به منظور ارزیابی خودکارآمدی عمومی از پرسش نامه خودکارآمدی عمومی شرر وهمکاران( 1982) استفاده شده است. شرر و مادوکس(1982) معتقدند که نظریه ی خودکارآمدی،الگویی از فرایندهای شناختی برای سازش یافتگی است.آن ها برای اولین بار مقیاسی جهت اندازه گیری این باور عمومی تحت عنوان مقیاس خودکارآمدی شرر ساختند که اختصاص به موقعیت خاصی ندارد. این مقیاس 3 جنبه از رفتار شامل میل به آغازگری عمل ، میل به گسترش تلاش برای تکمیل تکلیف و مقاومت در رویارویی با موانع را اندازه گیری می کند (شرر و مادوکس ،1982).این مقیاس دارای 17 ماده است. برای برای هر ماده این مقیاس 5 پاسخ پیشنهاد شده است که به هر ماده 1 تا 5 امتیاز تعلق می گیرد. این 5 پاسخ در یک طیف لیکرتی از "کاملا موافقم" تا "کاملا مخالفم" را در بر می گیرد.نمرات بالاتر بیانگر خودکارآمدی قوی تر و نمرات پایین تر بیانگر خودکارآمدی ضعیف تر است. شرر(1982) اعتبار محاسبه شده از طریق آلفای کرونباخ برای مقیاس خود کارآمدی عمومی را 76صدم ذکر می کند.روایی این مقیاس از طریق روایی سازه به دست آمده است. در پژوهشی که به منظور بررسی روایی و اعتبار این مقیاس توسط براتی (1376) انجام گرفت، این مقیاس بر روی 100 آزمودنی (دانش آموزان سوم دبیرستان) اجرا شد و همبستگی 61صدم با پرسش نامه های عزت نفس و خود ارزیابی به دست آمد که این در جهت روایی سازه این مقیاس بود(اعرابیان، خداپناهی، حیدری و صدق پور، 1383) و همچنین ضریب اعتبار در پژوهش براتی (1376) 79صدم ، عبدی نیا 85صدم و در پژوهش اعرابیان، خداپناهی، حیدری و صدق پور(1383) 91صدم به دست آمده بود.
روایی سازه مقیاس خود کارآمدی:
برای سنجش روایی سازه مقیاس خود کار آمدی، امتیاز به دست آمده توسط آن به اندازه های چندین ویژگی شخصیتی همبسته شد .براساس یافته های این بررسی مشخص شد که بین نمرات خودکارآمدی و نمرات مقیاس کنترل درونی – بیرونی راتر همبستگی منفی متوسطی وجود دارد. همچنین بین مقیاس اجتماعی کراون – مارلو ومقیاس خودکار آمدی همبستگی مثبتی پیدا شد وبین نمرات مقیاس از خود بیگانگی (بارون1953) ومقیاس شایستگی فردی(روزنبرگ1965) با نمرات خودکارآمدی همبستگی به دست آمد(براتی1376).
روایی ملاکی مقیاس خودکار آمدی:
برای سنجش روایی ملاکی، براساس نظریه بندورا(1977) که عملکرد موفقیت آمیزافزایش انتظارات خود کار آمدی رابه دنبال دارد واگرفرد تجارب موفقیت آمیز داشته باشد، این تجارب می توانند به حوزه های دیگر تعمیم یابند. افرادی که در حوزه های مختلف ومهم زندگی مانند اشتغال، تجربه نظامی و آموزشی تجارب موفقیت آمیز دارند نسبت به افرادی که این تجارب را ندارند، انتظارات خود کارآمدی بالاتری از خود نشان می دهند. به همین خاطر برای بررسی روایی ملاکی مقیاس خودکارآمدی به بررسی همبستگی آن با حوزه های نظامی – حرفه ای و آموزشی پرداخته شده است. برای این منظور روی 150 شرکت کننده که در بخش درمان الکلی ها در یک بیمارستان بستری بودند مطالعه ای انجام شد. در بررسی مذکور مشخص شد که نمرات خودکارآمدی عمومی پیش بینی کننده ی موفقیت فرد در اهداف نظامی، حرفه ای و آموزشی است. در پژوهشی که وسیله ی براتی(1376) انجام گرفت از آزمون خوکارآمدی شرر(1982) استفاده شد. جامعه ی پژوهش او دانش آموزان سال سوم دبیرستان نظام جدید بودند. برای میزان روایی و پایایی، آزمون بر روی 100 نفر آزمودنی اجرا شد. همبستگی به دست آمده از دو مقیاس عزت نفس و خود ارزیابی با مقیاس خودکارآمدی در جهت تاٌیید روایی سازه مقیاس بود.
پایایی مقیاس خودکارآمدی و روش نمره گذاری:
در پژوهش وقری(1379) برای بررسی پایایی خودکارآمدی در مرحله اول50 نفر از نمونه ی پژوهش به طور تصادفی انتخاب شدند و آزمون برای آنها اجرا شده است. بعد از نمره گذاری، آلفای کرونباخ یا همسانی 85صدم به دست آمده است. خود پژوهشگر نیز 30 نفر از آزمودنی ها را به طور تصادفی جدا کرد و آزمون خودکارآمدی را برای آنها اجرا کرد. با استفاده از آلفای کرونباخ برابر 83صدم به دست آمد و از طریق روش اسپیرمن- براون نیز 83صدم به دست آمد که در این پژوهش رضایت بخش است. روش نمره گذاری پرسشنامه خودکارآمدی به این صورت است که به هر ماده از 1تا 5 امتیاز تعلق می گیرد ماده های شماره 15،13،9،8،3،1ازراست به چپ امتیازشان افزایش می یابد و بقیه ماده ها به صورت معکوس ،یعنی از چپ به راست امتیازشان افزایش می یابد.
برای سنجش خود – کارآمدی تحصیلی از پرسش نامه ی خود – کارآمدی تحصیلی مورگان و جینکس استفاده شده است.این پرسش نامه شامل 30 ماده است که در طیف 4 درجه ای لیکرت از "کاملا موافقم تا کاملا مخالفم" تنظیم شده است. چنان چه فرد گزینه 1(کاملا موافقم) را انتخاب کند نمره ی 4 و چنان چه گزینه ی 4 را انتخاب کند نمره ی 1 راکسب می کند.حداقل و حداکثر نمره در این آزمون به ترتیب 30 و 120 است.در بررسی پایایی این مقیاس طراحان این پرسش نامه آلفای کرونباخ پرسش نامه را 81صدم گزارش کرده اند. برجعلی لو(1388) در پژوهش خود روی دانش آموزان به منظور شناسایی وتاثیر عوامل سازه ی خود – کارآمدی تحصیلی از تحلیل عاملی تاییدی استفاده کرده است و پس از آن شاخص برازش به دست آمده در این پرسش نامه را این گونه گزارش کرده است: 87صدم(شاخص نیکویی برازندگی) GFI،92صدم(شاخص تعدیل شده نیکویی برازش) AGEF ،که شاخص های فوق می تواند بیانگر اعتبار بالای این مقیاس باشد.وی همچنین پایایی این مقیاس را از طریق آلفای کرونباخ 63صدم گزارش کرده است.
پرسش نامه خودکارآمدی عمومی
دستورالعمل: با مطالعه ی دقیق هر ماده فقط یک گزینه را علامت بزنید ، گزینه ای را که مطابق با نظر شماست. چنانچه در انتخاب دچار تردید شدید گزینه ای را انتخاب کنید که به احساسات و تمایلات شما نزدیک تر است .
ردیف
گویه
کاملاموافق
موافق
بی نظر
مخالف
کاملامخالف
1
وقتی طرحی رامی ریزم اطمینان دارم که میتوانم آن را انجام دهم
2
یکی از مشکلات من این است که وقتی باید کاری انجام دهم نمی توانم از عهده ی آن برایم
3
اگر نتوانم کاری را بار اول انجام دهم به تلاش برای انجام آن ادامه میدهم
4
وقتی که اهداف مهم برای خودم تعیین میکنم به ندرت به آن دست میابم
5
قبل از تمام کردن کارهایم آن ها را رها میکنم
6
از روبرو شدن با مشکلات اجتناب میکنم
7
در صورتی که کار خیلی پیچیده به نظر برسد حتی زحمت اتمامش را به خودم نمیدهم
8
هنگامی که کاری را که باید انجام دهم نامناسب است آنقدر پایداری میکنم تا آن را تمام کنم
9
وقتی تصمیم به انجام کاری گرفتم بطور جدی و دقیق روی همان کار تمر کز میکنم
10
هنگامی که میخواهم چیز جدیدی بیاموزم اگر در ابتدا موفق نشوم بزودی آن را رها میکنم
11
وقتی مشکلات غیر مترقبه ای برایم رخ میدهد بخوبی از پس آن برنمی آیم
12
از یادگیری مطالب جدید هنگامی که به نظرم مشکل میرسند اجتناب میکنم
13
شکست باعث تلاش بیشتر میشود
14
به توانایی خود برای انجام کار اعتماد ندارم
15
به خود متکی هستم
16
به سادگی تسلیم میشوم
17
توانایی برخورد با اکثر مشکلاتی را که در زندگی برایم پیش می آید را ندارم