داستان برند خودروسازی فولکس واگن
بزرگترین خودروسازی اروپا
بی شک، کمپانی آلمانی فولکس واگن را می توان به عنوان بزرگ ترین هولدینگ خودروسازی در جهان نام نهاد.
این برند آلمانی در بازارهای بین المللی به امپراطور صنعت خودرو مشهور است و با دارا بودن سهام مالکیت شرکت هایی همچون بنتلی، پورشه، آئودی، لامبورگینی، بوگاتی، اشکودا، دوکاتی، سئات و اسکانیا، به عوان یکی از ستون های اصلی صنعت مهم و استراتژیک خودرو در جهان به شمار می رود.
گروه فولکس واگن نوعی شرکت چندملیتی خودروسازی به مرکزیت آلمان است که دفتر مرکزی آن، در شهر وولفسبورگ واقع شده است.
این گروه خودروسازی نخستین بار در اواسط دهه 30 میلادی به دستور رهبر آن دوران آلمان یعنی ادولف هیتلر، پایه گذاری شد. این رهبر قدرتمند، به فردی به نام فردیناند پورشه که در آن زمان یه مهندس مکانیک بود، دستور داد تا خودرویی را تولید کند که تمام اقشار جامعه بتوانند از آن استفاده کنند و کارهای روزمره خود را انجام دهند.
(فولکس واگن در لغت نامه آلمانی به معنای خودرویی برای مردم است)
فردیناند پورشه در آن زمان به عنوان مهندس مشاور کمپانی فعالیت داشت و توسط شهرتی که در این شرکت کسب کرد، توانست بعدها کارخانه بزرگ تولید کننده اتومبیل های اسپورت خود بنام پورشه را تاسیس کند.
در سال 1931 او توانست یک خودروی پنج سیلندر طراحی کرده و با حمایت های هیتلر آن را در حدود نصف قیمت بقیه خودروهای موجود در آلمان عرضه کند که با سرمایه گذاری بزرگی از سوی جبهه کارگری آلمانی نواقص آن رفع و این امر باعث به وجود آمدن کمپانی فولکس واگن شد.
در اوایل تاسیس این شرکت، حدود ۳۰ مدل خودروی مختلف ساخته شد که تمامی این مدل ها توسط ارتش آلمان تست شدند. هیتلر در سال ۱۹۳۸ شعبه جدیدی برای شرکت فولکس واگن تاسیس کرد که به تولید اتومبیل های ارزان قیمت برای افرادی که قدرت خرید پایین تری داشتند سرعت بخشید.
فعالیت این شرکت در سال های نخستین با موفقیت چشم گیری همراه بود تا اینکه زمان آغاز جنگ جهانی اول فرا رسید. فولکس واگن نیز همانند دیگر شرکت های آلمانی، مجبور به ساخت ادوات جنگی برای ارتش آلمانی نازی شد و فعالیت خود در سالهای جنگ جهانی دوم را معطوف به ساخت تجهیزات مورد نیاز ارتش نمود. (نخستین محصول این شرکت در سال 1937 میلادی با نام KDF یا همان بیتل به صورت انبوه وارد بازارها شد)
پس از شکست آلمان در جنگ جهانی دوم، این کمپانی خودروسازی توسط یک گفتگو بین ژنرال های آمریکایی و سایر کشورهای پیروز، به یک افسر ارتش بریتانیا با نان ایوان هیرست واگذار شد و کمپانی فولکس واگن بقا و رشد مجدد خود را به طرز عجیبی مدیون این شخص است. زیرا این افسر انگلیسی در نخستین عمل خود موفق شد کارخانه نابود شده را بازسازی کند و با جلساتی که با دیگر مقامات داشت، توانست به عنوان اولین قدم خود، سفارشی برابر با 20 هزار دستگاه را برای ساخت اتومبیل و تحویل آن ها به ارتش بریتانیا دریافت نماید.
در طول جنگ جهانی دوم، این شرکت بر اثر بمباران هوایی، به شدت آسیب دیده بود و با پایان گرفتن جنگ و خودکشی هیتلر در سال ۱۹۴۵ آلمان به چند بخش تقسیم شد و کارخانه کی دی اف یا فولکس واگن بیتل، نخستین مدل تولید شده این شرکت قبل از جنگ، در بخشی که تحت کنترل بریتانیا بود، قرار گرفت و در نهایت مجموعه کارخانجات فولکس واگن، به عنوان غرامت جنگی، به ارتش بریتانیا واگذار شد.
پس از آن اتومبیل های بیتل به کشورهای دیگر صادر شدند، اما فروش خوبی نداشتند. آلمان توانست در ابتدای سال ۱۹۴۸ این شرکت را پس بگیرد. هاینریش نورداف، ریاست جدید فولکس واگن، با احداث دو کارخانه خودروسازی دیگر «کارمان برای ساخت نمونه چهار نفره و هبمولر برای نمونه های دو نفره» برای تولید نمونه هایی با سقف متحرک فولکس قورباغه ای، توانست این شرکت را توسعه دهد.
هاینریش نورداف که در آن زمان یک بانک دار بود، در اولین گام پس از باز پس گیری دوباره، با توجه به سابقه خود در کارخانه های اوپل و بی ام و، تصمیم به صادرات تولیدات فولکس واگن به خارج از آلمان گرفت و حدود 35 درصد از تولیدات این کمپانی مانند فولکس واگن تیپ ۲، فولکس واگن تیپ ۳، فولکس واگن تیپ ۴ و فولکس واگن ۱۸۱ را به دیگر بازارهای اروپایی صادر نمود. همچنین، این فرد باهوش، با صادر کردن دو مدل از محصولات فولکس واگن به بازار آمریکا، توانست چندین میلیون دلار سود را برای کمپانی به ارمغان آورد.
در واقع می توان این گونه گفت که فولکس واگن در اوایل دهه 50 میلادی رشدی با سرعت بسیار زیاد را تجربه کرد و بازارهای فروش خود را به کشورهایی همچون استرالیا، فرانسه، کانادا و … گسترش داد.
به جرات باید این گونه گفت که دهه 60 میلادی، دوران اوج این شرکت مشهور آلمانی بود. زیرا این کمپانی در آن دهه توانست به تنوع محصولات و پیشرانه های خود بی افزاید و با تولید 5 میلیون خودرو در سال برای اغلب بازارها، توانست به عنوان پر تیراژ ترین خودروساز در آن دروان لقب گیرد.
البته این نکته نیز لازم به ذکر است که در اواخر این دهه، هنریش نورداف که به عنوان اولین مدیر آلمانی این شرکت پس از جنگ جهانی دوم شناخته می شد، در ماه آوریل سال ۱۹۶۹ پس از بازنشستگی، درگذشت و این برند چندین سال بعد را با مشکلات مدیریتی و مالی طی نمود، اما این مشکلات نیز پس از مدتی بر طرف شده و فولکس واگن با قدرت بیشتری به بازارهای جهانی بازگشت.
تا سال ۱۹۷۲ این شرکت حدود ۱۵ میلیون دستگاه اتومبیل تولید کرد که موفقیت بزرگی محسوب می شد و در ماه مه سال ۱۹۸۱ تولید ۲۰ میلیون بیتل توسط فولکس واگن در کشور مکزیک جشن گرفته شد. نسل بعدی اتومبیل های فولکس واگن، اتومبیل های دیفرانسیل جلوی پاسات بود که از مدل آئودی ۸۰ الهام گرفته شده بود.
در سال ۱۹۷۴ نیز گلف به بازار عرضه شد که به سرعت جای خود را در بازارهای مختلف اتومبیل پیدا کرد و در ماه ژوئن سال ۱۹۷۹ این گروه امتیاز ساخت مدل های پاسات و پولو را به شرکت سیات اسپانیا واگذار کرد.
لازم به ذکر است که در این دوران، فولکس واگن با فروش امتیاز محصولات خود به شرکت هایی همچون سئات اسپانیا و نیسان ژاپن، توانست اعتبار خود در سطح بین المللی را نیز بهبود بخشد همچنین، در این دوران بود که محصولاتی همچون گلف، پاسات، جتا، گلف جی تی آی، سانتانا، پولو و سانتانا سیراکو پدید آمدند.
اگر چه تولید خودروهای اسپورت برای این کمپانی سوددهی نداشت، اما این شرکت برای رقابت با دیگر کارخانجات، مجبور به تولید آنها بود. از این مدل ها می توان به اتومبیل ۱۶ سوپاپ فولکس واگن سانتانا سیریکو با حداکثر سرعت ۲۰۹ کیلومتر در ساعت اشاره کرد.
