تارا فایل

گزارش کارآموزی در اتفاقات برق بوشهر




بسمه تعالی

گزارش کاراموزی

محل کاراموزی:
اتفاقات ناحیه 1 (بوشهر)
موضوع:
گزارش کار
نام و نام خانوادگی دانشجو:
محمد رنجبر
رشته/گرایش/مقطع:
برق/ قدرت/کارشناسی
استاد کاراموزی:
مهندس هاشمی
تاریخ ارائه گزارش:
13/4/1394
شکر و سپاس
سپاس و ستایش خداوندی را سزاست که کسوت هستی را بر اندام موزون آفرینش بپوشانید و تجلیات قدرت لایزالی اش را در مظاهر و آثار طبیعت نمایان گردانید .
آن بی نشانی که شاهباز بلند خیال در فضای بی پایان جبروتش از طیران بر افشاند و سمند عقول و اوهام در بیابان بی انتهای ابدیتش از تک و دو بازمانده هادیان شرایع آسمانی را به منظور ارشاد خلایق بر مثال چراغ فروزان فرا راه گذاشت و نظام اجتماعات بشری را در امتثال احکام و انقیاد قوانین آنان مقدر داشت .
این کاراموز نامه را به پدر و مادر عزیزم که در راه تحصیل علم و دانش همواره یار و یاورم بودند تقدیم می کنم و از آنها صمیمانه سپاسگزارم .
همچنین از استاد گرامی جناب آقای مهندس کروبی نیا که راهنمایی های ایشان چراغ راه من در پایان رساندن دوره ی کاراموزی بود کمال تشکر و قدردانی را می نمایم .
در آخر از تمام کسانی که در دوره ی کاراموزی همچون جناب مهندس بازوف، مهندس نجفی، مهندس کارشناس، سیار تاراج، سیار موذن و خیلی از افراد دیگر که تجربیات جدیدی را به من آموختن کمال تشکر و قدردانی را دارم و امیدوارم در تمام مراحل زندگی موفق و سلامت باشند.

فهرست مطالب
عنوان شماره صفحه
مقدمه …………………………………………………………………………………………………………………………….. 7
فصل اول: آشنایی با مکان کاراموزی
بهره برداری بوشهر …………………………………………………………………………………………………………. 9
آشنایی با طریقه برق رسانی به بوشهر ………………………………………………………………………….11
آشنایی با شناسایی خطا در شبکه و رفع آن ………………………………………………………………..12
نام ایستگاهها و خطوط تحت کنترل آنها……………………………………………………………………….14
فصل دوم: ارزیابی بخشهای مرتبط با رشته علمی کاراموز
8فصل سوم: گزارشات کاراموزی
گزارش کارشماره 1 ……………………………………………………………………………………………………….. 24
گزارش کارشماره 2 ………………………………………………………………………………………………………..25
گزارش کارشماره 3…………………………………………………………………………………………………………25
گزارش کارشماره 4 ………………………………………………………………………………………………………..26
گزارش کارشماره 5 ………………………………………………………………………………………………………..27
گزارش کارشماره 6 ………………………………………………………………………………………………………..29
گزارش کارشماره 7 ……………………………………………………………………………………………………….. 31
گزارش کارشماره 8 ………………………………………………………………………………………………………..33
گزارش کارشماره 9 ……………………………………………………………………………………………………….. 34
گزارش کارشماره 10 ……………………………………………………………………………………………………..37
گزارش کارشماره 11 ……………………………………………………………………………………………………..39
گزازش کارشماره 12 ……………………………………………………………………………………………………..41
گزارش کارشماره 13 ……………………………………………………………………………………………………..42
گزارش کارشماره 14 ……………………………………………………………………………………………………..43
گزارش کارشماره 15 …………………………………………………………………………………………………….. 45
گزارش کارشماره 16 …………………………………………………………………………………………………….. 46
گزارش کارشماره 17 …………………………………………………………………………………………………….. 47
گزارش کارشماره 18 …………………………………………………………………………………………………….. 48
گزارش کارشماره 19 …………………………………………………………………………………………………….. 50
گزارش کارشماره 20 …………………………………………………………………………………………………….. 50
گزارش کارشماره 21 …………………………………………………………………………………………………….. 53
گزارش کارشماره 22 …………………………………………………………………………………………………….. 54
گزارش کارشماره 23 …………………………………………………………………………………………………….. 56
گزارش کارشماره 24 …………………………………………………………………………………………………….. 57
گزارش کارشماره 25 …………………………………………………………………………………………………….. 58
گزارش کارشماره 26 …………………………………………………………………………………………………….. 59
گزارش کارشماره 27 …………………………………………………………………………………………………….. 60
گزارش کارشماره 28 …………………………………………………………………………………………………….. 60
گزارش کارشماره 29 …………………………………………………………………………………………………….. 63
گزارش کارشماره 30 …………………………………………………………………………………………………….. 64
توضیحات ……………………………………………………………………………………………………………………….. 65
نتیجه گیری …………………………………………………………………………………………………………………… 71
منابع ………………………………………………………………………………………………………………………………. 72

مقدمه
برق واژه ای است که برای تمامی مردم جهان آشنا و مانوس است و دارای ویژگی های بسیاری می باشد که همین یکی از دلایل علاقه بنده به این رشته است و این قدر وسعت دارد که برای دانستن تمام خصوصیات و ویژگی های آن باید وقت زیادی را صرف کرد.
این جانب محمد رنجبر این گزارش کار را برای دوران کاراموزی خود برای دانشگاه لیان تهیه کرده ام که البته به خاطر مشکلاتی که در این دوره داشته ام نتوانستم به طور دلخواه این کار را انجام دهم .
این گزارش را توسط تجربه ای که در دوران کاراموزی بدست آورده و همچنین با استفاده از اطلاعات قبلی تهیه کرده ام که امیدوارم این گزارش نه به عنوان یک پایان کار بلکه شروعی مجدد برای بنده باشد.

فصل اول
آشنایی با مکان کاراموزی

بهره برداری بوشهر:
شرح وظیفه بهره برداری به طور کلی کارهای اجرایی در سطح بوشهر می باشد و به چند دسته تقسیم می شوند که عبارتند از : احداث ، نظارت ، تعمیر و نگهداری از تجهیزات و خدمات 24 ساعته به همشهریان می باشد.
* گروه احداث ( اجرای طرح )
طرح هایی که از قبل به وسیله مدیریت برق شهرستان تهیه شده تا اجرا شود و می بایست طبق همین طرح به طور دقیق مورد اجرا قرار گیرد با نظارت ناظرین طرح مورد نظر اجرا می شود.
برای اینکه کارها با یک نظم خاص و طبق طرح انجام شود یک ناطر به عنوان سرپرست و 3 نیرو برای کمک و اجرای طرح در این فعالیت شرکت می کنند. کارهایی که باید این چند نفر انجام دهند را می توان به صورت زیر برشمرد:
1- برآورد کردن طرح ( مصالح و دستمزد )
2- قرارداد بستن
3- درخواست و یا خرید مصالح
4- تحویل مسیر همراه با ناظر طرح
5- اگر نیاز به خاموشی دارد گرفتن مجوز خاموشی
6- اجرای طرح
7- تحویل و تحول
8- اتمام طرح و تایید ناظر
* گروه نظارت
گروه نظارت، نظارت بر عملکرد کل شرکت های اجرایی ناحیه را بر عهده دارد و وظیفه دارد کل کارهای اجرایی را به پیمانکاران توضیح دهد و در صورت انجام صحیح طرح انرا تایید نماید.
* گروه تعمیرات و نگهداری
گروه تعمیرات و نگهداری به طور کلی از چند بخش تشکیل شده است:
1- گروه اتفاقات : به اینصورت است که اگر یکی از مشترکین به مشکل برقی برخورد کند (برق خانه آن قطع شود) با 121 تماس گرفته و گروه اتفاقات به محل رفته و مشکل را با کمترین زمان برطرف می کند.
2- گروه تعمیرات : گاهی اوقات گروه اتفاقات برای انجام کار نیاز به وقت بیشتری دارد که کار با اصول و قانون اجرا شده و تایید ناظر را به همراه داشته باشد به همین جهت بعد از اتمام کار گروه اتفاقات و گزارش آنها نسبت به روشن شدن موقت آن رکورد، گروه تعمیرات طی برنامه ریزی قبلی به محل رفته و کارهای باقیمانده را انجام می دهد.
وظیفه دیگر گروه تعمیرات نگهداری و سرویس پست ها و تجهیزات آن می باشد.
3- گروه روشنایی ( تعمیرات روشنایی )
هر مشترکی می تواند با 121 تماس گرفته و مشکل روشنایی معابر کوچه و یا خیابان راگزارش دهد و گروه وظیفه دارد که در کمترین زمان مشکل اعلام شده را بررسی و انرا رفع نماید.
سیستم اداری این قسمت به طوری است که برای انجام کارها باید مجوزات خاص طرح را گرفته و به گروهای مختلف ابلاغ کرد و همچنین گزارش های ارائه شده از سوی گروه ها را به طور دقیق وارد سیستم و ثبت کرده و یک نفر وظیفه دارد تا صورت وضعیت کارهای انجام شده را تهیه و تاییدیهآن را از شرکت توزیع برق استان گرفته و به شرکت پیمانکاری بهره برداری که هم اکنون شرکت آبادگران نخلستان است ارائه دهد.

* آشنایی با طریقه برق رسانی به بوشهر:
برق اصلی بوشهر از طریق ایستگاه مادر واقع در چغادک تامین می شود، این ایستگاه دارای قدرت های ( 66,132,230,400 KVA ) می باشد که از طریق مناطق خاصی مورد تغذیه قرار می گیرد همچنین برق مورد نیاز مناطق مختلفی را تامین می کند، ایستگاه چغادک از طریق دو خط 400 ورودی به این ایستگاهکه از طرف امیدیه و چنارشیجون کشیده شده است مورد تغذیه قرارگرفته که با ارسال دو خط 400 و 132 به عسلویه یکی از ایستگاههایی محسوب می شود که برق عسلویه را تامین می کند همچنین این ایستگاه با ارسال یک خط 400 دیگر و اتصال آن به نیروگاه اتمی دو نقش را بر عهده دارد اول، در مواقعی که نیروگاه از مدار خارج می شود این ایستگاه برق مورد نیاز آن را تامین می کند و دوم، در مواقعی که نیروگاه در مدار قرار می گیرد این ایستگاه نقش مصرف کننده را ایفا می کند و 400KVA از نیروگاه دریافت می کند. در ادامه ایستگاه چغادک با تبدیل 400 به 230 و اتصال خط 230 به ایستگاه آزادی واقع درجنب میدان برج قدرت 230KVA را به ورودی ایستگاه آزادی تزریق می کند که از طریق این ایستگاه قدرت های مورد نیاز ایستگاههای موجود در شهر بوشهر تامین می شود، از ایستگاه آزادی به بعد بوشهر به دو قسمت تقسیم می شود که عبارتند از بوشهر1 و بوشهر2 ( بوشهر1 به خود شهر بوشهر گفته می شودو بوشهر2 نیز قسمت بهمنی محسوب می شود) ما در بوشهر1 فعالیت می کنیم، ایستگاه آزادی 230KVA را به 66KVA تبدیل کرده و خروجی ایستگاه که 66KVA می باشد را از طریق خطوط هوایی و زمینی کشیده شده بین ایستگاههای کوچکتر در سطح شهر انتقال میدهد، ایستگاههای کوچکتر موجود در سطح شهر که قدرت 66KVAرا به 20 KVA تبدیل می کنند عبارتند از: ایستگاه مرکزی، ایستگاه فانوس، ایستگاه جفره، ایستگاه تنگسیر و ایستگاه پودر این پنج ایستگاه مانند یک دایره متصل به هم شهر بوشهر را تحت شعاع خود قرار داده اند و توسط خطوط کشیده شده به صورت زیرزمینی یا هوایی بین این ایستگاهها برق مورد نیاز شهر بوشهر تامین می شود، ورودی ایستگاه مرکزی واقع در جنب میدان امام 4 مداره می باشد ( دو مدار هوایی و دو مدار زمینی )، ایستگاه پودر 3 مداره می باشد ( دو مدار هوایی و یک مدار زمینی ) و دیگر ایستگاههای موجود به نام جفره، فانوس و تنگسیر هر سه دارای دو مدار می باشند. این ایستگاهها می توانند با دستور گرفتن از دیسپاچینگ ( شرکت سهامی توزیع برق بوشهر ) در مواقع لازم عمل قطع و وصل شبکه فشارمتوسط و فشارضعیف را انجام دهند.
نکته1 : یکی از دلایل مهم دو مداره کردن خطوط 66 به منظور ایجاد نقطه مانوری می باشد به این صورت که اگر به هر دلیلی یکی از مدارها قطع شود بتوان از طریق مدار دوم برق مورد نیاز را تامین کرد و از خاموشی کامل شهر جلوگیری نمود ( به هر سه فاز R,S,T یک مدار گفته می شود.)
نکته2 : ایستگاههای واقع در سطح شهر هر کدام نقش قطع کننده ایستگاه بعد از خود را نیز بر عهده دارند، این کار توسط دو سکسیونر واقع در ایستگاه مبدا و مقصد انجام می گیرد به اینصورت که اگر ایستگاه مقصد بخواهد از مدار خارج شود ابتدا سکسیونر مورد استفاده در ایستگاه قطع شده و برای ایمنی بیشتر سکسیونر قرار گرفته در ایستگاه مبدا نیز قطع می گردد.

* آشنایی با مراحل شناسایی مشکل و رفع آن از سوی سیاران :
اولین کار تشخیص خطا در شبکه است که این مسئولیت بر عهده ایستگاه های موجود در شهر می باشد، این ایستگاه ها که از طریق دیسپاچینگ کنترل و دستور قطع و وصل برروی شبکه را دریافت می کنند با استفاده از رله هایی که جهت اعلام خطر یا اشکال برای هر خط استفاده شده و در داخل خود ایستگاه نصب شده اند مانند ( رله دیستانس، رله رکلوزر، رله اورکارنت، رله دیفرانسیل و… ) اشکالات و خطا های ایجاد شده برروی خط را شناسایی و اعلام می کنند البته برای اینکه اپراتور بتواند فعالیت رله ها را نظاره گر باشد از صفحه آلارمی که روبه رویش قرار گرفته بهره می برد به این مفهوم که ( صفحه آلارم، صفحه ای است که دارای چراغهایی در هر خانه است که در آن عملکرد رله ها و تجهیزات حفاظتی نشان داده می شود و به محض عمل کردن رله چراغ مربوط به آن در صفحه آلارم روشن می شود.)، همچنین ایستگاه از طریق اپراتور واقع در آن خطا های موجود برروی شبکه و خط را کنترل می کند، قطع و وصل گراند را نیز برروی شبکه انجام می دهد و اگر برروی خط افت ولتاژ و جریان داشته باشیم به وسیله اپراتور ایستگاه شناسایی و برای رفع آن اقدامات لازم انجام می گیرد. بعد از شناسایی خطا ابتدا ایستگاه مشکل را به دیسپاچینگ اعلام کرده و آنها نیز با اطلاع به اپراتور مربوط به اتفاقات برق محل رخ دادن عیب را مشخص کرده و اپراتور نیز محل تعیین شده را اطلاع و در اختیار سیاران قرار می دهد، سیاران نیز برای بررسی مشکل به محل اعزام می شوند اگرمشکل اساسی و نیاز به قطع شبکه و گرفتن خاموشی برای تعمیرات باشد آنرا به اپراتور اعلام و او نیز مشکل را به دیسپاچینگ اطلاع می دهد ( دیسپاچینگ مسئول قطع و وصل شبکه، ثبت وقایع ایستگاهها و روئیت مقادیر ولتاژ و جریان و… می باشد )، در ادامه دیسپاچینگ نیز برای قطع شبکه دستورات لازم را به ایستگاه مد نظر در سطح شهراعلام می کند و ایستگاه نیز در قسمت آخر مکان مورد نظر را قطع می نماید، برای وصل مجدد نیز سیاران با پایان تعمیرات به اپراتور اعلام و او نیز به دیسپاچینگ اطلاع می دهد و درآخر نیز دیسپاچینگ به ایستگاه اعلام و برق مجدداً وصل می شود.
نکته : ایستگاه های قرار گرفته در شهر بوشهر ( بوشهر1 ) هر کدام دارای خط های مجزایی می باشند که عمل تغذیه نقاط مختلفی از بوشهر1 را در اختیار دارند با استفاده از جدول نشان داده شده به صورت زیر نام ایستگاه ها و خط های تحت کنترل آنها بیان شده است.

