مقدمه:
مخابرات به عنوان ارسال و دریافت خبر از دیر زمان در این کشور کهنسال رایج بوده است یعنی از زمانهایی که بشر بوسیله دود و آتش و سپس بوسیله نور و آئینه و یا پیک و چاپارد و تپه ها و ایستگاههای بین راهی اخبار و اطلاعات مهم اجتماعی کشوری را به اقصی نقاط یک کشور و یا مابین کشورهای همجوار ارسال و دریافت می کرده اند.
اینک متجاوز از یک قرن از زمانی که مخابرات جدید برقی در ایران شروع به کار نمود می گذرد این امر باب معرفی تلگراف مورس از سال 1236 و سپس ارتباط تلفنی مابین تهران و شهر ری در سال 1266 آغاز گردید.
پیشرفت و دستاوردهای علمی بشر در زمینه مخابرات و الکتریستیه و الکترونیک و دیجیتال دگرگونی در صنعت مخابرات ایجاد نمود که امروزه انواع سرویسهای مخابراتی با کیفیتهای عالی با نرخ های ارزان می تواند در دسترس دورافتاده ترین نقاط کشورها قرار گیرد در کشور ما ایران این تحولات صنعت مخابرات ادامه داشته بطوریکه استفاده از انواع تکنیکهای مخابراتی بی سیم مورد نظر بوده و این امر مخصوصاً بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران برای ایجاد امکانات و سرویسهای مخابراتی در روستاها و نقاط دورافتاده کشور از اهمیت والائی برخوردار گردیده است.
اکنون با استفاده از مراکز خودکار تلفن و کابلها و شبکه های ارتباطی بین شهری که شامل شبکه های مایکروویو، کاریر،HF,VHF,UHF,PEM و نیز تجهیزات تلفن خودکار بین شهری و بین الملل و ارتباطات ماهواره ای می باشد. امکان برقراری ارتباط تلفنی، تلکس، انتقال اطلاعات و انتقال برنامه های تلویزیونی، سرویسها و خدمات دیگری از قبیل کانال های اجاره ای، کابل و سیمهای اختصاصی و اجاره ای و غیره نیز در اختیار هموطنان قرار داده شده است.
فصل 1
اهمیت ارتباطات در جهان
امروزه می دانیم که ارتباطات در جهان حرف اول را می زند و در صورتیکه هرگونه اشکال و یا وقفه ای در این امر بوجود آید بسیاری از کارها مختل و انجام نمی شود در جهانی که هر روز از روز قبل با سرعت غیر قابل تصور دستگاههائی توسط اغلب کشورها ساخته می شود و اطلاعات بصورت برق آسا در اقصی نقاط دنیا پخش می شود اهمیت ارتباطات قوی برخوردار هستند و اغلب در این کشورها که بطور نمونه عنوان گردید روز به روز علم ارتباطات رو به پیشرفت می باشد بطوریکه در زمان حاضر اطلاعات با ارتباط یک خط تلفن بصورت فاکس از آنطرف جهان به این طرف جهان فرستاده می شود که بشر بتواند خیلی سریع با بکارگیری اطلاعات در جهت اهداف خود و دیگران سریعتر به آن اهداف برسد.
اهمیت ارتباطات در ایران
در ایران مساله ارتباطات از اهمیت خاصی برخوردار است زیرا از طریق همین مقوله است که تحولات عظیمی در کشور بوجود می آید اما باید عنوان نمود که سیستم ارتباطی کشور در مقایسه با سیستم های موجود در جهان بخصوص کشورهای پیشرفته در سطح پائینتری قرار دارد و همگام با پیشرفت صنعت ارتباطات جهانی حرکت نمی کردند و علت اینکه بطور کلی مسائل مالی و نبودن تخصص صنایع جدید و بسیاری مسائل دیگر است که باید با درایت و تفکر عمیق بتدریج مرتفع گردد.
طبقه بندی واحدهای مختلف اداره مخابرات:
شرکت مخابرات یک شرکت دولتی است که زیر نظر وزارت پست و تلگراف و تلفن فعالیت می کند بالاترین مقام اداری آن وزیر پست و تلگراف و تلفن می باشد و نحوه اداره آن بصورت شرکتهای دولتی می باشد کلیه درآمدهای حاصله به حساب خزانه دولتی واریز می گردد و کلیه هزینه ها از ردیف های مصوب تامین اعتبار می گردد.
واحدهای اداره مخابرات بطور کلی از دو نوع واحد فنی و واحد اداری تشکیل یافته که رئیس اداره در راس هر یک قرار دارد که بصورت زیر تشریح شده است.
واحد اداری: واحد فنی:
1ـ واحد حسابداری 1ـ واحد سوئیچ
2ـ واحد امور مشترکین 2ـ واحد شبکه نگهداری
3ـ واحد آبونمان 3ـ واحد واگذاری خطوط
4ـ دبیرخانه 4ـ واحد MDF
5ـ واحد اطلاعات 118
فصل 2 (واحد فنی)
واحد سوئیچ
واحد سوئیچ در واقع مرکز مبادله اطلاعات و پیغامها بین مشترکین و کنترل و نظارت از لحاظ نوع ارتباط( داخلی. مرکزی، خارجی) و شارژینگ و پکیج و . . . می باشد.
در این قسمت برای برقراری ارتباطات بردهایی که هر برد شامل هشت رله برای هشت مشترک تعبیه شده است که این رله ها بصورت سری در یونیت هایی جاسازی شده است. شماره های تماس داخل هر یونیت برای برقراری ارتباط با شماره های همان یونیت توسط کنترلر قسمت پایین یونیت امکان پذیر است و برای برقراری ارتباط بین یک یونیت و یونیت دیگر کابلی به نام یونیت ارتباط دهنده (GSU) وجود دارد.
در قسمت زیرین یونیت ها بردهایی شامل حافظه مانند هارد کامپیوتر وجود دارد که در هر ثانیه 2000 دور مسیرهای ارتباطی را چک می کند که آیا تلفن های مشترکین بوق دارد یا خیر و در چه زمانی تلفن مشغول بوده. در قسمت کنترل سوئیچ کنترل توسط سه رایانه انجام می شود که رایانه شماره 1 برای ثبت شماره هایی که باهم در تماس بوده اند زمان مکالمه و تعداد پالسهای تماس می باشد.
رایانه شماره 2و3 برای خدمات دهی به مشترکین جهت مزاحم یابی، قطع و وصل
مجدد خطوط ارتباطی و غیره می باشد که فقط یک اپراتور در این قسمت همه سیستم ها را کنترل می کند.
معرفی سیستم سوئیچ دیجیتال کارین Lxi :
طراحی و انتخاب سیستم بستگی به پارامترهای متعددی دارد که به نوبه خود طیف وسیع ومتنوعی از مسائل مختلف را در بر می گیرند توزیع منطقه ای جمعیت وضعیت اقتصادی محلی و درآمدها نوع نیازهای مخابراتی منطقه توزیع شبکه برق، وجود عوامل فنی محلی، وضعیت آب و هوایی و جغرافیایی منطقه و بسیاری پارامترهای دیگر از جمله عوامل موثر در طراحی و انتخاب سیستم می باشند.
در برنامه ریزی شبکه مخابراتی عوامل متعددی از قبیل منافع اقتصادی و اجتماعی اهداف پروژه و حوزه سرویس های ارائه شده پیش بینی های ترافیک مخابراتی مطالعات اجرائی انتخاب سیستم و ابزار اصلی و جانبی آن منافع برگشتی مطالعات وسیع مهندسی شرایط اقتصادی تحلیل نیازها و درخواستهای مخابراتی مشتریان اهداف کیفیتی سرویسها بررسی محل نصب سیستمها طراحهای بهینه جایگزین بررسی جهت تکنیکی و مشخصات فنی مورد نیاز شبکه و غیره را باید به طور دقیق در نظر گرفت.
از دیدگاه فنی برخی مسائل قابل توجه در طراحی کاربرد یک سیستم مخابراتی
عبارتند از:
نوع مسیرهای ارتباطیInternational,toll,tandem,local
نوع مرکز سوئیچ محلی Lx ، روستاییpx ،PABX و غیره
نوع سیستم انتقال رادیو، مایکروویو،PCM ، فیبر نوری، مخابرات ماهواره ای
نوع سیگنالینگPTMF.Pecadic.R2-MFC,CCS,CAS و غیره
نحوه تخصیص شماره های فنی
وضعیت نگهداری و مدیریت 08M
وضعیت شارژینگ مشترکین
وضعیت سنکرونیزاسیون در شبکه مخابراتی
ترافیک ارتباطی منطقه و میزان تغییرات آن ترافیک در مناطق مسکونی اداری و تجاری تلفن های هماهنگی و ترافیک ترلنکها
واحد شبکه و نگهداری:
نظارت بر کار تلفن ها از نظر دقت و سرعت از وظایف دستگاه DCM-8 عمده این واحد می باشد که برخی از وظایف فهرست وار در زیر آورده شده است.
مراکزی که دارای سیستم های پرکین می باشند نگهداری و آزمایش یونیت های Ru,cu نیز بعهده پیمانکار می باشد.
وظایف شبکه نگهداری:
1ـ شبکه کابل: دستورالعمل های اجرایی تست و آزمایش و بازدید منصوبات شبکه کابل و هوایی به منظور تحویل به پیمانکار
دستورالعمل تعیین زمان متعارف برای اصلاح خرابیها
دستورالعمل حداقل معیارهای قبولی شبکه کابل
جدول جدهای عملیاتی مازاد بر وظایف نگهداری
جدول متراژهای منصوبه در شبکه کابل مراکز( محاسبه MCM )
دستورالعمل اجرایی ـ کابلکشی و مفصلبندی و سد بندی و نصب کنتاکتور، والف، پست، ترمینال درام ـ دی ـ اف و کافو
دستورالعمل برگردان کابل
صورتجلسه تحویل و تحول شبکه کابل به پیمانکار
دستورالعمل نگهداری منصوبات شبکه کابل و سیستم گاز کنترل
دستورالعمل ثبت دفاتر خرابی و عملیات روزانه نگهداری کابل و گاز کنترل
2ـ شبکه هوایی:
1ـ دستورالعمل فنی و اجرایی شبکه هوایی
2ـ فهرست بهای کدهای احتمالی که ممکن است در حین اجرای کار حادث شود
3ـ سیستم های PG :
دستورالعمل نصب RU و نگهداری سیستم های PG
جدول کد عملیاتی سیستم های PG
در صورت حدوث خرابی روی منصوبات تحت گارانتی و ارجاع آن به پیمانکار هزینه های ترمیم با استفاده از کدهای پیش بینی نشده قابل پرداخت می باشد.
هزینه نگهداری دایری های جدید در صورت تحویل یا تایید کارفرما و ارجاع کتبی آن به تعداد شماره های کار آن قرارداد طی الحافیه افزوده می شود.
نگهداری شبکه کامل: 1ـ اندازه گیری و تعیین مواضع خرابی 2ـ عملیات حفاری و پر کردن و حمل نخاله و پاکسازی محل های حفاری 3ـ انجام عملیات حفاری و کابل کشی خاکی از مواضع تا سقف 100 متر در ماه و کابل کشی کانالی تا 500 متر در ماه بعهده پیمانکار بوده و مازاد بر آن با تایید ناظر بر اساس کد پیش بینی شده محاسبه می گردد.
باز و بسته کردن مفصل ها اعم از خاکی و کانالی جهت رفع خرابی
اصلاح خرابی و آزمایش و تحویل آن به مرکز
تعویض و تعمیر سکو و صندوق کانو باتعلقات مربوطه و سر کابلها بمنظور رفع خرابی
بازسازی شبکه هواییک بازسازی در مسیرهائیکه بسته کابل کشی حفظ شده و نیاز به تعویض پیچ فلزی. رول پلاک بست زیر و رو. قلاب و عمل اصلی کردن سیمها و کابل های هوایی بر روی نرده ها کنسول ها و بر روی متره های منصوبه بر روی تیرها یا پنجره ها.
معرفی پرسنل، نظارت و هماهنگی ورود و خروج کارکنان پیمانکار، خسارات، حوادث قهری و غیرمترقبه، تاخیرات مجاز کارهای پیش بینی نشده، نحوه پرداخت ها
واحد واگذاری خطوط:
فرمهایی که توسط مشترکین جهت ثبت نام تلفن در پرونده ثبت شده است توسط قسمت شبکه و نگهداری به این قسمت ارسال می شود و لیستی از این فرمها جهت نسب و راه اندازی به قسمت MDF ارسال می شود.
این واحد برای هماهنگی بین قسمت هایی مثل MDF و شبکه ارزش فراوانی دارد.
واحدMDF : این واحد در واقع پل ارتباطی بین قسمت سوئیچ و واحد شبکه و
نگهداری می باشد بطوریکه خرابی و قطع و وصل تلفن ها در این واحد بررسی می شود و همچنین نصب خطوط جدیدی که در آینده اضافه خواهد شد از جمله وظایف این قسمت می باشد.
در این قسمت توسط کابلها بین شماره مشترک و مسیر حرکت کابل تا محل ترمینال کابل واقع در محل مشخص یک ارتباط منطقی برقرار می کند.
فصل 3
واحد اداری:
این قسمت توسط شخصی به نام مدیر امور اداری کنترل می شود که از عمده وظایف این فرد در ذیل آمده است:
1ـ مشارکت درتصمیم گیری های کلی تعیین خط مشی اداره از بعد مالی
2- مشارکت در تهیه برنامه های اجرایی و سرمایه ای
3ـ بررسی و تصویب پرداخت ها
4ـ نظارت بر وضعیت نقدینگی شرکت
5ـ بررسی و تصویب صورتها و گزارشات مالی تعیین شده
6ـ مسئولیت نهایی ثبت دفاتر قانونی
7ـ تدوین و ارسال مدارک و مبانی رسیدگی به مرکز
8ـ نظارت بر حسن انجام قراردادهای مرتبط با فعالیت های مالی( خدمات مشاوره ای. کامپیوتری و خدمات مالی)
9ـ بررسی و تصویب افزایش و یا کاهش تعداد و یا مبلغ تنخواه گردان اداره
10ـ هماهنگ نمودن فعالیت های قسمت های مختلف
واحد آبونمان:
فیش مصرفی که به دست مشترکین می رسد چه مراحلی را طی می کند؟
بعد از دریافت فیش مصرفی توسط مشترکین و پرداخت وجه آن در یکی از شعبه های بانکی قسمت اول فیش جدا شده و به مشترک داده می شود و ته فیش در بانک جمع آوری شده و مسئولین با توجه به این ته فیش ها روزانه سند بانکی تنظیم می کنند و همراه با این سند بانکی ته فیش ها توسط مسئول حسابداری اداره مخابرات به قسمت آبونمان فرستاده می شود. در واحد آبونمان مسئولین این وصولی ها( ته فیش) را جمع زده و با سند بانکی تطبیق می دهند با توجه به تاریخ پرداخت وجه فیش ها همه فیش ها دسته بندی شده و کارت جمع زده می شود جمع تمامی فیش ها تمامی و فیش ها در تاریخ مورد نظر و حتی تعداد فیش ها زده شده و با توجه به بانک مزبور کدگزاری می شود و به اداره کل مخابرات تهران فرستاده می شود و ثبت تصویه زده می شود.
از همین وصولی ها لیستی تهیه می شود که به واحد آبونمان فرستاده می شود در واحد آبونمان این لیستها را چک کرده و اصلاحات انجام شده و اگر در این لیست اختلافی صورت گرفته باشد در فرمهای اصلاحی ایجادی و حذفی عنوان می شود.
* فرم اصلاحی: اگر در لیست مبالغ کم یا زیاد زده شده باشد در فرم اصلاحی آورده می شود.
* فرم ایجادی: اگر در لیست وصولی جا افتاده باشد در فرم ایجاد اصلاح می شود.
* فرم حذفی: اگر در لیست وصولی دوبار ذکر شده باشد یک مورد را در فرم حذفی آورده می شود.
این فرمها به اداره کل مخابرات تهران فرستاه شده و طبق این فرمها اصلاحّیات لازم در دفاتر مرکز صورت می گیرد.
اگر کسی فیش مصرفی خود را گم کند در قسمت آبونمان فیش المثنی صادر می شود و مبلغ این فیش با توجه به شماره تلفن از لیست درآمد نوشته می شود.
در لیست درآمد شماره تلفن همراه با رمز کنتور قبلی و فعلی، صورتحساب قابل پرداخت بستانکار و بدهی( عوارض مالیات و آبونه) آورده می شود.
این قسمت به اصطلاح خدمات دهی به مشترکین و رسیدگی به هرگونه مشکلات آن ها در رابطه با تلفن هایشان است و همچنین عموم مردمی که می خواهند جزء مشترکین ارتباطات تلفنی باشند.
کسانی که به کارکرد تلفن هایشان اعتراض دارند با در دست داشتن کارت
شناسایی و فیش مصرفی فرم پیرینت را پر می کنند این فرم به قسمت سوئیچ جهت رسیدگی به ریز مکالمات تلفن شخص مورد نظر فرستاده می شود در صورت معترض بودن مشترک به ریز مکالمات دریافت شده فرم تقاضای کنترل خط تلفن به منظور اعتراض به کارکرد تلفن را پر کرده و این فرم جهت رسیدگی به امور مشترکین به واحد شبکه و از آنجا به قسمت سوئیچ فرستاده می شود در آخر پس از بررسی های لازم به امور مشترکین باز می گردد.
در قسمت شبکه، سیم کشی مشترک باید بازدید شود که مبادا شخصی از سیم او سوء استفاده نموده باشد در قسمت سوئیچ بررسی های لازم به عمل می آید که دوره رسیدگی به فرم اعتراض حدوداً یک هفته می باشد پس از بازگشت به قسمت امور مشترکین فرم او پرونده سازی شده و قسمت آبونمان جوابگوی مشترک مذکور خواهد بود. در واحد امور مشترکین هر دو ماه یکبار هزینه قطع و وصل، هزینه بستن صفر دوم، لیست تلفن های تخلیه و بستانکاری ها جمع آوری شده و به اداره کل مخابرات تهران فرستاده می شود تا تمام این اطلاعات در فیش دوره بعد مشترک عمل گردد که مبالغ این هزینه ها در زیر آورده شده است:
هزینه تغییر نام: 000/20 ریال هزینه تغییر مکان: 000/50 ریال
هزینه قطع ووصل: 000/5 ریال بستن صفر دوم: 21285 ریال
هزینه حق الحافظه بنا به متراژ
هزینه سرویس ویژه که فقط کنفرانس مکالمه هزینه دارد به مبلغ 900 ریال می باشد انتظار و انتقال مکالمه رایگان است.
تلفن هایی که اخیراً واگذار می شود برگه دایری از طریق آبونمان به اداره کل مخابرات فرستاده می شود و بعد از آن برای این مشترکین فیش صادر می شود.
زمانی که این اطلاعات به اداره کل مخابرات تهران فرستاده شد لیست کاملی از آنها گرفته شده مجدداً به واحد امور مشترکین فرستاده می شود و اصلاحات لازم را در این قسمت انجام می دهند مجدداً به اداره کل مخابرات تهران فرستاده شده تا عملیات لازم را انجام دهند.
شرح وظایف کارشناس امور مشترکین:
پاسخگویی کامل به مشترکین متقاضیان در خصوص: 1ـ ثبت نام 2ـ تغییر نام 3ـ تغییر نام و مکان 4ـ کشف مزاحمت های تلفنی 5ـ قطع و وصل بنا به درخواست مشترک 6ـ آبونمان 7ـ قطع مراجع و اجرایی 8ـ باز و بستن صفر دوم 9ـ صدور ریز مکالمات بین شهری و خارجه 10ـ رسیدگی به شکایت کارکرد غیر متعارف تلفن 11ـ راهنمایی برای ارائه سرویس های ویژه 12ـ انجام مکالمات لازم با مراجع قضایی، اجرایی، مالی ، بازرسی، حقوقی، دفتر مدیر عامل و غیره 13ـ ارسال پاسخ به مکاتبات ادارات مختلف 14ـ احتساب هزینه های مربوط به خدمات ارائه شده مشترکین و پیگیری تا حصول اطمینان از وصول آن و ارائه گزارش به واحدهای ذیربط 15ـ پاسخگویی و راهنمایی مشترکین تلفن های تخلیه شده 16ـ پیگیری در خصوص مغایرت آدرس قبوض تلفن و هماهنگی با شرکت پست و واحد کامپیوتر تا حصول نتیجه 17ـ راهنمایی درخواست کنندگان تلفن همگانی استیجاری و پاسخگویی به کلیه متقاضیان تلفن های سرویس کارکنان مخابرات و خارج از نوبت مطابق ضوابط و دستورالعملهای جاری شرکت 18ـ همراهی و همکاری برای مکانیزه شدن و انجام طرح جامع مشترکین با قسمتهای مختلف شرکت 19ـ انجام سایر امور محوله توسط مقام مافوق
خدمات قابل ارائه در مراکز تلفن شهرستانهای استان تهران:
کلیه درخواستهای متقاضیان از قبیل: 1ـ ثبت نام 2ـ قطع و وصل تلفن 3ـ انسداد صفر دوم، تغییر مکان و نام تلفن 4ـ اصلاح نام و آدرس مدرج در قبوض 5ـ درخواست کشف مزاحمت تلفنی 6ـ صدور ریز مکالمات بین شهری و خارجی 7ـ رسیدگی به شکایات کارکرد غیر متعارف تلفن 8ـ درخواست سرویس ویژه 9ـ صدور قبض المثنی و. . . در مراکز مخابرات انجام می شود.10ـ متقاضیان محترم تلفن( اعم از حقیقی یا حقوقی) می تواند به منظور عدم ثبت اطلاعات مربوطه و یا هر گونه تغییر وضعیت استفاده از تلفن در 118 اقدام نماید11ـ در هنگام ثبت نام به غیر از پرداخت وجه فیش حق اشتراک از مشترکین محترم در مراکز تحت هیچ عنوان وجه نقد دریافت نخواهد شد12ـ گرفتن انشعاب فرعی از خط تلفن و یا تغییر مکان آن توسط مشترک غیر قانونی است و موجب قطع و جمع آوری تلفن خواهد شد.
واحد دبیرخانه:
در این قسمت کلیه نامه های اداری توسط مسئولین به واحد دبیرخانه ارجاع می شود تا در مراحل تایپ و ثبت در دفتر اندیکاتور و بایگانی از یک نسخه آن یا رونوشت نامه و در نهایت تاریخ نامه، شماره نامه، جهت ارسال یا فکس انجام پذیرد.
در صورتیکه نامه ارسالی به اداره باشد نامه های ارسالی فقط شماره ثبت و در دفتر اندیکاتور ثبت شده و در نهایت بایگانی می شود.
واحد اطلاعات 118:
در این قسمت تعدادی پرسنل جهت پاسخگویی و خدمات دهی به عموم مردم مشغول به فعالیت هستند که با توجه به آموزش قبلی که دیده اند شماره های درخواستی عموم را از طریق رایانه بررسی و به اطلاع می رسانند.
واحد حسابداری:
واحد حسابداری اداره مخابرات تابع حسابداری شرکتهای دولتی می باشد و از قسمتهای ذیل تشکیل شده است:
1ـ واحد درآمد
2ـ واحد سرمایه گذاری
3ـ واحد هزینه
واحد درآمد:
درآمد شرکت مخابرات از طریق شماره تلفن های واگذار شده اعم از تلفن ثابت، تلفن همراه و خدمات Data ( اینترنت) تامین می گردد و کلیه فیش های صادر شده جهت مکالمات انجام شده توسط واحد آبونمان جمع آوری شده و خلاصه آنها به واحد حسابداری ارائه می شود. ثبت درآمد که مدارک مثبته آن که مبنای ثبت قرار می گیرد ته سوئیچ های فرستاده شده از بانک به همراه ژورنال بانکی که واحد حسابداری می باشد( صورت حساب بانکی) که در آخر هر ماه کلیه وصولی ها که با صورت حساب بانکی مطابقت داده شده و مغایرت ها مورد بررسی قرار می گیرد و برای اقلام باز صورت مغایرت تهیه می گردد.
ثبت اولیه جهت درآمد از روی برگه های صدوری که توسط واحدکامپیوتر به
حسابداری ارائه می گردد صورت می گیرد که حاصل جمع فیش های صادر شده کلیه مشترکین یک مرکز یا اداره می باشد که از طریق واحد سوئیچ که از طریق فلاپی با CD کنتر برداری شده به واحد کامپیوتر ارسال می گردد.
مبنای محاسبه در کنتربرداری به واحد پالس می باشد که هر پالس در سال جاری 45 ریال می باشد بطور مثال اگر مشترکی در طی یک سیکل 100 پالس استفاده کرده باشد تعداد پالس ضرب در مبلغ ذکر شده 45 ریال و مبلغ کل کارکرد در یک سیکل بدست می آید.
(4500=45×100)
ثبت اولیه درآمد:
مبنای ثبت خلاصه وضعیت صدوری کل اداره و مراکز تحت پوشش
مشترکین ( بدهکاران) ××
درآمد( ارائه خدمات) ××
بعد از توزیع فیش توسط مشترکین فیش ها پرداخت گردیده توسط بانک توسط آبونمان جمع آوری شده کنترل گردیده و خلاصه وضعیت آن به حسابداری ارائه می گردد که ثبت آن به شکل وایل می باشد.
بانک ××
امور مشترکین( بدهکاران) ××
مراکز تحت پوشش
نظرآباد ××
تنکمان ××
و در نهایت کلیه دریافتی ها به حساب خزانه که معمولاً در هر شهرستان یک بانک به عنوان بانک مادر قرار گرفته ارسال می گردد.
درآمد امور مشترکین ××
بانک ××
که حساب فوق جهت بستن حساب در پایان هر ماه و واریز به حساب خزانه زده می شود.
واحد سرمایه گذاری:
سرمایه گذاری در شرکت مخابرات که اعم از فیبر نوری، تجهیزات ماهواره ای، کابل کشی ساختمان و غیره می باشد بعنوان دارایی های شرکت محسوب گردیده و تابع حسابداری دارایی ها می باشد.
واحد هزینه:
در اول سال مالی هر سال مبلغی بعنوان تنخواه در اختیار تنخواه گردان یا کارپرداز قرار می گیرد که هزینه های جزئی و جاری روزمره از این محل پرداخت می گردد و ثبت آن به شرح زیر می باشد:
تنخواه گردان ××
بانک ××
پس از انجام هزینه ثبت ذیل زده می شود:
ه. ملزومات مصرفی ××
ه. محل ××
ه. پذیرایی ××
تنخواه گردان ××
بعد از اتمام مبلغ تنخواه دوباره از طرف واحد حسابداری شارژ می گردد که اسناد هزینه آن به حسابداری ارائه می گردد و هزینه های از مبلغ 000/000/5 ریال به بالا و خریدهای از طریق مناقصه انجام می گیرد که مراحل آن به شکل زیر است:
در تابلوی اعلانات اداره آگهی مناقصه نصب گردیده و پیمانکار از طریق مناقصه که هر کس حداقل قیمت در فرم استعلام با چارچوب تعریف شده ارائه نماید برنده اعلام گردیده و توسط افرادی که در اداره حق امضاء دارند مانند رئیس اداره، معاون اداره، مسئول حسابداری و مسئول اداری نامه شروع به کار پیمانکار ارسال می گردد.
بعد از انجام کار توسط ناظر متخصص تایید می گردد بعد از آن مبلغ مناقصه قابل پرداخت می باشد که کلیه هزینه ها کد بندی شده و ثبت حسابداری بر اساس کد انجام می گردد.
هزینه ××
موجودی نقد ××
کلیه پرداخت ها از طریق ردیف اعتباری که از طریق واحد اعتبارات و بودجه قبلاً تامین اعتبار گردیده قابل پرداخت می باشد.
قراردادهای بالای 000/000/50 ریال طی مراحل مناقصه از طریق روزنامه های کثیرالانتشار و اطلاعیه های داخل شرکت به اطلاع عموم رسیده و پیمانکار پس از طی مراحل قانونی انتخاب می گردد و بابت انجام کار سپرده های قانونی طی چک ضمانتی بابت ضمانت اجرای کار بعد از برنده شدن در مناقصه از پیمانکار اخذ می گردد. پس از بستن قرارداد، طبق قرارداد بر حسب پیشرفت کار وجهی به پیمانکار پرداخت می گردد. پس از ارائه صورت وضعیت اول و تاییدیه ناظر متخصص مبلغ صورت وضعیت قابل پرداخت می باشد:
کار در جریان ساخت ××
بانک ××
پس از ارائه صورت وضعیت آخر و کسر کسورات قانونی که اعم از بیمه و مالیات و حسن انجام کار به پیمانکار قابل پرداخت می باشد. پس از تحویل موقت که با حضور نماینده کارفرما مهندسین ناظر و پیمانکار صورت می گیرد اگر مشکلاتی داشته باشد پیمانکار موظف است طی زمان ذکر شده در قرارداد رفع رجوع نماید و اعلام آمادگی نماید جهت تحویل قطعی و پس از تحویل قطعی و ارائه مفاصا حساب از مراجع ذیصلاح مانند بیمه و دارایی و سایر مراجع کلیه وجه پرداخت گردیده و با پیمانکار تسویه حساب می گردد و سپرده های ضمانی هم به پیمانکار عودت داده می شود.
واحد حقوق و دستمزد
حقوق و دستمزد چیست؟(مزد) عبارتست از وجوه نقد یا غیر نقدی و یا مجموع آنها در مقابل انجام کار به کارگر پرداخت می شود.
* چنانچه مزد با ساعات انجام کار مرتبط باشد آن را مزد ساعتی گویند.
* چنانچه مزد بر اساس میزان کار یا محصول تولید شده آن را کارمزد گویند.
* چنانچه مزد بر اساس محصول تولید شده و یا میزان انجام کار در زمان معین باشد آن را کارمزد ساعتی گویند.
مزد ثابت چیست؟ عبارتست از مجموع مزد شغل و مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل
حقوق و دستمزد در اداره کل مخابرات:
نحوه پرداخت حقوق و دستمزد در اداره مخابرات استان تهران سه نوع می باشد:
الف) کارکنان رسمی
ب) کارکنان بیمه ای
ج) کارگران روزمزد موقت
الف ـ کارکنان رسمی: این افراد زمانی که شرکت مخابرات تبدیل به وزارت پست و تلگراف و تلفن گردیده است به استخدام وزارتخانه در آمده اند( از طریق گزینش توسط سازمان استخدام کشوری) و از مجموع حقوق و مزایای آن 5/8% کسر و به حساب صندوق بیمه های اجتماعی واریز می گردد.
ب) کارکنان بیمه: افرادی که مشمول این قانون می باشند به دو قسمت تقسیم می شوند.
1ـ بیمه ای موقت
2ـ بیمه ای دائم
1ـ بیمه ای موقت: این گونه افراد که مشمول قانون بیمه ای موقت هستند توسط مخابرات با توجه به مجوزهای اخذ شده از اداره کارکنان بیمه ای استخدام می گردند. مدت استخدام این افراد محدود بوده و از همان ابتدای استخدام زمان انقضای قراردادشان مشخص می باشد که برای چند ماه یا چند سال می باشد. از مجموع حقوق و مزایای قرارداد این افراد 7% به حساب سازمان تامین اجتماعی کسر و واریز می گردد.
2- بیمه ای دائم: اینگونه افراد که مشمول قانون بیمه ای دائم هستند زیر نظر وزارت کار و امور اجتماعی هستند. پرداخت حقوق و مزایای این گروه همانند کارکنان رسمی است و کسر بیمه آنان یا 5/8% و یا 7% که آن را به دلخواه خویش انتخاب می نماید.
توضیح: در وزارت پست و تلگراف و تلفن اداره بنام اداره کل کارکنان بیمه ای وجود دارد که کار آن رسیدگی به حل مشکلات کارگران روزمزد موقت بیمه ای دائم و غیر دائم اعم از مرخصی و بازنشستگی و دیگر مشکلات می باشد.
کارگران روزمزد موقت: اینگونه افراد بر اساس نیاز قطعی ادارات در سطح کشور به کار گرفته می شوند خصوصاً زمانی که در آن توسعه تلفن وجود داشته باشد که اداره مذکور طی مکاتبه ای از طریق اداره کل خود مجوز بکارگیری کارگران روزمزد موقت را اخذ و کارگران مورد نیاز را به اختیار اکیپ های اجرایی می گذارند. معمولاً کارگران مذکور جهت اکیپ های کابل خاکی ـ اکیپهای کانال سازی ـ اکیپهای مفصل بندی و غیره که در ارتباط با توسعه فعالیت می نمایند بکارگیری می نمایند. این کارگران بر اساس قرارداد کتبی که توسط اداره کل کارکنان بیمه ای به کلیه ادارات ارسال گردیده و بکار گرفته می شوند و می توانند از خدمات سازمان تامین اجتماعی تا زمان انقضای قرار داد استفاده نمایند. پرداخت حقوق و دستمزد به این کارگران طبق عرف در شهرستان متغیر است.
حقوق در شرکت مخابرات شامل مراتب ذیل است:
حقوق پایه ـ مزایای شغلی ـ سنوات خدمتی ـ تشویقی ـ سختی کار ـ حق شیفت ـ حق تخصص ـ حق اولاد ـ حق همسر ـ هزینه اذا ـ اضافه کار – خواروبار ـ لباس ـ بدی آب و هوا ـ محرومیت از تسهیلات زندگی ـ اشتغال خارج از مرکز ـ ایاب و ذهاب ـ پاداش ـ عیدی و متفرقه از قبیل حق رانندگی و . . . .
و ثبت زیر جهت پرداخت حقوق زده می شود:
بدهکار بستانکار
هزینه حقوق و دستمزد ××
هزینه بیمه سهم کارفرما(23%) ××
بیمه پرداختی( سازمان تامین اجتماعی) ××
به مبلغ 30% کل حقوق
مالیات پرداختنی( به مبلغ مالیات متعلق
به حقوق ××
موجودی نقد ××
طبق قانون تامین اجتماعی هزینه بیمه پس از 30 روز باید به سازمان تامین اجتماعی پرداخت گردد پس از پرداخت ثبت زیر صورت می گیرد:
بدهکار بستانکار
سازمان تامین اجتماعی( بیمه پرداختنی) ××
صندوق ××
نحوه اضافه کار:
در وزارت پست و تلگراف و تلفن اضافه کار از طریق فرمول ذیل بدست می آید:
تعداد ساعت اضافه کاری × 1 ساعت = ـــــــــــــــــــــــــــــــــ
حقوق و مزایای مستمر به انضمام حق سختی کار که در حکم کارگزینی برای هر فرد ثبت گردیده است تقسیم بر 160 مبلغی معادل یک ساعت اضافه کاری به دست می آید که این مبلغ ضرب در تعداد ساعت اضافه کاری در نظر گرفته شده برای مزد مبلغ کل اضافه کار پرداختی را تشکیل می دهد.
مثال: حقوق و مزایای مستمر 326154 ریال
سختی کار 10050 ریال
مبلغ پرداختی بابت یکساعت
حال مثلاً برای این شخص از طرف مدیریت 70 ساعت اضافه کار در نظر گرفته شده است کل پرداختی بر مبنای 70 ساعت به قرار ذیل است.
ریال 147070= 2110× 70
(( تنخواه گردان ))
تنخواه گردان عبارتست از مبلغی که برای بعضی مخارج اداری برحسب اعتبارات مصوب بوسیله امور مالی( خزانه) یکدوره معین ( تا پایان اسفند هر سال) در اختیار اداره مصرف کننده گذاشته می شود.
از اینرو لازمست روش منظم ومعینی در سیستم حسابداری که نشان دهنده مبلغ و گردش تنخواه گردان برای هر واحد دریافت کننده خواهد بود داشته باشد. هر وقت مسئولین تنخواه گردان تغییر پست دادند یا در پایان سال اقدام به تصفیه ننمایند. در صورت تعلل ضمن گزارش به مقامات ذیربط به حساب مسئولین بدهکار منظور نماید.
عملکرد حساب تنخواه گردان در قسمتهای مربوطه
برای نگهداری و کنترل تنخواه گردان برحسب وسعت آن، سیستم و روش لازم دارد تا بر اساس آن بتوان گردش یا اختلافات و اشتباهات را حل و فصل نمود. نگهداری و کنترل در دو قسمت بعمل میاید. یکی قسمت گیرنده تنخواه و دیگری امور مالی که نقش ذیحساب را ایفا می کند. ذکر عملیات هر یک از این قسمتها لازم بوده و به آن می پردازیم.
کنترل امور مالی
تنخواه گردان از نظر مبلغ به دو دسته تقسیم می شود. مبالغ جزئی تا مبلغ دویست هزار ریال و مبالغ متوسط و عمده.
چکهای صادره تا مبلغ دویست هزار ریال در وجه سرپرست اداره صادر می گردد و چون گردش عملیات آن کم بوده و صرف هزینه های اضطراری و فوری می گردد. حسابجاری مخصوص برای آن گشایش نمییابد. از اینرو امور مالی پس از صدور چک بانک را بستانکار نموده و در مقابل حساب تنخواه گردان آقای . . . . . را بدهکار می نماید. بدیهی است در پایان اسفند ماه آقای . . . . گیرنده وجه اقدام به تصفیه حساب می نماید.
مثال: صدور برگ محاسباتی( سند روزنامه) مبلغ 50000 ریال گیرنده آقای امین ـ الف
بدهکار: تنخواه گردان ـ آقای امین ـ الف 50000 ریال
بستانکار: بانکها ـ حسابجاری ایکس 50000 ریال بابت تنخواه گردان پرداختی به سرپرست اداره آلفا
برای مبالغ بیش از دویست هزار ریال باید روش کنترل و نگهداری وسیعتر در نظرگرفت زیرا ادارات گیرنده آن دارای وظایفی هستند که جریان سریع تنخواه گردان موجب تسهیل امور آن شده و اختلافات و اشتباهات ناشی از این جریان بوسیله روش مذکور برطرف می شود. از اینرو امور مالی پس از افتتاح حسابجاری کسب مجوز اقدام به صدور چک در وجه حسابجاری افتتاح شده با ذکر شماره و شعبه بانک از بابت تنخواه گردان می نماید. عملیات محاسباتی بشرح زیر و مثال زیر شروع می شود:
مثال: تاریخ 15/1/61 مبلغ 000/000/3 ریال در وجه حسابجاری شماره آلفا بانک ملی شعبه بتا بابت تنخواه گردان سال 61 اداره حمل و نقل
برگ محاسباتی و ثبت دفتر روزنامه
15/1/61 بدهکار ـ تنخواه گردان ـ اداره حمل و نقل 000/000/3 ریال
بستانکار ـ بانکها ـ حسابجاری ایکس 000/000/3 ریال
شرح ـ بابت تنخواه گردان پرداختی به اداره حمل و نقل
پس از آنکه مبالغی خرج شده و منتهی به صدوری سند هزینه می گردد اداره حمل و نقل مجموعه اسناد را همراه با نامه ای حاکی از اعتبار مصرف شده. تقاضای دریافت وجه اسناد را می نماید.
امور مالی پس از ممیزی و کنترل ضمائم و تکمیل اقدام به صدور چک به مبلغ جمع اسداد هزینه تایید شده در وجه حسابجاری آلفا مینماید. عملیات محاسباتی این پرداخت بشکل زیر صورت می گیرد:
مثلاً مبلغ این اسناد 000/957 ریال است.
15/1/61 بدهکار ـ هزینه ها( تعمیرات) 000/957 ریال
بستانکار ـ تنخواه گردان ـ اداره حمل و نقل 000/957 ریال
بدهکار ـ تنخواه گردان ـ اداره حمل و نقل 000/957 ریال
بستانکار ـ بانکها ـ حسابجاری ایکس 000/957 ریال
شرح ـ پرداختی بابت اسناد هزینه ارسالی اداره حمل و نقل
مزیتی که روش فوق دارد آنست که هر وقت اختلافی بوجود می آید و لازم شود تا به اسداد هزینه تنخواه گردان مراجعه شود کافی است به حساب تنخواه گردان در امور مالی مراجعه شده از طریق اسناد محاسباتی ثبت شده به مورد اختلاف دسترسی پیدا کرد. علاوه بر این گردش وجوه تنخواه گردان از این طریق معلوم می شود.
تصفیه حساب
در دو مورد تصفیه حساب صورت می گیرد. یکی در زمان تغییرات شغلی مسئولین تنخواه و دیگری پایان سال و واریز تنخواه گردان. عملکرد امور مالی برای هر یک بشرح زیر است:
الف ـ تصفیه ناشی از تغییرات شغلی: این مورد زمانی صورت می گیرد که یکی از
مسئولین ( سرپرست اداره یا مسئول مالی) تغییر شغل دهد. این موضوع با ذکر مثال در اداره حمل و نقل چنین است.
مثال ـ موجودی حساب جاری 000/200 ریال تسلیم شده ـ اسناد هزینه تسلیم و تایید شده
000/100/3 ریال بدهی بابت اسناد هزینه تسلیم شده که وجه آن پرداخت نشده 000/200 ریال ضمناً از حساب جاری تنخواه گردان چکی صادر شده که مدت ششماه است جهت وصول به بانک مراجعه نشده است.
مبلغ چک مذکور 000/100 ریال می باشد. سند حسابداری( محاسباتی) بشکل زیر صادر می شود:
بدهکار: هزینه ها 000/100/3
// : بانک 000/200
بستانکار: تنخواه گردان حمل و نقل 000/900/2
// : // // وجه نقد 000/200
// : تعمیرات" سند پرداخت نشده 000/200
شرح ـ بابت اسداد و وجوه تسلیم شده اداره حمل و نقل
اداره حمل و نقل در اول سال مبلغ 000/000/3 ریال تنخواه دریافت نموده بود در صورتیکه از گردش و ثبت اسناد وارده و صادره در این حساب صرفنظر کنیم. نتیجه تنخواه گردان بشکل زیر خواهد بود:
تعهدات
200000 سند پرداخت نشده
تنخواه اول سال
100000 چک وصول نشده
حساب تنخواه گردان اداره حمل و نقل
3000000
2900000 سند هزینه
200000 وجه نقد
جمع 3000000
چک وصول نشده100000
3100000 جمع
چنانچه در حساب تنخواه گردان مشهود است عدم موازنه به مبلغ 100000 ریال مربوط به چک وصول نشده می باشد و از آنجائیکه صاحب چک ممکن است بعلت فوت یا سانحه موفق به وصول چک نشده باشد لازمست مبلغ مذکور از حساب تنخواه گردان خارج شده در حسابی مثل چکهای وصول نشده یا تعهدات ثبت گردد. اگر صاحب چک همراه با چک مراجعه نمود امور مالی باستناد ثبت مبلغ چک در دفاتر آنرا باطل نموده و مجدداً چک صادر می نماید . در صورتیکه صاحب چک فوت کرده باشد با کسب نظر از دفتر حقوقی چک مذکور تجدید میگردد.
بدهکار: تنخواه گردان اداره حمل و نقل 100000
بستانکار: تعهدات ـ چکهای وصول نشده 100000
شرح: نقل به حساب تعهدات بابت چک وصول نشده حمل و نقل
در خصوص مبلغ 200000 ریال ثبت شده در حساب تعهدات هر زمان که صاحب وجه مذکور در سند هزینه مراجعه نمود قابل پرداخت خواهد بود.
ب ـ تصفیه حساب پایان سال: فرض می کنیم اداره حمل و نقل مورد مثال در پایان اسفند ماه اقدام به تصفیه حساب و واریز تنخواه گردان می نماید. از طرفی برای جلوگیری از رکود کار و انجام وظایف جاری تقاضای تنخواه گردان مجدد برای سال آینده را نموده و پی گیری لازم را بعمل می آورد. وضعیت حساب این اداره برای تصفیه تنخواه گردان به این شرح است:
1ـ بدهی تنخواه گردان 3000000 ریال
2ـ وجه نقد تسلیم شده به حسابجاری امور مالی 300000 ریال
3ـ علی الحساب پرداختی که سند آن در سال آینده تسلیم خواهد شد 200000 ریال
4ـ اسناد هزینه تسلیم و تایید شده 2400000 ریال
5ـ یک فقره سند هزینه تایید نشده 100000 ریال
برگ محاسباتی و ثبت دفتر کل برای اسناد هزینه تایید شده و وجه تسلیم شده به امور مالی بشرح زیر خواهد بود:
بدهکار: بانکها 300000 ریال
هزینه ها 2400000 ریال
بستانکار: تنخواه گردان اداره حمل و نقل
شرح: بابت واریز تنخواه گردان اداره حمل و نقل
حساب تنخواه گردان اداره حمل و نقل
تنخواه اول سال 3000000
2700000 اسناد هزینه و نقد واریزی
جمع 3000000
2700000
300000 مانده بدهی
بدیهی است علی الحساب پرداخت شده و سند تایید نشده در امور مالی هیچگونه اقدام محاسباتی ندارد و مبلغ 300000 ریال بدهی تا تعیین تکلیف اسناد قبل از تهیه تراز نامه باقی خواهد بود نظر به اینکه برای سال آینده اداره حمل ونقل تقاضای تنخواه گردان نموده، بهر مقدار که تصویب شود مبلغی متعادل و مناسب با بدهی تنخواه گذشته در گرو امور مالی خواهد بود.
نگهداری حساب
در قسمت تنخواه گردان کنترل اعتبار، وجه نقد، اسناد هزینه و در صورت کارگر موقت کنترل دستمزد صورت می گیرد. از اینرو قسمتی را تحت عنوان اداره مالی یا واحد مالی در سازمان بندی به آن اختصاص میدهند حداقل حسابهائی که در این قسمت باید نگهداری شود بشرح زیر است:
1ـ اعتبارات ابلاغ شده: برای کنترل اعتبارات ابلاغ شده و مصرف شده
2ـ حساب تنخواه گردان: برای کنترل مبلغ دریافتی از امور مالی
3ـ حساب اسناد هزینه صادره برای کنترل اسناد هزینه ای که صادر می شود.
4ـ حساب اسناد هزینه ارسالی به امور مالی: برای کنترل اسناد هزینه ای که برای تسجیل و جمع و خرج به امور مالی ارسال گردیده.
5ـ حساب بانک( حسابجاری): برای کنترل وجوه نزد بانک
6ـ حساب صندوق دستی: برای کنترل مبلغی که ممکن است نزد سرپرست اداره بماند.
7ـ حساب بدهکاران: برای کنترل مبالغی که ممکن است نزد کارپردازان یا روسا بعنوان تنخواه جزء باشد.
8ـ حساب بستانکاران: برای کنترل کسور قانونی یا مطالبات اسناد هزینه پرداختنی
9ـ حساب کنترل اعتبارات: برای کنترل ردیفهای مصرفی که برحسب شماره ردیفها و سایر مبالغ تقسیم می شود.
برای روشن شدن روش حسابداری تنخواه با مفروضات زیر در مورد اداره خرید عملیات ثبت و ضبط را در واحد حسابداری خرید تا مرحله تصفیه انجام می دهیم.
مثال: کلیه مطالب و ارقام صفحه بعد فرضی است.
اداره کل خرید یا اول سال در دفتر بودجه اعتبار کسب می کند. یا ضمن دریافت سفارش بر حسب تقاضای رسیده تقاضای اعتبار می نماید. ضمناً برای ترخیص اجناس سفارش شده به خارج از کشور ممکن است کارگر موقت اجیر نماید. اکنون با توجه به موارد مذکور مفروضات زیر مطرح می شود:
1ـ مبلغ 000/000/10 ریال بعنوان تنخواه گردان طی چک در اختیار اداره کل خرید قرار می گیرد.
2ـ مبلغ 000/100 ریال برای موجودی صندوق دستی از حسابجاری برداشت می شود.
3ـ مبلغ 000/500 ریال بعنوان تنخواه جزء طی پنج فقره چک در اختیار مامورین خرید قرار می گیرد.
4ـ مبلغ 200000 ریال سند هزینه بابت خرید کیسه زباله از محل اعتباراتی که در
اختیار اداره کل خدمات قرار خواهد گرفت صادر می شود. ضمناً فروشنده جهت دریافت وجه مراجعه نکرده، لذا سند هزینه بنام فروشنده( شرکت نایلکس) صادر شده است.
5ـ مبلغ 70000 ریال بابت دستمزد دو نفر کارگر پس از کسر 4900 ریال حق بیمه و 65100 ریال پرداختی از صندوق دستی سند هزینه صادر گردید.
6ـ مبلغ 5000000 ریال علی الحساب خرید لوله پی وی سی پس از کسب مجوز و اعلام نظر دفتر بودجه در وجه یکی از سازمانهای دولتی چک صادر گردید.
7ـ مبلغ 70000 ریال اعتبار دستمزد از دفتر بودجه و مبلغ 200000 ریال اعتبار تنظیف از اداره کل خدمات به اداره کل خرید ابلاغ گردید.
8ـ مبلغ 270000 ریال اسناد هزینه صادره دستمزد و تنظیف( کیسه زباله) طی نامه ای به امور مالی ارسال می گردد.
9ـ امور مالی دو فقره چک به مبلغ 200000 ریال در وجه شرکت نایلکس و 65100 ریال در وجه تنخواه بابت اسناد ارسالی صادر و تحویل می نماید.
10ـ مبلغ 1000000 ریال اعتبار اثاثیه از دفتر بودجه ابلاغ می شود.
11ـ سند هزینه ای به نبلغ 950000 ریال بابت خرید اثاثیه از محل اعتبار اثاثیه صادر می گردد.
ضمناً مبلغ 50000 ریال اعتبار اثاثیه بعنوان صرفه جویی بوده و وجه سند هزینه از حسابجاری بانک پرداخت می شود.
12ـ اعتباری به مبلغ 10000000 ریال بابت خرید لوله پی وی سی که قبلاً سفارش داده شده از دفتر بودجه ابلاغ میگردد.
13ـ اعتباری به مبلغ 2000000 ریال بابت لوازم تاسیسات از اداره کل نگهداری ساختمان و تاسیسات ابلاغ می شود.
14ـ لوازم تاسیساتی بمبلغ 1900000 ریال خریداری و وجه آن طی چک از حسابجاری پرداخت می شود و ضمن صدور سند هزینه مبلغ 100000 ریال اعتبار مصرف نشده بحساب صرفه جویی منظور می شود.
15ـ مبلغ 2850000 ریال اسناد هزینه صادر به طی نامه ای به امور مالی ارسال می گردد.
عملیات مربوط به تصفیه تنخواه گردان بشرح زیر میباشد:
16ـ مبلغ 500000 ریال تنخواه گردان جزء نزد مامورین خرید بحسابجاری واریز می گردد.
17ـ مبلغ 34900 ریال وجه نقد در صندوق دستی بحسابجاری بانک واریز می گردد.
18ـ مبلغ 2150000 ریال موجودی بانک بحسابجاری شرکت در امور مالی واریز می گردد.
19ـ مبلغ 2850000 ریال اسناد هزینه نزد امور مالی بحساب تنخواه گردان منظور می شود. عملیات ثبت در رابطه با علی الحساب پرداختی:
20ـ لوله های پی وی سی سفارش شده کلاً به مبلغ 10000000 ریال در سال بعد تحویل شده و سند هزینه صادر گردید.
21ـ سند هزینه صادره لوله پی وی سی جهت تصفیه تنخواه گردان به امور مالی ارسال گردید.
22ـ وسیله امور مالی مانده سند هزینه بمبلغ 5000000 ریال در وجه بستانکار چک صادر شده و تصفیه حساب میشود.
43