پوشش های سلولزی
به نام خدا
این پوشش یک پوشش زیبا و در عین حال اقتصادی می باشد که توسط ژاپنی ها ابداع و استفاده می شده، یعنی مردم ژاپن به علت سرمای زیاد منطقه ژاپن از این پوشش به عنوان عایقی در برابر سرما استفاده می کردند و سبوس برنج را بعد از کوبیدن با چسب ترکیب نموده و به صورت لایه ای روی درها می مالیدند، بعدها این پوشش شکل کاملتری گرفت و در اروپا استفاده شد و به جای سبوس و ساقه برنج از مواد دیگری استفاده شد یعنی ماده اولیه از سلولز استفاده شد و افزودنی های فراوانی به آن اضافه شد که تنوع این محصول را بسیار زیاد نمود و کم کم به صورت یک پوشش شناخته شده درآمد.
تاریخچه پوشش های سلولزی:
پوشش سلولزی چیست؟
پوشش سلولزی ترکیبی ویژه از پالپ ها ، الیاف مصنوعی ، آراینده ها و سنگ های معدنی است که پس از ترکیب با آب ، به صورت خمیر درآمده و با ماله شیشه ای بر روی سطوح صاف (گچ و خاک ، گچ سفید ، سیمان ، رنگ روغنی و پلاستیک ، چوب ، شیشه ، فلز و غیره) اجرا می شود. از پوشش های مشابه پوشش سلولزی می توان به بلکا ، پتینه ، رومالین سیلکو و … اشاره نمود.
پوشش سلولزی علاوه بر اینکه عایق بسیار مناسب گرمایی و سرمایی است به دلیل طیف بالای رنگ باعث به وجود آمدن محیطی پرنشاط همراه با آرامش در فضاهای داخلی منازل میشود. این نوع پوشش که سازگاری بسیار بالایی با محیط زیست دارد در هنگام اجرا صرفا با آب مخلوط میشود. بدان معنا که هیچ نوع حلال شیمیایی برای اجرای آن به کار نمی رود.
پوشش های سلولزی قابلیت اجرا بر روی کلیه سطوح را دارا می باشد . این نوع پوشش بسیار مورد توجه انبوه سازان قرار دارد. زیرا به منظور صرفه جویی های مالی و زمانی بعد از اجرای گچ و خاک , اقدام به اجرای پوشش های سلولزی می نمایند.
به عبارت دیگر مرحله گچ کاری که مرحله ای وقت گیر و در عین حال هزینه بردار است حذف می گردد . همچنین این نوع پوشش قابلیت اجرا بر روی سطوح دیگر نظیر گچ , رنگ روغن , رنگ پلاستیک , چوب , شیشه و …. را با توجه به دستور العمل اجرایی خاص خود دارا می باشد .
موارد مصرف پوشش های سلولزی (پتینه):
این پوشش به دلیل بهره مندی از طیف بالای رنگی و امکان اجرای آن به صورتطرحهای مختلف (مانند اشکال هندسی و اشکال طبیعی مانند گل و درخت و …) می تواند در فضاهای آموزشی مانند مهد های کودک , مدارس و دانشگاه ها مورد استفاده قرار گیرد و ضمن ایجاد فضایی آرامش بخش , محیطی زیبا و جذاب را به وجود آورد.
از پوشش های سلولزی (پتینه) می توان جهت امور دکوراتوری در فضاهای مختلف نیز استفاده کرد. یعنی علاوه بر داشتن خاصیت و ویژگی مهم عایق بودن می تواند برای زیباسازی در تزئینات داخلی و دکورهای گوناگون مورد استفاده قرار گیرد.
ویژگیهای خاص بلکا عبارتند از : * عایق حرارت * عایق برودت * عایق صوت * بی نیاز از زیرسازی * نداشتن بو و مواد فرار هنگام اجرا * قابلیت شستشو * خاصیت آنتی استاتیک: به دلیل ساختار فیبری گرد و غبار و ملکولهای سوخته در هوا را جذب نمیکند. * مقاومت در برابر آتش و شعله ور نشدن * ترک ها را می پوشاند * مقاومت در برابر ضربه * کاهش بازتاب مستقیم نور * قابلیت ترمیم
از این پوشش همچنین می توان داخل سالن های پذیرایی، سالن های سینما و اماکن عمومی پر رفت و آمد مانند سالن ترمینال ها و فرودگاه , شرکتها و موسسات اداری , فروشگاه ها و غیره استفاده نمود .
بلکا از نظر بهداشتی مورد بررسی قرار گرفته است :
1) از لحاظ سمی برای کشت گیاهانی که بعداً تولید فیبر می نماید آزمایش شده و میزان آن در حد نرمال می باشد.
2) : PH PH بلکا به دلیل حلال آب برابر با 7 می باشد.
3) فاقد فرمالدئید می باشد.
4) میزان فلزات سنگین مانند Pb ـ Hg ـ Zn ـ A ـ Co ـ Cu ـ CI ـ Cd که سرطان زا هستند تقریباً در حد صفر می باشد.
5) بلکا فاقد هرگونه مواد فرار میباشد.
مواد موجود در بلکا و ساختار بلکا : مخلوطی از پنبه سلولز در رشته های الیاف و رزین سلولزی با انواع متنوعی از افزودنیهای تزئینی و آب بسته و ساختار بلکا به نوع طرح نرم، دانه دار و رشته دار می باشد.
پوشش : هرکیلو حداقل 3 متر را پوشش می دهد.
توضیح : بلکا به دلیل داشتن رطوبت در حین اجراء، می بایست کلیه سطوحی که در مقابل آب از خود رفلکس نشان میدهند را قبلاً توسط رنگ روغنی براق و تترونیوم رزین پوشش داد و میزان مصرف وغلظت رنگ روغن و یا تترونیوم رزین، بستگی به فرسودگی و قطر فلز یا سطح زیرکار دارد.
در نقاشی ساختمان ما از این نوع پوشش و خواص آن برای تزئئین زیباتر استفاده می کنیم. بعنوان مثال برای پشت lcd بخاطر عدم انعکاس نور و یا در دیوارهایی که به خاطر شدت گرما رنگ های شیمیایی کم دوام هستند از پوششهای سلولزی و الیافی استفاده می کنیم بعنوان عایق حرارتی.
طرز ساخت بلکا:
آماده سازی خمیر بلکا:
تمام طرحهای سفید رنگ به یک پوشش زیرین نیاز دارد. برای سایر رنگها زمینه های مناسب با آن رنگ مورد نیاز می باشد، زیرسازی باید الزاماً با مواد ما آستر شود چرا که محتوای آب بلکا ممکن است مواد قابل حل موجود در زیر سازی را حل کند و مواد در طول مدت خشک شدن به درون بلکا نفوذ کند. این امر ممکن است ایجاد طبله و تغییر رنگ در پوشش بلکا کند.
آماده سازی پوشش:
1ـ مواد را دریک سطل بریزید.
2 ـ به آن آنقدر آب اضافه کنید تا یک خمیرکاملاً سفت ایجاد شود.
3ـ بعد از مخلوط کردن مواد با یکدیگر، مخلوط را به مدت 30-15 دقیقه رها کنید.
نحوه اجرا :
برای اینکه بلکا خواص و مزایای خود رادر حد ماکزیمم داشته باشد لازم است ضخامت مناسب را داشته باشیم برای این منظور باید در هر مترمربع 280گرم بلکا (خشک) به ضخامت1/5mm ـ 0/5mm اجرا شود.
بلکا روی سطوح رنگ روغنی ـ رنگ پلاستیک ـ سیمان سیاه ـ سیمان سفید ـ گچ و خاک و … اجرا میشود.
برای کارکردن سطوحی که ازرنگ پلاستیک استفاده شده بایدقبل از شروع کار روی سطح را با محلول روغن الیف و (حلال: تینر یا نفت) بپوشانیم و پس از خشک شدن کامل شروع به اجرای بلکا نماییم. اگر در محلی دود سیگار (نیکوتین) و یا دوده زیاد باشد برای بالا بردن چسبندگی بهتر است آن قسمت از سطح قبل از اجرا شستشو شو.
زمان خشک شدن : بسته به نوع کار و رطوبت محیط متفاوت می باشد برای زیرکار گچ وخاک 24 ساعت خشک می شود. و برای بقیه بین 24 تا 72 ساعت زمان طول می کشد تا خشک شود. جهت ترمیم بلکا: می بایست محل صدمه دیده را از هر طرف، حداقل به میزان 10 سانتیمتر توسط آبپاش خیس نمود و پس از 10 دقیقه از همان مواد و رنگ بلکا بر محل صدمه دیده اجراء گردد.
نحوه اجرای بلکا بر روی سطوح مختلف: 1- سطوح گچی گچ نرمه یا گچ سفید این نوع سطح کار جزء بهترین دسته سطوح جهت اجراء بلکا می باشد و نیاز به هیچ گونه زیر ســـاخت و یا زیر سازی ندارد و مستقیماً بلکا بر روی آن انجام می شود. سطح گچ و خاک معمولاً در این سطوح نبش هــای دیوار به دلیل عدم نظـارت و یا عدم نیاز شمشــه گیری نمی شوند و دور پنجره ها و دربها خالی می ماند که در این صــورت می بایست نبش هـــــا شمشمه گیری شود بعـد از انجام این کار مانند بند 1 ماده الف، بلکا قابل اجراء می باشد.
2- سطوح سیمانی الف)سطح سیمان زبر معمولاً سطوح سیمان زبر از ناصافی و تخلخل بالا برخوردار است و نبش ها شمشه گیری درستی نگردیده و در این صورت بعد از ترمیم نبش هـا می بایست جهت کیفیت بهتر، بلکا دو بار به صورت آستر و رویـه اجراء شود که طبعاً هزینـه اجراء بلکـا فزایش می یابد و از لحاظ چسبندگی هیچ گونه مشکلی نخواهد داشت. ب)سطح سیمان نرم سطوح سیمان نرم که طبق استانداردهای معمول منطقه ای اجراء شده است، هیچ گونه مشکلی جهت اجراء بلکا ندارد و بستر بسیار مناسبی جهت اجرا، این محصول می باشد. ج)سطح سیمان تگری این سطوح در صورتی که از سطح یکسانی برخوردار باشد، بلکا به راحتی بر روی آن اجراء می شود .
3- کنیتکس کنیتکس روغنی در صورتی که این سطوح دارای طبله و پوسیدگی نباشد براحتی بلکا بر روی آن اجرا، می شود. کنیتکس آبی ( پلاستیک ) این سطــوح معمولاً به دلـیل عدم قدرت چسبندگی به سطوح زیرین و حلالیـت در آب می بایست کلیه سطح به مواد تترونیـوم رزین آغشته شود، به اندازه ای که دیگر آب داخل آن نفوذ نکند و سپس بلکا بر روی آن اجرا، شود. رولکس مانند کنیتکس آبی رفتار شود. 4- رنگها رنگ روغن سطوح رنگ روغن بستر مناسبی جهت اجرا، بلکا می باشد و می بایست به دلیل لغزنده بودن سطوح رنگ روغن، خمیر بلکا کمی سفت تر از حد معمول تهیه شود.
معمولاً این سطوح به دلیل پوسیدگی در اثر مرور زمان و یا عدم کیفیت رنگ و اجراء از سطح نا برابری برخوردار است که جهت جلوگیری از تناقض رفتار بلکا در این سطوح کلیه سطح را می بایست توسط تترونیوم رزین آغشته کرد و یک برابری کلـی در روی سطح ایجاد نمود و پس از خشک شدن کامل، بلکا را بر روی آن اجرا گردد. رنگ پلاستیک به دلیل عدم مقـاومت در برابر آب ، می بایست کاملاً توسط تتـرونیوم رزین و تینر آغشته شود و پس از خشک شدن، بلکا بر روی آن اجراء گردد.
رنگ روغن کهنه و خراب
رنگ پلاستیک
5- چــوب چـــوب برای این سطوح، قبل از اجراء باید سطح چوب به تترونیوم رزین آغشته شود در این صورت کیفیت مطلوبتری بدست می آید. نئوپان سطح نئوپان، می بایست حداقل دوبار توسط تترونیوم رزین آغشته شود و در غیر این صورت می بایست حتماً از رنگ روغن خوب استفاده شود. 6- شیشه سطح شیشه محدودیتی جهت اجراء ندارد، اما در صورت آلوده بودن به دوده می بایسـت توسط ابر یا دستمال تمیز گردد و خمیر بلکا از حد معمول کمی سفت تر تهیه شود. 7- آهن آهن سیاه آهن سیاه به دلیل سـرعت بالای زنگ زدگی مـی بایست حتماً توسط رنگ روغن خـوب آغشته می شود.
این سطوح در صورت چرب نبودن محدودیتی جهت اجـراء بلکا ندارد و خمیر می بایست کمی سفت تر از حد معمول تهیه شود.
آهن گالوانیزه و یا آلومینیوم
با تشکر از توجه شما
پایان