انواع شیشه (کاربردی در ساختمان)
بلوک شیشه ای
شیشه رنگی
شیشه خودتمیزشونده
شیشه های سکوریت (نشکن) ساختمانی تخت
شیشه دو و چند جداره عایق
بلوک شیشه ای
بلوک های شیشه ای از دو جداره وکیوم شده شیشه ای،که فضای میانی آنها خلا است تشکیل شده اند. جداره تشکیل شده از این بلوکها عایق بسیار مناسبی برای سرما ، گرما ، رطوبت و صدا بشمار می آید.
بلوک شیشه ای
کاربرد
بلوک های شیشه ای از دهه ۱۹۰۰ ساخته شدند و بیشتر برای تامین نور طبیعی ساختمان توسط دیوارها کاربرد دارند.
شفافیت یکی از مهم ترین خصوصیات بلوکهای شیشه ای می باشد این مصالح با شکست نور به زوایای مختلف می تواند محرمیت ایجاد کند و در عین حال به راحتی نور را از خود عبور می دهد.
بلوک شیشه ای
مزایای آجرهای شیشه ای
از این نوع آجر در ساختمان های مسکونی، فضاهای اداری، رستورانها،انبارها، ابنیه هنری، فرهنگی و مذهبی استفاده می شود.
آجرهای شیشه ای از برتریهای ذیل برخوردارند:
– امکان استفاده در جداسازی فضاهای داخلی با حفظ روشنایی کافی.
– کم بودن ضخامت در مقایسه با دیوارهای آجری سنتی (حداقل 15 سانتیمتر)که منجر به افزایش فضای مفید اتاق می شود
– خواص بالای ایزولاسیون صوتی و حرارتی.
– سبک تر بودن در مقایسه با دیوارهای آجری سنتی تا بیش از یک چهارم .
– امکان بکارگیری طرحها و رنگهای مختلف در یک یا چند دیوار، بنابر هر نوع سلیقه .
– سادگی و سرعت عمل بالا در نصب و به کارگیری آجر شیشه ای در مقایسه با آجرهای سنتی. زیرا مراحل مختلف و متعدد دیوارکشی سنتی شامل آجرچینی، گچ و خاک، سفیدکاری و نقاشی در آجرهای شیشه ای تنها شامل آجرچینی و در موارد خاص بندکشی است.
– کمی قیمت تمام شده دیوار شیشه ای در مقایسه با دیوار سنتی .
– نظافت دیوارهای شیشه ای به سادگی تنها با یک دستمال نمدارقابل انجام است و کمترین مزاحمت را برای ساکنین دارد. در حالیکه دیوارهای سنتی حداقل هر چهار سال نیاز به رنگ آمیزی دارند.
– امکان بکارگیری آجرهای شیشه ای در تمام یا بخشهایی از نمای ساختمان.
– امکان بکارگیری آجرهای شیشه ای در ساخت سکوبندی آشپزخانه و یا میز اپن آن.
بلوک شیشه ای
مشخصات فیزیکی
ابعاد موجود:24*24, 19*19, 30*30 , 9*19 و قطر 8 سانتی متر که با اسپیسرهای 1 سانتی ،0.5 سانتی،0.2 میلیمتری اجرا می شود.
موارد کاربرد بلوک شیشه ای:
پارتیشن بندی داخل ساختمان – فضای بین سرویس ها- دفاتر اداری – فضای بین دوش و روشویی-نمای ساختمان-دیوار استخر-کف- سقف و …
در مقاومت آنها از آجر 4 برابر و از سیمان 7 برابر محکم تر است.
%100 عایق سرما رطوبت و گرما %99 عایق صوت
بلوک شیشه ای
شیشه رنگی
شیشه رنگی
استفاده از شیشه های رنگی در طراحی این اجازه را می دهند که با استفاده از نورهای طبیعی و مصنوعی، بتوانیم در بازه های مختلف زمانی رنگ های متفاوتی در محیط داشته باشیم. شیشه های رنگی در معماری ایرانی جایگاه قابل ملاحظه ای داشته اند و علاوه در بناهای مشهور در سایر ساختمانها نیز استفاده می شده اند. اما متاسفانه در معماری امروزی، شیشه های رنگی تقریبا بدون استفاده مانده اند و در کمتر پروژه ای از آنها استفاده می شود. این در حالی ست که استفاده از شیشه های رنگی علاوه برزیبایی، اثرات روانشناختی قابل ملاحظه ای هم دارند .
استفاده از شیشه های رنگی در خانه های کویری
استفاده از شیشه های رنگی بیشتر در مناطق کویری ایران دیده می شود. مناطقی که شدت نور در آنجا، زیاد و به دلایل اقلیمی، تنوع رنگی در طبیعت بسیار کم است.
استفاده از بازتاب های زیبای شیشه های رنگی محصور شده در قاب های مشبک و در نهایت تبدیل آن به بازی نور و رنگ جلوه ای بی مثال از دنیایی فرازمینی را به ارمغان می آورد.
معمار ایرانی، با خلاقیت و دانش خود این تکنیک رنگ نگاری را از ملل دیگر وام گرفته و با فرهنگ مردم خود درآمیخته و رنگین کمانی از رنگ خلق کرده است
به علاوه یکی از اهداف معمار هنگام به کارگیری شیشه رنگی در مناطق کویری، دور کردن خزندگان از حریم امن زندگی است. کویرنشینان معتقدند که شیشه های رنگی خزندگان را فراری می دهند
شیشه رنگی
مسجد نصیرالملک شیراز
پنجره ارسی با شیشه رنگی
در کاخ گلستان، تهران
شیشه خودتمیزشونده
نام این شیشه ها شاید تا حدودی عملکرد آنها را نشان دهد . شیشه هایی که آلودگی چندانی را به خود نمی گیرند و با بارش باران و یا تابش آفتاب کاملا تمیز می شوند . شیشه های خود تمیز شونده به دو روش سطح خود را از آلودگی پاک می کنند .
شیشه خودتمیزشونده
آشنایی با مکانیزم علمی شیشه های خود تمیز شونده :
1) خاصیت فوتوکاتالیسی در شیشه خود تمیز شونده : لایه های متشکل از نانوکریستال های دی اکسید تیتانوم در فاز آناتاس با پرتو فرابنفش تحریک شده و باعث می شود الکترون اتم های سطحی با جذب فوتون برانگیخته شود، مولکول های اکسیژن هوا در برخورد با سطح این الکترون ها را می ربایند . در این حالت سطح ماده بسیار فعال می شود ، بطوریکه می تواند آب را نیز اکسید کند . به این دلیل این ماده در برخورد با مولکول های آلوده کننده که عموما مولکول های آلی کربنی هستند می توانند آنها را اکسید کرده ، به دی اکسید کربن آب و غیره تبدیل کند .
شیشه خودتمیزشونده
2) خاصیت فوق آبدوستی در شیشه های خود تمیز شونده : از یک دیدگاه مواد به دو دسته آبدوست و آبگریز تقسیم می شوند . مواد آبدوست معمولا دارای پیوندهای قطبی بوده و می توانند در تماس با مولکول آب آن را جذب کنند . اما مواد آبگریز بر خلاف دسته قبل دارای پیوند های غیر قطبی هستند . اتم های این مواد یکدیگر را جذب می نمایند و می توانند با مولکول های آلی پیوند خوبی برقرار کنند ، اما با آب و مواد قطبی پیوند برقرار نکرده و آب از سطح آن دور می شود . دی اکسید تیتانیوم ماده ایست که می تواند در شرایطی حالت آبدوستی را در خود تشدید کند . چنانچه سطح این ماده با نور فرابنفش تحریک شود با فرایندی که در بخش قبل توضیح داده شد ، در مجاورت آب پیوند های اکسیژن این ماده شکسته شده و به پیوند هیدروکسیل تبدیل می شود . بنابراین هر اتم تیتانیوم روی سطح دارای دو گروه هیدروکسیل بوده و می تواند مولکول های آب را با پیوند هیدروژنی جذب نماید از این سطح این ماده خاصیت فوق آبدوستی به خود می گیرد . شیشه های خود تمیز شونده در برخورد نور ماورای بنفش فعال شده و با تجزیه مواد آلی یا ایجاد باندهای ضعیفا بین سطح مواد آلاینده به راحتی تمیز می شوند .
شیشه خودتمیزشونده
برخی سوالات متداول :
شیشه خودتمیزشونده
شیشه های سکوریت (نشکن) ساختمانی تخت
شیشه سکوریت نوعی شیشه است که با اعمال شوک حرارتی بر شیشه معمولی تولید می شود . برای تهیه این نوع شیشه ابتدا جام های شیشه در اندازه های مورد نظر برش خورده و پس از انجام عملیات دیاموند بر روی لبه های آن بر روی غلطک کوره قرار گرفته و به صورت افقی وارد کوره شده و تا دمای خمیری حدود 650 درجه سلسیوس حرارت داده می شود ، پس از هدایت به قسمت بعدی در این مرحله توسط هوای پرفشار به سرعت سرد می گردد . این سرد شدن سریع در سطح شیشه تنش فشاری بالایی ایجاد می نماید و باعث افزایش استحکام حرارتی و مکانیکی شیشه می گردد . این نوع شیشه ها در مقایسه با شیشه های معمولی با مشخصات یکسان در مقابل بارهای مکانیکی ، ضربه و تنشهای حرارتی تا پنج برابر مقاوم تر می باشد .
شیشه های سکوریت (نشکن) ساختمانی تخت
نحوه خرد شدن این شیشه به قطعات ریز و غیر برنده ، مانع از بروز جراحت ناشی از شکستگی شیشه ها می گردد . از این لحاظ این نوع شیشه ها محصولات مناسبی جهت استفاده در نماهای خارجی ساختمانها و فضاهای داخلی اماکن عمومی و بطورکل در کلیه مکانهایی که شیشه در مساحت زیاد مورد استفاده قرار می گیرد به صورت تک جداره و یا جدار خارجی شیشه های دوجداره و لمینت می باشد . این شیشه در مقابل تنش های حرارتی ناشی از جذب انرژی خورشید و همچنین تنش های مکانیکی مانند ضربه ، فشار باد و فشارهای ناشی از وزن برف مقاومت مناسبی دارد و در رنج دمایی 70- تا 300 درجه سلسیوس مقاومت نموده و نمی شکند .
شیشه دو و چند جداره عایق
شیشه دوجداره کاهش دهنده مصرف انرژی (Low E)
با توجه به رشد فزاینده هزینه های انرژی استفاده از شیشه های دوجداره با کارایی هر چه بیشتر در زمینه صرفه جویی وکاهش مصرف انرژی یک راه کار هوشمندانه ویک سرمایه گذاری زیرکانه مالی در کاهش هزینه های انرژی محسوب می گردد.
امروزه به منظور جلوگیری از اتلاف وکاهش مصرف انرژی استفاده از نسل جدید شیشه های دو جداره با استفاده از یک یا دو لایه شیشه های مخصوص کاهش مصرف انرژی بسیار رایج گردیده است.
شیشه های کاهش دهنده مصرف انرژی با استفاده از یک فرآیند شیمیایی در زمان تولیدجام های شیشه وکشیدن یک پوشش اکسید فلزی بر روی یک سطح از شیشه تولید می شود .این نوع شیشه ها انواع مختلفی داشته و بر اساس مناطق آب وهوایی استفاده از هر یک از انواع مختلف آن توصیه می گردد.
این نوع شیشه اکثرا در مناطق
سردسیرمورد استفاده قرار می گیرند
شیشه دوجداره ضد صدا (عایق صوت)
شیشه دو و چند جداره عایق
شیشه دو و چند جداره عایق
شیشه دوجداره لمینت ساختمانی
با توجه به اهمیت استفاده از شیشه های دوجداره به منظور کاهش هر چه بیشتر مصرف انرژی وانتقال صوت ، بکارگیری شیشه های لمینت بعنوان یکی از اجزای تشکیل دهنده شیشه های دو جداره علاوه بر بالا بردن سطح امنیت ومقاومت باعث تاثیر بسزایی در کاهندگی مصرف انرژی وانتقال صوت در شیشه های دو یا چند جداره می گردد.
مزایای شیشه های دوجداره لمینت
1- کاهش ضریب تبادل حرارت نسبت به شیشه دوجداره
2- کاهش چشمگیر انتقال صدا نسبت به شیشه های دو جداره
3- بالا بودن ضریب امنیت نسبت به شیشه های دوجداره
4- جلوگیری کامل از اشعه u.v
The end