(نام ایستگاه ها و خطوط تحت کنترل آنها)
ایستگاه تنگسیر
ایستگاه
تعداد
نام خط
طول فیدر
پیک فیدر
پست هوایی
پست زمینی
کلیدغیرقابل قطع
کلیدقابل قطع
خطوط مانور
تنگسیر
1
فدک

2930
141
7
4
5
2
2
تنگسیر
2
آموزش وپرورش
1800
189
8
4
6
0
3
تنگسیر
3
ولیعصر
3246
127
3
12
11
4
4
تنگسیر
4
بیمارستان
425
85
0
2
0
0
1
تنگسیر
5
خلیج فارس
2076
164
3
7
10
3
2
تنگسیر
6
سعادت
1817
165
2
10
13
3
3
تنگسیر
7
ملوان
3270
245
0
1
0
2
1
تنگسیر
8
استادیوم
3277
66
2
7
7
6
3
تنگسیر
9
بیمه اجتماعی
2491
185
3
7
8
3
4
تنگسیر
10
بندر
4500
243
6
6
9
5
2
کل
10

25832
1610
34
60
69
28
25

ایستگاه فانوس
ایستگاه
تعداد
نام خط
طول فیدر
پیک فیدر
پست هوایی
پست زمینی
کلیدغیرقابل قطع
کلیدقابل قطع
خطوط مانور
فانوس
1
دارایی
1800
100
4
5
4
5
4
فانوس
2
محیط زیست
1963
113
9
3
3
1
3
فانوس
3
صادرات
2605
143
15
1
2
2
2
فانوس
4
عاشوری
1240
60
5
3
5
1
3
فانوس
5
پلاژ
3065
110
10
6
13
2
5
فانوس
6
کازرونی
1520
231
20
4
8
5
5
فانوس
7
راهنمایی
3015
195
20
1
6
2
5
فانوس
8
کشتیرانی
3091
257
13
5
9
3
4
فانوس
9
فضیلت
1017
114
8
1
4
0
2
فانوس
10
توحید
3587
171
10
5
7
3
4
فانوس
11
نهضت
1196
130
6
0
2
1
3
فانوس
12
سینگر
600
30
0
3
2
1
1
فانوس
13
قوام
1800
0
0
0
0
0
0
کل
12

26499
1654
120
37
65
26
41

ایستگاه پودر
ایستگاه
تعداد
نام خط
طول فیدر
پیک فیدر
پست هوایی
پست زمینی
کلیدغیرقابل قطع
کلیدقابل قطع
خطوط مانور
پودر
1
شیلات
4611
130
16
7
17
5
3
پودر
2
باغ زهرا
2413
140
20
6
7
2
4
پودر
3
نان ماشینی
3918
57
6
2
2
3
3
پودر
4
دهقان
5886
56
25
3
3
2
4
پودر
5
بیان
2692
156
16
4
5
5
4
پودر
6
فلات قاره
3799
125
9
10
9
8
3
پودر
7
هلالی
1436
150
26
0
6
2
4
پودر
8
ایران خودرو
3357
160
16
8
7
4
6
پودر
9
فتح المبین
3730
180
28
0
3
2
5
پودر
10
رجایی
660
47
4
1
2
1
2
پودر
11
صلح آباد
3489
128
17
3
7
3
5
پودر
12
فرهنگیان
2178
109
3
5
5
1
3
پودر
13
کارخانجات

کل
12

38169
1438
186
49
73
38
46

ایستگاه مرکزی
ایستگاه
تعداد
نام خط
طول فیدر
پیک فیدر
پست هوایی
پست زمینی
کلیدغیرقابل قطع
کلیدقابل قطع
خطوط مانور
مرکزی
1
مخابرات
2453
196
15
6
7
2
4
مرکزی
2
معراج
3762
53
14
1
2
1
3
مرکزی
3
زایشگاه
2297
87
9
5
9
3
3
مرکزی
4
ارشاد
3336
0
0
0
0
0
0
مرکزی
5
راتق
2079
136
11
7
5
4
3
مرکزی
6
مدرس
2389
100
15
1
2
1
2
مرکزی
7
تبلیغات
1093
122
9
7
7
4
3
مرکزی
8
نیدی
3180
107
9
4
7
1
3
مرکزی
9
بنیاد مسکن
3487
181
27
3
3
6
5
مرکزی
10
بیسیم
3702
190
18
3
3
3
3
کل
10

27778
1172
127
37
45
25
29

ایستگاه جفره
ایستگاه
تعداد
نام خط
طول فیدر
پیک فیدر
پست هوایی
پست زمینی
کلیدغیرقابل قطع
کلیدقابل قطع
خطوط مانور
جفره
1
رافائل
993
61
7
0
1
2
2
جفره
2
جنگل داری
2963
98
10
3
4
2
3
جفره
3
غدیر
286
14
10
2
1
5
2
جفره
4
خزانه
3000
162
19
0
2
1
3
جفره
5
بن مانع
2707
107
16
1
5
2
4
جفره
6
البرز
4706
88
15
8
11
8
7
جفره
7
امام جعفر
4623
123
12
3
4
5
4
جفره
8
ستاد
934
104
0
0
1
0
2
جفره
9
یادگار
2200
0
14
3
4
4
3
جفره
10
فاطمیه
934
0
0
0
0
0
0
جفره
11
ایرانجوان
287
0
0
0
0
1
0
جفره
12
سکان
3000
91
21
1
6
2
2
جفره
13
خیبر
287
50
6
2
3
4
3
جفره
14
آموزگار
1132
35
4
1
5
1
1
جفره
15
دلیران
306
0
0
0
0
0
0
جفره
16
جاشو
2041
39
5
3
2
1
2
کل
13

30399
972
139
27
49
38
38

ایستگاه آزادی
ایستگاه
تعداد
نام خط
طول فیدر
پیک فیدر
پست هوایی
پست زمینی
کلیدغیرقابل قطع
کلیدقابل قطع
خطوط مانور
آزادی
1
ابوشهر
7865
144
20
1
6
1
6
آزادی
2
زیتون
6500
100
14
2
5
3
5
آزادی
3
مبارک
4500
95
5
3
2
1
3
آزادی
4
طبیب
600
48
0
1
0
0
0
آزادی
5
تالار
4200
18
5
5
1
10
1
آزادی
6
سامان
7500
103
14
6
8
6
6
کل
5

31165
508
58
18
22
21
21

جمع کل

تعدادخطوط فعال

متراژ شبکه "متر"

پست هوایی

پست زمینی

کلیدغیرقابل قطع

کلیدقابل قطع

خطوط مانور

62

179842

664

228

323

176

200

فصل دوم
ارزیابی بخشهای
مرتبط با رشته علمی کاراموز

1- موقعیت رشته در مکان کاراموزی :
* مکانی که کاراموزی ما در آنجا شروع و به پایان رسید پایه و اساس آن بر مبنای تعمیرات، اتفاقات و عیب یابی خطا در شبکه صورت گرفت که تمام این فعالیت ها جزء رشته مورد مطالعه بنده یعنی برق قدرت می باشد.
2- بررسی شرح وظایف در مکان کاراموزی :
* فعالیت هایی که در محل کاراموزی صورت گرفته به چند دسته تقسیم می شوند :
1- فعالیت در گروه اتفاقات : به این صورت که اگر بر روی شبکه خطایی رخ می داد یا از طرف مشترکین مشکلی اطلاع داده می شد با اطلاع به گروه اتفاقات به این محل رفته و با انجام بررسی های لازم خرابی را شناسایی کرده و برای رفع آن اقدامات لازم را انجام می دادیم در همین بین من نیز با این گروه بوده و در انجام کارها به آنها کمک می کردم و با مرور زمان تجربه های جدیدی را کسب می نمودم.
2- فعالیت در گروه تعمیرات و گروه روشنایی :
این دو گروه براساس فعالیت های محوله به آنها هر کدام نقش معینی را ایفا می کردند در بعضی از مواقع من با گروه تعمیرات بودم و در بعضی مواقع نیز با گروه روشنایی، گروه تعمیرات به عنوان پشتیبان گروه اتفاقات بودند و در مکانهایی که گروه اتفاقات از نظر وقت و نیرو دچار مشکل می شدند به محل مورد نظر اعزام شده و اقدامات لازم را جهت سرعت بخشیدن به کارها انجام می دادیم.
اما اگر در شبکه از لحاظ روشنایی معابر و کوچه ها اتفاقی رخ می داد و باعث قطع شدن روشنایی یک نقطه از شهر می شد گروه روشنایی به آن محل اعزام می شدند که من نیز به همراه آنها در برطرف کردن مشکل به وجود آمده اقدامات لازم را انجام می دادیم.

3- امور جاری در دست اقدام :
* این امور را می توان فعالیت هایی از قبیل، ایجاد طرح های جدید در مورد سیم کشی خطوط فشارمتوسط و ضعیف، نصب ترانسها در یک نقطه جدید، ایجاد یک خط در محل های مورد نیاز و بسیاری فعالیت های دیگر همچون از رده خارج کردن خطوط فشارمتوسط 11kv و جایگزین کردن خطوط 20kv را نام برد.
4- برنامه های آینده :
* طی فعالیت هایی که در محل کاراموزی ( اتفاقات ناحیه 1 بوشهر) صورت گرفت به این موضوع که بعضی از نقاط شهر بوشهر طریقه سیم کشی فشار ضعیف آنها متفاوت می باشد پی بردم به این صورت که در هنگام سیم کشی استاندارد های لازم را رعایت نکرده اند، یکی از برنامه های آینده این مکان یکپارچه کردن خطوط فشار ضعیف می باشد همچنین تصمیم گرفته شد که به هنگام تغذیه چراغهای معابر به جای یک فاز از هر سه فاز شبکه فشار ضعیف استفاده شود تا دیگر شاهد خاموشی های کلی در سطح شهر نباشیم.

فصل سوم
گزارشات کاراموزی

گزارش کارشماره 1 :

فعالیت های انجام گرفته در این روز:
* مورد اول، خیابان شکری، مشکل به وجود آمده به دلیل قطع شدن کابل روشنایی معابر توسط کارگرانی که در مجاورت سیم های فشارضعیف در حال ساخت و ساز بودند رخ داده بود. برای رفع این مشکل یکی از نیروهای سیار برق کوچه را قطع کرده و اقدام به تعویض کابل نمود که بعد از تعویض کابل روشنایی کوچه به حالت اول برگشت.
* مورد دوم، اعلام خاموشی از طرف یکی از مشترکین با این عنوان که واحد مسکونی قرار گرفته در آن بدون برق میباشد، با اعزام به این مکان و انجام بررسی های لازم متوجه شدیم که کنتور این مشترک بی برق بوده که دلیل آن سست بودن کابل 10*2 متصل به شبکه فشارضعیف بود و توسط یکی از نیروهای سیار اتصال سست شده توسط انبردست محکم گردید و مشکل به وجود آمده برطرف شد.
یادگیری ها :
* اگر شخصی ( عمداً یا غیرعمداً ) موجب قطع برق یک منطقه گردد بر اساس تعرفه شرکت برق برای هر یک دقیقه انرژی مصرف نشده مبلغی معادل 60 هزار تومان جریمه خواهد شد.
* به دلیل رطوبت هوا درشهر بوشهر برخی از اتصالات دچار سستی می شوند که اگر چنین اتفاقی رخ داد بایستی محل اتصال را با استفاده از انبردست محکم کرد البته این را هم باید به یادداشت که فقط نیروهای اداره برق اجازه چنین کاری را برروی شبکه دارند و افراد عادی به دلیل خطرات احتمالی نباید چنین کاری را انجام دهند.
نکته : به هنگام کار در شبکه بایستی از کلیه وسایل ایمنی مانند ( کمربند ایمنی، کفش ایمنی، دستکش و… ) استفاده شود تا از خطرات احتمالی در امان بمانیم.
گزارش کارشماره 2 :

فعالیت های انجام گرفته در این روز :
* اعلام خاموشی از طرف یکی از مشترکین مبنی بر قطع فیور در داخل کنتور منزلش، با اعزام به این محل و انجام بررسی های لازم پی بردیم که فیوز معیوب شده و نیاز به تعویض دارد که با تعویض فیوز مشکل برطرف شد.
* مورد دوم، خیابان فرودگاه، اتصالی بررروی بوشینگهای ترانس و ریخته شدن روغن از آن، با اعزام به این محل و انجام بررسی های لازم مشخص شد که به دلیل نبودن بار برروی فازهای خروجی از ترانس منجر به اتصالی برروی بوشینگهای آن شده بود برای رفع این مشکل اقدام به تعویض بوشینگها، تعویض واشر قرار گرفته زیر بوشینگها و اضافه کردن روغن از دست رفته به مخزن ترانس صورت گرفت.
یادگیری ها :
* تبچنجر: وسیله ای است که با تغییر دادن آن سبب تغییر ولتاژ خروجی ترانس می گردد. این وسیله بیشتر در طرف فشارقوی ترانس نصب می شود.
گزارش کار شماره 3 :

*اولین اتفاق اعلام شده خاموشی چراغهای معابر واقع در خیابان شکری رو به روی درمانگاه سیدالشهداء بود، خاموشی به دلیل اتصال سیم فاز شب به سیم نول بر روی شبکه فشارضعیف بود، این دوسیم به دلیل اتصال با هم و ایجاد جرقه های زیاد به هم جوش خورده بودن وباعث قطع شدن روشنی معابر شده بودند دلیل اتصال این دو سیم درختان واقع در این خیابان بود که شاخه های بلند انها باعث شده بود که دو سیم با هم برخورد کنند، که با قطع شاخه های درختان و کوتاه کردن انها این مشکل برطرف شدو همچنین برای ایجاد یک فاصله مشخص بین پنج سیم اصلی شبکه فشارضعیف نیز از وسیله ای به نام اسپیسر(فشارضعیف) استفاده کردیم.
*اتفاق دوم قطعی سیم نول باز هم به دلیل بلند بودن شاخه های درختان واقع درخیابان انقلاب روبه روی بانک ملی که برای رفع این مشکل شاخه های درختان مورد نظر را کوتاه کرده و با اتصال سیم نول قطع شده به طرف دیگر آن این مشکل برطرف شد.
یادگیری ها:
*آشنایی با فیوزکاردی: که کاربرد آنها درتابلوهای زیرترانسی، تابلوهای زمینی و تابلوهای شالتری می باشد و برای حفاظت بیشتر در داخل تابلوها از آن استفاده می شود .
*آشنایی با جمپر: قطعه ای که برای اتصال دو سیم برروی تیر برق از آن استفاده می شود.
*انواع چک:………….( 50 ، 70 ، 125 ، 250 )
*انواع لامپ: 50 و 70 (که برای روشنایی کوچه ها مورد استفاده قرار می گیرند)، لامپ های210و 250 ( که برای نصب در داخل کله چراغهای معابر مورد استفاده قرار می گیرند)
*اسپیسر: که برای ایجاد یک فاصله معین بین سیم ها در شبکه فشارضعیف یا متوسط مورد استفاده قرار می گیرد.

گزارش کار شماره 4:

اعلام قطعی برق از طریق یکی از مشترکین مبنی براینکه منزل آنها دارای هیچ گونه برقی نمی باشد مشکل به دلیل قطع شدن سه پایه فیوز در داخل تابلوشالتری نزدیک این منزل بود، با بررسی های انجام شده معلوم شد که لودر تهیه شده از سوی شهرداری برای خاک برداری در داخل این کوچه باعث شکستن پایه فیوزهای این تابلو شده بود که با عوض کردن پایه فیوزها این مشکل برطرف شد.
یادگیری ها :
*آشنایی با انواع مقره ها که عبارتند از:
1- مقره پلیمری 2- مقره سوزنی و مقره بشقابی( این مقره ها برای قدرت های 20کیلوولت و 30کیلوولت برروی شبکه فشارمتوسط مورد استفاده قرار می گیرند.)
* آشنایی با چوب پرچ(چوب اسکیت) : مورد استفاده آن برای جابه جایی کابلها در شبکه فشارضعیف، برای انداختن قطعات معیوب برروی شبکه که با دست نمی توان آنرا انجام داد و….
* آشنایی با اسپیلایس : برای اتصال دوسیم از این وسیله استفاده می شود( اگر سیمی بر اثر مشکل دوتیکه شود و نتوان آن را به هم اتصال داد از این وسیله استفاده می شود و همچنین دارای اطمینان خوبی نیز می باشد.)
* آشنایی با کلمپ جمپر( کلمپ دو پیچ ): این قطعه نیز مانند اسپیلایس برای اتصال دو سیم به همدیگر مورد استفاده قرار می گیرد، برای راحتی کار از این وسیله استفاده می شود ولی از اطمینان خوبی برای اتصال برخوردارنمی باشد زیرا ممکن است در محل اتصال جرقه ایجاد شود.

گزارش کار شماره 5 :

*با رفتن به خیابان ولیعصر اقدام به نصب فیوز مینیاتوری برای تیرهای روشنایی جدید نصب شده در این محل کردیم، یکی از ویژگی های جدید روشنایی این خیابان استفاده از هر سه فاز شبکه فشارضعیف برای گرفتن برق مورد نیازتیرهای روشنایی مورد نظر بود زیرا با این کار اگریکی از فازها قطع شود تیرهایی که برق آنها از دو فاز دیگر تامین می شود روشنایی مدنظر این خیابان را تامین می کنند البته قبلا برای روشنایی معابر فقط از یک فاز استفاده میشد که با قطع شدن فاز مورد نظر روشنایی معابر بالکل قطع میشد که با استفاده از این روش دیگر شاهد این مشکل نخواهیم بود.
* اتفاق دوم مربوط به روشنایی خیابان صلح آباد بود که لامپ های معابر آن هم در شب و هم در روز روشن بودند با رفتن به محل مورد نظر و انجام بررسی های لازم معلوم شد که فتوسل به کاررفته در تابلوشالتری از محل نصب خود جدا شده و در داخل تابلو افتاده است، برای رفع این عیب فتوسل مورد نظر را در محل خود نصب کردیم.
یادگیری ها :
*قطعات مورد استفاده در تابلو زیرترانسی: ( کلید اتوماتیک، شین بار، فیوزکاردی، کلید پی چاز(برای روشنایی)، ساعت نجومی، کنتاکتور، فیوز مینیاتوری)
نکته: کلید قدرت(اتوماتیک) دارای آمپرهای متفاوتی می باشد مانند (250، 400، 630، 800 و1200 آمپری)
*تابلو شالتری: برای تغذیه تیرهای روشنایی معابر و پاساژها و… مورد استفاده قرار می گیرد وهمچنین برق اصلی آن از طریق تابلوهای زیرترانسی تامین می شود.
* قطعات مورد استفاده در تابلو شالتری: ( فیوز کاردی، کنتاکتور، فتوسل)
* انواع کلیدهای مورد استفاده در تابلوهای زیرترانسی، زمینی و شالتری: ( کلید اتوماتیک، کلید پی چاز، کلید زاویر )
* شین: بر بالای کلید اتوماتیک قرار می گیرد به طوری که با وصل شین ها به کلید اتوماتیک و همچنین اتصال شین ها از طریق کابل به پایه فیوزها جریان مورد نیاز فیدرها تامین می شود.

* قطعات مورد استفاده برروی شبکه فشارضعیف:
1- مقره (پلیمری) 2- کورپی 3- راک 4- ترانس 5- کابل ( مسی )
*راک : قطعه ای می باشد که از یک تسمه فولادی گالوانیزه تشکیل شده که تعدادی اتریه روی آن جوش خورده است این قطعه جهت اتصال مقره چرخی برروی پایه های فشارضعیف مورد استفاده قرار می گیرند.
گزارش کار شماره 6 :

*اولین کار نصب سیم فاز شب بود، در کوچه میگلی بین دو تیربرق سیم فاز شب به دلیل فرسودگی از تیربرق جدا شده بود که با استفاده از یک سیم مسی با مقطع 35 اقدام به سیم کشی بین این دو تیربرق کردیم و مشکل برطرف شد. برای رفع این عیب از یک سری ابزارالات به شرح زیراستفاده کردیم: زدن جمپر، اسپیسرو وصل سیم فاز شب با مقطع 35
* دومین کار انجام شده در این روز این بود که شرکت توزیع برق بوشهر(دیسپاچینگ) قصد انجام مانوری برروی خط سامان را داشت، برای اینکه شرکت توزیع بتواند مانور خود را انجام دهد خط سامان را برقدار کردیم زیرا تا قبل از آن این خط از شبکه جدا شده بود برای وصل این خط از طریق پست زمینی زیتون که نقطه مانوری نیز محسوب می شد با استفاده از سکسیونر گازی موجود در این پست که متشکل از دو تیغه بود اقدام به وصل این خط کردیم، تیغه بالایی سکسیونر باغ الزهرا را مورد تغذیه قرار می داد و تیغه پایینی آن نیز خط سامان را برقدار می کرد، با این کار شرکت توزیع می توانست برق خط سامان را مستقیماً در اختیار خود قرار دهد تا هر موقع که خواست انرا قطع و وصل کند.
* مورد سوم برداشتن یک تابلوی برق به دلیل فرسودگی که از طریق آن برق مورد نیاز چهار مصرف کننده تامین می شد. برای رفع این مشکل کابلهای هر چهار مصرف کننده وصل شده به این تابلو راجدا کرده و با اضافه کردن کابل جدید به کابلهای موجود به دلیل کوچک بودن،چهار مصرف کننده مدنظر را به شبکه اصلی وصل کردیم و با این کار برق مورد نظر این مصرف کننده ها مستقیم از شبکه تامین میشد.
یادگیری ها :
* کلیدهای مورد استفاده در شبکه فشارمتوسط و فشارضعیف :
1- کلید گازی : کلیدی می باشد که در آن برای خاموش کردن جرقه ناشی از قطع و وصل از گاز خاموش کننده ای به نام ( SF6 ) استفاده می شود، این کلید دارای 6 دسته می باشد سه دسته در طرف راست و سه دسته در طرف چپ، مورد کاربرد آن در شبکه فشارمتوسط (سه سیمه) می باشد، این کلید دارای دو حالت می باشد ( زرد " فعال و سبز " غیرفعال ) که به وسیله چوب پرچ می توان انرا قطع یا وصل کرد، یکی از مزیتهای بزرگ این کلید این است که می توان انرا زیر بار قطع کرد یعنی کلید قابل قطع زیر بار می باشد.
2- کلید کت اوتی : این کلید بر سر راه شبکه فشارمتوسط و فشارضعیف قرار داده می شود که برای قطع اتصال بین شبکه فشارمتوسط و شبکه فشارضعیف مورد استفاده قرار می گیرد و همانند کلید گازی می توان انرا زیر بار قطع نمود این کلید تشکیل شده از یک دسته به نام کت اوت ویک سیم که در داخل دسته کت اوت قرار می گیرد و مانند یک فیوز عمل می کند که نام آن ( فیوزلینگ ) می باشد برای قطع این کلید زیر بار از چوپ پرچ استفاده می شود.
* کلید کت اوتی های قرار گرفته برروی تیر فشارمتوسط باید به گونه ی خاصی قطع گردند که به این منظور ابتدا بایستی کلید کت اوتی میانی توسط چوب پرچ انداخته و بعد از آن دو کلید کت اوت قرار گرفته در چپ و راست قطع گردند، اگر به هردلیلی اشتباهاً کت اوت های طرف چپ یا راست ابتدا کشیده شوند به دلیل فشار بالای عبوری از خط ممکن است کت اوت ها شعله کشیده و از فاصله 12متری شعله به زمین منتقل گردد که بسیار خطرناک می باشد به همین منظور همیشه باید ابتدا کت اوت میانی کشیده شود که دارای اطمینان بالاتری بوده و احتمال شعله کشیدن آن بسیار پایین است و بعد از آن کت اوت های طرفین کشیده شده تا شبکه تعادل بار داشته باشد.
3- کلید تیغه ای :که همانند کلید کت اوتی بر سر راه شبکه فشارمتوسط و فشارضعیف قرار داده می شود البته مشکل این کلید این است که نمی توان انرا زیربار قطع نمود چون اینکار باعث می شود که بین تیغه های کلید جرقه و شعله به وجود آید.
* آشنایی با فازمتر فشارمتوسط : این فازمتر تنها در شبکه فشارمتوسط مورد استفاده قرار می گیرد و درشبکه فشارضعیف کاربردی ندارد و از طریق آن می توان وجود جریان و ولتاژ را در شبکه تشخیص داد، این فازمتر برای مورد استفاده قرار گرفتن دارای چهار مرحله می باشد که عبارتند از :
1- off
2- قسمت تست
3- Low ولتاژ از( 35kv تا 3kv )
4- Hi ولتاژ از ( 35kv به بالا )
گزارش کار شماره 7 :

*در خیابان صدرا به دلیل اینکه مصرف برق بالا بود و باعث میشد شبکه دچار افت شود اقدام به دو برق کردن این قسمت کردیم، دلیل بالا بودن مصرف در این منطقه وجود کارگاه های جوشکاری در این قسمت بود که برق زیادی از شبکه دریافت می کردن برای رفع این مشکل اقدام به نصب ترانس 250KVA برروی یکی از تیر برقهای موجود در آن محل کردیم همچنین چند عدد از تیر برقهای این محل را نیز به دلیل فرسوده بودن تعویض کردیم، برای دوبرق کردن این مکان ( یعنی برای تعدیل بار، برق مورد نیاز این منطقه هم از طریق ترانس تامین شود و هم از طریق شبکه ) از یک کابل خودنگهدار استفاده کردیم که برق مورد نیاز از طریق این کابل از ترانس گرفته و به مصرف کننده های موجود در این محل انتقال یابد.
برای اضافه کردن ترانس به شبکه اصلی برای تعدیل بار یعنی مصرف کننده ها هم از شبکه و هم از ترانس جریان مورد نیاز خود را دریافت کنند از وسایل زیراستفاده شد که عبارتند از :
1- ترانس 250 KVA 2- کابل خودنگهدار 3- کورپی 4- تیربرق جدید
5- جلو بر سیم 6- واشر مربع 7- پایه برای نگهداشتن ترانس
8- تیر ولت دو سردیس 400 و 600
نکته : تعریف کابل خودنگهدار : کابلی می باشد سیاه رنگ که با پیچیده شدن پنج کابل کوچک به دور هم ساخته می شود، این کابل نقش پنج سیم شبکه فشارضعیف را انجام میدهد ولی با این تفاوت که پنچ کابل با مقطع 35 که دارای روکش می باشند به دور هم پیچیده و یک کابل مستقل را تشکیل میدهند و دارای ظاهری جمع وجورتر می باشد.
یادگیری ها :
* آشنایی با کورپی : از این وسیله جهت اتصال پایه های لازم برای نگهداشتن ترانس استفاده می شود، کورپی از دو قطعه آهن به طول 60 سانتیمتر تشکیل می شود که به وسیله ی یک میله ی دایره ای شکل که از دو طرف قابلیت اتصال مهره را دارد استفاده می شود که نام این میله ( تیرولت دو سردیس ) می باشد.
* انواع تیرولت دوسردیس :
1- تیرولت دوسر دیس 600 ( 60 سانتی )
2- تیرولت دوسر دیس 400 ( 40 سانتی )، 350 ( 35 سانتی )
3- تیرولت دوسر دیس 250 ( 25 سانتی )، 200 ( 20 سانتی )
* آشنایی با لامپ تست : موارد استفاده آن، برای عیب یابی دو فاز، برای عیب یابی فازونول، برای اینکه بدانیم کدام فاز وصل و کدام قطع می باشد.
* طریقه ی شناختن ترانس از راه دور:
با استفاده از بزرگی و کوچکی ترانس، با نگاه کردن به مخزن روغن آن و روش سوم با نگاه کردن به پره های کناری ترانس می توان قدرت انرا دانست، روش سوم دارای چند نمونه می باشد که عبارتند از :
1- اگر پره های کناری ترانس دارای 8 پره باشد این ترانس دارای قدرت 250KVA می باشد.
2- اگر ترانس دارای 9 پره باشد این ترانس دارای قدرت 400 KVA می باشد.
3- اگر ترانس دارای 10 پره باشد این ترانس دارای قدرت 630 KVA می باشد.

گزارش کار شماره 8 :

* اولین کار انجام شده در این روز رفتن به خیابان توحید برای نصب جلوبر بر روی تیربرق جدید و انتقال پنج کابل فشارضعیف از تیربرق قدیمی به روی تیربرق جدید و همچنین انتقال مشترکین سه فاز و تکفاز بر روی تیربرق جدیدو قرار دادن کابل 600*35*3 و بردن آن به زیر تابلو، کابل مورد استفاده بر روی تیربرق های قدیمی بعد از تعویض این تیربرق ها با تیربرق جدید به دلیل بلند بودن کابل انرا به زیر ترانس انتقال دادیم.
* دومین کار تعمیر کلید اتوماتیک به قدرت 800A ، این نوع کلید در تابلوی زیرترانسی (SP ) مورد استفاده قرار می گیرد، مشکل این کلید در این بود که بعد از قطع یکی از تیغه های کلید در مدار باقی می ماند و باعث می شد که جریان از طریق آن عبور کندکه با تعویض این تیغه با تیغه ی جدید این مشکل برطرف شد.
یادگیری ها :
* آشنایی با طرز کار ساعت نجومی و طریقه ی تنظیم کردن آن : ساعت نجومی همانند فتوسل می باشد که لامپهای معابر و کوچه ها را در زمان خاصی روشن و خاموش می کند با این تفاوت که ساعت نجومی را می توان با استفاده از دکمه های آن برای زمان خاصی تنظیم کرد و البته بر خلاف فتوسل دیگر نیاز به تاریک شدن هوا ندارد که عمل کند بلکه در زمان مشخص شده عمل کرده وباعث روشن یا خاموش شدن لامپ ها می شود.
* انواع کابل مورد استفاده برای تغذیه کنتورها و پستهای زمینی :
1- کابل مورد استفاده برای روشنایی با مقطع……………………………………….1.5*2
2- کابل مورد استفاده برای تغذیه کنتورهای تکفاز با مقطع………………… 10*2
3- کابل مورد استفاده برای تغذیه کنتورهای سه فاز با مقطع……………… 10*4
4- کابل 20KV : مورد استفاده آن برای گرفتن برق از شبکه فشارمتوسط برای تغذیه پستهای زمینی می باشد این کابل با مقاطع مختلف و دارای انواع مختلفی نیز هست که عبارتند از 45، 95، 300 .
* انواع سرکابل : 1- سرکابل حرارتی 2- سرکابل سرد 3- سرکابل چپوقی
نکته : سرکابل حرارتی و سرد برای سرکابل زدن کابلهای 20KV مورد استفاده قرار می گیرند.
* کنتورهای سه فاز دارای یک باتری می باشند که بعد از قطع برق نیز صفحه نمایش همچنان روشن باقی خواهد ماند ولی کنتورهای تکفاز این ویژگی را ندارند.
گزارش کار شماره 9 :

اولین اتفاق، به دلیل اتصالی در پست زمینی راتق واقع در خیابان بیسیم خط متصل به این پست زمینی به نام خط راتق باعث قطع پنج خط دیگر متصل به این خط شده بود، علت اتصالی و قطعی در این پست به خاطر موش موجود در این پست بود زیرا موش با جویدن روکش یکی از کابلهای ورودی از ایستگاه باعث شده بود که این کابل با کابل مجاور خود اتصال پیدا کرده وباعث دو فاز شدن این پست شود، البته این پست هم در ورودی و هم در خروجی خود دچار مشکل شده بود، برای رفع این مشکل تیغه های خروجی پست راتق را بدون برق کردیم تا گروه تعمیرات برای اقدامات لازم به این محل اعزام شوند همچنین این پست مشکل دیگری نیز داشت که یکی از کابلهای موجود در این پست به علت اتصال با زمین اجازه نمی داد که سکسیونر گازی بتواند عمل کند، برای رفع این مشکل نیز باید کابل مورد نظر تعویض میشد، برای اینکه خط راتق بدون برق نماند ما از کلید قدرت ( دژنکتور ) برای برق رسانی آن استفاده کردیم. پست راتق تغذیه کننده پستهای دیگر می باشد که کابل ورودی آن از ایستگاه می باشد این پست دارای یک سلول می باشد در این سلول دو سکسیونر ( یکی گازی و دیگری معمولی ) و یک دژنکتور قرار دارد.
یادگیری ها :
* تعریف خط: خط به مجموعه ای از قطعات مورد استفاده بر روی شبکه فشارمتوسط می باشد، برای ایجاد یک خط تغذیه برق ابتدا مکان مورد نظر جهت ایجاد خط مشخص شده، سپس قطعات مورد استفاده برای نصب بر روی این خط نیز فراهم می شود. مثلاً خط استادیوم که وظیفه برق رسانی به استادیوم و چند مکان نزدیک به آنرا بر عهده دارد، بر روی این خط قطعات مختلفی نصب می شود مانند سه سیم مسی ( سه فاز ) شبکه فشارمتوسط، کلمپ ته خط، سکسیونرتیغه ای، کلیدگازی و بسیاری قطعات دیگرالبته برای استفاده از جریان و ولتاژ عبوری از این خط یک پست (زمینی یا کمپک) قرار میدهند و از طریق کابل 20KV جریان و ولتاژ را از روی خط به داخل پست انتقال میدهند و از طریق پست برق مورد نیاز مکان های تعیین شده تامین می شود.
نکته: پستهایی که در یک محفظه آهنی قرار دارند به پستهای کمپک معروف هستند.
* آشنایی با قطعات مورد استفاده در سلول های زمینی (پستهای زمینی) :
1- سکسیونر گازی : کلید قابل قطع زیر بار می باشد اما از نظر اطمینان از ضریب پایینی برخوردار است.
2- دژنکتور (کلیدقدرت) : این کلید را می توان همانند سکسیونر گازی در زیر بار قطع نمود اما تفاوت آن در این است که از نظر قطع زیر بار دارای اطمینان بالایی می باشد، در پستهای زمینی برای قطع جریان برق بیشتر از این کلید استفاده می شود زیرا دارای اطمینان بالاتری است.
3- سکسیونر معمولی : این سکسیونر بر خلاف سکسیونر گازی دارای اطمینان پایینی می باشد و نمی توان انرا زیربار قطع نمود.
* انواع پست ها :
1- پست هوایی : که تشکیل شده از ترانس و تابلوهای زیر ترانسی موجود در شهر.
2- پستهای زمینی : که تشکیل شده از تعداد سلول های مورد نیازکه قطعات مورد استفاده در داخل ان جاگذاری می شوند.
نکته: در اصل پستها دارای دو نوع می باشند: 1- پست هوایی 2- پست زمینی
* دلیل استفاده و ایجاد یک پست زمینی:
در مکانهایی که امکان ایجاد پست هوایی وجود نداشته باشد باید پست زمینی ایجاد نمود، اگر توان دریافتی از شبکه پایین تر از 400kv باشد اقدام به نصب پست هوایی می شود ( نصب ترانس و تابلو زیرترانسی ) و اگر توان دریافتی از شبکه بالاتر از 400kv باشد باید پست زمینی ایجاد گردد. بعضی از مواقع نمی توان پست هوایی ایجاد کرد زیرا امکان دارد نقطه مورد نظر مرکز شهر بوده که به دلیل رفت و آمد بالا و شلوغ بودن این مکان اقدام به ایجاد پست زمینی می کنیم.
* آشنایی با چند پست زمینی :
1- پست زمینی زیتون واقع در خیابان آتشنشانی، این پست برق مورد نیاز باغ الزهرا را تامین می کند.
2- پست سلمان فارسی واقع در خیابان عالی اباد
3- پست راتق و پست زمینی نیدی واقع در خیابان بیسیم
* آشنایی با چند خط متصل به پستهای زمینی :
1- خط سامان متصل به پست زیتون
2- خط راتق متصل به پست راتق
3- خط نیدی متصل به پست نیدی
4- خط سلمان متصل به پست سلمان فارسی

گزارش کار شماره 10 :

* اولین کار با رفتن به خیابان ساحلی روبه روی استادیوم اقدام به آچارکشی قطعات موجود بر روی شبکه فشارمتوسط مانند، آچارکشی کلمپ ته خط، تعویض کلمپ جمپر( دوپیچ ) به علت شکسته شدن برروی یکی از پایه های برق، تعویض کلمپ ته خط و کلمپ بی متال به دلیل فرسوده بودن .
* دومین کار با رفتن به خیابان صدرا اقدام به نصب فونداسیون و تابلو زیر ترانسی برروی آن را انجام دادیم، این محل به دلیل وجود مغازه های جوشکاری زیاد دارای مصرف بالایی بود و شبکه به تنهایی نمی توانست جریان مورد نیاز انرا تامین کند به همین منظور باید این محل را هم از طریق ترانس و هم از طریق شبکه مورد تغذیه قرار می دادیم، برای این کار از یک ترانس 250KVA و یک تابلو زیر ترانسی استفاده کردیم، برای اتصال بین تابلو و ترانس موجود از 4 کابل با مقطع 240*1 و همچنین استفاده از کابلشو 240 برای اتصال برروی سرکابل و اتصال 4 کابل برروی ترانس و کلید قدرت موجود در ترانس استفاده شد، این 4 کابل، جریان مورد نیاز را ازترانس گرفته و به داخل تابلو به زیر کلید اتوماتیک (800A) انتقال می دادند، و از طریق تابلو جریان مورد نیاز جوشکاری های موجود در ان محل تامین می شد.
یادگیری ها :
* روش شناسایی کابل مسی و کابل آلومینییومی :
1- سیم مسی را می توان از روی کلمپ ته خط شناسایی کرد( کلمپ ته خط برای سیم مسی دارای پایه کوتاه تری می باشد ) راه دوم تشخیص از طریق خود سیم می باشدبه اینصورت که سیم مسی (باریکتر و تیره تر) می باشد.
2- کلمپ ته خط سیم آلومینیومی دارای پایه بلندتری می باشد، البته می توان از روی شکل خود سیم نیز جنسیت انرا تشخیص داد سیم الومینییومی (ضخیمتر و روشن تر) می باشد.
* آشنایی با انواع ترانسهای موجود در شبکه فشارضعیف و پستهای زمینی که عبارتند از:
1- ترانس با قدرت 250 KVA 2- ترانس با قدرت 315 KVA
3- ترانس با قدرت 400 KVA 4- ترانس با قدرت 630 KVA
5- ترانس با قدرت 1000 KVA
نکته: در بوشهرتنها مکانی که دارای ترانس (1000KVA) است شهرک فضیلت می باشد .
* طریقه گذاشتن کلید گازی در شبکه فشارمتوسط : برای نصب کلیدگازی در شبکه همیشه باید بعد از سیم کشی نصف خط آن را کارگذاری کرد به عبارت دیگر کلیدگازی همیشه در نقطه میانی سیم کشی خط نصب می شود( محفظه این کلید پرشده از گاز SF6 .)
* پایه برق های نصب شده در خیابان برای شبکه فشارمتوسط و فشارضعیف متفاوت می باشند، تیربرق های فشارضعیف حداکثرتا ارتفاع 9 متر ساخته می شوند اما ارتفاع تیرهای فشارمتوسط حداکثر 15 متر می باشد به همین منظور پایه برقهای فشارمتوسط همیشه اول انها با عدد 15 شروع می شود و عدد اول تیرهای شبکه فشارضعیف نیز عدد 9 می باشد مانند:
1- انواع تیرهای فشارمتوسط ( 600*15 ، 400*15 و… )
2- انواع تیرهای فشارضعیف ( 600*9 ، 400*9 و…. )
نکته: 600و400 معرف قطر تیر می باشند.
نکته: سیاران برای اطمینان بیشتر از قطع شبکه فشارمتوسط یا فشارضعیف با وصل یک سیم به دوسر چوپ پرچ و وصل آن به دو کابل شبکه فشار متوسط یا ضعیف از وصل یا قطع برق اطمینان حاصل می کنند.
* قطعات مورد استفاده در شبکه فشارمتوسط :
1- سکسیونر تیغه ای( کلید تیغه ای )، کلید گازی، کلمپ انتهایی (ته خط)، کلمپ جمپر( دوپیچ )، کابل 20KV ، سرکابل (حرارتی، سرد، چپوقی)، کلمپ بی متال، مقره پلیمری، مقره سوزنی، مقره بشقابی، اسپیسر فشارمتوسط.
نکته: کابل 20KV مورد استفاده در شبکه فشارمتوسط بسته به مقدار ولتاژ مصرفی انتخاب می شود همچنین تلفات این کابل کمترو باعث می شود که خط نیز دارای تلفات کمتری باشد.
گزارش کار شماره 11 :

* اولین اتفاق، اعلام خرابی از طرف یکی از مشترکین با این عنوان که کنتور آن بدون برق می باشد با بررسی های انجام شده معلوم شد که کنتور هیچ مشکلی ندارد و مشترک دارای اتصال داخلی می باشد.
* دومین کار رفتن به پست زمینی سلمان فارسی واقع در خیابان عالی آباد و بازکردن قطعات موجود در سلول واقع در این پست بود، سلول این پست متشکل از سه وسیله ی مهم بود که در توزیع برق شبکه فشارمتوسط به روی شبکه فشارضعیف استمورد استفاده قرار می گرفت، در داخل این سلول یک سکسیونر گازی، یک سکسیونر معمولی و یک دژنکتور گازی قرار داشت.
یادگیری ها :
* برای اتصال شبکه فشارمتوسط( سه سیمه) به شبکه فشارضعیف (پنج سیمه) در قسمت فشارمتوسط باید اتصالات از جنس آلومینییوم و در قسمت فشارضعیف نیز باید اتصالات از جنس مس باشد.
* آشنایی با چند نوع از قطعات مورد استفاده در شبکه فشارمتوسط و ضعیف :
1- کلمپ بی متال : هر جا بخواهیم سیم مسی و آلومینییومی را به هم اتصال دهیم از این وسیله استفاده می شود.
2- کلمپ انشعاب یا خودنگهدار.
3- برق گیر: به منظور حفاظت از شبکه در مقابل اضافه ولتاژها و تخلیه آنها به زمین از این وسیله استفاده می شود که دارای انواع 20KV,11KV می باشد، محل نصب و مورد استفاده آن برروی تیرهای فشارمتوسط می باشد به این صورت که بر روی کراس آرم محکم شده و سه سیم متصل به خط ابتدا از روی برقگیر عبور کرده و انتهای آن به کابل20KV ورودی از پست متصل می شود.
4- جلو برسیم: در مواقعی که تیربرق به منازل مشترکین نزدیک است از این وسیله استفاده می شود تا هم از برق گرفتگی و همچنین برق دزدی جلوگیری شود.
5- مهره چشمی و مهره انگشتی که دارای اندازه های 30 تا 300 میلیمتر می باشد،که باعث می شود مهره با اطمینان بهتری برروی پیچ بسته شود.
6- کابلشو که دارای اندازه های 16 تا 70 میلیمتر می باشد، این وسیله برروی سرکابل قرار گرفته و امکان بسته شدن کابل را برروی سطح مورد نظر فراهم می اورد.
7- پایه چراغ ها معروف به براکت ( در شبکه برق به پایه چراغ کوچه ها و معابر براکت گفته می شود)
8- وینچ کلمپ: از نظر اندازه کوچک و دارای یک پیچ می باشد.

گزارش کار شماره 12 :

* کار امروز ما تعمیرات بر روی پایه چراغ های روشنایی15m کنار ساحل جنب رستوران قوام بود، این پایه ها هر کدام دچار مشکلی بودند که از همه مهمتر به دلیل فرسودگی کله چراغ ها و سیم کشی آنها باید مورد تعمیر قرار می گرفتند، مشکل پایه روشنایی اول، تعویض ترانس 250 و لامپ 250 با 210 و حذف ایگناتور، پایه دوم دچار دو مشکل بود اول اینکه ترانس آن سوخته بود دوم اینکه لامپ یکی از کله چراغ های آن روشن نمی شد برای رفع مشکل اول ترانس انرا عوض کردیم و برای رفع مشکل دوم که اشکال از ترمینال ورودی بود با تعویض ترمینال این مشکل نیز برطرف شد، مشکل پایه روشنایی سوم این بود که جریان مستقیم به لامپ ها وصل می شد برای رفع این مشکل از یک فیوز مینیاتوری با مقدار 6Aبر سر راه سیم جریان این کله چراغ ها استفاده کردیم.
یادگیری ها :
* آشنایی با قطعات مورد استفاده در کله چراغ های معابر و همچنین دلیل حذف کردن ایگناتور درداخل انها :
قطعات مورد استفاده در کله چراغ معابر: 1- ترانس 2- ایگناتور 3- خازن 4- لامپ
نکته: در کله چراغ هایی که در انها ترانس 250W و ایگناتور 250W استفاده می شود باید از لامپ 250Wبه بالا استفاده کرد و اگر مقدار لامپ از 250 کمتر است مثلاً 210W باید ایگناتور موجود در این سیستم حذف شود.
* تعریف ایگناتور: در زمان راه اندازی ولتاژ بالا می باشد که از طریق ایگناتور می توان جریان را محدود کرد.

گزارش کار شماره 13 :

* کار امروز، رفتن به میدان بیمارستان و خیابان روبه روی بیمارستان فاطمه الزهرا برای تعمیر روشنایی تیرهای واقع در این محل، با بررسی های انجام شده معلوم شد که سیم کشی آنها دچار مشکل شده و باید مجدداً سیم کشی صورت گیرد، برای رفع این مشکل سیمهای مسی را که از قبل کشیده شده بود را جمع آوری کرده و از یک کابل خودنگهدار با مقطع 16 و با دورشته که دارای روپوش بودند استفاده کردیم (یکی از رشته ها فاز و دیگری نول بود) و همچنین بعضی از پایه ها نیز بدون کله چراغ بود که برای رفع این مورد نیز از چند عدد کله چراغ و براکت یک متری استفاده کردیم، البته برای رفع مشکل روشنایی این محل از تعدادی قطعه دیگر نیز استفاده شدکه عبارتند از:
1- دم خوکی 2- کلمپ آویز 3- مهره چشمی که برای نگهداشتن کابل خودنگهدار استفاده شد.
یادگیری ها :
* آشنایی با مقطع کابلهای مسی مورد استفاده در شبکه فشارمتوسط و ضعیف که عبارتند از:……………………………. 16، 25، 35، 50
نکته: برای قسمت روشنایی که جریان کمتری از شبکه دریافت می کند از کمترین مقطع سیم مسی استفاده می شود یعنی سیم مسی با مقطع 16، مقطع سیم بر اساس اختلاف ولتاژ بین دوسیم انتخاب می شود( مثلاً اختلاف ولتاژ بین دو سیم فاز و نول 220V است و اختلاف ولتاژ بین دو فاز 380V می باشد.)
نکته: به خاطر اینکه دوسیم مورد استفاده برای روشنایی معابر فاز و نول می باشد و اختلاف ولتاژ بین آنها 220V است مقدار جریان دریافتی از شبکه 6/9A می باشد.
گزارش کارشماره 14 :

* کارهای انجام گرفته در این روز، مورد اول مربوط به خیابان هلالی روبه روی میدان بسیج بود مشکل ایجاد شده با این عنوان که دو فاز از سه فاز شبکه فشارضعیف به دلیل بارندگی قطع شده و مشترکین فقط از یک فاز آن جهت تغذیه کنتور خود بهره می بردن مطرح شد ، برای رفع این مشکل و اضافه کردن دو فازقطع شده با استفاده از دو رشته سیم مسی با مقطع 35 و چند عدد مقره چشمی (مقره چرخی) اقدام به سیم کشی بین دو تیربرق موجود در این خیابان که تنها یک فاز برروی آن قرار داشت کردیم و همچنین بعد از پایان سیم کشی کابل تعدادی از مشترکین سه فاز را برروی سه سیم ( سه فاز ) شبکه فشارضعیف متصل کرده تا این مشترکین بتوانند از هر سه فاز شبکه برای تغذیه کنتور خود استفاده کنند البته بعد از پایان کار و برقدار کردن این منطقه متوجه شدیم که بعضی از مشترکین بدون برق می باشند و با بررسی های انجام شده معلوم شد (سه فاز) پنج سیم فشارضعیف کشیده شده بین دو تیربرقی که مورد تعمیر قرار گرفته بودند فقط دارای دو فاز می باشد و یک فاز آن قطع است به این صورت که پنج سیم متصل به تیربرق مجاور از طریق جمپر زدن پنج سیم قرار گرفته بین (دو تیربرق تعمیر شده) را مورد تغذیه قرار می دادند مشکل ایجاد شده به این صورت بود که دو فاز از سه فاز گرفته شده برروی پنج سیم فشارضعیف تیر مجاور برروی یک فاز قرارداشته و سیم فاز سوم مربوط به پنج سیم فشارضعیف جدید از طریق فاز شب تغذیه می شد، برای رفع این مشکل دو فاز قرار گرفته برروی یک فاز از پنج سیم تیرمجاور را قطع کرده و بین دوفاز دیگر تقسیم کردیم.
* مورد دوم، به دلیل قطع شدن (سوخته شدن) کابل نول در داخل تابلوی برق یکی از مشترکین واقع در خیابان سنگی اضافه بر 220V مورد تغذیه این منزل 220V دیگر نیز ازطریق سیم سوخته شده ی نول به مصرف کننده های این مکان تزریق شده بود که به دلیل ولتاژ بالا باعث سوخته شدن وسایل الکتریکی این منزل گشته بود البته اگر این مشترک دارای محافظ الکتریکی می بود وسایل الکتریکی موجود در منزلش دچار آسیب نمی شدند، برای رفع این مشکل سیم نول سوخته شده را قیچی کرده و با زدن کابلشو با مقدار25 برروی سر آن و وصل دوباره آن برروی تابلو این مشکل برطرف شد.
نکته : در داخل تابلوهای برق یک شمش جدا در پایین تابلوی برق نصب می شود که محل قرار گیری کابل نول می باشد به اینصورت که کابل نول برروی این شمش سوارشده و یک نقطه خنثی ایجاد می کند.
* مورد سوم، با رفتن به پست زمینی راه و ترابری واقع در خیابان خبرنگار کنتاکتور سوخته شده در تابلو ترانسی این پست را تعویض کرده و یک کنتاکتور جدید به جای آن در این تابلو نصب کردیم این کنتاکتور به دلیل کشیدن آمپر بالا سوخته شده بود، برای رفع این مشکل سه فیوز 40 آمپری را با کنتاکتور جدید سری کرده به این صورت که جریان ابتدا به سر فیوزها وارد شده و بعد از وصل فیوز از کنتاکتور عبورکند همچنین کلید اتوماتیکی که جریان از طریق آن عبور کرده و به سر فیوزها می رسید دارای قدرت 1200A بود.

یادگیری ها :
آشنایی با کانکتور : وسیله ای می باشد که از طریق آن کابلهای متصل به خروجی ترانس را به پنج سیم شبکه فشارضعیف اتصال می دهد.
نکته : برای وصل پنج سیم شبکه فشارضعیف برروی تیربرق(فشارضعیف) از راک و مقره چشمی استفاده می شود.
* اگر درداخل تابلوهایی که کنتورهای تکفاز نصب شده است، به هر علتی سیم نول قطع (سوخته) شود علاوه بر 220Vمورد تغذیه مصرف کننده ها که از انها عبور می کند، 220V دیگر نیز از مصرف کننده ها عبور خواهد کرد به اینصورت که اگر نول متصل باشد بعد از تغذیه مصرف کننده ها با مقدار ولتاژ 220V (اختلاف پتانسیل بین فاز و نول) و عبور از انها 220V عبوری به نقطه ی خنثی که نول باشد رسیده و صفر می شود اما اگر سیم نول قطع باشد این سیم نیز نقش فاز را ایفا خواهد کرد و از سیم نول نیز جریان و ولتاژ عبور خواهد کرد و در صورتی که مصرف کننده ای به برق متصل باشد ولتاژی در حدود 400V از آن عبور خواهد کرد این ولتاژ بیشتر از ولتاژ مورد نیاز دستگاه خواهد بود که باعث سوختن وسیله ی الکتریکی خواهد شد.
گزارش کار شماره 15 :

فعالیتهای انجام گرفته در این روز:
* مورد اول، یکی از مشترکین اعلام کرده بود که روشنایی کوچه ی آنها دچار مشکل شده است با رفتن به محل مورد نظر و انجام بررسی های لازم معلوم شد که تابلو شالتری نصب شده در این محل فاقد سیستم روشنایی می باشد (کابل ورودی روشنایی به تابلو بدون برق بود) مکانی که برق مورد نیاز این تابلو را تامین می کرد مشخص نبود و برای اینکه بدانیم تابلو شالتری قرار گرفته در این مکان از کجا برق مورد نیاز خود را دریافت می کند شماره تابلو شالتری را به اداره ابلاغ کرده و آنها با مشاهده ی نقشه های موجود در کامپیوتر با اعلام شماره تابلوی زیرترانسی مورد نظر که در کوچه ی پشتی واقع شده بود مکان تابلویی که تابلو شالتری را تغذیه می نمود را مشخص کرده و با مراجعه به تابلو زیرترانسی مورد نظر و بازدید آن متوجه شدیم که کابل مربوط به روشنایی تابلو شالتری متصل نمی باشد که با نصب کابل در جای مورد نظرآن مشکل روشنایی تابلو شالتری برطرف شد و برق مورد نیاز روشنایی کوچه از طریق این تابلو تامین شد.
* مورد دوم، روشنایی های معابر روبه روی ساختمان فرودگاه دچار مشکل شده و همه ی آنها قطع شده بودند با رفتن به این محل و بازدید از تابلو ترانسی که برق روشنایی این محل را تامین می کرد مشخص شد که کابلهای متصل به پایه فیوزهای روشنایی به دلیل کشیدن آمپر بالا سوخته شده بودند (روپوش آنها ذوب شده بود) همچنین خود پایه فیوز نیز سوخته و ذوب شده بود برای رفع این مشکل پایه فیوز و کابل متصل به انرا تعویض کردیم.
یادگیری ها :
آشنایی با کراس آرم و انواع آن :
* کراس آرم : جهت نگهداری سیم ها و مقره ها روی پایه ها از کراس آرم استفاده می شود طول آن به پارامترهای زیادی از قبیل ولتاژ خط (فاصله ی بین فازها) باد و یخ و برف بستگی دارد معمولاً کراس آرم های با طول 120 سانتی متر و 244 سانتی متر در شبکه توزیع به کار می رود.
* کراس آرم از لحاظ شکل نصب برروی پایه ها به سه دسته ی افقی، جانبی (پرچمی)، جناقی (کانادایی) تقسیم می شوند.
* انواع کراس آرم : 1) کراس آرم چوبی 2) کراس آرم فولادی (فلزی)
گزارش کار شماره 16 :

فعالیت های انجام گرفته در این روز :
* مورد اول، با رفتن به پست زمینی اطلاعات کلید تیغه ای قرار گرفته برروی تیر فشارمتوسط روبه روی این پست را از روی تیر جدا کرده که وظیفه ان اتصال خط ابوشهر به پست زمینی اطلاعات بود، یکی از دلایل جدا کردن این کلید از شبکه به خاطر اطمینان پایین آن در مقابل جریان عبوری زیاد بود، البته بعد از جداکردن کلید تیغه ای از شبکه فشارمتوسط خط ابوشهر و پست اطلاعات را به طور مستقیم به یکدیگر اتصال دادیم که برای اینکار از قطعاتی همچون سیم آلومینیوم با مقطع 120، کابلشو 120 ( 2عدد بی متال و 1عدد معمولی ) و سه عدد کلمپ دوپیچ استفاده شد.
نکته : پست اطلاعات قبلاً به عنوان تغذیه کننده محسوب می شده است ( به اینصورت که از طریق کابلهای ورودی از ایستگاه این پست تغذیه شده و خروجی آن برروی خطوط فرستاده می شده است) ولی بعد از مدتی این پست را به عنوان ورودی و خروجی خط قرار دادند به اینصورت که دو خط ابوشهر و نیدی به آن وارد شده و خروجی آن برروی شبکه فرستاده می شود البته این پست به عنوان یک نقطه مانوری نیز محسوب می شود.
* مورد دوم، اعلام خاموشی از طرف یک مغازه واقع در خیابان روبه روی پاساژ ملت بود که با اعزام به این مکان و انجام بررسی های لازم معلوم شد یکی از فیوزهای مورد استفاده در تابلو شالتری نصب شده در کنار پاساژ به درستی درپایه فیوز مذکور جا زده نشده که با جا زدن فیوز مربوطه این مشکل برطرف شد.
یادگیری ها :
* آشنایی با نقطه مانوری در یک پست زمینی : (نقطه مانوری به این مفهوم است که محلی را دوبرق کرده اند) حال اگر این محل یک پست زمینی مانند پست اطلاعات باشد توضیحات آن
به این صورت است، مکانی که نقطه مانوری تعیین می شود از طریق دو خط مورد تغذیه قرار می گیرد یعنی پست اطلاعات دارای دو خط ورودی به نام های (ابوشهر و نیدی) می باشد که اگر به هردلیلی یکی از خط های ورودی از مدار خارج شده ( قطع گردد ) توسط خط دیگر برق مورد نیاز شبکه تامین شود.
گزارش کارشماره 17 :

فعالیت های انجام گرفته در این روز :
* مورد اول، خیابان باغ الزهرا کوچه نخلستان 1، اعلام خاموشی از طرف یکی از مشترکین با این عنوان که یکی از فازهای ورودی به کنتور بدون برق می باشد، با رفتن به این محل و انجام بررسی های لازم معلوم شد که یک فاز از سه فاز مشترک برروی شبکه فشارضعیف قطع شده است که با محکم کردن فاز مورد نظر برروی شبکه مشکل ایجاد شده برطرف شد.
* مورد دوم، مربوط به یکی از مشترکین در حال ساخت و ساز واقع در کوچه نخلستان 1 بود، این مشترک به صورت غیرقانونی اقدام به دور کردن پنج سیم شبکه فشارضعیف که در فاصله یک متری از ساختمان آن قرار داشت کرده بود، مشترک مورد نظر با استفاده از پنج رشته طناب و بستن آنها برروی شبکه فشارضعیف اقدام به کشیدن شبکه کرده بود که این عمل باعث شده بود شبکه قوس دار شده و دچار اختلال گردد همچنین ضریب سیم ها نیز پایین آمده بود که برای رفع این مشکل طناب هارا چیده و شبکه را آزاد کردیم.
نکته : اگر فردی که در حال ساخت وساز می باشد احیاناً ساختمان آن در فاصله نزدیکی از شبکه فشارضعیف قرار گرفته باشد برای دور کردن شبکه از محل مورد نظر ابتدا بایستی با 121 تماس گرفته و درخواست خود را مطرح کند سپس با اعزام سیار به محل مورد نظر و انجام بررسی های لازم در صورت تایید مشکل ایجاد شده را رفع کند برای دور کردن شبکه فشارضعیف از ساختمانهای در حال احداث از وسیله ای به نام جلوبر استفاده می شود.
یادگیری ها :
* اگر مشترکی که دارای یک کنتور سه فاز است کابل سه فاز ورودی به این کنتور که دارای مقطع 10*4 می باشد و برروی شبکه فشارضعیف نصب شده است به هر دلیلی یک فاز از سه فاز تغذیه کننده کنتور این مشترک برروی شبکه شل شود در صورت استفاده مشترک از برق به وسیله دستگاههای الکتریکی پرمصرف، به دلیل کشیدن آمپر زیاد از فاز شل شده برروی شبکه باعث می شود که فاز از شبکه جدا شده و جریان تنها از طریق دو فاز دیگر به کنتور وارد شود و یک فاز بدون جریان می باشد که باید فاز قطع شده را برروی شبکه محکم کرده تا مشکل برطرف شود.
گزارش کارشماره 18 :

فعالیت های انجام گرفته در این روز :
* مورد اول، خیابان عاشوری جنب پارک نسترن، با اعزام به این محل مشکل ایجاد شده در تابلوزیر ترانسی جنب این پارک را شناسایی و برای رفع آن اقدامات لازم را انجام دادیم، مشکل ایجاد شده مربوط به یکی از کابلهای خروجی از این تابلو بود که اتصال بین شبکه فشارضعیف و فیدر قرار گرفته در داخل تابلو را فراهم می کرد این کابل به دلیل عبور جریان بیش از حد از آن دچار سوختگی شده و از مدار خارج شده بود که برای رفع این مشکل ابتدا محل سوخته شده را از کابل جدا کرده و به دلیل کوتاه شدن کابل از طریق مفصل دو سر انرا به یکدیگر اتصال دادیم و به طور مجدد کابل تعمیر یافته را در مدار قرار دادیم.
یادگیری ها :
* مفصل : در هنگام کابل کشی ( کشیدن کابل زمینی ) اگر کابل کوتاه باشد و لازم باشد که کابل دیگری در امتداد آن قرار گیرد جهت اتصال این دو کابل به یکدیگر از مفصل استفاده می شود همچنین در مواقع گرفتن انشعاب باید کابل اصلی را در نقطه انشعاب قطع کرد و به کمک مفصل کابل فرعی را به کابل اصلی متصل نمود. علاوه بر این به هنگام بروز عیب در یک کابل زمینی بعد از پیدا کردن محل عیب در کابل، آن نقطه از کابل را قطع کرده و پس از جدا کردن قسمت معیوب از قسمت سالم دو قطعه کابل را توسط مفصل بهم متصل می نماییم، مفصل باید کابل را در مقابل رطوبت و نیروی مکانیکی محافظت نماید.
* طریقه مفصل زنی : قطعات مورد استفاده برای مفصل زنی عبارتند از:
1- چهارعدد انگشتی 2- عایق هایی که برروی انگشتی ها قرار می گیرند.
3- یک عایق کلی که بعد از اتصال انگشتی ها و عایق روی آنها دو سر کابل را می پوشاند.
به اینصورت که اگر کابلی دچار سوختگی شود ابتدا قسمت معیوب را از قسمت سالم جدا کرده و سپس روکشدو سر کابل را به اندازه طول انگشتی ها برداشته و دوسر رسانای کابل را در داخل انگشتی ها قرار می دهیم و به وسیله دستگاه پرس محل اتصال را محکم می کنیم در ادامه عایق های تنظیم شده را برروی انگشتی ها قرار داده و آنها را حرارت می دهیمتا محل اتصال انگشتی ها عایق بندی شود و در آخر نیز عایق کلی را برروی دو سر کابل کشیده و بعد از حرارت دادن آن نیز، کابل تعمیر شده را در محل خود قرار داده و آن را در شبکه قرار می دهیم.
گزارش کارشماره 19 :

فعالیت های انجام گرفته در این روز :
* تمامی فعالت های انجام گرفته در داخل خود اداره رخ داد به اینصورت که وقت خود را برای تعمیر کلیه کله چراغهای250w ، تعویض چک ، لامپ و ایگناتورآنها صرف کردیم علاوه بر این تمامی چک های باز شده را یکی پس از دیگری آزمایش کردیم تا سالم بودن یا معیوب بودن آن را مشخص کنیم سپس چک های سالم را جدا کرده و در محل مناسبی جهت استفاده مجدد قرار دادیم.
یادگیری ها :
آشنایی با راک :
* اصولاً از راک در شبکه های فشارضعیف روی پایه های چوبی 9 متری و روی پایه های بتونی 12 متری که شبکه 20kv بالای آن احداث شده است استفاده می شود. راک ها از یک تسمه فولادی گاوانیزه تشکیل شده است که تعدادی اتریه برروی آن جوش خورده است. علاوه بر این محل نصب مقره چرخی برروی تیر نیز محسوب می شود و بعد از نصب مقره ها می توان پنج سیم شبکه فشارضغیف را برروی آن نصب کرد.

گزارش کارشماره 20 :

فعالیت های انجام گرفته در این روز :
* مورد اول، خیابان سنگی روبه روی استانداری، مشکل به وجود آمده به خاطر دو پایه چراغ نصب شده روبه روی استانداری بود، کابلهای عبوری بین این دو تیرروشنایی که به صورت زیرزمینی کشیده شده بودند دچار اتصالی شده و باعث قطعی کامل روشنایی این منطقه شده بود، برای پیدا کردن محل اتصالی که به صورت زیرزمینی اتفاق افتاده بود از دستگاهی به نام ( عیب یاب فشارضعیف) استفاده کردیم، این دستگاه از سه حالت تشکیل شده بود به اینصورت که حالت اول برای شناسایی کابل، حالت دوم به منظور سوختن کابل و حالت سوم نیز برای عیب یابی مورد استفاده قرار می گرفت، در حالت کلی برای استفاده از این دستگاه ابتدا بایستی کابل آسیب دیده را مشخص و سپس نول را جدا کرده ( زیرا اگر به هر دلیلی نول خراش برداشته باشد جریان برگشتی از سه فاز از طریق آن عبور کرده و باعث آسیب دیدن دستگاه می شود به همین منظور ابتدا بایستی سیم نول را از پایه جدا کرد ) سپس دو گیره دستگاه را به دو فاز متصل کرده و سیم ارت را نیز برای حفاظت بیشتر به دستگاه عیب یاب وصل می کنیم. در مرحله بعد با گرفتن مقادیر KV,MA به وسیله دستگاه مشخص می کنیم که کابل به خوبی سوخته (قطع) شده است یا خیر، اگر مقدار میلی آمپر از کیلوولت بیشتر باشد کابل به خوبی سوخته شده و نیاز به سوختن آن نمی باشد ولی اگر مقدار کیلوولت از میلی آمپر بیشتر باشد به وسیله دستگاه ولتاژی در حدود 1.5kv ( به دلیل پایین بودن سطح مقطع کابل ) به آن اعمال کرده و محل اتصالی را به خوبی می سوزانیم بعد از انجام این مراحل با استفاده از یک گیرنده و گوشی متصل به آن شروع به جستجوی نقطه اتصالی که به صورت زیرزمینی واقع شده بود کردیم البته برای اینکه دستگاه گیرنده بتواند نقطه اتصال را پیدا کند به وسیله دستگاه عیب یاب و به صورت ضربه ای پالسی در حدود 4kv به کابل اعمال و از طریق دستگاه گیرنده محل عیب را شناسایی و بعد از حفاری نقطه اتصال را پیدا کردیم. بعد از جدا کردن قسمت معیوب از کابل به دلیل کوتاه شدن آن به وسیله مفصل دو سر آن را به هم اتصال داده و مشکل ایجاد شده را برطرف کردیم.
نکته 1 : اگر کابلی به صورت زیرزمینی دچار اتصالی شود و دارای سطح مقطع پایینی باشد برای سوختن آن ولتاژی با مقدار 1.5kv به آن اعمال می کنیم اما اگر سطح مقطع کابل بالا باشد باید مقدار ولتاژ اعمالی به کابل بیشتر از 1.5kv باشد.
نکته 2 : برای عیب یابی با استفاده از دستگاه عیب یاب همیشه بایستی ابتدا سیم نول را از تابلو قطع کرده زیرا ممکن است نول خرش برداشته و بعد از وصل دستگاه عیب یاب نول نیز
برقدار شود که باعث سوختن دستگاه عیب یاب شده و می تواند خسارات جانی و مالی به بار آورد پس برای عیب یابی همیشه باید از دو فاز اسفاده شود.
یادگیری ها :
آشنایی با دستگاه عیب یاب فشارضعیف وطریقه کار با آن :
*دستگاه عیب یاب : دستگاهی می باشد که می تواند اتصالی های اتفاق افتاده به صورت زیرزمینی ( دوفاز ، فاز و نول ) که در یک کابل رخ می دهد شناسایی و محل اتصال را مشخص کند.
* این دستگاه تشکیل شده است از دو گیره و یک صفحه دیجیتالی و دکمه های قرار گرفته برروی آن که با استفاده از آن می توان مقادیر دلخواه را به کابل اعمال کرد همچنین این دستگاه دارای دو مقدار ( MA,KV ) می باشد، برای استفاده از این دستگاه ابتدا بایستی برق مورد نیاز آن را تامین کرد که با استفاده از یک دستگاه ایزولاسیون برق مورد نیاز دستگاه تامین می شود برای شروع عیب یابی ابتدا دو گیره دستگاه را به دو فاز متصل کرده و بر اساس سطح مقطع کابل ولتاژ مورد نیاز را برای سوختن کابل به آن اعمال می کنیم سپس با استفاده از دستگاه عیب یاب و به صورت ضربه ای پالسی با مقدار لازم به کابل اعمال کرده و با استفاده از دستگاه گیرنده و گوشی متصل به آن شروع به جستجوی محل معیوب شده کرده و محل اتصال را شناسایی و آن را رفع عیب می کنیم.
نکته : اگر مقدار میلی آمپر از کیلوولت که برروی صفحه دیجیتالی دستگاه نشان داده می شود بیشتر باشد کابل به خوبی سوخته و دیگر نیاز به ولتاژ اعمالی نمی باشد اما اگر مقدار کیلوولت بیشتر باشد باید براساس سطح مقطع کابل ولتاژ مورد نیاز را به کابل اعمال کرد تا کابل به خوبی سوخته شود.

گزارش کارشماره 21 :

فعالیت های انجام گرفته در این روز:
* مورد اول باز کردن دو عدد سکسیونر ( معمولی و گازی ) و یک عدد دژنکتور ( کلید قدرت ) از داخل سلولی که در خود اداره قرار داشت انجام گرفت همچنین برای چند سکسیونر به وسیله چند عدد تسمه پایه های مورد نیاز آنها را ساخته و سپس پایه ها را به سلول تعیین شده انتقال داده و آنها را در مکان مناسب خود نصب کردیم.

* مورد دوم، خیابان امام رضا، به این خیابان رفته و پایه براکت های 2.5 متری نصب شده برروی تیرهای فشارضعیف در دو طرف خیابان را باز کرده زیرا این براکت ها دیگر به عنوان مصرف کننده و برای روشنایی این خیابان مورد استفاده قرار نمی گرفتند به همین منظور آنها را از روی شبکه جدا کرده و بعد از آن به وسیله جرثقیل به اداره انتقال دادیم.
یادگیری ها :
طریقه ساخت پایه برای سکسیونرهای ( معمولی و گازی ) :
* به منظور ساخت پایه برای سکسیونر ابتدا بایستی اندازه دقیق ( طول و عرض ) آن را بدست آورد سپس با استفاده از چند عدد تسمه و به وسیله جوشکاری اندازه های بدست آمده را برروی تسمه ها پیاده کرده و فرم کلی پایه ها در نهایت پایه اصلی را ساخته و سکسیونر را برروی آن سوار کنیم.

گزارش کارشماره 22 :

فعالیت های انجام گرفته در این روز :
* مورد اول، خیابان شکری، آچارکشی دو کلید گازی، آچارکشی قطعات به کار رفته برروی شبکه فشارمتوسط مانند ( کلمپ ته خط و کلپ دوپیچ ) و تعویض تعدادی از سیم های آلومینیومی قدیم با جدید به دلیل فرسودگی را انجام داده و همچنین کلید کت اوتی قرار گرفته برروی پایه قدیم را از روی آن جدا کرده و برروی پایه جدید انتقال دادیم.
* مورد دوم، خیابان خیبر، یکی از مشترکین که در حال ساخت و ساز و در مجاورت این خیابان قرار داشت به دلیل بی احتیاطی کارگرانش باعث صدمه زدن به یک تیر فشارضعیف و قطعات به کار رفته برروی که شامل دو عدد مقره چشمی ( مقره چرخی ) و خم شدن راک نصب شده برروی تیر شده بودند همچنین جدا شدن مقره چشمی از روی راک باعث شده بود که دو سیم ( فاز شب و نول ) از روی تیر جدا شده و به دلیل برخورد با هم جوش خورده و روشنایی این خیابان را نیز قطع کنند. برای رفع این مشکل دو مقره شکسته شده را تعویض کرده، راک را به حالت اول برگردانده و با نصب مقره های جدید برروی راک مشکل ایجاد شده برطرف شد.
یادگیری ها :
آشنایی با چگونگی تشخیص ته خط بودن شبکه فشارمتوسط و ضعیف :
* نقطه ته خط به نقطه ای گفته می شود که پایان خط محسوب شده و هیچگونه توان عبوری بعد از آن وجود ندارد.
* برای اینکه بدانیم کدام نقطه از خط عبوری به عنوان ته خط انتخاب شده است بایستی توجه خود را برروی تیرهای مورد استفاده برای انتقال خط قرار داد به همین جهت تیربرقی که نقش ته خط را بر عهده دارد صورت آن رو به کوچه یا خیابان قرار می گیرد که با تشخیص این موضوع می توان نقطه ته خط را شناسایی کرد.
نکته : همیشه بایستی سیم های کشیده شده برروی تیرهای فشارمتوسط و ضعیف دارای مقداری قوس باشند زیرا اگر سیم های کشیده شده دارای حالت صافی باشند ممکن است در اثر نیروی زیادی که به تیر اعمال می کنند تیر قدرت تحمل کافی را نداشته و زیر این فشار شکسته شود پس باید سیم های مورد استفاده دارای مقداری قوس بوده تا وزن کمتری را به تیر اعمال کنند.
آشنای با طریقه دوبرق کردن یک مکان مانند خیابان شکری با استفاده از کلید گازی :
* برای ایجاد یک نقطه دو برق با استفاده از کلید گازی ابتدا بایستی مکان مورد نظر را
تعیین کرده سپس از طریق دو خط این مکان را مورد تغذیه قرار داد به این صورت که اگر هر کدام از خطوط به هر دلیلی از مدار خارج (قطع شوند) برای اینکه مکان مورد نظر بدون برق نماند از طریق خط رزرو برق مورد نیاز آن را تامین می کنند.
برای مثال خیابان شکری دارای دو خط ورودی (فشارمتوسط) به نام های هلالی و رجائی می باشد این دو خط به وسیله دو عدد کلید گازی تحت کنترل قرار می گیرند، در این مکان برق اصلی از طریق خط هلالی تامین شده و خط رجائی به عنوان خط رزرو محسوب می شود این خط به وسیله کلید گازی قرار گرفته بر سر راه آن قطع می باشد، اگر به هر دلیلی خط هلالی دچار مشکل شده و قطع شود ( نتواند برق مورد نیاز را تامین کند ) به وسیله کلید گازی قرار گرفته آن را قطع نموده و برق مورد نیاز را از طریق خط رجائی تامین می کنند البته این را هم باید به یاد داشت وقتی که خط هلالی وصل می باشد به هیچ عنوان نباید خط رجائی را وصل نمود زیرا محل قطع و وصل دو خط که به وسیله کلید گازی ها صورت می گیرد از دو ناحیه برقدار شده و در اثر عبور جریان زیاد از آنها باعث منفجر شده کلید ها می شود پس باید همیشه به وسیله یک خط جریان و ولتاژ مورد نیاز را تامین کرد.
گزارش کارشماره 23 :

فعالیت های انجام گرفته در این روز :
* مورد اول، مربوط به دو خط فشارمتوسط عبوری از روی خیابان هجرت به نام های فتح المبین و لیان بود که اقدام به آچارکشی خط فتح المبین و تعویض دو کلمپ دوپیچ برروی یکی از تیرهای فشارمتوسط که خط لیان از روی آن عبور می کرد بود.
* مورد دوم، گزارش خاموشی از طرف یکی از مشترکین واقع در خیابان باغ الزهرا روبه روی رستوران دهداری، به محل مورد نظر که یک ساختمان در حال ساخت بود رفته و با انجام بررسی های لازم معلوم شد که کابل 10*4 ورودی به کنتور بعد از وصل به شبکه فشارضعیف به دلیل کوتاه آمدن کابل تیکه جدیدی به آن اضافه شده بود که با گذشت زمان محل اتصال فرسوده شده و با نفوذ آب به داخل آن نقطه مورد نظر اتصالی پیدا کرده و باعث سوخته شدن کابل شده بود. برای رفع این مشکل تیکه کابل اضاف شده را از محل سوخته شده جدا کرده و کابل گرفته شده از شبکه را با وجود کوتاه بودن مستقیم به داخل کنتور انتقال دادیم تا مشترک کابل جدیدی خریداری کرده و به جای کابل قدیمی مورد استفاده قرار دهد.
.یادگیری ها :
آشنایی با طریقه اتصال سرهای دو کابل خودنگهدار به همدیگر :
* کابل خودنگهدار کابلی می باشد که از آن به جای پنج سیم شبکه فشارضعیف و یا سه سیم شبکه فشارمتوسط استفاده می شود.
* برای اتصال دو کابل خودنگهدار به هم باید دو کابل از یک نوع باشند ( خودنگهدار برای روشنایی، خودنگهدار به عنوان پنج سیم شبکه فشارضعیف و یا سه سیم شبکه فشارمتوسط ) در ادامه نیز برای اتصال دو سر کابلها به همدیگر بایستی سرهای دو کابل خودنگهدار متناسب با یکدیگر باشند برای فهمیدن این موضوع می توان از روی شیارهای قرار گرفته برروی کابل آن را تشخیص داد به عنوان مثال پنج کابل شبکه فشارضعیف(R,S,T وN) با مقادیر 1،2،3و7 شیار مشخص شده اند و کابل مهار که کوچکتر از همه است دارای سطحی صاف می باشد، با مشخص کردن نوع و تعداد شیارها به وسیله اسپیلایس دوسر کابلهای خودنگهدار را به هم اتصال داده و برای محکم کردن اسپیلایس نیز از دستگاه پرس استفاده می شود.

گزارش کارشماره 24 :

فعالیت های انجام گرفته در این روز:
* مورد اول، نصب یک سکسیونر گازی درپست زمینی فرهنگیان 3 خیابان صلح آباد جنب میدان باغ الزهرا، برای نصب و قرار دادن این سکسیونر در داخل پست فرهنگیان 3 ابتدا میبایست این پست را بی برق می کردیم برای این منظور از طریق پست فرهنگیان 1 ( واقع در خیابان فرهنگ کوچه مهرگان 1 ) پست فرهنگیان 3 را از حالت برقدار خارج کردیم. برای اتصال کابل ورودی از پست فرهنگیان1 که برق مورد نیاز سکسیونر را تامین می کرد از سه عدد کابل مسی و سه عدد کابلشو با مقطع 75 استفاده کردیم، سکسیونر گازی نصب شده دارای دو تیغه بود به اینصورت که برای برقدار کردن آن به وسیله کابل ورودی از تیغه ی بالایی آن استفاده شد و تیغه پایینی آن را نیز به عنوان خروجی تعیین کرده و کابل خروجی از پست را به آن متصل کردیم.
نکته : دلیل استفاده از سکسیونر گازی و نصب آن در پست فرهنگیان3 بالا بودن توان دریافتی از این پست بود.
* مورد دوم، اعلام خاموشی از طرف یک مشترک واقع در کنار سالن حجاب، با اعزام به این مکان و انجام بررسی های لازم معلوم شد که به دلیل اتصالی ( فاز و نول شدن سیم کشی داخلی این مغازه ) فیوز نصب شده در داخل مغازه قطع و همچنین فیوزی که این مغازه را مورد تغذیه قرار داده و محل نصب آن در داخل تابلوشالتری کنار مغازه بود نیز قطع شده بود برای رفع این مشکل باید سیم کشی داخلی مغازه مجدداً مورد بررسی قرار می گرفت.
یادگیری ها :
* ترانسهای مورد استفاده در پستهای زمینی اغلب از نوع ترانسهای با قدرت 630 KVA تشکیل شده است.
* برای اتصال بین کابل 20kv خروجی ( تیغه خروجی ) و تیغه متصل به برق اصلی ( تیغه ورودی ) در پستهای زمینی از فیوز خاصی به نام فیوز شیشه ای فشارمتوسط استفاده می شود.

گزارش کارشماره 25 :
فعالیت های انجام گرفته در این روز :
* مورد اول، بانک ملت واقع در خیابان گمرک، مشکل نبودن هر سه فاز (R,S,T ) در داخل بانک بود به اینصورت که تعدادی از وسایل مورد استفاده در بانک از هر سه فاز برای تغذیه خود بهره می بردند که با نبودن سه فاز در داخل بانک از کار افتاده و قادر به انجام فعالیت نبودند، با استفاده از مولتی متر ولتاژ بین دو فاز را گرفته که دارای مقادیر زیر بودند:
فازهای R,S ( 380v )، فازهای R,T ( 380v ) اما فازهای S,T دارای مقدار ولتاژی در حدود 190v بودند با انجام بررسی های بیشتر معلوم شد که فازهای S,T هم نام می باشند یعنی هر دو از طریق یک فاز عمل تغذیه را انجام می دهند بعد از فهمیدن این موضوع به سراغ کلید اصلی که برق کل بانک از طریق این کلید تامین شده و در بیرون از بانک قرار داشت رفتیم با استفاده از مولتی متر ولتاژ بین هر سه فاز گرفته شده از شبکه فشارضعیف و ورودی به کلید را امتحان کرده که بدون جابه جایی بسته شده بودند و پی بردیم که مشکل از سیم کشی داخلی بانک می باشد به اینصورت که در زمان سیم کشی بانک اشتباهاً به جای اینکه از هر سه فاز برای تغذیه تابلوی داخلی بانک استفاده شود با اشتباه بستن دو فاز از سه فاز مورد استفاده برروی یک فاز اصلی فقط دو فاز به ورودی تابلوی داخلی انتقال داده بودند.
یادگیری ها :
* اگر پریز برقی هر دو سوراخ آن برقدار باشند به این مفهوم می باشد که سیم نول قطع شده و از آن جریان و ولتاژ عبور کرده و نقش فاز را نیز ایفا می کند برای رفع این مشکل باید مکان قطع شده ی سیم نول را پیدا کرده و آن را رفع عیب کرد.
* اگر در کنتور برق خانگی با استفاده از مولتی متر ولتاژ بین دو فاز را اندازه گرفته و مقدار گرفته شده کمتر از 380v باشد یا بین فاز و نول نیز مقدار ولتاژ کمتر از 220v ( 170v ) باشد به این مفهوم می باشد که یا کابل فاز یا نول برروی شبکه فشارضعیف شل شده است و باید با استفاده از انبردست محل اتصال کابلهای قرار گرفته شده برروی شبکه را محکم کرده تا مشکل برطرف شود.

گزارش کارشماره 26 :

فعالیت های انجام گرفته در این روز :
* مورد اول، پاساژ توحید خیابان لیان، گزارش خاموشی از طرف یکی از مشترکین مبنی بر اینکه مغازه ی این مشترک بی برق می باشد، با مراجعه به این مکان برای پیدا کردن مشکل ابتدا به سراغ تابلو تقسیمات قرار گرفته در داخل پاساژ رفته و با تست کردن کلید پی چازی که عمل قطع و وصل این تابلو را انجام می دهد پی بردیم که این کلید بدون برق می باشد ( ورودی آن بی برق است ) بعد از آن به سراغ تابلو شالتری رفتیم که از طریق آن برق مورد نیاز تابلو تقسیمات قرار گرفته در داخل پاساژ تامین می شد با باز کردن در تابلوشالتری متوجه شدیم که یکی از پایه فیوزها و فیوز قرار گرفته برروی آن ( فیدری که برای تغذیه پاساژ استفاده می شد ) به دلیل کشیدن آمپر بالا ذوب شده ( سوخته ) شده است، که با عوض کردن پایه فیوز و فیوز مربوطه مشکل به وجود آمده در داخل پاساژ برطرف شد.
گزارش کارشماره 27 :
فعالیت های انجام گرفته در این روز :
* تنها کار انجام شده در این روز در خیابان امام رضا رخ داد، به این خیابان رفته و شروع به جمع آوری براکت های 1 متری نصب شده برروی تیرهای فشارضعیف کردیم، یکی از دلایل جمع آوری این براکت ها نصب تیرهای روشنایی معابر جدید در وسط این خیابان بود که از طریق این تیرها روشنایی کل این خیابان تامین شده به همین منظور براکت های قدیمی که برروی تیرهای فشارضعیف نصب شده بودند دیگر مورد استفاده قرار نگرفته و از شبکه خارج شده بودند که انها را جمع آوری و به داخل اداره انتقال دادیم.
گزارش کارشماره 28 :

فعالیت های انجام گرفته در این روز :
* تنها کار انجام شده در این روز سنگی خیابان پل پوردرویش رخ داد، مشکل ایجاد شده سوخته شدن سرکابل یکی از کابلهای 20kv برروی تیر فشارمتوسط به دلیل کشیدن آمپر بالا بود، کابل معیوب شده ورودی خط صادرات محسوب شده و همراه با دو کابل دیگر نقش ورودی را برعهده داشتند که به وسیله کابل خود نگهدار فشارمتوسط که نقش خروجی را بر عهده داشت به همدیگر متصل شده و برق مورد نیاز ترانسهای اطراف را تامین می کردند که به دلیل قطع شدن کابل 20kv برروی تیر دو فاز دیگر شبکه فشارمتوسط نیز از مدار خارج شده بودند. برای رفع این مشکل ابتدا سرکابل قرار گرفته برروی کابل 20kv را به دلیل آسیب های وارده به آن از کابل جدا کرده و به طور مجدد اقدام به زدن سرکابل حرارتی جدید برروی کابل معیوب را انجام دادیم، بعد از پایان سرکابل زنی، کابل 20kv خارج شده از شبکه را مجدداً به شبکه اتصال داده و آن را در مدار قرار دادیم.
یادگیری ها :
سرکابل : زمانی که بخواهند کابل زمینی را به سیم هوایی وصل کنند و یا کابل زمینی را به شین ( باسبار ) اتصال دهند از سرکابل استفاده می گردد.
* سرکابلها از نظر نوع کابل و مکان نصب به دو نوع تقسیم بندی می شوند:
1- سرکابل هوایی که جهت اتصال کابل به شبکه می باشد و در هوای آزاد استفاده می شود.
2- سرکابل داخلی که جهت اتصال کابل به سر ترانسفورماتور یا سکسیونر می باشد و در فضای سرپوشیده استفاده می شود.
آشنایی با طریقه اتصال سرکابل حرارتی برروی کابل 20kv :
* برای شروع کار ابتدا بایستی کابل را به اندازه معین ببریم، روکش بیرونی کابل را به اندازه 15 سانتی متر از کابل جدا می کنیم. سپس یک لایه نوار عایق بندی قرمز رنگ را به طوری که لبه هایش روی یکدیگر قرار گیرند با کششی خفیف به دور انتهای روکش بیرونی کابل به اندازه 60 میلیمتر می بندیم، مفتولهای شیلد را به روی روکش بیرونی می خوابانیم به طوری که سیم ها روی هم قرار نگیرند. با یک سیم، مفتولهای خوابیده شده را می بندیم و سپس مفتولهای شیلد را جمع کرده و آنها را به حالت سیم زمین در می آوریم، با دقت گرافیت کابل را تا 40 ملیمتری محل قطع روکش جدا می کنیم، جداره عایق بایستی عاری از هرگونه ذره و ماده گرافیت باشد در هنگام لایه برداری نباید عایق را زخمی کنیم. نوار زرد را از کاغذ خود جدا کرده و دور گرافیت کور ( رشته ) می بندیم، 10 میلیمتر آن را روی عایق کابل و 20 میلیمتر آن را در قسمت گرافیت دار می بندیم. تیوپ استرس کنترل ( سیاه ) را روی کور رشته گذاشته تا به روکش بیرونی برسد سپس حرارت را از پایین شروع کرده تا تیوپ جمع شود و به طرف بالا ادامه می دهیم. عایق قرار گرفته برروی کابل ( نیمه هادی ) را به اندازه طول کابلشو میبریم و آن را نصب می کنیم، عایق و کابلشو را تمیز و روغن زدایی می کنیم. نوار عایق بندی قرمز را به دور کابلشو بسته و روی لبه های آن را می پوشانیم اضافه نوار عایق بندی قرمز رنگ را برای پوشاندن خلاءهای بین کابلشو و عایق استفاده می کنیم، کاغذ محافظ را از تیوپ جدا کرده و با سر آغشته به چسب آن را روی کابل فروکردیم تا به سطح مفتولها برسد و در آخر نیز اضافه های قرار گرفته از کابل را برروی کابلشو کوتاه کرده و به وسیله حرارت کلاهک های مورد نیاز را بروی سرکابل حرارت داده و به آن متصل کردیم.
نکته 1 : یکی از مهمترین دلایل استفاده از کلاهک برروی سرکابلهای حرارتی به این منظور می باشد که اگر زمانی سرکابل دچار آسیب شده و جریان نشتی از بالای آن شروع به پایین آمدن کند برای جلوگیری از برخورد جریان با کابل از تعدادی کلا هک استفاده می شود این کلاهک ها می توانند فاصله ی خزشی بین کابل را بیشترکرده و باعث شوند جریان نشتی قبل از رسیدن به انتهای سرکابل صفر شود زیرا اگر جریان نشتی به کابل برخورد کند باعث می شود که سرکابل دچار آسیبهای شدیدی شود.
نکته 2 : سرکابلهای حرارتی 20kv مورد استفاده در فضای باز دارای انواع مختلفی می باشند و هر کدام در ولتاژهای خاصی و با مقدار کلاهک متفاوت استفاده می شوند که عبارتند از:
سرکابلهای حرارتی ( outdoor ):
1- سرکابل حرارتی مورد استفاده در شبکه7.2kv دارای یک کلاهک.
2- سرکابل حرارتی مورد استفاده در شبکه12/17.5kv دارای دو کلاهک.
3- سرکابل حرارتی مورد استفاده در شبکه 24kv دارای سه کلاهک.
4- سرکابل حرارتی مورد استفاده در شبکه 36kv دارای چهار کلاهک.
* فاصله ی بین ته سرکابل و کلاهک اول 150 میلیمتر می باشد و سپس بر اساس مقدار کلاهک مورد استفاده فاصله بین هرکدام 80 میلیمتر خواهد بود که باید این فاصله ها را در هنگام نصب کلاهک برروی سرکابل رعایت نمود.
آشنایی با طریقه دوبرق نمودن یک تیر فشارضعیف و دلیل این کار:
* تیر فشارضعیفی که به عنوان نقطه مانور ( دوبرق ) مشخص می شود دارای شرایط خاصی می باشد به اینصورت که تیر مشخص شده به وسیله دو ترانس مجاور خود مورد تغذیه قرار می گیرد ( یعنی هم ترانس اول در (نقطه اول) و هم ترانس دوم در (نقطه دوم) ) به این تیر ته خط می شوند، اگر به هر دلیلی ترانس اول دچار مشکل شود و نتواند مصرف کننده های قرار گرفته در مکان نصب شده ی تیر ته خط را مورد تغذیه قرار دهد به وسیله زدن جمپر خطوط فشارضعیف ترانس دوم را به خطوط ترانس اول متصل کرده تا برق مورد نیاز مصرف کننده از طریق ترانس دوم تامین شود.

گزارش کارشماره 29 :
فعالیت های انجام گرفته در این روز :
* تنها فعالیت انجام گرفته در این روز رفتن به نقاط مختلف شهر بوشهر و انجام رکوردگیری بود که به شرح زیر می باشد :
* زمان رکوردگیری به دو نوبت تقسیم می شود ( خرداد و شهریور )، رکوردگیری اول که در ماه خرداد انجام می شود به منظور شناسایی وضعیت ترانس های مورد استفاده در سطح شهر
صورت گرفته و رکوردگیری دوم که در شهریور ماه انجام می گیرد به این منظور می باشد که مقدار قدرت دریافتی از ترانس را مشخص نموده و تعیین کنیم کدام ترانسها دارای مصرف بیشتری می باشند، البته این را هم باید دانست که بوشهر بر خلاف مناطق دیگر دارای دو پیک بار می باشد به اینصورت که پیک بار اول در ساعت 15 اتفاق افتاده و پیک بار دوم نیز در ساعت 21 رخ خواهد داد که دارای بیشترین اوج مصرف می باشند. یکی از مهمترین دلایل رکوردگیری به این منظور است که با شناسایی مقدار قدرت دریافتی و قرار گرفته برروی ترانسهای موجود و پی بردن به مقدار مصرف ترانس می توان در صورتی که یک مشترک درخواست نصب کنتور را برای منزل شخصی خود کند با فهمیدن این موضوع و شناسایی نزدیکترین ترانس قرار گرفته به منزل این مشترک و مقدار بار قرار گرفته برروی آن، می توان تعیین کرد که آیا این ترانس توانایی نصب یک کنتور جدید برروی فیدرهای آن و تغذیه آن را دارد یا خیر اگر ترانس مشخص شده دارای قدرت کافی نباشد با اضافه کردن یک ترانس جدید به نقطه مورد نظر می توان توان دریافتی از ترانس مدنظر را پایین آورد تا بتوان کنتور را برروی فیدرهای آن نصب نمود همچنین با پی بردن به قدرت دریافتی از ترانس می توان در صورت افزایش یافتن بیش از حد جریان و ولتاژ دریافتی از آن با استفاده از روشهای مختلف توان دریافتی از ترانس را پایین آورد.

گزارش کارشماره 30 :

فعالیت های انجام گرفته در این روز :
* بر اساس تقاضای یکی از مشترکین به منظور نصب کنتور، با اعزام به این محل ابتدا فیدر تغذیه کننده کنتور را مشخص کرده و سپس با شناسایی مقدار قدرت قرار گرفته برروی فیدر مربوطه تعیین می کنیم که آیا این فیدر توانایی تغذیه کنتور جدیدی را دارد یا نه. اگر فیدر تعیین شده مقدار قدرت مورد نیاز ما را نداشت با اطلاع شرایط به مهندسین اقدام به ایجاد طرحی جدید کرده تا بتوان قدرت مورد نیاز را تامین کرد. ( نصب ترانس جدید )
* مورد دوم، پست زمینی دوگانه هزار دستگاه، با رفتن به این پست اقدامات لازم برای تمیز کاری قطعات مورد استفاده در این پست صورت گرفت مانند تمیزکاری مقره های قرار گرفته برروی ترانس و … به منظور جلوگیری از ایجاد جریان خزشی برروی مقره ها.

توضیحات :
* دیسپاچینگ : مرکز کنترل پستهای انتقال و نیروگاهها می باشد که وظایف آن( ثبت وقایع ایستگاهها، فرمان قطع و وصل و روئیت مقادیر جریان و ولتاژ و غیره) می باشد.
* برای حفاظت ترانس از تعدادی رله استفاده می شود که عبارتند از :
1- رله استند بای 2- رله بوخهلتس 3- رله تانک پروتکشن.
* رله استندبای : وقتی که یک اتصال زمین برروی فیدرهای خروجی باقیمانده و حفاظت فیدرهای مذکور عمل نکند این رله به عنوان پشتیبان حفاظتها عمل کرده و فرمان قطع را به طرف اولیه و ثانویه ترانس داده و باعث خارج شدن ترانس می شود.
* رله بوخهلتس : این رله بین مخزن ترانس و کنسرواتور نصب می گردد. در اتصالیهای شدید داخلی در ترانس گازهای زیادی همراه با جهش روغن ایجاد شده که فشار حاصله در رله بوخهلتس باعث عملکرد رله و تریپ ترانس می شود.
* رله تانک پروتکشن : برای حفاظت ترانس در مقابل اتصالی با بدنه از آن استفاده می شود.
* اجزاء تشکیل دهنده شبکه های توزیع :
1- هادی ها شامل کابل یا سیم های هوایی.
2- وسایل حفاظتی مانند فیوز یا رله های حفاظتی ( رله دیستانس، رله دیفرانسیل، رله رکلوزر رله اورکارنت، رله ارت فالت و غیره )
3- وسایل قطع و وصل شامل انواع کلید ها.
4- اتصالات شامل سرکابل، مفصل و غیره .
5- مقره ها 6- پایه ها
* برای قرارگرفتن ترانس در شبکه فشارضعیف نیاز به حفاظت در سمت اولیه می باشد که این حفاظت توسط کلید ( کات اوتی ) صورت می گیرد.
* برای حفاظت بیشتر قبل از کات اوت برق گیر نصب می شود به اینصورت که ورودی کات اوت و برق گیر به هم وصل شده و خروجی برق گیر به زمین ولی خروجی کات اوت به بوشینگ های فشارقوی ترانسفورماتور وصل می شود.
*درشبکه پنج سیمه ترتیب قرارگرفتن سیم ها از بالا به پایین سیم نول،سیم معابروپس ازآن سه فازاست به دلیل وجودصاعقه(رعدوبرق)سیم نول رابالاتراز همه قرارمی دهند تا توسط سیم نول رعدوبرق ایجاد شده به زمین منتقل گردد و صاعقه اثری روی فازهای دیگر نگذارد.
* اختلاف پتانسل بین دو فاز در شبکه فشارضعیف 380v و اختلاف پتانسیل بین یک فاز و نول 220v می باشد.
* شبکه های 20kv به صورت سه فاز می باشند، حداقل ارتفاع شبکه 20kv را 6.5 تا 7.5 متر در نظر می گیرند زیرا احتمال نصب شبکه فشارضعیف زیر شبکه فشارمتوسط وجود دارد و همچنین به خاطر عبور و مرور زیاد بایستی فاصله ی آزاد سیم تا زمین بیشتر باشد.
* سیم های مورد استفاده در شبکه فشارمتوسط از جنس مس و آلومینیوم می باشند زیرا این هادی ها دارای خصوصیات زیر می باشند که می توانند ارتباط بین مولد و مصرف کننده را به خوبی برقرار کنند :
1- دارای قابلیت هدایت الکتریکی بالا ( یا مقاومت ویژه کم ) می باشند.
2- دارای استحکام مکانیکی زیاد می باشند.
3- استقامت شیمیایی بالایی دارند.
4- اقتصادی بوده و فراوان می باشند.
5- انعطاف پذیر هستند.
* هادی های مسی بیشتر در شبکه های فشارضعیف و در شبکه های فشار متوسط از هادی های آلومینیم فولاد استفاده می شود.
* برای بالا بردن قابلیت انعطاف پذیری هادی ها ( آلومینیوم و مس ) آنها را مخصوصاً در مقاطع بزرگ به صورت چند رشته ای می سازند.
* پایه ها به سه دسته ی چوبی، بتنی و فولادی تقسیم بندی می شوند.
* برای اتصال سیم آلومینیوم و سیم مس باید از کلمپ بی متال استفاده شود در غیر اینصورت در اثر رطوبت یک پیل برقی با مدار بسته ای به وجود می آید که قطب مثبت آن را مس و قطب منفی را آلومینیوم تشکیل می دهد و در نتیجه باعث می گردد که پس از مدتی در اثر عبور جریان هادی های آلومینیوم خرده شود.
* اگر در موقع سیم کشی فشارقوی یا متوسط حلقه سیم کم بیاید و لازم شود مقداری سیم از قرقره دیگر به آن متصل شود و یا اینکه موقع تعمیر و نوسازی خطی در اثر چیدن خط مقداری از سیم کوتاه شود و به سیم گیر نرسد و یا به دلایلی نظیر باد و طوفان سیم های شبکه بریده شود در اینصورت باید مقداری سیم به آن اضافه نمود بدین منظور جهت اتصال دو سیم از بوش اسپیلایس استفاده می شود.
* وجود دائمی رطوبت هوا و مواد شیمیایی خورنده در زمین باعث می شود که پایه ها به تدریج پوسیده شوند برای جلوگیری از فساد پایه ها و خوردن موریانه و حشرات موزی داخل خاک، بایستی آنها را به وسیله ی یک ماده محافظ کننده به صورت اشباع درآورد، برای اشباع پایه ها بیشتر از روغن قطران و یا پنتاکلروفنل استفاده می کنند این مواد به طور متوسط عمر پایه های چوبی را دوبرابر می کنند.
* به طور کلی علت استفاده از مقره ها در شبکه ها به دلایل زیر می باشد :
1- عایق کردن سیم ها نسبت به کراس آرم و پایه و در نتیجه زمین.
2- عایق نمودن سیم ها نسبت به همدیگر و ایجاد فاصله ایمن بین فازها.
استقامت مکانیکی مقره ها بستگی به جنس و ضخامت عایق و استقامت الکتریکی آنها بستگی به جنس، طول و شکل مقره دارد.
مقره های سرامیکی باعث می شوند که فشار الکتریکی بطور یکنواخت در تمام سطح آن منتشر گردد.
* علل شکست الکتریکی مقره عبارتست از :
1- تخلیه الکتریکی در هوای اطراف مقره که بر اثر کلیدزنی ( قطع و وصل کلید ها ) و یا رعد و برق به وجود می آید.
2- سوراخ شدن مقره که باعث تخلیه قوس الکتریکی از درون مقره می گردد.
3- جمع شدن کثافات و گردوغبار در سطح خارجی مقره که باعث ایجاد جرقه در سطح مقره می شود.
* انواع مقره های مورد استفاده در شبکه توزیع :
1- مقره چرخی ( مقره چشمی ) : برای شبکه سه فازه 380 ولتی که ولتاژ جرقه سطح خشک آن 20 کیلوولت و ولتاژ جرقه سطح مرطوب آن 80 کیلوولت می باشد. ( به محل قرار گیری مقره چرخی که برروی راک نصب شده است اتریه گفته می شود.)
* مقره چرخی دارای دو نوع می باشد :
1) مقره چرخی اس 80 که برای سیم های مسی تا مقطع 50 میلیمترمربع به کار میرود.
2) مقره چرخی اس 120 که برای سیم های مسی با مقطع 50 میلیمترمربع به بالا به کار می رود.
2- مقره سوزنی : هر چه ولتاژ شبکه بیشتر شود ابعاد مقره نیز بزرگتر می شود.
مقره سوزنی دو نوع می باشد : 1) مقره سوزنی ساده 2) مقره سوزنی سرگرافیتی
مزایای مقره گرافیتی اینست که میدان الکتریکی را به طور یکنواخت در سطح مقره توزیع می کند و از تمرکز آن در نزدیکی محل اتصال هادی به مقره جلوگیری می نماید.
3- مقره اتکایی : این مقره بیشتردر پستهای فشارقوی مورد استفاده قرار می گیرد.
4- مقره آویزی (بشقابی) :این مقره در شبکه های توزیع و ابتدا و انتها در جاهایی که خط زاویه دار می باشد مورد استفاده قرار می گیرد این نوع مقره در شبکه فوق توزیع و انتقال در طول خط استفاده می گردد.
5- مقره کششی : از مقره کششی در ابتدا و انتهای خطوط ، در زوایا و پیچ های تند و در اسپانهای بسیار بلند مثل عبور از رودخانه ها و دره های عریض استفاده می شود.
* جلوبر : جهت حفظ رعایت حریم افقی در خطوط فشارضعیف و رعایت فاصله فازها با ساختمانها از جلوبر استفاده می گردد.
* انواع کابلهای مورد استفاده در شبکه های توزیع :
به طور کلی کابلهای مورد استفاده در شبکه های توزیع به دو دسته کابلهای مسلح و کابلهای غیرمسلح تقسیم بندی می شوند.
* کابلهای مسلح : این کابلها تحمل ضربه، فشار، رطوبت و سایر عوامل را دارند و در پوشش خارجی آنها از سیم های فولادی برای تحمل نیروی مکانیکی و کششی استفاده می شود.
* کابلهای غیرمسلح : این کابلها تنها از نظر الکتریکی و رطوبت عایق بندی شده اند و تحمل ضربه و فشارهای زیاد را ندارند.
کابلهای توزیع از نظر سطح ولتاژ به گروهای فشارضعیف تا 1 کیلوولت و فشارمتوسط 20 کیلوولت و یا 33 کیلوولت تقسیم بندی می شوند.
* خرابی های کابل :
خرابیهای کابل می تواند ناشی از عیوب داخلی یا خارجی باشد.
* عیوب داخلی عبارتند از :
1- اتصالی فاز با زمین 2- اتصالی دو فاز با زمین 3- اتصالی سه فاز با زمین
4- اتصالی دو فاز با هم 5- اتصالی سه فاز با هم 6- قطع کامل کابل
* عیوب خارجی عبارتند از :
این عیوب می تواند در اثر حفاری، ضربات مکانیکی، کلنگ خوردگی، نفوذ رطوبت به داخل کابل و… باشد.
* عوامل موثر دیگری نیز در عیوب به وجود آمده در کابل ها موثرند که عبارتند از :
1- غیر استاندارد بودن کابل. 2- اعمال ولتاژ بیشتر از حد مجاز به کابل.
3- تاثیر عوامل شیمیایی بر کابل.
4- عدم رعایت استاندارد ها و قوانین هنگام کابل کشی.
5- اعمال فشارها و کشش های مکانیکی بیش از حد مجاز به کابل.

نتیجه گیری:
بزرگترین نتیجه ای که در مدت کاراموزی برای من حاصل شد را می خواهم با این عنوان که کاراموز محمد رنجبر طی گذراندن مدت کاراموزی و تلاشهای فراوانی که در این دوره به انجام رساندم صاحب تجربه ای هر چند محدود ولی گرانبها شده ام، تجربه ای که مطمئناً در زندگی و همچنین آینده شغلیه من تاثیر فراوانی خواهد داشت.
نتیجه گیری دوم را می توانم به این موضوع اختصاص دهم که تولید، انتقال و توزیع برق کاری دشوار است که با طی کردن یک سری از فرایندها انرژی تولید شده را می توان برای مصرف در اختیار مشترکین قرار داد تا آنها بتوانند وسایل الکتریکی مورد نیاز خود را ، راه اندازی کنند.
محل کاراموزی، محلی بود که من در آنجا توانستم تجربیات جدیدی را بیاموزم، از محل کاراموزی خود راضی هستم زیرا طی این دوره مطالب جدیدی به آموخته هایم افزوده شد همچنین با طریقه ی فرایند تولید ، طریقه انتقال انرژی و خطوط مورد استفاده و طریقه توزیع انرژی انتقالی توسط ایستگاههای موجود در شهر آشنایی خوبی پیدا کردم که می تواند من را در حل موضوعات و فهمیدن آنها کمک فراوانی کند.

منابع:
1- تجربیات به دست آورده در دوره کاراموزی.
2- سوالات گرفته شده از مهندس صالحی ( مسئول مکان کاراموزی )
3- اطلاعات بدست آورده از طریق مهندس جمالی


تعداد صفحات : 61 | فرمت فایل : WORD

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود