تارا فایل

پاورپوینت نیدل استیک


نیدل استیک

هر سال تزریقات غیرایمن موجب
حدود 16-8 میلیون ابتلا به هپاتیت B
2-5میلیون ابتلا به هپاتیت C
160-80 هزار مورد HIV می گردد.

تعریف صحیح نیدل اِستیک شدن Needle Stick اینه که درحین یه کار عملی پزشکی یه سوزن توخالی مثل سوزن سرنگ که حاوی خون قابل مشاهده باشه تو پوست فرو بره
و خراش واضحی ایجاد کنه .

چه کسی
چگونه
کجا
چه وقت

جلوگیری از نیدل استیک شدن

به خاطر داشته باشید برای دفع سرنگ های مصرف شده همیشه از استفاده کنید.

هرگز بعد از تزریق به سر سوزن دست نزنید. از سرپوش گذاری مجدد سر سوزن با دو دست اجتناب کنید

سرنگ و سر سوزن را بلافاصله بعد از استفاده در Safety Box بیندازید

بیش از سه چهارم حجم Safety Box را پر نکنید. از نظر اطمینان بعد از استفاده در آنرا ببندید

برای ایمنی خود قبل از حمل Safety Box برای دفع مطمئن شوید درب بالای آن به خوبی بسته شده است.

Safety Box ها را در یک مکان مطمئن و خشک دور از دسترس کودکان و مردم نگهداری کنید. تا به درستی و مطابق دستورالعملهای موجود دفع شوند.

برای اجتناب از ایجاد صدمه در اثر سر سوزن، هرگز Safety Box را در دست نگیرید، تکان ندهید، فشار ندهید، یا روی آن ننشینید یا نایستید. Safety Box پر را دوباره باز نکنید یا مورد استفاده مجدد قرار ندهید.

دستورالعمل نحوه برخورد در هنگام مواجهه با فرو رفتن سوزن یا اجسام نوک تیزبه دست ، پا و پاشیده شدن ترشحات آلوده وخون به چشم
1-کمک به خونریزی از محل اولیه زخم
2-شستشوی زخم با صابون وآب ولرم
3-مراجعه به یکی از اعضاء تیم کنتزل عفونت (پزشک کنترل عفونت – سوپروایزر کنترل عفونت – ویا پزشک متخصص پاتولوژی)
4-اطمینان از میزان تیتر آنتی بادی(تیتر بیش ازU/mI10 ) نیاز به واکسن ندارد.
5-در صورت عدم اطمینان از میزان تیتر آنتی بادی ویا عدم انجام واکسیناسیون بر علیه هپاتیت بایستی یک دوز مورد نیاز آمپول ایمنوگلوبولین شخصا" تهیه وتزریق نمایید وسریعا" جهت تلقیح واکسن هپاتیت اقدام گردد.
الف- هنگام فرورفتن سرسوزن یا اجسام نوک تیز به دست یا پا

1- ابتدا شستشوی چشم وغشاء مخاطی با مقادیر زیاد آب
2- مراجعه به یکی از اعضاء تیم کنترل عفونت (پزشک کنترل عفونت – سوپروایزر کنترل عفونت – ویا پزشک متخصص پاتولوژی)
3- در صورت عدم اطمینان از میزان تیتر آنتی بادی ویا عدم انجام واکسیناسیون بر علیه هپاتیت بایستی یک دوز مورد نیاز آمپول ایمنوگلوبولین شخصا" تهیه وتزریق نمایید وسریعا" جهت تلقیح واکسن هپاتیت اقدام گردد.
4-اطمینان از میزان تیتر آنتی بادی(تیتر بیش از10U/mI ) نیاز به واکسن ندارد.  

ب- هنگام پاشیده شدن خون وترشحات آلوده به چشم و بریدگی بازوغشاء مخاطی

در راستای ایمنی تزریقات با توجه به 5 محور بنیادی ذیل دستورالعمل ایمنی تزریقات را جهت بهره برداری لازم اعلام می نماید:
1-   کاهش رفتار پرخطر کارکنان بهداشتی درمانی بمنظور پیشگیری از جراحات ناشی از وسایل تیز و برنده آلوده
2-   افزایش سطح ایمنی کارکنان در حین کار با وسایل تیز وبرنده درمانی
3-  جمع آوری، نگهداری، انتقال ودفع مناسب و بهداشتی زباله های آلوده و پرخطر
4-  تغییر رفتار و نگرش اجتماعی مددجویان و پزشکان نسبت به مقوله تقاضا و تجویز دارو به روش تزریقی
5- اجرایی نمودن دستورالعمل
دستورالعمل مراقبت های مدیریت شده (14)
راهنمای ایمنی تزریقات

دستورالعمل ایمنی الف – اقدامات پیشگیرنده از بروز جراحات و صدمات ناشی از سرسوزن و وسایل تیز و برنده در کارکنان بهداشتی درمانی
با توجه به اینکه جراحات ناشی از فرو رفتن سرسوزن و وسایل تیز و برنده از مهمترین موارد آلودگی کارکنان بهداشتی درمانی به HIV/HCV/HBV محسوب می شود، رعایت نکات ذیل به منظور پیشگیری از جراحات و صدمات مزبور الزامی است:

1-  جهت شکستن ویالهای داروئی ترجیحاً از انواعی استفاده شود که احتیاج به تیغ اره نداشته باشد و در صورت نیاز از تیغ اره استفاده شده و جهت رعایت اصول ایمنی در داخل یک محافظ مثل Pad گرفته شوند.
2-  پس از تزریق از گذاردن درپوش سرسوزن اکیداً خودداری نمائید مگر در شرایط خاص از جمله اخذ نمونه خون جهت ABG یا کشت خون.

3-  از شکستن یا خم کردن سرسوزن قبل از دفع خودداری نمائید.

4-  در موارد ضروری جهت گذارندن درپوش سرسوزن از وسایل مکانیکی جهت ثابت نگه داشتن درپوش استفاده نمائید و یا از یک دست به روش Scoop جهت گذاردن درپوش سرسوزن استفاده کنید.

5-  جهت حمل وسایل تیز و برنده از رسیور استفاده نمائید و از حمل وسایل مزبور در دست یا جیب یونیفرم خودداری نمائید.

6-  از دست به دست نمودن وسایل تیز و برنده (بیستوری، سرسوزن و …) اجتناب نمائید.

7-   احتیاطات عمومی در حین انجام هرگونه اقدام درمانی که احتمال آلودگی با خون و سایر ترشحات بدن وجود دارد به شرح ذیل می باشد:
1-7- در صورتی که بریدگی و یا زخمی در دستها وجود دارد الزامی است از دستکش استفاده شود و موضع با پانسمان ضد آب پوشانده شود.
2-7- جهت حفاظت بدن در قبال آلودگی با خون و یا ترشحات بدن، استفاده از پیش بند پلاستیکی یکبار مصرف ضروری است.
3-7- در صورتی که احتمال پاشیده شدن خون و یا قطعاتی از نسوج و یا مایعات آلوده به چشم و غشاء مخاطی وجود دارد، استفاده از ماسک و عینک محافظ ضروری است.
4-7- در صورتی که بیمار دچار خونریزی وسیع است، استفاده از گان ضدآب ضروری است.
5-7- در صورتی که کارکنان دچار اگزما و یا زخمهای باز می باشند معاینه پزشک جهت مجوز شروع فعالیت در بخش ضروری است.

دستورالعمل ایمنی ب- دستورالعمل کمک های اولیه فوری پس از تماس در کارکنان بهداشتی، درمانی
با توجه به اینکه جراحات و اتفاقات عمده در حین انجام اقدامات و روشهای درمانی شامل موارد ذیل است. کمک های اولیه فوری مطابق با دستورالعمل جهت بهره برداری اعلام می شود:
* فرو رفتن سرسوزن بدست کارکنان بهداشتی درمانی
* پاشیده شدن خون و یا سایر ترشحات آلوده بدن بیماربه:
– بریدگیهای باز
– ملتحمه (چشمها)
– غشاء مخاطی (برای مثال داخل دهان)
– گازگرفتگی که منجر به پارگی اپیدرم شود.

الف:1- شستشوی زخم با صابون و آب ولرم
2- کمک و خونروی از محل اولیه زخم (موضع تماس)
3- خودداری از مالش موضعی چشم
4- شستشوی چشم ها و غشاء مخاطی با مقادیر زیاد آب در صورت آلودگی

ب: گزارش فوری سانحه به سوپروایزر بالینی

ج: ثبت رسمی مورد گزارش شده در گزارشات حین کار توسط سوپروایزر و پرونده بهداشتی کارکنان و مدیر مسئول مرکز و طرح در کمیته کنترل بیمارستانی و پیگیری از طریق مراجع قانونی

د: تشکیل پرونده و پیگیری مورد

کمکهای اولیه فوری

ه: بررسی میزان خطر بیماریزایی ناشی از تماس در کارکنان در صورتی که آلودگی منبع تماس (بیمار – مددجو) با عفونت HIV محرز باشد. الزامی است فرد مزبور مورد تماس در حداقل زمان ممکن ترجیحاً در عرض ساعت اول تحت مراقبتهای درمانی با نظر پزشک متخصص عفونی قرار گیرد.

و: در صورتی که منبع آلوده به عنوان مورد شناخته شده HBV/HIV می باشد، CC 10-5 خون از فرد مورد تماس گرفته و به منظور پی گیری آتی ذخیره می شود.

ز: پس از تماس جهت تعیین عفونت منبع، 10-5 میلی لیتر خون از منبع تماس جهت بررسی هپاتیت C/B و HIV اخذ و مورد آزمایش قرار می گیرد.

کمکهای اولیه فوری

صدمه فرورفتن سر سوزن در دست و عفونتهای ناشی از آن : فرو رفتن سوزن در دست وقتی رخ می دهد که …  – سر سوزن را سرپوش گذاری مجدد کنید یا در حالی که سرنگها و سر سوزنهای مصرف شده را در دست دارید راه بروید.  – وضعیت نامناسب کودکان در هنگام تزریق واکسن (حرکت دست، گریه و …) – دسترسی و تماس مردم به سرنگهای مصرف شده و دور ریخته شده روشهای پیشگیری از فرو رفتن سوزن در دست :  – به حداقل رساندن حمل و نقل و جابجایی سرنگ و سر سوزنهای مصرف شده – حمل و نقل ایمن سرنگ و سر سوزن  – آماده کردن محل ایمن سازی به نحوی که امکان خطر ایجاد جراحت را کاهش دهد. – وضعیت صحیح کودکان برای انجام تزریقات – قرار دادن ظروف مخصوص برای جمع آوری کلیه اجسام نوک تیز در محل واکسیناسیون

مراحل دفع ضایعات تزریق :
گام اول: Safty Box بایستی در تمام مراکز واکسیناسیون در دسترس کارمند بهداشتی قرار گیرد. گام دوم: وقتی سه چهارم Safty Box پر شد درب آنرا ببندید (یک Safty Box پنج لیتری گنجایش حدود 100 سرنگ را دارد. ) توجه: هرگز تجهیزات ذیل را داخل Safty Box نیندازید، این تجهیزات را با سایر ضایعات پزشکی جمع آوری کنید:  – ویالهای خالی را ( به استثناء ویالهای شکسته ) – پنبه الکل – ویالهای واکسن فاسد یا از رده خارج شده  – دستکش یا سایر ضایعات پلاستیکی که تماس با عفونت HIV محرز باشد، ضروریست در عرض ساعت اول تحت مراقبتهای درمانی قرار گیرد.  – در صورتی که منبع آلوده بعنوان مورد شناخته شده HBV/HIV باشد 10- 5 میلی لیتر خون از فرد مورد تماس گرفته و به منظور پیگیری آتی ذخیره شود.

پیشگیری پس از مواجهه
مراحل ششگانه PEP
post-exposure prophylaxis

1.مداوای محل مواجهه
2.ثبت وگزارش د هی
3.ارزیابی مواجهه
4.ارزیابی منبع مواجهه
5.مدیریت عفونت ها در PEP
6.پیگیری

در افرادی که جزء گروه پرخطر هستند سه ماه پس از دریافت آخرین دوز واکسن هپاتیت تیتر آنتی بادی اگر کمتر از ……. باشد یک دوره کامل واکسیناسیون (سه نوبت) با روز …… انجام می شود؟

