تارا فایل

پاورپوینت مبارزه با حشرات وجوندگان


 مبارزه باحشرات وجوندگان

حشرات وجوندگان می توانند عامل بیماریزا مانند

انگل ها ،میکروبها،ویروسها وغیره را ازراههای مختلف

واردبدن انسان نموده واورابه بیماری مبتلا سازند.

همچنین باایجادخسارتهای اقتصادی فراوان درزمینه های بهداشتی

وکشاورزی می توانند هرکشور ویا جامعه ی رابه چالش بکشانند.

بنا براین دانستن راههای مبارزه بااین جانوران اهمیت زیادی در
حفظ و تامین سلامت مردم دارد .

روشهای مبارزه با حشرات و جوندگان برای مبارزه باحشرات و جوندگان روشهای زیر وجود دارد : 1-روشهای فیزیکی (بهسازی محیط ، نصب توری ،….) 2-روشهای شیمیایی ( استفاده از سموم و حشره کشها ) 3-روشهای بیولوژیکی ( استفاده از دشمنان طبیعی حشرات و جوندگان و یا استفاده از برخی باکتریها و ویروسها ) 4-روشهای ژنتیکی (مانند عقیم و نازا کردن جوندگان) از بین روشهای فوق دو روش فیزیکی و شیمیایی رایج ترین روش می باشند.

پشه و مگس
پشه و مگس عامل بسیاری از بیماریها نظیر بیماریهای چشمی ، روده ای و غیره می باشند. در مدت بسیار کمی تکثیر می شوند بطوریکه دوره تخم 12-24 ساعت ، دوره لاروی 4-7 روز و دوره پوپ 4-5 روز طول می کشد و پس از آن به مگس بالغ تبدیل می شوند . بنا براین مبارزه با آنها از اهمیت زیادی برخوردار است و باید دانست مهمترین مسئله در مبارزه با این حشرات جمع آوری ، نگهداری و دفع بهداشتی زباله و فاضلاب است.

راههای مبارزه : 1-نصب توری بر پنجره ها ،درها و سوراخهای تهویه 2-استفاده از طعمه مگس بصورت رشته تسبیحی و نوار پلاستیکی 3-بکار بردن پشه بند روی تخت خواب و گهواره بچه 4-کشتن مگسها توسط مگس کش دستی یا کاغذهای چسبی 5-احداث توالتهای بهداشتی بمنظور پرهیز از دفع مدفوع در فضای آزاد 6-تمیز نگهداشتن توالت و پوشیدن سره آن بعد از استفاده 7-نگهداری زباله در زباله دان درب دار

8-تمیز نگهداشتن مراکز تهیه ،توزیع و فروش مواد غذایی 9-پوشانیدن روی مواد غذایی یا نگهداری آنها در ظروف سربسته 10- نظافت محیط زندگی و کوچه ها و معابر روستا و جمع آوری زباله حداقل یک روز در میان و دفع بهداشتی زباله 11- دفع بهداشتی لجن و فاضلاب 12- جلوگیری از جمع شدن فاضلاب در منزل و هدایت آنه توسط کانالهای پوشیده با شیب مناسب به محل دفع فاضلاب 13-تسطیح و پر کردن گودالها برای جلوگیری از جمع شدن آب باران و به طور کلی بهسازی محیط روستا

شپش شپش حشره ای است که به درجه حرارت طبیعی بدن انسان علاقه مند بوده،اشخاص تب دار راترک میکندودراثرسرماوگرمای بیش از اندازه از بین میرود. اصولاشپش در افرادی دیده میشودکه باعدم تعویض لباس وشستشوی مرتب بدن موجب یکنواخت ماندن حرارت پوست شده وبخصوص درفصل سرما پوشیدن چندلباس روی هم محیط مناسبی برای زندگی شپش بوجود می آورد.

انواع شپش: 1-شپش سر:این شپش معمولا تخم های خود را به موی سر می چسباند. 2-شپش بدن :بیشتر روی لباسها به سربرده وبرای تغذیه،خود رابه پوست بدن میرساند.تخم های خودراروی تاروپود لباس می چسباند. 3-شپش عانه:این شپش به موهای ناحیه ی عانه واطراف مقعد می چسبد،ولی در سایرجاهای مودار بدن مثل زیر بغل،م‍‍‍‍ژهوابرونیزممکن است دیده شود. وقتی که شرایط بهداشت ونظافت رعایت نشود شپش ها فوق العاده تکثیر پیدا کرده واز انسان سلب آسایش میکنند.

نقش بیماریزایی شپش: شپش از انسان خونخواری میکند.درمحل گزش،خارش وسوزش ایجاد میشود وممکن است در اثر خارانیدن زخم شده وعفونی شود.شپش بیماریهای خطرناکی مثل تیفوس وتب راجعه را به انسان منتقل میکند.

راههای پیشگیری ومبارزه:
بهترین راه پیشگیری ومبارزه باشپش نظافت شخصی
ومراعات موازین بهداشتی است.مردم را،بایدبه به حمام
رفتن وکوتاه کردن موهای زایدبدن وتعوض لباس تشویق کرد.

درصورت آلوده شدن بدن به شپش برای مبارزه با آن به کار بردن دستورات زیر کاربرد دارد: 1-لباسهای آلوده را درآب وصابون یاپودر لباسشویی تا چند ساعتی خیس نمایند. 2-درصورت امکان از اطو استفاده نموده ولباسهابخصوص درز آنهارااطو کنند.درصورت نبودن اطولباسهارابه مدت 5دقیقه جوشانیده شود. 3-لباسهای اضافی ووسایل خواب آلوده به شپش را پس ازشستشودر مقابل اشعه ی آفتاب ویا هوای سرد خارج ازاتاق پهن نمایند.در زمستنان گاهی درب وپنچره ی اتاق راباز گذاشته وملحفه،لحاف وپتوهارادرمعرض هوای سرد قرار دهند.

4-موی سرافرادمبتلا اگر کودک ویا مرد هستنداز ته تراشیده شودودرموردخانمها موها کاملاکوتاه شود. 5-باشانه ی ریزمرتباموها وبادست شپش ها گرفته شود. 6-مخلوط نفت با روغن نباتی رابه موهای آلوده به شپش بمالند،سپس با یک حوله روی آنرا بپو شانندویک ساعت بعد موهارا بشویند. 7-وسایل خواب ولباسهارادرمحل سردی به مدت یک ماه باید نگهداری کردتاشپش هابدون غذا مانده وتلف شوند. 8-روی محل گزیدگی شپش را نبایدخاراند؛چون ممکن است موجب بیماری شود.

ساس ساس هاروزهادرشکافها ودرزهامخفی هستند.لانه ی مرغ،کبوتریابام های پوشیده از علوفه محل مناسبی برای زیست این حشره است و حتی ممکن است در پشت قاب عکس ، پریز برق و سایر محلهای گرم اتاق تخم ریزی کند . این حشره هنگام شب فعال است . خون انسان را می مکد و خواب و آرامش او را مختل می کند .

نقش بیماریزایی: در بعضی مواردگزش مداوم آن علاوه بر کم خونی ، تحریکات عصبی، بی خوابی ، ضعف عمومی ، طپش قلب و سردرد نیز ایجاد می کند و به واسطه ترشحات بزاقی ساس در محل گزش خارش و تحریکات پوستی ایجاد می شود.

راههای مبارزه: 1-بهسازی محیط و تعمیرات سقف و دیوارها و کف اتاقها با مصالح مناسب صندلی و رختخواب را از خانه خارج کرده ، با زدن ضربه و تکان دادن ، ساسها را از آنها جدا کنید. 2- آب جوش روی قابهایی که خراب نمی شوند و تختخوابها بریزید. 3- شایان ذکر است ساسها هیچ بیماری را منتقل نمی کنند ولی در بعضی افراد که زمینه حساسیت دارند باعث بیخوابی می شوند . همچنین آمارها نشان می دهند در هندوستان خونخواری مکرر ساسها عامل کمبود آ؛هن در بچه ها شناخته شده است .

کک این حشره در خانه ها ، روی خاکهای شل ، دیوار و زمین ، زیر قالی ،زیر زمینها ، انبارها ، اسطبل ،خاکروبه ها و لانه موشها و غیره زندگی می کنند کک در بدن انسان ،سگ ، گربه و موش خونخواری می کنند . نقش بیماری زایی: کک میزبان مشترک برای انسان و موش ، انسان و خوک ، انسان وسگ است و باعث انتقال بیماری طاعون و تیفوس به انسان مکی گردد و با نیش خود تولید جراحات پوستی کرده ، و موجب ناراحتی انسان می گردد .

راههای مبارزه : در خانه و سایر اماکن باید حداکثر نظافت را رعایت کرد . ترکها و شکافهای در ودیوار و فرشها و غیره باید تمیز نگه داشته شود . جارو. کردن اتاقها و نظافت و گرد گیری اثاثیه اهمیت زیادی در مبارزه با کک دارد. انهدام لانه جوندگان و سوزاندن زباله که محیط مناسبی برای رشد نوزاد کک می باشد اقدامی ضروری و اساسی است .

کنه کنه روی حیوانات اهلی ، جوندگان درختان و در اسطبلها زندگی می کند. نقش بیماریزایی: کنه ، انگل بدن حیوانات و انسان است ، در اثر خونخواری ایجاد خارش ، سوزش وکم خونی می کند و ممکن است بیماری تب راجعه را به انسان منتقل نماید.

راههای مبارزه : طویله ها و خانه های گلی محل مناسبی برای رشد کنه می باشد ، پس باید آنها را با مصالح ساختمانی مناسب بهسازی کرد . برای حفاظت انسان از نیش کنه ها باید در مناطق روستایی از پشه بند و تخت استفادهشود و پایه های تخت در ظرفی محتوی نفت قرار گیرد تا کنه ها نتوانند از آن بالا روند .

ایجاد حمام ضد کنه ای برای حیوانات که این حمام به شکل دالانی تعبیه شود . داخل این دالان را از مایع ضد کنه پر می نمایند و حیوانات کنه دار داخل این حمام کرده و او را مجبور بهشنا می کنند تا طول حمام رابا شنا طی کرده و از طرف دیگر خارج شود .البته قبل ازحرکت به داخل حمام ، ابتدا حیوان رامجبور به خوردن آب مینمایندتا در مسیر حمام نیاز به آب نداشته باشد . در غیر این صورت حیوان مسموم خواهد شد . در بعضی ازروستاها پس از مدتی که دام د راصطبل نگهداری شداصطبل را می سوزانند تا کنه هایی که به دیوار چسپیده یا داخل شکافها قرار دارند به وسیله حرارت از بین بروند . البته باید نظافت اصطبل و سمپاشی و شستشوی حیوانات به موقع انجام شود.

سوسک سوسکها در داخل ساختمانه ،مستراحها واطراف لوله های آب گرم و جاهها مرطوب زندگی می کنند . نقش بیماریزایی: به علت تغذیه از انواع مواد غذایی و رفت و آمد روی ظروف غذاخوری و نیز داخل لوله های فاضلاب و محلهای کثیف، باعث انتقال عوامل بیماریزا مثل میکروبها و تخم انگلها می شود.

سوسک مقداری از مواد بلعیده شده را پس از هضم برمی گرداند و مدفوع را نیز همه جا پخش می کند واز این طریق انتقال دهنده غیر مستقیم عوامل بیماریزاست . در فضولات و قسمتهای مختلف سوسک خانگی ، انگلها ومیکروبهای زیادی دیده شده است سوسکها بوی نامطبوع و تهوع آوری از خود خارج می سازد از نظر اقتصادی نیز مضربوده زیرا چرم ، کاغذ و پارچه را جویده و در مزارع و انبارهای کشاورزی از غلات ونباتات تغذیه می کنند.

راههای مبارزه : 1-اساسی ترین راه مبارزه با سوسک بهسازی محیط و رعایت نظافت در ساختمانها و خانه هاست . 2-درزها وشکافهای موجود در آشپزخانه ، حمام و کلیه مکانهای زندگی سوسک بایدگرفته شود. 3- سوسک روزها درزها و شکافها زندگی می کند و شبها برای تغذیه خارج می شود . 4- از ریخت وپاش مواد غذایی و انبار کردن پسمانده مواد غذایی و نان خشک در خانه پرهیز گردد . 5- از نگهداشتن لباسهای چرکین جلوگیری شود.

6- زباله را در ظروف درب دار نگهداری کنند . 7- مواد غذایی را در ظروف در بسته نگهداری نمایند. 8- شیرهای آبی را که چکه می کنند تعمیر شود . 9- چار چوب درهای پوسیده را تعویض نمایند . 10- از توری ریز در مدخل هواکشها ، فاضلابها و کفشوی مناسب در دهانه لوله های فاضلاب استفاده شده تا سوسک نتواند از این محلها خارج شود

موش موشها در تمام سطح زمین پراکنده هستند زیرا در کلیه شرایط آب وهوایی رشد و تکثیر می کنند . تعداد آنها در دنیا بیشتر از انسانهاست و مجموعا" 17 میلیارد تخمین زده می شوند . موشها توسط کشتیها و همراه با کالاهای تجارتی توانسته اند به قسمتهای مختلف دنیا منتقل و خود را با شرایط جدید وفق دهند .

نقش بیماریزایی موشها از سه جهت باعث خسارت می شوند : خسارت موشها به مزارع ، محصولات کشاورزی و مواد غذایی . خسارت موشها به جوامع انسانی از طریق انتقال انواع بیماریها مانند طاعون ، تیفوس ،سالک و ….. از بین بردن و ضایع نمودن کالا و اشیاء ، کابلهای برق و تلفن و ایجاد آتش سوزی و نهایتا" خسارات فراوان به زندگی انسانها .

راههای مبارزه: 1-بهسازی محیط ، ساختن صحیح منازل واماکن عمومی ، انبارهای مواد غذایی با استفاده از مصالح مناسب ( موثر ترین روش ) 2-نگهداری موادغذایی در شیشه و قوطی و پیتهای کاملا" بسته 3-نگهداری زباله ها در ظروف سربسته کمی بالاتراز سطح زمین . 4-دور نگهداشتن لباسهای چرکی ،کاغذ ،صابون و غیره از دسترس موشها . 5-خشکاندن آبهای راکد 6 -تعمیر چکه شیرها و جلوگیری از نشت آب 7-نگهداری گونیهای غله روی پالت و جابجایی آنها هر 2 ماه یکبار

8-مسدود کردن سوراخهای بزرگتر از 6 میلیمتر با سیمان و خورده آهن 9-نصب یک نوار10 سانتیمتری پلاستیکی صیقلی در پایین پنجره ها 10-کشتن موشها با بکاربردن سموم شیمیایی، گازی ، وسایل مکانیکی نظیر تله و بکاربردن سموم پودری تا از ازدیاد موشها جلوگیری شود. 11-دفن و یا سوزاندن لاشه موشهای مرده . 12-بریدن شاخه درختهای خیلی نزدیک به سقف خانه . 13-حیاط و اطراف آن کاملا" تمیز و عاری از هرگونه وسایل اضافی باشد. 14-پر کردن درز و شکاف درهایی که به ساختمان وارد می شود با مصالح ساختمانی مناسب.

خداوندا چنان کن سرانجام کار

که تو خشنود باشی و ما رستگار


تعداد صفحات : 29 | فرمت فایل : .ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود