بسم الله الرحمن الرحیم
مجتمع آموزشی شهید باکری ارومیه
سازمان جهاد کشاورزی آذر بایجان غربی
استاد مربوطه:جناب آقای واصف
نام پروژه: تحقیق در مورد کارخانه شهد آب ارومیه
گرد آورنده: رقیه واحدی
صفحه
عنوان
4
مقدمه
6
تاریخچه فعالیت و نوع شرکت
7
فعالیت اصلی شرکت
8
موضوع فعالیت شرکت
9
مرکز اصلی شرکت
9
نوع محصول یا خدمات
10
توضیحات کلی راجع به خطوط تولید و گلوگاههای تولید تولید انواع کنسانتره سیب))
11
تولید کنسانتره اب انگور
13
مواد اولیه مصرفی
14
فلو چارت تولید انواع آب میوه
15
کروکی
16
آدرس شرکت و سایت
17
سرمایه شرکت
18
سهامداران شرکت
20-19
فرمهای قرار داد کار
21
وامهای تامین منابع مالی
22
تشریح فعالیت های مالی اداری و تشکیلات
22
23
24
الف) الف)میانگین آمار پرسنل یا نیروی انسانی دائم و قراردادی به تفکیک واحدههای تولیدی و خدماتی و اداری : ب) میزان تحصیلات پرسنل دائم و قراردادی بشرح زیر میباشد:(جنسیت)
ظرفیت شرکت
25
نمودار تولید انواع آبمیوه 200 سی سی
26
روشهای بازار یابی
27
ساعات کار پرسنل شرکت
27
تسهیلات رفاهی کارکنان
28
نحوه جذب و آمار استخدام ،انفصال،باز نشستگی کارکنان دائم شرکت به
تفکیک ماهها:
29
حقوق و مزایا
30
عمده ترین فعالیت های واحد فنی
32
عمده ترین فعالیت های واحدتولیدی
33
عمده ترین فعالیت های واحدمالی اداری و بازرگانی
34
استهلاک دارائیهای ثابت
35
تسعیر ارز
36
نحوه شناسایی در آمد حاصل از فروش محصولات صادراتی
36
ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان:
37
نتیجه گیری و پیشنهاد
38
انتقاد و پیشنهاد
مقدمه:
کارخانجات تولید کنسانتره آبمیوه از محصولات باغات کشور و استان آذر بایجان غربی ضمن حفظ نگهداری باغات مو جب شده تا زمینه ای برای اشتغال و ارز آوری جدید
فراهم آورد بطوریکه از محل صادرات کنسانتره وآبمیوه بطور متوسط سالیانه بالغ بر
40 میلیون دلار ارز عاید کشور شود.شرکت شهد آب در راستای سیاستهای کلی دولت مبنی بر انجام سرمایه گذاریهای مورد نیاز و بمنظور کمک به حل مشکل باغداران در سال 29/2/63 توسط بانک صادرات آذر بایجان غربی بصورت سهامی خاص تشکیل شد.
و با مشارکت بانکهای کشاورزی و صادرات ایران با ایجاد کارخانه تولید کنسانتره آبمیوه با ظرفیت اسمی سالانه 5000 تن کنسانتره انواع آبمیوه در سال 1371 به بهره برداری رسید و این شرکت با پذیرش سازمان بورس اوراق بهادار به سهامی عام تبدیل شد و سهام آن بر بازار بورس عرضه شد بطوریکه در حال حاضر سهام شرکت شهد اب قابل معامله در بورس اوراق بهادار می باشد و به کشور های افریقایی،اروپایی،آسیایی و در امریکای شمالی صادر می نماید
تا ریخچه فعالیت و نوع شرکت:
شرکت شهد آب(سهامی عام) در تاریخ12/6/71 به صورت شرکت سهامی خاص تاسیس شده و طی شماره 1075 مورخه 29/2/63 در اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی ارومیه به ثبت رسیده است. شرکت در تاریخ 2/2/77 به شرکت سهامی عام تبدیل و در تاریخ 17/9/77 در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده است در حال حاضر شرکت شهد آب جز واحدهای تجاری فرعی شرکت خاصی نیست و واحد تجاری اصلی نهایی گروه شرکت سرمایه گذاری غدیر امور شرکتهای بانک کشاورزی و کارگذاری ایین است مرکز اصلی شرکت در ارومیه می باشد.
فعالیت اصلی شرکت:
موضوع فعالیت شرکت طبق اساسنامه به موجب پروانه بهره برداری شماره 107571 مورخه 15/8/73 که توسط اداره کل صنایع استان صادر شده بهره برداری از کارخانه با ظرفیت 2000 تن در تاریخ مذکور آغاز شده است و از مورخه 23/6/79 پروانه بهره برداری اصلاح شده که 9000 تن آبمیوه نیز به پروانه مورد نظر اضافه گردیده است از اوایل سال 81 ظر فیت تولید به 5000 تن کنسانتره و 9000 تن آبمیوه و 100 تن پوره انواع میوه اصلاح شده است.
موضوع فعالیت شرکت:
الف)کشت و صنعت و صنایع تبدیلی و انجام هر گونه
فعالیتهای مربوط به تولید و تبدیل عرضه و فروش
محصولات اصلی وفرعی و ایجاد هر گونه صنایع و
تاسیسات ومبادرت به واردات و صادرات خرید و فروش
ماشین آلات و وسایل و محصولات لازم و ارائه خدمات
در بخش کشاورزی و صنایع وابسته و همچنین ایجاد
یا اعطاء نمایندگی در داخل و خارج از کشور
ب) مبادرت به هر گونه عملیات و معاملات مجزا
که به طور مستقیم یا غیر مستقیم برای انجام
فعالیت های مذکور در بند الف این ماده
ضروری و مفید می باشد.
ج)مشارکت در سایر شرکتها
مرکز اصلی شرکت:
مرکز اصلی شرکت در ارومیه بوده و انتقال مرکز اصلی به هر نقطه دیگر در ایران منوط به تصمیم مجمع عمومی فوق العاده دارد.
نوع محصول یا خدمات:
الف)تولید انواع کنسانتره آبمیوه به ظرفیت 10 تن آبمیوه در ساعت
ب)تولید انواع آبمیوه در پاکتهایدودی پک 200 سی سی به ظرفیت 5400 پاکت در ساعت
ج)تولید انواع آبمیوه در پاکتهای تترا پک 200 سی سی به ظرفیت 4300 پاکت در ساعت
د)تولید انواع آبمیوه در پاکتهای تتراپک یک لیتری به ظرفیت 4300 پاکت در ساعت
توضیحات کلی راجع به خطوط تولید و گلوگاههای تولید
تولید انواع کنسانتره( سیب )
کنسا نتره سیب که عمده ترین تولید کنسانتره شرکت می باشد که نحوه تولید آن بشرح زیر است .
سیب پس از در یافت در سیلوی منطقه 1 ریخته شده و سپس توسط آب در کانالی کربینی این سیلوها قرار دارد به داخل خط تولید از طریق 1 یبکرودوزینگ هدایت میشود شست وشوی نهایی در بالا صورت گرفته و سیب معیوب و غیر قابل مصرف در
میزسور تینگ توسط کارگران و با دست جداسازی می شود و میوه سالم از خردکن گذشته و توسط یک منو پمپ و از طریق مخزن منیر بوسیله دستگاه تزریق آنزیم مقدار معینی از آنزیم نیز به مخزن از خرده میوه ها تزریق می شود پس از تاثیر آنزیم به مخزن ،مخزن حاصله در مخازن بوسیله منو پمپ به دستگاه پرسی تزریق می گردد و پس از آبگیری و جداسازی تفاله ، آبمیوه حاصل که آب میوه خام نام دارد و وارد بافر تانکر ها شده و بوسیله یک پمپ سانتریفوژ و از طریق لوله استیل به قسمت آروماگیری انتقال داده شده و پس از گرفتن آروما و رساندن دمای خروج به 55-50 در جه سانتی گراد و افزایش 3-2 درجه بر یک سری آبمیوه خام جهت تزریق آنزیم و سایر مواد فزونی (ژلاتین و بنتو نیت) به مخازن فایننیگ هدایت می گردد و پس از اتمام عمل فایننیگ و ته نشینی رسوبات موجود در آبمیوه قسمت شفاف (فوقانی مخازن ) با فیلتر گیزلکور و قسمت غیر شفاف (تحتانی مخازن)پس از پاستور یزاسیون تا دمای 65-60 درجه سانتیگراد توسط فیلتر پرس فیلتر شده و سپس از فیلتر مجدد با فیلترگیز لکور وارد مخازن آبمیوه فیلتر شده می گردد که اخر آن مخزن توسط یک پمپ و از طریق یک لوله استیل جهت تغلیظ نهایی به دستگاه تغلیظ کننده انتقال داده شده که کنسانتره حاصله پس ازعبور از چیله واستاندارد شدن مخازن مربوطه به سرد خانه هدایت می شود.
تولید کنسانتره آ ب انگور:
پس از سرد شدن کنسانتره تولیدی و استاندارد شدن در مخازن مخصوص مستقیما به
داخل شبکه های پر شده و جهت جداسازی و روسوب دادن کریستال های تاراتار انتهای سدیم و پتاسیم (که همیشه در اب انگور وجود دارد ) به سرد خانه انتقال داده می شود این کریستالها که به صورت رسوب در ته بشکه ها موجود است پس از سپری شدن مدت زمانی حداقل40 روز در دمای 4-1 درجه سانتیگراد جدا سازی شده (دکانت ) و کنسانتره حاصله به عنوان محصول نهایی قابلیت فروش خواهد یافت .
ماشین الات موجود در خط تولید شرکت شهد آب قادر است با اندک تغییر در فرآیند تولید انواع کنسانتره :آبمیوه جا ت سیب – گلابی – آلبالو- انگور سفید و قرمز – انار و توت فرنگی را تولید نماید .
مواد اولیه شرکت شهد آب شامل سه بخش می باشند که عبارتند از :
1- میوه
2-مواد شیمیایی و کمکی تولید
3-لوازم بسته بندی
4-سایر موجودی ها
میوه مصرفی عمدتا از باغداران و پیمانکاران محلی و بعضی سالها که کمبود میوه پیش بینی می گردد از طریق اجاره باغات در داخل استان و خارج از استان و یا خرید از پیمانکاران سایر استانهای دارای باغات تهیه می گردد.
موجودیها با به کار گیری روشهای زیر تعیین می کنند.
شرح روش مورد استفاده
مواد اولیه و بسته بندی و شیمیایی میانگین متغییر
کالای در جریان ساخت میانگین موزون
کالای ساخته شده میانگین موزون
قطعات و لوازم یدکی میانگین متغییر
خط تولید آبلالو و انگور خط تولید سیب و گلابی
آدرس شرکت شهد آب:ابتدای جاده ارومیه مهاباد-پشت پلیس راه صندوق پستی 185
آدرس اینترنتی:
www.shahdaab.com
سرمایه شرکت:
سرمایه ثبت شده شرکت در اردیبهشت ماه 63 مبلغ 30 میلیون ریال پرداخت گردیده و به شرح زیل و در سالهای مختلف افزایش یافته است.
مبلغ(ریال)
تاریخ
شروع
000/000/30
سال 1363
سرمایه ثبت شده
000/000/150
سال 1363
افزایش
000/000/70
سال 1365
افزایش
000/000/50
سال 1367
افزایش
000/300
سال 1368
افزایش
000/000/400/2
سال 1377
افزایش
000/000/000/9
سال 1378
افزایش
000/000/000/12 ریال
سهامداران شرکت:
سرمایه منتسم به 000/12000سهم یک هزار ریالی با نام می باشد که صد در صد پرداخت شده است ترکیب سهامداران شرکت شهد آب به شرح زیر می باشد.
جمع
در صد سهام
تعداد سهام
ارزش هر سهم
اسامی سهامداران
ردیف
000/600/719/8
2/65
600/719/8
1000 ریال
شرکت سرمایه گذاری غدیر
1
000/800/079/4
34
800/079/4
1000 ریال
بانک کشاورزی
2
000/000/100
8/0
000/100
1000 ریال
کار گزاری آئین
3
000/200
–
200
1000 ریال
شرکت تدارکات و پشتیبانی هماهنگ
4
000/200
–
200
1000 ریال
شرکت آورد ماشین
5
000/200
–
200
1000 ریال
شرکت بازرگانی و صنعتی مرکزی ایران
6
000/000/200/1
100
000/12000
وامهای تامین منابع مادی :
شرکت شهد آب برای تامین منابع مالی خود از طریق دریافت تسهیلات مالی توسط بانکهای و رسید حاصل از فعالیتهای عملیاتی تامین مالی می کند.
تشریح فعالیتهای اداری و مالی و تشکیلاتی:
الف)میانگین آمار پرسنل یا نیروی انسانی دائم و قراردادی به تفکیک واحدههای تولیدی و خدماتی و اداری :
افزایش(کاهش)
تعداد
قراردادی
دائم
شرح
ردیف
12
25
15
10
واحد تولید
1
1
13
4
9
واحد فنی
2
6
18
8
10
واحد خدمات
3
–
13
7
6
اداری تشکیلاتی
4
1
6
3
3
توزیع فروش
5
1)در واحد تولید بطور متوسط در سال از وجود 15 نفر پرسنل فصلی استفاده می شود.
2)در واحد فنی بطور متوسط در سال از وجود 3 نفر پرسنل فصلی استفاده می شود.
3)در واحد خدمات بطور متوسط در سال از وجود 8 نفر پرسنل فصلی استفاده می شود.
ب) میزان تحصیلات پرسنل دائم و قراردادی بشرح زیر میباشد:(جنسیت)
مرد
زن
تعداد
شرح
ردیف
10
2
12 نفر
لیسانس وبالاتر
1
5
1
6نفر
فوق دیپلم
2
19
3
22 نفر
دیپلم
3
11
–
11نفر
تحصیلات دبیرستانی
4
13
–
13 نفر
تحصیلات دوره راهنمایی
5
11
–
11 نفر
تحصیلات ابتدایی
6
69
6
75 نفر
ظرفیت شرکت :
الف) ظرفیت اسمی:
ظرفیت اسمی طبق پروانه بهره برداری از وزارت صنایع 2000 تن از انواع کنسانتره در سال می باشد ولی ظرفیت پیش بینی شده در بودجه اولیه شرکت بمیزان 6/41 تن منظور شده است.
ب)ظرفیت قابل دسترسی و واقعی:
تولید شرکت با توجه به سیاست های فروشی وتولید شرکت به میزان 4325 تن بالغ گردیده است که به میزان 209 تن افزایش بر بودجه پیش بینی شده و بمیزان 4% کمتر از ظرفیت سال قبل تولید شده است.
نمودار تولید انواع آبمیوه 200 سی سی
روشهای بازار یابی:
بنا به تعداد شرکتهای مشابه که در زمینه کنسانتره و آبمیوه ،فعالیت می کنند زیاد است .
بخاطر رقابت بیشتر،شرکت شهد آب هم لازم می داند از طریق چاپ سر رسید ،دفتر تلفن،آگهی های تلویزیونوکاتولوگها اقدام به بازاریابی برای فروش محصولات خود می کند.
برای کشور های خارجی از طریق نمایشگاهای بین المللی که برگزار می شود و آدرس سایت اینترنتی هم برای کشور های بین المللی و هم داخلی در اختیار مشتریان قرار داده می شود.
ساعات کار پرسنل شرکت:
این شرکت واحد تولیدی لذا از دو شیفت 12 ساعته سری صبح و عصر/ سری عصر و صبح استفاده می کند و ساعات ورود شیفت صبح و عصر 30/7 تا 30/19 و شیفت عصر و صبح از ساعت 30/19تا 30/7 کار می کنند.
و برای کارکنان اداری از ساعت 30/7 لغایت 15 است.
تسهیلات رفاهی کارکنان:
این شرکت به خاطر دو شیفته بودن و اضافه کاری داشتن کارگران از سرویس ،رستوران برای صرف نهار و شام استفاده می کنند سرویس ایاب و ذها ب و بن هر شش ماه یکبار برای کارگران لباس و کفش یا پول آنها را می دهند.
نحوه جذب و آمار استخدام ،انفصال،باز نشستگی کارکنان دائم شرکت به تفکیک ماهها:
این شرکت برای جذب نیروهای کارشناسی با درج آگهی روزنامه دعوت به مصاحبه می شوندو برای نیرو های کارگری در واحد کار گزینی نام نویسی کرده و یا از طریق اداره کار دعوت بکار می شوند.
انفصال
استخدام قرار دادی
ماه
ردیف
–
14
شهریور
1)
–
14
مهر
2)
1
1
آبان
3)
12
–
آذر
4)
13
–
دی
5)
2
4
بهمن
6)
12
12
اسفند
7)
–
16
فروردین
8)
2
14
اردیبهشت
9)
2
6
خرداد
10)
8
8
تیر
11)
17
–
مرداد
12)
69
89
حقوق و مزایا:
طبق برنامه سیستم حقوق و دستمزد اعم از دستمزد روزانه -اضافه کاری – نوبت کاری و پاداش و بن کل کارکنان و کارگران شرکت شهد آب برای آبان ماه84 حدود 400 میلیون ریال می باشد.
عمده ترین فعالیتهای واحد فنی:
واحد فنی در سال جاری علاوه بر انجام سرویس های مختلف تعمییر و نگهداری خطوط تولید و ارائه سایر سرویسهای خدماتی مختلف به سایر واحدهای شرکت در عملیات ساخت ، راه اندازی و تکمیل موارد زیل نقش اساسی داشته است.
1)همکاری در تعمیر و راه اندازی خط تولید آبمیوه تتراپک یک لیتری
2)همکاری در تعمییر و راه اندازی خط تولید آبمیوه تترا پک 200سی سی
3)همکاری در تعمییر و راه اندازی دستگاه اپراتور جدید
4)همکاری در تعمییر و راه اندازی دستگاه شربت گیر آبمیوه
5)همکاری و ساخت و نصب تابلوی پرسی
6) همکاری در ساخت و نصب راه اندازی تفاله پرسی
7) همکاری در ساخت دیوایدر بوسار
8)لوله کشی از کمپر سور به تولیدو سرد خانه و پاستور یزاتور
9) همکاری در نصب و راه اندازی پرسی سوم
10)راه اندازی آزمایشگاه همکاری برای اولین بار در شرکت
عمده ترین فعالیتهای واحد تولیدی:
واحد تولید ی علاوه بر تولید چهار صد هزار و سیصد و بیست و پنج تن کنسانتره میوه با کیفیت بالا و کاهش قابل ملاحظه در ضایعات عاری و همچنین تولید نزدیک به 11 هزار میلیون پاکت آبمیوه برای اولین بار در شرکت در سایر فعالیتهای زیر نیز نقش بسزایی داشته است.
1) همکاری درنصب و راه اندازی خط بسته بندی آبمیوه
2)بررسی و تحقیق در مورد افزایش کیفیت محصول و
کاهش ضایعات
3) همکاری با پرسنل فنی در تعمییر و نگهداری
ماشین آلات
4)شرکت فعال در کلاسهای آموزشی
5)افزایش دانش فنی در تولید کنسانتره از
هزار تن در سال 73 به 4325 تن و 4500 تن
6)بالا بردن تنوع تولید از تک محصولی به
چند محصولی
7)رعایت استاندارد ملی ایران و استاندارد بین المللی
و بالا بردن کیفیت محصول تا حد محصولات خارجی
عمده ترین فعالیتهای واحد مالی ،اداری،بازرگانی:
واحد مالی ،اداری،بازرگانی شرکت علاوه بر انجام وظایف محوله معمول خود اختصارا" در موارد زیر هم فعالانه شرکت داشته اند.
1)انجام فعالیتهای برنامه ریزی شده جهت خرید میوه ،عقد قرار داد ،تسویه حساب با پیمانکاران و باغداران
2)انجام عملیات صادرات و واردات کل محصولات شرکت
3)انجام کلیه فعالیتهای تدارکاتی در داخل و خارج کشور
4)تلاش در حفظ دامنه صادرات شرکت و همکاری در تولید آبمیوه و فروش آن در کشور بدون حذف هیچ هزینه تبلیغاتی
استهلاک دارائیهای ثابت
استهلاک دارائیهای ثابتبر اساس نرخها و روشهای زیر محاسبه می شود.
روش استهلاک
نرخ استهلاک
دارائی
نزولی
7و8و10 درصد
ساختمان
مستقیم
8سال
ماشین آلات
مستقیم
نزولی
10و15و20سال و 12سال
تاسیسات
نزولی
30و25 در صد
وسایل نقلیه
مستقیم
10و4سال و100 در صد
اثاثیه و ابزار
تسعیر ارز:
داراییها و بدهیهای ارزی به نرخ توافقی نزد بانکها در تاریخ تراز نامه تسعیر می شود سود حاصل از تسعیر داراییها و بدهیهای جاری ارزی بعنوان در امد دوره جاری و سود حاصله از تسعیر داراییها و بدهیهای غیر جاری ارزی بعنوان در آمد انتقالی به دوره های آتی محسوب می شود و زمان حاصل از تسعیر داراییها و بدهیها ی جاری و غیر جاری ارزی در صورت فقدان یا عدم تکافوی در آمد انتقالی به دوره های آتی مربوطه بعنوان زیان دوره جاری تلقی می گردد.
مخارج ارز به روش در حسابها عمل می شود.
نحوه شناسایی در آمد حاصل از فروش محصولات صادراتی:
با توجه به تک نرخی شدن ارز فروشهای صادراتی با نرخ رسمی اعلای از سوی بانکهای شناسایی و در حسابها اعمال می گردد.
ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان:
ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان براساس سالی یکماه آخرین حقوق ومزایای ثابت به هرسال خدمت کارکنان محاسبه ودر حسابها اعمال شده است.
سود وزیان:
در گذشته به بخاطر کم بودن رقیب شرکت سود قابل توجهی بدست می آمد اما امروزه بعلت رقابت ناسالم و افزایش روز افزون مواد اولیه و همچنین وجود کارخانه های مشابه بیش از حد سود چندان قابل ملاحظه ای عاید شرکت نمی شود.
نتیجه گیری و پیشنهاد:
به نظر من چنانچه شرکت های آبمیوه زیاد و رقابت در میان آنها بیشتر است بهتر است در راستای تحقیق بهبود مستمر و وضعیت شرکت شهد آب اقدام زیر را انجام دهد .
فرهنگ بهبود مستمر امور را سر لوحه فعالیتهای خوی شتن قرار دهد و اعتقاد راسخ به این که با به کار گیری همه عوامل و استعداد ها و استفاده از امکانات و ایجاد هر گونه فر صت برای کسب رضایت مستمر مشتری تلاش نمائید و ضمن توجه به افکار نیروی انسانی نظام یافته خود و جلب همکاری گروهی و هماهنگی آنان و با حفظ ارتقاء بهره وری ،در صدد دست یابی به سود آوری معقول در شرکت باشد.
8