1
بسم الله الرحیم
2
پله برقی-پیاده رو متحرک
3
در سال1859 ناتان آمیز آمریکایی اولین امتیاز ثبت اختراع را به نام خود تقاضا نمود و عنوان آنرا پله های گردان گذاشت شکل این پله ها به صورت مثلث متساوی الاضلاع بود که از طریق آن مسافر روی یک ضلع سوار شده و در انتها پیاده می گردید اما کار بر روی این اختراع و تکمیل آن ادامه یافت تا اینکه شخصی به نام رنو اختراع خود را در سال 1892 در انگلیس تحت عنوان آسانسور با پله های متوالی ثبت کرد اختراع او این نکته را روشن ساخت که دستگیره ها می توانند حذف شوند و توجه به سرعتی د ر حدود 200 فوت دردقیقه معطوف شد این مقدار از سرعتهایی که هم اکنون به عنوان سرعت استاندارد تلقی می شود بیشتر است همچنانکه موضوع آسانسورهای بالا و پایین بر که امروزه در فروشگاههای مدرن به کار می روند مورد توجه قرار گرفت.
تاریخچه ساخت پله برقی
4
طرح درست مانند همه نقاله ها ولی بعد ها شامل گیره هایی شد که قابل کاربرد در گروه های سه تایی که پایین تر از قسمت هدایت کننده و بالاتر از قسمت متحرک بودند ودر نظر گرفت این کار جاگیری بهتر را برای پاها به هنگام بالا رفتن ایجاد کرد اولین پله های برقی برای لذت جویی و سوار شدن نصب می شدند با وسیله ای جدی برای حرکت و جابه جا نمودن مسافرین در سال1983یک پله برقی در شیکاگو برای یک نمایشگاه نصب گردید و بعد از آن نیز در سالهای بعد این پله ها در جاهای دیگر تفریحی و نمایشگاهی استفاده گردید.
طراحی و نصب اولین دستگاه های پله برقی
5
6
-واحد نیروی حرکت
-چرخ دنده اصلی حرکت
-چرخ دنده کمکی
-ترمز
-سیستم کنترل
-کنتاکتوز
-سوئیچ اصلی
-رله کنترل حرکت
-روغن کاری اتوماتیک
-دستگیره
-پاگرد,پله
اجزای تشکیل دهنده پله برقی:
7
-استیل کناری داخلی و خارجی
عوامل مهم در نحوه انتخاب پله برقی:
)ارتفاع یا فاصله عمودی جابجایی (در اماکن مختلف یک فاصله متغیر است.
زاویه یا شیب حرکت که به صورت 30 یا 35 درجه انتخاب میگردد.
قابل ذکر است مقدار شیب مناسب,بسته به مقدار فضای موجود(محل قرارگیری پله برقی) طراحی می شود.
عرض مفید پله برقی با توجه به فضای عرضی موجود (محل قرارگیری پله برقی) و تخمین میزان ترافیک محل متغیر می باشد و در اندازه های 60,80 و یا 100 سانتی متر ارائه میگردد.
مکان مورد استفاده پله برقی در داخل فضای سرپوشیده از سیستم indoorو در اماکن بدون سقف از سیستم های outdoorاستفاده میگردد
8
اسکلت پله برقی
9
10
به یک رشته پله متحرک که در یک جهت حرکت میکنند گفته می شود.
این پله ها مردم را به طبقات بالا و یا پایین میبرند وجود انها باعث می شود بدون خستگی و به راحتی میان طبقات رفت و امد انجام شود و نسبت به اسانسور حجم بیشتری مسافر را جابجا می کند.
مورد استفاده در, متروو فرودگاهها پایانه ها, ساختمان های تجاری, فروشگاه های بزرگ
به وسیله نیروی برق کار میکند و با زنجیر حلقوی که بدون توقف در حال چرخش است به حرکت درمی اید.
پله برقی از پله های فلزی و تسمه ای که زاویه ان بین 30 تا 35 درجه می باشد ساخته می شود, که با زاویه 35 درجه اقتصادی تر است.و فضای کمتری را در پلان اشغال میکند.
پله برقی :escalator
11
اما پله برقی با زاویه 30 درجه برای صعود عده زیاد از نظر روانشناسی و حس ایمنی ترجیح داده میشود.
زنجیر به پله ها متصل است و چرخش ان موجب حرکت پله می شود.
پله ها پس از ان که به بالاترین یا پایین ترین نقطه رسیدند به زیر می روند و پس از گذشتن از زیر پا از سمت مقابل بیرون می ایند.
پله ها به گونه ای طراحی شده اند که اگر به هر دلیلی یکی از زنجیرهای ان بشکند یا جابه جا شود پله از حرکت می ایستد.
12
13
14
15
تنوع در پله برقی
16
یک کلید ایمنی نیز وجود دارد که حرکت ان را در صورت بروز هر گونه ایراد یا اختلال فورا متوقف می کند.
سالن نمایشگاه ها و فرودگاه ها,, ساختمان های اداری و دفترها, در فروشگاه های بزرگ سرعت حرکت بر اساس قوانین نباید بیشتر از 5.0متر بر ثانیه بوده و حداقل دارای سه خروجی افقی باشد .
برای ایستگاه های زیرزمینی و امکانات حمل و نقل عمومی سرعت65.0متر بر ثانیه بهتر
است.
17
در ورودی و خروجی پله جهت تسهیل پیاده شدن افراد و 2 پله تخت پیشبینی شود.
نرده های دو طرف پله باید پس از رسیدن به سطح افقی طبقات300 میلیمتر ادامه یابد
در کنار برخی پله برقی ها صفحه مسطحی به نام حسگر یا چشم الکترونیکی وجود دارد صورتی که اگر به مدت 10دقیقه کسی از روی ان رد نشود برای جلوگیری از استهلاک، به پله خودبه خود میایستد.
حداکثر عمق آن 240 و حداکثر ارتفاع پله 380 متر می باشد.
متر، پله برقی های بزرگ می توانند در هر ساعت 6000نفر را جابه جا کنند.
18
طولانی ترین پله برقی جهان
19
به دستگاه هایی که جهت جابه جایی افراد یا کالا در سطوح افقی و یا حداکثر با شیب 12 درجه مورد استفاده قرار میگیرد.
زاویه شیب آن حداکثر 12 درجه نسبت به سطح افق می باشد.
سرعت نامی پیاده رو در ورودی و خروجی آن حداکثر 75/0 متر بر ثانیه می باشد.
موارد استفاده این دستگاه ها در اماکن پررفت و امد از قبیل : فرودگاه ها, ایستگاه های مترو و قطار, فروشگاه های بزرگ , پارکینگ های خودرو, نمایشگاه ها, اماکن دیدنی و زیارتی و … می باشد.
پیاده روی متحرک(moving wal):
20
21
پیاده روهای متحرک ) وسیله ای هستند برای پیاده ها و برای حمل مردم به صورت افقی یا به صورت عمودی از یک سطح به سطح دیگر.
زاویه ان12 درجه می باشد21%
و یا صندلی ها- ترولی های خرید– بزرگترین مزیت ان توانایی حمل و نقل کالسکه ها دوچرخه ها و بسته های بزرگ می باشد .
تعداد افرادی که با این وسیله حمل می شوند می توانند بین6000 تا 12000 نفر بوده و سرعت تقریبی آن 5.0 تا 6.0 متر بر ثانیه است.
مزیت نقاله های دو طرفه توانایی فراهم اوردن حرکت در جهات افقی است.
نقاله:
22
23
یک مسیر پیوسته جهت انتقال افراد بین دو نقطه در یک سطح و یا در دو ارتفاع مختلف بوده و توسط موتور به حرکت در می آید. انتقال دهنده ها برای جابه جایی تعداد زیادی از افراد درفرودگاه ها از ایستگاه اصلی به دروازه ها و بالعکس مورد استفاده قرار می گیرند، همچنین در فروشگاه های بزرگ و سوپرمارکت ها، وقتی که انتقال دهنده ها افقی هستند کالسکه بچه ها، چرخ های دستی، چمدان ها و وسایل حمل غذا را می توان بدون خطر با آنها انتقال داد. ولی وقتی که انتقال دهنده ها دارای شیب هستند این وسایل به خصوص وقتی که سنگین باشند باید دارای قفل و ترمز خودکار باشند، مسیرها شامل صفحات فلزی هستند مانند پله های برقی ولی بلندتر، و یا به صورت تسمه فلزی می باشند.
انتقال دهنده افراد (کف های متحرک)
24
هر دو باید در جهت حرکت آجدار بوده و شانه ها باید در هر دو انتها نصب شده باشند. شیب نباید بیش تر از 12 درجه باشد و در نقاط انتهایی و در شیب بیش از 6 درجه صفحات و تسمه قبل از رسیدن به انتها باید حداقل در فاصله 4/0 متری به حالت افقی در آیند.. سرعت نباید بیش تر از 75/0 متر در ثانیه باشد مگر در حالتی که انتقال دهنده به صورت افقی حرکت کند که در این حالت سرعت تا 9/0 متر در ثانیه مجاز بوده و در عرض مسیر نباید از 1/1 متر افزون باشد.
نیازمندی های ایمنی برای انتقال دهنده افراد عموماً مانند همان هایی است که برای پله های برقی عنوان شد و باید شامل همان موارد گردد.
25
این بالابرها به صورت موقت جهت جابه جایی افراد و مصالح ساختمانی در محوطه ساختمان نصب می گردند. آنها شامل اتاقکی هستند که در ریل ها حرکت کرده و باید توسط یک نفر مسئول که در داخل آن استقرار می یابد مورد استفاده قرار گیرند. استانداردهای ایمنی در این دستگاه معلق است به وسیله یک موتور دیزل به حرکت در می آید. بالابرهای ساختمانی باید توسط موتور الکتریکی به حرکت در آیند تا حد سرعت ایمن و مجاز آنها رعایت گردد. کابین باید محصور شده و حفاظ های لازم در ورودی آن پیش بینی گردد. بازشوهای مناسب در دسترس های طبقات باید متناسب با درهای بسته به ارتفاع 1 متری از کف باشند، بخش بالایی در باید از شبکه فولادی با روزنه هایی حداکثر به ابعاد 10×10 میلی متر باشد. آستانه درهای دسترسی و کابین ها باید مجهز به حفاظ باشد: کابین باید به دنده ایمنی مجهز باشد.
بالابرهای (سنگین) ساختمانی
26
این بالابرها خطرهای زیادی برای افرادی که با آنها کار می کنند و یا عابرها ایجاد می کند. نیازمندی های ایمنی ویژه هماند بالابرهای معمولی برای آنها لازم است. در حالت خاص، این بالابرها نباید در محل درهای ورودی و خروجی های اضطراری (حریق) استقرار یابند و بالاترین بازشوی دسترسی باید دارای حفاظ برای جلوگیری از خطر برخورد افراد با دریچه ها و یا کابین، و یا افراد پیاده رو باشد.
بالابرها برای انسان
مخاطرات برای افرادی که با این انتقال دهنده های موتوری که با تسمه حرکت می کنند، به شرح زیر می باشند:
الف) سوارشونده ممکن است تا نقطه اوج حمل شود.
ب) سوار شونده ممکن است قادر به ایجاد توقف اضطراری نباشد.
ج) سر یا شانه های شخص ممکن است به لبه های بازشوی طبقات برخورد کند.
د) سوارشونده ممکن است در سوار شدن یا پیاده شدن از کابین پس از عبور از سطح پله به بیرون و یا از روی آن جهش کند.
بالابرهای پیاده رو
27
رامپ ها باید به گونه ای در نظر گرفته شوند که استفاده کنندگان از صندلی چرخدار و آنهایی که کالسکه بچه یا ترولی دارند براحتی بتوانند از یک سطح به سطحی دیگر بروند.
پله های مارپیچ برای صرفه جویی در فضا مناسبند و با یک ستون در مرکز, از طراحی قوی و خوبی برخوردارند.
البته می توانند بدون ستون مرکزی نیز طراحی شوند و راه پله های باز و پهن با قفسه پله بوجود اورند.
این پله ها باپهنای عبوری کمتر از 80 سانتی متر فقط برای پله های غیر مهم مجاز می باشد.
سطوح شیبدار (رامپ ها ) و راه پله های گردان (مارپیچی ):
28
مواردی که مورد استفاده قرار می گیرد می توانند صفحات فلزی ( در صورت نیاز با یک پوشش پلاستیکی یا موکت ) مرمر, چوب, بتن و یا سنگ باشد. این پله ها با مقاطع پیش ساخته فلزی, روکش های آلومینیومی و یا چوب برای نصب در کارگاه , برای پله های سرویس دهنده , اضطراری و پله های بین طبقات مناسب می باشد. نرده های پله ها می توانند از جنس استیل, چوب و یا پلکسی گلاس باشند. این ظرفیت ها ممکن است در حداکثر زمان مصرف و در زمان های کوتاه اتفاق بیفند، ولی در مجموع ظرفیت کلی از 70 درصد این مقادیر تجاوز نمی کند
29