موزه گنجینه بابل
موقعیت شهرستان بابل
شهرستان بابل یکی از شهرستانهای مرکزی استان مازندران است که از طرف شمال به شهرستان بابلسر و دریای خزر،از طرف مشرق به شهرستان قائم شهر، از طرف جنوب به شهرستان سوادکوه و رشته کوههای البرز مرکزی، و از طرف مغرب به شهرستان آمل محدود می شود. شهر بابل امروزی شهری بود پاک و مقدس در نزدیکیهای دریا و برای جای داشتن میترای بزرگ (آتشکده میترا) بومیان مه میترا یا جایگاه میترای بزرگ می نامند.
این نام در دوره اسلامی به زبان تازی مه مطیرا گردیده و مازندران را سرزمین خدایان قدیم و اسامی اسکنه آنرا ماخوذ از نام خدایان می داند اسم ان بعلت مرکزیتی که در فروش اجناس و محصولات دهستانهای اطراف داشت به بارفروش ده مرسوم و سپس در اواخر سلسله صفویه به بارفروش معروف گردید.
در سال 1310 ه.ش که نقشه کشی در شهر بابل آغاز می شود، به دستور پهلوی اول (رضا پهلوی) نام شهر از بارفروش به بابل تغییر داده می شود. شهر کنونی بابل در روز اول آذر سال 1310ه.ش بابل نام گرفت.
موقعیت شهری و قابلیت دسترسی به موزه
این بنا دارای چند دسترسی اصلی و فرعی است. خیابان مدرس و 22 بهمن مسیرهایی هستند که این بنا را به خیابان امام رضا (ع) یا کمربندی غربی مرتبط و خیابان مدرس آن را با میدان ولایت متصل می سازد.
ساختمان موزه بابل از جبهه غربی و شمالی به بافت مسکونی، از جبهه شرقی به خیابان مدرس و از جبهه جنوبی به به خیابان آیت ا… سعیدی محدود می گرد. اطراف این محله و حوزه نفوذ آن نیز به سبب داشتن یادمانها و بناهای بسیاری از دوره های مختلف قاجاری و پهلوی حائز اهمیت است.
معرفی موزه بابل
موزه بابل در خیابان مدرس (ساختمان شهرداری سابق) واقع شده است، این ساختمان در سال 1307 بعنوان بلدیه یا شهرداری بنا گردید، در سال 1374 با کاربری فرهنگی در اختیار میراث فرهنگی مازندران قرار گرفت ، پس از احیاء و مرمت و باز پیرایی در بهمن 1375 تحت عنوان موزه بابل افتتاح شد.
این موزه با بخش های باستانشناسی ، مردم شناسی و چوب ، به مدت 4 سال دایر بود، در سال 1379 به علت مرمت اساسی شیروانی و زیر زمین موزه بمدت نه چندان کوتاه تعطیل گردید و در خرداد 1382 بعنوان موزه مردم شناسی شروع به کار کرد.
این موزه تنها توانسته نمونه ای از نمونه های فرهنگ این مرز و بوم را به نمایش بگذارد، قابل ذکر است که موزه دارای 3 طبقه با وسعت 450 متر مربع و پلان مستطسل شکل می باشد می باشد.
موزه قبل و بعد از مرمت
اجزا و فضای نمایش محتوای موزه تاریخ شهر بابل بدین شرح می باشد:
فضاهای خدماتی موزه نیز از این دسته اند:
فضای اداری مورد نیاز موزه:
حیاط موزه
ورودی های موزه
ورودی غربی
ورودی شرقی
طبقه هم کف
زیرزمین موزه
طبقه اول
اقدامات مرمتی و حفاظتی موزه:
نواقص و معایب موزه:
تهیه کنندگان:
پرستو گل بابازاده
کاظم کره