تارا فایل

تحقیق بررسی و اثبات مهدویت




نام و نام خانوادگی………………..

نام پژوهش………………..مهدویت

عنوان………………..برررسی واثبات مهدویت
سال تحصیلی………………۹۹_۰۰

فهرست
مقدمه…………………………………………………………………………………. 4
چکیده………………………………………………………………………………….6
مهدی موعود درآیات قرآن……………………………………………………………..7
مهدی موعوددرروایات…………………………………………………………………..9
مهدی موعود درادیان مذاهب………………………………………………………….. 10
مهدی شناسی…………………………………………………………………………..11
مادرامام زمان کیست؟………………………………………………………………….12
غیبت…………………………………………………………………………………..13
انتظار فرج……………………………………………………………………………..17
وظایف درعصرغیبت……………………………………………………………………18
قبل ازظهور…………………………………………………………………………….20
معرفی کتاب درمورد حضرت……………………………………………………………21
نتیجه ومنابع…………………………………………………………………………..22

مقدمه
ازبامدادآفرینش که جهان آغازبه کار کرد،بانورونظم وعدل همراه بود.فضای وسیع وپهناور
آفرینش باتمام سیاره هاوسحابی هاوکهکشان هایش،هیچگاه برای بی نظمی وهرج ومرج آماده نبوده است.
ظلم وستم برخلاف نظام خلقت وناموس آفرینش است. هرگزفردواجتماع برای تحمل ظلم وبی عدالتی آمادگی نداشته اند.
ازاین رواگرروزگاری ،دنیا،باظلم وستم جریان پیدا کند،به طورقطع نمی توان برای همیشه باقی ماند.
شیعه با بهره مندی ازبرهان های عقلی وآموزه های آفتاب گون پیشوایان معصوم (ع)،براین باوراست که درهرزمان برای انسان ها ناگزیربایدحجتی ازسوی خداوندباشد.
براساس روایات معتبر،این حجت ها،پس ازپیامبر(ص)دردوازده پیشوا منحصرند،که باگزینش خداوندوگزارش آن آخرین سفیر الهی،امامت مردم رابرعهده گرفتند.هم آنان که یازدهمین ایشان امام حسن عسکری(ع)وآخرین آنها،حضرت مهدی(عج)است ودیگری شایسته چنین جایگاهی راندارد،بدون تردید.
ظهور نجات دهنده دنیا ودراعتقادجامعه شیعه امام عصر(عج)وبه عقیده همه مسلمانان یک موضوع اقلیمی ومنطقه ای وقاره ای نیست.موضوعی است که به سرنوشت بشریت بستگی داردودرتمام جوامع انسانی وسراسر گیتی اثر میگذارد.
به همین جهت انبیاء الهی وپیشوایان دینی ازدیر زمان به پیروان خویش نویدهاداده وجهانیان رادر انتظارآن ایام نورانی وروزهای فرخنده گذارده اند.

عصر آرمان شهر های دروغین،دریغ ورزیدن ازهرتلاشی جهت گسترش وتعمیق فرهنگ مهدویت ،نابخشودنی است.
ازآنجا که امامت ازنعمت های بزرگ الهی است"ولم ینادَبشیءمثل مانودی بالولایه"1
شناساندن نعمت حضرت ولی عصر(عج)قدر شناسی ازنعمت رابه دنبال داردوجامعه قدردان ،مرهون لطف حضرت حق قرارمی گیرد.
اهل بیت واسطه نعمت هانیز هستندامام ومعرفت ایشان خیر کثیری است همانطورکه درزیارت جامعه کبیره میخوانیم:"ان ذکرالخیرکنتم اوّله واصله وفرعه ومعدنه وماواه ومنتهاه"2. که خداوندجلیل بااهدای آن بربندگان منت گذارده وآن راازبقیه نعمت هابزرگتر خوانده است.دربرخی روایات معرفت خدا به معرفت امام تعبیر شده است.امام حسین(ع)
درپاسخ:"مامعرفه الله؟"فرمود:"معرفه اهل کلِّ زمانِ امامهم الّذی یجب علیهم طاعته"3
پس بااین حساب امام شناسی،علاوه بر نعمت شناسی وقدرشناسی ،خداشناسی رانیز دربردارد
این مجموعه سعی بربیشتر شناساندن حضرت مهدی(عج)درتمامی عرصه های مهدوی (شخصیت،غیبت،انتظار،ظهورو…)دارد.

چگونه سرزخجالت برآورم برِدوست که خدمتی به سزابرنیامدازدستم

چکیده

نامش م ح م د(عج)است مادرش نرجس خاتون وپدرش امام حسن عسکری می باشند.که در15شعبان سال 255هجری جهان رامنور کرد.
ازآنجا که امامت ازنعمت های بزرگ الهی است شناسانی امام وولی عصر (عج)امرمهم وحائض اهمیت برای تمامی جهانیان است.که بایدبه صورت دقیق این شناسایی رابه دست آورد.ازجمله راه های شناخت واثبات امام:1-آیات قرآنی2-احادیث وروایات میباشند وعلاوه برآن،امامت دراین دوره درادیان ودیگرمذاهب نیز اثبات شده است.ازجمله وقایع درزمان ایشان که ازاهمیت زیادی برخوردار است می توان به غیبت (صغری69سال وکبری مدت معلوم نیست)،نیابت ازامام،انتظارفرج وحوادث غیرقابل تصوراشاره کرد.
نائبان درغیبت صغری 4تن بودن که بوسیله خودامام تعیین شده اندواما درغیبت کبری ولی فقیه نائب برحق امام زمان(عج)می باشد.واکنون مادرغیبت کبری به سرمیبریم ونیز وظایفی برعهده داریم والبته بایدگفته شودکه ظهوربه اعمال هریک از انسان های روی زمین بستگی دارد.
انتظارفرج یکی ازمهم ترین وظایف مامی باشدبه طوری که پیامبر مکرم اسلام(ص)می فرمایند:
"اَفضَلُ جَهادِ اُمَّتی اِنتِظارُ الفَرَجِ" برترین جهاد امت من انتظار فرج است

متقن ترین منبعی که درباره ویژگی های خداوندمتعال وپیامبران(ع) وامامان معصوم (ع)
قرآن می باشد.
مهدی موعوددرآیات قرآنی
وچون بحث درباره مهدویت می باشدبه بررسی آیاتی که درقرآن درباره مهدویت می باشد می پردازیم.
آیاتی که توسط اهل بیت عصمت درکتابهای معتبرشیعه راجع به حضرت ولی عصر(عج)
وظهوراوتاویل وتفسیرشده است،بالغ برصدآیه است.علامه مجلسی درجلد13بحارالانواربیش از60آیه آنرادرباب مخصوصی وطی سایرابواب دیگرنقل کرده است.
اینک از مجموع آن آیات،چند آیه راکه مفاخرمحدثین وعلمای بزرگ شیعه درکتب معتبر وپراج خودبااستفاده ازروایات اهل بیت(ع)راجع به آن حضرت ذکرنموده اند،ذکرمی کنیم.
1-"وَعَدَاللهُ الَّذِینَ آمَنوامِنکُم وَعَمِلواالصالِحاتِ لَیَستَخلِفَنَّهُم فی الارضِ کَمااستَخلَفَ الَّذینَ من قَبلِهِم ولَیُمَکِّنَنَّ لَهم دینَهُم الَّذینَ ارتَضَی لَهُم ولَیُبَدِّلَنَّهُم مِن بعدِخَوفِهِم امناً یَعبُدونَنِی لایُشرِکونَ بی شیئاً"4
درتفسیرعیاشی ازحضرت علی بن الحسین (ع)روایت می کند که این آیه راتلاوت کرد وفرمود:
به خدااین عده دوستان مااهل بیت هستند که به دست مردی ازماکه مهدی این امّت است به اصلاح دنیا قیام می کنند.پیغمبر(ص)فرمود:اگریک روزازعمردنیا باقی نمانده باشد،خداوند آنراچنان طولانی می گرداندتامردی ازعترت من که هم نام من است قیام کندوزمین راپراز عدل ودادنماید،چنان که پرازظلم وستم شده باشد.
درکتاب غیبت شیخ طوسی ازامام چهارم علی بن الحسین (ع)روایت می کند که فرمود:
این آیه درباره مهدی قائم (عج)نازل شده است ونیزامام باقروامام صادق (ع)فرموده اندکه راجع به قیام به قائم ویاران اونازل گردیده است.5

2-"وَنُریدُان نَمُنَّ علی الَّذینَ استُضعِفوافی الارضِ وَنَجعَلَهُم ائمهً وَنَجعَلَهُمُ الوارِثینَ"6
شیخ طوسی درغیبت روایت می کندکه امام علی (ع)فرمودند:
اینان که درزمین مورد ستم واقع شدند.خاندان پیغمبرندکه خداوند بعدازسختی که می بینندمهدی آن هارابرمیانگیزد.تا آنهاراعزیزداشته ودشمنانشان راذلیل گرداند.
شیخ صدوق درکتاب کمال الدین روایت میکندکه ابوبصیرازحضرت امام رضا(ع)پرسید:
چه موقع خداوندفرستاده خودراباهدایت ودین حق می فرستد تا اورابرهمه دین هاغالب گرداند؟ حضرت فرمود:ابوبصیر،هنوزموقع تاویل آن نرسیده است.پرسید موقع تاویل آن کی است؟فرمود:به خواست خداوند،هنگامی که قائم ماقیام کند.
5-"الم*ذلک الکِتابُ لارَیبَ فیِ هدیً لِلمُتَّقینَ*الَّذین یومِنونَ بِالغَیبِ وَ…"7
شیخ صدوق درکمال الدین ازحضرت امام صادق(ع)روایت میکندکه فرمود:
.هرکس به ظهورقائم مااعتراف کندایمان به غیب آورده است.
6-"وَقُل جاءَالحَقُّ وَزَهَقَ الباطِلُ انَّ الباطِلُ کانَ زَهوقاً"8
امام محمدباقر(ع)فرمودند: هنگامی که قائم قیام کند،کلیه دولت های باطل ازبین می روند.

علاوه برآیات قرآن سخنانی گهربارازامامان معصوم درباره مهدویت وجوددارد.
ازجمله آنها:
1):حدیث معراج9: آنچه پیغمبر (ص)درشب معراج دیده است.
2-حدیث غدیر.10: آنچه پیغمبر(ص) درسال های آخرعمربه آن پافشاری داشت.
3-حدیث پیغمبر(ص)11: "الائمَّهَ بَعدِی اثنا عَشَرَاوَّلُهُم علیِّ بن ابی طالِب،آخِرُهُم القائمُ فَهم خُلَفائی وَاوصِیائی وَاولِیائی وَحُجَجُ اللهِ علی اَمَتِی بَعدِی….."
4-حدیث امام علی(ع)12: ایشان درمعنای "عترت"فرمودند:"اناوَالحَسَنُ وَالحُسَینُ وَالائِمَّهُ التِسعَهُ مِن وُلدِالحُسَینِ تاسِعُهُم مَهدِیُّهُم وَقائِمُهُم ……"
5-عبدالله مسعودازرسول خدا(ص)13: دنیا به پایان نمی رسدتاآنکه شخصی درمیان امت من به پادشاهی برسدکه ازاهل بیت من می باشدونامش مهدی است.
6-امام صادق (ع)از رسول خدا(ص)14: "قائم ازفرزندان من است.نامش نام من وکنیه اش کنیه من است چهره اش مانند من وخصوصیات زندگی اش مثل من است اومردم رابه دین من وامیدارد.هرکس درزمان غیبتش منکراوشودمنکرمن است وهرکس اوراتکذیب کندمراتکذیب کرده است".
7-دومین پیشوای شیعیان ،امام حسن مجتبی (ع) حضرت مهدی (عج) را نهمین فرزند برادر خود حسین و پسر سرور کنیزان دانسته اند.15

*ونویدهایی که ازطریق شیعه راجع به مهدی موعودرسیده جمعاً657حدیث است.16

مهدی موعود در ادیان و مذاهب
1:موعود در کتب اهل عتیق (تورات): اعتقاد به ظهور به منظور برقرار ساختن صلح پایدار و عمومی و نجات انسان از قید فقر و بی داد گری و تشکیل حکومت واحد جهانی در همه مذاهب وجود داشته اینک پیروان تورات و انجیل یعنی ملت یهود و نصارا از قرن ها پیش طبق کتب مقدس خود در طول تاریخ درانتظار چنین زمامدار مقتدری به سر برده اند.
2 موعود در زبور داود: قسمت های جالبی در زمینه موعود جهان که همه یهود و نصارا باید در انتظار آمدن او به سر ببرند در زبور موجود است که از مزامیر داود نقل شده :"در مزمور 37 از حضرت داود:خود را مشوش مساز که البته باعث گناه خواهد شد زیرا که شریران منقطع خواهند شداما منتظران خداوند وارث زمین خواهند بود .صالحان را خداوند تایید می کند و روز های صالحان را می داند و میراث ایشان ابدی خواهد بود…منتظر خداوند باش و طریق او را نگاه دار تا تو را به وراثت زمین برافرازد"
3:موعود در کتاب دانیال نبی:در آن زمان سرور میکائیلی امیر عظیمی که برای پسران قوم تو ایستاده است خواهد برخاست و در آن زمان هر یک از قوم تو که در دفتر مکتوب یافت شود رستگار خواهد شدو بسیاری از آنان که در خاک زمین خوابیده اند بیدار خواهند شد اما ایشان به جهت حیات جاودانی و آنان به جهت حقارت جاودانی
4.موعود در کتاب صفنیای نبی:خداوند می گوید برای من منتظر باشید زیرا که قصد من این است که امت ها را جمع نمایم و ممالک را فراهم اورم در آن زمان زبان پاک به امتها باز خواهند داد تا جمیع ایشان اسم یهوه را بخوانند و به یک دل او را عبادت نمایند.
5.موعود در کتاب حبقوق نبی :اگر چه تاخیرنماید برایش منتظر باش زیرا که البتنه خواهد آمد و درنگ نخواد کرد بلکه جمیع امت ها را نزد خود جمع می کند و تمامی قوم ها را برای خوشتن فراهم می آورد

مهدی شناسی
نام : م ح م د (عج)
لقب:حجت -قائم-خلف صالح-صاحب الزمان -بقیه الله
کنیه:ابوالقاسم
ولادت:15 شعبان سال 255 هجری
شهادت:———-
تعدادفرزندان: ندارد
نام مادر:نرجس خاتون
نام پدر:حسن بن علی (ع)
نحوه شهادت:———
قاتل:———
عمر:———-
امام چندم:دوازدهم

مادر امام زمان (عج) کیست؟
در بسیاری از روایات، آن حضرت را فرزند بهترین کنیزان می دانسته اند.منظور از کنیز زنی است که در معرض بیع و شرا قرار داده می شود چه بسا که دختران پادشاهان و بهترین زنان بودن .نام های مختلفی برای ایشان ذکر شده مانند ملیکه ،نرجس،صقل،غزال ،ریحانه،سوسن،خمط.معلوم نیست فرزند کدام یک از زنان امام حسن(ع) می باشد اما ابن اثیردر کامل التواریخ می گوید:"امکان این وجود دارد که یکی از سادات علوی از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) باشد یا از سادات حسینی باشد" شیخ کلینی در کافی و شیخ طوسی در کتاب غیبت از بشربن سلیمان نقل می کنند که مادر امام زمان(عج) ملیکه دختر یشوعا پسر قیصر روم است و مادرش نیز از نوادگان شمعون حواری وصی حضرت عیسی بن مریم بوده است.این داستان بسیار جالب و پرشور است داستانی عشقی ،عشق حقیقی و آسمانی است.(ملیکه نامزد پسر عمویش بوده و وقتی 13 سال داشت مراسم عقد او را با تشریفات خاصی بر پا می کردند ولی در آن هنگام دامامد بی هوش می شود و از تخت می افتد صلیب خا فرو می ریزند و رنگ از صورت اسقف ها می رود و سهت می لرزند .پایه های تخت عروس و داماد می شکند و همه چیز به هم میخورد .اسقف ها این وضع را به فال بد می گیرند .با این حال قیصر دستور می دهد مجددا تخت را بیارایند و عروس و داماد را حاضر کنند و اسقف ها مشغول خواندن اوراد و اجرای مراسم عقد شوند .بار دوم نیز ماجرا تکرار می شود و همه را در وحشت و اضطراب فرو می برد .
شب هنگام ملیکه حضرت عیسی و جدش شمعون را در خواب می بیند و متعاقب آن پیغمبر خاتم (ص)خطاب به حضرت عیسی ملیکه را برای فرزندش امام حسن عسکری خواستگاری می کند و شمعون جد ملیکه به وصیت عیسی نیز موافقت می کند .در عالم خواب ملیکه در حضور پیغمبر (ص) و عیسی و شمعون برای امام عسکری (ع) عقد بسته می شود و عشق امام جواد سخت در دل او ایجاد می شود… .
چهارده شب بعد ملیکه حضرت زهرا (س)را در خواب می بیند و میشناسد و از دوری محبوب خود به آن حضرت شکایت می کند .دختر پیغمبر او را راهنمایی می کند که خود را به میان اسیران روم بیندازد تا دست تقدیر او را به معشوق برساند.)17
غیبت
مهم ترین موضوعی که در تاریخ امام زمان(عج) جلب توجه می کند موضوع غیبت آن حضرت می باشد که به شرح مختصر آن می پردازیم
امام زمان دو غیبت دارد :1)غیبت صغری 2)غیبت کبری
در اکثر احادیث شیعه یکی از بارز ترین علائم مهدی موعود را غیبت طولانی آن حضرت دانسته اند .کلینی در کافی از اما صادق روایت می کند :قائم ما دو غیبت دارد یکی کوتاه و دیگری طولانی است.در غیبت کوتاه افراد خاصی از شیعیان از محل او اطلاع دارند ولی در غیبت طولانی جز دوستان مخصوص وی کسی از جای او خبر نخواهد داشت.
غیبت صغری:غیبت صغری با ویژگی های خاص خود دورانی لازم و ضروری بود که به حکمت خداوند در تاریخ شیعه رقم خورد .برخی از این ویژگی ها از این قرار است:
1)محدود بودن به زمان معین:غیبت صغری محدود بود و از نگاه زمانی 69 سال و چند ماه طول کشید (از سال 260 تا 329.هجری)
2) پنهان نبودن حضرت از همگان:امام از تمامی نگاه ها پنهان نبود.بلکه کسانی مثل نواب خاص و برخی از وکلای آن حضرت میتوانستند با آن حضرت در تماس باشندو پرسش ها و نامه های مردم را خدمت اما ببرند و پاسخ ایشان را به مردم برسانند .ام در غیبت کبری امام از تمامی نگاه ها پنهان بود و راه نامه نپگاری بسته بود.
3)ارتباط حضرت مهدی (عج) با مردم بوسله افراد مشخص :حضرت چهار نماینده داشت که آنها را برگریده بودو آنها موظف بودند بین مام و مردم ارتباط برقرار کنند .ولی در غیبت کبری چنین نیست.

سفیران چهارگانه
1-عثمان بن سعید عمری 2-محمد بن عثمان بن سعید عمری
3-حسین بن روح نوبختی 4-علی بن محمد سمری
وظایف نائبان خاص
1-بر طرف کردن ترید شیعیان در باره حضرت مهدی (عج)
2-پنهان نگهداشتن مکان حضرت مهدی (عج)
3-پاسخگویی به پرسش های فقهی ومشکلات علمی وعقیدتی مردم
4-سازماندهی وکیل های حضرت مهدی (عج)
5-آماده کردن شیعیان برای غیبت کبری
6-رهبری دوستداران و طرفداران حضرت مهدی (عج) و حفظ مصالح اجتماعی شیعیان
7-جلوگیری از فرقه گرایی و گروه گروه شدن شیعیان
8-مبارزه با مدعیان دروغین نیابت
9-گرفتن اموال متعلق به امام و مصرف آن در موارد لازم
10-حفظ شانیت و احترام حضرت مهدی (عج)
ویژگی های نائبان
1- ایمانی استوار و خلل ناپذیر
2-امات داری به مفهوم واقعی
3-تقوا پیشگی و پرهیزکاری
4-رازداری و پوشیده داشتن اموری که باید پنهان بماند
5-دخالت ندان رای و نظر شخصی خویش د رامور مخصوص آن حضرت
6-اجرای دستور امام
7-منصوب شدن توسط امام
8-مورد اطمینان امام یا نائب قبلی
9-ایفای نقش در پخش گفته های امام و رسوایی نائبان دورغین
غیبت کبری:با پایان یافتن غیبت صغری و رحلت چهارمین سفیر حضرت غیبت کبری و به بیان توقیع شریف غیبت تامه آغاز شد که تا امروز ادانمه داشته و تا فرا رسیدن روز ظهور ادامه خواهد داشت.
برخی ویژگی ها که غیبت کبری را از غیبت نخست متفاوت می سازد
1-طولانی بودن و نامعین بودن مدت غیبت:غیر از خدا کسی دانا به این امر نیست
2-نامشخص بودن پایان آن:و جز خداوند کسی از آن آگاهی ندارد
3-قطع ارتباط ظاهری با امام زمان(عج) در این دوران:به گونه ارتباط موجود در غیبت صغری نخواهد بودپ
4-عام بودن نیابت در این دوره:بر خلاف دوران غیبت صغری ،یگانه مرجع مردم نایبان عام آن حضرت بودند که با ملاک هایی که در روایات ذکر شده قابل تشخیص است.در این دوران مجتهد جامع الشرایط در جایگاه نائب عام ؛وظیفه اداره جامعه را بر عهده دارند.
5-فراگیر شدن حاکمیت ستم و جور در زمین:از ویژگی های مهم این دوره گسترش ستم است که هرچه به هنگام ظهور نزدیک تر می شود بر شدت آن افزوده می شود .
6-شدید شدن آزمایش های الهی :امتحان ها الهی در این دوره شدت بیشتری نسبت به دیگر دوران داشت.
نائبان عام
باآغازغیبت کبری هدایت شیعیان با عنوان(نیابت عام)ازطرف حضرت مهدی(عج)شکل گرفت.به این صورت که امام ضابطه ای کلی وصفات ومشخصاتی برای نائب شرح داده اند.که درهرعصری شخصی که دارای آن ضابطه وقانون باشدوصفات وخصوصیت هایی براوصدق کند،نائب امام شناخته شده ،اطاعتش واجب ومخالفتش حرام است وبه عنوان نائب امام درامردین ودنیاسرپرستجامعه می باشد…دراین باره روایت هایی منقول است:
1-اسحاق بن یعقوب درباره تکلیف شیعه درغیبت کبری ازحضرت مهدی(عج)پرسید.وتوقیعی درپاسخ اوصادرشد.
"…وَامَّاالحَوادِثُ الوِقعَهُ فارجِعَوافیهاالی رُواهٍ حَدیثِنا فَانَّهُم حُجَّتی عَلَیکُم واناحُجَّهُ اللهِ علیهِم"18
…واما درپیشامدهایی که برای شما رخ میدهدباید به راویان اخبار ما رجوع کنید.ایشان حجت من برشماهستند ومن حجت خدا برآنانم.
2-امام حسن عسکری(ع)ازپدربزرگوارشان نقل می کنند که می فرمود:
"لََومَن یَبقی بَعدَغیبَهِ قائِمُکُم مِن العُلماءِ الدّاعین الیه و الدّالین علیه و الذاّبینَ عَن دینِه بحُجَجِ الله و…"19
اگر نبود دانشمندانی که پس از غیبت قائم شما به سوی او دعوت می کنند و به سوی او رهنمون می شوند و از دین او دفاع می کنند و بندگان ناتوان را از دام های شیسطان و مرید های شیطانی نجات می دهند احدی باقی نمی ماند،جز این که از دین خدا مرتد می شدند ولی این دانشمندان،زمام دل ضعفا را به دست می گیرند؛همانگونه که ملوان ها،زمام کشتی را به دست میگرند و سر نشین های کشتی را از خطر مرگ حفظ میکنند.این ها نزد خدای تبارک و تعالی برتر هستند ..
3-امام حسن عسکری (ع) درباره فقیهان راستین ،ویژگیهای آن ها و مسئولیت جامعه برابر آنها فرموده است:
"… وَ اَمّا مَن کانَ مِن الفُقَهاءِ صائناً لِنَفسِه حافِظً لِدینِه مُخالِفا لِهَواهُ مُطیعاً لِاَمرِ مَولاهُ فَلِلعَوامِ اَن یُغَلِّدوهُ… ."20
… و اما هر یک از فقیهان که بر نفس خود مسلط باشند و دین خود را حفظ کنند با هوای نفس خود مخالفت ورزد و امر خدا را اطاعت کند بر همگان واجب است از او تقلید نمایند … .

4-مرحوم کلینی ،شیخ صدوق و شیخ طوسی روایتی را که به"مقبوله عمربن حنظله"معروف است از امام صادق (ع) به مضمون ذیل نقل کرده اند
"مَن کانَ مِنکُم ممَّن قَد رَوی حَدیثَنا وَ نَظَرَ فی حَلالِنا وَ حَرامِنا وَ عَرَفَ اَحکامَنا فَلیَرضَوا بَه حَکَماً فانی قَد جَعَلتُه عَلَیکُم حاکِماً…"21
…هر کدام از شما که حدیث ما را روایت کند و در حلال و حرام ما صاحب نظر باشد و احکام ما را بداند،او را به حکومت برگزینند که من اور ار بر شما حاکم قراردادم…

انتظار فــــــــــــرج
معنای لغوی و اصطلاحی انتظار:به معنای چشم داشت و چشم به را بودن است .ام در اصطلاح به معنای چشم به راه بودن برای ظهور وتاپسین ذخیره الهی و آماده شدن برای یاری او در برپایی حکومت عدل و قسط در سراسر گیتی .
فرج به معنای گشایش است .انتظار فرج برخاسته از فطرت کمال جوی بشری است اگرچه عوامل دیگری نیز می تواند منشا انتظار باشد .
جایگاه انتظار در فرهنگ شیعه
1)عبادت و بندگی :قرآن و اهل بیت به ما می آموزند که هدف از آفرینش بندگی خداوند است.رسول گرامی اسلام(ص) یکی از نموده های بندگی را انتظار گشایش دانسته اند:
"اِنتِظارُ الفَرَجِ عِبادَهٌ" 22 انتظار فرج عبادت است.
2)برترین عبادت:رسول گرامی (ص) انتظار را یکی از برترین عبادت ها شمرده است:
"اَفضَلُ العِبادَهِ انتظارُ الفَرجِ"23 برترین عبادت انتظار فرج است.
3)برترین کارها :رسول گرامی اسلام(ص) می فرمایند:
" اَفضَلُ اَعمالِ اُمَّتی اِنتِظارُ الفَرَجِ مِنَ اللهِ عزَّوَجَلَّ"24 برترین کارهای امت من انتظار فرج از جانب خدا است
4)فرج بودن خود فرج:در این باره امام سجاد(ع) فرمودند:
" اِنتِظارُ الفَرَجِ مِن اَعظَمِ الفَرَجِ "25 انتظار گشایش خود از بهترین گشایش هاست

5)برترین جهاد:رسول گرامی اسلام(ص) در این باره فرموده است:
"اَفضَلُ جَهادِ اُمَّتی اِنتِظارُ الفَرَجِ"26 برترین جهاد امت من انتظار فرج است.

وظایف درعصر غیبت
1)شناخت امام زمان (عج):امام صادق (ع)خطاب به مفضل میفرمایند:
"اعرِف امامَک فَانَّکَ اذا عَرَفتَ لَم یَضُّرَکَ تَقَدَّمَ هذاالامرُاوتَاَخَرَ "27
امام خودرابشناس که اگرامام خودرانشناسی؛دیروزودشدن این امربه تو آسیب خواهدرساند.
2)پایداری درمحبت اهل بیت(ع):درروایات بسیاری سفارش شده است که ازامر محبت فراموش نکنیم ونیز درموردامام عصرحتی خودمعصومین بسیارابراز محبت کرده اند.به طوری که پیغمبر (ص)می فرمودند:
"بِابی وَاُمِّی سمِیی وَشَبِیهی وَشَبیهُ موسی بنِ عمرانَ علیهِ جُیوبُ النُّورِ"28
پدرومادرم فدایش بادکه اوهمنام من وشبیه من است وشبیه موسی بن عمران است.که براونورهایی احاطه دارند.
3)پرهیزگاری وپیشه تقوای الهی:امام صادق(ع)فرمودند:
همانابرای صاحب امرغیبتی هست.پس بنده تقوای الهی پیشه کند.وبه دین اوچنگ زند.29
4)پیروی ازدستورات امام (ع):امام صادق(ع)درپاسخ به کسی که گفت:"صاحب امرغائب می شود پس چه کنیم؟"فرمودند:
چنگ بزنید به آنچه {ازپیشوایان قبل}دردستتان است،تااینکه امربرشماآشکارشود.

5)دست گیری ازضعفا وفقیران:که علت غیبت امام ثواب بیشتری دارد.چنانکه امام باقر (ع)می فرمایند:
"…هرآینه بایدکمک نمایدقوی شما ضعیفان راوبایدعطوفت نمایدثروتمندان برفقیران وبایدخیرخواهی نمایدفردبرای برادردینی خود…پس اگرشخصی دراین حال ازدنیارفت پیش ازآنکه قائم ظهورکندشهیدازدنیارفته است."30
6)دوستی بادوستان ودشمنی بادشمنان امام:امام باقر(ع)ازپیامبر(ص)نقل میکنند:
"خوشا براحوال کسی که قائم اهل بیت مرادرک کرده ودرغیبت وپیش ازقیامش پیرواوباشددوستانش رادوست بداردوبادشمنانش دشمن باشد؛چنین کسی درروز قیامت،ازرفقاودوستان من وگرامی ترین امت من خواهدبود."31.
7)صبربرسختی های دوران غیبت:امام حسین بن علی (ع)فرمود:
"اماانَّ الصَّابِرَفی غَیبَه علی الاذی والتَّکذِبِ بِمَنزِلَهِ المُجاهِدِبالسَّیفِ بَینَ یَدَیَّ رسولَ اللهِ(ص)"32
…اما صبرکننده براذیت وتکذیب درغیبت اوبسان مجاهدی است که باشمشیردررکاب پیامبر(ص)بادشمنان مبارزه کند.
8)دعابرای فرج حضرت مهدی (عج):خودآن حضرت درتوقیع شریف میفرمایند:
"وَاکثَرُواالدُّعاء بِتَعجِیلِ الفَرَجِ"33 وبرای تعجیل فرج بسیار دعا کنید.
9)آماده باش دائمی:امام صادق(ع)فرودند:
"هریک ازشمابرای ظهورقائم(عج) ابزارجنگی فراهم کنید؛اگرچه یک تیر باشدامیداست همین که کسی این نیت را داشته باشدحق تعالی اوراازاصحاب ویاران اوقرار دهد"34
10)بزرگداشت نام ویاد آنحضرت:یکی ازنماد های بزرگداشت،احترام هنگام یادکردن آنحضرت می باشد.
وقایع قبل(اعلام)ظهور
1).عذابی که ازآسمان به زمین می آید.
2).مردوزن باهم شباهت پیدا می کنند.
3).زناکاری ورباخواری حلال وآسان می شود.
4).اشرارومنافقین برمردم مسلط می شوند.
5).رشوه میگیرند ودین رابه دنیا می فروشند.
6).زنان به طورآشکاراخوانندگی ونوازندگی می کنند.
8).دروغگوراتصدیق وخائن راامین می شمارند.
9).ظلم وستم همه جارافرامیگیرد.
10).همجنس گرایی رواج می یابد.
11).امربه معروف ونهی ازمنکرازبین میرود.
12)مردان وزنان به کارهای زشت خودافتخار می کنند.
13).حرامات حلال می شود.
14).شنیدن قرآن برمردم گران وآلات موسیقی درمکه ومدینه رواج می یابد.
15).کم فروشی وگران فروشی رواج می یابد.
16).پدید آمدن آتشی درقلب شهرعدن.
17).مرگ سریع وناگهانی.
18).ناامنی وبیشترآن درشهرهای مصرعراق فلسطین وشام خواهدبود.
19).نمازرابه تاخیرمی اندازند وبه پدرومادرناسزامیگویند.
20).ساختمان هارامحکم بنامیکنند.
21 )بیتالمال وسیله شخصی می شود.
22).عالمان به حرفشان عمل نمی کنند.
23).نمازراسبک می شمارند.
معرفی کتاب هایی درباره حضرت مهدی(عج)
1)امامت ومهدویت:نوشته آیت الله شیخ لطف الله صافی گلپایگانی،تنظیم درسال 1380
2)المهدی(عج):نوشته سیدصدرالدین صدر:ازدانشمندان بزرگ شیعه
3)تاریخ غیبت کبری:کتابی تاریخی وکلامی که عربی بوده وبه وسیله سیدمحمد صدر به رشته تحریردرآمده است.
4)مکیال المکارم فی فوایددعاءالقائم:نوشته علامه متقی مرحوم حاج میرزامحمدتقی موسوی اصفهانی .
5)مهدی موعود(عج):ترجمه جلد سیزده بحار الانوارعلامه مجلسی توسط مرحوم علی دوانی
6)تاریخ عصرغیبت:باهمکاری آقایان پورسیدآقایی،جباری،عاشوری حکیم.
7)تاریخ سیاسی غیبت امام:نوشته دکترجاسم محمدحسین
8)روزگاررهایی:نویسنده:جبل عاملی
9)جزیره خضرادرترازوی نقد:اثرسیدجعفرمرتضی به تالیف محمدسپهری
10)پژوهشی پیرامونزندگی نواب خاص امام زمان(عج):حاصل علی غفارزاده

.
نتیجه
طبق این مطالب ووظایفی که برمانسبت به ولی عصر(عج)آمده است نتیجه می گیریم که امروزه امام درنزد مابسیارغریب است وهیچ یاروهمدمی نداردواعمال اکثرماموجب اذیت وگریان شدن ایشان می شود.
(کدام یک ازمازندگیمان برطبق وصایای اماممان می باشد؟)پس بیاییدای شیعیان امام زمان(عج)همین الآن برای ظهورامام خودیک کارکوچک اما بزرگ را انجام دهیم.
" اللهمَّ عَجِّل لِوَلیِّک الفَرَج"

منابع
*موعودی که جهان درانتظاراوست،نوشته استادعلی دوانی
*موعودنامه،الفبای مهدویت،نوشته مجتبی تونه ای
*درسنامه مهدویت2،حضرت مهدی(عج)ودوران مهدویت،نوشته خدامرادسلیمانی
*الملاحم والفتن والغیبه، نعمانی
*الکافی،حاصل شیخ کلینی
*کمال الدین وتمام النعمه اثرشیخ صدوق
*کتاب الغیبه اثر تلاش شیخ طوسی
1کافی،ج2 ،ص18،.بحارالانوار،ج65،ص 329
2 بحارالانوار،ج102،ص132
3 بحارالانوار،ج23ص83
4 نور/55
5شیخ طوسی،غیبت،ص120وینابیع الموده،ص426
6 قصص/28
7بقره/1.2.3
8 اسراء/17
9 نعمانی ،الغیبه،ص93
10علامه مجلسی،بحارالانوار،ج37.ص213
11 شیخ صدوق،من لایحضره الفقیه.ج4.ص179
12 شیخ صدوق.کمال الدین.ج1.ص240
13شیخ طوسی.غیبت.ص113
14شیخ صدوق.کمال الدین
15 شیخ صدوق.کمال الدین.ص315
16موعودی که جهان درانتظاراوست.علی دوانی.ص120
17 این داستان را می توانید در کتاب بزرگ مهدی موعود (عج)،ترجمه جلد 13 بحار الانوار علامه مجلسی ،به قلم نویسنده از ص 188 تا 201 به نقل از شیخ طوسی در کتاب غیبت ص124 بخوانید.
18 شیخ طوسی ، کتاب الغیبه،ص290،ح247؛شیخ صدوق ،کمال الدین و تمام النعمه،جلد 2 ص483،باب 45،ح4
19 طبرسی ،احتجاج،جلد1 ،ص18و جلد2،ص455؛صافی گلپایگانی،منتخب الاثر ،ص223
20 عاملی ،شیخ حر،وسائل الشیعه ،جلد 27 ،ص131،ح33401
21 شیخ کلینی ،کافی،جلد1،ص67،ح 10؛شیخ طوسی ،تهذیب ،جلد6،ص218،ح6
22اربلی،کشف الغمه فی معرفه الائمه،جلد2،ص101
23 شیخ صدوق،کمال الدین و تمام النعمه ،جلد1 ،ص287
24 شیخ صدوق،عیون اخبار الرضا (ع)،جلد2،ص36
25 طبرسی،احمد بن علی،احتجاج،جلد 2،ص317
26 حرانی،حسن بن علی،تحف العقول،ص37.
27 شفیعی،سروستانی،ابراهیم،بایدونبایدها،انتظارص21،24
28 خزازقمی،علی بن محمد،کفایه الاثر،ص156
29 شیخ کلینی،کافی،جلد1،ص336
30 طبری آملی،محمدبن ابی القاسم،بشاره،المصطفی لشیعه المرتضی،ص113
31شیخ صدوق،کمال الدین وتمام النعمه،ج1 ص286،ح2
32 همان،ج1،ص317،ح3
33 همان،ج2،ص483،ح4
34نعمانی،الغیبه،ص320،ح10.
—————

————————————————————

—————

————————————————————

1


تعداد صفحات : 20 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود