تارا فایل

پاورپوینت روستای اقر علیا


روستای اقـــــــر علیا

استان خراسان
شهرستان فریمـان
روستای اقـــر
منابع وماخذ
تهیه کنندگان
خروج

استان خراسان
صفحه اصلی
استان خراسان
بعدی

مساحت: 31335 کیلومتر مربع که وسیع تــرین استان کشور است.
همسایگی:از شمال وشمال شرق به جمهوری ترکمنستان ، از شرق به کشور افغانستان وازجنوب به استان سیستان وبلوچستان،از غرب وشمال غرب به استان های یزد ،اصفهان ،سمنان وگلستان محدود می شود.

استان خراسان
موقعیت جغرافیایی : بین عرض جغرافیایی 30درجه و21دقیقه تا 38 درجه و17دقیقه وبین طول جغرافیایی 55درجه و28دقیقه تـا 61 درجه و20دقیقه. طول مستقیم آن به خط مستقیم در جهت شمالی – جنوبی 750 کیلومتر وعرض متوسط آن در جهت شرقی – غربی 420 کیلومتــر می باشد.
بر اساس آخرین تقسیمات کشوری این استان دارای: 23 شهرستان، 54شهر، 74 بخش ، 222 دهستان و7996 آبادی دارای سکنه می باشد.

بعدی
قبلی

وضعیت طبیعی :شامل دو بخش است:

بخش شمالی :عموماً کوهستانی که در دره ها ونواحی پست آن ،دشت های حاصلخیزی به وجود آمده است وبه دلیل نزولات آسمانی کافی ، شرایط مناسب برای کشاورزی ودامداری مهیا است.
بخش جنوبی : شامل دشت های پست ووسیع با تپه های کم ارتفاع ،بارش کم ودر برخی نواحی بسیار اندک،سبب فقر پوشش گیاهی ونا مساعد بودن خاک برای کشاورزان شده است.
بلندتـــرین نقطه استان واقع در رشته کوه بینالود در شمال نیشابور با ارتفاع 3211 متـــر از سطح دریـــا.
و پست ترین نقطه در شمال سرخس با ارتفاع 300 متر از سطح دریا.
مهمترین ارتفاعات استان:
کوههای هزار مسجد وکپه داغ در شمال استان
کوههای آلاداغ – بینالود در جنوب استان
استان خراسان
بعدی
قبلی

تقسطمات آب وهواِی استان:
آب وهوای سرد کوهستانی (ارتفاعات آلاداغ –بینالود)
آب وهوای معتدل کوهستانی
آب وهوای نیمه بیابانی ملایم (کوهپایه ای)
آب وهوای گرم وخشک بیابانی که در حدود 50% استان را شامل می شود.

آب وهوای استان

متوسط سالانه روزهای یخبندان:70 روز در سال که بیشترین تعداد آن 92 روز وکمترین تعداد 12 روز در سال می باشد.
استان خراسان
بعدی
قبلی

متوسط درجه حرارت هوا بین 6/13 تــا 17 درجه سانتیگرادمی باشد که حداقل آن 28- درجه و حداکثر آن 5/45 درجه سانتیگراد میباشد واین بدین معنا است که اختلاف درجه حرارت 5/73 درجه است.
متوسط میزان بارندگی در سطح استان 55/218 میلیمتر است.این میزان بین 75 تا 500 میلیمتر به صورت برف ،باران وتگرگ متغیر است.

بادهای مهم استان:

باد پر فشار سیبری (بادهای شمال وشمال شرقی که در اواخر پائیز تا اوایل بهار می وزند.)
جریانهای مدیترانه ای (باد های غربی که در زمستان وبهار می وزند.)
توده هوای بیابانی (بادهای جنوبی وکویری که منشا آنها عربستان وکویر هاست).
باد صدو بیست روزه سیستان
استان خراسان
بعدی
قبلی

منابع آب استان:شامل:
آبهای جاری :
اترک، کشف رود ، رودخانه های زنگلانلو ودرونگر ، رود قره سو ، رودخانه جوین وکالشور ،رود جام…
آبهای زیر زمینی:
به صورت قنوات وچاههای عمیق ونیمه عمیق وچشمه ها می باشند.چاههای عمیق دارای عمقی حدود 150 متر است .
پوشش گیاهی استان :
مراتع :کل مراتع استان اعم از مرغوب ونا مرغوب 5/12 میلیون هکتار می باشد.
جنگلها:در ارتفاعات شمال غربی استان جنگلهای تنگ وجنگلهای خزری غیر انبوه که به جانب غرب رفته رفته به انبوهی آن افزوده می شود وجود دارد.پوشش گیاهی استپی خراسان بسیار متنوع است،به طوریکه بیشتر گیاهان ایران را در این استان می توان دید.مهمترین آنها عبارتند از:
خارشتر ، تــلخک ، درمنه ، گون ، کنگر ،مخلّصه ،ریواس ،…

استان خراسان
بعدی
قبلی

زندگی جانوری:مهمترین جانوران استان عبارتند از:قوش ،میش ،پلنگ ، یوزپلنگ ، آهو ،گرگ ،روباه ، شغال ، خوک وحشی، جوجه تیغی پرندگان:انواع کبک ،عقاب شکاری ، تیـــهـو، فاخته ، درنا ، پلیکان،فلامینگوو… انواع خزندگان از جمله انواع مختلفی از مارآبزیان قابل شکار: کپـــــور وقزل آلا.
صفحه اصلی
استان خراسان
قبلی

شهرستان فریمان
شهرستان فریمان

شهرستان فریمان

معرفی شهرستــــان
وجـــــــــه تسمــیه
جغرافیای تاریـخی
آثار و بناهای تاریخی
جغرافیای طبیعی
ویژگی های انسـانی
فیلم هایی از فریمـان
فهرست
صفحه اصلی
شهرستان فریمان

معرفی شهرستان
شهرستان فریمان با مختصات جغرافیایی 53 درجه و42دقیقه و45ثانیه شمالی و59درجه و51 دقیقه و100ثانیه شرقی ایران واقع شده است. فاصله این شهر با مرکز استان یعنی مشهد 75 کیلومتر می باشد.ارتفاع آن از سطح دریا 1405 متر و و وسعت شهرستان مذکور 6320 کیلومتر مربع می باشد . شهرستان فریمان از شمال و شمال غربی با شهرستان مشهد – از شرق با شهرستان تربت جام – از جنوب با شهرستان تربت حیدریه هم مرز است بلندترین ارتفاعات این منطقه عبارتند از :

کوه کلیلاق (Keleylaq ) 2942 متر ، کوه بی بی غیب (Bibiqeyb ) 2881 متر ، کوه قطار النگ (Qatar olang ) 2605 متر و کوه دال ( Dal ) 2219 متر . شهر فریمان توسط دو رشته کوه به طور کلّی احاطه شده است و وجود همین ارتفاعات نقش زیادی در زندگی مردم داشته و سبب پیدایش تمدنی باستانی در سرزمین فریمان گشته است .
شهرستان فریمان
بعدی

فاصله فریمان تا مرکز استان هرات افغانستان حدوداً 261 کیلومتر می باشد . از لحاظ تقسیمات سیاسی و اداری در حال حاضر این شهرستان دارای سه شهر و دو بخش ، پنج دهستان و 177 آبادی دارای سکنه است بخش مرکزی به مرکزیت فریمان است که دارای 3سه دهستان به مرکز فرهادگرد ، سنگ بست و زرکک می باشد و بخش قلندرآباد دارای دو دهستان به نام های سفید سنگ و قلندرآباد نیز میباشد.(شهرفریمان،شهرقلندرآباد،شهرفرهادگرد.)
شهرستان فریمان
فهرست
شهرستان فریمان تا سال 1372 یکی از بخش های تابع شهرستان مشهد بود که با اجرای ماده 6و7 قانون تعریف و ضوابط تقسیمات سیاسی کشوری و با توجه به وسعت ، جمعیت ، حوزه نفوذ شهری و موفقیت مناسب ، این بخش براساس تصویب نامه هیات محترم وزیران در سال 1372 از شهر مشهد جدا و به شهرستان تبدیل شد .
تقسیمات شهری:
قبلی

وجه تسمیه و نامگذاری شهرستان فریمان :
فریمان در زمان صفویه و قاجاریه جزو املاک سلطنتی بوده است که در مورد کلمه فریمان در فرهنگ جغرافیای ایران چنین نگاشته شده است : واژه فّر با تشدید ، ریشه اوستایی و پهلوی دارد و به معنی شکوه و جلال و فروغ خدایی آمده است . فری بی تشدید مخفف آفرین به معنی مدح و ستودن به کار می رود و مان صیغه امر از فعل ماندن است . بنا بر این واژه فریمان ، مرکب از دو کلمه فری و مان می باشد . یعنی با شکوه و جلال بمان .
به نقل از کتاب شرح سفری به ایالت خراسان و شمال غربی افغانستان ، جلد اول ، وجه تسمیه فریمون را به این طریق بیان می کند که : در واقع این سد به دست شخصی به نام فریدون بنا شده که گفته می شود شاهی بوده است ولی اکنون این نام به فریمون تغییر یافته . بر اساس شواهد و ادلّه موجود فر یمان در طی تاریخ پر فراز و نشیب خود زیر مجموعه نیشابور بوده است . حملات غُز و قتل و غارت آنها وهجوم خانمان بر انداز چنگیز خان باعث افول نیشابور و به تبع گرایش فریمان به طوس که محل حکمرانی مغولان بود گشت و آخرین رشته های پیوند فریمان و نیشابور ظاهراً با حملات افغانها از هم گسست .
شهرستان فریمان
فهرست

1- جغرافیای تاریخی شهرستان فریمان قبل از سال 1313
فریمان fariman: نام یکی از بخش های تابعه شهرستان مشهد محدود است از طرف خاور به بخش تربت جام و بخش سرخس . از باختر به کوه های جلگه رخ بخش کدکن و بخش حومه شهرستان تربت حیدریه از جنوب به کوه های بیزکی و باخرز و کوه تِرقی از شمال به دهستان اردمه از بخش طرقبه منتهی می شود .
موقعیت بخش کوهستانی هوا معتدل آب از چشمه سار و قنوات تامین محصولات عمده غلات تریاک و انواع میوه جات زیره سبزینه بوده است در این سال ها بیشتر مردم به زراعت و کسب مالداری ، صنایع دستی زنان قالیچه و کرباس بافی مشغول بوده اند .
شهرستان فریمان از سال 1313 به بعد :
فریمان از سال 1313 به بعد به واسطه موقعیت طبیعی که داشت مورد توجه رضاخان قرار گرفت . اولین اقدام رضاخان تعمیر بند فریمان که در 11 کیلومتری جنوب شهر واقع شده بود و دومین اقدام و بهسازی شهر با اسلوب جدید بوده است که بعضی از بناهای که احداث گردیده عبارتند : چهار دستگاه ، عمارت بسیار زیبا که با بهترین ساختمان تهران برابری می کند.
پیشینه های تاریخی شهرستان فریمان

شهرستان فریمان
بعدی

1ـ ساختمان شهرداری 2. شهربانی 3. دارائی 4. مهمانخانه طوس و پنچ خیابان شرقی و غربی و 6 خیابان شمال جنوب که موازی و عمود بر هم می باشد . توضیح اینکه خیابان شرقی و غربی خیابان جای پهلوان ، کاخ ، انوری ، منوچهری خیابانهای شمال جنوبی خیابان سوم اسفند ، فرخی ، فردوسی شاهپور سعدی ، خیام علاوه بر آن ساختمانهای هنرستان . دبیرستان ، دبستان، بانک ملی ، سینما و شرکت قماش و آتش نشانی در دروازه قدیم مشهد (ورودی به فریمان) نیز از جمله این دسته است که هنوز هم بناهای یاد شده مورد استفاده می باشد .
وضعیت و ترتیب ساختمان های این شهر در زمان رضاخان به طوری پیشرفت کرده بود که با بهترین شهرها برابری می کرد .
شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

استاد دکتر علی شریعتی در این مورد می نویسد :
در 75 کیلومتری شرقی شهر مشهد بر سر راه مشهد به هرات شهر جالبی وجود دارد به نام فریمان . این شهر در دوران بیست ساله بنیان شده و تعداد بیست ده در پیرامون این شهر جزء املاک خالصه شد و در ده فریمان بنیان شهری بسیار مدرن را با اسلوب علمی شهرسازی ساختند و هر اداره ای در مشهد موظف گردید ساختمان اداره همانند را در فریمان بسازد و بدین ترتیب در مدت کوتاهی شهری کاملاً نو با ساختمان های زیبا و رستورانی بسیار بزرگ و مجهز و خیابان کشی های منظم به وجود آمد ولی پس از شهریور 1320 تب تند فریمان ناگهانی فرونشست و چنان شهر فراموش گردید و خیابان ها به ویرانی افتاد که شهر چند ساله بخرابه های چند هزار ساله می مانست .
شهرستان فریمان پس از پیش آمد شهریور 1320 :
این شهر رو به ویرانی گذاشته و جمعیت آن متفرق کارخانه ، قالی بافی و نجّاری و شده و آسیاب موتوری که در جنوب بند فریمان نصب شده بود سوخته و بناهای نوساز خالی از سکنه ، عمارت های زیبا که برای روستائیان ساخته شده بود محل نگهداری احشام گردید و هنرستان زیبا ، محل نگهداری کبوتران گردید و قسمتی از شهر که لوله کشی بوده از بین رفت .
شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

شهرستان فریمان طبق اطلاعات سال 1320 دارای 101 باب مغازه های مختلف دارای ادارات دولتی منجمله : شهردای ، بخشداری ، ژاندارمری ، دارایی ، شهربانی ، ثبت املاک و آمار ، دفاتر ازدواج و طلاق ، دبیرستان ، دبستان و اداره املاک کشاورزی بوده است .در هر حال پیشینه این شهرستان با وجود ارتفاعات دال که گویا یاد آور نبرد رستم و اسفندیار است و نیز شاهان گرماب که روایت است لشکر کفر و اسلام در آنجا با هم نبرد کرده اند و سایر موضوعات همه و همه چه افسانه و چه وقایع تاریخی نشانگر نوعی وجود انگاره ها و باور داشته های انسان های بسیار مهربان این ناحیه است.
شهرستان فریمان
فهرست
قبلی

آثار تاریخی و باستانی شهرستان فریمان :
1-سد فریمان 2- رباط تاریخی فریمان 3- شاهان گرماب 4- میل ایاز و مقبره ی سلطان ارسلان جاذب 5- مزار تاریخی و مذهبی عشق آباد
رزمگاه فریمان ، رباط شاه عباس ، رباط سنگ بست فریمان ، حمام قدیمی قلندر آباد
برج مین ژو، درخت تنومند ومقدس ،…
ســد فــریــمــان :
سد فریمان در 85 کیلومتری مشهد و در 10 کیلومتری جنوب شهر فریمان و بر روی رودخانه ی فریمان بسته شده است . این بند یکی از مشهورترین و با ارزش ترین آثار دیدنی و تاریخی است که شیوه ی معماری و چگونگی ساختمان بند موجب اعجاب بینندگان می شود . زمان دقیق احداث بند فریمان مشخص نیست به یک روایت ، زمان احداث آن را پیش از دوره صفویه می دانند ولی گزارش شده که این بند ابتدا در هزار سال پیش تا ارتفاع 4 متر ساخته شده و سپس در ساختمان آن تجدید نظر گردید و ارتفاع آن را به 20 متر رسانده اند .
فریمان و بند آن در عهد قاجاریه خاصه دولتی بوده و اگر به دفاتر دهات خاصه قبل از قاجاریه دسترسی پیدا شود محتمل است در عهد صفویه هم عنوان خاصه بودن را داشته باشد . در هر حال قبل از مشروطیت ایران عین الدوله ، صدر اعظم اسبق ایران ،
شهرستان فریمان
بعدی

و برای مزید استحکام بند مذکور توسط مجد السلطان پیشکار خود در جلوی دیواره سد پایه هرمی شکل بسیار قوی ساخته است تا فشار مخزن آب پشت بند موجب شکست دیواره سد نگردد و از خرابی احتمالی جلوگیری شده باشد و سپس در سال هایی که فریمان جزء املاک اختصاصی سلطنتی بود (قبل از شهریور 1320 ه ش) تعمیرات و مرمت های دقیقی در اصل بنای سد فریمان به عمل آمده و روی دیوار بند فریمان را با سنگ های مربع مستطیل بزرگ با سیمان فرش کرده اند و بخش قدیمی سد از جنس سنگ و ساروج ساخته شده است و بخش بالایی و جدید آن که در سالهای اخیر (1380 – 1375 ) 5 متر به ارتفاع آن افزوده اند از مصالح معمولی بنایی مانده سیمان و بتون استفاده شده است . سد دارای نمای آجری است که آجرهای قسمت جدید آن برای هم خوانی و هماهنگی با آجرهای قسمت قدیم از آجر پزی های صنعتی گناباد استفاده شده است .

شهرستان فریمان
مدتی فریمان را در اختیار داشته و پس از عزل از صدارت ، چند ماه در فریمان متوقف شده است.

بعدی
قبلی

طول دریاچه پشت سد 2 کیلومتر و عرض سطح آن 500 متر می باشد . دکتر سعدا… ولایتی در کتاب منابع و مسائل آب استان خراسان می نویسد . سد فریمان لااقل 1000 سال قدمت دارد و عده ای از مهمترین و اسناد و شفاهی اعتقاد دارند سد فریمان قبل از اسلام بنا شده است .
سفـرنامه :(کلنل سی ام بک گریکور) به روایتی بانی سد فریمان را فریدون شاه می دانند که اعتقاد دارند نام فریدون بعدها به «فریمون» تغییر یافته است.

رباط تاریخی شهرستان فریمان
این بنا در شمال شهر فریمان در مجاورت گورستان قدیمی شهر واقع شده است دارای 10 رواق و 4 شتر خوان و دیگر متعلقات است که به علت استفاده از مصالحی مانند آجرهای بزرگ قدیمی و سبک و شیوه های خاص قابل تحسین و توجه است زمان ساخت آن به دوره صفویه مربوط می شود.
شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

– شاهان گرماب فریمان
چشمه آب گرم شاهان گرماب در دهستان سفیدسنگ ، بخش قلندرآباد شهرستان فریمان واقع شده است (فاصله از فریمان 53 کیلومتر) شاهان گرماب با آبی زلال ، بی رنگ و بی بو با 48 درجه حرارت منتظر است تا با نیرویی که از اعماق زمین برایتان به ارمغان می آورد در دهانه مبارک و مورد احترام ذوالفقار به معنویت هم آغشته شود . این آب فاقد گوگرد و آمونیاک و شوره می باشد اثر درمانی این آب ، روی امراض پوستی مربوط به گوگرد نیست سیلیکاتهای آن است و چون از نظر کمی املاح زیادی ندارد نوشیدن آن بی ضرر است و برای معالجه سنگ های مجاری ادرار و بیماری اگز ما فوق العاده نافع است از این آب می توان روزانه در حدود یک لیتر نوشید و از منافع سرشار آن استفاده کرد .
در اعتقادات اهالی نوعی تقدّس بخاطر شستشوی بدن مبارک بزرگان دین و احتمالاً ائمه هدی (ع) وجود دارد که خود باوری عمیق به کرامت ایشان است.

شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

– مقبره مناره عهد غزنوی (معروف به میل ایاز) :
این مقبره در فاصله ی 45 کیلومتری جاده مشهد جنب دهستان سنگ بست واقع شده است که در شمال شرقی این دهستان قرار دارد . آرامگاه این بنای گنبدی هشت ضلعی است که بر قاعده ای چهار ضلعی به ضلع تقریبی پنجاه فوت بر پا شده است این بنا از سطح زمین چهار در ورودی دارد که به جز یکی باقی بسته است دور تا دور قاعده مربع شکل آن یک ردیف پله دارد که به هشت پنجره در هشت ضلعی بالایی ختم می شود . آرامگاه ایاز بنای بزرگی است که به طور همکف از زمین ساخته شده است میل یا ستون ایاز که بلندیش از سطح زمین حدود 98 پله وجود دارد که بروی مناره آن کلمه « لا اله الا الله» نقش بسته که احتمال زیاد این قدیمی ترین سمبل و نشان یکتاپرستی در منطقه فریمان است .
شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

5ـ مزار تاریخی و مذهبی عشق آباد:
این مزار بسیار مقدس در فاصله 4 کیلومتری فریمان در روستای عشق آباد واقع شده است که آن را مرقد سید نظام الدین از نوادگان امام سجاد(ع) می دانند در مجاورت حضرت سنگ روحی پیدا شده که روی آن نوشته شده در مسیر قطب الدین العرب الحسینی عشق آبادی

شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

کارخانه قند فریمان در 9 کیلومتری جنوب فریمان قرار گرفته و تا مشهد 80 کیلومتر فاصله دارد این واحد صنعتی اولین کارخانه ملی است که در سال 37 – 1336 ساختمان آن شروع گردیده و در سال 1338 مورد بهره برداری قرار گرفته است .
برای ایجاد این کارخانه در حدود 400 میلیون ریال سرمایه گذاری شده است. بعبارت دیگر کارخانه قند فریمان دارای 40 هزار سهم ده هزار ریالی است ماشین آلات و تجهیزات کارخانه از لهستان خریداری شده و توسط مهندسان لهستانی نیز نصب گردیده است چند نفر از مهندسان لهستانی تا پایان بهره برداری سال 1342 در فریمان مشغول کار بوده اند .
کارخانه قند فریمان در زمینی بوسعت 540000 هزار متر مربع بنا شده است . در حال حاضر ظرفیت بهره برداری از آن 2500 تن در روز است . مواد اولیه این کارخانه (چغندر قند) توسط زمین های مزوعی خود کارخانه قند و کشاورزان منطقه بالابند و خود شهرستان تامین می شود .
– سایر کارخانه جات شهرستان فریمان :
ایران ملاس ، داروی نصر ،روغن دامون ، صدرا شیمی ، پنیر پرمایون ، شهرک صنعتی سنگ بست (کاویان) و …
فهرست
شهرستان فریمان
قبلی
– کارخانه قنـــــــد فریمان :

ویژگیهای طبیعی
کوهها:اگر کوههای خراسان را به سه دسته مجزا (شمالی ،مرکزی وجنوبی) تقسیم کنیم ورشته شمالی را به دو بخش – هزار مسجد-کپه داغ وبینالود وآلاداغ تفکیک کنیم کوههای فریمان که در قسمت شمال قرار دارند، زیر مجموعه بینالود هستند.
مهمترین ارتفاعات این شهرستان :کوه کلیلاق با ارتفاع 2942 متر – کوه بی بی غیب با ارتفاع 2881 متر – قطارالنگ با ارتفاع 2605 متر و کوه دال با ارتفاع 2219 متر
دشتها وطبقه بندی آنها:
1. دشت بزرگ:در بر گیرنده مرکز شهرستان واکثر روستاهای پرجمعیت دشتی می باشد.
2. دشت متوسط (دشت سنگ بست فریمان):در شمال دشت فریمان قرار دارد وشکل بادبزنی دارد.
3. دشت کوچک:قسمتی از دشت رخ می باشد که محدوده شهرستان فریمان قرار دارد.
شهرستان فریمان
بعدی

فریمان ازطریق کوههای واقع درسمت جنوب خود با کویر مرکزی همجواری دارد . این تپو گرافی ویژه باعث شده است که منطقه فریمان با تغییر اندک جهت باد و شرایط سینوپتیکی در معرض وزش هوای مرطوب خزری یا خشک کویری باشد .یعنی دارای اب و هوای خشک و بری است ،تابستانها گرم و زمستانها تا حدودی سرد است .
بارندگی: بیشترین میزان بارش در فصل زمستان به میزان 138 میلی متر کمترین بارندگی در فصل تابستان در حدود 2 میلی متر است . دوره بارندگی در منطقه از آبان شروع و تا اردیبهشت ادمه دارد و 94% بارش سالانه در این 7 ماه و فقط 6% از بارندگی درماههای خرداد تا مهر اتفاق می افتد.

شهرستان فریمان
اقلیم شناسی شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

در جه حرارت :
دانستن نحوه توزیع دما در یک ناحیه جهت تعیین رژیم حرارتی لازم و ضروری است برای بررسی و تعیین رژیم حرارتی ناحیه آمار و داده های مربوط به درجه حررات در ایستگاه فرهادگرد که نزدیک ترین ایستگاه تبخیری ناحیه است طی دوره آماری موجود ( 18 سال ) جمع آوری شده است و پس از کنترل صحیح و ترمیم مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته است که ما دستاوردهای این پژوهش را درجهت تسریع در مطالعات شهری شدن چشم اندازهای روستایی بخش طبیعی به ویژه اقلیم استفاده می نماییم . سردترین ماه سال د رناحیه مورد مطالعه بهمن ماه است که متوسط درجه حرارت آن 6/1 درجه سانتی گراد است گرمترین ماه سال نیز تیرماه است که متوسط درجه حرارت د راین ماه 3/22 درجه سانتی گراد است .متوسط درجه حرارات سالانه این ایستگاه 12 درجه می باشد حداکثر و حداقل مطلق طی دوره آماری این ایستگاه به ترتیب 41 و 5/19 درجه سانتی گراد به ثبت رسیده است نتایج حاصله از بررسی های به عمل آمده نشان می دهد که به طور کلی در ناحیه مورد مطالعه به ازاء هر 100 متر افزایش ارتفاع از سطح دریا حدود 5/0 درجه سانتی گراد از متوسط درجه حرارت سالانه کاسته می شود.
شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

متوسط درجه حرارت در 3 ایستگاه فریمان باارتفاع 1380 متر و فرهاد گرد باارتفاع 1500 درجه سانتی گراد می باشد و کارخانه قند 1470 متر از سطح دریا به ترتیب 5/11 درجه سانتی گراد 8/11 درجه سانتی گرا دو 6/11 درجه سانتی گراد می باشد.
باد:
حرکت افقی هوا را باد می نامند از نسیم ملایم و دل انگیز بهاری تا طوفان های مخرب و سهمگین همگی تحت عنوان باد بیان می شوند . وزش باد ممکن است برای عده ای مفید و برای عده ای مضر باشد به عنوان مثال کشاورزی که می خواهد گندم ها را از کاه خرمنش جدا کند باد در انجام کار ( اصطلاحا چک زدن ) بسیار مفید خواهد بود در صورتی که وزش باد به هنگام سم پاشی جهت رفع آفات نباتی یا جهت کنترل و مهار آتش و دریک آتش سوزی موجب بروز مشکلات زیادی می شود .
اولین عامل در ایجاد باد، فشار هوا است یا به عبارت دیگر اختلاف فشار هوا در دو نقطه عامل ایجاد باد است که در هوا شناسی آن را تحت عنوان گرادیان فشار به کار می برند.
شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

. اگر فاصله بین دو نقطه A وB را با n و اختلاف فشار آن دو نقطه رابا p نشان دهیم بنا به تعریف خارج قسمت را گرادیان فشار گویند . بنا براین وزش باد با گرادیان فشار هوا بستگی دارد .
به منظور اندازه گیری باد بایستی 2 عامل یکی جهت و دیگری سرعت اندازه گیری شود برای اندازه گیری جهت باد از واحد درجه استفاده می شود.
مثلا باد شمال 260 درجه، باد شرقی 90 درجه، باد جنوبی 1280 درجه و باد غربی 270 درجه خواهد بود در هر صورت جهت باد عبارتست از سوئی که باد از آن سمت می وزد برای اندازه گیری سرعت واحدهائیکه در هواشناسی متداول است متر بر ثانیه نات کیلومتر بر ساعت که تقریبا برابر 5/0 متر بر ثانیه است . در هواشناسی کشور ما از واحد متر بر ثانیه استفاده می شود . گلباد ساده سکان دار باد سنج لوله ای از جمله قدیمی ترین وسایل جهت تعیین و سرعت باد می باشد . درحال حاضر در ایستگاه های هواشناسی کشور از انواع الکتریکی سرعت باد استفاده می شود . در صورت فقدان اسباب مناسب و وسیله اندازه گیری می توانیم سرعت باد را با تمرین کافی از روی جدول برفوت تخمین برنیم ضمنا جهت اطلاع بایستی اشاره کنیم آسیبهای بادی نشتیفان خواف و یا آسیاب های بادی طبس مسینا از انرژی باد استفاده می نمود ه اند .

شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

به منظور آشنایی با وضعیت باد در منطقه مورد مطالعه نیاز به آمار اندازه گیری و ثبت شده باد می باشد که این اطلاعات تنها در داده های گزارش شده ا یستگاه های سینوپتیک ارائه می شود و همان گونه که مستحضر ید شهرستان فریمان متاسفانه چنین ایستگاهی در اختیار ندارد.
از آنجا که نزدیکترین و مناسب ترین ایستگاه به محدوده مورد نظر ایستگاه سینوپتیک مشهد می باشد بنابراین آمار و اطلاعات مربوط به این پارامتر از سالنامه های هواشناسی که آمار باد این ایستگاه رااز سال 1965 تا 1985 م . انتشار داده اند استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است پارامترهای مورد بررسی در این تجزیه و تحلیل عبارتند از: جهت سرعت و درصد ماهانه باد، غالب درصد باد آرام و متوسط ماهانه سرعت بوده اند که نتایج حاصله از این بررسی به طور خلاصه برای ایستگاه مشهد ارائه شده است . همان طور که ملاحظه می شود جهت کلی جهت کلی وزش باد غالب در بیشتر ماه های سال جنوب شرقی بوده و تنها در ماه های ژوئن تا اوت ( خرداد تا مرداد ) جهت باد غالب بین شرقی تا جنوبی تغییر می کند بررسی درصد با د آرام در همه ماهها بیشترین درصد دیده بانی رابه خود اختصاص می دهد . سرعت متوسط ماه های بین حداقل 9/0 تا حداکثر 6/2 متر بر ثانیه تغییر می کند سرعت وزش باد در ماههای زمستان حداقل بوده و به تدریج افزایش می یابد.
شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

منابع آب :
جام رود
رودخانه فریمان
رودخانه قلندر آباد
رودخانه بردن
رودخانه تیمنک
رودخانه سنگ بست
رودخانه کلاته نار
رودخانه براشک

شهرستان فریمان
فهرست
قبلی

جدول جمعیت شهرستان فریمان
ویژگیهای انسانی
شهرستان فریمان
بعدی

مردم شناسی :
مردم استان خراسان از اقوام مختلف فارس ترک، کرد ، عرب، بلوچ، ترکمن ، تیموری ، هزاره، … ترکیب یافته اند و درشهرستان های مختلف استان به صورت تقریباً نا منظم پخش شده اند. در اطلس منطقه فریمان نژادهایی از اقوام بلوچ با فامیلی: میررحمانی ،کوه کن،سالار خانی ومروی – از اقوام تیموری با فامیلی : کلالی،رسولی ،کریم دادی، فاضلی ومیزادوستی – واز اقوام هزاره با فامیلی : هزاره ، فیروز کوهی ، جا غوری و بروتی دیده می شوند.
زبان وگویش مردم فریمان:
زبان مردم این منطقه فارسی بوده ودر گویش لهجه تربتی را ادا می کنند که آن هم متاثر از قدمت وپیشینگی تاریخی شهرهای تربت جام وحیدریه ونیز هم مرزی آنها با این شهرستان می باشد.البته لازم به زکر است که لهجه و گویش مردم در مناطق تربت حیدریه ، کاشمر، فردوس،قائن وگناباد وبه صورت کلی مناطق کویری خراسان نزدیک به هم می باشد.
شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

اصطلاحات گفتاری :
از مثالها وضرب المثـل این منطقه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
خُودِشَه را نَمِدن خله شَه مِهمُونی مِنَه.
در باره کسی می گویند که خودش را نمی پذیرند دیگری را هم دعوت می کند وبا خودش همراه می سازد.
از بس که اوُ گََرُم خورده از اوُ سرد هم پُف مِنَه.
در باره کسی گفته می شود،که درزندگی اش بسیار فریب خورده و وقتی هم با حقیقت روبرو می شود باور نمی کند.
اگر مِئی شوی گُنده، آهن بخر وپُنبَه.
قدیم می گفتند اگر می خواهی ثروتمند بشوی ،تجارت آهن وپنبه بکن که منظور استفاده از تجارت صاحبان کار وتجربه در زندگی است.
آداب عادات فرهنگی مردم منطقه:
آداب ورسوم فرهنگی ریشه در عقاید وباورهای ملی ومذهبی وقومی هر منطقه دارد که بنا به تاریخ وریشه های فرهنگی هر منطقه حدود وسقور خاصی را دنبال می کند که از این آداب و عادات فرهنگی می توان به جشنها ، رقص ها ،ترانه ها ولالائی ها اشاره کرد.
شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

پوشاک: در برسی مساله پوشاک مردم فریمان باید گفت که این منطقه تحت تاثیر فرهنگ شهرستانهای هم مرز خود یعنی تربت جام وتایباد بوده واز همان پوشش مخصوص مناطق مرزی خراسان استفاده می کنند که مهمترین آنها عبارتند از:
عرقچین نخی خامه دوزی شده
شال سر :که در اصطلاح محلی معروف به لنگوته می باشد.
پیراهن بلند سفید وگشاد که در هنگام رقص چوب آزادانه عمل می کند ومعروف به چل تریزه است.
شلوار نخی سفید گشاد معروف به تمبون
جلیغه سیاه رنگ یقه هفت بدون آستین معروف به اُسکت
ساقبند مرد چوپان معروف به پَتک
شهرستان فریمان
بعدی
قبلی
در قسمت عادات فرهنگی مراسم نام گذاری فرزندان ، مسابقات ورزشی ودر باب باورها وعقاید مردم می توان مقدس دانستن بعضی از درختان وگیاهان ،انواع نذورات، افسانه ها ، قصه ها و… اشاره کرد.

آدات ورسوم مردم:
آیین های باران خواهی در فریمان:
در گذشته به هنگام کم بارانی، جوانان مترسکی می ساختند در کوچه ها و خیابان ها به راه می افتادند و به درخانه ها می رفتند و شعر( الله بده تو بارون به حق دیمه کارون – گل های سرخ لاله به م زیر خاک مناله ) می خواندند . خانه نشینان نیز معمولا روی پشت بام رفته با یک سطل آب از میهمانان پذیرایی می کردند و آن را روی جوانان می ریختند و زیر باران خیس می کردندسپس صاحبخانه می آمد و هدایایی مانند قند یا شیرینی به آنان می داد که در پایان مراسم هدایا تقسیم می شد و گندم ها برای آش بلغور مصرف می گردید در حال حاضر دو کار انجام می دهند.
پولی را از کشاورزان گردآوری کرده در مسجد جامع شهر آش بلغور می پزند و در همان جا از مردم پذیرایی می کنند که معمولا بادعا و صلوات همراه است .
بخش دیگر مراسم خیس کردن یک ( سید ) است به این ترتیب که در مسجد جمعه ( مسجد قدیم شهرفریمان است) سیدی را رو به قبله می نشانند و با سطل یا شیلنگ بر روی او آب می ریزند واز وی می خواهند که برای آمدن باران دعا کند سپس پولی را که از میان مردم جمع کرده اند به ا و می دهند .

شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

بلغور خیراتی : یکی از سری غذاهای نذری که سالیان دور در شهرستان فریمان رایج است تقسیم بلغور خیرات است که امری است قابل بررسی ، زیرا در آن مشارکت اهل روستا یا اهل محل به خوبی مشهود است و اصولاً کاری است دارای تعاون و مشارکت . در صورت نابسامانی اوضاع اقلیمی ، تاخیر بارش موثر و یا برای برکت کشاورزی و دامداری بیشتر مرسوم است .
حلوا ، دیگچه و گستردن سفره ابوالفضل از دیگر مراسم رایج در این شهرستان می باشد . یکی دیگر از رسوم خیلی خوب در شهر و دهستانهای اطراف عقیقه اطفال می باشد . به این صورت که گوسفندی ذبح می کنند و گوشت آن را برای میهمانان طبخ می کنند و پدر و مادر 1 اجازه استفاده از گوشت عقیقه را ندارند . گوسفند عقیقه بایستی کاملاً سالم باشد .
نخود مشکل گشا :یکی از نذرهای بسیار دایم شهر فریمان است ، نذری کم خرج و کم زحمت و مخصوص طبقات کم بضاعت و متوسط جامعه در این گونه نذر زنان پیش قدم و یکه تاز میدان هستند و مردان کمتر به آن می پردازند.
نوروز :این یادگار چند هزار ساله کشور ایران ، در ناحیه مورد مطالعه ما یا جلال و شکوه بسیاری برگزار می شود، وقتی لحظه سال تحویل فرا می رسد اعضای خانواده موظفند دور سفره ای که برای عید تعبیه شده بنشینند وقتی سال تحویل شد به هم مبارکباد می گویند و سر روی همدیگر را می بوسند.
شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

عده ای دعا می خوانند و می گویند : یا مقلب القلوب و الابصار … در روز سیزده بدر حتی الامکان فریمانی ها (سایر افراد از شهرهای خراسان) برای گذران این روز ه محل سد فریمان یا سایر آبادیهای سرسبز می روند .
اگر دور ماه هاله ببندد و هاله به ماه نزدیک و تیره رنگ باشد باران می بارد .
اگر کلاغ غارغار کند مهمان می آید . …
شهرستان فریمان
فهرست
قبلی

فیلم هایی از فریمان:
معرفی شهرستان
آثـار وبنا های تاریخی
اقتصـــاد فریمــــــان
آلبوم عکسها ی فریمــان
شهرستان فریمان
فهرست اصلی

معرفی شهرستان
شهرستان فریمان
فهرست

اقتصاد فریمان
شهرستان فریمان
فهرست

آثار وبنا های تاریخی
شهرستان فریمان
فهرست

آلبوم عکسها ی فریمان
شهرستان فریمان
فهرست

روستای اقــــر
نقشه های روستـــــا
ویژگی های طبیعی
ویژگی های انسانی
ویژگی های کالبدی
روستای اقـر
فهرست
خروج

موقعیت فریمان وروستای اقر نسبت به مشهد وراههای ارتباطی
روستای اقـر
بعدی

روستای اقـر
توپو گرافی منطقه
بعدی
قبلی
قبلی

روستای اقـر
مرز بندی کشوری شهرستان فریمان
بعدی
قبلی

نقشه روستای اقــــــــر
روستای اقـر
بعدی
قبلی

باد غالب
باد محلی
روستای اقـر
فهرست
قبلی

جغرافیای طبیعی
موقعیت وحدود وتوپوگرافی روستا:
روستای اقر در موقعیت جغرافیایی 35 درجه و35.931 دقیقه عرض شمالی و59 درجه و57.108 دقیقه طول شرقی وبا ارتفاع 1417 متری از سطح دریا ودر فاصله 12 کیلومتری شمال شرقی شهرستان فریمان (15 کیلومتری جاده آسیایی فریمان به تربت جام) ودر 87 کیلومتری مشهد واقع شده است.
این روستا از شرق به سفید سنگ ،از جنوب به قلعه نو فریمان ،از شمال به کته شمشیر وحسن آباد واز غرب به تقی آباد محدود شده است.
دو تپه نسبتاً بلند در شمال وجنوب اقر قرار گرفته است.به همین علت بخش غربی روستا در ارتفاع بلند تری نسبت به بخش شرقی قرار گرفته است.مسیری هم در جنوب روستا از سمت غرب به شرق به صورت طبیعی شکل گرفته است.
راههای ارتباطی روستا: این روستا از طریق جاده شوسه به روستاهای رباط حدیره ، اقر سفلی، چکاب وکته شمشیر مرتبط است. 10 کیلومتر از راه تا گردنه اقر در زمستان و تابستان قابل تردد می باشد ولی 2 کیلومتر بعدی به علت نبودن پل های احتیاطی ، سیلاب های حاصل از بارانهای پائیزی و رگبار های بهاری جاده را تهدید می کند .

روستای اقـر
بعدی

زندگی جانوری : در این روستا حیواناتی نظیر قوش ،گرگ ،پلنگ ،خرگوش واز همه بیشتر روباه وجود دارد.در نزدیکی این روستا ودر کوههای دال پرنده شکاری زندگی می کند که دال نام دارد.از سایر پرندگان می توان از سار نام برد به وفور در این روستا یافت می شود.
این روستا دارای پوشش گیاهی مناسبی می باشد که از آن جمله می توان انواع گیاهان دارویی اشاره کرد. مراتع این روستا به دلیل چرای بیش از حد دامها از طرف سازمان منابع طبیعی فقیر اعلام شده که در طی برنامهای 5 ساله این سازمان نسبت به احیای آن همت گمارده است.
فهرست
روستای اقـر
قبلی

ویژگی های انسانی:
جمعیت روستا:کل جمعیت روستا 801 نفر می باشد.
نمودار سنی روستای اقر
روستای اقـر
بعدی

روستای اقـر
ارکان اقتصادی روستای اقر :
بخش کشاورزی : در این روستا بعلت :
1- عدم وجود زمین های هموار
2- عدم علاقه مردم به زراعت نسبت به دامپروری
3- عدم وجود آب کافی
از رونق چندانی برخورد دار نیست ( چه دیم و چه آبی)به طور کلی تمام زمین های تحت کشت ( آبی و دیم ) در این روستا از 160 هکتار تجاوز نمی کند که از این اندک 130 هکتار فقط تحت پوشش کشت دیم جو و گندم می باشد که برداشت محصول از آنها مستقیما مرتبط با میزان بارش تراوشات جوی زمستانی و بهاری دارد چه اگر بارندگی هموار در شمال روستا و نزدیکی آن وجود داردکه آب مورد نیاز شان را از یکی از قنات های چشمه ای بنام چشمه روغنی در همان نزدیکی تهیه می کنند که در آن باتوجه به رعایت آیش بندی چغندر قند ،گندم و جو می کارند.در مورد بافت گیاهی تپه ها و کوه های مورد چرا بیشتر علوفه های یک ساله و بوته های 2 یا چند ساله وجود دارند مثل گل دخترو ( شقایق) گل زرد ، تلخک ،بی مادران ، گاوترکان ، جاروی کوهی و غیره .
بعدی
قبلی

در باره روئید نی ها ی پایای چند ساله ( درختان بی بر ومیوه ) این را باید بدانیم که تعداددرختان دهکده که اکثرا جوان هستند از انگشتان دو دست تجاوز نمی کند . بطور کلی درباره ضعف زراعت این روستااین رابدانیم که برای جمیع امور کشاورزی ( کاشت ، داشت ، برداشت ) از تراکتورها وماشین های زراعی اجاره شده از فریمان یا روستاهای مجاور استفاده می شود.
بعدی
قبلی
روستای اقـر

وضعیت دامداری : تپه ها وکوه های کم ارتفاع با بافت گیاهی مذکور جهت دامداری از وضعیت مناسبی برخوردارند و همین امر موجب شده که در 120 تا 150 سال قبل عشایر از تیره تیموری در این مکان اسکان گزینند در آمد عمده اهالی از راه دامداری و دامپروری است و تقریبا به پرورش گوسفند وبز مشغولند و فقط 10 الی 15 راس گاو از نژادبومی یا دورگه اصلاح شده وجود دارند اما گوسفندان که بالغ بر ده هزار راس هستند و درقالب 16 گله و 12 خلمه در مراتع اطراف مشغول به چرا هستند نژادهای گوسفندان این منطقه از نوع بلوچی ذل دم و سیاه دمبی بوده که با ترویج راههای مقرون به صرفه و پیشرفت اطلاعات در زمینه دام جدید نژادهای کردی ، مغانی وافشاری جایگزین تیره های قبلی شده اند که از لحاظ شیر و گوشت بسیار باصرفه تر هستند . بزها بنا به موقعیت جغرافیایی سنگلاخ و کوهپایه ای منطقه از نژاد کرکی قائینی استفاده می شود و بطور کلی سقف درآمد روستائیان مناسب یک خانواده روستایی بوده و به عللی هزینه کمی برایشان در پی دارد .
هزینه چراگاه ها :
مبلغی که توسط دامداران بابت چرای دام هایشان در حدود 9 الی 10 ماه از سال به عنوان اجاره مرتع و باتوجه به تعداد زیاددام و نزدیکی مراتع به روستابسیار کمتر از روستاهای تابعه فریمان و یا نرخ علوفه و علیق با همان کیفیت و کمیت در بازار آزاد با حتی تعاونی هامی باشد .
روستای اقـر
بعدی
قبلی

مشارکت افراد خانواده در دامداری :
مشاهده کارآیی کلیه افراد خانواده و حضور جدی تک تک آنها در امر دام ، بدین صورت که پدر و فرزندان پسر در چرای دام ها در مراتع آن هم به صورت مجزا ( گوشتی و داشتی جدا ) و پرواربندی در فصل زمستان ، پشم چینی فروش محصولات لبنی مازادو فروش محصولات پروتئینی ( گوشت – دام زنده ) در شهرستان یاحتی مرکزاستا ن مستقیما بدون واسطه نقش دارند که حداکثر عایدات نصیب آنها می شود .آنها حتی بعلت مقرون به صرفه بودن مسایل مالی چون قدیم ازبه بافتن فردیا (فرت) ، جاجیم ، سیاه چادر برک و طناب های مویی امتناع می کنند و مستقیما از بازار تهیه می کنند .
فروش بدون مشکل مازاد محصولات دام پروری : چون راه مواصلاتی به مرکز شهرستان درهمه فصول باز می باشد ومسافت هم کم است افراد می توانند هر روز به شهر تردد کنند و محصولاتشان که از بازار مصرف خوب و و نقدی برخوردار است به فروش برسانند و کلی در وقت و هزینه های جانبی وضایعات احتمالی صرفه جویی کنند و مایحتاج زندگی رانیز به علت وجود همه نوع بازار عرضه کالا در شهرستان و عدم وجود هیچ واسطه ای می توانند سریع و ارزان تهیه کنند و این چنین است که عوامل مذکور دست به دست هم داده و اهالی رابیشتر به سمت دام سوق می دهد .
روستای اقـر
بعدی
قبلی

نقش زنان در اقتصادخانواده :زنان و دختران علاوه بر کار منزل و تهیه موجبات راحتی مردان کارهایی چون :
دوشیدن شیر، ریسندگی ،پشم وکرک، استحصال محصولات لبنی مانند : کره ، ماست ، پنیر ، خامه ، کشک سفید وزرد ، بلغور شیر و روغن حیوانی ، کمک به تامین هزینه خانواده بابافتن قالیچه ، پشتی و سجاده و حتی کمک به پرواربندی چند راس گوسفندی که از گله مانده اند و به عناوین مختلف به چراگاه برده نمی شودعهده دار هستند.

روستای اقـر
بعدی
قبلی

اصلی ترین مسئله ایجاد آبادی ،آب است آب شرب این روستا نیز از یکی دیگر از قنات ها، چشمه روغنی در 2 کیلومتری شمال روستا تهیه می شود که خوشبختانه در دهه اخیر پس از پیروزی انقلاب اسلامی منبعی سیمانی در زمین تعبیه شده که آب پس ازآن که ضد عفونی شد توسط سیستم لوله کشی به منازل اهالی هدایت میشودکه تاثیر بسزایی در کاهش بیماری های مختلف و اگیردار پوستی وانگلی در پی داشته است که جهت کمک به امر بهداشت یک باب حمام چهاردوشه و خانه بهداشت و بهورزی از اهالی خود روستا از سال 70 به بعد جهت رتق و فتق مسائل اولیه بهداشت دایر شده است .در مورد برق مصرفی خانگی نیز پس از انقلاب از شهرستان
خدمات بهداشتی :
برای اهالی تهیه شده است.

وضعیت مهاجرت :
جمعیت ساکن در این روستا 150 خانوار یعنی در حدود 800 نفر می باشد که صد در صد اهل تسنن و همگی حنفی مذهب هستند. از کل خانوار متشکل تنها 15 خانوار در فصل بهره برداری کارخانه قند فریمان به مدت 3 الی 6 ماه به فریمان بصورت موقت و آن هم نه همه خانواده ،مهاجرت می کنند و بقیه خانواده ها بصورت دائم دراین روستا ساکن می باشند .
وضعیت آموزشی :
متاسفانه بعلل تاثیر منفی برنامه ریزی های غلط رژیم گذشته وضعیت تحصیلی در این روستا در سطح بسیار پایینی قراردارد . در این روستا فقط یک باب دبستان 5 کلاسه با 170 دانش آموز مختلط وجود دارد که توسط 7 معلم که سه نفرشان بومی است و 4 نفر دیگر هم از فریمان هستند اداره می شود البته حدودا 40 نفر هم بصورت شبانه یا روزانه در مقاطع راهنمایی ودبیرستان و درشهرستان فریمان مشغول به تحصیل می باشند ولازم به ذکر است فعالیت هایی نیز از طرف نهضت سواد آموزی در این روستا بصورت ناکافی صورت گرفته و خلاصه کلام در موردضعف تحصیلی همین نکته کافی است که افراد تحصیل کرده عبارتند از : دیپلمه فقط یک نفر و آن هم بهورز، فوق دیپلم 1 نفر، لیسانس 2 نفر که هر سه معلم می باشند .
روستای اقـر
بعدی
قبلی

موقعیت روستاهای همجوار : روستاهای مجاور به دوبخش مسکونی فصلی و مسکونی دائم تقسیم می شوند که روستاهای مسکونی فصلی بیشتر به عنوان قشلاق ودر 6 ماه گرم سال جهت دامداری و کشاورزی توسط مردم روستاهای دیگر یا شهرفریمان مورد اسکان قرار گرفته می شود نمونه روستاهای مذکور از این قرار است :
روستاهای مسکونی دائم : چاه کبوتری – دم روباه – هدیره
روستاهای مسکونی فصلی : اقر سفلی – گله چشمه – چکاب – چاه غوزبک – کلاته حاجی رجبعلی .
راه های متفرقه اشتغال:
همه در آمدها در این روستا جانبی است همه افراد از کشاورز، معلم متصدیان حمام و نانوایی و حتی کسبه خورده فروش همگی در خانه خودتعدادی دام داشتی یا گوشتی دارند .این روستا یک باب نانوایی روستایی 3 عدد مغازه کوچک که در آنها وسایل خواربار لوازم التحریر ، لوازم اولیه خیاطی و بعضی محصولات کشاورزی مثل پیاز ، سیب زمینی و سیفی جات دیگر عرضه می شود .
وضعیت حمل ونقل : حمل ونقل بصورت همه روز به مرکز شهرستان فریمان وبوسیله اتومبیل های سواری استیجاری فریمان و یک دستگاه نیسان سایپا از خود روستا صورت می گیرد این روستا جهت جابه جایی بازار چهار دستگاه کامیون روسی بنام گاز استفاده می شود مجموعا 45 تا 50 موتور سیکلت نیز از خود اهالی در امر تردد استفاده می شود .
روستای اقـر
بعدی
قبلی

آداب ورسوم:
عزاداری : عزاداری در این روستا عزاداری در مواقع فوت یکی از اهالی به شکل کاملاً سنتی برگزار می شود.به این شکل که تا 3 روز اول مراسم قرآن خوانی در مسجد ومنزل مرحوم انجام می شود. وسپس در روز هفتم مراسم ختمی را گرفته وتا چهلم عزادار باقی می مانند.اهالی این روستا از خانواده متوفی دلجوئی کرده وخود را در غم آنها شریک می دانند.
موسیقی: موسیقی محلی در این روستا توسط اهالی خوانده می شود. این موسیقی بیشتر در هنگام جمع آوری خرمن ،یا هنگامی که چوپان گله را برای چرا به ارتفاعات برده است خوانده می شود.پیشکسوت ترین شخصی که در این روستا موسیقی می خوانده در حال حاضر 110 سال سن دارد که البته چند سالی هست که نمی تواند موسیقی بخواند.
بازی های محلی: کشتی با چوخه ،الک دولک، چوب بازی (2 تا 8 نفری)
بازی کردی ، بازی داروغه (با لباس محلی)
روستای اقـر
بعدی
قبلی

عروسی: عروسی در این روستا همانند گذشته ها به صورت سنتی وبا همان سبک وسیاق انجام می شود ،تنهاتر تفاوتی که بین عروسیهای گذشته وحال در این روستا وجود دارد این می باشد که داماد نیز می بایستی همانند عروس انگشتر به دست کند.همچنین در این روستا هرگاه یک دختر وپسر فقیر قصد ازدواج داشته باشند ،بزرگان روستا به آنها کمک می کنند تا بتوانند بدون دغدغه های مالی با یکدیگر ازدواج کنند.
روستای اقـر
فهرست
قبلی

معماری خانه های روستا به شکل ساده می باشد.اکثر خانه ها در یک طبقه بنا شده اند.پلانی که در زیر مشاهده می شود طرح یکی از خانه های این روستا می باشد.
کالبدی:
روستای اقـر
بعدی

طویله در اکثر این خانه ها به خاطر شغلشان وجود دارد.سقفها عمدتاً به صورت صاف ودر بعضی جاها به صورت گنبد پوسته ای ساخته شده، این گنبد ها باعث می شوند که نیمی از سقف در روز سایه باشد واین امر به خنک نگه داشتن خا نه ها کمک می کند. مصالح آنها بوم آورد می باشد.به این صورت که از تیر های چوبی به عنوان تیر استفاده کرده وروی آن چن لایه با مصالح مختلف می پوشانند ودر نهایت پوشش نهایی را از جنس کاه وگل در نظر می گیرند.
ساختمانهای جدید این روستا همانند مدرسه ،دفتر مخابرات وخانه بهداشت به دلیل اهمیتشان از شیوه های جدید در ساختشان بهره گیری شده است.
نحوه دفع آبهای سطحی وفاضلاب خانگی:
آبهای سطحی روستا از معابر وگذرگاهها ،از غرب به سمت شرق روستا دفع می گردد وشیب عمده روستا از غرب به شرق می باشد.ولی عموماً فاضلاب خانگی اهالی روستا در چاههای جاذب به عمق 10 متر دفع می گردد.
روستای اقـر
بعدی
قبلی

ابنیه عمومی روستا:
مسجد :در این روستا یک مسجد قدیمی ویک مسجد نوساز موجود می باشد که مسجد جدید به علت اختلاف سلیقه در نزد بزرگان روستا هنوز مورد بهره برداری قرار نگرفته است.
حمام : در این روستا یک حمام عمومی موجود می باشد اما در حال حاضر مدتی است به علت نداشتن امکانات آب گرمکن غیر غابل استفاده شده است.
دفتر مخابرات: به تازگی در این روستا این مرکز تاسیس شده که البته هنوز کار خود را آغاز نکرده وقرار است از ابتدای سال 85 این امر تحقق یابد.
این روستا تحت پوشش شبکه های اول ودوم وسوم تلویزیونی جمهوری اسلامی ایران می باشد.
صندوق پست نیز یکی دیگر از امکانات این روستا محسوب می شود.
این روستا دارای آب لوله کشی تصفیه نشده می باشد . علاوه بر آب برق نیز در این روستا وارد شده ودر اختیار مردم می باشد.
روستای اقـر
قبلی
بعدی

عکسهایی از معماری و بافت روستا
روستای اقـر
قبلی
بعدی

روستای اقـر
قبلی
بعدی
مدرسه

روستای اقـر
قبلی
بعدی

روستای اقـر
قبلی
بعدی

فهرست
روستای اقـر
قبلی

مهرداد بابائی
نوید همتیان
هانی ابراهیمی

استاد راهنما:
جناب آقای مهندس بزازان

زمستان 84
صفحه اصلی
استاد مشاور:
جناب آقای مهندس صادقی یونسی
تهیه شده در دانشکده فنی مشهد ودانشگاه پیام نور _مرکز فریمان
روستای اقـر
خروج

منابع وماخذ مورد استفاده در تحقیقات:
نقشه استان خراسان به تفکیک شهرستان،سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان ، اسفند 82
.نقشه شهرستان فریمان به تفکیک بخش ودهستان ، سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان ، اسفند 82
فرهنگ جغرافیایی ایران – جلد 9 (استان خراسان )
توپوگرافی منطقه فریمان
سالنامه آماری استان خراسان، سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان ، آبان 75
فرهنگ آبادی های کشور- استان خراسان- سرشماری 65
شناسنامه آبادی های کشور – شهرستان فریمان – سرشماری آبان 75
پژوهشی در پوشاک وهنر های سنتی خراسان – انتشارات سازمان میراث فرهنگی وگردشگری خراسان.
….
صفحه اصلی
روستای اقـر
خروج

پایان


تعداد صفحات : 75 | فرمت فایل : .ppt

بلافاصله بعد از پرداخت لینک دانلود فعال می شود