تارا فایل

گزارش کارآموزی شرکت غله و خدمات بازرگانی



واحد شیروان
محل کارآموزی:
شرکت غله وخدمات بازرگانی قوچان

استاد راهنما:
جناب آقای هادی سعیدی

سرپرست کارآموزی: جناب آقای محمد خموش

مقطع و رشته تحصیلی:
کارشناسی ناپیوسته حسابداری

تهیه کننده گزارش :رضا هروی8/03/1394

تقدیر وتشکر

به نام خدای حسابگر، حسابساز،حسابرس وحسابدار زمین وآسمان و هرآنچه که در اوست.
هم او که افتتاحیه و اختتامیه همه حساب وکتابهاست. ترازش همیشه موزون است و موجودی هایش همیشه در فزون.
مطالبات مشکوک الوصولی نداردچه این که کسی از قدرت لایزال او نمی تواند بگریزد واستهلاک انباشته محاسبه نمی کند. گویادر حوزه حسابداری او چیزی بی ارزش نمی شود.
به کسی مالیات نمیدهد واز کسی به ناحق چیزی نمی گیرد .
نه سهامی است و نه تضامنی. هیچ شراکتی با کسی نداردتک مالکی است وبی رقیب.
هیچ تلفیق،ادغام و ترکیبی در حوزه شخصیتش تعریف شدنی نیست.
حسابداری تورمی ندارد و چه در نظرش ارزش ها تغییر ناپذیرند.
حسابداریش آنقدر خالص است که دوره مالی در آن تعریف نشدنی و واحد پولی در آن بی معناست.
شخصیتش حوزه محدودی ندارد و از ازل وابد را در بر می گیرد. تداومش یک فرضیه نیست یک فرض حقیقی و محض است . مدیریتش حسابداری است و حسابداریش مدیریت که بر مدار عدالت است وبه مثقال و ذره هم میرسد و چیزی در آن ازقلم نمی افتد.
فضل وبخشش او ست که بر مدار اهمیت می چرخد و سرمایه بندگان امیدواری به اوست وهمان است که رهایی بخش آنان از حساب و کتابش خواهد شد .انجاست که مستجاب میکند دعای برترین انسانها رادرحق همه عالم که:
((الهی عاملنا بفضلک ولا تعاملنا به عدلک))

من در اینجا وظیفه خود می دانم از کلیه اساتید محترمی که از محضرشان بهره جسته ام تشکر نماییم علی الخصوص از استاد گرانقدرجناب آقای بشیر اولادی و همچنین جناب آقای رستگار که با راهنماییهای خود مرا در تهیه این پروژه یاری دادند تشکر نماییم وهمچنین از کلیه پرسنل شرکت غله و خدمات بازرگانی قوچان که اطلاعات زیادی را برای تهیه این گزارش به من داند کمال تشکر را دارم وامیدوارم که در تمام مراحل زندگی خود موفق باشند.

بنام خدا
این گزارش را تقدیم میکنم به پدر و مادرم که زحمتهای زیادی را برای من کشیدن چه درزمینه تحصیل وچه درزمینه های دیگرهمواره حامی و یارو یاورمن بوده اند
وامیدوارم روزی بتوانم زحمتهای آنها را هرچند کوچک را جبران کنم.
وهمچنین از اساتید ی که در تهیه این گزارش مرا یاری نموده اند تشکر میکنم و متن زیرا به همه کسانی که برای من به هر نحوی زحمت کشیده اند تقدیم میکنم.

به پسرم درس بدهید :
اول باید بداند که همه مردم عادل و همه آنها صادق نیستند، اما به پسرم بیاموزید که به ازای هر شیاد ،انسان صدیقی هم وجود دارد.به اوبگوئید ،به ازای هر سیستمدار خودخواه رهبری جوانمرد هم یافت می شود.
به او بیاموزید ،در ازای هر دشمن ،دوستی هم هست . میدانم که وقت میگیرد اما به او بیاموزید اگر با کار و زحمت خویش یک دلار کاسبی کند بهتر است از انکه جای روی زمین پنج دلاری بیابد .
به او بیاموزید که از باختن پند بگیرد واز پیروز شدن لذت ببرد ، اورا از غبطه خوردن بر حذر دارید ، به او نقش مهم خندیدن را یادآور شوید.
اگر میتوانید ، به او نقش موثر کتاب در زندگی را آموزش دهید . به او بگوئید تعمق کند به پرندگان در حال پرواز در دل آسمان ، دقیق شود به گلهای درون باغچه و به زنبورهایی که در هوا پرواز می کنند دقیق شود.
به پسرم بیاموزید که در مدرسه بهتر این است که مردود شود ،اما با تقلب به قبولی نرسد . به پسرم یاد بدهید با ملایم ها ملایم وبا گردن کشان،گردن کش باشد.
به او بگوئید به عقایدش ایمان داشته باشد حتی اگر همه بر خلاف او حرف بزنند.
به پسرم یاد بدهید که همهحرفها را بشنود وسخنی را که به نظرش درست میرسد انتخاب کند.ارزشهای زندگی را به پسرم بیاموزید ،اگر میتوانید به پسرم یاد بدهید که در اوج اندوه تبسم کند و به او بیاموزید که از اشک ریختن خجالت نکشد.
به او بیاموزید که نمیتواند برای فکر و شعورش مبلغی تعیین کند اما قیمت گذاری برای دل بی معنی است . به او بگوئید تسلیم هیاهو نشود واگر خود را بر حق میداند پای سخنش بایستد و با تمام قوا بجنگد.
در کار تدریس با پسرم ملایمت به خرج دهید اما از او یک ناز پرورده نسازید . بگذارید که او شجاع باشد .به او بیاموزید که به مردم اعتقاد داشته باشد.
توقع زیادی است اما ببینید چه میتوانید بکنید .

فهرست مطالب
عنوان
صفحه
تقدیر و تشکر………………….3-6
فصل اول………………………9
مقدمه-تاریخچه…………………10
نوع فعالیت-نوع مالکیت..11
شرح مختصری از فعالیت……………11
چارت سازمانی-تعداد پرسنل……….12
شرح مختصری از محصولات خدماتی شرکت…………..13
آدرس و مکان گارآموزی………..14
سیستم مالی مورد استفاده………………………15
فصل دوم……….16
آشنایی با وظایف حسابداری در شرکت مربوطه………………………17
ثبت کسورات-نحوه تهیه روکش هزینه و صورت ریز هزینه ها…………18
نحوه تهیه سند روکش هزینه………..19
سند جاری روزانه…………………20
ثبت های حقوق و دستمزد……..21
آشنایی با ثبت های پرداخت حقوق…………….22
بایگانی…………………..23
عرضه اجناس کالابرگی……………24
بخش اداری…………25
ثبت فعالیت های مالی ددر دفاتر…………………………..26
فرم دفتر روزنامه……………………27
فرم دفتر کل-معین-دفتر معین هزینه……………………..28
تراز عملیات دفتر کل……..29
ثبت عملیات مالی-بودجه جاری……………………30
دریافت وجه از مرکز بابت اعتبارات…….31
هزینه اداری و جاری………………………….32
هزینه توزیع و فروش-خرید و تدارک کالا……………………….33
هزینه سرمایه ای-انتقالی……….34
تنخواه گردان………..35
بخش اعتبار خرید و تدارک کالا………36
پ.پ خرید و تدارک کالا………37-38
گزارشات روزانه………………39
گزارشات هفتگی………………………40
گزارشات ماهیانه………………………41
فصل سوم………………………42
انتقاذ و پیشنهاد……………………..43-44
ضمائم و پیوستها…………………..45
پیوست -1………………………..46
پیوست-2…………………………47
پیوست-3……………………….48
پیوست-4………………………49

فصل اول:

آشنایی بامحیط کارآموزی

مقدمه
طبق قانون اساسی کشور وظایف تامین گندم و آرد وکالاهای اساسی از جمله قند وشکر وبرنج مورد نیاز عموم مردم به شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران محول گردیده است. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز دولت مکلف به انجام وظایف ومسئولیتهای مهم اقتصادی،اجتماعی ،فرهنگی وسیاسی است .دولت برای اداره امورکشور اقدام به تشکیل سازمانهای دولتی می نماید از طریق تشکیل سازمانهای دولتی تمام یا قسمتی از وظایف ومسئولیتهای فوق را انجام می دهد مثلا شرکت غله دولتی مادر تخصصی بازرگانی ایران متولی امر تامین گندم مورد نیاز مردم بوده ودر این خصوص از هیچگونه تلاشی فروگذار نمی باشد.

تاریخچه شرکت غله وخدمات بازرگانی شعبه قوچان
شرکت غله وخدمات بازرگانی شعبه قوچان که یکی از شاخه ها وزیر مجموعه های وزارت صنعت ومعدن، وتجارت می باشد که قبلاً تحت عنوان اداره غله وسیلو شناخته می شد در سال1354 توسط اتحاد جماهیر شوروی سابق ساخته شده است.شرکت غله وخدمات بازرگانی شعبه قوچان زیرمجموعه شرکت غله وخدمات بازرگانی منطقه(5) خراسان بوده که خود شرکت غله وخدمات بازرگانی منطقه(5) هم زیرمجموع شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران می باشد.

اهداف شرکت:
شرکت غله و خدمات بازرگانی متولی امر خرید گندم کشاورزان در فصل خرید و همچنین گندمهای وارداتی از بنادر بوده که در مرحله بعد از خرید گندم و ذخیره سازی جهت تبدیل به آرد به کارخانجات آرد شهرستان قوچان و درگز ارسال تا جهت مصارف صنفی و صنعتی و… عملیات تبدیل گندم به آرد صورت پذیرد. و همچنین تحویل کالاهای اساسی از جمله قند و شکر و برنج به عاملین توزیع در تعاونی های روستایی و عشایری و سازمان تعاون روستایی می باشد.

نوع فعالیت:
بازرگانی-خدماتی فعایت این شرکت عبارت است از: خرید گندم از کشاورزان و دپو کردن کردن گندم ها در سیلو و سپس واگذاری گندمها به کارخانجات برای تهیه آرد و سهمیه بندی آرد. واگذاری آرد به خبازی ها-کارخانجات ماکارونی و…بنابر سهمیه اعلام شده هر کارخانه. خرید قند و شکر و برنج و واگذاری آن بر اساس سهمیه اعلام شده به عوامل فروش.

نوع مالکیت:
مالکیت این شرکت دولتی می باشد و در طبقه فعالیت های شبه انتفاعی دولت قرار میگیرد. بنابر اساس مصوبه جدید دولت مبنی بر خصوصی سازی شرکت ها و سازمانهای دولتی مراحل اولیه واگذاری این شرکت به بخش خصوصی و در دست اجرا می باشد که تا کنون صورت نگرفته است.

شرح مختصری از محصولات خدماتی-بازرگانی:
محصول گندم تنها محصول زراعی سال آبی بوده که توسط کشاورزان پس از برداشت آن به شرکت غله و خدمات بازرگانی شعبه قوچان تحویل می نمایند. که قبل از ورود گندم به سیلو ابتدا توسط آزمایشگاه نمونه برداری شده و سپس در آزمایشگاه مورد آزمایش قرار می گیرد اگر مطابق استانداردهای تعریف شده شرکت باشد ابتدا در باسکول توزین شده سپس به قسمت سیلو جهت تخلیه محموله هدایت می شود. علاوه بر گندم کالاهای اساسی دیگری از جمله: قند و شکر و برنج نیز در انبارهای این شعبه موجود می باشد که قبلا پس از اعلام کوپن های شهری و روستایی به عاملین مربوطه تحویل داده می شد ولی بعد از باطل شدن کوپن ها عملا فعالیتی در خصوص تحویل قند و شکر و برنج انجام نمی پذیرد.
شرکت غله و خدمات بازرگانی شعبه قوچان گندم کشاورزان را در فصل خرید خریداری نموده و بعد از انجام عمل ذخیره سازی و ضدعفونی گندم ها در کندوها و بعد از گذشت زمانی بعد از استراحت گندم جهت مراحل تبدیل گندم به آرد به کارخانجات آرد ارسال می گردد.

1-چارت سازمانی شرکت غله و خدمات بازرگانی شعبه قوچان:

امور مالی

تعداد پرسنل:

تعداد پرسنل شاغل در شرکت غله و خدمات بازرگانی قوچان 30 نفر می باشد. که از این تعداد 5 نفر رسمی- 10 نفر کار معین و 15 نفر شرکتی می باشند.

رئیس شعبه
آقای اسدالله خموشی
مسئول امور مالی
آقای محمد خموش
مسئول امور اداری
آقای مجیدرضا دیمی
مسئول امور بازرگانی
آقای ناصر کارآمد
توزیع و فروش
خانم فروزانفر
امور فنی
آقای محمود مبهوت
دایره باسکول
آقای نصرتی
آزمایشگاه
خانم انوری

آدرس و مکان کارآموزی: ابتدای جاده سنتوروبروی پارک شهید فهمیده.-شرکت غله و خدمات بازرگانی قوچان

شرکت غله و خدمات بازرگانی قوچان

به طرف مشهد

به طرف شیروان

پارک شهید فهمیده

سیستم مالی مورد استفاده:

سیستم مالی مورد استفاده دستی می باشد. سیستم حسابداری شرکت غله و خدمات بازرگانی قوچان که از حسابداری دولتی استفاده می کند به دو بخش سیستم حسابداری مالی و سیستم حسابداری جنسی تقسیم میگردد که کاربران اطلاعاتی از قبیل ثبت اسناد مالی شرکت و ثبت ریز گندم خریداری شده و ثبت ریز رسید های گندم های صادر شده به کارخانجات آردو وام هاو ثبت چکها و … را وارد سیستم حسابداری شرکت می کنند.

پایان فصل اول

فصل دوم:

ارزیابی بخشهای مرتبط با فعالیت کار آموزی

مقدمه

اینجانب در طی دوره کارآموزی در واحد حسابداری شرکت غله و خدمات بازرگانی قوچان مشغول به کار شدم وکارهای انجام شده وآموخته شده را در این فصل بیان می نماییم این فصل رادر دوبخش تنظیم نمودم که در بخش اول مطالب آموخته شده را بیان نمودم ودربخش دوم گزارشات روزانه ،هفتگی وماهانه

1- بخش اول : ارزیابی آموخته های دوران کار آموزی
آشنایی با وظایف حسابداری در شرکت مربوطه
1-تهیه اسناد جاری شرکت پس از بررسی اعتبارات
2-صدور چکهای صادره در دفتر چک و مانده گیری آن
3-ثبت اسناد جاری در دفتر اعتبارات برابر اعتبار تخصیص یافته ذکر از کد مربوطه
4-طبقه بندی نامه های امور مالی در پرونده های مرتبط
5-ثبت و تهیه اسناد (خرید و تدارکات کالا)
6-ثبت اطلاعات حقوقی در نرم افزار حقوق و دستمزد
7-ثبت اسناد در سیستم سفه زنی شرکت(رایانه)
8-تهیه لیست های حقوقی و کسورات
9-تهیه اسناد فروش گندم و آرد
10-تهیه لیست وام رفاه و پس انداز رفاه کارکنان
11-ثبت پس انداز و اقساط وام رفاه در دفاتر شرکت و مانده گیری آن
12-تفکیک اسناد مالی جاری و فروش
13-تهیه اسناد روکش هزینه و صورت ریز هزینه(پیوست 1)
14-ثبت چکهای صادره و تهیه صورت مغایرت بانکی(پیوست 2)
15-مانده گیری اعتبارات و تهیه صورت ریز ماهیانه
در توضیح موارد فوق باید عرض کنم که مورد 6 در تاریخ 25 هر ماه صورت میگیرد، مورد 8 در 28-29 هر ماه، مورد 9 در 30 هر ماه، مورد 10 در 29-30 هر ماه، مورد 11 در 1-2 هر ماه، مورد 12 در 2-3 هر ماه، مورد 13 در 3-4 هر ماه، مورد 14 در 4-5 هر ماه و مورد 15 در 6-7 هر ماه عملیات حسابداری صورت میگیرد.
ثبت بابت کسورات حقوق:
بستانکاران جاری***
بانک-پرداخت جاری***
نحوه تهیه روکش هزینه و صورت ریز هزینه ها:
برای مثال)پرداخت هزینه حق المشاوره به روحانی شرکت ثبت روزنامه:

هزینه حق المشاوره 1000000 ریال
بانک-پرداخت1000000 ریال
صورت ریز هزینه های جاری ماه آبان
ردیف
تاریخ
شماره سند
شرح سند
مبلغ
توضیحات
1
X/8

پرداختی بابت هزینه حق المشاوره
1000000

نحوه تهیه سند روکش هزینه:

سند روکش هزینه
ردیف
عنوان حساب
شرح
بدهکار
بستانکار
1

هزینه حق المشاوره
دریافتی بابت مالیات(3%).
پرداختی بابت مالیات.
موجودی نقد و بانک غله قوچان.
970000

30000

1000000
جمع
1000000
1000000

نحوه تهیه سند جاری روزانه:
سند جاری روزانه

ردیف
کد طلب
شرح سند
تاریخ
معین
کل

بد
بس
بد
بس

هزینه حق المشاوره

بستانکار جاری
(بابت پرداخت حق المشاوره آبان ماه)
بستانکاران جاری
دریافتی بابت 3% مالیات
بانک پرداخت جاری
(پرداختی بابت3% مالیات)
پرداختی در وجه دارائی
پرداختی در وجه مشاور فرهنگی
X/8
1000000

30000

30000

30000

970000
1000000

30000

30000

1000000

جمع

1030000
1030000
1030000
1030000

آشنایی با ثبت های محاسبه حقوق و دستمزد:
مثال)
هزینه حقوق و دستمزد000/565/7
بیمه سهم کارفرما 000/200/1
مالیات حقوق و دستمزد 000/500/1
وام 000/800
مساعده 000/900
بدهی به شرکت تعاونی 000/335
صندوق و اجرا 000/130
حقوق و دستمزد پرداختنی 000/700/2
بابت محاسبه و ثبت لیست حقوق و دستمزد

مثال)حقوق و دستمزد 000/000/2 ریال باشد.
هزینه ی بیمه اجتماعی 000/460
بیمه اجتماعی پرداختنی 000/400
بیمه بیکاری پرداختنی 000/60
بابت محاسبه و ثبت بیمه 3% و 20% پرداختنی

آشنایی با ثبت های پرداختنی حقوق و دستمزد:
حقوق و دستمزد پرداختنی 000/000/2
بانک 000/000/2
بابت پرداخت حقوق و دستمزد کارگران شرکت

بیمه اجتماعی پرداختنی 000/400
بیمه سهم کارمند 000/140
بیمه بیکاری 000/60
بانک 000/800

سیستم اداری سیلو:این بخش شامل ورودی(کنترل)،آزمایشگاه،باسکول،حسابداری، بایگانی و انبارداری می باشد که توسط سیستم عامل DOS به صورت یک شبکه ستاره ای به هم متصل می باشند.این شبکه دارای سرور مرکزی می باشد که با فعال شدن آن کاربرها می توانند از سیستم های خود استفاده کنند.سیستم انتقال داده در ستاره به صورت پخشی می باشد به صورتی که تنها سرور مرکزی به تمام اطلاعات دسترسی دارد و می تواند در تمام بخش های کاری ایجاد تغییر کرده ولی سیستم های متصل به شبکه تنها می توانند همه اطلاعات را مشاهده کرده و فقط در بخش مربوط به حوزه کاری خودشان اطلاعات را وارد کرده و نمی توانند در داده های بخش های دیگر تغییرات ایجاد کنند.

بایگانی:
در این بخش از شرکت هر روزه ریز اطلاعات خرید و صادرات گندم و… توسط پرینتر متصل به سیستم بایگانی بایگانی چاپ شده و بایگانی می شود،در بایگانی به کارهای زیر می پردازند:
1-تهیه سند کرایه های گندم حمل شده به کارخانجات آرد
2-بایگانی رسید های فروش و صادرات شرکت به کارخانجات آرد
3-ثبت هزینه های شرکت در دفتر اعتبارات
4-ثبت چکهای صادره اسناد مالی جاری شرکت در دفاتر صدور چک
5-بایگانی برگ فروشهای اجناس کالابرگی
6-بایگانی اسناد مالی شرکت
7-بایگانی رسید ریز گندم خریداری شده شرکت
8-بایگانی های مربوط به قسمت حسابداری

انبارداری:
یکی از مهمترین مسئولیت های شرکت،انبارداری شرکت می باشد.چون باید مقدار بارگیری،تخلیه،انبارگردانی و… را تعیین کند لذا باید همیشه مقدار ظرفیت سیلو را داشته باشیم که گندم خریداری شده و صادر شده به کارخانجات را در سیستم انبارداری شرکت ثبت می کند.

عرضه اجناس کالابرگی:

سیلوی قوچان دارای دو انبار(سوله)کالابرگی و غیرکالابرگی می باشد که یکی از آن ها اختصاص به برنج دارد و دیگری برای قند و شکر می باشد و در ضمن فروش و صدور حواله،برگ خروج و رسید کالا توسط سیستم اوراکل که به شبکه سراسری استان متصل می باشد ثبت می شود همچنین مجوز معرفی به بانک عاملین فروش نیز توسط همین سیستم از طریق اینترنت به بانک صادرات معرفی می شود و عاملین می توانند پس از معرفی شدن به بانک مربوطه رفته و وجه مشخص شده توسط کارپرداز سیستم اوراکل را به شماره حساب تعیین شده ریخته و فیش آن را به کارپرداز تحویل داده و حواله فروشصادر شده و پس از آن یک برگ از حواله فروش به انباردار داده می شود و جنس کالابرگی توسط پیمانکار اداره به مراکز ارائه دهنده خدمات کالابرگی تحویل داده می شود.

آموزش های فراگرفته شده:
این شرکت دارای دو قسمت فنی و اداری می باشد که در قسمت فنی،مسیر طی شده گندم توسط دستگاه ها برای انبار کردن و یا صادرات به کارخانجات می باشد و در قسمت اداری مربوط به ثبت و بایگانی اطلاعات خرید ها و صادرات و امور مالی و اعتباری شرکت انجام می شود.

بخش اداری:
بخش اداری شامل قسمت های ورودی(کنترل)،آزمایشگاه،باسکول،بازرگانی، حسابداری،بایگانی و انبارداری می باشد که با توجه به توضیحاتی که قبلا ذکر شد توسط سیستم عامل DOS یک شبکه ایجاد کرده اند، در ماه دوم کارآموزی در قسمت اداری شرکت بودم که به آموزش کار با سیستم نرم افزاری این شبکه در بخش های مختلف و فعالیت های روزانه ای شرکت پرداختم که بعضی از این فعالیت ها عبارتند از:
1-آموزش و یادگیری ثبت اسناد مالی در سیستم حسابداری شرکت
2-آموزش کار با سیستم اوراکل
3-ثبت رسید های گندم در سیستم انبارداری
4-ثبت چکهای صادره ی حساب جاری شرکت در دفتر
5-ثبت فروش و صادرات شرکت از طریق کارخانجات آرد
6-ثبت اسناد و لیست اجناس کالابرگی شهرستان در سیستم
7-فرستادن اطلاعات فروش گندم از طریق اینترنت به مرکز
8-تهیه سند کرایه های گندم حمل شده به کارخانجات آرد
9-طبقه بندی و ثبت هزینه های انجام شده شرکت در دفتر اعتبارات
10-تفکیک اسناد مالی و جاری شرکت
11-ثبت و بایگانی رسید های گندم های خریداری شده
12-بایگانی مربوط به قسمت انبارداری
13-بایگانی مربوط به قسمت حسابداری و باسکول
14-تهیه صورت ریز گندم خریداری شده داخلی و خارجی

در هر سازمان دولتی واحد های متعددی وجود دارد که یکی از آنها اداره امور مالی یا حسابداری است. برقراری یک سیستم صحیح برای اداره امور مالی و حسابداری کاملا ضرورت دارد و با نبودن آن انجام امور یک موسسه دولتی دچار اختلال و بی نظمی خواهد شد. منظور اصلی از برقراری یک سیستم صحیح فراهم ساختن تهیه و تنظیم اطلاعات مالی مربوط به سازمان است که مورد استفاده مدیر و مسئولان امور قرار گیرد. نکته مورد توجه این است که در حسابداری دولتی علیرغم آنکه ممکن است سازمانی بصورت بازرگانی اداره شوند هذف اصلی از نگهداری حساب تعیین سود یا زیان موسسه نیست بلکه هدف انجام خدماتی خاص برای گروهی مشخص یا… اهالی کشور می باشد.بنابراین در حسابداری دولتی علاوه بر رعایت اصول حسابداری رعایت قوانین و مقررات دولتی نیز لازم الاجراست. که این قوانین بر اصول حسابداری مقدم است. در نتیجه وصول وجوه دولتی-پرداخت، هزینه-خریدو فروش اموال،رسیدگی به حساب ها نگهداری وجوه بر اساس قوانین صورت می گیرد. در این پروزه با تعاریف و اصلاحات معمول حسابداری یک دوره عملیات مالی در یک اداره مورد بررسی قرار می گیرد و به هیچ وجه ادعا نمی شود که این طریقه عملیات لامتغییر بوده و قابلیت اصلاح ندارد. زیرا در یک موسسه با تصویب قوانین یا مصوبه های خاص در نظام موجود تغییرات کلی صورت پذیرد.

ثبت فعالیت های مالی در دفاتر:

ثبت ارقام در دفاتر است . در این مرحله تمام وقایع بر اساس تاریخ وقوع در دفتری به نام دفتر کل طبقه بندی می شود. قبل از ثبت در دفتر روزنامه سند حسابداری تنظیم می گردد.در حال حاضر شرکت غله و خدمات بازرگانی سند های حسابداری با سند روکش هزینه(پیوست 3)تلفیق و فرم جدیدی مشتمل بر دو هدف تهیه کرده.
وجود دفتر روزنامه در هر موسسه ضروری است و اینکه فعالیت های مالی بدون استفاده از این دفتر مستقیما در حسابهای دفتر کل ثبت می شود به هیچ وجه صحیح نمی باشد. دفتر روزنامه انواع مختلفی دارد و استفاده هر یک از انواع آن بسته به حجم فعالیت های مالی هر موسسه دارد.
فرم دفتر روزنامه:
وزارت بازرگانی
شرکت بازرگانی دولتی ایران
تاریخ: دفتر روزنامه شماره صفحه
ردیف
تاریخ
شرح
شماره کل
دفاتر معین
دفاتر کل

بد
بس
بد
بس

جمع

فرم دفتر کل:

ردیف
تاریخ
شماره سند
شرح
بد
بس
مانده

بد
بس

ستون مانده بدهکار و مانده بستانکار تقسیم می شود و نتیجه عملیات در آن نشان داده می شود.

دفتر معین:
دفتر معین دفتری است که کلیه فعالیت های شرکت جز به جز در آن ثبت می شود به عبارت دیگراین دفتر نشان دهنده اجزا حسابهای اصلی در دفتر کل است. دفاتر معین به دو نوع معمولی و دفتر معین هزینه تقسیم می شود.

دفتر معین هزینه:
در حال حاضر هزینه های شرکت تحت عناوین زیر انجام می شود:
عنوان حساب
کد حساب
شرح
1-هزینه خرید و تدارک کالا
20200

در یک صرفصل
2-هزینه توزیع و فروش
30100-30900
در 9 سرفصل
3-هزینه اداری و جاری

40100الی41500
سیزده سرفصل
4-هزینه های سرمایه ای
در مورد هزینه های سرمایه ای کد استفاده نمی شود.
در 6 سرفصل
تحت عناوین توسعه و تکمیل ساختمان_تاسیسات و ماشین آلات-لوازم وابزار فنی.

تراز عملیات دفتر کل:
آخر هر ماه جدولی از مانده حسابها در دفتر کل تهیه می شود که به ترازآزمایشی یا خلاصه عملیات مالی موسوم است.
فواید ترازعملیاتی دفترکل:تراز عملیاتی دفتر کل نقش موثری در کشف اشتباهات ناشی از ثبت فعالیت در دفاتر و اصلاح آن اشتباهات و نتیجتا در حصول اطمینان از احراز مراتب زیر می باشد:
الف)ارقام بدهکار و بستانکار هر حساب در جای خود ثبت شده است.
ب)از هر حساب به نحو صحیح مانده گیری شده است.
ج) جمع ستون های بدهکار و بستانکار تراز عملیات دفتر کل صحیح بوده و اشتباهی در آن رخ نداده است.

ثبت عملیات مالی در دفاتر:
اصل تفکیک گروه حسابهای مستقل:
در حسابداری دولتی و کلیه موسسات و شرکتهایی که از بودجه عمومی دولت استفاده می نمایند وجوهی از مبالغ مختلف مورد استفاده قرار میگیرد مانند وجوه عمومی،وجوه بازنشستگی،وجوه سپرده، وجوه طرحهای عمرانی،وجوه درآمدهای اختصاصی، وجوه درآمد خانه های سازمانی الزاما باید حساب دریافت و پرداخت هر وجه مستقل نگهداری و از تداخل سرفصل های حساب مربوط به هر وجه در یکدیگر جدا جلوگیری بعمل آید.
عملیات مالی سازمانی در پنج بخش مستقل از یکدیگر مورد توجه قرار می گیرد.

بخش اول-بودجه جاری:
در این بخش نحوه ثبت فعالیت ها و نقل و انتقالات مالی که از محل وجوه عمومی انجام می پذیرد مورد بحث قرار می گیرد.
سازمان غله و خدمات بازرگانی کشور همه ساله از محل ردیف261000 بودجه کل کشور مبلغی به عنوان کمک برای انجام هزینه های جاری خود دریافت می دارد که به صورت بودجه های تصویبی به ادارات کل ابلاغ و اعتبارات این بخش جداگانه در دفتر اعتبارات ثبت می گردد.
دفتر اعتبارات: که در آن اعتبارات ابلاغی سالیانه ثبت و هزینه های انجام شده طبقه بندی شده در طبقات فوق از این اعتبارات کسر و ماهیانه مانده گیری و هر شش ماه یک بار فرم ترمیم اعتباراتی(پیوست4) که نیاز به افزوده شدت اعتبار ابلاغی دارند تهیه و به مرکز جهت صدور دستورات لازم برای افزایش اعتبار ارسال می گردد. که دفتر آن مطابق دفتر معین است.

1)دریافت وجه از مرکز بابت اعتبارات جاری:
تاکنون روال به این بوده که هر ساله12/x بودجه جاری هر اداره کل به صورت جداگانه مستمر و غیر مستمر در آغاز سال به عنوان تنخواه گردان به ادارات حواله می گردد و تا زمانی که اسناد و مدارک پرداخت جهت رسیدگی به مرک ارسال نشود پرداخت دیگری از مرکز انجام نخواهد پذیرفت.
مثال)دریافت مبلغ 000/000/150 ریال از مرکز بابت اعتبارات
بانک پرداخت جاری 000/000/150
دریافتی از مرکز-جاری 000/000/150

برای هر گونه پرداخت از محل وجوه دریافتی از مرکز مراحل زیر باید انجام شود:
1-تشخیص:عبارت است از تعیین و انتخاب کالا و خدمات
2-تامین اعتبار:اختصاص دادن تمام یا قسمتی از اعتبار مصوب برای هزینه
3-تعهد:عبارت است از ایجاد دین بر ذمه دولت
4-تسجیل
5-حواله اجاره ای
هزینه:عبارت است از پرداخت هایی است که بطور قطعی به ذینفع در قبال تعهد رعایت قوانین و مقررات مربوطه به صورت انواع هزینه ها در سازمان غله بشرح زیر است:

الف)هزینه های اداری و جاری:به سیزده سرفصل تقسیم می شود.
1-دستمزد و مزایای کارکنان 40100
2-حقوق و مزایای و سایر پرداختهای پرسنل اداری 40200
3-اجاره بهای محل 40300
4-پست و تلگراف و تلفن 40400
5-لوازم و مصرف شدنی اداری 40500
6-آب وبرق-سوخت 40600
7-کارمزد بانکی 40700
8-تعمیرات و نگهداری اداری 41000
9-خدمات قراردادی بیمه 41100
10-جشن و پذیرایی 41200
11-حمل و نقل وسائط نقلیه 41300
12-حقوق وظیفه و مستمری 41400
13-سایر هزینه های اداری 41500
هزینه اداری و جاری***
بانک پرداخت-جاری***
ثبت بابت هزینه های اداری و جاری

ب)هزینه های خرید وتدارک کالا:
هزینه های بهره برداری شامل پرداختی به کارکنان و کارگران بخش بهره برداری:

1-دستمزد و مزایای کارگران 20400
2-حقوق و مزایای کارمندان بخش بهره برداری 20500
3-حقوق و مزایای کارشناسان خارجی 20600
4-خدمات قراردادی 20700
5-استهلاک 20800
6-اجاره محل 20900
7-لوازم یدکی و ابزاری جزئی 21000
8-سوخت ماشین آلات 21100
9-آب برق-سوخت 21200
10-تعمیرات و نگهداری ماشین آلات 21300
هزینه های تولید(خرید وتدارک کالا)***
بانک پرداخت(خرید و تدارک کالا)***
ثبت بابت هزینه های خرید و تدارک کالا
ج)هزینه توزیع و فروش:
در این بخش هزینه هایی که برای امر توزیع کالا ضروری است انجام می شود. هزینه های توزیع و فروش از کد 30100 شروع و به 30900 ختم می شود.
هزینه توزیع و فروش***
بانک پرداخت***
ثبت بابت هزینه توزیع و فروش
د)هزینه های سرمایه ای:
1-ساختمان تاسیسات
2-ماشین آلات
3-وسائط نقلیه
4-اثاثیه و لوازم اداری
5-طرح های عمرانی
6-دستگاه های آزمایشی
هزینه های سرمایه ای***
بانک پرداخت-جاری***
ثبت بابت هزینه های سرمایه ای

ه)هزینه های انتقالی و ردیف های حاصل بودجه ای:
گاهی ممکن است در ضمن سال مالی تعهداتی در سازمان به وجود آید که به مرحله پرداخت در آن سال نرسیده باشد و ضمن اینکه در سال مورد نظر دارای اعتبار بوده و تامین اعتبار قبلی نشده باشد و به علت عدم پرداخت به خزانه منتقل شده باشد.
هزینه های انتقالی-ردیف های خاص بودجه***
بانک پرداخت-جاری***
و)دیون:
در پاره ای از موارد ممکن است تعهدی در تاریخ مشخص خود انجام شده باشد و به مرحله پرداخت در آن سال نرسیده باشد و به مرحله صدور حواله نرسیده باشد و اکنون پس از گذشت سال مالی مربوط که به مرحله پرداخت می رسد از محلی در بودجه بنام(دیون سنواتی)تامین و پرداخت می شود.
دیون سنواتی***
بانک پرداخت-جاری***
تنخواه گردان پرداخت جاری:
عبارت است از پرداختی که از محل تنخواه گردان حسابداری از طرف ذیحساب تائید و یا رئیس موسسه یا مقامات مجاز برای انجام برخی از هزینه ها در اختیار واحد های ماموریتی قرار می گیرد.
تنخواه گردان پرداخت-جاری***
بانک پرداخت-جاری***

پیش پرداخت سال جاری:
عبارت است از پرداختی که از محل اعتبارات مربوط بر اساس احکام و قرارداد ها طبق مقررات پیش از انجام تعهد صورت می گیرد.
پیش پرداخت سال جاری***
بانک پرداخت جاری***
در صورتی که پیش پرداختی در سال جاری تصویه نگردد در آغاز سال جدید به حساب پیش پرداخت های سال قبل ثبت می گردد.
پیش پرداخت سال های قبل***
حساب انتقال آغاز سال***

2-بخش اعتبار خرید وتدارک کالا:
همه ساله بر اساس قراردادهایی که از سازمانی با یکی از بانک های تجاری و بر اساس مصوبه هئیت محترم وزیران منعقد می نماید تسهیلاتی به منظور اجرای برنامه های خرید و تدارک کالا در اختیار سازمان قرار می گیرد هزینه های خرید و تدارک کالا به شرح زیر تقسیم می شود:
پرداخت بهای گندم داخلی 20201
پرداخت بهای گندم خارجی 20202
کرایه حمل-دستمزد آسیابانی 20203
هزینه های ترخیص کالا 20204
حقوق و عوارض گمرکی 20205
هزینه بیمه و کارمزد بانکی 20206
هزینه ذخیره سازی-هزینه سایر 20207
هزینه خرید و تدارک کالا***
بانک پرداخت خرید و تدارک کالا***

در صورتی که کسورات قانونی به این بخش تعلق بگیرد از بستانکاران موقت خرید و تدارک کالا استفاده می شود:

هزینه خرید و تدارک کالا(کل)***
کرایه حمل(جز)***
بانک پرداخت خریدو تدارک کالا(کل)***
بستانکاران موقت خریدو تدارک کالا(کل)***
مالیات(جز)***
بیمه(جز)***

پس از آنکه کسورات قانونی به حسابهای ذیربط واریز می گردد ثبت زیر انجام خواهد شد:

بستانکاران موقت خرید و تدارک کالا(کل)***
مالیات(جز)***
بیمه(جز)***
بانک-پرداخت خرید وتدارک کالا***

پیش پرداخت خرید و تدارک کالا:
با توجه به اینکه این بخش تا پایان سال مالی باید تسویه گردد.و اگر این وجه از استان جهت انجام عملیات به شهرستان حواله گردد یا توسط مامورین تدارکاتی پرداخت صورت گیرد. ثبت زیر زده می شود:

تنخواه گردان پرداخت خرید و تدارک کالا***
بانک-پرداخت خرید و تدارک کالا***

با توجه به ارتباط فروش گندم و استحصالات آن با بخش خرید و تدارک کالا پس از واریز وجه به حساب درآمد غیره کل برداشت اداره کل بابت فروش آرد یا گندم فضولات گونی و غیره و ارائه اعلامیه مربوط نسبت ریز در دفاتر استان انجام می گیرد.
بانک-دریافت درآمد ***
(درآمد وصولی)درآمد فروش ***

در صورتی که درآمد متفرقه هایی همانند فروش،چوپ، محصولات در داخل محوطه و… حاصل شود وجه آن نیز به حساب بانک درآمد غیر قابل پرداخت انجام می شود.
بانک-دریافت درآمد***
(درآمد وصولی)درآمد متفرقه***

بخش دوم : گزارشات کار آموزی
در این بخش ابتدا گزارشات روزانه را به مدت15 روز شرح دادم وسپس هفتگی وماهانه
1-2) گزارشهای کار آموزی روزانه
تاریخ
شرح عملیات
6/12/91
در روز اول با محیط شرکت آشنا شدم
7/12/91
آشنایی با انواع فرم ها و دفاتر حسابداری
8/12/91
آشنایی با انواع حساب ها در شرکت بازرگانی و کدینک آنها
09/12/91
بایگانی اسناد مالی شرکت
10/12/91
بایگانی های مربوط به قسمت حسابداری
11/12/91
آشنایی با فواید حسابداری در موسسات و شرکت های دولتی
12/12/91
آشنایی با ثبت برخی از عملیات حسابداری در روزهای خاص
13/12/91
آشنایی با نحوه ثبت کسورات در سیستم حقوق و دستمزد
14/01/92
آشنایی با نحوه تهیه سند روکش هزینه و صورت ریز ماهیانه
17/01/92
آشنایی با نحوه تهیه سند جاری روزانه
15/01/92
آشنایی با نحوه ثبت های حقوق و دستمزد
16/01/92
آشنایی با نحوه تفکیک اسناد مالی جاری و خزید و تدارک کالا
20/02/92
آشنایی با طبقه بندی نامه های امور مالی در پرونده های مرتبط
18/02/92
آشنایی با نحوه تهیه اسناد فروش گندم و آرد
19/02/92
آشنایی با تهیه لسشت وام رفاه و پس انداز رفاه کارکنان

2-2) گزارش کار آموزی به صورت هفتگی
هفته
تاریخ
شرح
اول
27/11/93الی 4/12/93
در هفته اول بیشتر بانحوه فعالیت شرکت و ثبت فعالیت های مالی دفاتر آشنا شدم
دوم
4/12/93 الی 11/12/93
دراین هفته بایگانی اسناد مالی و حسابداری را فرا گرفتم
سوم
11/12/93 الی 18/12/93
در این هفته با چگونگی تهیه تراز عملیات دفتر کل آشنا شدم
چهارم
18/12/93 الی 25/12/93
در این هفته نحوه دریافت و ثبت حساب تنخواه گردان را فرا گرفتم
پنجم
20/01/94 الی 27/01/94
در این هفته با نحوه دریافت اعتبارات از مرکز و ثبت های مربوط به آن آشنا شدم
ششم
27/01/94 الی 03/02/94
در این هفته با انواع هزینه ها در شرکت غله و خدمات بازرگانی آشنا شدم
هفتم
03/02/94 الی 10/02/94
در این هفته با نحوه تخصیص اعتبارات بابت خرید و تدارک کالا آشنا شدم
هشتم
10/02/94 الی17/02/94
با نحوه مانده گیری اعتبارات و تهیه صورت ریز ماهیانه آشنا شدم

3-2)گزارشات کار آموزی بصورت ماهانه
ماه
شرح عملیات
اسفند
06/12/91الی28/12/91
در ابتدا که دوره کارآموزی شروع شد با محیط شرکت و کارکنان بخش مالی و حسابداری آشنا شدم و عمده فعالیتم ثبت فعالیت های مالی در دفاتر شرکت و نیز بایگانی اسناد مالی مربوطه بود و با نحوه مانده گیری اعتبارات در پایان سال آشنا شدم همچنین با ثبت های حقوق و دسمزد مسلط شدم.

فروردین -اردیبهشت
17/01/92الی28/02/92
در ماه دوم کارآموزی با نحوه ثبت اعتبارات دریافتی از مرکز آشنا شدم همچنین چگونگی ثبت انوع حساب های هزینه در دفاتر مربوطه مسلط شدم .

فصل سوم:

آزمون
آموخته ها ، نتیجه و پیشنهاد

انتقادوپیشنهاد:
انتقاد: در سیستم های دولتی کلیه قوانین و مقررات موجود می باشد ولی سیستم های مذکور به صورت سلیقه ای عمل مینمایند لذا باعث ایجاد سردرگمی برای واحدها و همچنین این عمل باعث می شود که کارهای مربوطه آنچنان که باید انجام نمیگیرد.
پیشنهاد:با توجه به وجود مشکلات احتمالی که در سیستمهای دولتی امکان بروز دارد لذا حسابداری نقدی به حسابداری تعهدی تعدیل شده تبدیل گردد بهتر است.چرا؟ چون کلیه درآمدها و واریزیهای سیستم دولتی در حسابداری تعهدی به صورت کامل ثبت می شود و از لحاذ عملکرد و نتیجه عملیات مقرون به صرفه و شناسایی آنها بهتر خواهد بود.

طی 360 ساعتی که من کاراموز شرکت غله و خدمات بازرگانی قوچان بودم بسیاری از مطالب حسابداری که در محیط تئوری یادگرفته ام را با محیط عملی تبدیل واز ادغام هردوی آنها این گزارش را تکمیل کردم.
دوران کار آموزی دوره خوبی است که در آن دانشجویان پس از فرا گیری دروس تئوری کاربرد آنها رادر محیط های مختلف اداری دولتی وصنعتی تجربه می کنند .
درست است آنچه که ما حسابداری را در تئوری یاد گرفتیم با عمل تفاوت دارد ولی تجربه خوبی برای علاقه مند شدن دانشجویان به کار حسابداری در بیرون از محیط درسی و ورود به سطوح بالاتر است .
در دوره کاراموزی ثبتهای خیلی جالبی برا من اتفاق افتاد که با انچه که در کتابهای دولتی خواندم فرق دارد.
مثلا ثبتی که ما در حسابداری دولتی در حالت درخواست وجه یاد گرفتیم به صورت زیر بوده است

در خواست وجه**
منابع مالی قابل دریافت**
ولی در شرکت غله ثبتی که استفاده میشود به صورت زیر است:
بانک**
حساب در یافتی از مرکز**

ولی تجربه خوبی بدست آوردم که در آینده شاید به درد من بخورد وبه همه دانشجویان که از کاراموزی فراری و فقط به فکر حضور زدن هستن توصیه میکنم که علاوه بر 240 ساعت ساعتهای بیشتری را صرف ان کنند.
ایجاد کلاسهایی در مورد نرم افزارهای حسابداری به دانشجویان کمک خواهد کرد تا تا خیلی خوب حسابداری را یاد و در بیرون هیچ مشکلی از بابت کار با سیستم حسابداری نداشته باشند.
از تمامی کسانی که الگو و اساتید ما هستند و این مطلب را می خوانند خواهش و تقاضا دارم که برای آموزش نرم افزارهای حسابداری کلاسهایی را برای دانشجویان فراهم کنند.
من در این مدت کاراموزی تجربه کردم که یاد گیری نرم افزار حسابداری برای یک دانشجوی حسابداری الزامی است.

پیوست-1

پیوست -2

پیوست-3

پیوست-4

گزارش کارآموزی شرکت غله و خدمات بازرگانی قوچان

39


تعداد صفحات : 47 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود