درس دوم:تعاون2
تعاون، تنها به خانه و مدرسه و محلّه، محدود نم یشود. گاهی افراد نیکوکار در سطح جامعه به صورت فردی و گاهی به صورت گروهی به دیگران یاری می رسانند و کمک م یکنند. موقعیت های زیر را بخوانید.
1:نرگس دانشجوی سال دوم دانشگاه است. او با
مسئولان یک پرورشگاه که در آن کودکان بی سرپرست نگهداری می شوند، گفت وگو کرده و با هماهنگی آنها هفته ای چند ساعت به پرورشگاه می رود و در مراقبت از کودکان و انجام فعّالیت های گروهی و مسابقات ورزشی با مددکاران همکاری می کند.
:1خانم احسانی و همسر ش یک کارگاه تولیدی لباس دارند، آنها هر چند ماه یکبار تعدادی از لباس هایی را که می دوزند به نیازمندان هدیه می دهند و بخشی از درآمد خود را نیز برای افراد بی بضاعت صرف می کنند.
:3پروانه معلم است. او در ایام تابستان که مدارس تعطیل است هفت های دو روز به روستای نزدیک محلّ زندگیشان می رود و برای بچه ها کلاس تشکیل می دهد.
پروانه، هم به کودکانی که مشکل و ضعف درسی دارندآموزش می دهد و هم به آنها کارهای هنری یاد می دهد.
:4آقای صدیقی، مردی چهل ساله و مهندس است. او نذ ر کر ده که ماهی یکبار به آسایشگاه معلولان شهرشان برود و در حمام کردن افراد معلول به مددکاران
آسایشگاه، کمک کند.
انفاق
همان طور که پی بردید در این موقعی تنها، افراد از طریق بخشش ما علم، توانایی ها و وقت خود به کسانی که نیازمند هستند، یاری میرسانند.
به این بخشش «انفاق » می گویند. در قرآن کریم به انفاق، تاکید زیادی شده است و آیات فراوانی ما را به انفاق در راه خدا فرامی خوانند.
لنَ تَنالوُا البرِّ حَتّی تُنفِقوا مِمّا تحُبوّنَ…
هرگز به نیکی نمی رسید مگر اینکه از آنچه دوست دارید، انفاق کنید…
سوره آل عمران، آیه 9
نمونه هایی ازانفاق
گاهی افراد نیکوکار در قالب سازمان های مردم نهاد و موسسات خیریه به یاری نیازمندان یا حل برخی از مشکلات جامعه می پردازند. از این قبیل موسسات می توان انجمن های حمایت از بیماران خاص، انجمن های نگهداری از معلولین و سالمندان، درمانگاه های خیریه، موسسات نگهداری و حمایت از ایتام و خیّرین مدرس هساز و کتابخانه سازرا نام برد.
البته همه این سازمان ها و موسسات باید برای فعّالی تهای خود از وزارت کشور، مجوز بگیرند.
خیرین مدرسه ساز
خیّرین مدرس هساز با استفاده از توانمندی های خود و دیگر افراد یا نهادهای نیکوکار به ساختن یا تعمیر و نوسازی و تجهیز مدارس می پردازند و این مدارس را به صورت رایگان در اختیار وزارت آموزش و پرورش، قرار می دهند. خیّرین مدرس هساز می توانند نام خود یا پدر و مادر یا هر نامی را که بخواهند، روی مدرسه بگذارند. در یکی دو دهه اخیر، در کشور ما تعداد زیادی از خیّرین برای دانش آموزان مدرسه ساخته اند.
خیرین مدرسه ساز
شادروان غلامرضا مردانی آذری در سال 1305 در تبریز به دنیا آمد و بعدها در تهران
مشغول به کار شد. او فعّالیت های مدرس هسازی خود را در سال 1376 آغاز کرد و چند
میلیارد تومان را به ساختن مدرسه و سایر امور خیریه اختصاص داد. برادر وی نیز از خیّرین
مدرس هساز بود و او را همراهی می کرد. مردانی آذری حدود 27 مدرسه ساخت و همواره به
خانواده دانش آموزان ب یبضاعت نیز کمک می کرد.
