به نام خدا
پرسشنامه حمایت اجتماعی پروسیدانو و هلر PSS-Fr 1986
نام و نام خانوادگی: سن: جنس:
تحصیلات: تاهل:
عبارات زیر مربوط به تجارب، ادراکها و احساسهایی است که اکثر مردم گه گاه در رابطه با دوستان خود پیدا می کنند. برای هر عبارت سه پاسخ می تواند وجود داشته باشد: بله ، خیر، نمی دانم. لطفاً دور پاسخ انتخابی خود برای هر عبارت دایره بکشید.
1. دوستانم در حد نیازم از من حمایت اخلاقی می کنند.
2. اکثر مردم بیشتر از من به دوستان خود نزدیک اند.
3. دوستانم از شنیدن افکار و نظرات من لذت می برند.
4. بسیاری از علایق من با علایق دوستانم مشترک است.
5. من روی حمایت عاطفی دوستانم حساب می کنم.
6. اگر احساس کنم یک یا چند نفر از دوستانم از دست من ناراحت اند، به روی خودم نمی آورم.
7. در جمع دوستانم احساس می کنم در حاشیه هستم.
8. دوستی دارم که در صورت ناراحتی، می توانم به سراغش بروم، بدون این که بعداً از این کار خود پشیمان شوم.
9. من و دوستانم نظر خود را درباره همه چیز بی پرده به یکدیگر می گوییم.
10. دوستانم به نیازهای شخصی من توجه دارند.
11. اگر دوستانم به حمایت عاطفی نیاز داشته باشند، به سراغ من می آیند.
12. دوستانم برای کمک به حل مشکلات من آماده اند.
13. چند دوست دارم که با آنها درد و دل می کنم.
14. دوستان من خوش فکر اند و اوضاع مرا روبراه می کنند.
15. وقتی راز خود را به دوستان می گویم، دچار احساس ناراحتی می شوم.
16. دوستانم مرا همدم خود می دانند.
17. به نظر من دوستانم احساس می کنند که من برای حل مشکلات آنها یاور خوبی هستم.
18. رابطه من با هیچ دوستی به اندازه رابطه سایر مردم با دوستانشان صمیمی نیست.
19. افکار خوبی درباره کمک به دوستانم به نظرم می رسد.
20. کاش دوستانم جور دیگری بودند.
پرسشنامه حمایت اجتماعی پروسیدانو و هلر PSS-Fr
مقیاسهای "حمایت اجتماعی- دوستان" و " حمایت اجتماعی- خانواده" دو پرسشنامه 20 سوالی برای سنجش میزان ارضاء انسان از حمایت دوستان و خانواده است. تفاوت حمایت اجتماعی دوستان و خانواده در این است که شبکه دوستان انسان از شبکه خانوادگی کوتاه مدت تر است و حفظ شبکه دوستان در مقایسه با خانواده ، مستلزم کارآیی اجتماعی بیشتری است.
این تفاوت تا حدی به این علت است که آدمها شبکه خانواده را حق طبیعی خود می دانند، حقی که با تولد به آنها تعلق می گیرد. پرسشهای این ابزار سنجش از یک خزانه 84 سوالی با توجه به میزان همبستگی هر سوال با کل سوالات انتخاب شده است. تحلیل عاملی نشان می دهد که هر یک از این ابزار ها حیطه مخصوص به خود را می سنجد.
هنجارها
داده های هنجاری از یک نمونه 222 نفری (با میانگین سنی 19 سال) دانشجویان دوره کارشناسی روانشناسی استخراج شده است. میانگین و انحراف استاندارد مقیاس دوستان و مقیاس خانواده به ترتیب 15/15 (08/5 = SD ) و 40/13 (83/4= SD ) است.
اعتبار
هر دو مقیاس حمایت اجتماعی با ضریب آلفای 90/0 از هماهنگی درونی فوق العاده ای برخوردارند. داده های مربوط به اعتبار مبتنی بر 20 سوال اصلی مقیاسهای قبل از تفکیک حمایت خانواده و حمایت دوستان است. آلفای نهایی برای "مقیاس حمایت اجتماعی خانواده" بین 88/0 تا 91/0 و برای " مقیاس حمایت اجتماعی دوستان" بین 84/0 تا 90/0 است. (سیاح سیاری، حسین شاهی و رنجگر، 1389).
روایی
هر دو مقیاس حمایت اجتماعی دوستان و خانواده از روایی همزمان خوبی برخوردارند. نمرات مقیاس ها با درماندگی روانی و کارآمدی اجتماعی همبستگی دارد. نمرات " مقیاس حمایت اجتماعی دوستان" با مدت زمان عضویت فرد در شبکه اجتماعی و میزان متقابل بودن رابطه قابل پیش بینی بود. "نمرات مقیاس حمایت اجتماعی خانواده" با حمایت محسوس و نا محسوس اعضای خانواده قابل پیش بینی بود. ضرایب همبستگی بین نمرات حاصل از این مقیاس ها با شخصیت سنج کالیفرنیا و وابستگی بین اشخاص معنادار بود. تفاوت آزمونهایی که در مقیاسهای حمایت اجتماعی نمرات بالا یا پایین داشته در بی پرده گویی کلامی متفاوت بود؛ تفاوتی که روایی ابزار را برای گروه های شناخته شده تایید می کرد. نمرات گروه های نمونه بالینی و غیر بالینی نیز در هر دو مقیاس متفاوت بود.
نمره گذاری
گزینه های هر دو مقیاس خانواده و دوستان عبارت از "بله"، "خیر" و "نمی دانم"است.
نمره "نمی دانم" در هر دو مقیاس صفر است. در مقیاس حمایت دوستان نمره پاسخ "خیر" به سوالات 2، 6، 7، 15، 18 و20 مساوی 1+ است. برای بقیه سوالات آن نمره پاسخ "بله" مساوی 1+ است. در مقیاس حمایت خانواده دوستان نمره پاسخ "خیر" سوالات 3، 4، 16، 19 و 20 مساوی 1+ است، و برای بقیه سوالات آن نمره پاسخ "بله" مساوی 1+ است. دامنه نمره کل سوالات هر دو مقیاس خانواده و دوستان بین 0 تا 20 است. نمره بالا به منزله حمایت اجتماعی بیشتر از نظر پاسخ دهندگان است.
منبع
سیاح سیاری، نیمتاج؛ حسین شاهی، حمیدرضا و رنجگر، بایرامعلی (1389)، رابطه، بین هویت و حمایت اجتماعی والدین در میان نوجوانان. اندیشه و رفتار، شماره 16. از صفحه 67 تا 74.