وب سرور (Web server)
سرور(Server)
سرور چیست ؟ هر گاه سامانه ای نصب شود و کاربران زیادی بتوانند به آن از طرق مختلف وصل شده و اطلاعات درخواستی خود را دریافت نمایند آن سامانه را سرور گویند. طبیعی است هر سرور بایستی آدرس مخصوص به خود را داشته باشد که این آدرس همان IP است.
انواع سرور :
سرورها با کاربری مختلف و دارای اطلاعات متفاوت می باشند در زیر تعدادی از سرور ها و کاربری آنها ذکر شده است :
فایل سرور FTP Server
میل سرور Mail Server
دایرکتوری سرور Direcrory Name Server (DNS)
وب سرور Web Server
وب سرور(Web server)
وب سرور سامانه ای است که توانایی پاسخگوئی به یک مرورگر وب و ارسال صفحه درخواستی مرورگر را داراست. صفحات وب بر پایه یک ساختار مشخص و با یک نام واحد که همان آدرس IP است بر روی وب سرور قرار می گیرند. همچنین بر روی یک وب سرور امکان قرار گرفتن صفحات متعدد و با ساختارهای جداگانه نیز وجود دارد.
هدف از ایجاد یک وب سرور ارائه صفحات وب به کاربران است. این بدان معناست که صفحه های شامل کدهای HTML همراه با هر نوع مطالب اضافی مانند تصاویر، شیوه نامه ها و اسکریپت ها قابل ارائه به کاربران از این طریق امکان پذیر است.
روش کار بدین صورت است که کاربر از طریق یک مرورگر وب (مانند Internet Explorer) ارتباط اولیه را با ارسال درخواست اولیه (شامل آدرس محل مورد نظر) برای وب سرور فراهم نموده و وب سرور نیزپس از دریافت اطلاعات را به دستگاه کاربر ارسال و یا با ارسال پیام خطایی به کاربر عدم وجود منبع خاص را به اطلاع می رساند.
بعنوان مثال اگر در صفحه مرور گرتان آدرسhttp://example.com را وارد کنید، یک درخواست به دامنه ای که نامش example.com است، فرستاده می شود. آنگاه وب سرور صفحه index.htm را برای شما ارسال می کند. هر کامپیوتری می تواند با نصب نرم افزار وب سرور به یک دستگاه سرور وب (خدمات رسان وب) تبدیل شود.
در عمل بسیاری از وب سرورها دارای ویژگی های زیر می باشند:
1-شناسایی: قبل از اینکه اجازه دسترسی به منبع درخواستی کاربر را بدهند آن را شناسایی می کننند.
2- نه تنها اجازه دسترسی به منابع استاتیک (مانند محتویات فایلها که بر روی سیستم فایلی وجود دارد) بلکه وب سرور ها با استفاده از ساختارهایی مانند SSI , GI , CGI ,FastCGI ,JSP ,PHP ,ASP , ASP.NET دسترسی به منابع دینامیک را نیز فراهم می سازد
3- وب سرورها امکان استفاده از پروتکل HTTPS را نیز فراهم نموده تا به کاربران اجازه دهند ارتباطات مطمئن و امنی را داشته باشند.
4- فشرده سازی مطالب تا بتوان از حجم پاسخها کم کرد.
5 – پشتیبانی از فایلهای بزرگ تا بتواند فایلهای بزرگ تر از 2 گیگا بایت را سرویس دهی کند.
6- وب سرورها پهنای باند را کنترل کرده تا بدین طریق از سرعت پاسخها کاسته و همچنین از ترافیک و ازدحام شبکه جلوگیری نمایند در اینصورت وب سرورها قادر به پاسخگوئی به کاربران بیشتری خواهند بود.
نرم افزار وب سرور
مرحله اول : برای ایجاد یک وب سرور یک دستگاه کامپیوتر خانگی نیز کفایت می کند ولیکن توجه به این نکته ضروری است که چنانچه هدف از ایجاد یک وب سرور ارائه خدمات تجاری و حرفه ای است بایستی از یک دستگاه سرور (کامپیوتری که فقط برای این منظور ساخته می شود) استفاده نمود.
مرحله دوم : استفاده از یک نرم افزار وب سرور که در این نوشتار دو نرم افزار آپاچی و وب سرور IIS و نحوه نصب آنها مورد بحث قرار خواهد گرفت.
نرم افزار وب سرور آپاچی Apache
این نرم افزار وب سرور در توسعه و همگانی شدن وب جهانی نقش بسیار مهمی داشته است. این وب سرور به زبان C نوشته شده است دارای قابلیت cross-platform (سازگار با سیستم های عامل مختلف) بوده و بر روی ماشین های مختلف قابل اجرا میباشد. یکی از دلایل انتخاب این اسم برای این وب سرور را به خاطر احترام به یکی از قبایل قدیمی بومی آمریکا که به خاطر مقاومت و مهارت در ساخت ابزار آلات جنگی مشهور میباشند ذکر نموده اند این وب سرور از سال 1996 به عنوان محبوب ترین وب سرور برای HTTP در وب جهانی شناخته شده بود ولی در سال 2005 میدان مبارزه را به IIS مایکروسافت واگذار کرد و در حال حاضر نزدیک به 49 % بازار وب سرورهای جهان را به خود اختصاص داده است آپاچی برای میزبانی هر دو نوع وب ایستا و وب پویا مناسب است.
نرم افزار وب سرور IIS (Internet Information Services)
این وب سرور را شرکت مایکروسافت ارائه نموده که آخرین نسخه آن 7.0IIS می باشد. در واقع IIS مجموعه ای از سرویس های اینترنتی است که بصورت یکجا نمایش داده شده است. طبق آخرین آماری که منتشر شد بعد وب سرور آپاچی بیشترین محبوبیت را بین کاربران داشته است و هم اکنون نزدیک به 36% بازار وب سرورهای جهان را در اختیار دارد. این وب سرور تنها در ساختار مایکروسافت ویندوز قابل ارائه می باشد و در پلت فرمهای دیگر کار نمی کند. برای اولین بار مایکروسافت این وب سرور را در یک پروژه آکادمیک در دانشگاه اسکاتلند به صورت مجانی عرضه کرد.
سپس برای اولین بار از آن در Windows NT استفاده کرد که در آن قابلیتActive Server Page یا صفحه های فعال کارساز را به آن افزود. بعدها با تکامل نسخه های ویندوز، IIS هم تکامل پیدا کرد و در نسخه شماره 6.0 آن مایکروسافت پشتیبانی از IPV 6.0 را نیز به آن اضافه کرد.
نصب وب سرور آپاچی
Installing Apache Web server
آپاچی قدرتمند است
Apache یکی از معروفترین وب سرورهاست دانلود آن مجانی است. همچنین این نرم افزار وب سرور دارای خاصیت های فراوانی است که ازآن یک نرم افزار انعطاف پذیر ساخته یعنی شما می توانید از آن به عنوان یک نرم افزار وب سرور شخصی استفاده کرده و یا از آن در حجم وسیعتری برای برپایی یک وب سرور حرفه ای استفاده کنید.
برای نصب یک وب سرور آپاچی مراحل زیر را انجام دهید: 1 – به آدرس زیر رفته و نرم افزار را بصورت مجانی دانلود کنید. http://www.apache.org/dist/httpd/binaries/win32 لازم به ذکر است در آدرس بالا لیستی از فایلهای قابل دانلود مربوط به وب سرور آپاچی وجود دارد (مربوط به محیط های مختلف) اگر شما وب سرور را برای نصب بر روی ویندوز می خواهید بایستی از محل آدرس بالا فایل httpd-2.2.15-win32-x86-no_ssl.msi را دانلود کنید
نصب وب سرور آپاچی
2– پس از دانلود فایل فشرده آن را باز کنید و بر روی فایل اجرایی دابل کلیک نمایید صفحه خوش آمد گویی زیر ظاهر می شود کلید next را فشار دهید (شکل زیر)
3 – گواهی نرم افزار را به دقت مطالعه و بر روی محل پذیرش آن کلیک نموده و کلید next را فشار دهید (شکل زیر)
4 – فایل readme را مطالعه نموده و سپس کلید next را فشار دهید (شکل زیر)
5 – مشخصات سرور خود را وارد کنید این مشخصات عبارتند از – مشخصات domain(منظور آدرسی است که قبلا آن را تعیین و خریداری کرده اید) اسم سرور : اسم سرور در اصل می تواند همان آدرس بالا باشد و یا اسم دیگری که از آدر س مشتق شده باشد. در محل خالی سوم بایستی آدرسe-mailراهبر سرور (administrator) راوارد نمائید.
دو انتخاب در پائین برای شما وجود دارد
سرور را برای همه استفاده کنندگان تخصیص دهید
– سرور را برای فقط استفاده کننده تعریف شده بالا اختصاص دهید
با کلیک در جای خود آن را مشخص نمائید
کلید next را فشار دهید
6 – در این قسمت تنظیمات typical setting را انتخاب نمایید
کلید next را فشار دهید
لازم به ذکر است که در صورت انتخاب custom بایستی قدم به قدم تنظیمات لازم را انجام دهید در این مرحله شما می توانید محل نصب نرم افزار آپاچی را نیز تغییر دهید
کلید next را فشار دهید
نرم افزار web server آپاچی شما نصب شد مبارک باشد
با زدن دکمه finish این کار پایان می یابد
وقتی نصب تمام شد برای اطمینان حاصل پیدا کردن از موفقیت نصب، مروگر خود را باز کنید و در داخل نوار آدرس آن http://localhost را وارد کنید، اگر عبارت !it Works در مقابل شما ظاهر شد بدانید نصب وب سرور Apache بر روی سیستم شما به درستی صورت پذیرفته است اما ممکن است در این مرحله پیغام خطایی با عنوان: "Only one usage of each socket address (protocol/network address/port) is normally permitted. : make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80 no listening sockets available, shutting down. Unable to open logs." ظاهرشود. این پیغام خطا یعنی یک برنامه ی سرور مشابه مثل Skype و یا… با Apache دچار تداخل شده است برای اینکه بدانید چه برنامه ای مزاحم کارتان شده Command Prompt را باز می کنید (برای باز کردن Command Prompt گزینه ی Run در start menu را انتخاب کنید و بعد دستور cmd را تایپ کنید) و خط دستور netstat -a -o را وارد کنید، PID یا همان Process ID برنامه ای که بر روی سیستم شما در حال استفاده از پورت 80 یا HTTP است را بیابید.
تنظیم کردن Apache برای به اشتراک گذاری اسناد و فایل ها
فرض کنید می خواهید فایلهای موزیک خود را که در دایرکتوری c:my music قرار دارد جهت دسترسی به اشتراک بگذاریم. برای این کار با استفاده از یک ویرایشگر متن مثل notepadفایل httpd.conf را که در آدرس: C:Program FilesApache Software FoundationApache2.2conf
قرار گرفته است را باز کنید. در فایل httpd.conf خطی که با DocumentRoot آغاز می شود را بیابید در ابتدای آن یک علامت # اضافه کنید و بعد هم خط دیگری به آن اضافه کرده مانند زیر
#DocumentRoot "C:/Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs" DocumentRoot "C:/My Music"
سپس در همان فایل عبارت <Directory "C:/Program را پیدا نموده در ابتدای این خط هم باز بایستی یک علامت # وارد کنید و خط دیگری را نیز زیر آن اضافه نمایید مانند زیر:
#<Directory "C:/Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs"> <Directory "C:/My Music">
در این مرحله عبارت AllowOverride None را پیدا نموده و آن را به شکل AllowOverride All تغییر دهید. سپس فایل
httpd.conf را ذخیره کنید. روی آیکون Apache در Taskbar کلیک کنید و گزینه ی Restart را انتخاب نمائید اگر آپاچی Restart شد معنی و مفهومش این است که تنظیمات را به درستی انجام داده اید،
مرورگر خود را باز کرده و در نوار آدرس آن http://localhost را وارد کنید، در این مرحله بایستی بتوانید لیستی از فایل های موسیقی موجود در داخل دایرکتوری My Music در درایو C را در مرورگرتان مشاهده کنید
ایجاد کلمه ی عبور برای دسترسی به اسناد موجود بر روی وب سرور
با توجه به اینکه ایجاد یک وب سرور مستلزم دسترسی کاربران و استفاده از محتویات تعیین شده می باشد لذا برای محدود ساختن دسترسی ها بهتر است از کلمه عبور استفاده شود . برای طراحی و ایجاد کلمه عبور در وب سرور آپاچی مراحل زیر را انجام دهید.
Command Prompt را باز کرده و به آدرس زیر می رویم:
cd "C:Program FilesApache Software FoundationApache2.2bin"
و سپس یک فایل پسورد می سازیم:
htpasswd -c "C:Documents and Settingsmy_password_file.txt" test
می توانید مسیری که برای ساخت فایل پسورد در بالا آورده شده است را تغییر دهید (فراموش نکنید فایل باید حتمادر یکی ازدایرکتوریهای موجود در document root وب سرورتان قرار گیرد) و همینطور می توانید به جای test هر نام کاربری دیگری که می خواهید جایگزین کنید، بعد از تایپ خط مذکور از شما پسورد مورد نظرتان تقاضا می شود و بایستی آن را دو بار وارد کنید. با گذرندان این مراحل فایل حاوی رمز عبور که رمزنگاری و کد شده هم هست ساخته می شود.
حال بایستی افراد قادر باشند با داشتن نام کاربری و کلمه عبور بالا بتوانند به وب سرور شما login کنند لذا در یک ویرایشگر متن ترجیحا notepad یک فایل جدید باز کنید و آنچه در زیر آورده شده است را در آن وارد کنید:
AuthType Basic AuthName "This is a private area, please log in" AuthUserFile "c:Documents and Settingsmy_password_file.txt" AuthGroupFile /dev/null <Limit GET POST PUT> require valid-user </Limit>
اطمینان حاصل کنید در متون بالا بخش
c:Documents and Settingsmy_password_file.txt را با مسیر فایل پسوردی که در مرحله قبل ساختید آدرس دهی کرده باشید سپس این فایل را با نام .htaccess در DOCUMENT ROOT وب سرور خود که در اینجا Music C:Myاست ذخیره کنید. (نقطه ی ابتدایی را درنامگذاری فراموش نکنید) نکته: اگر ازnotepadبرای ساخت این فایل استفاده می کنید درهنگام ذخیره سازی فایل نام آن رابه صورت ".htaccess” وارد کنید در این شرایط پسوند txt. از انتهای فایل حذف می شود، در صورت وجود پسوند مذکور پسورد و بخش log inشما کار نخواهند کرد. حال با توجه به اقدامات فوق اگردر نوار آدرس مرورگر خود http://localhost را وارد کنید این بار بایستی از شما نام کاربری و پسورد مطالبه شود و با وارد کردن نام کاربری و پسوردی که پیشتر تعریف کرده اید بایستی بتوانید به فایل های مورد نظرتان دسترسی پیدا کنید.
نصب وب سرور IIS
Installing
Internet Information Services
برای نصب این وب سرور ما محیط xp را مد نظر قرار می دهیم ابتدا سی دی ویندوز را در سی دی رام قرار می دهیم چرا که این نرم افزار جانبی از روی سی دی ویندوز نصب می شود. سپس وارد آدرس زیر می شویم :
Control Panel → Add or Remove Programs
سپس Next را می زنیم
صبر می کنیم تا فایل های مربوطه کپی شوند.
در انتها کلید Finish را می زنیم. IIS نصب شده است.
در Inetpub پوشه ای به نام wwwroot وجود دارد که از این پس باید فایل های مربوط به صفحات خود را در آن کپی کنیم تا عمل شبیه سازی سرور انجام شود.
حال به درایو ویندوز فعال خود می رویم برای اطمینان
ازنصب IIS پوشه ای به نام Inetpub را جستجو می کنیم.
به طور مثال آدرس زیر را در نظر بگیرید :
برای دیدن صفحه ی تست مربوطه باید در مرورگر اینترنت خود آدرس زیر را بنویسیم : http://localhost بعد از زدن Enter وارد صفحه ی زیر می شویم که یک صفحه آزمایشی است :
حال صفحات طراحی شده خود را در آدرس زیر کپی می کنیم : C : Inetpub wwwroot برای دسترسی و اجرای صفحات خود باید در اینترنت اکسپلورر خود به این ترتیب آدرس دهیم : localhost /[ Folder name ] / [File name.asp ]
تنظیم ، راه اندازی و مدیریت IIS
از آدرس زیر وارد IIS شوید : Control Panel > Administrative Tools > Internet Information Service
در سمت چپ ، روی گزینه Default Web Site کلیک راست کرده و Properties را می زنیم.
تنظیمات IIS
دراین قسمت 8 سربرگ ( Tab ) داریم که در اینجا مهم ترین آنها را که مورد نیاز ما است ، شرح می دهیم. سربرگ Home Directory : در این قسمت می توانیم یک دایرکتوری مجازی بسازیم و صفحات مان را در آنجا قرار دهیم. پیش فرض این دایرکتوری همانی است که درفصل های قبل شرح داده شد. همچنین می توانیم تعیین کنیم که این دایرکتوری در محلی دیگر در شبکه است ( مثل کامپیوتر دیگر ) و یا آدرسی در اینترنت است.
سربرگ Documents : در این قسمت باید تعیین کتیم که صفحه اصلی وبسایت مان که باید در ابتدا بار شود به چه اسمی است مثل : default . htm همچنین می توانیم برای تمام صفحات وبسایت مان پاورقی درست کنیم. * می توانیم چند نام به عنوان پیش فرض اضافه کنیم تا در صورت وجود نداشتن صفحه با آن نام ، به جستجوی صفحه ای با نام بعدی بپردازد.
متوقف کردن و راه اندازی مجدد یک وب سایت گاهی اوقات لازم است برای انجام عملیاتی چون نگهداری ، تهیه پشتیبان و یا ویروس یابی سایت را متوقف کرد. چگونگی این کار را در تصویر زیر ملاحظه می کنید
پایان