به پاس خدمات غلامرضا مردانی آذری که عمری را در ساختن مدرسه برای فرزندان ایران سپری کرده بود، نخستین
مراسم نکوداشت خیّرین مدرس هساز به نام او نامگذاری شد و نشان «خورشید خَیّران » به بازماندگانش اعطا شد.
شادروان حسنعلی علیپور در سال 1317 در روستایی در اردبیل به دنیا آمد و با سختی توانست دوره دبیرستان را به پایان برساند زیرا که پدرش در آن هنگام ورشکست شده بود. بعدها نزد یکی از آشنایانش در آلمان رفت و با کار تجارت فرش آشنا شد و به تدریج از راه تجارت فرش، ثروت زیادی به دست آورد. او چهل سال در اروپا زندگی کرد، اما سرانجام همه دارای یهایش را فروخت و به ایران بازگشت و همه ثروت خود را در راه خدمت به جامعه خرج کرد.
علی پور به احترام 72 تن از یاران ، تعداد 72 مدرسه ساخت و علاوه بر آن تعدادی مسجد، درمانگاه و حمام نیز در روستای محل زندگی خود بنا کرد و حتی خان های را که در تهران در آن زندگی م یکرد، وقف سازمان نوسازی مدارس کرد.
در سال 1388 نشان «خورشید خیّران » از طرف رئیس جمهور به این مرد نیکوکار، اعطا شد. تندیس او را در اداره آموزش و پرورش استان اردبیل نصب و میدانی را در شهر اردبیل به نام او نامگذاری کرده اند.
اگر چه امروز این دو مرد نیکوکار در قید حیات نیستند و از دنیا رفته اند اما تا روزگار باقی است کار نیک آنان برجای باقی می ماند
وقف
وقف از روزگاران بسیار قدیم در ایران وجود داشته است. از دیرباز افراد نیکوکار بناهایی مانند مدرسه علمیه، پل، کاروانسرا، آب انبار و حمام عمومی م یساختند تا مردم بتوانند از آنها استفاده کنند. گاهی نیز دستور می دادند از منافع و درآمدی که از فعّالیتی در یک مکان حاصل می شود مثلاً از زمین کشاورزی یا کارگاه تولیدی، به افراد نیازمند کمک شود.
برخی وقف ها آن چنان مهم هستند که گاهی می توانند جریان های فرهنگی، علمی، جغرافیایی یا سیاسی یک شهر را تغییر بدهند.
موقوفات
به اموال و دارای یهایی که وقف می شود، موقوفات م یگویند و کسی حق تصرف در آنها را ندارد یعنی تا ابد باید به همان صورت که واقف معین نموده است، استفاده شود.
یکی از انواع وقف، وقف گروهی یا خانوادگی است. در این نوع وقف ها، چند نفر یا اعضای یک خانواده که هریک به تنهایی توانایی کافی برای وقف ندارند، با مشارکت مالی یکدیگر، وقفی را انجام داده و به این ترتیب، همه در پاداش این کار نیک و خوشحال نمودن دیگران، شریک می شوند.
شرکت های تعاونی
حتماً تاکنون نام شرکت های تعاونی را شنیده یا خوانده اید. هرگاه گروهی از مردم برای رفع نیازهای معیشتی و شغلی خود دور هم جمع شوند و بر طبق قانون تعاونی ها، در فعّالیتی سرمایه گذاری و همکاری کنند و در سود و زیان آن شریک شوند، در واقع یک شرکت تعاونی، تاسیس کرد هاند و هر یک از آنها را عضو شرکت تعاونی می نامند.
در تعاونی، همه افراد با هم برابر هستند یعنی هر کس با هر مقدار سرمایه )سهم( عضو شود، یک حق رای دارد. در حالی که در شرک تهای غیرتعاونی، هر کس سرمایه و سهامش بیشتر است، قدرت بیشتری در تصمیم گیری ها دارد.
در شرکت های تعاونی، گروهی از افراد به طور داوطلبانه برای یک هدف مشترک تلاش می کنند. هدف شرکت های تعاونی معمولاً حل مشکلات اقتصادی و ایجاد رفاه و زندگی بهتر برای اعضای آن است و منافعی نیز که از همکاری و فعّالیت گروهی )جمع( حاصل می شود، به طور برابر و یکسان بین همه اعضا، توزیع می شود.
سازمان های مختلف واقف
سازمان های مردم نهادngo)):گرو ههایی از افراد علاق همند به رفع یک مشکل در جامعه که به صورتداوطلبانه، غیردولتی و غیرتجاری )بدون هدف سود بردن( در اموری مانند عمران و آبادانی، مقابله با آسیبهای اجتماعی، حفظ محیط زیست و نظایر آنها، فعّالیت میکنند. «سَمَن » نام اختصاری «سازمان های مرد منهاد » است.
موسسات خیریه
موسسات خیریه:موسساتی که در آنها گروهی از افراد نیکوکار برای تامین نیازهای خانواده های نیازمند و آسیب دیدگان اجتماعی، فعّالیت میکنند. این موسسات عنوان هایی چون انجمن، جمعیت، نهاد و غیره دارند.
ایتام
ایتام:جمع یتیم، کسانی که پدر یا مادر خود را در کودکی از دست داده باشند.
مددکار
مددکار:فردی که در انجمنها و موسسات خیریه به افراد نیازمند (مددجو) کمک و یاری میکنند
بنگاه اقتصادی
بنگاه اقتصادی:هر مکانی که در آن فعّالیتی اقتصادی انجام شود، از یک مغازه کوچک گرفته تا کارخانه های بزرگ، بنگاه اقتصادی است.
وقف
وقف:یکی دیگر از اقدامات بسیار مهم به منظور انفاق و تعاون در جامعه، وقف است.
وقف از روزگاران بسیار قدیم در ایران وجود داشته است. از دیرباز افراد نیکوکار بناهایی مانند مدرسه علمیه، پل، کاروانسرا، آب انبار و حمام عمومی م یساختند تا مردم بتوانند از آنها استفاده کنند. گاهی نیز دستور می دادند از منافع و درآمدی که از فعّالیتی در یک مکان حاصل می شود مثلاً از زمین کشاورزی یا کارگاه تولیدی، به افراد نیازمند کمک شود.
برخی وقف ها آن چنان مهم هستند که گاهی می توانند جریان های فرهنگی، علمی، جغرافیایی یا سیاسی یک شهر را تغییر بدهند.
شرکت های تعاونی
شرکت های تعاونی:حتماً تاکنون نام شرکت های تعاونی را شنیده یا خوانده اید. هرگاه گروهی از مردم برای رفع نیازهای معیشتی و شغلی خود دور هم جمع شوند و بر طبق قانون تعاونی ها، در فعّالیتی سرمایه گذاری و همکاری کنند و در سود و زیان آن شریک شوند، در واقع یک شرکت تعاونی، تاسیس کرد هاند و هر یک از آنها را عضو شرکت تعاونی می نامند.
در تعاونی، همه افراد با هم برابر هستند یعنی هر کس با هر مقدار سرمایه )سهم( عضو شود، یک حق رای دارد. در حالی که در شرکت های غیرتعاونی، هر کس سرمایه و سهامش بیشتر است، قدرت بیشتری در تصمیم گیری ها دارد.
در شرکت های تعاونی، گروهی از افراد به طور داوطلبانه برای یک هدف مشترک تلاش می کنند. هدف شرکت های تعاونی معمولاً حل مشکلات اقتصادی و ایجاد رفاه و زندگی بهتر برای اعضای آن است و منافعی نیز که از همکاری و فعّالیت گروهی )جمع( حاصل می شود، به طور برابر و یکسان بین همه اعضا، توزیع می شود.
تعاونی تولیدی
] تعاونی های تولیدی مانند تعاونی در و پنجره سازان، تعاونی تولیدکنندگان
فر شدستباف، تعاونی قطع هسازان اتومبیل و…؛
تعاونی توزیعی
نعاونی توزیعی:تعاونی های توزیعی مانند تعاونی مصرف کارکنان ادارات، موسسات،
شرکت ها و…؛
با تشکر.
سازنده پاورپوینت:امیرحسین وره گلی.
مارادراینستاگرام دنبال کنید
Instagram:@amirhosein-varehgoli-ppt
Instagram:@amirppt-mpfile.ir