مدل هاچ بک فولکس واگن پولو با گیرباکسی ۳ دنده در سال ۱۹۷۵ تولید شد و مدل فولکس واگن گتا نیز محصول سال ۱۹۷۹ بود. تولید فولکس واگن گلف در ایالات متحده آمریکا در شهر نیو استانتون دنبال می شد. فولکس واگن گلف جی تی آی در سال ۱۹۷۶ تولید گردید. همچنین این کمپانی با استفاده از موتورهای دیزلی در اتومبیل های فولکس واگن گلف و فولکس واگن پاسات، توانست قدرت آنها را به ۱۱۰ اسب بخار برساند.
در ماه ژوئن سال ۱۹۷۹ یک اتومبیل گلف تولید شد، که با تولید آن شرکت فولکس واگن ساخت ۳۵ میلیون اُمین اتومبیل خود را جشن گرفت. سپس کمپانی امتیاز ساخت مدل های فولکس واگن پاسات و پولو را به شرکت سیات در اسپانیا واگذار نمود.
همچنین در سال ۱۹۸۲ قراردادی با دولت چین امضا کرد که مدلی از پاسات به نام سانتانا را در کشور چین تولید کند.
از سال ۱۹۸۵ موتورهای ۱۶ سوپاپ در اتومبیل جی تی آی نیز مشاهده شد. همچنین مدل گلف سینکرو محصول سال ۱۹۸۸ اتومبیلی دو دیفرانسیله بود. در سال ۱۹۸۹ فولکس واگن مجهز به موتور چهار سیلندر ۱۶ سوپاپ به حجم ۱۸۰۰ سی سی جایگزین فولکس واگن سیروکو شد.
این شرکت آلمانی بین سال های 1973 الی 1990، فعالیت خود در ایالات متحده را افزایش داد و با تاسیس چندین مرکز تولید در این کشور، توانست نیمی از بازار فروش این کشور را که تا قبل از این در دست شرکتهایی همچون فورد، جنرال موتور و .. بود را تصاحب کند و سودی بیش از 15 میلیارد دلار را در این مدت تقریبا بیست ساله به دست آورد.
1990 تا 2000 در سال ۱۹۹۱ شرکت فولکس واگن نسل سوم از خودروی گلف خود را با نام فولکس واگن گلف ام کی۳ تولید و عرضه نمود، که در همان سال، به عنوان خودروی سال اروپا شناخته شد. در انتهای سال ۱۹۹۷ نیز فولکس واگن گلف ام کا۴ تولید شد. این مدل پایه طراحی و ساخت مدل هایی چون: فولکس واگن بیتل جدید، سیات تولدو، سیات لئون، آئودی ای۳، آئودی تی تی و اشکودا اکتاویا بود. مدل فولکس واگن کورادو نیز طرح کوپه خودروی گلف می باشد.
در سال ۱۹۹۸ به طور همزمان، سه شرکت مطرح خودروسازی لامبورگینی، بنتلی و بوگاتی توسط فولکس واگن خریداری و به کلکسیون برندهای لوکس فولکس واگن، اضافه شد
از سال ۲۰۰۲ به بعد، با مدیریت جدید شرکت، نسل ششم فولکس واگن گلف و مدل های مختلفی از فولکس واگن جتا و فولکس واگن پاسات تولید شد.
سال ۲۰۰۲ مدل فولکس واگن تورگ در کارخانجات فولکس واگن مستقر در براتیسلاوا، اسلواکی و روسیه تولید و به بازار عرضه شد.
در سال ۲۰۰۶ مدیریت شرکت به مارتین وینترکورن، مدیر سابق شرکت آئودی رسید که سهم زیادی در پیشرفت این شرکت داشت
در سال ۲۰۰۷ کارخانه مستقر در پرتغال فولکس واگن مدل فولکس واگن ای اواس را طراحی و تولید کرد.
نسل ششم از گلف نیز در سال ۲۰۰۸ تحت نام تجاری فولکس واگن گلف ام کا۶ عرضه گردید. در اواسط سال ۲۰۰۸ خودروی اس یو وی فولکس واگن تیگوان و خودروی کوپه فولکس واگن پاسات سی سی رونمایی شدند. فولکس واگن روتان در کلاس مینی ون در سال ۲۰۰۸ عرضه شد، که تولید آن همچنان ادامه دارد.
در انتهای سال ۲۰۱۰ تعداد محدودی از خودرو یک لیتری فولکس واگن تولید شد. پس از آن در طی سالها فولکس واگن توانسته است، به یکی از معتمدترین خودروسازان جهان بدل شود. فولکس قورباغه ای همچنان یکی از رکوردداران فروش در سطح جهان است و خودروهایی مانند فولکس واگن پاسات وفولکس واگن گلف نیز شهرت جهانی دارند. در سال ۲۰۱۲ شرکت فولکس واگن بیش از ۵ میلیون و هفتصد دستگاه خودرو تولید کرده و بیش از ۱۰۳ میلیارد یورو درآمد داشته، که سود خالصی معادل ۳٫۶ میلیارد یورو را نصیب این کمپانی نموده است.
فولکس واگن چندین بار به عنوان بزرگ ترین خودروساز جهان انتخاب شد و لقب امپراطوری جهان در صنعت خودروسازی را به خود اختصاص داد. همچنین، این شرکت آلمانی در این دوران معاصر، موفق به تنوع بخشیدن به محصولات خود با تولیداتی همچون تیگوان (کراس اورر شهری)، پاسات (نمونه کوپه)، روتان (مینی ون)، نسل ششم و هفتم گلف شد.
فولکس واگن از اوایل تاسیس خود تاکنون همواره به دنبال کسب افتخارات بوده و در حال حاضر به عنوان بزرگ ترین خودروساز آلمان و برند اول این کشور در صنعت اتومبیل شناخته می شود و در بیش از 13 کشور جهان، خطوط تولید گوناگونی را در اختیار دارد و محصولات این کمپانی همواره در جایگاه های ابتدایی لیست های فروش قرار دارند.
این گروه هم اکنون بزرگترین خودروساز اروپا بوده و بعد از جنرال موتورز دومین شرکت بزرگ خودروسازی جهان محسوب می شود
امروزه از ۱۰ خودروی پرفروش تمام دوران صنعت خودروسازی جهان، سه خودرو، به شرکت فولکس واگن تعلق دارد، که عبارتند از: فولکس واگن پاسات، فولکس واگن گلف و فولکس قورباغه ای.
این شرکت همچنین در میان تمامی خودروسازهای جهان، بیشترین میزان سرمایه گذاری را در بخش تحقیق و توسعه هزینه می نماید.
در کنار ساخت خودرو، این شرکت به سرمایه گذاری گسترده در حوزه اسپانسری مسابقات ورزشی نیز می پردازد. فولکس واگن در رویداد های ورزشی مهمی از قبیل بازی های المپیک تابستانی سال ۲۰۰۸، بازی های المپیک زمستانی سال ۲۰۱۴ و مدرسه فوتبال «آکادمی دیوید بکام» سرمایه گذاری کرده است. فولکس واگن همچنین صاحب تیم فوتبال باشگاه ورزشی BFL Wolfsburg هست.
برتری و تنوع، اهداف کلیدی این شرکت به شمار می روند. با وجود شروع متواضعانه و ویرانی های کارخانه اصلی آن حین جنگ جهانی دوم، ضمن حفظ ماهیت خود، فولکس واگن در حوزه نوآوری جهانی و تخصیص سهمی عظیم از بازار و صنعت خودرو پیشتاز است. طی دوران فعالیت ۷۷ ساله اش، این برند ۱۰ مدیرعامل را به خود دیده است که حکایت از ثبات آن دارد. این اتفاق به نوبه خود به تعهد فولکس واگن نسبت به ترسیم آینده ای روشن برای برند اشاره می کند.
در نمایشگاه 2015در دیترویت آمریکا، فولکس واگن گلف عنوان بهترین ماشین سواری را در آمریکای شمالی به خود اختصاص داد
کسب رتبه اول فروش فولکس واگن گلف در سال 2015 در آمریکا در حالی است که فلوکس واگن برای آخرین بار توانسته بود عنوان بهترین ماشین امریکا را در سال 1999 با مدل جدیدی از فلوکس قورباغه ای معروف به بیتل به دست اورده بود.
بیشتر محصولات فولکس واگن نام خود را از جریان های اقیانوسی و بادهای قدرتمند گرفته اند. به عنوان مثال فولکس واگن گلف نام خود را از جریان گلف استریم گرفته است، پاسات واژه ای آلمانی برای بادهای استوایی است و جتا نام خود را از جریان جت استریم گرفته است.
حقایقی جالب در مورد فولکس واگن
رکورد گینس برای بیشترین تعداد آدم در یک فولکس واگن بیتل 57 نفر است. این رکورد توسط گروهی از افراد ورزشکار و دوره دیده به دست آمد. آنها از هر سانتی متر کابین استفاده کرده و سپس تعدادی از آنها نیز بر روی سقف قرار گرفتند.
فولکس واگن هدیه مالی را برای نوزادانی که در یک خودروی بیتل به دنیا می آمدند در نظر گرفته بود. هرچند که درون یک خودرو بهترین مکان برای تولد نوزاد نیست، اما فولکس واگن مقادیری را به عنوان هدیه تولد برای این نوزادان اختصاص داده بود. البته این موضوع در حال حاضر منتفی شده است.
هیتلر کسی بود که در اصل فولکس واگن را پیش از جنگ جهانی دوم تاسیس کرد. هیتلر دستور به ساخت خودرویی داده بود که توانایی جا به جا کردن یک مرد کارگر و خانواده اش را داشته باشد. فردیناند پورشه فولکس واگن بیتل را برای پاسخگویی به این درخواست طراحی کرد. فولکس واگن در زبان آلمانی به معنای "خودروی مردمی" است.
فولکس واگن گلف برای دسته بندی یک کلاس خاص از خودروها استفاده می شود. خودروهای جمع و جور یا خودروهای خانوادگی کوچک معمولا یه عنوان "کلاس گلف" شناخته می شوند.
در سال 1938 این کمپانی کارخانه ای را در شهر KdF-Stadt ساخت. این شهر یک شهر جدید بود که هیتلر با رویای میزبانی از این کارخانه و کارگرانش آن را احداث کرده بود. این شهر در سال 1945 به ولفسبورگ تغییر نام داد.
تولید فولکس واگن تایپ 2 یا میکروباس همین چند سال پیش به پایان رسید. این خودرو از سال 1950 تا 2013 به مدت 63 سال تولید می شد و از این رو طولانی ترین مدت تولید را در میان همه خودروهای تاریخ به خود اختصاص داده است
فولکس واگن کاری را انجام داد که تا پیش از آن غیر ممکن به نظر می رسید: این خودروساز در سال 2016 با پیشی گرفتن از تویوتا به مقام پرفروش ترین خودروساز جهان رسید. این کمپانی آلمانی در آن سال در سرتاسر جهان 10 میلیون خودرو فروخت.
این شاهکار زمانی شگفت انگیز تر می شود که بدانیم رسوایی دیزل گیت در سال 2015 اتفاق افتاده بود.
در سپتامبر ۲۰۱۵ گروه فولکس واگن به جرم تقلب در تست تشخیص دهنده آلاینده های بیش از ۱۱ میلیون عدد فولکس واگن و آئودی که در طول سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۵ فروخته شده بودند به دام افتاد. این جعل اسناد باعث شد که تمامی ماشین های این شرکت استانداردها و تست های آژانس حفاظت محیط زیست ایالات متحده آمریکا را در حالی سپری کند که ۴۰ بار بیشتر از محدودیت های قانونی نیتروژن اکسید وارد محیط زیست می کردند. این شرکت به خاطر این رسوایی عذرخواهی کرد واستعفای مدیر ارشد اجرایی این شرکت مارتین وینترکورن را در تاریخ ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۵ در پی داشت.
همچنین میلیاردها یورو خسارت و عواقب هنگفتی برای آنها به همراه داشت.
در حال حاضر این رسوایی رفع شده است.
در حال حاضر فولکس واگن با بیش از 600 هزار نفر کارگر یکی از بزرگترین کارفرمایان جهان است و محصولات این خودروساز تقریبا در تمامی کشورهای جهان به فروش می رسند.
یکی از هر سه خودرویی که در آلمان به فروش می رسد از محصولات فولکس واگن است. همچنین یکی از هر 10 خودرویی که در سرتاسر جهان فروخته می شود به این کمپانی تعلق دارد.
منابع
Charkhan.com
Forsatent.ir
Successtory.com
Zoomit.ir
izaco.ir
bartarinha.ir
davoudicar.com
golftechnic.ir
Davoudicar.com
Mihansanat.com