الف)100-برابر معمول ب)100-دوبرابر معمول
ج)10-برابر معمول د)10-دوبرابر معمول

خانم بارداری نیدل استیک شده است
چه کنیم؟

اول باید ببینیم قبلا واکسن زده یا نه ؟ اگه قبلا واکسن هپاتیت بی رو زده باشه تیتر آنتی بادی علیه هپاتیت بی تو خونش رو چک می کنیم ( درخواست Anti-HBS) و اگه نتیجه تیتر این آزمایش بالای 10 بود هیچ مشکلی وجود نداره ولی اگه ایمنی نداشت یا اصلا واکسن قبلا نزده بوده باید هم بهش واکسن هپاتیت بی زد ( دوز صفر یعنی همون موقع ، یک ماه بعد ، شش ماه بعد نوبت اول ) و ایمونوگلوبولین ضد هپاتیت بی هم بهش تزریق کرد ( 06/0 میلی لیتر یا سی سی به ازای هرکیلو وزن بدنش )

هیچ تراتوژنیسیته ای ( عارضه منجر به سقط یا نقص مادرزادی تو جنین ) هم ندارن ولی در هرصورت عاقلانه اینه که نزدیک زایمان تست آنتی ژنی ,و آنتی بادی هپاتیت بی (,HBsAb HbsAg ) هم برای ایشون انجام بشه تا اگه مثبت بود برای نوزاد ایشون هم بلافاصله بعد تولد تزریق واکسن و ایمونوگلوبولین ( ماده ایمنی زا ) علیه هپاتیت B انجام بشه که تا حدود نود و پنج درصدهم قابلیت پیشگیرانه داره ، برای نوزاد هم تو نه و پونزده ماهگی حتما باید همین تست آنتی ژنی انجام بشه و اگه قبل اون انجام بشه ممکنه نتیجه درستی به ما نده و گمراه بشیم

خلاصه گفته ها

بیشترین و فراوان ترین حوادث ناشی از کار ثبت شده و در هر مرکز درمانی می باشد که در عین حال بسیارساده رخ می دهد ولی درعین حال اگر مشاوره و پیگیری های تشخیصی ودرمانی کاملی برای شخص حادثه دیده به عمل آورده نشود می تواند سلامتی وی را تهدید این نوع حادثه معمولاً بعلت عواملی مانند: 1)عدم توجه کافی به دستور العمل های ایمنی تزریقات 2- عدم استفاده صحیح از وسایل حفاظت فردی درمحیط کار 3- عدم تفکیک صحیح زباله های بیمارستانی 4- نداشتن تمرکز و دقت کافی در حین کار 5- عجله و تعجیل در کار 6- شلوغی تراکم وحجم بالای کار 7- بدحال بودن و عدم همکاری بیمار در هنگام تزریقات 8- عدم استفاده صحیح از محفظه های جمع آوری ایمن اینگونه اشیاء تیز و برنده آلوده (شارپ سیف و سیفتی باکس)
فرو رفتن اشیاء تیز و برنده آلوده به داخل (نیدل استیک)

– طبق آمارهای تثبت شده اکثر پرسنل شاغل در قسمتهای مختلف بیمارستان با این نوح حادثه روبرو شده اند پرسنل بخش های درمانی و (پرستار ماما – بهیار- پزشکان، تکنسین های اتاق عمل و هوبشری بیمار برانی متصدیان جمع آوری و دفع زباله های بیمارستانی (خدمات عمومی)- پرسنل قسمت تحویل و شستشوی البسه بیماران (لاندری)- پرسنل واحدهای پاراکلینیک (خصوصاً آزمایشگاههای تشخیص طبی) مثال هایی از این نوع می باشند

در مواجهه با این نوع حوادث موارد زیر اعمال گردد:
1-حفظ خونسردی و آرامش 2- انجام اقدامات و کمک های اولیه بطور مثال (فشار ملایم بر روی موضع آسیب دیده برای خونروی و سپس شستشوی محل با آب و صابون ولرم یا ضدعفونی کننده ها مانند الکل و بتادین)، 3- اطلاع به مسئول ایمنی یا سوپروایزر بالینی شیفتی که درآن حادثه رخ داده است 4- تکیمل اولیه فرم حادثه پرسنلی و گرفتن 10-5 سی سی نمونه خون فرد منشاء آلودگی بیماران منبع تماس) و 10-5 سی سی نیز از فرد مورد تماس و ارسال نمونه ها به همراه فرم حادثه به آزمایشگاه بیمارستان جهت بررسی خطر زائی بیمارهایHBV-HCV-HIV منشاء آلودگی

پایان


تعداد صفحات : 39 | فرمت فایل : .ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود