پروژه کارآفرینی
موضوع : طرح پرورش قـارچ خوراکـی
خـلاصــه طــرح
موضوع طرح :پرورش قارچ خوراکی به ظرفیت 50 تن در سال
محل اجرای طرح : قابل اجرا در سراسر کشور
سرمایه گذاری کـل: 8/889 میلیون ریال
سهم آورده متقاضی: 8/89 میلیون ریال
سهم تسهیلات: 800 میلیون ریال
دوره بازگشـت سرمایه: 26 ماه
مقدمـه :
مواد پروتئینی ، یکی از مهم ترین اجزای مواد غذایی مورد استفاده انسانها است. نیاز طبیعی بدن انسان به این مواد ، مبین ضرورت استفاده آنها در سبد غذایی خانواده ها است. از دیرباز انواع گوشت ها، خصوصا گوشت قرمز منبع اصلی تامین پروتئین موردنیاز انسان بوده است.
لکن در حال حاضر ، به واسطه تغییر روش زندگی از سنتی به ماشینی و کاهش تحرک افراد در زندگی روزمره ، استفاده از گوشت قرمز بدلیل دارا بودن مقدار زیادی مواد چرب رو به کاهش نهاده و در عوض، استفاده از مواد غذایی ای که با داشتن مقدار کافی پروتئین، برای سلامتی زیان آور نباشند مورد توجه واقع شده است. حبوبات ، سویا و قارچ خوراکی مهم ترین منابع پروتئین غیر حیوانی هستند که امروزه به طور وسیع مصرف می شوند. در این میان بازار مصرف قارچ خوراکی به دلیل افزایش سطح آگاهی جامعه نسبت به فواید و روش مصرف آن ، روند رو به رشدی را تجربه می کند.
قارچ ، به علت اینکه سرشار از مواد پروتئینی ، گلوسیدی ، ویتامین ها و لیپیدها است می تواند غذای مناسب و کاملی برای انسان به شمار آید. ضمن اینکه به واسطه سهولت پرورش قارچ های خوراکی می توان آنها را به صورت تازه ، خشک ، کنسرو و پودر به بازار عرضه نمود.
اجرای این طرح به عنوان یک فعالیت تولیدی ، ضمن اینکه گامی به سوی خود اتکایی کشور در صنایع غذایی به شمار می رود، می تواند بسترساز اشتغال به کار نیروهای متخصص ( خصوصا در علوم کشاورزی ) و فاقد تخصص گردد. ضمن اینکه بانوان کارآفرین نیز می توانند با پیاده سازی این طرح، گامی در جهت توسعه میهن بردارند.
روش تولـید :
مراحل پرورش قارچ خوراکی عبارتند از:
الف- تهیه بذر
ب- تهیه کمپوست
پ- کشت بذر
ت- رشد ریشه های قارچ
ث- خاک ریزی
ج- برداشت
الف- تهیه بذر:
برای تهیه بذر ، دانه های گندم را بعد از جوشاندن در کیسه های کوچک پلاستیکی ریخته و جهت جلوگیری از هجوم میکروب های هوازی به آن ، دهانه آن را با پنبه مسدود نموده و به مدت دو ساعت در اتوکلاو استریل می کنند. سپس بسته های فوق الذکر را با ماده تلقیحی با هاگ و اسپور واریته قارچ مورد نظر تلقیح می کنند و سپس کیسه ها را در محوطه با حرارت حدود 25 درجه سانتی گراد به مدت سه هفته نگهداری می نمایند که در این مدت، میسیلیوم بر روی دانه های گندم رشد نموده و آماده کشت می باشند و این عمل را تهیه مایه می نامند.
ب- تهیه کمپوست:
کمپوست از اختلاط کاه ، کود مرغی، گچ، اوره و آب به نسبت 10، 5، 7 ، 4/0 و 25 حاصل می شود.
پ- کشت بذر:
در این مرحله کمپوست تهیه شده در جعبه های چوبی ریخته شده و دانه های گندم حاوی میسیلیوم قارچ روی آن کشت شده و پس از فشرده سازی آن را در دمای 25 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85 تا 90 درصد نگهداری می کنیم.
ث- رشد ریشه های قارچ:
ریشه های قارچ میسیلیوم پس از حدود دو تا سه هفته تمام محیط کشت را فرا می گیرند . در این مرحله نوبت به خاکریزی می رسد.
ت- خاک ریزی :
در این مرحله، سطح تمام جعبه های حاوی کشت با خاک استریل که قبلا آماده شده به ضخامت 3 الی 5 سانتی متر پوشانده می شود. pH این خاک باید حدود 5/7 باشد . سپس دمای محیط را به 18 درجه سانتی گراد تقلیل می دهند.
ج- برداشت:
پس از دو تا سه هفته قارچ ها با شکل گرفتن خود ، شروع به رشد کرده و پس از چند روز تمام سطح کشت را می پوشانند . برداشت قارچ در این زمان آغاز می گردد. در هر دوره کشت معمولا بین پنج تا شش نوبت برداشت وجود دارد که هر نوبت حدود یک هفته به طول می انجامد. بعد از پایان دوره کشت کمپوست باقیمانده مستقیما قابل فروش است.
توجیه اقتصادی طرح :
الف – سرمایه گذاری ثابت :
الف – 1 ) زمیـن :
متـراژ ( متر مربع )
هزینه واحد ( هزارریال )
هزینه کل ( میلیون ریال )
2500
25
5/62
الف – 2 ) محوطه سازی :
ردیف
شــرح
مقدار
هزینه واحد ( هزارریال)
هزینه کل (میلیون ریال )
1
2
3
تسطیح و خاکبرداری
دیوارکشی
خیابان کشی و آسفالت
1000مترمربع
500مترمربع
500مترمربع
5
6
10
5
3
5
جـــمـــع
13
الف – 3 ) ساختمانها:
ردیف
شــرح
زیربنا(m2)
هزینه واحد ( هزارریال)
هزینه کل (میلیون ریال )
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
سالن پرورش قارچ
سالن پاستوریزاسیون خاک
سالن تاسیسات
سردخانه و انبار
سالن بسته بندی
سرویس بهداشتی
راهروی بین سالن ها
سوله تهیه کمپوست
ساختمان اداری
موتورخانه
ساختمان نگهبانی و سرایداری
انبار لوازم و قطعات
360
45
90
20
24
18
54
150
30
24
50
24
350
300
300
900
300
400
350
300
320
250
300
250
126
5/13
27
18
2/7
2/7
9/18
45
6/9
6
15
6
جــــــمـــع
4/299
الف – 4 ) ماشین آلات:
ارقام به میلیون ریال
ردیف
شــرح
تعداد
هزینه واحد
هزینه کل
1
2
3
4
5
6
7
8
پمپ شناور
تراکتور
تریلر
میکسر
دیگ بخار
هواساز
تسمه نقاله
موتور ژنراتور 50 کیلووات
1
1
1
1
1
1
1
1
5
62
2
20
40
15
10
20
5
62
2
20
40
15
10
20
جـــمـــع
174
الف – 5 ) تاسیسات:
ردیف
شــرح
تعداد
هزینه واحد(هزارریال)
هزینه کل(میلیون ریال)
1
2
3
4
5
6
حق انشعاب برق
کابل کشی ونصب تابلوها و ترانس ها
لوله کشی
تاسیسات آبراسانی
حفر و تجهیز چاه آب
طبقه بندی فضای سالنها
–
–
300متر
–
1حلقه
m22000
–
–
70
–
50
8
18
10
21
10
50
16
جـــمـــع
125
الف – 6 ) وسایل نقلیه :
ارقام به میلیون ریال
ردیف
شــرح
تعداد
هزینه واحد
هزینه کل
1
وانت نیـــسان یخچال دار
1
90
90
جــــــمـــع
90
الف – 7 ) تاسیسات اداری:
ارقام به میلیون ریال
ردیف
شـــرح
هزینه کل
1
2
3
4
تلفـن
میز و صندلی اداری
وسایل آشپزخانه
وسایل رفاهی کارکنان
2
2
1
2
جــــــمـــــع
7
الف – 8 ) هزینه های قبل از بهره برداری :
ارقام به میلیون ریال
ردیف
شـــرح
هزینه کل
1
2
هزینه تهیه طرح، مشاوره، اخذ مجوزها و ثبت تسهیلات
آمــوزش
16
15
جــــــمـــــع
31
جمع کل سرمایه گذاری ثابت
شـــرح
هزینه ( میلیون ریال )
زمـین
محوطه سازی و ساختمان ها
ماشین آلات
وسایل نقلیه
تاسیسات
تاسیسات اداری
هزینه های قبل از بهره برداری
5/62
4/312
174
90
125
7
31
جــــمــــع
802
پیش بینی نشــده ( معادل 5 % اقلام فوق )
40
جمـــــع کل
842
ب- هزینه های جاری :
ب – 1 ) مواد اولیه و نهاده های تولید :
ردیف
شـرح
مصرف سالانه
هزینه واحد (هزارریال)
هزینه کل(میلیون ریال)
1
2
3
4
5
6
7
8
بذر
کلش گندم و جو
کود مرغی
کود اوره
گچ و آهک
خاک
سموم ضد عفونی کننده
ظروف بسته بندی نیم کیلویی
Kg2500
125تن
60تن
2/4 تن
20تن
m3125
500لیتر
100000عدد
30
200
75
650
75
50
15
4/0
75
25
5/4
73/2
5/1
25/6
5/7
40
جــــمــــع
48/162
ب – 2 ) حقوق و دستمزد :
ارقام به میلیون ریال
ردیف
شــرح
تعداد – نفر
حقوق ماهانه
حقوق کل
1
2
3
4
5
6
مدیر طرح
کارمند اداری و حسابدار
تکنیسین
کارگر ساده
راننده
نگهبان و سرایدار
1
1
1
4
1
1
2/1
8/0
9/0
7/0
7/0
7/0
8/16
2/11
6/12
2/39
8/9
8/9
23% سهم حـق بـیمه کارفرما
6/19
جـــمــــع کل
9
–
119
ب – 3 )هزینه نگهداری و تعمیرات :
ارقام به میلیون ریال
ردیف
شـــرح
ارزش دارایی
نرخ
هزینه کل
1
2
3
4
5
ساختمان و محوطه سازی
تاسیسات
ماشین آلات
وسایل نقلیه
تاسیسات اداری
4/312
125
174
90
7
2%
4%
4%
10%
10%
25/6
5
7
9
7/0
جــــــمـــــــع
95/27
ب- 4 ) هزینه استهلاک :
ارقام به میلیون ریال
ردیف
شـــرح
ارزش دارایی
نرخ
هزینه کل
1
2
3
4
5
ساختمان و محوطه سازی
تاسیسات
ماشین آلات
وسایل نقلیه
تاسیسات اداری
4/312
125
174
90
7
10%
12%
10%
20%
10%
24/31
15
4/17
18
7/0
جــــــمـــــــع
34/82
ب- 5 ) سوخت و انرژی :
شـــرح
واحد
مصرف سالانه
هزینه واحد (ریال)
هزینه کل(میلیون ریال)
برق
بنزیـن
گازوئیل
کیلووات ساعت
لیتر
لیتر
10000
3000
4000
250
650
160
5/2
95/1
64/0
جــــــمـــــــع
09/5
جمـع هزینه های جاری طرح
شـــرح
هزینه ( میلیون ریال )
مواد اولیه و نهاده های تولید
حقوق و دستمزد
نگهداری و تعمیرات
استهلاک
سوخت و انرژی
48/162
119
95/27
34/82
09/5
جــــمــــع
86/396
پیش بینی نشــده ( معادل 5 % اقلام فوق )
84/19
جمـــــع کل
7/416
سرمایه در گردش ( دوره دو ماهه )
شـــرح
هزینه ( میلیون ریال )
مواد اولیه
حقوق و دستمزد
سوخت و انرژی
1/27
8/19
9/0
جمـــــع کل
8/47
جمع کل سرمایه گذاری طرح
شـــرح
هزینه ( میلیون ریال )
سرمایه ثابت
سرمایه در گردش
842
8/47
جمـــــع کل
8/889
ج – فروش:
ردیف
شرح
ارزش واحد (هزارریال)
میزان تولید
ارزش کل(میلیون ریال)
1
2
قارچ خوراکی بسته بندی شده
کمپوست
5/13
90
50000 Kg
200 تن
675
18
جــــــــمـــــــــع
693
برآورد هزینه های عملیاتی و غیر عملیاتی
ردیف
شــرح
هزینه ( میلیون ریال )
1
2
استهلاک هزینه های قبل از بهره برداری ( 4 ساله )
هزینه فروش و اداری ( معادل 2% فروش سالانه)
75/7
86/13
جــمـــع
61/20
پیش بینی مالی طرح
شــرح
میلیون ریال
درآمد ( فروش )
693
کسر می شود : قیمت تمام شده
7/416
سود ناویژه
3/276
کسر می شود : هزینه های اداری و فروش
86/13
سود عملیاتی
44/262
کسر می شود : استهلاک هزینه های قبل از بهره برداری
75/7
سود ویژه قبل از کسر مالیات
69/254
محاسبه دوره برگشت سرمایه:
دوره بازگشت سرمایه = 16/2 ( تقریبا 26 ماه )
محاسبه نقطه سر به سر ( در 100% تولید )
( ارقام به میلیون ریال )
شــرح
هزینه متغیر
هزینه ثابت
هزینه کــل
مبلغ
درصد
مبلغ
درصد
مواداولیه
48/162
100
0
–
48/162
حقوق و دستمزد
35/77
35
65/41
65
119
سوخت و انرژی
07/4
80
02/1
20
09/5
تعمیر و نگهداری
36/22
80
59/5
20
95/27
استـهلاک
0
–
34/82
100
34/82
توزیع و فروش
86/13
100
0
–
86/13
استهلاک قبل ازبهره برداری
0
–
75/7
100
75/7
پیش بینی نشده
86/16
85
98/2
15
84/19
جمـــع
98/296
–
33/141
–
31/438
بر اساس محاسبات مبتنی بر اطلاعات جدول فوق نقطه سر به سر تولید معادل69/35% می باشد.
محاسبه کارمزد وام
1 – عقد مشارکت مدنی:
مبلغ قرارداد:
مدت قرارداد
کارمزد
کارمزد عقد مشارکت مدنی:
800 میلیون ریال
شش ماه
13%
52 میلیون ریال
2 – عقد فروش اقساطی:
مبلغ قرارداد
مدت قرارداد
کارمزد تسهیلات
کارمزد عقد فروش اقساطی
کل کارمزد تسهیلات
کارمزد سالانه
اصل تسهیلات سالانه
852 میلیون ریال
54 ماه
13%
21/249 میلیون ریال
21/301 میلیون ریال
94/66 میلیون ریال
78/177 میلیون ریال
جدول بازپرداخت اصل و کارمزد تسهیلات :
ارقام به میلیون ریال
شرح
سال 1
سال 2
سال 3
سال 4
سال 5
اصل بازپرداخت تسهیلات
89/88
78/177
78/177
78/177
78/177
کارمزد تسهیلات
47/33
94/66
94/66
94/66
94/66
جمــع
36/122
72/244
72/244
72/244
72/244
16