تارا فایل

گزارش کارآموزی شرکت تولیدی نرم افزار قاصدک مراغه




(شرکت تولیدی نرم افزار قاصدک مراغه)

ارائه خدمات هاستینگ و میزبانی سرور

تقدیر و تشکر :

بی شک در موفقیت هر انسانی عوامل بسیاری نقش دارند، یکی از مهترین عوامل اساتید و همراهانی هستند که انسان را در راه رسیدن به یک هدف یاری می نمایند ، خواستم از طریق این صفحه تشکری داشته باشم از تمامی اساتید دوره دانشگاه و تشکری ویژه از استاد راهنمای عزیز جناب آقای مهندس مشهدعلیزاده که در هر زمان که از ایشان سوال و یاری طلبیدم با آغوش باز و رویی گشاده به آن پاسخ دادند .
همچنین از تک تک دوستانی که مرا در مرحله به مرحله ورود به دنیا و مفاهیم وب یاری نمودند قدردانی نمایم.
شاید با گفتن نام افراد ترس این باشد که نامی از قلم بیفتد اما وظیفه خود می دانم از جناب مهندس مشهدعلیزاده ، خانم مهندس طاهری ، آقای یزدانی و سایر دوستان که در مدت دوره کارآموزی و بعد از آن به ایشان زحمتهای فراوان داده ام تشکرکنم.
از دانشگاه هم که محیطی فراهم آورد تا ما چنین تجربه ای را در بیرون و بدور از استرس و فشار های طبیعی یک محیط کاری داشته باشم متشکرم ، امید دارم دانشجوهای دیگر نیز بتوانند دوره کارآموزی را به تجربه چیزی بپردازند که بعد از آن زمینه ای جهت ورود به بازار کار وتجارت باشد.

فهرست مطالب

عنوان شماره

مقدمه ………………………………………………………………………………………………………………………………………… 5
بخش اول (معرفی شرکت)
درباره شرکت قاصدک ……………………………………………………………………………………………………………….. 7
معرفی بخشها و فعالیتهای مختلف شرکت ……………………………………………………………………………….. 8

بخش دوم (فضای اینترنتی HOST )
مقدمه ………………………………………………………………………………………………………………………………………. 12
معرفی و مقایسه هاست لینوکس و ویندوز ………………………………………………………………………………. 13
کار با هاست لینوکس ………………………………………………………………………………………………………………. 15
وضعیت و رتبه بندی هاستینگ در ایران………………………………………………………………………………….. 18
نتیجه گیری و خلاصه فصل …………………………………………………………………………………………………….. 19

بخش سوم (مرکز داده ها Data Center)
تاریخچه Data Center ………………………………………………………………………………………………………….. 21
تعاریف دیتا سنتر …………………………………………………………………………………………………………………… 22
چگونگی استفاده از دیتا سنتر ………………………………………………………………………………………………… 23
ارتباط با دیتا سنتر…………………………………………………………………………………………………………………… 25
تجهیزات دیتا سنتر…………………………………………………………………………………………………………………… 26
ویژگیهای اصلی دیتا سنتر ………………………………………………………………………………………………………. 29
نحوه در اختیار گرفتن یک سرور وب………………………………………………………………………………………. 30
معیارهای نرم افزاری یک دیتا سنتر………………………………………………………………………………………… 32
پیش نیازمندیهای یک دیتا سنتر …………………………………………………………………………………………… 32

بخش چهارم (نظرات و پیشنهادات)
نظرات ……………………………………………………………………………………………………………………………………….. 35
پیشنهادات ………………………………………………………………………………………………………………………………… 36

مقدمه

بی شک دوره کارآموزی زمانی مناسب برای طرح عملی انچه در دوره دانشگاه یاد گرفته ایم است، اما من در این دوره علاوه بر پیاده سازی عملی آنچه در دانشگاه در مورد پایگاه داده، تجزیه و تحلیل و برنامه نویسی تحت وب یاد گرفته بودیم ، نکاتی جدید و بسیار جذاب در مورد سرورها و نحوه ثبت دامنه وهاست یاد گرفتم.
بر آنیم به امید خدا هر انچه را آموختیم برای استفاده سایر دانشجویان بر روی کاغذ بیاوریم تا شاید راهی باشد برای انان که می خواهند پای بر این عرصه بگذارند.
در بخش اول به معرفی شرکت و بخشهای مختلف آن پرداخته ایم.
در بخش دوم نگاهی کلی به مفهوم دامنه و هاست خواهیم داشت و اینکه هاستها از چه طریقی و به چه نحوی فضا را در اختیار ما قرار می دهند.
در بخش سوم به دیتا سنتر ها (Data Center) یا مراکزی که فضا را در اینترنت فراهم می کنند، نحوه عملکرد، ساختار و … آنها می پردازیم
در فصل آخر نیز پیشنهادات و نظرات خود را در مورد شرکت، عملکرد و دوره کارآموزی بیان خواهم نمود.
امید که مورد توجه دانشجویان و استاد گرامی قرار گیرد.

بخش اول

درباره شرکت قاصدک

درباره شرکت قاصدک
شرکت تعاونی تولید نرم افزار قاصدک مراغه با شماره ثبت 145/24 در بهمن ماه سال 1384 ثبت و به عرصه آی تی وارد گردید و فعالیت خود را در زمینه های مختلف کامپیوتری اعم از :
* ثبت و فروش هاست (فضا) و دامنه (نام سایت)
* طراحی وب سایت و فروشگاههای پیشرفته اینترنتی
* برنامه نویسی و تولید نرم افزار
* گرافیک و تبلیغات اینترنتی
* نصب و راه اندازی شبکه های کامپیوتری
* نصب و راه اندازی سیستمهای امنیتی و حفاظتی
آغاز نمود و خدمات متنوعی را به کاربران خود عرضه داشت.
این شرکت در شهریور ماه سال 1386 با اخذ مجوز رسمی از شرکت صبانت (یکی از قدرتمندترین مراکز هاستینگ ایران) خدمات فروش هاست و دامین را نیز به مجموعه خدمات خود افزود.
در اسفند ماه سال 1388 شرکت با افزودن بخش سیستمهای امنیتی و حفاظتی مانند نصب ورا ه اندازی دوربین های مداربسته معمولی و تحت شبکه و گیتهای ضد سرقت به مجموعه فعالیتهای خود ، وارد این بخش حساس از بازار کار وتجارت شد.
متخصصین وبرنامه نویسانی که در این شرکت گردهم آمده اند از سال 1384 تاکنون خدمات بسیاری را در سطح منطقه و شهرستان مراغه در فضای مجازی عرضه داشته اند که از آن جمله می توان به راه اندازی اولین فروشگاه اینترنتی مراغه در سال 1389 و را ه اندازی بیش از 20 وب سایت رسمی اشاره نمود که هم اینک تحت پشتیبانی شرکت قاصدک مراغه فعالیت می کنند.
در صفحه بعد قصد داریم به شرح کوتاهی از هر کدام از فعالیتهای شرکت بپردازیم.

ثبت و فروش هاست (فضا) و دامنه (نام سایت)
شرکت قاصدک مراغه به عنوان نماینده رسمی شرکت صبانت ایران (با نام تجاری نت گستر) ، هاست (فضای سایت) و دومین (نام سایت) را بدون واسطه و در سرورهای با امنیت بسیار بالا، پر سرعت و قدرتمند ثبت نماید.
سرورهایی که این شرکت فضای اینترنتی را بر روی آنها ثبت می کند در دیتاسنتر ایرانی بوده و از لحاظ امنیت و اعتماد در درصد بالایی قرار دارند.

ثبت هاست (فضای سایت):
همانطور که اشاره شد قاصدک فضای خود را از یک دیتا سنتر ایرانی تامین می کند که علاوه بر داشتن کیفیت بالا دارای درصد امنیت بالایی نیز می باشد. سرورهای هاستینگ که دارای تمامی امکانات یک سرور تراز اول هستند در دو گروه هاست لینوکس، و ویندوز ارائه می شوند.
ثبت دامنه (نام سایت) :
شرکت قاصدک مراغه سرویسهای ثبت دامنه خود را با همکاری شرکت OnlineNic و DirectI در زیر نظر ICANN ارائه می دهد.
این شرکت می تواند انواع دامنه های بین المللی اینترنتی را مانندcom , Net , Org , Name , Info , Co ، انواع دامنه های داخلی را مانند ir , co.ir, ac.ir ، بدون واسطه ثبت نماید.
طراحی وب سایت و فروشگاههای پیشرفته اینترنتی
همانطور که مستحضرید، در عصر ارتباطات، درخواست و رقابت برای حضور در شبکه جهان گستر اینترنت بطور فزاینده ای هر روزه افزایش می یابد. امروزه با گسترش فراوان اینترنت (با هزینه بسیار اندک ) داشتن یک وب سایت برای اهداف مختلف یک ضرورت و باید انکار نشدنی است .با این توضیح شما نیز با داشتن یک وب سایت به نام خودتان می توانید عضوی از دنیای مجازی حاضر بوده و علاوه بر انتشار افکار و فرهنگتان ، تجارت محلی خود را از کوچه و شهر خودتان به تجارت جهانی مبدل سازید.
در عین حال یکی از مهمترین عوامل در جذب بیننده و افزایش کاربران سایت نحوه طراحی آن است، هرچه در این زمینه دقت و ذوق بیشتری صورت پذیرد و سایت مورد نظر ماهرانه و جذاب تر طراحی شود، نتیجه بهتری خواهد داشت. استفاده از تصاویر زیبا و درخور سایت، ترکیب رنگ متناسب، استفاده از انیمیشن و کلیپ ها و در عین حال کم حجم بودن سایت و لود سریع آن همگی از عواملی هستند که باعث می شود سایت به عنوان یک سایت نمونه و متمایز شناخته شود.این شرکت در سایتهای طراحی شده خود برنامه نویسی چند لایه با بانک های اطلاعاتی قوی، گرافیک و طراحی جذاب و استاندارهای جهانی وب (SEO) را جهت ایجاد امکان توسعه سایت در آینده، جذابیت و کاربر پسند بودن، بالا بودن رنج سایت، نمایش در نتایج موتورهای جستجو و لود (بالا آمدن) سریع وب سایت اجرا می کند.

برنامه نویسی و تولید نرم افزار
شرکت قاصدک مراغه برنامه های نرم افزار ی خود را با استفاده از تکنولوژی روز دنیا .Net و با تکیه بر بانک اطلاعاتی قوی SQL انجام میدهد.
از دیگر مزایای برنامه های نوشته شده توسط این شرکت می توان به تحت شبکه بودن آنها بدون محدودیت تعداد کاربران اشاره نمود ، همچنین شرکت همواره و همگام با عرضه نسخه های جدید نرم افزاری ، برنامه های خود را با به روز ترین نسخه های ارائه می دهد ، به عنوان مثال هم اینک برنامه های نوشته شده با زبان برنامه نویسی Net 2008 و با نک اطلاعاتی SQL 2008 برنامه نویسی و اجرا می گردد.
از جمله برنامه های نوشته شده توسط شرکت ، می توان به برنامه مدیریتی قوی جهت مراکز آموزشی اشاره نمود.
گرافیک و تبلیغات اینترنتی
طراحی و گرافیک :

جمعی از فارغ التحصیلان رشته گرافیک و طراحی در کنار دانش و هنر طراحی با تجربه بالا در زمینه استفاده از رنگها و بهره گیری از آنها جهت ایجاد طراحهای جذاب و سازگار با دستگاههای چاپ در این شرکت گرد هم امده اند تا خالق طراحهای جذاب و غیر کلیشه ای باشند، طراحان شرکت طراحهای خود را در قالب ست کامل اداری جهت کارخانجات و مراکز دولتی و قالبهای گرافیکی تحت وب ارائه می دهند.

تبلیغات حرفه ای :
تبلیغات حرفه ایی را می توان در شرکت قاصدک به دو گروه تقسیم کرد.
تبلیغات در اینترنت مانند تبلیغ در سایت گوگل و دیگر سایتهای اینترنتی توسط شرکت و فروش و عرضه پنلهای پیشرفته ارسال پیام کوتاه (sms panel).
برای توضیح بیشتر می توان اشاره نمود که پنلهای پیام کوتاه قابلیت ارسال پیام را توسط شماره های مخابراتی و از طریق یه صفحه وب دارند در این پنلها نیازی به هیج دستگاه جانبی دیگر نیست و صاحب پنل می تواند در هر زمان با ورود به پنل خود به ارسال پیام کوتاه به فرد خاص، گروهای از افراد و یا مخاطبین خاص خود نماید.

نصب و راه اندازی شبکه های کامپیوتری
شاید شبکه بندی کامپیوترها را بتوان آسانترین و بهترین راه جهت صرفه جویی در هزینه های خرید نرم افزار ها و تجهیزات و امکان گسترش هر مرکزی از لحاظ علمی و محیطی دانست.
شرکت قاصدک با تجربه راه اندازی شبکه های مختلف آماده مشاوره، پشتیبانی و راه اندازی شبکه های پیشرفته کامپیوتری است.
به طور خلاصه می توان خدمات شبکه های کامپیوتری را در شرکت به شرح زیر اعلام نمود:
* راه اندازی شبکه های کامپیوتری مجهز به صورت LAN و WAN
* پشتیبانی ، عیب یابی و رفع نواقص شبکه های کامپیوتری
* مشاوره، تجزیه و تحلیل، پیشنهاد توپولوژی و نفشه سیم کشی شبکه کامپیوتری
نصب و راه اندازی سیستم های امنیتی و حفاظتی
این بخش ، هر چند بخشی نوپا در شرکت است اما بدلیل تقاضا و نیاز بالای جامعه به وجود این سیستم ها با سرعت بالایی در حال پیشرفت است.شرکت قاصدک مراغه به ارائه و نصب دوربین های مداربسته و به دو صورت معمولی و تحت شبکه اقدام می نماید.
در دوربین های معمولی تمامی تصاویر و فیلمهای ضبط شده توسط یک دستگاه ضبط کننده ذخیره و قابل مشاهد است اما در دوربین های تحت شبکه (IP Camera) علاوه بر قابلیت های دوربین های معمولی می توان آنها را از راه دور و از طریق اینترنت یا موبایل کنترل و مشاهده نمود.
بدون شک را ه اندازی دوربین های تحت شبکه نیاز به دانش شبکه جهت اتصال و ست کردن آی پی ها دارد.
شرکت در این زمینه هم نمایندگی رسمی محصولات سامسونگ می باشد.

بخش دوم

فضای اینترنتی Host

مقدمه

بی شک جهت داشتن یک وب سایت فضا و اطلاعات سایت شما باید بر روی یکی از کامپیوترهای میزبان متصل به اینترنت قرار گیرد تا دیگران بتوانند در هر لحظه از شبانه روز به آن دسترسی داشته باشند. در حقیقت میزبان یا Host ، تمام یا بخشی کوچک از فضای یک کامپیوتر همیشه متصل به اینترنت است که به مرورگرها این امکان را می دهد که با تایپ دامنه شما در بخش مرورگر خود ، بتوانند به صفحات وب سایت شما دسترسی پیدا کنند و یا برنامه ای خاص را برای ایجاد آن صفحات اجرا کنند.

فضای Host دارای یک آدرس اینترنتی منحصر بفرد بنام IP ، یک حوزه منحصــر بفرد و یک نام منحصـر بفــرد که کامپیوتر شما را در شبکه می شناساند ، می باشد . بعبارت دیگر ، میزبانی یک سایت عبارتست از فراهم نمودن محلی مناسب بعنوان پایگاه اصلی برای ارسال و دریافت اطلاعات از طریق اینترنت که در اصطلاح فنی به آن Web Hosting میگویند.

در زمینه میزبانی وب همواره 2 سیستم عامل مهم وجود داشته است:

* هاست ویندوز Windows Host
* هاست لینوکس Linux Host

مهمترین سوالی که همواره در این زمینه میشود آن است که کدام سیستم برای سایت ما مناسب است؟ ویندوز یا لینوکس؟ پاسخ با توجه به هدف شما از داشتن وب سایت و برنامه ای که برای آن سایت در نظر دارید متفاوت است.
از لحاظ سخت افزاری این دو نوع هاست تفاوت چندانی نمیکنند تنها تفاوت این دو در سیستم عامل های نصب شده بر روی سرور میباشد

هاست لینوکس (Linux Host)

سرورهای لینوکس دارای سیستم عامل لینوکس و وب سرور آپاچی می باشند این سرورها فقط از زبانهای php و perl به خوبی پشتیبانی میکنند و تمامی برنامه ها این نوع هاست در محیط لینوکس اجرا می شوند این نوع سرورها از بانکهای اطلاعاتیMY SQL پشتیبانی می کنند.
نکته مهم : عده ای تصور میکنند که برای استفاده از سرور لینوکس ، باید بر روی کامپیوتر خود سیستم عامل لینوکس نصب کنند. این فرضیه 100% اشتباه است و کاربران با هر سیستم عاملی میتوانند به سادگی از خدمات سرورهای لینوکس و سایتهایی که بر روی این سیستم عامل قرار دارند استفاده نمایند. در کاربری خدمات این سرورها هیچ مشکلی وجود ندارد و بعضا حتی از کار با ویندوز نیز راحتتر است.

هاست ویندوز (Windows Host)

سرورهای ویندوز دارای سیستم عامل ویندوز سرور میباشند که وب سرور آنها نیز IIS میباشد. سرورهای ویندوز بیشتر برای افرادی که برنامه نویسی ASP یا .NET و یا Cold Fusion میکنند کاربر دارد. این سرورها از بانکهای اطلاعاتی SQL Server ، Access ، ODBC ، پشتیبانی می کنند

مقایسه هاست ویندوز و لینوکس

* اگر شما در سایت خود از برنامه نویسی خاصی استفاده نکرده اید و سایت شما بصورت استاتیک (صفحات HTML ) میباشد پیشنهاد ما سرورهای لینوکس میباشد. سرورهای لینوکس بدلیل ساده بودن کارکردن با آنها (User Friendly ) و همچنین امنیت و قدرت بیشتر نسبت به سرورهای دیگر انتخاب بهتری میباشد.
*
معمولا سرورهای ویندوز قابلیتهای بیشتری دارند و البته از نظر هزینه گرانتر از لینوکس میباشند و زودتر هم هک میشوند . (چون هزینه های لایسنس نرم افزارهاش بیشتر هست. مثلا لایسنس خود ویندوز. ولی در لینوکس اکثر نرم افزارها مجانی هستند. )
* از نظر پایداری سرورهای ویندوز بسیار ضعیف بوده و باید به صورت مداوم ریست شوند. اما سرورهای لینوکس معمولا با ثبات تر (Stable) هستند و از نظر سرعت نیز سرورهای لینوکس سریعتر میباشند.
امروزه اکثر شرکتهای بزرک به دلیل وجود مشکلات بسیار در ویندوز به لینوکس رو آورده اند.
در حالت کلی ، ویندوز از ASP , ASP.NET پشتیبانی میکند و اگر شما نیاز به این دو زبان برنامه نویسی ندارید ، بهتر است که فضای لینوکس خریداری نمایید.
* لینوکس از ابتدا براى محیط هاى شبکه اى و چند کاربره طراحى شده است و همین مسئله باعث رعایت مسائل امنیتى از ابتدا در آن شده است، درحالى که ویندوز اینگونه نبوده و درحال حاضر نیز از نظر امنیتى داراى نقاط ضعف فراوانى است.
* ویندوز یک سیستم عامل اختصاصى است که کد منبع آن سرى نگهداشته شده است و براى همگان در دسترس نیست. شما نمى توانید بفهمید که واقعا در آنسوی سیستم عامل ویندوزتان چه مى گذرد؟ آیا یک برنامه جاسوسى در آن پنهان شده است یانه؟ سیستم عامل ویندوز داراى اشکالات امنیتى بسیارى است که به راحتى هم کشف نمى شوند و هنگامى کشف مى شوند که خسارات جبران ناپذیرى در اثر حمله از طریق آن ضعف هاۡی امنیتى رخ دهد که امثال آنرا شاهد هستیم. مى توان ادعا کرد که تقریبا هیچ ویروسى براى لینوکس وجود ندارد و این درحالى است که سالیانه بیش از ۱۰۰۰ ویروس و کرم مختلف براى سیستم عامل ویندوز ایجاد مى شود. این امر بخاطر عدم گسترده بودن لینوکس نیست (حدود ۷۰ درصد از سایت هاى وب در جهان بر روى سیستم عامل لینوکس و سرویس دهنده وب آپاچى درحال اجرا هستند) بلکه بدلیل وجود حفره هاى امنیتى متعدد ویندوز است.
* لینوکس های سرور، خود در بر دارنده ی MySQL و Postgre SQL هستند، که ابزارهای مدیریت پایگاه های داده ای بسیار قوی ای هستند، و دیگر نیازی به خرید و نصب این ابزار یا وب سرور یا دیگر ابزار سمت سرور را ندارید و به همین جهت ارائه خدمات میزبانی وب بر روی سرورهای لینوکس بسیار مقرون به صرفه، ایمن تر و با سرعت بسیار بالاتری نسبت به ویندوز هستند.

* لینوکس برای محاسبات سنگین با استفاده از تکنیک کلاستر بندی رایانه ها استفاده می شود و بسیاری از ابرکامپیوتر ها در سراسر دنیا از لینوکس بعنوان سیستم عامل استفاده می کنند، و این درحالی است که ویندوز نمی تواند در این حد، از سخت افزار پشتیبانی کند. لینوکس می تواند تا ۱۰۲۴ پردازنده در یک کامپیوتر، را پشتیبانی کند، و ویندوز هیچ گاه به مقداری در آن حدود نخواهد رسید!

کار با هاست لینوکس

اختصاص هاست به یک دامنه
بعد از اینکه نامی برای سایت خود در وب انتخاب و آنرا ثبت کردیم بایستی فضایی به آن اختصاص داده شود فضای مورد نظر بعد از خرید دارای یک (Domain Name Server) DNS خواهد بود که دامین بعد از تنظیم اطلاعات از طریق این DNS متوجه فضای تخصیص یافته به خود خواهد شد. بنابراین زمانی که نام سایتی را در کادر آدرس مرورگر مان وارد می کنیم ( مثلا www.sanjesh.org) از طریق نام DNS ی که در دومین آن ثبت شده به فضای آن هدایت می شویم.

تصویر2-1 : ثبت دامنه و تنظیم DNS آن
ورود به هاست لینوکس
* – آدرس کنترل پانل لینوکس خود را در مرورگر وب وارد نمائید . این آدرس می تواند به یکی از اشکال زیر باشد :
* http://sitename.com/cpanel
* http://sitename.com:2082/
* http://sitename.com :2083

* 2- نام کاربری و کلمه عبور جهت ورود به فضای اینترنتی از شما پرسیده خواهد شد.
* این اطلاعات را شرکت ارائه دهنده فضا به شما خواهد داد.

تصویر2-2 : ورود به فضای هاستینگ

* 3- با ورود صحیح کلمه عبور و رمز وارد فضای اینترنتی خود خواهید شد.
* با ورود به کنترل پنل هاستمان متوجه امکانات آن هاست خواهیم شد، به همین جهت نیز اکثر شرکتهای ارئه دهنده فضا یک کنترل پنل دمو و آزمایشی برای کاربران جهت مشاهده این امکانات ارائه می دهند.
* در کادر سمت چپ اطلاعات مهم و کلی هاست از جمله IP آخرین کامپیوتری که به این فضا وارد شده، میزان کل فضا و میزان استفاده ازآن، میزان پهنای باند مجاز و میزان استفاده شده ازآن، تعداد اکانتهای ایمیل، تعداد ساب دامین ها، تعداد دامین های مرتبط (زمانیکه سایت ما با جند دامنه ثبت شده و لی همگی از یک فضا استفاده می کنند)، تعداد بانک اطلاعاتی سایت و … نمایش داده شده

تصویر2-3 : نمای اول از فضای Cpanel لینوکس دربعد از ورود با نام کاربری و کلمه رمز

از جمله اطلاعات مهمی که ما بدان نیاز داریم ورژن نرم افزارهای نصب شده بر روی هاست است این مهم را می توان با مشاهده فسمت پایینی کادر سمت
راست مشاهئه نمود. همانطور که در تصویر نیز مشخص است در این قسمت نام سرور، ورژن کنترل پنل(X1,X2,X3,..)که در اینجا پنل از نوع cpanel است ، ورژن آپاچی، ورژن PHP، ورژن MY SQL ، سیستم عامل و … قابل دسترس است.

تصویر2-4 : نمای دوم از فضای Cpanel لینوکس بعد از ورود با نام کاربری و کلمه رمز
شرکت اصلی اجاره کننده هاست از دیتا سنتر و در برخی مواقع دیتا سنتر ها مسئول نصب و یا ارتقاء نرم افزارهای نصب شده بر روی
هاست هستند، به عنوان مثال در صورت انتشار ورژن جدید PHP مسئول مرتبط و ظیفه ارتقاء PHP هاست به نرم افزار جدید را دارد.
گرچه ممکن است امکانات یک هاست نسبت به هاست دیگر متفاوت باشد اما بیشتر شرکتها سعی می کنند حداکثر نرم افزارهای یک هاست
را نصب و ارائه نمایند.
نرم افزارها و امکانات یک هاست بسیار زیاد و متنوع هستند و در مقوله این بحث نمی گنجند اما به چند نمونه از این امکانات اشاره ای کوتاه می کنیم:
با استفاده از کادر Preference می توان کلمه عبور ورودی یا استایل (قالب) کنترل پنل را تغییر داد
در کادر Mail می توان ایجاد اکانت (مانند Info@sitename.com)، انتقال ان به یک ایمیل دیگر و … را انجام داد
در کادر Files که یکی از مهمترین کادرهای کنترل پنل است میتوانیم به فایلهای سایتمان دسترسی داشته باشیم، همچنین از طریق امکان Backup می توانیم خود به پشتیبان گیری یا برگرداندن اطلاعات اقدام نماییم
کادر Logs تمامی اطلاعات اماری سایت از جمله میزان استفاده پهنای باند در هر ماه، بازدیدهای انجام شده، خطاها و … اشاره کرد
کادر Database یکی از مهمترین بخشهای یک هاست است که توسط آن می توان به ایجاد بانک اطلاعاتی و .. پرداخت

تصویر2-5 : بخش دوم Cpanel

وضعیت و رتبه بندی هاستینگ در ایران
در این دسته بندی شرکتهای ارائه دهنده فضا و دامین در ایران با توجه به نوع خدمات تعداد دامینها و پشتیبانی و سایر معیارهای یک شرکت عرضه کننده هاست و دامین رتبه بندی شده اند

تصویر2-6 : رتبه بندی هاستینگهای فعال در ابران

نتیجه گیری و خلاصه فصل دوم

* اگر می خواهید فضایی را برای انتشار فایلهای خود در اینترنت یا ایجاد یک وب سایت خریداری نمایید به دیتا سنتر آن توجه نمایید یک دیتا سنتر مطمئن و معتبر را با کمی تحقیق در اینترنت می توان شناسایی کرد.
* از پشتیبانی فنی شرکت ارائه دهنده هاست کاملا مطئمن شوید، مراکزی که نیروی متخصص این کار را ندارند جوابگوی بسیاری از مشکلات و سوالات شما نخواهند بود
* اگر با زبان برنامه نویسی خاصی سایت خود را طراحی نکرده اید یا زبان برنامه نویسی شما PHP و بانک اطلاعاتی MYSQL است هاست لینوکس بهترین انتخاب شماست زیرا علاوه بر موارد ذکر شده در قسمت مقایسه هاستها کار با این نوع هاست بسیار راحت و سریع است.
* اگر سایت شما دارای بانک اطلاعاتی است حداقل شما 100 مگابایت فضا نیاز دارید.
* به مشخصات نرم افزارهای نصب شده در هاست باید توجه کرد شاید شما با زبان PHP ورژن جدید برنامه نوشته اید اما ورژن نصب شده بر روی هاست لینوکس قدیمی و پایینتر باشد.

بخش سوم

مرکزداده ها ، Data Center

تاریخچه Data Center

تا قبل از دهه 90 استفاده از اینترنت برای مردم عادی به سادگی امکانپذیر نبود، چرا که استفاده از امکانات اینترنت نیاز به دانش خاصی داشت. محیط خط فرمانی(Command Line) و ساختار غیر گرافیکی اینترنت سبب شده بود که کاربران عادی علاقه چندانی به استفاده از اینترنت نداشته باشند.
در اوایل دهه 90، پس از به وجود آمدن مفهوم وب در اینترنت (سال 1993 ) و پروتکل HTTP که به سادگی امکان به اشتراک گذاشتن مستندات در اینترنت را در اختیار کاربران قرار می داد، روز به روز بر تعداد کاربران اینترنت افزوده شد. از سوی دیگر با اضافه شدن کاربران اینترنت، حجم مستندات نیز روز به روز افزایش یافت. مسلماً خطوط سابق اینترنتی و سرورهای موجود، توانایی جوابگویی به خیل عظیم کاربران را نداشتند همچنین با زیاد شدن کاربران و بالا رفتن حجم مستندات، و نیز سادگی انتشار اطلاعات در اینترنت، مفاهیم تجاری نیز وارد عرصه اینترنت شده بودند
شرکتهای تجاری نیاز به سرورهایی داشتند که این امکان را به آنها بدهد که به سادگی و با سرعت بتوانند اطلاعات خود را در اختیار مشتریان و کاربران خود قرار دهند. بالطبع این امکان وجود نداشت که هر شرکت یا سازمانی که قصد راه اندازی سایتهای اینترنتی را دارد، خود راساً اقدام به راه اندازی سرور خود کند، چرا که با وجود کاربران زیاد این سایتها و حجم بالای ترافیک، نیاز به اتصال هایی با سرعتهای بسیار بالا وجود داشت که مسلما حتی در صورتی که این امکان از لحاظ عملی وجود داشته باشد، هزینه بالایی را می طلبید.
راه حلی که برای این مشکل به نظر رسید، راه اندازی مراکز خاصی تحت عنوان Data Center یا مراکز داده ای IDC( Internet Data Center (بود.
اکنون با توجه به رشد سریع اینترنت، روز به روز به تعداد Data Center ها اضافه میشود به طوری که در حال حاضر در اکثر کشورهای پیشرفته این مراکز وجود دارند. تمرکز این مراکز بخصوص در کشور امریکا بسیار زیاد است. دلیل آن ارزان بودن نرخ اتصال به اینترنت و همچنین در دسترس بودن سرعت های بالا می باشد.

تعاریف دیتا سنتر

* تعریف مرجع و اصلی دیتا سنتر

A data center is a facility used to house mission critical computer systems and associated components. It generally includes environmental controls (air conditioning, fire suppression, etc.), redundant/backup power supplies, redundant data communications connections and high security.
دیتاسنتر مجتمعی است جهت میزبانی کامپیوترهایی که دارای کاربرد و ماموریت حساس هستند. معمولاً دیتاسنترها برخوردار از ابزارهای کنترل محیط (تهویه هوا و اطفاء حریق) ، منابع تغذیه اضافی و جایگزین، ارتباطات داده ای افزونه و امکانات امنیتی سطح بالا می باشند.

* تعریف وزارت مخابرات و فن آوری اطلاعات

در تعریف ارائه شده توسط وزارت مخابرات و فنآوری اطلاعات دیتاسنتر بعنوان مجتمع ایمن و مقاوم در برابر تهدید و خطا ودارای ارتباطات پر سرعت و پایدار به منظور میزبانی تجهیزات , سرویسها و کاربردهای اطلاعاتی شناخته شده است.

مشخصات فنی دیتا سنتر

تصویر3-1 : نمای فنی از دیتا سنتر

1- سیستم امنیتی شبکه Network Firewall
2 – سیستم امنیت داخلی Internal Firewall
3 – تقسیم بندی بهینه ترافیک میان سرور ها Load Balancers
4 – سرور های پشتیبان جهت زمانی که سرور اصلی جواب ندهد Redundant Web-Servers
5 – سرورهای اصلی Network Storage
6 – سیستم پشتیبان گیر Disc Backup
چگونگی استفاده از دیتا سنتر

در حقیقیت وقتی ما فایلی را در اینترنت بارگذاری (Upload) می کنیم این فایل بر روی یک رسانه فیزیکی ذخیره سازی می شود، این فضا ممکن است فضایی رایگان باشد و یا از یک شرکت ارائه دهنده فضای اینترنتی (ISP)خریداری شده باشد. در هر حالت و هر صورتی این فضا بر روی یک دیتا سنتر و از طریق آن منتشر و در اختیار ما گذاشته شده است.
به عنوان مثال وقتی ما داریم ایمیلی را می فرستیم یا دریافت می کنیم یا مشغول نوشتن یک وبلاگ هستیم این اطلاعات در یک بانک اطلاعاتی ذخیره می شود، ذخیره اطلاعات در یک بانک اطلاعاتی بدین معناست : سایت مورد نظر بر روی یک فضا ایجاد شده است و فضای اینترنتی از طریق یک دیتا سنتر به آن تخصیص یافته.
اینکه فضای اینترنتی ان سایت بر روی کدام دیتا سنتر و در کدام نقطه جهان است شاید برای یک کاربر عادی هیچگاه مشخص نشود. در حقیقت این مدیر سایت است که تصمیم می گیرد فضای لازم برای سایت خود را از کجا و کدام دیتا سنتر تهیه نماید.

با یک مثال نحوه ارتباط با دیتا سنتر را بازگو می کنیم:

هر شخص یا ارگانی برای اینکه فضایی را (جهت ایجاد وب سایت، یا ذخیره اطلاعات و …)در اینترنت مختص خود داشته باشد 2 راه پیش روی خود دارد:
1- روش اول این است که متقاضی خود و مستقیما از یک دیتا سنتر درخواست تخصیص فضا را انجام دهد در این حالت دیتا سنتر اطلاعات سرورهای خود را به متقاضی جهت اجاره فضا می دهد این اطلاعات شامل موارد زیر است:
CPU در خواستی – RAM درخواستی – فضای درخواستی و …
مشکل اول : با توجه به اینکه تمامی سخت افزار مورد استفاده در یک دیتا سنتر از نوع سرور است و این نوع کامپیوتر ها تفاوت زیادی با کامپیوترهای PC دارند بدیهی است که یک متقاضی عادی اطلاعات چندانی راجع به سخت افزار ارائه شده نخواهد داشت
مشکل دوم: از طرفی دیتا سنتر ها فضاهایی که اختصاص می دهند بسیار بزرگ است و کمتر سازمان یا شخصی نیاز به چنین فضایی را دارد و درنتیجه هزینه خرید فضا هم بسیار بالا خواهد بود.
اما مشکلات به همین جا ختم نمی شود، نحوه ارتباط با دیتا سنتر که اغلب در خارج از کشور هستند، نیاز به نیروی متخصص جهت مدیریت آن فضا و در صورت نیاز نصب نرم افزارها و موارد دیگر همگی باعث می شوند که یک ارگان یا شخص جز در مواردی نادر خود اقدام به اجاره فضا از یک دیتا سنتر ننماید.
2- روش دوم این است که به یکی از نمایندگیهای فروش هاست مراجعه و فضای مورد نیاز خود را خریداری نماید. در این حالت نیز شرکت فروشنده هاست فضای خود را از یک دیتا سنتر تهیه نموده است و از جایی که این فضاهای ارائه شده بسیار بزرگتر از حد نیاز معمولی یک درخواست کننده عادی (معمولا در حدود 100 مگا بایت تا 500 مگا بایت) است شرکت فروشنده فضای خربداری شده خود را (حداقل 20 گیگا ) توسط نرم افزاری که به همین منظور بر روی هاست نصب می کند به فضاهایی کوچک تقسیم مینماید.
بنابراین هنکامی که یک شخص فضایی 100 مگابایتی را برای ایجاد یک وب سایت برای خود از این شرکت تقاضا میکند شرکت مذبور از فضای خود 100 مگا بایت را جدا و به وی تخصیص می دهد. در این حالت شخص نیازی به ارتباط مستقیم با دیتا سنتر یا نیروی متخصص جهت مدیریت آن فضا را ندارد.

نکته : شرکتی که فضای خود را بین چندین مشتری تقسیم می کند جهت اینکه حجم زیاد تبادل اطلاعات یک مشتری باعث کند شدن سرعت سرور نشود حدی را برای این حالت تعیین می نماید، به این حد تبادل اطلاعات پهنای باند می گویند ، بنابراین یک مشترک فضا، نباید در ماه از حد مشخص شده بیشتر تبادل اطلاعات (دانلود و آپلود) داشته باشد.

حتی با این تفاصی رنیز برخی از شرکتها و ارگانها همچون سازمان سنجش، وزارت تعاون ،آموزش فنی و حرفه ای و … خود اقدام به اجاره فضا از دیتا سنتر می نمایند زیرا این روش مزایایی چون امنیت بالا، پهنای باند تقسیم نشده وکامل، ایجاد ساب دامین نامحدود،ایجاد بانکهای اطلاعاتی و ایمیل اکانت نامحدود و … را داراست.
سایتهای بزرگی چون یاهو(Yahoo)، گوگل (Google) و … خود دارای یک دیتا سنتر اختصاصی هستند. به عنوان مثال دیتا سنترگوگل دارای ۴۵۰۰۰ سرور در ۴۵ بخش است.

تصویر3-2 : نمای دیتا سنتر

ارتباط با دیتا سنتر
یک شرکت ارائه دهنده فضای اینترنتی (HOST) نیز به دو طریق مستقیم و غیر مستقیم با یک دیتا سنتر در ارتباط خواهد بود :
1- شرکت به صورت مستقیم از دیتا سنتر فضا را اجاره و عامل و صاحب درجه اول آن باشد
در این حال شرکت اصلی درخواست تخصیص یکی از سرورهای موجود در دیتا سنتر ها را برای خود می دهد و با مشخص کردن نوع و سرعت CPU و RAM و فضای مورد نیاز و … بایستی هزینه اجاره این فضا را که معمولا به صورت ماهانه است پرداخت نماید ، بدیهی است که هرجه امکانات درخواستی بیشتر باشد هزینه ان بیشتر خواهد بود، در صورتی که شرکت متوجه شود که سخت افزارهای اختصاص یافته به وی (مثلا RAM ) جوابگوی نیازهای وی نیست می تواند از دیتا سنتر درخواست کند که سخت افزار مورد نیاز او را ارتقا دهد .

در یک دیتا سنتر معمولا سرورها به صورت چند طبقه و برروی کابینت های مخصوص سوار شده اند. هر کدام از این طبقات به یک شرکت ارائه دهنده فضای اینترنتی و در یک نقطه از جهان تخصیص یافته .

تصویر3-3 : طبقه بندی سرور ها دیتا سنتر

2- شرکت به صورت غیر مستقیم با دیتا سنتر در ارتباط است :
در این حالت شرکت درجه اول به عنوان مسئول مستقیم و در ارتباط با دیتا سنتر است و این شرکت به عنوان عامل درجه دوم و یکی از نمایندگی های این شرکت می باشد، در این حالت شرکتی که نمایندگی شرکت اصلی را دارد تمامی مسئولیت و امکانات شرکت اصلی را بر عهده ندارد اما با خرید فضایی که معمولا بیشتر از 2 گیگا بایت است از شرکت اصلی قادر است تا تمامی اعمال مربوط به شرکت اصلی را بر روی فضای خود انجام دهد.
بایستی توجه کرد که بسیاری از شرکتهایی که خود را به عنوان فروشنده هاست معرفی می کنند از گروه دوم یعنی نمایندگی یک شرکت اصلی هستند زیرا اجاره یک فضای بزرگ و به صورت مستقیم از دیتا سنر علاوه بر هزینه بسیار بالای آن نیازمند تخصص و توانایی برقراری ارتباط با دیتا سنتر است.
شرکتهایی مانند پارس دیتا ، آریانیک، پرشین و …. خود از دیتنا سنتر فضا را اجاره و در داخل کشور به شرکتهای کوچکتر نمایندگی فروش هاست را می دهند.

تجهیزات و امکانات دیتا سنتر

نمای بیرونی دیتا سنتر

نفوذپذیری فیزیکی در مراکز داده باید از درصد امنیتی بالایی برخوردار باشد بطوری که گفته می شود دولت آمریکا به منظور ارتقای ضریب ایمنی مراکز اطلاعاتی خود بانک های اطلاعاتی و کارگزاران شبکه خود را در مکان های با ا منیت بالا نگهداری می کند. بعضی از این اماکن محوطه های وسیعی در اعماق کوه های راکی، در نقاط پنهانی از اعماق صحراهای نوادا وآریزونا، در زیر یخچال های آلاسکا و در اعماق اقیانوس ها می باشند. این نقاط با شدیدترین تدابیر امنیتی حفاظت می شوند از طرف دیگر پیش بینی های ایمنی، تهدیدات فیزیکی، از جمله آتش سوزی و بلایای طبیعی را به حداقل رسانده است. تجهیزات حفاظتی، امکان دستبرد و یا آسیب هوشمندانه فیزیکی را کاهش داده است.

تصویر3-4 : نمای بیرونی دیتا سنتر لندن- انگلیس تصویر3-5 : نمای بیرونی دیتا سنتری در آمریکا

سرورهای دیتا سنتر که در کابینت های مخصوص چیده می شوند

تصویر3-6 : نمای داخلی دیتا سنترها و نحوه قرار گیری سرورها در کابینت های مخصوص
سیستم های پیشرفته تنظیم دما و حرارت، تنظیم رطوبت و کنترل ترکیبات هوای محیط بهینه ترین شرایط را برای کار تجهیزات مهیا می سازند، برخی از این سیستمها عبارتند از :
* سیستم های ضد حریق
* سیستم های امنیتی
* سیستم دوربین مدار بسته
* سیستم مانیتورینگ
* سیستم کنترل و ورود با کارت هوشمند
* سیستم کامپیوتری گزارش تردد پرسنل
* تدابیر لازم جهت زلزله ، صاعقه ، سیل

تصویر3-8 : سیستمهای ضد حریق تصویر3-7 : سیستم های پیشرفته تنظیم دما و حرارت
پشتیبانی فنی دیتا سنتر

هنگامی که سرور ما در دیتا سنتر دچار نقص فنی باشد یا نیاز به ارتقای سرور داشته باشیم نیروی پشتیبانی مستقر در دیتا سنتر نیازهای ما را رفع خواهد کرد

تصویر3-9 : مسئول فنی دیتا سنتر

سیستم مولد برق و UPS

ژنراتورها و مولدهای قوی برق (UPS)، آماده تامین نیروی برق لازم در صورت بروز اختلال می باشند و پوشش های مخصوص، تجهیزات را از تهدید امواج مختلف از قبیل امواج ماکروویو و یا میدان های الکترو مغناطیسی خارجی یا تولید شده از خود تجهیزات محافظت می کنند.

تصویر3-10 : سیستمهای مولد برق

نوع ساختمان و تهویه هوای دیتا سنتر

تصویر3-11 : نمای بیرونی از تهویه های هوا تصویر3-12 : نمای داخلی از چیدمان

سرور های و کابل های دیتا سنتر
در این اماکن خطوط متعدد فیبرنوری با پهنای باند بالا بالاترین سرعت انتقال داده و اطلاعات را تامین می کنند. تجهیزات پرسرعت مانند ابرکامپیوترها (Main Frame) و پردازنده های بسیار سریع و موازی بالاترین سرعت دسترسی را در اختیار می گذارند.

تصویر3-13 : کابل های دیتا سنتر تصویر3-14 : سرورهای دسکتاپ (desktop)

ویژگیهای اصلی یکData Center

Data centerهای متفاوتی در نقاط دنیا وجود دارد که با توجه به نیاز و همچنین شرایط منطقه ای طراحی و ساخته شده اند. استاندارد خاصی برای یک Data Center وجود ندارد اما در اینجا سعی شده است به برخی از مشخصات عمومی یک مرکز داده ای اشاره شود.

* در اختیار داشتن اتصالات مختلف به اینترنت از طریق ISP و ICPهای مختلف:
* به طور معمول یک Data Center برای اتصال به اینترنت از چندین اتصال مختلف استفاده میکند تا در صورتی که هر یک از اتصالات به دلیلی از کار افتادند، در سرویس دهی مرکز وقفه ای پیش نیاید. برخی از Data Center معروف با بیش از 12 اتصال مختلف به اینترنت متصلند.
* وجود سیستم پر قدرت پشتیبان:
* یکی از مهمترین مسائل در Datacenter سرویس دهی بدون وقفه به مشتریان می باشد. با توجه به امکان قطع برق به دلایل مختلف همچون حوادث غیرمترقبه یا جنگ، نیاز به سیستم برق پشتیبان ضروری است. معمولاً Data Centerهای بزرگ از UPS های مخصوصی استفاده می کنند که امکان سرویسدهی به بیش از 100 کامپیوتر را دارند. علاوه بر سیستم UPS، ژنراتورهای قوی نیز در مرکز داده ای وجود دارد تا در صورت قطع بلندمدت برق، سرویس دهی بدون وقفه انجام شود

* وجود سرورهای متعدد:

* هدف اصلی یک Data center در اختیار گذاشتن سرورهای وب برای مشتریان است. سرورهای مورد استفاده با توجه به نیاز و امکانات Data Center تعیین می شود. تنها تفاوت مهم، نوع سرورهای مورد استفاده توسط Data Center است.
* در Data Center ها از دو نوع سرور استفاده می شود: سرورهای Rack mount و یا سرورهای Desktop. با توجه به حجم کم سرورهای Rack mount این امکان برای مرکز داده ای فراهم می شود که در فضایی کوچک، تعداد زیادی سرور قرار گیرد. اما مسئله مهم در این نوع سرورها، قیمت بالای این سرورها نسبت به سرورهای Desktop است. علاوه بر این امکان ارتقاء سرورهای Rack Mount تنها به مقدار اندک امکان پذیر است. با توجه به این موضوع اکثر Data Center از سرورهای Desktop استفاده می کنند.
* مشخصات فیزیکی:
* با توجه به این نکته که اکثر سرورهای وب از نوع Desktop هستند، ساختمان های مراکز داده ای اکثرا با سقف های بلند ساخته می شوند که علاوه بر تهویه هوا، امکان قرار دادن سرورهای بیشتر را می دهند. همچنین در تمامی Data Centerها، مسیرهایی برای گذراندن کابل های شبکه و همچنین کابل های برق وجود دارد. علاوه بر اینها، وجود سیستم تهویه قوی برای پایین نگاه داشتن دمای سرورها ضروری می باشد. البته مشخصاتی همچون وجود سقف کاذب، کف کاذب و همچنین سیستم اطفاء حریق در برخی موارد توصیه شده است.مسئله مهم در Data Center ها، امکان استفاده متقاضیان از سرورهای Data Center می باشد که در این بخش به آن می پردازیم.
نحوه در اختیار گرفتن یک سرور وب :
پس از اینکه متقاضی سرور، با شرایط قراردادی که Data Center مفاد آن را تنظیم کرده موافقت کرد، یک سرور در اختیار وی گذاشته میشود. بسته به نوع قرارداد سرور میتواند تنها شامل سیستم عامل و یا نرم افزارهای کمکی همچون نرم افزارهای FTP و یا Control Panel سایت باشد. در صورتی که این نرم افزارها بر روی سرور نصب نشده باشد، متقاضی خود باید این نرم افزارها را نصب کند. متقاضی اکثرا از طریق Remote terminalها و یا نرم افزارهای خاصی سرور خود را از راه دور کنترل می کند. پس از نصب و تنظیمات نرم افزاری، سرور آماده سرویس دهی می شود و بر حسب نیاز متقاضی استفاده می شود.نکته قابل توجه، کنترل سرورها توسط متقاضی از راه دور است. با توجه به این موضوع مسئولیت کلیه مسائل و مشکلات سرور از جمله از کار افتادن سرویس ها و نرم افزارها و یا حملات هکری به عهده متقاضی می باشد. البته در شرایط خاص و پرداخت مبالغ معین متقاضی می تواند از خدمات Datacenter استفاده کند. هرچند در شرایط بحرانی همچون حملات گسترده که منجر به از کار افتادن تمامی سرورها شود، معمولا Datacenter برای سرویسدهی به تمامی سرورها به مشکل برخورد می کنند که در این صورت طبق اولویت*های خود اقدام به رفع مشکل می کنند.آیا امکان راه اندازی چنین مرکزی در ایران وجود دارد؟ این سوالی است که در بخش بعد به آن می پردازم.

سروری که در یک مرکز داده اجاره می کنید ممکن است رنگ آن را اصلا نبینید، مگر در شرایط ویژه که مرسوم است بعضی مراکز داده نیز قبول می کنند سرور موردنظر را خودتان تهیه کنید و فقط از امکانات محل استقرار سرور و اینترنت آن بهره مند شوید. در حقیقت شما فضایی از یک مرکزداده را برای سرور خود اجاره می کنید و دسترسی به سرور فقط از طریق اینترنت میسر خواهد بود. با راه اندازی برنامه های مدیریت سیستم از راه دور مانند Remote Desktop شرکت مایکروسافت و یا استفاده از VNC که بیشتر در سیستم عاملهای لینوکس از آن استفاده می شود و نرم افزارهای مشابه دیگر. امروزه حتی برای دسترسی به سرور می توانید با نصب برنامه های مخصوص مدیریت سیستم از راه دور با گوشی تلفن همراه متصل به اینترنت هم اینکار را انجام دهید. استفاده از نرم افزاهای Monitoring سیستم هم در چنین شرایطی از جایگاه ویژه ای برخوردار خواهد بود در چند شماره قبل یکی از این نرم افزارهای Monitoring به شما معرفی شد.
در کنار هر مرکز داده دو مرکز دیگر آماده انجام عملیـات هستند.

مرکز اول
* یکی مرکز بازیافت اطلاعات آسیب دیده (Disaster Recovery Center) است که فعالیت های آنها در قالب کلی بازیافت داده ( Data Recovery ) می گنجد که خود مقوله بسیار مهمی است که از ضروری ترین نیازهای هر ارگان و تشکل مرتبط با اطلاعات است
مرکز دوم
* مرکز دوم مرکز کنترل و فرمان است که مدیریت انسانی مرکز داده ای را به عهده دارد، در این مرکز افرادی با تخصص بالا و با دستمزدهای بسیار بالا کار می کنند. بانک های اطلاعاتی و سرورهای مربوط به زیرساخت های این کشور از قبیل شبکه برق، آب و نیز اطلاعات شرکت های دولتی یا خصوصی حساس مثل شرکت های اسلحه سازی و یا اطلاعات بانک ها در این مراکز نگهداری می شود. ایده مرکز داده (Data Center) در سطوح پایین تر و با درجه حساسیت کمتر نیز پیاده شده است. به طوری که امروزه شرکت هایی وجود دارند که با فراهم آوردن اماکنی که بعضی از امتیازات فوق را دارند در ازای دریافت اجاره بها اطلاعات فردی یا سازمان ها را میزبانی می کنند و خدمات مورد نظر آنها را با کیفیتی بسیار بهتر در اختیار مشتریان قرار می دهند.
معیارهای نرم افزاری یک دیتا سنتر

* تکنولوژیهای روز دنیا که بایستی در هر مرکز داده ای ساپورت شود ، عبارتست از:
¨ ASP.NET 1.1,2.0
¨ ASP 3.0
¨ PHP 4.0,5.0
¨ Perl 5.0
¨ Tomcat JSP
¨ Plesk 8.1
¨ XML
¨ Ajax
¨ Python
¨ VBScript
¨ SSI
¨ SHTML
¨ CGI
¨ Oracle
¨ MS SQL 2005
¨ My SQL
¨ ODBC
¨ Front Page Extensions 2003

پیش نیازمندیهای یک دیتا سنتر
پیش نیازمندیهای اولیه :
منابعی که برای فعالیت دیتاسنتر از اهمیت حیاتی برخوردار هستند و بدون آنها فعالیت دیتاستنر مختل می شود:
* مکان و ظرفیت فیزیکی آن
* برق و انرژی
* پهنای باند و ظرفیت ارتباطی
پیش نیازمندیهای ثانویه :
منابعی هستند که موجب عملکرد بهتر یا مطمئن تر دیتاسنتر می شوند مانند :
* – تجهیزات نور، کانال کشی، لوله کشی، ابزارهای اطفاء حریق، تجهیزات خنک کننده
* – دیوارهای کاذب، در و پنجره، دفاتر کار و لابراتوارهای تعمیرات
* – ابزارهای امنیتی مانند دوربینهای امنیتی، کارت خوانها و کنترل عبور و مرور
* – مرکز کنترل دیتاسنتر
* – تجهیزات جانبی مانند ابزارهای جابجایی سرورها و وسایل سنگین

سرورهای منفرد:
* این دسته از سرورها همچنان پرکاربردترین سرورها هستند . در این راستا با توجه به نیازمندیهای دیتاسنتر و نوع کاربری آنها ، این سرورها در سه دسته تقسیم بندی می شوند :
* – سرورهای Front End
* – سرورهای Mid Range
* – سرورهای High End

سرورهای Front End :
* سرورهایی هستنـد که بـرای کاربـردهایـی که نیاز به پردازش های کمتـری دارند مانند سرور DNS استفاده می شوند.
سرورهای Mid Range :
* این دسته از سرورها برای عملیاتی که نیاز به پردازشهای با حجم بالا دارند مناسب است. بسته به نیاز می توان این سرورها را در یک محور مثلاً حجم حافظه اصلی یا افزایش فضای دیسک تقویت نمود .
سرورهای High End:
* در برخی از پردازشهـا نظیـر بانکـهای اطلاعاتی حجیم با توالـی مراجعه زیاد و یا گزارشات پیچیده بهتر است که از سرورهای پرقدرت با فضای حافظه و دیسک زیاد و CPU های بیشتر استفاده شود.
سرورهای Blade :
* سرورهای متراکمی هستند که در مجموعه هایی با ابعاد قابل استفاده در Rack به بازار ارائه می شوند. محفظه این سرورها به گونه ای طراحی می شود که از برق، ارتباطات شبکه ای، سیستم خنک کننده و ارتباطات داخلی در بهینه ترین حالت ممکن استفاده گردد

بخش چهارم

نظرات و پیشنهادات

نظرات
در دوره کارآموزی با مفاهیمی آشنا شدم که شاید در هیچ کتابی بدین صورت نمیتوانستم بیاموزم، این دوره را با ورود به دنیای وب و تجارت الکترونیک بسیار مفید ارزیابی می کنم.
مطالعه و تحقیق در مورد دیتا سنترها بحث بسیار جالب و گسترد ه ای است که مطالب ارائه شده در این مقاله بحثی مقدماتی برای آن بود.
شاید اگر بخواهیم به صورت پیشرفته و علمی تر وارد این مقوله شویم ، قدم بعدی چگونگی ایجاد یک دیتا سنتر در حجم کوچک و به اشتراک گذاری فضای ان در اینترنت باشد، گرچه این مورد به منابع مالی نیاز دارد اما می تواند شروعی خوب و قدمی بزرگ در ورود به دنیایی خاص باشد که از آن به دنیای وب مسترها یاد می شود.
با توجه به تحقیقاتی که بنده داشتم این امر در مقیاس کوچک امکان پذیر می باشد و می توان با ان تجربه ای بسیار مفید در این زمینه و جهت ایجاد فرصت شغلی مناسب در بازارکار بوجود اورد.
سه مرحله اساسی را در جهت آشنایی با دنیای سرورها و دیتا سنتر ها می توان شمرد :
* مرحله آشنایی با مفاهیم اولیه (شبکه ها، وب سرویس ها و …)
* مرحله ورود به مفاهیم تخصصی (دیتا سنتر، سرورها و …)
* مرحله پیاده سازی، نگهداری و … یک دیتا سنتر و وب سرویس

اما همه اینها مستلزم تلاش و تحقیق بیشتر است که هر دانشجویی را که می خواهد قدم در این راه بگذارد را بدان فرا می خونم و با توجه به آینده وتقاضای خوبی که در انتظار دنیای اینترنت و جامعه الکترونیک چه در دنیا و چه در ایران است این موضوع می تواند آغازی مناسب برای شروع شغل و تجارتی نوین باشد.

پیشنهادات

امیدوارم این مقاله در چهار چوب گزارش کارآموزی بتواند برای دانشجویانی که آنرا مطالعه می کنند مفید واقع شود . با استفاده از اطلاعاتی که در دوره کارآموزی و در مورد هاست و نحوه ارائه فضا در اینترنت توسط دیتا سنترها
آموختم ، این احساس را دارم که فرصتهای شغلی بسیار مناسبی را می توان در بازار کارو تجارت وبا استفاده از این دانش پیش رو داشت به همین دلیل می خواهم به تمام دانشجویانی که این گزارش را مطالعه کردند و یا تصمیم قدم نهادن در این مسیر را دارند پیشنهاد کنم که این موضوع را با جدیت دنبال نمایند و به مفاهیم اولیه و گاه تکراری بسنده نکنند چرا که این موضوع اینده بسیار خوب در کنار بازاری عالی دارد که می تواند آینده شغلی انها را تامین نماید و منبع درآمد بسیار خوبی برای انها شود .
علاوه بر تمامی موارد فوق به دانشجویان پیشنهاد می کنم با این مفاهیم به صورتی جدی تر بخوردکنند زیرا در دل این مفاهیم ، آشنایی عملی و علمی با تعاریفی است که تاکنون تنها به صورت تئوری یاد گرفته ایم مانند مفهوم شبکه ها ، پورتها و پایگاهها ی داده و ….

از دانشگاه آزاد متشکرم که با قبول کارآموزی بنده در چنین شرکتی مقدمات آشنایی مرا با بازار کار تخصصی رشته خود فرهم نمود.
از تمامی کسانی که مرا در دوره کارآموزی تحمل نموده و یار و یاور بنده در طول این مدت بودند کمال تشکر را دارم.
از مدیر بخش فروش و پشتیبانی هاست و دامنه شرکت نیز به خاطر تمام حو صله و شکیبایی در مقابله با حجم سئوالات و پرسشهای بنده تشکری ویژه می نمایم.
و در پایان از استاد ارجمند دوره کار آموزی که همیشه علاقمند به موارد وب و پایگاه داده بوده و دست ما را در ارئه این گزارش باز گذاشتند و با اغوش باز و حوصله مثال زدنی به سئوالات و اشکالات بنده پاسخ گفتند نهایت تشکر و قدردانی را دارم و امید وارم در تمامی مراحل زندگی شخصی و علمی خویش موفق باشند.

پایان

3


تعداد صفحات : 37 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود