به نام خدا
موضوع تحقیق : بادام
عنوان درس : میوه های مناطق معتدله
بهار 87
بادام با نام علمی Prunus amygdalus یکی از گیاهان تیره گل سرخ متعلق به دو لپه ای ها می باشد. بادام یک درخت بومی آسیای غربی ، کرانه جنوبی دریای مدیترانه و مراکش است.
مقدمه :
مشخصات گیاهشناسی :
درخت به ارتفاع تا 8 متر ، شاخه های جوان بدون کرک ، اول سبز و بعد قهوه ای مایل به قرمز. شاخه های سال گذشته خاکستری
برگ :
برگها تخم مرغی- نیزه ای ، نیزه ای یا بیضی کشیده ، به طول تا 10 ساتیمتر و عرض 2 تا 3 سانتیمتر ، قاعده گوه ای پهن تا مورب ، نوک باریک ، نوک کشیده و یا به ندرت نوک کند ، سطح فوقانی برگ بدون کرک ، سطح تحتانی برگ بدون کرک یا با مقدار کمی کرک در اوایل سبز شدن ، حاشیه برگ دندانه ای- اره ای همراه با یک غده کوچک روی هر دندانه است دمبرگ 1 تا 2 سانتیمتر
گل درشت به قطر تا 4 سانتیمتر ، سفید یا صورتی ، دمگل کوتاه حداکثر تا 5 میلیمتر. و فصل گلدهی اواخر زمستان و اوایل بهار می باشد
گل :
میوه تخم مرغی مورب تا تخم مرغی کشیده به طول 2.5 تا 5 سانتی متر و 1.5 تا 3 سانتی متر عرض ، دارای نوک کشیده ، پوشیده از کرکهای مخملی خاکستری ، هسته قایقی شکل ، بدون شیار طولی مشخص ، سوراخ دار و گاهی دارای شیار کوچک در قاعده ، میوه آن یک شفت با پوشش خارجی پرزدار است که برون بر نامیده می شود و پوسته سخت و شبکه دار یا درون بر را دربر می گیرد. دانه آن یک مغز است که بوسیله این پوششها محصور می گردد.
میوه :
توسط باد صورت می گیرد ، بعضی از بادامها به دلیل خود عقیمی نیاز به گرده زا دارند
بعضی از ارقام علاوه بر خود عقیمی ، دگر عقیم نیز هستند ، یعنی نسبت به دیگر گرده ها هم عقیم اند .
گرده افشانی :
پراکندگی جغرافیایی :
گیاه متعلق به منطقه ایرانو- تورانی ، ترکیه ، ایران قفقاز، آسیای مرکزی و شمال آفریقا. ، پراکندگی آن در ایران در شمال غرب و غرب می باشد.
دو نوع درخت بادام وجود دارد یک نوع دارای گلهای صورتی ، بادام شیرین تولید می کند و نوع دیگر آن با گلهای سفید ، بادام تلخ دارد. مغز نوع اول حاوی روغن نافرار و امولسیون است . بادام تلخ نسبتا پهن تر و کوتاه تر از نوع شیرین است
انواع بادام :
بادام تلخ ، دارای امولسیون مخمر است که در حضور آب روی آمیگدالین و گلوکوئید اثر کرده ، تولید گلوکز ، سیانور و روغن عصاره ای بادام تلخ یا بنزالدئید می کند. ممکن است بادامهای تلخ بین 6 تا 8 درصد سیانید هیدروژن تولید نمایند.
بادام شیرین عملا فاقد نشاسته است بنابراین می توان از آن در تهیه کیک و بیسکویت برای بیماران دیابتی یا هر نوع دیگری از بیماریهای قندی استفاده کرد
بادام تلخ و شیرین بومی خاورمیانه است، اما قرنهاست که در اروپا و آمریکا نیز کاشته می شود. کالیفرنیا از زمان عرضه بادام در اواسط دهه اول قرن هجدهم ، بزرگترین تولید کننده این محصول به حساب آمده است و بادام هفتمین ماده غذایی صادراتی کلان کالیفرنیا محسوب می شود. بعد از کالیفرنیا دومین تولید کننده بزرگ بادام کشور اسپانیا است که انواع تجاری و عظیم بادامهای شیرین را تولید می کند
بزرگترین تولید کنندگان بادام :
بادام در بعضی از فرهنگها بسیار مقدس است. در بین یهودیان به علت گل آوری زود هنگام آن نماد هشیاری و تعهد می باشد در حالی که برای مردم چین نماد اندوه جاودانی و زیبایی زنان به حساب می آید. نمادگرایان مسیحی اغلب از شاخه های بادام به عنوان سمبلی برای تولد مسیح از مریم باکره استفاده می کنند رومیها بادام را در مراسم عروسی به عنوان سمبل خوشبختی و باروری به عروس و داماد هدیه می دادند. این سنت هنوز هم در ایتالیا رواج دارد.
ابعاد فرهنگی :
شیره میوه بادام با شکر سرفه را آسان و سینه و حنجره را نرم می کند و برای تنگی نفس و سینه پهلو مفید است و از خونریزی ریوی جلوگیری می کند. بادام به سبب لعابی که دارد جهت زخم روده و مثانه و اسهال و پیچش شکم مفید است. مربای بادام در چاق کردن افراد لاغر اثری معجزه آسا دارد. مغز کهنه و فاسد شده بادام باعث زیاد شدن غم و غصه شده و اشتها را سد می کند و اگر ایجاد قی نکند تولید غش خواهد نمود.
خواص دارویی :
چون بادام تلخ دارای اسید سیانیدریک است در مصرف آن باید نهایت دقت را بعمل آورد . – خوردن بادام تلخ برای تنگی نفس ، سرفه و ورم ریه مفید است .
-برای رفع درد کلیه ها بادام تلخ را با نشاسته و نعناع بخورید
مغز بادام تلخ ازنظر طب قدیم ایران خیلی گرم و خشک است
بادام سینه را نرم می کند .
برای رفع سرفه ، ناراحتی حنجره و تنگی نفس مفید بوده و خلط آور است .
چغاله بادام لثه و ریشه دندان را تقویت می کند .
چغاله بادام برای خشکی دهان مفید است . بادام شیرین از نظر طب قدیم ایران کمی گرم و تر است .
خواص بادام شیرین :
خواص بادام تلخ :
بادام از نظر اینکه دارای مواد مغذی بسیاری است بنابراین غذای بسیار خوبی است ولی چون سنگین و ثقیل الهضم می باشد نباید در خوردن آن افراط کرد و مقدار آن نباید در روز بیش از ده دانه باشد . بادام همچنین برای معده های ضعیف و سرد خوب نیست و اشخاصی که معده ضعیف دارند بهتر است بادام را با شکر بخورد .
مضرات :
بادام شیرین دارای 50 تا 55 درصد و بادام تلخ دارای 40 تا 45 درصد روغن می باشد . بادام همچنین دارای 25 درصد مواد سفیده ای و دیاستازی بنام امولسین (Emulsine) ، قند ، صمغ ، موسیلاژ و مواد معدنی می باشد
بادام تلخ دارای ماده مخصوصی ( 1 تا 3 درصد ) بنام آمیگدالین (Amygdlin ) می باشد که از اثر آب بر روی این ماده اسید سیانیدریک و آلدئید بنزوئیک (Aldehyde benzoic) و گلوکز حاصل می شود .
اسانس بادام تلخ (آلدئید بنزوئیک ) در عطر سازی بکار می رود و همچنین از آن رنگ سبزی بنام مالاشیت Malachite درست می کنند .
در صد گرم مغز بادام شیرین خشک شده مواد زیر یافت می شود :
آب 4/7 گرم
انرژی 598 کالری
پروتئین 18/6 گرم
روغن های اشباع نشده 54/2 گرم
نشاسته 19/5 گرم
کلسیم 320 میلی گرم
فسفر 500 میلی گرم
آهن 4/7 میلی گرم
پتاسیم 770 میلی گرم
ویتامین ب 1 0/25 میلی گرم
ویتامین ب 2 0/9 میلی گرم
ویتامین ب 3 3/5 میلی گرم
ترکیبات شیمیایی :
با تشکر از شما دوستان عزیز و استاد گرامی
پایان
Payaname.com