش بازدهی و قدرت حرارتی). بنابراین سعی کنید انواع پوشش ها و موانع را (مانند پرده ، مبلمان و…) از جلوی آن دور کنید.
9- تعبیه رادیاتورهای حوله خشک کن در فضاهایی مانند حمام و سرویس یا سرسرا علاوه بر کاهش رطوبت و افزایش فاکتورهای بهداشتی در این مکان ها، وسیله مناسبی برای خشک کردن حوله و البسه نم دار می باشد .بعلاوه با طرح های دکوراتیو موجود در بازار می توان جلوه زیبایی به دیوار این مکان ها داد.
10- هنگام طراحی و اجرا، فقط نباید به ابعاد معمول فکر کرد. (در اکثر مواقع ابعاد ارتفاع رادیاتورها حدود 50 سانتیمتر است لکن رادیاتورهای پره ای از نظر ابعاد دارای تنوع هستند و ارتفاع آنها تا 170سانتیمتر نیز می باشد.) چنانچه در برخی موارد مشکلات معماری و فیزیکی فضا وجود داشته باشد، می توان از انواع و ابعاد مختلف رادیاتور استفاده کرد.
11- ایران از نظر تکنولوژی تولید رادیاتور پره ای آلومنیومی در جایگاه مناسبی قرار دارد. لذا هیچ دلیلی برای خروج ارز از کشور برای محصولاتی مانند رادیاتور پره ای وجود ندارد. بعلاوه شرکت ای داخلی خود به تولید کنندگان و عرضه کنندگان رادیاتورهای آلومنیومی در جهان تبدیل شده اند. البته در مورد رادیاتورهای پانلی نیز توانایی رقابت با محصولات مشابه خارجی را دارد.

بهترین محل نصب رادیاتور
در زیر پنجره یا کنار دیوارهای خارجی است .علت این است که توسط رادیاتور شوفاژ در فصل زمستان دائما گرما به اتاق افزوده می شود .ولی دمای اتاق بالا نمی رود و این دما ثابت می ماند .چون بخش بیشتری از گرمای تولید شده تلف می شود.
تلفات حرارتی از دو طریق انجام میگیرد . یکی تلفات حرارتی ناشی از جداره ها از قبیل سقف- کف و دیوار و پنجره و… دیگری تلفات حرارتی ناشی از نفوذ هوای سرد از درزهای پنجره می باشد . به عبارت دیگر چه بخواهیم و نخواهیم این تلفات حرارتی صورت می گیرد . ما فقط میتوانیم میزان آن را کاهش دهیم ولی نمیتوانیم آن را به طور کامل حذف نماییم . پس بهتر است رادیاتور را در زیر پنجره نصب کنیم تا مقداری از حرارت رادیاتور صرف تلفات پنجره وجدارها شود .و بخشی که باقی می ماند اتاق را گرم کرده و دمای ان را در حدی مناسب نگه دارد .و بتوانیم در نزدیکی پنجره از اتاق استفاده نماییم . اگر رایاتور در خلاف ضلع پنجره نصب شود . به دلیل سردی محیط اطراف پنجره استفاده از آن محیط خالی از اشکال نمی باشد .
پیشنهاد دیگری که در اینجا مطرح است این می باشد . که در حد امکان پنجره ها دارای شیشه دوبل یا دولایه باشند . استفاده از شیشه دوجداره علاوه بر اینکه سبب عایق صدا خواهد بود . همچنین میزان ضریب انتقال حرارت شیشه را به حد نصف می رساند .در نتیجه تلفات حرارتی کاهش می یابد . و سبب صرفه جویی در مقدار پره های رادیاتور می شود .و در فصل زمستان از خیس شدن شیشه در سطح داخل اتاق جلوگیری میکند . چون سطح شیشه در فصل زمستان یک لایه سرد است . در اثر تماس بخلر آب در داخل اتاق با آن در روی شیشه آب جاری می شود . ولی وقتیکه شیشه دوجدار باشد . سطح داخلی آن گرم شده و میعان در سطح شیشه اتاق نخواهد افتاد
توجه:
با توجه به اینکه در ساختمان های کنونی معمولاْ در مقابل پنجره پرده نصب می شود نصب رادیاتور زیر پنجره موجب اتلاف انرژی از پشت پرده و خرابی پرده می گردد. لذا پیشنهاد می گردد در نزدیک ترین دیوار به محل پنجره محلی برای رادیاتور در نظر گرفته شود. با این کار ضمن این که مشکلی برای خانم های با سلیقه پیش نمی آید تا حدود زیادی از اتلاف انرژی نیز جلوگیری خواهد شد. پس لازم است در نصب راداتورها این قضیه مورد توجه همکاران عزیز قرار گیرد و پنجره را به صورت پرده کشیده شده مجسم فرمایند تا مشکلی برای اتلاف انرژی و زیبایی پرده در ساختمان بوجود نیاید.
در پاره ای موارد برای رفع مشکل اگر به کارفرما توصیه شوددر اکثر موارد سیستم گرمایش از کف را ترجیح خواهند داد
سیستم گرمایش از کف = ارزانتر از شوفاژ
مقایسه قیمت اجرای سیستم گرمایش کفی با روش قدیمی شوفاژ برای یک واحد 100 تا 110 متری
سیستم مدرن گرمایش از کف با لوله پنج لایه نیوپایپ = ارزانتر , سریع تر , جدیدتر , منطقیتر , به صرفه تر , جوابگوتر و بهداشتی تر
مـقـایـسـه قـیـمت
1_ گرمایش کفی : با مصالح و اجناس درجه یک و مخصوص
( 80 متر مربع گرمایش کفی انجام شده * 19500 تومان = 1560000 تومان )
سیستم گرمایش از کف حدودا 30 تا 50 درصد مصرف سوخت(گاز ، گازوئیل ، برق یا….) را کاهش داده و باعث بالا رفتن عمر موتورخانه و یا پکیج میگردد ، نیاز به تعمیر و نگهداری و هواگیری سالیانه ندارد ، عمر لوله های پنج۵لایه که عمده سیستم گرمایش از کف را تشکیل می دهند بالای 100 سال است . گرما در کف بهترین و بهداشتی ترین نوع گرمایش در کلیه فضاها میباشد .
نیاز به شستشو سالیانه دیوار ها و پنجره ها نخواهید داشت ، در زمستان دمای کل اتاق و کف کاملا یکسان است و…..

2_ شوفاژ :
جمع کل هزینه اجرای شوفاژ برای یک واحد 100 متر مربعی 1900000 تومان
معایب سیستم شوفاژ :
مصرف بالای سوخت نسبت به گرمایش کفی ، سیاه شدن دیوار ها و سقف ، سیاه شدن پرده ها و پوشش پنجره ها ، عدم رضایت ساکنین از گرمایش خوب ، اشغال شدن فضای داخلی به علت قرار گرفتن رادیاتور ها ، به هم زدن زیبایی و دکوراسیون داخلی ، نیاز به ترمیم ، تعمیر و نگهداری حداقل هر 5 سال یکبار ، رسوب گیری کل سیستم شوفاژ و …..
شرکتهای سازنده رادیاتور و شیر ترموستاتیک :
شرکت های زیادی در زمینه ساخت رادیاتور و لوازم جانبی آن در ایران مشغول به فعالیت هستند. که در ادامه برای نمونه نام تعدادی از آنها آورده شده است :
· شرکت ایران رادیاتور www.iranradiator.ir
· شرکت آژیر www.ajir.com
· شرکت کرمی www.kermi.ir
· شرکت رادسون www.radson.ir
· شرکت بوتان www.butanegroup.com
· شرکت آلفام www.alfamgroup.com
· شرکت دماوند www.damavandmfg.com
· شرکت فرولی www.ferroli.i
· شرکت ناب تجارت پویا نماینده انحصاری محصولات گرمایشی بوش www.ntp.ir
· شرکت گرمساز www.garmsazco.com
· شرکت تکبان سازنده شیر ترموستاتیک تلفن : 15-46868410-021

منابع:

* www.wikipg.com
* کتاب تهویه مطبوع برای معماران تالیف کورکی بینگلی ترجمه و تدوین:رامین تابان
* دوره تاسیسات جلد2 گرمایش ازdipl.-ing.ingolftiator مترجم:مهندس حسین بیرانوند
* Error! Hyperlink reference not valid. سایت تخصصی تاسیسات و تهویه مطبوع
* http://mrspecific.persiangig.com/PDF/HVRAC/Radiator%20drawing.pdf
* http://hossayni.blog.ir/
* http://maaax.persianblog.ir/ کارگاه معماری مکس
* http://www.pet.ie/pdfs/Underfloor-Radiators/Aluminium-Radiators-Brochure.pdf

39


تعداد صفحات : 40 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود