جزئیات بتن پوششی سقف تیرچه بلوک
بعلت پیشرفت ساختمانهای بتنی در اغلب کشورها آزمایشگاهها وانستیتوهابتن بطور مداوم مشغول آزمایشات مکررروی انواع واقشام سازه های بتنی می باشند که نتیجه این آزمایشات بصورت نشریه هایی بنام آیین نامه بتن در دسترس قراردارد.
بتن :
سنگی است مصنوعی که از مواد سنگی ( شن ماسه ) آب وسیمان تشکیل شده وبعلت روانی شکل قالب خود درمی آید .
مصالح سنگی که دربتن استفاده می شود. شن وماسه می باشد. که درحدود 80درصد حجم بتن را تشکیل می دهد . قسمت اعظم مقاومت بتن بستگی به مقاومت شن وماسه دارددرنتیجه باید درانتخاب معادن شن وماسه جهت بتن ریزی های بزرگ نهایت دقت را بعمل آورد.
شن وماسه موردنیاز در بتن معمولا یا رودخانه ای هستند یعنی ازبستر رودخانه جمع آوری می شوند. که معمولا گردگوشه هستند ویه همین خاطر براحتی درهنگام بتن ریزی روی هم جابه جا می شوند. ویا باخردکردن سنگهای بزرگ تولید می شوند. که اینگونه مصالح گردگوشه نبوده بلکه تیز گوشه یوده و سطح ناصاف دارند که این خود اصطکاک داخلی قطعه رابالا برده وموجب مقاومت بیشتر قطعه می شود. دربتن مصالح دیگری مانند پوکه معدن یاسنگ آتشفشانی متخلخل که معروف به مصالح سبک است استفاده می شود. ویا سایر مصالح که درحیطه کا رسقف های تیرچه وبلوک نیست.
مسائل مهم دیگری که د رمقاومت بتن تاثیردارد . دانه بندی شن وماسه هستند یعنی اینکه چه مقدار دانه ها ریز دانه هستند تا فضای خالی بین دانه ها درشت تررا پرنموده وجسمی توپر و محکم بدست آید بطورگلی می توان گفت که هرقدر شکل دانه به کره نزدیک تر باشد برای مصرف دربتن مناسب تر می باشد . وجوددانه های دراز ویا صفحه ای شکل در بتن مناسب نیست زیرااین دانه ها زودتر از سایر دانه ها می شکند بایددقت داشت که درشن وماسه راگفت و مانع تماس مستقیم سیمان ودانه ها راگرفته وباعث چسبیدن انها به یکدیگر می شود. بنابراین هرچه دانها ریزترباشند. به دلیل افزایش سطح تماس مصرف سیمان افزایش می یابد .
آب در بتن داری سه نقش عمده است 1- سیمان درمجاورت آب شروع به فعالیت میکند . 2 – آب سطح دانه های سنگی راتر می کند وباعث افزایش لغزش روی هم می می شود 3- آب باعث روان کردن بتن می شود.
بدیهی است فقط آب قسمت اول دربتن باقی می ماند وآب در قسمت دیگر به مرورتبخیرمی شود وجای ان بصورت فضای خالی که بصورت تارهای موئین است باقی می ماند که این خود باعث پوکی بتن شده وباعث ضعف قطعه بتنی می شود. به همین دلیل باید به مقدار آب مصرفی توجه داشت وهمچینن به میزان آب موجوددرشن وماسه یعنی همان رطوبت آنها آبی که دربتن مصرف می شودآب آشامیدنی است زیرا هرنوع ناخالصی درآب بررروی مقاومت بتن تاثیرمی گذارد .
سیمان :
سیمان واژه لاتینی است که از کلمه " سمنت " گرفته شده ومعنی آن خرده سنگ می باشدکه یک ماده چسبنده است و بهترین نوع آن ، سیمان پرتلند است که خود پنج نوع دارد.
نسبت اختلاط اجزاء بتن
منظورازنسبت اختلاط اجزای بتن ان ست که نسبت مناسبی برای شن وماسه بدست آورد تادانه های ریز تر فضای بین دانه های درشت ترراپیداکندوتعیین مقدارلازم آب تابراحتی درقالب جاگرفه ودورمیلگرد هارا احاطه نموده وکلیه فضای خالی را پرکند ودرمجاورت آن فعل وانفعالات شیمیایی سیمان شروع شود. وبالخره تعیین مقدار سیمان مورد لزوم برای بدست آوردن بتن با مقاومت کافی که بتواند بارهای وارده را تحمل نماید رایج ترین نسبت اختلاط اجزاء بتن درایران نسبت حجمی برای شن وماسه و نسبت وزنی برای سیمان می باشد. درتعیین نسبت شن وماسه و /اب بهتر است که به نتایج آزمایشگاهی تکیه شود و آن بدین گونه است که با سیمان ثابت وتغییردادن نسبت های شن وماسه مکعب هایی ازبتن ساخته ومقاومت 28روزه هرمکعب راتعیین کرده و بهترین نسبت اختلاط رابه این شکل تعیین می کنند. حتی المقدور برای ساختن بتن حتی به مقدار کم باید از ماشین های بتن سازی ( بتونیر) استفاده نمود. باید دقت شود زمان مخلوط کردن کلیه دفعات بتن سازی مساوی باشد وتقریبا هربار5/1 دقیقه بعدازاضافه نمودن آخرین جزء بتن به دستگاه فرصت داده شود . تا شن وماسه رامخلوط نماید. بهتراست تمام محتویات دیگ بوسیله دمپر ویاوسایل دیگر به محل بتن ریزی برده شودوازریختن بتن روی زمین خودداری شود چون ممکن است دانه بندی بتن را بهم بزند.
قبل از بتن ریزی باید کلیه تیرچه ها وبلوک ها ومیلگردهای ممان منفی وحرارتی با نقشه ها کنترل شود و همچنین محل بن ریزی باید عاری از خاک وموادزاید باشد. کلیه قسمت ها قالب بندی باید به دقت بازدید شود. ازاستحکام تیرها وقالب ها وشمع ها باید مطمئن شویم زیرا تا چند روز کلیه وزن بتن وتیرچه ها وبلوک ها را همین قالب ها تحمل می کنند. واگرنقطه ضعفی درآن باشد. که نتواند باربتن را تحمل نماید ودرموقع بتن ریزی شکسته وفروریزد ضررهای مالی بزرگی بکاروارد خواهدشد. اگرقالب ها چوبی باشند. بایدقالب روغن کاری شود. تاموقع بازکردن قالب ها براحتی ازبتن جدا شود. وعلاوه بر آن قالب روغن کاری شده آب بتن را نمی مکد . بهتر است از قسمتی که به مرکز تهیه بتن نزدیک تر است شروع به بتن ریزی کرد ودردالها وسقف باید با کوبیدن مداوم بتن رابه تمامی گوشه های قالب راهنمایی کرد و باید سطح انرا کاملا ماله کشی روی میلگردها رعایت شود.
حالت انعطاف پذیری ومتری دارند و با ملات ماسه سیمان انجام می شود بندکشی دیوارهای آجری نما علاوه بر افزودن بر زیبایی دیوار باعث مقاومت بیشتر دیوار و جلوگیری ازخالی شدن بندهای آجر و نفوذ احتمالی حشرات در آنها می شود نماهای آجری بندکشی شده را براحتی می توان با پاشیدن آب بر روی آنها شسته واز گردو غبار پاک کرد بندکشی دیوارهای آجری به اشکال مختلف توپر، توخالی گردو یا برجسته می توان انجام داد برای درست کردن ملات بندکشی ، سیمان ، اخری (دوده ) وسیلیس (رودخانه ای ) و آب را با هم مخلوط می کنند و فاصله بین بندها را با این مخلوط به کمک فنر بندکشی پرمی کنند لازم به ذکراست که قبل از بندکشی سطح دیوار آجری را خوب آبخور می کنند و بعد از بندکش سطح دیوار را بوسیله گونی خوب تمیز می کنند .
قرنیز
هر نوع سایبانی را که بالای پنجره ها یاروی دیوارها ساخته شود در اصطاح بنایی قرنیز می گویند که وظیفه اصلی آن ، جلوگیری از نفوذ آن باران و برف به دیوارها و در نتیجه محافظت از آنهاست قرنیز معمولا در چند مورد در ساختمان اجرا می شود جان پناه پشت بام و روی دیوارهای حیاط ـ کف پنجره و بالای پنجره و بالای پنجره .
قرنیزهای خارجی باید از مقاومت کافی در مقابل آب باران ، برف و ضربه های احتمالی برخوردار باشند . بطورکلی مصالحی که در ساختن قرنیز بکار می روند عبارتند از : بتن ، سنگ ، آجر ، موزاییک ، چوب ، انواع ورقهای گالوانیزه ، آلومینیم ، فایبر گلاس و سفال ،
طریقه اجرای قرنیز بتنی دست انداز پشت بام و دیوار حیاط : حداقل ضخامت قرنیز بتنی روی دیوار 5 سانتی متر با شیب حداقل 5 درصد است که بصورت یک یا دو طرفه ساخته می شود سیمان مصرفی در هر متر مکعب بتن 250 کیلوگرم است برای جلوگیری از نفوذ آب ، در لبه آن ، آب چکان مثلثی یا نیمدایره بوجود می آورند آب چکانهای مثلثی از نوع دایره مناسب ترهستند برای اجرای قرنیز بتنی از قالب چوبی یا نبشی فلزی استفاده می کنند قالب را بوسیله آجرو گچی ، کنار دیوار نگه می دارند برای بوجود آوردن آب چکان ، در کف قالب ، تخته های مثلثی شکل یا نیمدایره قرار
می دهند . بتن باید به آرامی در قالب ریخته شود تا آنرا جابجا نکند و همچنین به اندازه کافی کوبیده شود تا متراکم شود پس از گرفتن کامل بتن قالب را باز می کنند و بوسیله تخته ماله ، یک لایه اندود پودر و خاک سنگ و سیمان روی آن می کشند رنگ سیمان با توجه به نمای مورد نظر انتخاب می شود گاهی اوقات قرنیز بتنی را روی زمین بطور پیش ساخته درست می کنند به این شکل که دو نبشی را به فاصله لازم از هم قرار داده و بوسیله آجر آنها را محکم می کنیم وداخل آن را با ملات ماسه و سیمان پرمی کنیم و بعد از خشک شدن آن و باز کردن قالب آن با یک جسم تیز زیر قرنیز را خراش می دهیم تا هنگامی که روی دیوار قرار می دهیم خوب به ملات روی دیوار بچسبد .