انواع فرمان در نرم افزار اتوکد
فرمان Line :
از این فرمان برای کشیدن خطوط استفاده می کنیم. برای اجرای دستور Line و یا هردستور دیگر باید در مقابل اعلان Command کلمه Line را تایپ کنیم. البته سیستم کلمه از ما نقطه شروع و نقاط دیگر را که قرار است به وسیله خط به همدیگر متصل شوند، را می خواهد که آنها را نیز تایپ می کنیم. اگردر مقابل یکی از نقاط حرف lC را وارد کنیم ابتدایی ترین نقطه به آخرین نقطه متصل شده و یک چندضلعی بسته را تشکیل می دهد، البته به کمک موش نیز می توانیم نقاط را انتخاب کنیم و اگر بخواهیم نقاط را در راستای افقی و عمودی باشد باید کلمه Oteho که در زیر صفحه قرار دارد را فعال کنیم (با دبل کلیک کردن).
فرمان Arc:
از این فرمان برای کشیدن کمان های گوناگون با شعاع های مختلف به کار می رود، بعضی از پارامترهای این فرمان خواستن مختصات مرکز، نقطه ی شروع، طول وتر، شعاع و …است که با انتخاب هریک از این گزینه ها می توان کمان دلخواه خود را رسم کنیم.
فرمان Circle:
از این فرمان برای رسم دایره با شعاع موردنظر به کار می رود بعد از اجرای این فرمان سیستم مرکز دایره و شعاعِ مورد نظر یا قطعه دلخواه را از ما می پرسد که با تایپ کردن مختصات موردنظر دایره دلخواه خود را رسم می کنیم.
اگر Circle را از نوار ابزار Drow انتخاب کنیم گزینه های زیر ظاهر می شود:
:Circle 3p/2p/aar / <CENtet. Poin6 > که می توان با دادن 2 نقطه از دایره و یا 3نقطه و یا مختصات مرکز و حتی به روش مماس دایره را رسم کنیم.
فرمان Doly Gon:
این فرمان برای رسم چندضلعی های منتظم به کار می رود. بعد از اجرای این دستور تعداد اضلاع را از ما سیستم می خواهد که می توانیم عددی بین 3 تا 1024 انتخاب کنیم، سپس شعاعِ دایره ای که درون چندضلعی محیط می شود را از ما می پرسد که با دادن این شعاع چندضلعی رسم می گردد. البته اگربخواهیم دایره فرضی درون آن محاظ شود از حرف I استفاده می کنیم.
فرمان Ellipes:
این فرمان برای کشیدن بیضی به کار می رود، و اگر بخواهیم آن را اجرا کنیم اعلانِ :
:Arc/CENTER/ < Auis eud Poin6 1> ظاهر می گردد که با دادن قطعه های بزرگ و کوچک بیضی، کمانِ آن یا بخشی از کمان، بیضی موردنظر را رسم می کنیم.
فرمان Osnap:
اگر شکلی را به کمک فرمان های بالا رسم کنیم و بخواهیم خط های دیگری از نقطه های مختلف شکل به قسمت های دیگر رسم کنیم و یا دایره وچندضلعی را در 1 نقطه موردنظر رسم کنیم برای آن که عملیات انجام گرفته حتماً در جای مخصوص به خود باشد از OSNGP استفاده می کنیم، با انتخاب OSNGP در پایین صفحه ی نمایش و فعال کردن گزینه های دلخواه از نظیر CENTER ، End Point، Insert و …نمایشگر به محل دلخواه حرکت پرشی داشته و فرامین دلخواه در جای موردنظر اجرا خواهد شد. البته، راه دیگر آن است که کلید Shift را با کلیک راست به طور همزمان انتخاب کنیم و با انتخاب هریک از گزینه های موردنظر فرمان خود را که مثلاً یک دایره است درجای مخصوص به خود رسم کنیم.
فرمان ERGSE:
این فرمان برای پاک کردن یک موضوع و یا بخشی از آن به کار می رود. با اجرای این فرمان اعلان select object ظاهر می گرددکه موضوع را بایستی انتخاب کنیم و آن را پاک کنیم اگر در مقابل اعلان select object کلمه All را به کار بریم هرآنچه در صفحه دیده می شود، پاک خواهد شد.
فرمان OOPS:
فرمان OOPS یک فرمان ویرایشی نیست بلکه برای جبران اشتباهات فرمان ERGSE ملغی می شود. مزیت oops نسبت به undo (برای منتفی کردن یک دستور) در آن است که اگر حتی بعد از فرمان ERGSE فرمانی را اجرا کنیم ، دسترو oops توانایی پاک کردن بخشی از یک موضوع را ندارد و اگر موضوعی را به وسیله این فرمان پاک کنیم به طور کامل محو می شود. برای پاک کردن بخشی از یک موضوع ترسیمی باید از فرامینی نظیر TRIM و یا BREAK استفاده کرد که بعداً توضیح خواهیم داد.
فرمان SCCLE:
این فرمان امکان بزرگ و یا کوچک کردن موضوعی را به وجود می آورد. با انتخاب این فرمان اعلان select object ظاهر می گردد، که با گزینش یک موضوع و یا کل آن اعلان BASE Doint ظاهر می گردد، که از ما می خواهد نسبت به کدام نقطه قصد دارید بزرگ نمایی صورت گیرد، بعد از انتخاب نقطه که توسط ما صورت می گیرد اعلانِ دیگری ظاهر می گردد که از ما مقیاس را می خواهد و ما با تایپ کردن مقیاس تغییرات موردنظر را از نظر بزرگ نمایی و یاکوچک نمایی در شکل می دهیم. البته اعلان دیگری به نام Refernce وجود دارد که تغییراتِ موردنظر را باتوجه به یک مرجع برای ما ثابت می کند.
فرمان MOVE:
برای انتقال دادن بخشی از یک نقشه کشیده شده و یا کل آن به کار می رود بعد از انتخاب این فرمان و موضوعی که قرار است حرکت دهیم عبارت Base Doint ظاهر می گردد که نقطه ی اولیه ای را که قرار است از آنجا انتقال صورت گیرد را از ما می خواهد. سپس نقطه دوم و یا فاصله ی موردنظر از ما پرسیده می شود که با واردکردن آن عمل MOVE یا انتقال صورت می گیرد.
فرمان Rotate:
این فرمان برای چرخش موضوعی نسبت به نقطه ای به کارمی رود، پس از اجرای این فرمان ما موضوعی را که قرار است بچرخانیم انتخاب می کنیم بعد از انجام این کار بلافاصله اعلان های زاویه موردنظر نقطقه دوم و مرجع به چشم می خورد که با واردکردن مختصات درمقابل هریک از اعلان های ذکرشده چرخش دلخواه صورت می پذیرد.
فرمان copy:
این فرمان جهت تولید نسخه یا نسخه هایی مشابه از موضوعات انتخابی به کار می رود. پس از آن که موضوعات موردنظر را انتخاب کردید نقطه ای به عنوان نقطه مبنا از کاربر پرسیده می شود، و سپس نقطه دومی هم توسط کاربر معین می گردد، و جهت نقطه ی دوم نسبت به نقطه اول (نقطه مبنا) محاسبه شده و از این طریق محل موضوعات کپی تعیین می گردد.
فرمان Mirror:
این عبارت به معنای آینه و هدف از آن ابعاد تصویر آینه ای است با استفاده از این فرمان می توان یک کپی آینه آی از یک یا چند موضوع انتخابی نسبت به یک محور تقارن تهیه نمود، بعد از انتخاب موضوع از ما نقطه ی اول و دوم خط آینه پرسیده می شود و بعد ازما می خواهد که موضوع ا صلی پاک شود و یا نه که با انتخاب (N) به معنی NO موضوع انتخابی قرینه می گردد.
فرمان MOCORO:
یکی از فرمان های جالب موجود در اتوکد 14 فرمان MOCORO است به این فرمان که نام آن از اسامی سه فرمان Rototes,Copy, Move گرفته شده است امکان اجرای این فرمان ها را بر روی یک دسته از موضوعات انتخاب شده در قالب یک فرمان فراهم می کند. بعد از انتخاب موضوع می توانیم یکی از اعلان های ؛
Move/ Copy/ Rotate/ Scale/ Base dt/ ando/ <euit>: را انتخاب نماییم، undo به معنی لغو کردن و euit به معنی خروج می باشد.
فرمان ARRAG:
با اجرای این فرمان می توان چندین موضوع را کپی کرد، نحوه ی ایجاد این کپی می تواند حولِ یک دایره و یا به صورت سطری و ستونی باشد اگر بخواهیم به صورت سطری ، ستونی باشد در ماقبل اعلانِ:
Rectangulat or Dolar Aray (<R>/ D) حرف R را انتخاب می کنیم که بعداً تعداد سطر وستون ها و فاصله ی بین سطرها و فاصله بین ستون ها را از ما می خواهد که با دادن آن Copy صورت می پذیرد. اما اگر بخواهیم موضوع موردنظر حول یک دایره صورت گیرد، (کپی شود)، باید حرف R را انتخاب نموده تعداد کپی ها را مشخص نمود. (البته بعد از آن که مرکز دایره را مشخص کردیم)، زاویه حاملِ آرایه را انتخاب نموده و حرف g را که به عنوان ges است در اعلان ظاهر شده تایید می کنیم.
فرمان Solid:
این فرمان برای اشکال بسته به صورت مربع، مثلث، مستطیل و … به کار می رود پس از اجرای این دستور سیستم مختصات نقاط را از ما می خواهد که با دادن این مختصات می توانیم سطوح توپری را ایجاد کنیم. دستورهایی که در این جا به بعد به آنها می پردازیم در مرحله انتخاب موضوعات ترسیمی از روش های خاص و مرتبط به خود بهره می برند. علت تفاوت این دستورات در مرحله انتخاب موضوعات با دستورات توضیح داده شده، طبیعت آنهاست.
فرمان Stretch:
این کلمه به معنی کشیدن و امتداد دادن است. بعد از اجرای این فرمان موضوع مدنظر را انتخاب کرده و نقطه اول کشش را در نظر می گیریم. سپس فاصله و یا نقطه دوم را انتخاب می کنیم عمل Strech صورت می پذیرد. تفاوت این فرمان با LENGTHEN آن است که فرمان LENGTHEN علاوه بر این در کار تغییر طول را می توان به درصد بیان (Dercent) به اندازه موردنظر تغییرداد.
فرمان TRIM:
این لغت به معنی کوتاه کردن است. فرمان TRIM توانایی پاک کردن بخشی از یک موضوع ترسیمی (اعم از انواع خط، دایره، کمان، بیضی) را به کمک لبه های برش دارد. بعد از اجرای این فرمان لبه های برش را انتخاب نموده سپس خط و یا قسمت هایی که با لبه برش در ارتباطند و می خواهیم کوتاه کنیم را انتخاب نموده، عمل TRIM صورت می گیرد.
فرمان ENTEND:
با استفاده از این دستور می توانیم قسمتی از یک خط را به یک موضوع وصل کنیم و طول آن را افزایش دهیم در این فرمان نیز در ابتدا باید لبه ی موردنظر تعیین گردد.
فرمان BRECK:
در فرمان ENTEND توضیح دادیم که می توان یک خط را به خط دیگر امتداد داد و متصل نمود حال با این فرمان می توان بخشی از یک خط را از خط دیگر و یا اشکال دیگر جدا نمود و بدون آن که تمام خط از بین رود. ابتدا خطی را که قرار است بشکند را انتخاب نموده و سپس نقطه شکست را تعیین می کنیم.
فرمان OFFSET:
پس از اجرای این فرمان فاصله ای که قرار است از یک شی کپی برداری شود، پرسیده می شود. با وارد کردن فاصله شی موردنظر پرسیده می شود و بعد از آن سمت و سویی که قرار است کپی به طور موازی در آن جا قرار گیرد سیستم از ما می پرسد که ما با کلیک کردن بر روی نقطه ای در سمت بالا یا پایین، چپ و یا راست شی موضوع را با فاصله مدنظر به صورت موازی کپی می کنیم.
فرمان LINESTYLE:
همان طور که می دانیم در نقشه هایی که می کشیم ممکن است چند خط نظیر خط های مرکز، پیوسته، مخفی، و …وجود داشته باشد برای این کار از فرمان Line style استفاده می کنیم و خط های موردنظر را از گزینه Load انتخاب کرده و با OK تایید می کنیم. رنگ خط را هم می توان در این روش تغییر داد.
فرمان Teutstyle:
برای انتخاب نوع متنی که در نقشه می خواهیم مورداستفاده قرار دهیم با رنگ دلخواه از این فرمان استفاده می کنیم جهت نوشتن حروف انگلیسی از متن استاندارد و حروف فارسی از متن کاتب استفاده می کنیم.
فرمان hatch:
برای هاشورزدن قسمت هایی از نقشه که برش خورده اد از این فرمان استفاده می کنیم، بعد از اجرای این )دستورپنچره ای باز شده که ما نوع هاشورا را مشخص کرده (به وسیله Drede pined)، سپس به وسیله گزینه Dick Doints یک سطح بسته را انتخاب می کنیم و با انتخاب گزینه Drevicw hatch می بینیم که آیا مقیاس به کاربرد شده صحیح است ویا خیر. اگر مناسب بود Addly را انتخاب کرده پنجره بسته می شود.
فرمان euplode:
فرض کنید یک شش ضلعی با فرمان Polygon رسم کرده ایم حال می خواهیم یکی از اضلاع آن را پاک کنیم، ولی کال شی انتخاب می شود با فرمان euplode و انتخاب شی موردنظر اضلاع شش ضلعی از یکدیگر جدا شده و هیچ رابطه ای با یکدیگر پیدا نمی کنند و می توان ضلع موردنظر را پاک کرد.
فرمان Chgmfer:
برای پخ زدن گوشه ها از این فرمان استفاده می شود. پس از اجرای این فرمان فاصله های پخ زدن از ما خواسته می شود که ما فاصله های دلخواه خود را تایپ می کنیم پس یک بار دیگر فرمان chgmfer را اجرا کرده و دوخط و یا گوشه ای که قرار است پخ زده شود را انتخاب می کنیم پخ ها زده می شوند.
فرمان fillet:
این فرمان شباهت زیادی با فرمان بالا دارد با این تفاوت که برای گردکردن گوشه ها استفاده می شود . بنابراین، با واردکردن شعاع سروکار داریم نه فاصله ها.
فرمان ltscgle:
گاه ممکن است خط های مرکز و مخفی و …که در نقشه کشیده ایم اجزای آن فاصله زیادی با هم داشته باشند و در اصطلاح یعنی بزرگ باشند و یا بالعکس برای کوچک تر و یا بزرگ تر کردن آن ها از این فرمان استفاده می کنیم در مقابل اعلان Select cbject می توانیم همه ی خطوط موردنظر خود را انتخاب کنیم سپس از مامقیاس بزرگ نمایی و یا کوچک نمایی پرسیده می شود که با دادن این مقیاس می توانیم اجزای خطوط را بزرگ و یا کوچک نماییم.
فرمانZoom:
اگر یک نقشه پیچیده توسط ما طراحی شده باشدو خیلی هم بزرگ باشد به طوری که اجزای کوچک آن در صفحه نمایش قابل دیدن نباشد از این فرمان استفاده می کنیم. بعد از اجرای این فرمان پنجره ای باز می شود که گزینه های آن عبارت از :
Zoom Derveius – zoom window – Dgn – zoom و Zoom eufend
Pan یک دست است برای جابجا کردن نقشه در 4 جهت اصلی. Zoom همان خود فرمان است برای کوچک نمایی و بزرگ نمایی zoom windowپنجره ای را باز می کند که می توان یک قست ازنقشه را بزرگ نمایی کرد. Zoom Derveiusبه حالت قبلی zoomکردن می گردد. و Zoom eufend که یک Zoom کامل است، کل نقشه را باتوجه به آنچه از قبل ذخیره کرده ایم در نظر می گیرد. گزینه های Zoom بعد از اجرای این فرمان است و کلیک کردن ایجاد می گردد.
فرمان List :
ممکن است گاهی در نقشه کشی از یک قطعه طول خط کشیده شده و یا مختصات نقطه اولیه و نقطه انتهایی و یا شعاع یک قوس و … را فراموش کرده باشیم. برای پیداکردن این جزییات از فرمان List استفاده می کنیم بعد از اجرای این فرمان اعلان select object ظاهر می گردد که می توانیم با انتخاب یک خط و یا دایره و …مختصات، طول، شعاع و … را بیابیم.
تقریباً تمامی نقشه های صنعتی را می توان با فرمان های گفته شده رسم کرد اما همان طور که می دانیم یک نقشه ی کشیده شده هیچ مفهومی نخواهد داشت مگر آن که اندازه هایی که قبلاً با وسایل اندازه گیری از قبیل کولیس، میکرومتر و…از روی قطعه گرفته ایم، بر روی نقشه منتقل کنیم، بنابراین سعی می کنیم، دستورهای لازم برای اندازه گیری یک نقشه با شکل های مختلف را بیان کنیم.