موضوع: دانشگاه مجازی (vu)
فهرست مطالب
1:مقدمه 1
2:هدف VU چیست ؟ 1
3:گستردگی VU 2
4:مشترک شدن با VU 2
5:میز کار یک کاربر 3
6:گزینه سالنما 3
7:پیش نیازها و مراجع درس 4
8:نحوه تدریس در VU 5
9:چگونه به کلاس خود سر بزنیم ؟ 5
10:چگونگی ارزشیابی درVU 5
11:شکل کلی جوابگویی به سوالات امتحان 6
12:نحوه نمره بندی امتحان 6
13:شکل کلی نمره امتحان 6
14:اهمیت امتحانات 6
15:واجدین شرایط دوره های تکمیلی 7
16:دریافت مدرک از VU 7
17:منابع 8
مقدمه
دانشگاه مجازی(Virtual University ) :
اکنون به بررسی موردی و جزئی یکی از سایتهای آموزشی اینترنت می پردازیم .
این سایت که در آدرس اینترنتی ( www.vu.org ) قرار دارد تحت عنوان Virtual University فعالیت می کند . از نکاتی که در نگرش به این سایت باید مورد توجه قرار بگیرد این است که ، سایتهای آموزشی در اینترنت از دیدگاه وابستگی به مراکز به دو دسته تقسیم می شوند :
دسته اول گروهی از سایتها که وابسته به یک مرکز آموزشی رسمی هستند مثلا یک دانشگاه محلی .
دسته دوم گروهی از سایتها هستند که به یک مرکز آموزشی و تحصیلی خاص وابسته نبوده و به صورت یک مرکز اینترنتی صرفا مجازی فعالیت می کنند که مرکز مورد بررسی ما از نوع دوم و به صورت کاملا اینترنتی است .
این دانشگاه مجازی که از این پس آن را با نام اختصاری ( vu ) یاد خواهیم کرد ، از سالهای نیمه دهه هشتاد میلادی شروع به کار نموده است . البته با نگاهی گذرا به تاریخچه این مرکز می توان پی برد که ، بنیان و اساس این مرکز سالها قبل از به ظهور رسیدن پدیده ای به نام اینترنت در ایالات متحده آمریکا گذارده شده بود .
مرکزی در سالهای دهه شصت (70-60 ) میلادی به صورت یک مرکز تحقیقاتی داروئی تحت حمایت یک کلینیک فعالیت خود را شروع کرد و در سالهای ابتدائی دهه هفتاد میلادی ( 80-70 ) به صورت یک مرکز رسمی در لس آنجلس شروع به کار کرد . موسسین این مرکز که اکنون به آموزشهای پزشکی ساده و کمکهای اولیه پرداخته بود بر این باور بوده و هستند که تحصیل و ترویج علم باید به صورت گسترده و عمومی صورت گیرد و همگان از آن بهره برند .
در گذر زمان با آغاز دهه هشتاد میلادی و انقلابی که کامپیوتر در صنایع علمی ، تجاری و … بوجود آورد ، این مرکز اقدام به راه اندازی یک Bulletin Board System یا همان سیستم پیام رسانی کرده و بطور همزمان بهره برداری از یک سیستم تلفن گویا برای مقاصد آموزشی را آغاز کرد .
با گسترش یافتن دنیای ارتباطات و کامپیوتر مدیران VU بر آن شدند که این مرکز را گسترش داده و با پدیده اینترنت به مقاصد جهانی خود نزدیک و نزدیکتر شوند . و مرکز اینترنتی VU یا همان (virtual university ) تبدیل به عضوی از جهان مجازی اینترنت شد .
هدف VU چیست ؟
هدف طراحان و موسسان عبارت است از : به اشتراک گذاردن دانش با جهانیان و گسترش جهانی معرفت .
VUو در گوشه گوشه صفحات و محیط مجازی VU به مفاهیمی که به مسئله جهانی شدن علم و معارف اشاره می کند ، به چشم می خورد
گستردگی :VU
دانشگاه مجازی (VU ) به عنوان بزرگترین مرکز سرویس دهنده اینترنتی برای مقاصد آموزشی مطرح بوده و طبق آمار منتشره توسط VU دارای یک میلیون ( 1000000) نفر دانشجو و فارغ التحصیل می باشد و از هر گوشه از یکصد و بیست و هشت کشور جهان قابل دستیابی می باشد .
شروع کار با VU بر روی اینترنت :
برای شروع کار با VU بر روی اینترنت لازم است اشاره ای کوتاه به نیازهای یک کاربر جهت ورود و مرور کامل صفحات VU داشته باشیم .
1 :دارا بودن یک خط ارتباطی با اینترنت
2 :دارا بودن یک آدرس E-mail یا پست الکترونیکی
3 :استفاده از یکی از مرورگرهای وب با ویرایش بالاتر از
( Netscape 3.0 / IE 3.0 )
حال که با فرض اینکه کاربر تمامی امکانات مذکور را در اختیار دارد وارد سایت شده و عناوین مهم این سایت را با هم مرور می کنیم .
در ( Home Page) سایت VU به تعدادی لینک بر می خوریم که برخی از نیازهای یک کاربر تازه وارد را پوشش می دهند . از جمله این اتصالات ، می توان به Subscribe اشاره کرد .
مشترک شدن با Vu :
عنوان Subscribe به معنی مشترک و یا آبونه شدن در سایت می باشد . و پس از ورود به این لینک یک صفحه مشتمل بر تعدادی پنجره متن Text Box به نمایش در می آید .
این پنجره های متن به عنوان فرم درخواست اشتراک با کاربر عمل می کنند و کاربر با پر کردن این فرم که شامل بر1- نام2- نام خانوادگی 3- آدرس E-mail پست الکترونیکی4- آدرس کشور ، منطقه ، شهر و … می باشد ، درخواست عضو شدن در این سایت را به سایت می فرستد و در نتیجه با طی یک مرحله کوتاه عضو سایت شده و برای کاربر میزی با نام او تشکیل خواهد شد .
میز کار یک کاربر :
میز یکی از صفحات مهم و پرکاربرد این سایت است . هر کاربر دارای میز مخصوص به خود بوده و اکثر دستیابی های لازم را می توان از محل میز ( Desk ) انجام داد .
در بالای صفحه میز ، نام کاربر مالک و همچنین آدرس پست الکترونیکی وی ذکر شده است . کاربری که به صورت رسمی در VU عضو شده باشد می تواند هر بار با وارد کردن یک شماره دانشجویی ID شش رقمی به میز مخصوص خود دستیابی داشته باشد این عبارت شش کاراکتری ترکیبی از : حرف اول اسم + حرف اول فامیل + چهار رقم آخر شماره تلفن مالک میز است .
کاربر از میز کار می تواند برای ثبت نام کلاس ها استفاده کند،از کلاس ها دیدن کند،به قسمت هایی مثل کافی چت ها ،اخبار جهان،آب و هوا،ابزار متنوع و منابع با تعداد کمی کلیک موس دست یابد.
گزینه سالنما ( Calendar ) :
این گزینه یکی از اتصالات اصلی و مهم این سایت است که به صورت یک اتصال هم در صفحه خانگی آمده و هم در میز هر کاربر موجود می باشد . اتصال سالنما عبارت است از صفحاتی از این ساختار وب که به معرفی دروس و رشته هایی که در ترم آینده یا جاری از طریق این مرکز ارائه خواهد شد ، می پردازد . و همچنین نکته پر اهمیت در سالنما ذکر تاریخ شروع ترمها و تاریخ ثبت نامهای جدید است .
با ورود به این صفحه می توان به چند گزینه برجسته از جمله اینترنت ( Internet ) ، هنر و نویسندگی ( Writing & Arts ) ، ذهن و بدن انسان ( Mind & Body ) بر خواهیم خورد هر یک از این گزینه ها شبه رشته هایی هستند که بازه انتخاب درس را محدودتر و انتخاب درس مورد نظر را برای کاربر آسان تر خواهند کرد .
الف: رشته هایی که در حوزه اینترنت قرار می گیرند
ب : رشته هایی که در زمینه کامپیوتر قرار دارند
ج :رشته هایی که در دسته بندی علوم پایه قرار دارند
د : رشته هایی که در دسته بندی علوم انسانی قرار دارند
هـ: رشته هایی که در گروه علوم تجربی جای دارند
و :رشته هایی که در گروه هنر قرار دارند
چگونه در یک کلاس ثبت نام کنیم ؟
آنچه در این قسمت بیان می شود نحوه طی آخرین مراحل برای ثبت نام در یک کلاس است . پس از گذراندن مراحل قبلی و یافتن نام دروس مورد نظر از سالنما و همچنین یافتن تاریخ شروع ترمها، کاربر تنها یک گام با ثبت نام فاصله دارد .
کاربری که نام درس و تاریخ شروع ثبت نام را می داند می تواند با مراجعه به سایت VU در یکی از روزهای ثبت نام در کلاسهای VU ثبت نام کند . این عمل با مراجعه به میز شخصی و ورود به لینک ثبت نام در کلاس ( Enroll Class ) امکان پذیر است در این مرحله کاربر نام دروسی را که می خواهد از لیست دروس گزینش می کند و پس از طی یک مرحله ثبت نام اسم دروس انتخاب شده کاربر بر روی قسمت میانی صفحه میز نقش خواهد بست .
هر کاربر می تواند برای هر ترم بین 1 تا 3 درس از دروس ارائه شده را برگزیند . این محدودیت 3 درسی از طرف VU اعمال شده است و علت این مورد بنا به بیان سایت VU این است که برای یادگیری هر درس از دروس VU 4-3 ساعت مطالعه لازم است . و از نظر سایت VU کاربر بازدهی بیش از این تعداد درس را در یک ترم نخواهد داشت .
کاربرانی که در کمتر از 3 درس از دروس VU ثبت نام کرده اند می توانند با مراجعه به لینک ( Add a Class ) در صفحه میز کاربر به اضافه کردن دروس تا سقف 3 درس بپردازند . همچنین کاربرانی که مایل به حذف یک یا چند درس از دروس انتخاب شده خود می باشند کافی است تا در صفحه میز کاربر به گزینه حذف یک کلاس ( Drop a Class ) مراجعه کنند و پس از طی یک مرحله کوتاه درس مورد نظر حذف خواهد شد .
پیش نیازها و مراجع درس :
بیشتر رشته ها در دانشگاه مجازی open enrollment هستند و همه می توانند در آنها شرکت کنند. و در صورت دارا بودن پیش نیاز عنوان درس یا دروس پیش نیاز در صفحه سالنما Calendar در کنار نام درس قید شده است .
برای یادگیری دروس VU نیاز به مرجع ( Reference ) خاصی نیست . و جزوات ارائه شده از طرف VU خود به تنهایی در بر گیرنده عمده مطالب می باشد .
بیشتر رشته ها احتیاج به کتاب درسی ندارند و اینطور در نظر گرفته شده که دانشجویان این دانشگاه درآمد ثابت و محدود دارند و نمی توانند کتاب ها و جزوات گران قیمت داشته باشند.اگر یک درس یا رشته احتیاج به کتاب درسی داشته باشد،در توضیحات رشته یا درس فهرست خواهد شد.کتاب های درسی را می توانید از کتابفروشی محوطه دانشگاه بوسیله کلیک کردن بر روی لینک عنوان کتاب خریداری کنید.
نحوه تدریس در VU :
شروع تدریس از طرف VU و تحصیل از طرف دانشجویانی که با فرستادن اولین جزوه از مجموعه جزوات درسی که انتخاب نموده اند به آدرس پست الکترونیکی E-Mail انها انجام می گیرد .
جزوه اول درسی که انتخاب کرده اند در هفته قبل از اول ترم اعلام شده از طرف VU و در روز آخر هفته که همان یکشنبه می باشد با توجه به هفته های میلادی . به آدرس شما فرستاده می شود و به همین ترتیب جزوات هر هفته ، را از ابتدای هفته و در واقع انتهای هفته قبل در اختیار خواهید داشت و این روال تا پایان ترم ادامه دارد .
چگونه به کلاس خود سر بزنیم ؟
در VU پس از انتخاب کلاس و طی کامل مراحل ثبت نام برای هر کلاس به شما آدرسی داده خواهد شد که پس از این نیازمند به مراجعه به آدرس اصلی سایت نباشید و هر کلاس تشکیل شده در VU دارای یک سیستم اطلاع رسانی کلاس خواهد بود که مجموعه رخدادها و اهم وقایع کلاس در آن به اطلاع دانشجویان خواهد رسید و دانشجو برای سر زدن به کلاس کافی است مراجعه ای به این آدرس داشته باشد .
در انتهای اکثر جزوات فرستاده شده از طرف VU بخشی به عنوان تکالیف خانگی ( Home Works ) وجود دارد که کاربر برای یادگیری بهتر دروس خوب است که آنها را طبق دستورات استاد راهنمای خود انجام دهد و به آدرس کلاس ارسال نماید.
این تمرینات و تکالیف معمولا به صورت وسیله ای برای یادگیری بهتر دروس و تسلط بر مبحث درس ارائه می شود و به صورت عادی دارای نمره یا امتیاز خاصی نخواهد بود. این روال به طور عادی در طول هر ترم VU ادامه دارد تغییرات خاصی در آن صورت نمی گیرد .
چگونگی ارزشیابی درVU:
طول ترم های عادی در VU ، 6 هفته می باشد و ترمهای کوتاه مدت به صورت 4 هفته ای دوره فشرده برگزار خواهد شد . بدون توجه به فشرده یا عادی بودن طول ترم می توان گفت که امتحانات هر ترم در آغاز هفته هفتم برگزار خواهد شد .
در روز دوشنبه که روز ابتدای هفته می باشد و در هفته هفتم ترم در ساعت 8:00 صبح کلیه سوالات امتحانی برای همه دانشجویان در تمامی دروس به آدرس دانشجو فرستاده خواهد شد . که با در نظر گرفتن تاخیر خطوط و اختلالات احتمالی این سوالات تا ساعت پایانی روز دوشنبه به دانشجو خواهد رسید .
پس از دریافت سوالات دانشجو باید به کلاس خود مراجعه نموده و راهنمایی هایی که از طرف استاد در سیستم کلاس قرار داده شده را دریافت کرده و طبق آن جهت پاسخگویی به سوالات امتحان عمل نماید .
پس از جوابگویی و تکمیل امتحان طبق دستور استاد راهنما کاربر باید که مجموعه جواب ها را در قالب یک نامه الکترونیکی از طریق E-Mail به آدرس سایت بفرستد توجه داشته باشید : در این مرحله کاربر دیگر اطلاعات را به کلاس خود نمی فرستد بلکه به آدرس سایت ارسال می نماید. این نامه الکترونیکی باید درای ساختار خاصی باشد که اکنون به بیان آن خواهیم پرداخت.
شکل کلی جوابگویی به سوالات امتحان ( نمونه نمایشی)
دانشجویان فرصت دارند تا ساعت 11 عصر روز شنبه روزآخر هفته از هفته هفتم پاسخهای خود را در قالب بندی مذکور به آدرس خود سایت نه آدرس کلاس ارسال نمایند و پاسخهایی که خارج از این بازه زمانی به سایت برسد نادیده گرفته خواهد شد .
نحوه نمره بندی امتحان :
نحوه نمره بندی و اعلام قبولی در آزمون به صورت عددی نمی باشد بلکه VU نتایج امتحان دانشجویان خود را در چهار دسته Grade تقسیم می کند و هر دسته معرف یک بازه از نمرات است .
امتحانات در VU به صورت 100 نمره برگزار می شود و در صورت وجود پروژه یا تحقیق کلاسی نمره آن بسته به درصد اهمیت با این نمره تقسیم خواهد شد .
شکل کلی نمره امتحان :
توضیح : دانشجویانی که در میان نمرات بین (90 تا100 )قرار دارند در گروه A و رتبه بندی ممتاز VU قرار می گیرند و در صورتی که یک دانشجو دو ترم متوالی در این گروه گروه قرار گیرد نام او در لیست افتخارات VU ( Honor Roll ) ثبت می گردد .
دانشجویان گروه B که نمره ای بین (80 تا90) دارند ، در گروه دانشجویان بالاتر از میانگین قرار می گیرند .
گروه C تنها موفق به گرفتن نمره قبولی از VU شده اند و دسته که نمرات زیر 70 را شامل می شوند در زمره افرادی قرار می گیرند که موفق به اخذ نمره قبولی از VU نشده اند.
اهمیت امتحانات :
امتحانات VU اجباری نیست.
در عین حال شرکت در امتحانات برای سه گروه شایان اهمیت است :
1 :آن دسته از دانشجویان که علاقه مند به شرکت در دوره های آموزشی تکمیلی هستند.
2 :کسانی که مایلند مدرک گذراندن دوره خاصی را از VU دریافت کنند.
3 :دانشجویانی که مایلند خود را در رابطه با میزان یادگیری دروس محک بزنند .
واجدین شرایط دوره های تکمیلی:
افرادی واجد شرائط شرکت در دوره های تکمیلی در یک رشته هستند که دوره ابتدائی خود را با نمره ه ای که در دسته بندی A قرار می گیرد نمرات بین 90 تا100 گذرانده شده باشند . این افراد می توانند در دروه تکمیلی VU در همان رشته شرکت کنند و به صورت تخصصی دروس را پیگیری نمایند . لازم به ذکر است که فردی که سه درس را در یک ترم ترم جاری انتخاب نموده است در صورتی که در هر سه درس موفق به کسب رتبه ممتاز دسته شود تنها می تواند در یکی از دوره های تکمیلی سه درس شرکت نماید . نحوه ثبت نام در این دوره ها به این شکل است که فرد واجد شرایط درخواست خود را مبنی بر تمایل به شرکت در دوره های تکمیلی به صورت نامه ای به سایت می فرستد و در حدود 6 تا 8 هفته بعد از امتحانات کارتی با عنوان
(Virtual Report Card ) یا کارت گزارش مجازی به آدرس فرد فرستاده می شود و دانشجو باید این کارت را پس از تکمیل به VU ارسال نماید می تواند در یک دوره تکمیلی ثبت نام نماید .
دریافت مدرک از :VU
برای دریافت مدرک از VU باز هم باید یک دانشجوی ممتاز بود . شکل روال دریافت مدرک نیز شبیه درخواست شرکت در دوره های تکمیلی است . شرائط این کار قرار داشتن نمره امتحان در دسته بندی A بین 90 تا100 است و دانشجو می تواند به ازاء هر دوره ای که در آن شرکت کرده است و موفق به اخذ نمره ای بین 90 تا 100 شده است از VU درخواست مدرک کند که روال درخواست شبیه روالی است که برای شرکت در دوره های تکمیلی بیان شد .
اگر شما فقط خواهان مشاهده نمرات خود هستید می توانید همره خود را 4 هفته پس از امتحان در آدرس سایت بیابید.